29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
aprill napsal(a):
šmankote, já jsem tak ráda, že nemám takové prazážitky jako někteří
Cha cha..jsi mě rozesmála..všechno je relativní,za pár let budeš v prazážitcích ani nemrkneš..
Já jsem Husákovo dítě a pamatuju si Salko v tubě...mňáám a taky Jesenku...taky jsem hrozně toužila po papírový bundě,kterou měli jenom v Tůzu a naši mi jí nikdy nekoupili..
nebo jak mi babička ušila na gymplu fakt luxusní minisukni,nebo kamaše..já byla tak pyšná a ředitelka mě o přestávce odchytla na chodbě a musela jsem se jít okamžitě převlíct domů,protože jsem si prý zapomněla sukni...
a taky jak jsme s holkama u nás na sídlišti pořád cvičily na klepadle na koberce a taky Sokol...hrozně jsme se za tmy bály chodit zpátky domů,protože jsme musely kolem ruských kasáren a tam se pořád ometali Rusáci v uniformách,vožralí jak Dáni...
a jejich paničky bydleli u nás na sídlišti a chodily v kožichách a smrděly tou jejich voňavkou Důchy Maskvý...
a jak jsme museli mít dopisovacího kamaráda z Ruska a já měla Lénu a hrozně jsem se těšila na její dopisy a odznáčky a připadala jsem si hrozně důležitá...
nebo Puškinův památník...já se prorecitovala až do vítězství okresního kola...!!!
No a spartakiáda...já byla za starší žákyně..až v Praze na Strahově!!!
Sem byla absolutně šťastný dítě....
Upravil(a) Revliba (14. 11. 2011 21:40)
Není tady
Ivana napsal(a):
Já se narodila na samém sklonku 50. let a moje dětství bylo pohodové. Je pravda, že jsme museli topit v kamnech a nakupovali jsme u řezníka, v mlékárně, v pekárně a v zelenině a když vedle v domě udělali samoobsluhu, babička tam nechtěla chodit, že je to takové neosobní a dál chodila za paní Černou do mlékárny, která s každým zákazníkem hezky promluvila. Byla jsem jedináček, mamince bylo už 36, když jsem se narodila, což byla v té době rarita a měla o mě strach, takže mě nepouštěla ven samotnou a sama do Lužánek, což byl velký park v blízkosti našeho domu, jsem mohla až od 6. třídy. A taky jsme každou neděli jezdili za babičkou a dědečkem na Vranov a mně bylo vždycky hrozně zle v autobuse, ale na to se nehledělo, musela jsem to prostě vydržet. Navlékli mě do silonových šatiček, lakýrek a bílých ohrnovacích ponožtiček a nesměla jsem si hrát s Lovkem, což byl babiččin pes, abych se nezamazala. K nejkrásnějším mým zážitkům z dětství ale patří každoroční prázdniny na chatě mojí tety v Beskydech, kde jsme celé dny lítali po venku, stavěli hráz na potoce, bunkry v lese, chytali ryby na silon s háčkem a chodili na houby. Dopisy od maminky mi vozil pošťák na mopedu a kolikrát jsme potkali shrbenou babku ze samoty, jak si jde s holí a batohem několik kilometrů nakoupit do vesnice. Když přijeli na návštěvu v neděli bratrancovi rodiče v naleštěné oktávce, byl to svátek a chodili jsme občuchávat auto. A každý večer místní zvonička zvonila klekání a my museli do chaty, aby nás neodnesla Klekánice. Když pršelo, leželi jsme na verandě na gauči a četli si staré úžasně zajímavé časopisy 100+1. A sousedka chodila každý den kolem nás na pastvu s krávou Milenou, která moudře koukala velikýma očima a nechala se hladit po čumáku.
Nejkrásnější zážitek za 60. let byla ale naše dovolená v roce 1969, kdy jsme letadlem (!) letěli do Bulharska, bydleli tam v hotelu (!) a na pláži se váleli pod slunečníkem. Když jsme jeli na výlet podél pobřeží do Balčiku, chlapi málem převrátili autobus, jak se nahrnuli na jednu stranu, když nám průvodkyně hlásila, že projíždíme kolem dámské nudistické pláže. Bylo to překrásných 14 dní a už žádná dovolená u moře nebyla to, co tahle první.
Ve škole jsem ještě zažila pracovní soboty, ař v páté třídě byly pracovní jen každých 14 dní a pak se zrušily úplně a byly volné soboty (!), to blaho! Spousta děcek od nás ze třídy tehdy ještě bydlela ve starých pavlačácích, kde se z pavlače šlo rovnou do kuchyně, za ní byl jeden pokoj a v tom bydlela celá rodina. Voda a záchod byly na chodbě. Ve svém bytě s koupelnou a telefonem (starým černým, hranatým) jsem si připadala proti nim, jak na zámku. Pamatuju, jak naši přišli odpoledne z práce, babička jim uvařila kafičko a oni seděli v obýváku v hlubokých rozměrných křelech a poslouchali na velikém gramofonu staré desky a přitom si povídali, co bylo v práci a já jim povídala, co jsme zažily s babičkou a babička jim povídala, co sousedky a co paní Černá z mlékárny. Neměli jsme televizi a večer jsme poslouchali rádio a maminka pletla a babička u toho šila a táta pokuřoval cigaretu, o nichž se tehdy ještě nevědělo, že je z nich rakovina, a proto úžasně voněla. Ach jo, naivní dětství!
ACH JO TOJE KRÁSA ! ÚPLNĚ TO VIDÍM.
Není tady
...jeste stesti, ze nemam cas to "docist"... pac mé "cislo pjet zije" cteni mi umoznilo, ze bych moooc chtela a chtela a chtela a "dupi-dup" napsat nadherny vjecy,,, a nemuzu. Musim "makat" = praca, co nas zivi...
Jdu NA TO /ha: "N A T O"... / a "vykecam se" zitra...
Spinkejte klidne, milacci mi...
Upravil(a) ViktorkaM (14. 11. 2011 22:14)
Není tady
Hlásím, že Jesenka je ještě k dostání.
Není tady
Jooo, mmch... ja tusila, ze kdyz tam napisu ten "svuj PRVNI NEUTRALNI prispevek", nekteri se "zbavi sveho OSTYCHU" a... pripoji se...
Není tady
Taky si pamatuji vůni krmení pro zvířata. Śrot voněl nádherně. Nevím, jestli se dobře pamatuji, ale housatům se k tomu ještě přidávaly mladé sekané kopřivy, pak to bylo dokonalé. Jo a malá kuřátka, která byla v takové ohrádce v kuchyní. Měli tam žárovku, krásně štěbetali. A babička měla na půdě takové velké dřeběné bedny plné zrní. Tam jsem ráda chodila a v tom zrní se přehrabovala.
Taky pamatuju, jak nás taťka učil plavat. Topil nás jak koťata. Až za čas jsme zjistili, že on vlastně vůbec plavat neumí....
Není tady
aprill napsal(a):
No tak tiše doufej, že se jich dožiješ.
Není tady
Modroočko, já pamatuju v Brně na Svoboďáku takovou strašně dobrou cukrárnu. Bylo to myslím kousek za Pipiglrilem směrem do středu náměstí. Nevím, jak se ta cukrárna jmenovala, ale říkalo se tam myslím U mamlasa. Tam byly tak vynikající zákusky, že jsem lepší nikde nejedla. Fakt. A do mlíčňáku pak na koktejl.
Není tady
To je krásné téma. To se moc pěkně čte
Já jsem se taky narodila na začátku 50 let. Byla nás plná ulice.Lítali jsme venku, jezdili na kolech, dělali motokáry, stavěli stany z dek, šily na panenky , dělali výpravy do nedalokého lesíka, kam jsme nesměli. S klukama jsem hrála fotbal, lezla po stromecha měla věčně odřená kolena. Chodili jsme na třešně. Koupat jsme se chodili kousek od domu do slepého ramen Labe, kruh na krk , větnamky nebo cvičky a hurá, mamka nám tam přinesla oběd v kastrůlku...Ráda vzpomínám na předvánoční čas. Babička dokrmovala husy, u ní to vonělo pečenými šiškami, husy chodila krmit brzy ráno, seděla jsem na stole a oblékala jsem se do školy, protože se topilo v kamnech a u země ještě byla zima a husy kejaly a padal sníh. Doma to začínalo vonět leštěnkou a vanilkovým cukrem, Babička nám dávala hádanky, co asi bychom mohly se sestrou dostat pod stromeček a vůbec tajemně provokovala, jejda to bylo nádherný dětství, chodili jsme bruslit (na šlajfkách)na slepé rameno Labe a tam v takové dřevěné boudě, kde hořel v rohu piliňák a na něm velký hrnec s šípkovým čajem (co by dnes asi řekla hygiena)jsme si sušili tepláky oblepené sněhem a zmrzlými cinkrlaty ledu, taky jsme chodili bruslit na tenis, který vždy když mrzlo pokropili, tak tam vyhrávali hity : My dva a čas, Suvenir, suvenir, Tereza, O nás dvou,...... To byla nádhera. Snažím se vnoučkovi udělat taky pěkné dětství, Tak jako moje babička mu když u mě spí vypravuju mu jaké to bylo když jsem byla malá, to má moc rád, čtu mu pohádky a u mě moc na počítači není, tohu si užije doma.
Ach děvčata kdeže ty loňské sněhy jsou. Viď te
Upravil(a) jitřenka (14. 11. 2011 22:54)
Není tady
Judyna napsal(a):
No nekecej...jí musim mít..
Není tady
Taky se ráda dívám na staré filmy z této doby. Pamatujete na nalévání mléka v mlékárně z konve měrkou na 1/2 a 1 litr mléka? To se mi moc líbilo a chtěla jsem v mlékárně kvůli tomu prodávat. :-))
Na šumáky co se lízali až jsem měla odřený jazyk.
Není tady
Revliba napsal(a):
aprill napsal(a):
Cha cha..jsi mě rozesmála..všechno je relativní,za pár let budeš v prazážitcích ani nemrkneš..
Já jsem Husákovo dítě a pamatuju si Salko v tubě...mňáám a taky Jesenku...taky jsem hrozně toužila po papírový bundě,kterou měli jenom v Tůzu a naši mi jí nikdy nekoupili..
Jj, a pak dělali Pikao, to bylo zahuštěné slazené kakao A pamatujete na Vitacit a Celaskon?!? My si kupovali Vitacit, nasypali jsme si ho na dlaň a lízali jsme ho, takže jsme měli žluté, červené a oranžové jazyky, podle toho, kterou příchuť jsme si koupili. A Celaskon (syntetický vitamín C) se prodával v lékárně v takových skleněných tubičkách s plastovým uzávěrem a ten jsme pro změnu cucali - jednak to bylo zdravé a za druhé to bylo kyselé jak šťovík
A pamatujete na ty dětské (nejenom) béžové, přízové punčocháče, pletené stylem hladce-obrace a na bílé tričko a modré trenýrky na tělocvik a na jarmilky k nim ?!? A pamatujete na ty příšerné limonády, na hořkou Amaru a na Broňu, která chutnala po žlutých rynglích?!?
Tak koukám, že se ze mě stal taky zasloužilej pamětník
Není tady
ajko50
pěkně jsi to napsla,nemusím nic připisovat u mě to bylo skoro totožné.
Asi už moc stárnu, stále více vzpomínám na toto a někdy i brečím, že už je to pryč (to dětství)
Není tady
Kiara napsal(a):
Revliba napsal(a):
aprill napsal(a):
Já jsem Husákovo dítě a pamatuju si Salko v tubě...mňáám a taky Jesenku...taky jsem hrozně toužila po papírový bundě,kterou měli jenom v Tůzu a naši mi jí nikdy nekoupili..Jj, a pak dělali Pikao, to bylo zahuštěné slazené kakao
A pamatujete na Vitacit a Celaskon?!? My si kupovali Vitacit, nasypali jsme si ho na dlaň a lízali jsme ho, takže jsme měli žluté, červené a oranžové jazyky, podle toho, kterou příchuť jsme si koupili. A Celaskon (syntetický vitamín C) se prodával v lékárně v takových skleněných tubičkách s plastovým uzávěrem a ten jsme pro změnu cucali - jednak to bylo zdravé a za druhé to bylo kyselé jak šťovík
A pamatujete na ty dětské (nejenom) béžové, přízové punčocháče, pletené stylem hladce-obrace a na bílé tričko a modré trenýrky na tělocvik a na jarmilky k nim?!? A pamatujete na ty příšerné limonády, na hořkou Amaru a na Broňu, která chutnala po žlutých rynglích?!?
Tak koukám, že se ze mě stal taky zasloužilej pamětník
No punčocháče jasněěě,živá představa,když mi bylo pět a babička mi je oblíkala tak ,že mě do nich narvala a pak říkala.."teď napytlujem.." a za tu gumu v pase mě chytla a natřásala ve vzduchu... a Vitacit..mňááám,přímo z dlaně..
a igelitky s fotkou nějaký holky v pravejch riflích,co se daly sehnat jenom v Tuzexu..ta se dala koupit na pouti a my jsme jí pak nosili jako školní tašku..to byl vrchol!!!
Upravil(a) Revliba (14. 11. 2011 23:27)
Není tady
aprill napsal(a):
spletla ses, byl to soudruh učitel
Nespletla, holka, nespletla, u nás na vesnici se opravdu říkalo pan řídící
Není tady
Judyna napsal(a):
Jo, Jesenka a Piknikmlíko, obojí v tubě, mňamózní.
Judy, je to cukrárna U Mamlasů, je tam pořád, ale už to dávno, dávno není ono.
Ať je to jak chce, ale dřív bylo jídlo a věci vůbec, kvalitnější.
Judy, ještě si pamatuju, jak na Svoboďáku na jednom baráku je to na rohu s ulicí Českou, nahoře na střeše byly na střeše ty světelný noviny, měly tam obrovskej panel a na tom běhával text, v tom baráku byla nějaká redakce. To se mi taky líbilo, jako malá jsem stála, zvedala hlavu a díbala se, jak tam běhají ty písmenka a Sputnik, tam měli dole taky bufet a nahoře v patře byly hotovky. Taky prodej textilu Výběr, líbilo se mi, jak tam měli ty schody ze dvou stran. Maminka tam chodila kupovat nějaký oblečení. A co mám ještě spojený s dětstvím, tak mléčnej bar naproti nádraží, měla tam takovou zdobenou zeď a malinký židličky pro děti, byl to hned zkraje takovej dětskej koutek. Tam jsem chodili na kakako a loupáky, když jsme jeli s našima na výlet do Prahy.
Jo, jo, to dětství, je spousta krásnýho, na co vzpomínám a tohle téma ve mně těch vzpomínek vyvolává spousty. A jsou to fakt nádherný vzpomínky.
S dědou jsem chodila do lesa na houby, každou neděli jsem chodila s babičkou a dědou po obědě na vycházku, doma jsem si pak dali buchty, babička a děda si dali kafíčko, já čaj. Dnes už takhle skoro nikdo nechodí, leda do shopingceter. Jo a babička mi v jednom místě v lese ukazovala, kde bydlela Julinka s Lojzíčkem, to byly vymyšlený děti, který v tom lese bydlely. A děda mi vyprávěl o kamenném stole v lese, kde rokovávali myslivci. Jé, to bylo krásný.
A pro Aprill, měli jsem na základce učitelku a ta říkala vždycky o všech svých kolegyních jen "paní učitelka". A my jsme říkali "souška" ne soudružka. Ono slovo soudruh mělo původní význam jiný, dnes má tohle slovo pejorativní nádech.
Není tady
lupina montana napsal(a):
aprill napsal(a):
už jsem se jich dožila, ale že bych až tak radostně hýkala na určitými věcmi .
Není tady
Modroočka napsal(a):
aprill napsal(a):
spletla ses, byl to soudruh učitel
Nespletla, holka, nespletla, u nás na vesnici se opravdu říkalo pan řídící
chodila jsem do vesnické školy a opravdu jsme měli soudruha učitele, teda soudružku
Není tady
Modroočka napsal(a):
Judyna napsal(a):
Jo, Jesenka a Piknikmlíko, obojí v tubě, mňamózní.
Judy, je to cukrárna U Mamlasů, je tam pořád, ale už to dávno, dávno není ono.
Ať je to jak chce, ale dřív bylo jídlo a věci vůbec, kvalitnější.
Judy, ještě si pamatuju, jak na Svoboďáku na jednom baráku je to na rohu s ulicí Českou, nahoře na střeše byly na střeše ty světelný noviny, měly tam obrovskej panel a na tom běhával text, v tom baráku byla nějaká redakce. To se mi taky líbilo, jako malá jsem stála, zvedala hlavu a díbala se, jak tam běhají ty písmenka a Sputnik, tam měli dole taky bufet a nahoře v patře byly hotovky. Taky prodej textilu Výběr, líbilo se mi, jak tam měli ty schody ze dvou stran. Maminka tam chodila kupovat nějaký oblečení. A co mám ještě spojený s dětstvím, tak mléčnej bar naproti nádraží, měla tam takovou zdobenou zeď a malinký židličky pro děti, byl to hned zkraje takovej dětskej koutek. Tam jsem chodili na kakako a loupáky, když jsme jeli s našima na výlet do Prahy.
Jo, jo, to dětství, je spousta krásnýho, na co vzpomínám a tohle téma ve mně těch vzpomínek vyvolává spousty. A jsou to fakt nádherný vzpomínky.
S dědou jsem chodila do lesa na houby, každou neděli jsem chodila s babičkou a dědou po obědě na vycházku, doma jsem si pak dali buchty, babička a děda si dali kafíčko, já čaj. Dnes už takhle skoro nikdo nechodí, leda do shopingceter. Jo a babička mi v jednom místě v lese ukazovala, kde bydlela Julinka s Lojzíčkem, to byly vymyšlený děti, který v tom lese bydlely. A děda mi vyprávěl o kamenném stole v lese, kde rokovávali myslivci. Jé, to bylo krásný.
A pro Aprill, měli jsem na základce učitelku a ta říkala vždycky o všech svých kolegyních jen "paní učitelka". A my jsme říkali "souška" ne soudružka. Ono slovo soudruh mělo původní význam jiný, dnes má tohle slovo pejorativní nádech.
my milujeme výlety do přírody . takže je to asi v každé rodině jiné . a v šopinu stihneme nakoupit za 1,5 hodiny, víc nepotřebujeme
Upravil(a) aprill (15. 11. 2011 6:57)
Není tady
Krásné téma, některé vzpomínky jsou fakt krásné.
Není tady
Mě mé dětství také nebere. Jsem ráda tady a teď.
Pokud na něco vzpomínám a smutním, že je to pryč, je to dětství mých dětí.
Ale krásně si užívám dětství mého zlatíčka, mého vnoučka.
Jsem ráda, že doba mého dětství je už dávno pryč. brrr
Upravil(a) majkafa (15. 11. 2011 7:37)
Jsem husákovo dítě a ročník sedmdesát, takže o mém dětství vypovídá píseň.
Na dětství vzpomínám ráda, měla jsem hezké dětství.
Sice jsem panelácký dítě ale před našim panelákem byla velká neobydlená zahrada s domem, takže tam jsme trávili čas, lezli po stromech, pamatuju si, obrovská třešen a my tam seděli ve větvích hodinu a ládovali se. Pak tam byl starý autobus, v tom jsme se taky vyblbli.
S klukama jsem hrála fotbal.
Jednou jsem dostala tuzexovou nádhernou igelitku a pak ji vyměnila za 15náct céček. (právě začínaly)
Sídliště se množilo a my lezli do rozestavěných paneláků, jezdili v loužích na kusech polystyrenu.
Když jsem se nudila, dokázala jsem dlouho jen tak čučet za oknem a malovat okolí.
Mamka mi párkrát upletla svetříky, takže jsem byla in.
V sedmičce jsme se učili šít (už nevím jak se jmenovala ta látka - praporovina? Fakt už nevím) tak jsem si ušila jednoduchou halenku rovně - takže rukávy spadly (jako kimono).
Jednou mě málem zajel ruský tank, vjel až na chodník.
Jo dovolená ROH - pět rodin , pět aut, ze severu Čech do různých míst naší krásný vlasti - za sebou jak štrůdl, zastavovalo se, čekalo - byla legrace.
Ale myslím, že se mé dětství neliší od dětství mých dětí.
Upravil(a) dusička (15. 11. 2011 7:47)
Není tady
To jsou vesměs moc hezké vzpomínky, vybavuje se mi další a další ...... a krom toho i slova Wericha (která pravděpodobně necituji přesně), že první, co se zapomíná, je krutost.
Není tady
aprill napsal(a):
lupina montana napsal(a):
aprill napsal(a):
už jsem se jich dožila, ale že bych až tak radostně hýkala na určitými věcmi
.
Tak nehejkej - původne se hejkat stejně podle mojí představy nemělo
Není tady
Jsem skoro jako dušička ročník 69, takže si to všichni umí představit. Ale stejně se na to krásně vzpomíná. Bydleli jsme v paneláku, tety (místo babiček) bydlely kousek dál ve městě téměř na vesnici - chodili jsme tam máchat prádlo do řeky, mandlovat na mandl, na záhonek vytáhnout čerstvou mrkvičku a pod pumpou ji omýt. Motykou praštit krtka
Tety s námi byly celé léto na chatě, v lese. To samé jsem praktikovala já s našimi dětmi a miluju to tam dodnes.
S děckama jsme lítali po sídlišti, hráli stopovanou, bydleli jsem v nedostavěných panelácích, chodili za pasákem krav, pže byl děsně exotickej. Na první máj do průvodu, na VŘSR do průvodu a bylo mě upřímně jedno, proč tam jsem, jen mamka nadávala a já nechápala. S děckama ze třídy jsme stavěli motokáry, kuše, praky - není nad barevný skobičky.
Rifle z tuzexu, hadry z Maďarska - skoro ze západu.
U babičky na vesnici jsme měli se sestřenkou svého králíká, děsně hodnýho strejdu truhláře a jeho manželku, kterou taky obdivuju dodnes, je jí skoro 80 a pořád je fajn. Máchalo se prádlo v potoce, popel z kamen se vyvážel na kočárku do lesa, jednou za týden teplá voda v lázeňských kamnech a řízky se jedly lžicí - kromě mě, páč jsem byla zhýčkaný překulturnělý dítě
Já si prostě nemám na co stěžovat a připadá mi to všechno krásný.
Není tady