|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Nemá to cenu, tak nic. 
Upravil(a) majkafa (24. 11. 2011 13:44)
majkafa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
,,,,,, myslím že to má nějaký smysl, že Arc reaguje a mluví tak, jak mluví - a zdá se mi, že problém je v tom, že tomu nerozumím.
Ale houby, Vějířovko. Rozumíš všemu, čemu máš jako člověk žijící na Zemi v tomto čase.
Jeji kecy, že to nebyla ona, neboť všichni jedno jsme atd. jí fakty nepomůžou.
Vejirku,
Jeji slova a predevsim ta zvyraznena veta jsou nejenom nulova,ale jsou projevem jejiho nepochopeni toho co jsem sdelila Tobe.
Jeji interpretace je jeji interpretace.
Není tady

javena napsal(a):
Všichni ji určitě neberou vážně...
![]()

Není tady

Arcanum napsal(a):
Racionalni mysleni nikdy ( opakuju ze nikdy ) neni schopno pojmout to co jej presahuje.
Jestlize se clovicek bude i sebevic snazit pochopit svym racionalnim myslenim ( ohranicenym) neco co se uz ocita za nim,Tam kde jeho dosah uz nedosahuje,tak se bude zakonite mylit se svym ohranicenym poznatkem.
Amen.
Není tady

Vějířovka napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Racionalni mysleni nikdy ( opakuju ze nikdy ) neni schopno pojmout to co jej presahuje.
Jestlize se clovicek bude i sebevic snazit pochopit svym racionalnim myslenim ( ohranicenym) neco co se uz ocita za nim,Tam kde jeho dosah uz nedosahuje,tak se bude zakonite mylit se svym ohranicenym poznatkem.Ano, to beru, ale slova jsou nástroj racionálního myšlení, takže je nemá smysl používat v případě, kdy je to racionální myšlení přesaženo.
Snad je možné použít koany nebo různá přirovnání (jiný výraz mě nenapadá), jaká se používají třeba v Bibli nebo v textech gnostiků.
A básničky sú čo? Maľby?
Není tady
Zklamaná napsal(a):
Růže nemůže být tulipán, ale může být různě barevná - ale vždy to bude růže.... sníh je bílý...to jsou objektivní pravdy - objektivní pravda je shoda poznání a skutečnosti.
Jaká je třeba tady shoda v očích slepcových?
Není tady
Bramborka napsal(a):
Zklamaná napsal(a):
Růže nemůže být tulipán, ale může být různě barevná - ale vždy to bude růže.... sníh je bílý...to jsou objektivní pravdy - objektivní pravda je shoda poznání a skutečnosti.
slepý člověk vidí hmatem - takže naprosto přesně ti určí, co je růže a co je tulipán. Objektivní pravdu mu lze slovně dokreslit, např. tím, že sníh je bílý...
Není tady
Zklamaná napsal(a):
Bramborka napsal(a):
Zklamaná napsal(a):
slepý člověk vidí hmatem - takže naprosto přesně ti určí, co je růže a co je tulipán. Objektivní pravdu mu lze slovně dokreslit, např. tím, že sníh je bílý...
Cože?!?
Vidí hmatem ....to je poezie! Že by objektivní pravda byla poetická?
(nota bene teď čtu knížku o "omylech" v psychologii - pro zájemce mohu později doplnit jméno, bohužel si ho nepamatuji, kde se uvádí, že není nikterak prokázáno, že ztráta některého ze smyslů "zesiluje" smysly ostatní).
Co je pro slepce "bílý"?
Není tady
Bramborko, o tom budu polemizovat. Jsem názorný příklad toho, že se zhoršováním zraku se mi zlepšuje sluch. Kdysi jsem byla "hluchá jak poleno" a co slepnu, skvěle slyším. 
Příroda je ke mně laskavá a vyvažuje. 
Jsem jí za to vděčná.
Btw nevidomý opravdu "vidí" hmatem. Mám nevidomého kamaráda. Btw dva, zajdi někdy do kavárny nadace Světluška Potmě. To budeš "koukat". 
Jo, barvy vydávají "teplo" a spousta nevidomých "cítí" barvu. Neumí si představit, jak třeba bílá vypadá, ale vycítí, že tohle je bílá a tohle červená... podle toho, jakou energii ta barva vysílá a jeho mozek si pamatuje, že tato energie patří červené, když si to "natrénuje" nebo jak to srozumitelně říct.
Upravil(a) majkafa (24. 11. 2011 15:10)

Arcanum napsal(a):
Ta ktere jsem sve jedno sdeleni smerovala o nem verim rozjima.
Citim vejirovko ze mas zajem pochopit,protoze to cosi v Tobe je tim pritahovano.
Nektri to dokazi,jini ne.

Není tady
Bramborka napsal(a):
Zklamaná napsal(a):
Bramborka napsal(a):
Jaká je třeba tady shoda v očích slepcových?slepý člověk vidí hmatem - takže naprosto přesně ti určí, co je růže a co je tulipán. Objektivní pravdu mu lze slovně dokreslit, např. tím, že sníh je bílý...
Cože?!?
Vidí hmatem ....to je poezie! Že by objektivní pravda byla poetická?
(nota bene teď čtu knížku o "omylech" v psychologii - pro zájemce mohu později doplnit jméno, bohužel si ho nepamatuji, kde se uvádí, že není nikterak prokázáno, že ztráta některého ze smyslů "zesiluje" smysly ostatní).
Co je pro slepce "bílý"?
no nevím, co na tom vidíš podivného? Ano - slepci můžeš pomoci k poznání pravdy tím, že mu popíšeš barvu sněhu - nebo ty bys mu záměrně lhala? Nebo pro tebe má sníh barvu třeba červenou? Zelenou?
To mě přivádí na otázku - uměla bys vůbec slepci popsat sníh?
Nejsem slepá, takže nemůžu ti říct, co je pro slepce "bílá" - přesto bych ji slovně uměla popsat, aby si udělal vizuální obrázek, ale vím, že naprosto přesně by určil, pokud bych mu do rukou hrst sněhu vložila, že je to sníh.
Není tady
majkafa napsal(a):
Bramborko, o tom budu polemizovat. Jsem názorný příklad toho, že se zhoršováním zraku se mi zlepšuje sluch. Kdysi jsem byla "hluchá jak poleno" a co slepnu, skvěle slyším.
Příroda je ke mně laskavá a vyvažuje.Jsem jí za to vděčná.
Btw nevidomý opravdu "vidí" hmatem. Mám nevidomého kamaráda. Btw dva, zajdi někdy do kavárny nadace Světluška Potmě. To budeš "koukat".
Jo, barvy vydávají "teplo" a spousta nevidomých "cítí" barvu. Neumí si představit, jak třeba bílá vypadá, ale vycítí, že tohle je bílá a tohle červená... podle toho, jakou energii ta barva vysílá a jeho mozek si pamatuje, že tato energie patří červené, když si to "natrénuje" nebo jak to srozumitelně říct.
jo - třeba červená vydává teplo, modrá chlad...dokonce je to i přístroji měřitelné a právě nevidomý člověk tohle "vycítí" 
Není tady
majkafa napsal(a):
Majkafo, polemizuj si jak divá, ale četla jsem, že není prokázáno. Tolik o objektivních pravdách.
V Potmě jsem byla.
Není tady
Bramborka napsal(a):
majkafa napsal(a):
Jo, barvy vydávají "teplo" a spousta nevidomých "cítí" barvu. Neumí si představit, jak třeba bílá vypadá, ale vycítí, že tohle je bílá a tohle červená... podle toho, jakou energii ta barva vysílá a jeho mozek si pamatuje, že tato energie patří červené, když si to "natrénuje" nebo jak to srozumitelně říct.Majkafo, polemizuj si jak divá, ale četla jsem, že není prokázáno. Tolik o objektivních pravdách.
V Potmě jsem byla.
Objektivní pravdu ti může zprostředkovat pouze a jen právě ten nevidomý. Co je a není "prokázano" je stále proměnlivé - v jedné knížce je psáno to, v druhé zase ono - vždy subjektivní pravda pisatele. 
Není tady
Zklamaná napsal(a):
.....přesto bych ji slovně uměla popsat, aby si udělal vizuální obrázek, ale vím, že naprosto přesně by určil, pokud bych mu do rukou hrst sněhu vložila, že je to sníh.
Nevím, jestli bych uměla slepci popsat sníh, ale jsem si momentálně téměř jistá, že bych mu nebyla sto popsat bílou (snad krom pár fyzikálních veličin - jak co odráží a pohlcuje, ale ty bych si musela najít a nevím, jestli by to slepému k něčemu bylo). Ty jo?
Není tady
Zklamaná napsal(a):
Objektivní pravdu ti může zprostředkovat pouze a jen právě ten nevidomý. Co je a není "prokázano" je stále proměnlivé - v jedné knížce je psáno to, v druhé zase ono - vždy subjektivní pravda pisatele.
Takže ta objektivní pravda se jmenuje subjektivní pravda jednoho nevidomého?
Nebylo by lepší s touhle polemikou přestat? 
Upravil(a) Bramborka (24. 11. 2011 15:28)
Není tady

Zklamaná napsal(a):
jo - třeba červená vydává teplo, modrá chlad...dokonce je to i přístroji měřitelné a právě nevidomý člověk tohle "vycítí" stolt
Ano,tohle je pravda. Jedna moje známá je od narození nevidomá a říkala mi,že si myslí,že by se jí líbila fialová barva,kdyby viděla. Nerozumněla tomu,vždyť jak si může umět představit fialovou barvu,když nikdy neviděla....řekla,mi,že fialová je "taková teplá". Nosila hodně fialových věcí.Bylo zajímavé,když vyprávěla co a jak si představuje,když si to nemůže "osahat",ale jen představit.
Není tady
Bramborka napsal(a):
Zklamaná napsal(a):
Takže ta objektivní pravda se jmenuje subjektivní pravda jednoho nevidomého?
Nebylo by lepší s touhle polemikou přestat?
Můžeš se zeptat nejednoho nevidomého na barvu, věř, že ji pozná. Objektivní pravda je shoda. Určitě ti neřeknou, že barva sněhu je oranžová.
Není tady

Bramborka napsal(a):
Zklamaná napsal(a):
.....přesto bych ji slovně uměla popsat, aby si udělal vizuální obrázek, ale vím, že naprosto přesně by určil, pokud bych mu do rukou hrst sněhu vložila, že je to sníh.
Nevím, jestli bych uměla slepci popsat sníh, ale jsem si momentálně téměř jistá, že bych mu nebyla sto popsat bílou (snad krom pár fyzikálních veličin - jak co odráží a pohlcuje, ale ty bych si musela najít a nevím, jestli by to slepému k něčemu bylo). Ty jo?
Tak tohle taky neumím,protože jako asi většina lidí používám přirovnání....zelený jako tráva,žlutý jako slunce....
Není tady
Bramborka napsal(a):
Co je pro slepce "bílý"?

Není tady
Zklamaná napsal(a):
Objektivní pravda je shoda. Určitě ti neřeknou, že barva sněhu je oranžová.
Tak to jo, to je jiná
. To potěš koště. Tak když se ve středověku shodli, že je Zeměkoule placatá, tak to byla objektivní pravda. Pak se začala ta placka přifukovat ...... a hle - objektivní pravda se změnila
Víc takových objektivních pravd do našich krajů!
To, že je sníh oranžový ti, když na něj bude svítit zapadající slunce, řeknu já. 
Není tady
Bramborka napsal(a):
Zklamaná napsal(a):
Objektivní pravda je shoda. Určitě ti neřeknou, že barva sněhu je oranžová.
Tak to jo, to je jiná
. To potěš koště. Tak když se ve středověku shodli, že je Zeměkoule placatá, tak to byla objektivní pravda. Pak se začala ta placka přifukovat ...... a hle - objektivní pravda se změnila
Víc takových objektivních pravd do našich krajů!
To, že je sníh oranžový ti, když na něj bude svítit zapadající slunce, řeknu já.

Není tady
A nehledě na to, že každý tu bílou může vidět jinak. Protože kouká jinýma očima. Že růže je růže, to je sice hezký, ale jedna růže je jiná než ostatní růže. Nikdy není uplně do detailu stejná.
Není tady
slova jsou jen vyřčené myšlenky, to, co jimi vyjadřuje má základ v hlavě, kde pracuje již s tím, jestli to bude pravda, nebo lež.
Ano, souhlas s tím, že slova jsou vyřčené myšlenky. Jestli to bude pravda , nebo lež. Kdo určuje, co je pravda, a co je lež? Protože přeci každý má svou pravdu. Pravda nelze definovat jako zákon.
Není tady
majkafa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Ale Vejirku,pochopit se to da jedine tak ze se stanes mnou. Ze poznas na vlastni kuzi to co jsem poznala ja.
Tím, že někdo pozná na vlastní kůži to, co poznal jiný, se nestane jím.
Takhle to nefunguje.
Tím, že já zažiju např. rozvod stejně jako má kamarádka, se nestanu jí ani to nebudu vnímat stejně jako ona. Z prostého důvodu. Ona je ona a já jsem já. Existuje o tom i spousta odborné literatury, není to nic, co bych si vymyslela a pokládala za neomylné tvrzení.
Vějířovko, to myslíš vážně, co píšeš, nebo si děláš legraci? Nějak se mi nezdá, že bys to mohla myslet vážně.
Nikdy nezažiješ uplně stejnou situaci, i když je to vámi zminovaný rozvod, je to ale rozchod jiných lidí. Je to podobná situace, ale je vnímána každým jinak, podle smyslů každýho člověka.
Jak se můžeš stát mnou? Jak můžeš mít mou duši ? To nejde. Každý jsme svým způsobem originál.
Není tady