6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Kiara napsal(a):
............
Jj, haiel Jsme stejný ročník a co se týče fyzických trestů, tak si pamatuju, e to bylo bohuel v té době úplně normální. Moje kamarádky bývaly bity, já jsem doma také bývala bita (vařečkou, hadičkou na stáčení vína, matka o mě jednou přerazila tu velkou prádelní vařečku na vytahování prádla atd. atd.). V dnení době by taková matka měla problémy se sociálkou, tenkrát kdy dítě dostalo vejřez, tak se to bralo jako "výchova" a pokud dítěti nebylo nijak váně ublíeno, nikdo to moc neřeil
I kdy se bavím se svými vrstevníky nebo s lidmi o něco málo starími, výchovu s pravidelným pouíváním tělesných trestů měli doma vichni
Hadičkou na stáčení vína dostával můj soused,já jsem dostávala vařechou nebo rukama. Ta prádelní u nás byla zlomená taky, ale nepamatuju, jestli o mě nebo prádlem. A ve kole nás mydlili taky. Jetě v první třídě pamatuju, e jsme dostali ukazovátkem na zadek a klečeli v koutě. V druině prý dostávali výprask taky, ale tam jsem nechodila. Nemusela jsem mít vecko
Není tady
lupina montana napsal(a):
Napadlo mě, e naopak bude dost zajímavý to srovnávat, jak se věci změnily a chtěla jsem opravit nadpis, ale u se mi to nepovedlo
A proč brečí? Vdy píeme, jak je dobře, e se ti to povedlo tak, jak se to povedlo
A na vecko dojde. Povzpomínáme a pak budeme srovnávat.
Není tady
Nojo, v koutě! U radiátoru, v naem případě. Pamatuju si, e mi to přilo straně poniující - jednak to, e klečím, ale hlavně spí to, e jsem zády.
ale to byl asi účel.
Co mi přijde divný dneska je to, jak děcka vůbec nejsou venku - nato samy U nás v ulici je 5 chlapečků ve věku od 3 do asi 10 let - jetě jsem je neviděla hrát si na ulici......
Není tady
Nojo, v koutě! U radiátoru, v naem případě. Pamatuju si, e mi to přilo straně poniující - jednak to, e klečím, ale hlavně spí to, e jsem zády.
ale to byl asi účel.
Co mi přijde divný dneska je to, jak děcka vůbec nejsou venku - nato samy U nás v ulici je 5 chlapečků ve věku od 3 do asi 10 let - jetě jsem je neviděla hrát si na ulici......
Často projídím vesničkami tady v okolí, mám trasu snad tisíckrát projetou, take větinou jedu na "automatickýho pilota" a nedávno , někdy v září - brzy odpoledne - krve by se ve mně nedořezal": děcka kolem 8 - 10 let - poletovaly venku a přebíhaly silnici. Vichni svatí při tom byli, e jsem stihla zabrzdit, i kdy moc rychle nejezdím. To, co bylo dřív úplně normální a na co se muselo myslet při projídění kadou dědinou, tak dneska je Úkaz, který člověka zaskočí. Děcka venku.
Není tady
ale to byl asi účel.
Ĺupčo, já vyrůstala v Praze a sama jsem mohla chodit ven cca od deseti let. Ono něco jiného byla vesnice nebo maloměsto a něco jiného byla Praha. Navíc jsem bydlela v malé uličce, ohraničené z jedné strany dvouproudovkou na Plzeň a z druhé strany dvouproudovkou do centra, po Plzeňské jezdily v obou směrech tramvaje, take samotné malé dítě by nikdo ven nepustil, maximálně v doprovodu starího sourozence, kterého jsem ovem neměla.
Čtvr, kde jsem bydlela, byla navíc plná nepřizpůsobivých občanů a později - v 80. letech i feáků a podobných líbezných existencí Dneska?!? U dětského hřitě, kam jsem si jako dítě chodila hrát zabili nějakého Bělorusa a na dětském hřiti prakticky nevídám pobíhat bílé dítě Nad hřitěm je toti přírodní kopcovitý park, kde bivakují bezďáci a narkomani, kteří to mají odtamtud na Anděl jen pár minut (pro mimopraské - Anděl je praská křiovatka s nákupními centry, kde se nejvíc v podvečer a v noci scházejí podivné existence).
Tam, kde jsem bydlela, to nikdy nebyla ádná selanka, ale dneska u je to tam v noci fakticky "o hubu"
Není tady
Pravda taky jsem se přestala koukat tak bedlivě. Fakt je, e dneska je daleko víc aut a jezděj jako ílený - my tu máme 40ku a e by ji krom mně jetě někdo dodroval.....
Já mám přece jen pořád někde v hlavě, e se někdo můe po tý silnici motat.
Tuhle některá z madých maminek povídala, e na veřjných hřiatech, kde se scházívala celá ves, nebo čtvr, u nikdo nebývá. Krátce na to jsem byla na jednom takovým s naí malou a bylo tam lidí dost i podivila jsem se, ne jsem zaslechla jazyk - nějaká srbtina, nebo ukrajintina a rutina. Asi jetě nemají vlastní na zahradě.
Tak tohle je koda.....ale zrovna na tomhle hřiátku udělali přes léto minigolf, tak snad tam začnou chodit i domorodci.
Jinak u nás na vsi je fakt, e v létě vichni seděj venku v hospodě na hřiti, tak děcka řáděj alespoň tam. I psové pomalu začínaj....
Není tady
Kiar, pravda je, e bezďáci nebyli a feáci se schovávali doma ale selanka to teda taky nebyla. já se přistěhovala prakticky na Václavák v roce 70 a můu ti říct, e chodit tam v noci bylo tehdy némlich takový, jako dneska - spí horí, tehdy jsi tam o policajta nezavadila.
Není tady
U nás na vesnici děti lítají venku, teda spí kluci, jezdí na kole, vyrábí si kárky, bunkry, stejně jako jejich otcové. Myslím, e děti ve městě to mají v tomhle těí, hrozí víc nebezpečí. My taky lítali, kolem potoka, na kole, pořád v trapu:-)))
Není tady
Kiar, pravda je, e bezďáci nebyli a feáci se schovávali doma ale selanka to teda taky nebyla. já se přistěhovala prakticky na Václavák v roce 70 a můu ti říct, e chodit tam v noci bylo tehdy némlich takový, jako dneska - spí horí, tehdy jsi tam o policajta nezavadila.
Já mám pocit, e za mého mlada bylo víc exhibicionistů . Ale oni mají tito pánové asi taky své preference a kadé se neukáou .
Není tady
No já ti nevím, Karle.....tenkrát mi kdekdo říkal, e "Václavák? V noci?? Pro mladou holku???"
Jo, exibicionisti, vlezlí otrapové, opilci....kdekdo.
A těch exíků - co jich bylo druhů! Jojo, to se dneska u nevidí, pani
Není tady
Holčino, to jste astná víska - my jsme taky vesnice, ale asi nebezpečně blízko Prahy, nebo co
Není tady
Jéi, kdy u jsme u těch exhibicionistů a jiných úchylů, na tohle má a dodneka vzpomínky moje matka. A do počátku edesátých let minulého století bydlela na výlučně enské ubytovně poblí Václaváku a skutečně tam ty enské kadou chvíli otravoval nějaký úchyl. Měli tam dokonce domovníka, který bydlel v přízemí a slouil jak k odplaování neádoucích návtěv, tak předevím úchylů a měl s tím plné ruce práce. Natěstí se matka brzo vdala a pikantním záitkům odzvonilo.
Ale historek o nahatých chlapech, chlapech zahalených pouze do baloňáku, úchylech, kteří po enských adonili o vlasy z kartáčů a hřebenů a pak je před jejich očima pojídali - takových historek má matka na rozdávání. Jestli jsem někomu zkazila chu, tak se omlouvám, ale historka o pojídači vlasů je fakt pravdivá
Není tady
holcina napsal(a):
U nás na vesnici děti lítají venku, teda spí kluci, jezdí na kole, vyrábí si kárky, bunkry, stejně jako jejich otcové. Myslím, e děti ve městě to mají v tomhle těí, hrozí víc nebezpečí. My taky lítali, kolem potoka, na kole, pořád v trapu:-)))
Tohle bylo na dětství super, u nás na vesnici to kluci taky dělali, ve městech to ale kluci neměli monost dělat ani za mým dětských let, já jsem ročník 69.
To byly časy, kdy jsme si jako děcka uívaly té bezstarostnosti. U nás se v zimě jezdívalo, krom sáněk, na igelitových pytlích naplněných senem, to byla naprostá bomba. Jene jsem musela jezdit tajně, pytel jsem měla u prababičky, protoe maminka ílela, e se zmrzačíme, babička to taky neviděla ráda, ale prababička, ta mi dovolila kdeco. Jo a taky vzpomínám, jak jsem chodili skákat do stohu slámy, marně mi maminka říkala, e jak zapadnu někde uprostřed stohu, e se tam zadusím a nikdo mě nenajde. Chodila jsem tam s děckama skoro denně, celej podzim, doma jsem tvrdila, e ne, e jsem tam nebyla, maminka to poznala a nadávala mi, jednak, e tam chodím a pak, e jí lu. Jasně, e to poznala, kdy jsem měla zbytky plev a toho bince a v kalhotkách a v ponokách. Ale bylo to něco úasnýho, to skákání z výky do měkkýho, paráda.
Není tady
Kiara napsal(a):
Jestli jsem někomu zkazila chu, tak se omlouvám, ale historka o pojídači vlasů je fakt pravdivá
Pojídače vlasů jsem nepotkala, třeba u umřel - ale jinak potvrzuju na 100% i o deset let později
Velmi častí byli nátlakáři v tramvajích Třeba se teď ukájej po*n, kdoví.
Očko, asi to mizelo z měst směrem ven - my jsme jetě stavěli bunkry i káry - ale to holt nebyly Střeovice ádná vyprtíčkovná a vymetená čtvr.....naly se tam divoký kouty
Ono je to těký: člověk se přistěhuje na kraj vesnice, či města a během ivota se posune skoro do centra.....
Není tady
Mně občas propleskla jenom mamka. Taka nikdy. Nebylo to často, ale dodnes si to poníení pamatuju a spí ten hrozný pocit, co jsem měla vůči ní...No a klečení v koutě, pěkně v chodbě, v rohu. Já klečela daleko dýl, ne jsem musela, abych jako ukázala, e mě to vůbec nevadí. Po mnoha letech mi mamka říkala, jak vdycky čekala na to, e příjdu a omluvím se, abych jako nemusela klečet. Ale to se nestalo.
Jsem z malého města a děcka u nás jetě po venku lítají, i kdy ne tolik, jako my.
A kdy jsem byla u babičky, pamatuju, jak jsme chodili s klukama z vedlejí vesnice pást krávy. To byla fakt idylka.
Není tady
Kiara napsal(a):
Jestli jsem někomu zkazila chu, tak se omlouvám, ale historka o pojídači vlasů je fakt pravdivá
Pojídače vlasů jsem nepotkala, třeba u umřel - ale jinak potvrzuju na 100% i o deset let později
Velmi častí byli nátlakáři v tramvajích Třeba se teď ukájej po*n, kdoví.
Jj, lupino, takoví nemocní chudáci to měli za dob hluboké totality velmi těké, teď alespoň některých ubylo, poněvad por*nografie je k dostání těměř na kadém kroku, spousta náhrakových idítek v erotic-shopech takté a nabídka placených sexuálních společnic, ochotných k bizarnímu či netradičnímu sexu je rovně nepřeberná
Ti, co mají svoje úchylky vyhraněné, tak mohou se svými zálibami zalézt někam do ústraní a nezapojovat do nich veřejnost, potamo si mohou za peníze zaplatit nějakou profesionálku a předvádět se před ní - zkrátka mají mnohem irí spektrum vybití, ne za totáče
Zpátky k tématu - my, co jsme vyrůstali za dob hluboké totality jsme byli podobných vymoeností uetřeni: lechtivé časopisy se nikde nevyskytovaly, filmy podléhaly přísné cenzuře a existovaly filmy přístupné pouze od patnácti roků a někdy i od osmnácti roků Já si pamatuji, e mě jednou matčin přítel s matkou propaovali na film od patnácti, kdy mi bylo snad dvanáct jmenovalo se to "Slaměný klobouk" (Milo Kopecký, Iva Janurová, Květa Fialová a dalí). Proti dnením filmům naprosto nevinná zábava, ale tenkrát to bylo zkrátka mládei nepřístupno
Není tady
Proboha, co mohlo být na Slaměným klobouku nepřístupnýho?
Není tady
Mě se neptej ... to bylo víc filmů, nad jejich nepřístupností pro mláde bychom se dnes shovívavě pousmály ...
Není tady
Jejda tuto hláku taky moc rádi u nás v rodině pouíváme " No já ti nevím Karle, přivezou to uhlí nebo nepřivezou, co myslí??
Pamatuji si na maďarský film Výdech, byl od 18 let, v polovině filmu
byly vidět enské nahaté ve spre asi na 1/2 minuty, pak u nic. Nacpané vyprodané kino ani nedutalo.
No já ti nevím, Karle.....tenkrát mi kdekdo říkal, e "Václavák? V noci?? Pro mladou holku???"
Jo, exibicionisti, vlezlí otrapové, opilci....kdekdo.
A těch exíků - co jich bylo druhů! Jojo, to se dneska u nevidí, pani
Upravil(a) jitřenka (16. 11. 2011 23:36)
Není tady
Krajinou mého dětství bylo cebtrum města. Kdy byl sníh sáňkovalo se ve strmých uličkách, třeba kolem Rajské zahrady podél Regrových sadů, dojezd byl dole u budouvy ÚRA. Nejvíc jme si hráli v v dnením ervůdu, co byl poklidný park s nmoha vzácnými stromy. Blízko Opletalky v něm byl dost velký rybníček, s umělým romantickým vodopádem směrem od hlavního nádraí. V rohu parku bylo oplocené dětské hřitě, s klidnějí částí pro malé děti. na té zbylé prosroře nám pan hlídač, který tam bydlel v takové malé boudičce, vytvářel v zimě kluzitě, polejval to a shrnoval. Jezdili jsme ba "lajfkách, jen někteří měli brusle. Kadou neděli byl karneval, doma jsme si vyráběli krobové masky. V létě to hřitě naopak pan hlídač poléval, aby se nepráilo, a my hráli hry jako Král vysílá své vojsko....a tak. Na stromy jsme lezli taky, tis byl úplně ohlazený,z těch vzácnějích nás pan hlídač honil dolů. Na víkendy jsme jezdili do malé trempské boudičky do Skochovic. Rodiče nebo babička s dědou nás vypustili, a na oběd a večeři nás pískáním a voláním svolávali, jinak jsme byli neustále v čudu, větinou v lese. V sobotu přijíděli tatínci s melouny. Mí rodiče razili heslo - koda rány, která padne vedle, pár pohlavků nebo na zadek byl normál, přirozená sočást výchovy.
Není tady
Modroočka napsal(a):
a jetě jsem si vzpomněla, na Gagarince, dříve a teď opět ulice Kobliná, byla taková hračkárna a měli tam takový úhledný sáčky velikosti A4 a v tom byly zbytky látek, stálo to 10 káčé a bylo toho tam docela dost, maminka mi to kupovala a my jsme pak s holkama ily na panenky, seděly jsem u mají babičky před barákem na lavičce, roztahaný ití a vadlenily jsem o stoest. To nás bavilo, měly jsme tolik oblečků pro panenky, nebo jsem si tam taky kreslívaly. Jéiinku, já tady za chvilku napíu celej román vzpomínek
Mne sa urobilo smutno za bratislavksým Mliečnym barom na Korze... dne sje tam McDonalds.
Moji starí rodičia učili v takej dedinskej kole, deduko bol riaditež a učil ročníky 3.-4., babička učila 1. a 2. ročník. Niektorým deom občas podstrčili desiatu , a deti z mnohodetnej rodiny, ktoré doma spávali po 4 na jednom gauči , nechali vyspa sa v lavici - čo bolo asi najviac, čo mohli pre ich vzdelanie urobi. Ja som mala pekné detstvo asi hlavne vďaka svojej flegmatickej povahe, láske ku knihám a potom aj vďaka starým rodičom. Vetkým 3, okrem starého otca, ktorý bol u 22 rokov mŕtvy, keď som sa narodila. Ja som strávila detstvo zahrabaná v knihách, vyliezla som odtiaž len občas na jazykový kurz alebo medzi kamoky.
Není tady
Revliba napsal(a):
aprill napsal(a):
mankote, já jsem tak ráda, e nemám takové prazáitky jako někteří
Cha cha..jsi mě rozesmála..vechno je relativní,za pár let bude v prazáitcích ani nemrkne..
Já jsem Husákovo dítě a pamatuju si Salko v tubě...mňáám a taky Jesenku...taky jsem hrozně touila po papírový bundě,kterou měli jenom v Tůzu a nai mi jí nikdy nekoupili..
nebo jak mi babička uila na gymplu fakt luxusní minisukni,nebo kamae..já byla tak pyná a ředitelka mě o přestávce odchytla na chodbě a musela jsem se jít okamitě převlíct domů,protoe jsem si prý zapomněla sukni...
a taky jak jsme s holkama u nás na sídliti pořád cvičily na klepadle na koberce a taky Sokol...hrozně jsme se za tmy bály chodit zpátky domů,protoe jsme musely kolem ruských kasáren a tam se pořád ometali Rusáci v uniformách,voralí jak Dáni...
a jejich paničky bydleli u nás na sídliti a chodily v koichách a smrděly tou jejich voňavkou Důchy Maskvý...
a jak jsme museli mít dopisovacího kamaráda z Ruska a já měla Lénu a hrozně jsem se těila na její dopisy a odznáčky a připadala jsem si hrozně důleitá...
nebo Pukinův památník...já se prorecitovala a do vítězství okresního kola...!!!
No a spartakiáda...já byla za starí ákyně..a v Praze na Strahově!!!
Sem byla absolutně astný dítě....
Jesienku a Piako v tube (ja som mala ardej pikao) vídam dodnes... ale nie v supermarketoch, to je fakt.
Není tady
Judyna napsal(a):
Taky si pamatuji vůni krmení pro zvířata. rot voněl nádherně. Nevím, jestli se dobře pamatuji, ale housatům se k tomu jetě přidávaly mladé sekané kopřivy, pak to bylo dokonalé. Jo a malá kuřátka, která byla v takové ohrádce v kuchyní. Měli tam árovku, krásně těbetali. A babička měla na půdě takové velké dřeběné bedny plné zrní. Tam jsem ráda chodila a v tom zrní se přehrabovala.
Taky pamatuju, jak nás taka učil plavat. Topil nás jak koata. A za čas jsme zjistili, e on vlastně vůbec plavat neumí....
Moja babička topala husi a kačice - chytila ich násilím, dala si ich medzi kolená a rvala im kukuricu do gágora - a pritom im ju tam tak utlapkávala a uhládzala... No úplná tyranka ...
Není tady
Kiara napsal(a):
Revliba napsal(a):
aprill napsal(a):
mankote, já jsem tak ráda, e nemám takové prazáitky jako někteří
Cha cha..jsi mě rozesmála..vechno je relativní,za pár let bude v prazáitcích ani nemrkne..
Já jsem Husákovo dítě a pamatuju si Salko v tubě...mňáám a taky Jesenku...taky jsem hrozně touila po papírový bundě,kterou měli jenom v Tůzu a nai mi jí nikdy nekoupili..Jj, a pak dělali Pikao, to bylo zahutěné slazené kakao A pamatujete na Vitacit a Celaskon?!? My si kupovali Vitacit, nasypali jsme si ho na dlaň a lízali jsme ho, take jsme měli luté, červené a oranové jazyky, podle toho, kterou příchu jsme si koupili. A Celaskon (syntetický vitamín C) se prodával v lékárně v takových skleněných tubičkách s plastovým uzávěrem a ten jsme pro změnu cucali - jednak to bylo zdravé a za druhé to bylo kyselé jak ovík
A pamatujete na ty dětské (nejenom) béové, přízové punčocháče, pletené stylem hladce-obrace a na bílé tričko a modré trenýrky na tělocvik a na jarmilky k nim ?!? A pamatujete na ty příerné limonády, na hořkou Amaru a na Broňu, která chutnala po lutých rynglích?!?
Tak koukám, e se ze mě stal taky zaslouilej pamětník
Mne chýba taká tá mrazená ovocná dreň v kockách... a halerky a lekorky.
Není tady
dusička napsal(a):
My jsme na severu dostávali ve kole svačiny - mlíko v pytlíku
A vzpomněla jsem si na první magneták - s pěti oranovými gumovými čudliky.
A naučila jsem se jezdit v první třídě na velkým dámským kole a později táta propaoval z NDR zelenou skládačku. Uf, donedávna jsme jí měli jetě v kůlně - a já se divím, jak jsme na tom mohli jezdit v kopcovité krajině.
Taky ráda vzpomínám, e jsem lapala zelí, to bylo pak u babičky ve sklepě a já v neděli dopoledne chodila pro zelí se sklenicí a cestou domů ujídala - mňam.
A taky si pamatuju, jak chlapi co stavěli sídlitě měli tu bunku na převlíkání a my jsme se chodili dívat s dětma za jedno okno bunky - tam byl stůl a pod sklem stolu byli fotky s nahatýma enskýma. Byli jsme z toho tenkrát paf.
Jo a taky jako nae děti jsme se s jinýma dětma navzájem ukazovali.
Ja som si na prvý kazeák 5 orkov etrila - zbierla aosm dovjkoruny a päkoruny do vežkého plastového prasaa. Potom som is pyná kúpila kazeák značky JVC - a on sa mi furt kazil.... Keď mi otcov známy z Kanady tento kus reklamoval u výrobcu (mohol napísa z Kanady priamo), dozvedel sa, e ná tátny PZO Kerametal kúpil sériu výrobkov, ktoré pri preprave spadli do mora... a vykúpali sa v slanej vode. Nám ich, samozrejme, predali v- Tuzexe - za plnú cenu, ten môj stál bratku v prepočte 5,500 Kčs (bony boli tuím po 5 Kčs kus).
Není tady