Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

• Diskuse
  •  » Domov
  •  » Rozdíl mezi varnou deskou sklokeramickou a indukční

#1 12. 11. 2011 18:34

adali
♥------

Rozdíl mezi varnou deskou sklokeramickou a indukční

Dobrý večer, chtěla bych si pořídit nový elektrický sporák. Zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi sklokeramickou varnou deskou a indukční varnou deskou. Myslela jsem, že hlavní hledisko proč se prosazuje indukce. je úspora elektřiny.  Ale koukala jsem v nabídce sporáků na internetovém obchodě, že rozdíl v příkonu sklokeramiky a indukce není skoro žádný. Liší se jen podle toho, co který sporák umí. Také na indukci musí být kovové nádobí. V nerezovém by se na ní vařit nedalo. Znamenalo by to, koupit i nové nádobí. U sklokeramiky se dá při rozumném vaření využít i zbytkové teplo /včas vypnout plotýnku, ještě se to dovaří/, kdežto u indukce přestane plotýnka hřát hned po vypnutí. Máte někdo zkušenosti, jak to v praxi je. Jaké jsou výhody indukce. Nebo jestli je to jen módní hit. Když vezmu v potaz to, že sporák s indukční varnou deskou je jednoutak drahý než sporák se sklokeramickou deskou.

Není tady

#2 12. 11. 2011 20:40

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Re: Rozdíl mezi varnou deskou sklokeramickou a indukční

Já mám sklokeramiku s highlite plotýnkami-tzn.že velmi rychle se rozpálí,rychleji než ty obyč.plotýnky.A pokud nevaříš dnes a denně+nezavařuješ,tak skutečně na indukci oproti sklokeramice nic neušetříš.Správně zvažuješ i případné další náklady s nákupem nového nádobí,já na sklokeramice taky dost vařím i v simaxu-ve skle.Navíc na sklokeram.desce fakticky vařím jen přes víkendy,přes prac.týden si vystačím s mikrovlnkou a varnou konvicí.

Není tady

#3 12. 11. 2011 23:34

Cassiopeia
♥♥♥♥♥♥-

plný souhlas, největší nevýhodou spatřuju v kupování nového nádobí a v nemožnosti používat jakékoli jiné nádobí než na indukci (taky hodně používám simax), elektrické plotýnky se zahřívají okamžitě a využití zbytkového tepla je taky velká výhoda, mám sklokeramiku a rozhodně bych neměnila, mám za to, že se celá tahle sranda ve finále kolem a kolem jen pekelně prodraží

Upravil(a) Cassiopeia (12. 11. 2011 23:37)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Když najdeš v životě cestu bez překážek, určitě nikam nevede."

Není tady

#4 13. 11. 2011 11:19

mamba
♥♥♥♥---

Vaření na indukci si nemůžu vynachválit. Rozdíl je v tom, že se zbytečně  nejdřív neohřívá sklokeramická deska, která začne vařit až když sama je dostatečně rozpálená. Indukce vaří okamžitě po zapnutí, je proto nesrovnatelně rychlejší. Mám 9 stupňů ohřevu. Jak se jídlo začne vařit, snížím výkon většinou na druhý, někdy na třetí stupeň a bohatě to stačí. Smažené pokrmy jsou velmi chutné, křupavé a krásně zlatavé. Regulace výkonu je okamžitá, protože není závislá na kumulaci tepla v rozpálené desce. Je pravda, že jsem vyměnila nádobí, což byla dost velká investice. Mám s bílým vnitřním povrchem, keramicko-titanové. Nic, opravdu nic se v něm nepřipálí, při správné regulaci se v něm nepřepalují ani tuky. Většinou ho vytřu nasucho jen ubrouskem a je jako nové. Někdy ho vypláchnu jen studenou vodou (výrobce doporučuje tepelný šok - všechno se okamžitě  odloupne) a pak zase vytřu ubrouskem nebo papírovou utěrkou a mám hotovo. Žádné mytí, drhnutí, žádná mastnota, žádné chemikálie. Po mých zkušenostech se investice  do indukce i nádobí vyplatí.

Není tady

#5 13. 11. 2011 11:32

mamba
♥♥♥♥---

Ještě dodávm, že mám i nerezové velké hrnce, které jsou vhodné na indukci. Některé nerez nádobí má železné dno, nejdřív bych si magnetem zkusila, které nádobí je nutné  vyměnit.

Není tady

#6 13. 11. 2011 14:49

Abby21
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Karviná
Web

Na indukci se dá vařit i ve starších smaltovaných hrncích, stačí vyzkoušet magnetem smile

http://lb4f.lilypie.com/TikiPic.php/Xlno2jv.jpghttp://lb4f.lilypie.com/Xlnop1.png

http://lb5f.lilypie.com/TikiPic.php/uhYVRv3.jpghttp://lb5f.lilypie.com/uhYVp2.png

Není tady

#7 13. 11. 2011 22:29

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

mamba napsal(a):

Vaření na indukci si nemůžu vynachválit. Rozdíl je v tom, že se zbytečně  nejdřív neohřívá sklokeramická deska, která začne vařit až když sama je dostatečně rozpálená. Indukce vaří okamžitě po zapnutí, je proto nesrovnatelně rychlejší. Mám 9 stupňů ohřevu. Jak se jídlo začne vařit, snížím výkon většinou na druhý, někdy na třetí stupeň a bohatě to stačí. Smažené pokrmy jsou velmi chutné, křupavé a krásně zlatavé. Regulace výkonu je okamžitá, protože není závislá na kumulaci tepla v rozpálené desce. Je pravda, že jsem vyměnila nádobí, což byla dost velká investice. Mám s bílým vnitřním povrchem, keramicko-titanové. Nic, opravdu nic se v něm nepřipálí, při správné regulaci se v něm nepřepalují ani tuky. Většinou ho vytřu nasucho jen ubrouskem a je jako nové. Někdy ho vypláchnu jen studenou vodou (výrobce doporučuje tepelný šok - všechno se okamžitě  odloupne) a pak zase vytřu ubrouskem nebo papírovou utěrkou a mám hotovo. Žádné mytí, drhnutí, žádná mastnota, žádné chemikálie. Po mých zkušenostech se investice  do indukce i nádobí vyplatí.

Tak přesně tolik stupnů ohřevu mám na sklokeramice a přesně tak reguluji směrem dolů i vl.vaření po dosažení bodu varu.

Pro jakékoli vaření na čemkoli je nutná správná regulace,před tím nikoho neochrání ani indukce,která není tzv.blbuvzdorná.A smažím nejradši ve fritáku,odkud jsou řízečky nejen krásně chřupavé,ale i rychle udělané najednou z obou stran.

Není tady

#8 15. 11. 2011 22:39

mamba
♥♥♥♥---

Jaku, já vůbec friťák nepoužívám. Olej na smažení zahřívám jen jednou, když smažím větší množství potravin, tak ho ještě v průběhu smažení vyměním za čerstvý.

Není tady

#9 16. 11. 2011 10:29

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Nyní mi říkala jedna známá,která se s ničím neštve a dostala kdysi indukční dvouvařič,že na něj používá jakékoli hrnce-staré,je to totiž soc.případ a velmi se divila tomu,když jsem jí říkala něco o tom,že je to jen pro určité druhy nádobí.A nemá žádný problém při vaření s ničím.

Takže těm výrobcům a prodejcům taky nemůžeme až tak zobat z ruky vč. těch jejich roztočů,které nikdo nikdy neviděl a jakýchsi diod v robot.vysavačích,které mají zas ničit nějaké potvůrky atp.big_smile

Není tady

#10 16. 11. 2011 11:56

mamba
♥♥♥♥---

Jaku, ty staré ale i nové  smaltované hrnce mají železné jádro, proto na indukci dobře vaří. Ty hrnce, kde je při výrobě použitý nevodivý materiál, ty nejsou vhodné na indukci, jednoduše proto, že mezi hrncem a magnetem k žádné indukci nedojde. 
Máš pravdu, nejde zobat výrobcům z ruky, i když si myslím, že řada výrobcků říká pravdu. Například v tom, že různé UV lamby ničí mikroby. Otázka je, jestli to prospívá zdraví a dobré kondici organismu. Když bude člověk žít ve sterilním prostředí, nebude mít dostatek podnětů k tomu, aby si vytvořil vlastní silný imunitní systém. Pak stačí, když ho větřk ofoukne a je zle.
Nemám na mysli žít ve špíně, ale rozhodně je lepší žít v běžně uklízeném bytě než v co nejdokonalejší čistotě. Výjimky jsou u u alergiků, kde není jiné východisko, ale zdravý člověk si s běžnými ataky prostředí hravě poradí a žádné sterilizující uklízecí prostředky nepotřebuje.

Není tady

#11 16. 11. 2011 21:52

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

mamba napsal(a):

Jaku, já vůbec friťák nepoužívám. Olej na smažení zahřívám jen jednou, když smažím větší množství potravin, tak ho ještě v průběhu smažení vyměním za čerstvý.

Ani já ne. Kdysi jsem ho doma měla, ale pak jsem ho darovala. Obejdu se bez něj.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

• Diskuse
  •  » Domov
  •  » Rozdíl mezi varnou deskou sklokeramickou a indukční
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí