Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#226 24. 11. 2011 13:17

majkafa
Host

Re: Chat o čemkoli 5

Nemá to cenu, tak nic. smile

Upravil(a) majkafa (24. 11. 2011 13:44)

#227 24. 11. 2011 13:29

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Na druhem brehu a tady

majkafa napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

,,,,,, myslím že to má nějaký smysl, že Arc reaguje a mluví tak, jak mluví - a zdá se mi, že problém je v tom, že tomu nerozumím.

stolt

Ale houby, Vějířovko. Rozumíš všemu, čemu máš jako člověk žijící na Zemi v tomto čase.
Jeji kecy, že to nebyla ona, neboť všichni jedno jsme atd. jí fakty nepomůžou.

Vejirku,
Jeji slova a predevsim ta zvyraznena veta jsou nejenom nulova,ale jsou projevem jejiho nepochopeni toho co jsem sdelila Tobe.
Jeji interpretace je jeji interpretace.

Kde sidli strach ,tam neni misto pro soucit,
protoze strach je postaveny na nelasce a odporu.
Nemame strach kdyz nekoho a neco milujeme,
mame strach pouze kdyz nemilujeme.   

Není tady

#228 24. 11. 2011 13:53

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

javena napsal(a):

Všichni ji určitě neberou vážně... wink smile

wink

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#229 24. 11. 2011 13:55

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Arcanum napsal(a):

Racionalni mysleni nikdy ( opakuju ze nikdy ) neni schopno pojmout to co jej presahuje.
Jestlize se clovicek bude i sebevic snazit pochopit svym racionalnim  myslenim ( ohranicenym)  neco co se uz ocita za nim,Tam kde jeho dosah uz nedosahuje,tak se bude zakonite mylit se svym ohranicenym poznatkem.  stolt

Amen.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#230 24. 11. 2011 14:38

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Vějířovka napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Racionalni mysleni nikdy ( opakuju ze nikdy ) neni schopno pojmout to co jej presahuje.
Jestlize se clovicek bude i sebevic snazit pochopit svym racionalnim  myslenim ( ohranicenym)  neco co se uz ocita za nim,Tam kde jeho dosah uz nedosahuje,tak se bude zakonite mylit se svym ohranicenym poznatkem.  stolt

Ano, to beru, ale slova jsou nástroj racionálního myšlení, takže je nemá smysl používat v případě, kdy je to racionální myšlení přesaženo.
Snad je možné použít koany nebo různá přirovnání (jiný výraz mě nenapadá), jaká se používají třeba v Bibli nebo v textech gnostiků.

A básničky sú čo? Maľby?

Brita

Není tady

#231 24. 11. 2011 14:49

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Zklamaná napsal(a):

Růže nemůže být tulipán, ale může být různě barevná - ale vždy to bude růže.... sníh je bílý...to jsou objektivní pravdy - objektivní pravda je shoda poznání a skutečnosti.

Jaká je třeba tady shoda v očích slepcových?

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#232 24. 11. 2011 14:53

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: u nás v Galaxii :-))
Web

Bramborka napsal(a):

Zklamaná napsal(a):

Růže nemůže být tulipán, ale může být různě barevná - ale vždy to bude růže.... sníh je bílý...to jsou objektivní pravdy - objektivní pravda je shoda poznání a skutečnosti.

slepý člověk vidí hmatem - takže naprosto přesně ti určí, co je růže a co je tulipán. Objektivní pravdu mu lze slovně dokreslit, např. tím, že sníh je bílý...

IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!
Svět nekonečných možností - ten tvoří F+F+F+F+F+F {přesně v tomto pořadí}.
http://www.youtube.com/watch?v=uVR-jLWz_7A

Není tady

#233 24. 11. 2011 15:01

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Zklamaná napsal(a):

Bramborka napsal(a):

Zklamaná napsal(a):

slepý člověk vidí hmatem - takže naprosto přesně ti určí, co je růže a co je tulipán. Objektivní pravdu mu lze slovně dokreslit, např. tím, že sníh je bílý...

Cože?!? smile Vidí hmatem ....to je poezie! Že by objektivní pravda byla poetická?
(nota bene teď čtu knížku o "omylech" v psychologii - pro zájemce mohu později doplnit jméno, bohužel si ho nepamatuji, kde se uvádí, že není nikterak prokázáno, že ztráta některého ze smyslů "zesiluje" smysly ostatní).
Co je pro slepce "bílý"?

Franz Kafka

Není tady

#234 24. 11. 2011 15:03

majkafa
Host

Bramborko, o tom budu polemizovat. Jsem názorný příklad toho, že se zhoršováním zraku se mi zlepšuje sluch. Kdysi jsem byla "hluchá jak poleno" a co slepnu, skvěle slyším. stolt
Příroda je ke mně laskavá a vyvažuje. stoltsmile Jsem jí za to vděčná.

Btw nevidomý opravdu "vidí" hmatem. Mám nevidomého kamaráda. Btw dva, zajdi někdy do kavárny nadace Světluška Potmě. To budeš "koukat". stolt

Jo, barvy vydávají "teplo" a spousta nevidomých "cítí" barvu. Neumí si představit, jak třeba bílá vypadá, ale vycítí, že tohle je bílá a tohle červená... podle toho, jakou energii ta barva vysílá a jeho mozek si pamatuje, že tato energie patří červené, když si to "natrénuje" nebo jak to srozumitelně říct.

Upravil(a) majkafa (24. 11. 2011 15:10)

#235 24. 11. 2011 15:16

Johana50
♥♥♥♥♥--

Arcanum napsal(a):

Ta ktere jsem sve jedno sdeleni smerovala o nem verim rozjima.
Citim vejirovko ze mas zajem pochopit,protoze to cosi v Tobe je tim pritahovano.
Nektri to dokazi,jini ne.
smile

smile

Není tady

#236 24. 11. 2011 15:16

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Bramborka napsal(a):

Zklamaná napsal(a):

Bramborka napsal(a):

Cože?!? smile Vidí hmatem ....to je poezie! Že by objektivní pravda byla poetická?
(nota bene teď čtu knížku o "omylech" v psychologii - pro zájemce mohu později doplnit jméno, bohužel si ho nepamatuji, kde se uvádí, že není nikterak prokázáno, že ztráta některého ze smyslů "zesiluje" smysly ostatní).
Co je pro slepce "bílý"?

no nevím, co na tom vidíš podivného? Ano - slepci můžeš pomoci k poznání pravdy tím, že mu popíšeš barvu sněhu - nebo ty bys mu záměrně lhala? Nebo pro tebe má sníh barvu třeba červenou? Zelenou?
To mě přivádí na otázku - uměla bys vůbec slepci popsat sníh?
Nejsem slepá, takže nemůžu ti říct, co je pro slepce "bílá" - přesto bych ji slovně uměla popsat, aby si udělal vizuální obrázek, ale vím, že naprosto přesně by určil, pokud bych mu do rukou hrst sněhu vložila, že je to sníh.

IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!

Není tady

#237 24. 11. 2011 15:21

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Web

majkafa napsal(a):

Bramborko, o tom budu polemizovat. Jsem názorný příklad toho, že se zhoršováním zraku se mi zlepšuje sluch. Kdysi jsem byla "hluchá jak poleno" a co slepnu, skvěle slyším. stolt

Btw nevidomý opravdu "vidí" hmatem. Mám nevidomého kamaráda. Btw dva, zajdi někdy do kavárny nadace Světluška Potmě. To budeš "koukat". stolt

Jo, barvy vydávají "teplo" a spousta nevidomých "cítí" barvu. Neumí si představit, jak třeba bílá vypadá, ale vycítí, že tohle je bílá a tohle červená... podle toho, jakou energii ta barva vysílá a jeho mozek si pamatuje, že tato energie patří červené, když si to "natrénuje" nebo jak to srozumitelně říct.

jo - třeba červená vydává teplo, modrá chlad...dokonce je to i přístroji měřitelné a právě nevidomý člověk tohle "vycítí" stolt

Není tady

#238 24. 11. 2011 15:22

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Majkafo, polemizuj si jak divá, ale četla jsem, že není prokázáno. Tolik o objektivních pravdách.
V Potmě jsem byla.

Franz Kafka

Není tady

#239 24. 11. 2011 15:24

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Bramborka napsal(a):

majkafa napsal(a):

Majkafo, polemizuj si jak divá, ale četla jsem, že není prokázáno. Tolik o objektivních pravdách.
V Potmě jsem byla.

Objektivní pravdu ti může zprostředkovat pouze a jen právě ten nevidomý. Co je a není "prokázano" je stále proměnlivé - v jedné knížce je psáno to, v druhé zase ono - vždy subjektivní pravda pisatele. smile

Není tady

#240 24. 11. 2011 15:25

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Zklamaná napsal(a):

.....přesto bych ji slovně uměla popsat, aby si udělal vizuální obrázek, ale vím, že naprosto přesně by určil, pokud bych mu do rukou hrst sněhu vložila, že je to sníh.

Nevím, jestli bych uměla slepci popsat sníh, ale jsem si momentálně téměř jistá, že bych mu nebyla sto popsat bílou (snad krom pár fyzikálních veličin - jak co odráží a pohlcuje, ale ty bych si musela najít a nevím, jestli by to slepému k něčemu bylo). Ty jo?

Franz Kafka

Není tady

#241 24. 11. 2011 15:28

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Zklamaná napsal(a):

Objektivní pravdu ti může zprostředkovat pouze a jen právě ten nevidomý. Co je a není "prokázano" je stále proměnlivé - v jedné knížce je psáno to, v druhé zase ono - vždy subjektivní pravda pisatele. smile

Takže ta objektivní pravda se jmenuje subjektivní pravda jednoho nevidomého? big_smile Nebylo by lepší s touhle polemikou přestat? wink

Upravil(a) Bramborka (24. 11. 2011 15:28)

Franz Kafka

Není tady

#242 24. 11. 2011 15:30

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Zklamaná napsal(a):

jo - třeba červená vydává teplo, modrá chlad...dokonce je to i přístroji měřitelné a právě nevidomý člověk tohle "vycítí" stolt

Ano,tohle je pravda. Jedna moje známá je od narození nevidomá a říkala mi,že si myslí,že by se jí líbila fialová barva,kdyby viděla. Nerozumněla tomu,vždyť jak si může umět představit fialovou barvu,když nikdy neviděla....řekla,mi,že fialová je "taková teplá". Nosila hodně fialových věcí.Bylo zajímavé,když vyprávěla co a jak si představuje,když si to nemůže "osahat",ale jen představit.

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#243 24. 11. 2011 15:33

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Bramborka napsal(a):

Zklamaná napsal(a):

Takže ta objektivní pravda se jmenuje subjektivní pravda jednoho nevidomého? big_smile Nebylo by lepší s touhle polemikou přestat? wink

Můžeš se zeptat nejednoho nevidomého na barvu, věř, že ji pozná. Objektivní pravda je shoda. Určitě ti neřeknou, že barva sněhu je oranžová.

Není tady

#244 24. 11. 2011 15:34

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Bramborka napsal(a):

Zklamaná napsal(a):

.....přesto bych ji slovně uměla popsat, aby si udělal vizuální obrázek, ale vím, že naprosto přesně by určil, pokud bych mu do rukou hrst sněhu vložila, že je to sníh.

Nevím, jestli bych uměla slepci popsat sníh, ale jsem si momentálně téměř jistá, že bych mu nebyla sto popsat bílou (snad krom pár fyzikálních veličin - jak co odráží a pohlcuje, ale ty bych si musela najít a nevím, jestli by to slepému k něčemu bylo). Ty jo?

Tak tohle taky neumím,protože jako asi většina lidí používám přirovnání....zelený jako tráva,žlutý jako slunce....

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#245 24. 11. 2011 15:35

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

Bramborka napsal(a):

Co je pro slepce "bílý"?

tummenupp

Není tady

#246 24. 11. 2011 16:18

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Zklamaná napsal(a):

Objektivní pravda je shoda. Určitě ti neřeknou, že barva sněhu je oranžová.

Tak to jo, to je jiná big_smile. To potěš koště. Tak když se ve středověku shodli, že je Zeměkoule placatá, tak to byla objektivní pravda. Pak se začala ta placka přifukovat ...... a hle - objektivní pravda se změnila big_smile Víc takových objektivních pravd do našich krajů!
To, že je sníh oranžový ti, když na něj bude svítit zapadající slunce, řeknu já. wink

Franz Kafka

Není tady

#247 24. 11. 2011 16:24

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

Bramborka napsal(a):

Zklamaná napsal(a):

Objektivní pravda je shoda. Určitě ti neřeknou, že barva sněhu je oranžová.

Tak to jo, to je jiná big_smile. To potěš koště. Tak když se ve středověku shodli, že je Zeměkoule placatá, tak to byla objektivní pravda. Pak se začala ta placka přifukovat ...... a hle - objektivní pravda se změnila big_smile Víc takových objektivních pravd do našich krajů!
To, že je sníh oranžový ti, když na něj bude svítit zapadající slunce, řeknu já. wink

big_smilebig_smile

Není tady

#248 24. 11. 2011 16:28

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

A nehledě na to, že každý tu bílou může vidět jinak. Protože kouká jinýma očima. Že růže je růže, to je sice hezký, ale  jedna růže je jiná než ostatní růže. Nikdy není uplně do detailu stejná.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#249 24. 11. 2011 16:30

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

slova jsou jen vyřčené myšlenky, to, co jimi vyjadřuje má základ v hlavě, kde pracuje již s tím, jestli to bude pravda, nebo lež.
Ano, souhlas s tím, že slova jsou vyřčené myšlenky. Jestli to bude pravda , nebo lež. Kdo určuje, co je pravda, a co je lež? Protože přeci každý má svou pravdu. Pravda nelze definovat jako zákon.

Není tady

#250 24. 11. 2011 16:32

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Ale Vejirku,pochopit se to da jedine tak ze se stanes mnou. Ze poznas na vlastni kuzi to co jsem poznala ja. pussa

Tím, že někdo pozná na vlastní kůži to, co poznal jiný, se nestane jím.
Takhle to nefunguje.
Tím, že já zažiju např. rozvod stejně jako má kamarádka, se nestanu jí ani to nebudu vnímat stejně jako ona. Z prostého důvodu. Ona je ona a já jsem já. Existuje o tom i spousta odborné literatury, není to nic, co bych si vymyslela a pokládala za neomylné tvrzení.

Vějířovko, to myslíš vážně, co píšeš, nebo si děláš legraci? Nějak se mi nezdá, že bys to mohla myslet vážně.

Nikdy nezažiješ uplně stejnou situaci, i když je to vámi zminovaný rozvod, je to ale rozchod jiných lidí. Je to podobná situace, ale je vnímána každým jinak, podle smyslů každýho člověka.
Jak se můžeš stát mnou? Jak můžeš mít mou duši ? To nejde. Každý jsme svým způsobem originál.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí