29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý večer, chtěla bych si pořídit nový elektrický sporák. Zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi sklokeramickou varnou deskou a indukční varnou deskou. Myslela jsem, že hlavní hledisko proč se prosazuje indukce. je úspora elektřiny. Ale koukala jsem v nabídce sporáků na internetovém obchodě, že rozdíl v příkonu sklokeramiky a indukce není skoro žádný. Liší se jen podle toho, co který sporák umí. Také na indukci musí být kovové nádobí. V nerezovém by se na ní vařit nedalo. Znamenalo by to, koupit i nové nádobí. U sklokeramiky se dá při rozumném vaření využít i zbytkové teplo /včas vypnout plotýnku, ještě se to dovaří/, kdežto u indukce přestane plotýnka hřát hned po vypnutí. Máte někdo zkušenosti, jak to v praxi je. Jaké jsou výhody indukce. Nebo jestli je to jen módní hit. Když vezmu v potaz to, že sporák s indukční varnou deskou je jednoutak drahý než sporák se sklokeramickou deskou.
Není tady
Já mám sklokeramiku s highlite plotýnkami-tzn.že velmi rychle se rozpálí,rychleji než ty obyč.plotýnky.A pokud nevaříš dnes a denně+nezavařuješ,tak skutečně na indukci oproti sklokeramice nic neušetříš.Správně zvažuješ i případné další náklady s nákupem nového nádobí,já na sklokeramice taky dost vařím i v simaxu-ve skle.Navíc na sklokeram.desce fakticky vařím jen přes víkendy,přes prac.týden si vystačím s mikrovlnkou a varnou konvicí.
Není tady
plný souhlas, největší nevýhodou spatřuju v kupování nového nádobí a v nemožnosti používat jakékoli jiné nádobí než na indukci (taky hodně používám simax), elektrické plotýnky se zahřívají okamžitě a využití zbytkového tepla je taky velká výhoda, mám sklokeramiku a rozhodně bych neměnila, mám za to, že se celá tahle sranda ve finále kolem a kolem jen pekelně prodraží
Upravil(a) Cassiopeia (12. 11. 2011 23:37)
Není tady
Vaření na indukci si nemůžu vynachválit. Rozdíl je v tom, že se zbytečně nejdřív neohřívá sklokeramická deska, která začne vařit až když sama je dostatečně rozpálená. Indukce vaří okamžitě po zapnutí, je proto nesrovnatelně rychlejší. Mám 9 stupňů ohřevu. Jak se jídlo začne vařit, snížím výkon většinou na druhý, někdy na třetí stupeň a bohatě to stačí. Smažené pokrmy jsou velmi chutné, křupavé a krásně zlatavé. Regulace výkonu je okamžitá, protože není závislá na kumulaci tepla v rozpálené desce. Je pravda, že jsem vyměnila nádobí, což byla dost velká investice. Mám s bílým vnitřním povrchem, keramicko-titanové. Nic, opravdu nic se v něm nepřipálí, při správné regulaci se v něm nepřepalují ani tuky. Většinou ho vytřu nasucho jen ubrouskem a je jako nové. Někdy ho vypláchnu jen studenou vodou (výrobce doporučuje tepelný šok - všechno se okamžitě odloupne) a pak zase vytřu ubrouskem nebo papírovou utěrkou a mám hotovo. Žádné mytí, drhnutí, žádná mastnota, žádné chemikálie. Po mých zkušenostech se investice do indukce i nádobí vyplatí.
Není tady
Ještě dodávm, že mám i nerezové velké hrnce, které jsou vhodné na indukci. Některé nerez nádobí má železné dno, nejdřív bych si magnetem zkusila, které nádobí je nutné vyměnit.
Není tady
mamba napsal(a):
Vaření na indukci si nemůžu vynachválit. Rozdíl je v tom, že se zbytečně nejdřív neohřívá sklokeramická deska, která začne vařit až když sama je dostatečně rozpálená. Indukce vaří okamžitě po zapnutí, je proto nesrovnatelně rychlejší. Mám 9 stupňů ohřevu. Jak se jídlo začne vařit, snížím výkon většinou na druhý, někdy na třetí stupeň a bohatě to stačí. Smažené pokrmy jsou velmi chutné, křupavé a krásně zlatavé. Regulace výkonu je okamžitá, protože není závislá na kumulaci tepla v rozpálené desce. Je pravda, že jsem vyměnila nádobí, což byla dost velká investice. Mám s bílým vnitřním povrchem, keramicko-titanové. Nic, opravdu nic se v něm nepřipálí, při správné regulaci se v něm nepřepalují ani tuky. Většinou ho vytřu nasucho jen ubrouskem a je jako nové. Někdy ho vypláchnu jen studenou vodou (výrobce doporučuje tepelný šok - všechno se okamžitě odloupne) a pak zase vytřu ubrouskem nebo papírovou utěrkou a mám hotovo. Žádné mytí, drhnutí, žádná mastnota, žádné chemikálie. Po mých zkušenostech se investice do indukce i nádobí vyplatí.
Tak přesně tolik stupnů ohřevu mám na sklokeramice a přesně tak reguluji směrem dolů i vl.vaření po dosažení bodu varu.
Pro jakékoli vaření na čemkoli je nutná správná regulace,před tím nikoho neochrání ani indukce,která není tzv.blbuvzdorná.A smažím nejradši ve fritáku,odkud jsou řízečky nejen krásně chřupavé,ale i rychle udělané najednou z obou stran.
Není tady
Jaku, já vůbec friťák nepoužívám. Olej na smažení zahřívám jen jednou, když smažím větší množství potravin, tak ho ještě v průběhu smažení vyměním za čerstvý.
Není tady
Nyní mi říkala jedna známá,která se s ničím neštve a dostala kdysi indukční dvouvařič,že na něj používá jakékoli hrnce-staré,je to totiž soc.případ a velmi se divila tomu,když jsem jí říkala něco o tom,že je to jen pro určité druhy nádobí.A nemá žádný problém při vaření s ničím.
Takže těm výrobcům a prodejcům taky nemůžeme až tak zobat z ruky vč. těch jejich roztočů,které nikdo nikdy neviděl a jakýchsi diod v robot.vysavačích,které mají zas ničit nějaké potvůrky atp.
Není tady
Jaku, ty staré ale i nové smaltované hrnce mají železné jádro, proto na indukci dobře vaří. Ty hrnce, kde je při výrobě použitý nevodivý materiál, ty nejsou vhodné na indukci, jednoduše proto, že mezi hrncem a magnetem k žádné indukci nedojde.
Máš pravdu, nejde zobat výrobcům z ruky, i když si myslím, že řada výrobcků říká pravdu. Například v tom, že různé UV lamby ničí mikroby. Otázka je, jestli to prospívá zdraví a dobré kondici organismu. Když bude člověk žít ve sterilním prostředí, nebude mít dostatek podnětů k tomu, aby si vytvořil vlastní silný imunitní systém. Pak stačí, když ho větřk ofoukne a je zle.
Nemám na mysli žít ve špíně, ale rozhodně je lepší žít v běžně uklízeném bytě než v co nejdokonalejší čistotě. Výjimky jsou u u alergiků, kde není jiné východisko, ale zdravý člověk si s běžnými ataky prostředí hravě poradí a žádné sterilizující uklízecí prostředky nepotřebuje.
Není tady
mamba napsal(a):
Jaku, já vůbec friťák nepoužívám. Olej na smažení zahřívám jen jednou, když smažím větší množství potravin, tak ho ještě v průběhu smažení vyměním za čerstvý.
Ani já ne. Kdysi jsem ho doma měla, ale pak jsem ho darovala. Obejdu se bez něj.
Není tady