|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
sahleb napsal(a):
Jaku napsal(a):
Holky ono je v takovým případě s vámi a vám podobnými jednáno tak,jak jim to dovolíte.Já bych jim místo odpovědi jasně a srozumitelně řekla,že se o svých zdrav.problémech takto bavit nebudu a kdybych nechtěla být pochopena,změna doktora by byla víc než nutná!
Žiju sice tady,ale to co poppisujete,jsem na vl.kůži fakt nezažila.Byť se mi doktorka teda osobně nepředstavovala.Mno ja jsem to lekari nebo te sestre co me na chodbe vyzpovidala jako policajt samozrejme nedovolila. Taky jsem o tom nehodlala hovorit jen zhruba.
Me napriklad gynekolog (na kterehos i stezovaly vsechny me spoluzacky) nechal po dobu vysetrovani otevrene dvere na chodbu. Do mistnosti prichazeli lidi s dotazy. Venku dalsi. Byla jsem polomrtva studem. Taky jsem mu to nedovolila. Proste to udelal. Antoz naha, nemohla jsem moc protestovat ani odejit. Veci jsem mela dost daleko.
Menit doktora nebylo absolutne mozne. Nikdo jiny me nevzal.
Moje matka byla tezce nemocna, velmi tezce. Musela jsem ji jako teenager vezt primo do nemocnice. Gynekolog ji vysetroval jen za zidkou.
To neni o pacientech, toje o respektu lekaru k pacientovi.
Dovolit/nedovolit nebylo myšleno ve smyslu "ano pane doktore, můžete otevřít ty dveře" ... ale v okamžiku, kdy to udělal mu slušně, leč důrazně říct, aby je zavřel. O ničem jiném to není. To co jsi popsala fakt nepochopím. Nejsem nijak extra průrazná si myslím, ale v okamžiku, kdy jde o mně nebo mé děti, tak ano. Nikdo jiný než ty sama nebude hájit Tvá práva. Ale pokud dáš najevo, že na nich trváš, uvidíš tu změnu. Je to 14 dní, co jsem měla kolaps a skončila v nemocnici...věci kolem a kolem nejsou podstatné, ale v okamžiku, kdy zjistili, že jsem odmítla podepsat papír (rozuměj dovolila jsem si nechovat se jak tupá ovce, ale žádala vysvětlení)...si na mně zavolali dokonce primářku. Neuspěli. Byla jsem slušná, leč důrazná. Obrat byl neskutečnej, okamžitej. Lékaři se ke mně najednou chovali úplně jinak, doktorka se mi přišla omluvit za "nedorozumění" a zmíněná primářka i rozloučit. O tom, že mi pak nabídli po vyšetření i vodu k napití, tak to překvapilo i mně, stejně jako dotaz, jak jsem byla spokojená. A tak by to mělo vypadat ! Problém je, že lidi mají pořád zakódováno, že lékař je bůh, který se musí na slovo poslouchat a obdivovat....ale tak to opravdu není, je to taky jen člověk.
Není tady

sahleb napsal(a):
Jaku napsal(a):
Holky ono je v takovým případě s vámi a vám podobnými jednáno tak,jak jim to dovolíte.Já bych jim místo odpovědi jasně a srozumitelně řekla,že se o svých zdrav.problémech takto bavit nebudu a kdybych nechtěla být pochopena,změna doktora by byla víc než nutná!
Žiju sice tady,ale to co poppisujete,jsem na vl.kůži fakt nezažila.Byť se mi doktorka teda osobně nepředstavovala.Mno ja jsem to lekari nebo te sestre co me na chodbe vyzpovidala jako policajt samozrejme nedovolila. Taky jsem o tom nehodlala hovorit jen zhruba.
Me napriklad gynekolog (na kterehos i stezovaly vsechny me spoluzacky) nechal po dobu vysetrovani otevrene dvere na chodbu. Do mistnosti prichazeli lidi s dotazy. Venku dalsi. Byla jsem polomrtva studem. Taky jsem mu to nedovolila. Proste to udelal. Antoz naha, nemohla jsem moc protestovat ani odejit. Veci jsem mela dost daleko.
Moje matka byla tezce nemocna, velmi tezce. Musela jsem ji jako teenager vezt primo do nemocnice. Gynekolog ji vysetroval jen za zidkou.
Tomu se mi nechce vůbec věřit nebo se to nanejvýš snad mohlo odehrát v nějaké Vesničce střediskové v šíleným zapadákově,ale ne v civilizovaným světě.A i tak by teda s vyšetřováním nezačal u mě dřív,než by ty dveře zavřel.
Není tady
jojo, přesně takhle to funguje. Taky si řeknu, když se mi něco nelíbí. Slušně, klidně a hned je všechno jinak. Nejen u lékaře
Není tady

lupina montana napsal(a):
Bacha na tučňáky!
http://www.youtube.com/watch?v=Sf6MQF_M … ure=relmfu

A má moooc pěkný šaty,hlavně barevně,
Není tady
nechal po dobu vysetrovani otevrene dvere... Taky jsem mu to nedovolila. Proste to udelal.
Hm - a poprosila jsi ho, aby laskavě zavřel? Nebo jsi držela pusu a doufala, že se dovtípí?
Když něco chci, tak si o to řeknu... pan doktor si klidně mohl myslet, že je ti to šumák, když neprotestuješ.
Není tady

AndreaP. napsal(a):
Dovolit/nedovolit nebylo myšleno ve smyslu "ano pane doktore, můžete otevřít ty dveře" ... ale v okamžiku, kdy to udělal mu slušně, leč důrazně říct, aby je zavřel. O ničem jiném to není. To co jsi popsala fakt nepochopím. Nejsem nijak extra průrazná si myslím, ale v okamžiku, kdy jde o mně nebo mé děti, tak ano. Nikdo jiný než ty sama nebude hájit Tvá práva. Ale pokud dáš najevo, že na nich trváš, uvidíš tu změnu. Je to 14 dní, co jsem měla kolaps a skončila v nemocnici...věci kolem a kolem nejsou podstatné, ale v okamžiku, kdy zjistili, že jsem odmítla podepsat papír (rozuměj dovolila jsem si nechovat se jak tupá ovce, ale žádala vysvětlení)...si na mně zavolali dokonce primářku. Neuspěli. Byla jsem slušná, leč důrazná. Obrat byl neskutečnej, okamžitej. Lékaři se ke mně najednou chovali úplně jinak, doktorka se mi přišla omluvit za "nedorozumění" a zmíněná primářka i rozloučit. O tom, že mi pak nabídli po vyšetření i vodu k napití, tak to překvapilo i mně, stejně jako dotaz, jak jsem byla spokojená. A tak by to mělo vypadat ! Problém je, že lidi mají pořád zakódováno, že lékař je bůh, který se musí na slovo poslouchat a obdivovat....ale tak to opravdu není, je to taky jen člověk.
Dovolit ve smyslu, ze jsem mu nedovolila aby dvere otevrel, je odpoved na to, ze udela jen to co mu dovolis.A presto to udelal.
Mno dneska je to fakt jine. A ja jsem strasi a zkusenejsi. Ja jsem byla na skole jako zakyne. Ty dvere nemel vubec otevirat a matku nemal vysetrovat v sale za zidkou, ktde vse slysel kazdy i ja.
Jako holky jsme chodily na gynekolgii po trech do ordinace. Stydely jsme se priserne, zadna zmena by se samozrejme nekonala. To je jen naivni nazor. Nikdo by se neprisel omluvit. To je zrejme uz z jednani.
To byl lekar, ktery mel hlasky k nemocnym zenam jako: "Vy davate kazdymu Bulharovi na zidli , co? ,nemyslete si, ze to co do vas trkam, je pansky prirozeni....".Stejne jsme k nemu musely jit priste. V ordinaci byl zasadne sam.
Upravil(a) sahleb (27. 3. 2012 15:58)
Není tady

helena napsal(a):
nechal po dobu vysetrovani otevrene dvere... Taky jsem mu to nedovolila. Proste to udelal.
Hm - a poprosila jsi ho, aby laskavě zavřel? Nebo jsi držela pusu a doufala, že se dovtípí?
Když něco chci, tak si o to řeknu... pan doktor si klidně mohl myslet, že je ti to šumák, když neprotestuješ.
Normalne clovek vi,ze tohle nesmi udelat. Zvlaste pak lekar. Sesty byly uplne stejne jako na tom videu. Absolutne vse ignorovaly. Etika zadna.
Není tady
Jaku napsal(a):
Tomu se mi nechce vůbec věřit nebo se to nanejvýš snad mohlo odehrát v nějaké Vesničce střediskové v šíleným zapadákově,ale ne v civilizovaným světě.A i tak by teda s vyšetřováním nezačal u mě dřív,než by ty dveře zavřel.
Záleží na roce. Do revoluce byl lékař naprosto nekompromisním pánem situace a nikdo o tom nedebatoval
Když jsem se v r. 82 nesměle, ale rozhodně vzepřela nátlaku na genetice (chtěla jsem další dítě jen za předpokladu, že bude zdravý a dotyčnýho doktora to z nějakých důvodů nesmírně pohoršilo) byl z toho bengál a div si mě tam neukazovali.
A to bylo osvícený pracoviště 
Stalo se mi cca v témže roce, že jsem seděla rozcpená na gyndí koze, načež doktor beze slova zmizel a vrátil se za chvíli se svitou mediků 
Já byla sice naprosto šokovaná a věděla jsem, že bych tomu měla nějak zamezit - jenže jsem netušila jak.
Není tady
Jo a místo činu bylo Praha, JAku 
Není tady
sahleb napsal(a):
Jaku napsal(a):
ale to už je hoooooooooooooooooooooodně dávno, možná ti nedošlo, že za tu dobu se toho hodně změnilo
Není tady
Jaku napsal(a):
Záleží na roce. Do revoluce byl lékař naprosto nekompromisním pánem situace a nikdo o tom nedebatoval
Když jsem se v r. 82 nesměle, ale rozhodně vzepřela nátlaku na genetice (chtěla jsem další dítě jen za předpokladu, že bude zdravý a dotyčnýho doktora to z nějakých důvodů nesmírně pohoršilo) byl z toho bengál a div si mě tam neukazovali.
Stalo se mi cca v témže roce, že jsem seděla rozcpená na gyndí koze, načež doktor beze slova zmizel a vrátil se za chvíli se svitou mediků
Já byla sice naprosto šokovaná a věděla jsem, že bych tomu měla nějak zamezit - jenže jsem netušila jak.
na někom se to musí naučit 
Není tady

Jo a místo činu bylo Praha, JAku
Tady v Praze je to běžnej jev , stalo se mi to mockrát .
Bud to bylo nějaký nově založený soukromý středisko , který si tam nabralo lidi bez vychování , stalo se mi to i na gyndě v docela známý firmě , že sestra zavolala do chodby na naši sousedku informaci, z který nám bylo všem sousedkám jasný, že je těhotná a má problémy . Úplně jsem se styděla za tu blbou sestru .
A zase na dětský psychiatrii v Motole byly ukrajinský sestry , který byly úplně úžasný, vycepovaný od primáře , chovaly se líp než češky.
Není tady
Někde se toho změnilo hodně málo ..... A někdy je trošičku pozdě se ozvat, protože dílo zkázy je více méně dokonáno
.
Když jsem (pár let po revoluci) nastupovala do nového zaměstnání, musela jsem podstoupit zdravotní prohlídku u závodní lékařky. Přišla jsem tam, něco jsme si řekly (já pozdravila a představila se, ona mi řekla, ať si sednu a vyptala se mě na nacionále). Pak mi řekla, ať se svléknu. Zdálo se mi to předčasné, ale neodporovala jsem a svlékla jsem se do spodního prádla. Ona se na mě podívala a řekla mi, ať se svléknu ještě víc. Byla jsem trochu konsternovaná, ale bez zjevných známek odporu jsem se svlékla zcela. To už se na mě ani nepodívala a začala se mě vyptávat na osobní a rodinnou anamnézu. Stála jsem jí u stolu jak mě pánbů stvořil, nevěřila vlastním uším, třeštila na ni oči a lapala po dechu. Stále jsem nechápala, proč musím být zcela nahá, aby se mě mohla zeptat na to, zda jsem prodělala zarděnky.
Když jsem dech popadla, zeptala jsem se, jestli se vsadila nebo zbláznila.
Dlužno říci, že nahaté poněkud stydlivé nestriptérce a nenudistce se vyžaduje slušné a profesionální chování docela obtížně.
Pokud je člověk vyšetřován nebo hospitalizován ve fakultní nemocnici, s přítomností mediků holt musí počítat. Ale myslím, že je nutné, pokud v Lupině uvidím něco tak zajímavého, že si to nemohu nechat pro sebe a musím to té mládeži předvést, to napřed pacientce sdělit i se zdvořilou a zdvořilostní otázkou, zda souhlasí.
Není tady

Tak takovej šok jsem bohužel zažila taky .
Když jsem se přestěhovala do Prahy po rozchodu s manželem , chtěla jsem si sehnat psychoterapii abych měla odbornou péči, bylo mi tehdy už dost blbě .
Tak jsem netroškařila a zavolala přímo Ci*mic*kýmu , nevím co mě to napadlo a on mi řekl, že jí dělají a že mám přijít k němu na pohovor .
V čekárně byly samé pohledné ženy, což já jsem tehdy byla taky.
To se mi zdálo zvláštní , že tam má samý hezký blázny .
Ovšem když jsem vešla dovnitř, řekl mi že psychika souvisí s fyzičnem a že se musím svléknout do půli těla !! Tak jsem tam udiveně seděla s nahýma prsama a čekala, co vydedukuje z mého fyzična .
Chvili mě studoval a pak jsem šla domů. Na psychoterapii nějak zapomněl a když jsem mu volala, vymlouval se .
Asi z mých prsou došel k závěru , že jsem neléčitelná 
Když jsem to vyprávěla svýmu psychologovi, považoval to za můj další blud 
Upravil(a) novavila (29. 3. 2012 10:56)
Není tady
novavila napsal(a):
Tak takovej šok jsem bohužel zažila taky .
Když jsem se přestěhovala do Prahy po rozchodu s manželem , chtěla jsem si sehnat psychoterapii abych měla odbornou péči, bylo mi tehdy už dost blbě .
Tak jsem netroškařila a zavolala přímo Ci*mic*kýmu , nevím co mě to napadlo a on mi řekl, že jí dělají a že mám přijít k němu na pohovor .
V čekárně byly samé pohledné ženy, což já jsem tehdy byla taky.
To se mi zdálo zvláštní , že tam má samý hezký blázny .
Ovšem když jsem vešla dovnitř, řekl mi že psychika souvisí s fyzičnem a že se musím svléknout do půli těla !! Tak jsem tam udiveně seděla s nahýma prsama a čekala, co vydedukuje z mého fyzična .
Chvili mě studoval a pak jsem šla domů. Na psychoterapii nějak zapomněl a když jsem mu volala, vymlouval se .
Asi z mých prsou došel k závěru , že jsem neléčitelná
Když jsem to vyprávěla svýmu psychologovi, považoval to za můj další blud

Jediné, co mě na tom překvapuje je reakce tvého psychologa, protože výše zmíněný lékař není jistými oportunismy neznámý.
Není tady
aprill napsal(a):
Jaku napsal(a):
Já byla sice naprosto šokovaná a věděla jsem, že bych tomu měla nějak zamezit - jenže jsem netušila jak.na někom se to musí naučit
To jistě ano, ale jaksi za dodržení jistých podmínek. To jest, že to pacientce minimálně oznámí, vysvětlí a ještě správněji, že se pacientky zeptá, zda s tímto souhlasí. To jak je popsáno, je pro mně naprosto nepřijatelné. Mimochodem, co je mi známo (několikrát se mi to stalo), v dnešní době pacient musí podepsat, že s přítomnosti medika souhlasí, pokud nepodepíše, medik nemůže být přítomen. On rok 1982 byl opravdu před 30 lety
Stojím si za tím, že člověk o sobě rozhoduje sám, pokud se mi něco nelíbí, tak to dám najevo.
A když to vezmu hooodně zpátky, i tenkrát to bylo o lidech ... bylo mi zhruba jedenáct a skončila jsem díky svému onemocnění v nemocnici. Kombinace nemocné dítě - to je přesně to, co medici potřebují. I když jsem byla dítě, přišel za mnou ošetřující lékař a zeptal se mně, zda mi to nebude vadit...ono je to opravdu vše o lidech, a to jak na jedné, tak na druhé straně.
Není tady
Jo, bejvávalo... pacoš nesměl pípnout (mnohé by taková "drzost" ani nenapadla) nejen před doktorem, ale ani před sestrou - ostatně ty byly mnohdy podstatně většími "vládkyněmi nad osudy".
Hodně se to zlepšilo, ale spousta lidí si pořád ještě "netroufá"... a upřímně řečeno, v medicíně jako kdekoli jinde panuje provozní slepota a doktorovi, pro kterýho je svlečený tělo denním chlebem, fakt nemusí v ten moment dojít, že se pacient může cejtit jako "kus" bez duše a pocitů.
Nezbejvá, než se opakovat - když něco chci, tak si o to řeknu... a teprve když mi není bez vysvětlení vyhověno, začnu dělat dusno.
Není tady
helena napsal(a):
Hodně se to zlepšilo, ale spousta lidí si pořád ještě "netroufá"... a upřímně řečeno, v medicíně jako kdekoli jinde panuje provozní slepota a doktorovi, pro kterýho je svlečený tělo denním chlebem, fakt nemusí v ten moment dojít, že se pacient může cejtit jako "kus" bez duše a pocitů.
Ta provozní slepota, to je přesně ono. A to je jeden díl. Další díl je "profesionální" chování k pacientovi. Denním chlebem rozcapené ženské být mohou. Profil studentů medicíny rozhodně nedává naději v nějaké očekávání extra empatie, ale na druhou stranu jsem si uvědomila, že spousta věcí mi dojde, až když se mi stane. Čili těm doktorům dojde, že se chovají špatně, neprofesionálně, až při nějaké vlastní hospitalizaci. A ani to většinou nestačí, protože většina normálních smrtelníků se snaží nepříjemný zážitek zasunout co možná nejhlouběji.
Součástí přípravy a výchovy mediků by mělo být i toto. To znamená, aby žádoucí způsob chování učitelé sdělili, oni i okolí vyžadovali a bezděčně, ve smyslu exempla trahunt, předváděli.
Dcera byla proškolena v nižším zdravotnickém personálním zaměstnání a pak i pracovala na pracovišti, které spravuje církev. Když mi vyprávěla o jejich vrchní sestře, nestačila jsem valit kukadla. Pak mi onemocněla maminka a část hospitalizace strávila na pracovišti stejného typu (shodou okolností ve fakultní nemocnici
).
Jen jsem koukala, jak dcera "prudila" tamější sobě rovné, kolik chyb, jak zásadních a zbytečných bylo v péči. Jak překvapen byl i ošetřující lékař, co by vlastně mohl (nebo spíš měl) po svém nižším zdravotnickém personálu požadovat (a vice versa, samozřejmě).
Není tady
Čili těm doktorům dojde, že se chovají špatně, neprofesionálně, až při nějaké vlastní hospitalizaci.
Taky ne vždycky, protože vrána vráně... pardon, kolega ke kolegovi se přece jen chová trošku jinak.
Co vím, tak lékařská etika se učí, akorát jednak ten rozsah asi nebude nic moc oproti odbornejm předmětům, druhak to v praxi vypadává jináč - lhostejno zda "díky" fofru nebo určité, řekněme, ležérnosti starších kolegů... čímž se kruhem vracím k těm výše uvedeným vránám.
Není tady
helena napsal(a):
Čili těm doktorům dojde, že se chovají špatně, neprofesionálně, až při nějaké vlastní hospitalizaci.
Taky ne vždycky, protože vrána vráně... pardon, kolega ke kolegovi se přece jen chová trošku jinak.
Co vím, tak lékařská etika se učí, akorát jednak ten rozsah asi nebude nic moc oproti odbornejm předmětům, druhak to v praxi vypadává jináč - lhostejno zda "díky" fofru nebo určité, řekněme, ležérnosti starších kolegů... čímž se kruhem vracím k těm výše uvedeným vránám.
Z blízké zkušenosti - druhdy vrána nevychytá všechno a bolestivý klov do očka proběhne. A nebo se něco děje s člověkem, na kterém ti záleží. Ne vždycky musí prosáknout, žes MUDr. (v opravdu špatné situaci, v bezvědomí, v bolestech a spol.) se to třeba nepodaří sdělit, navíc se octneš tam, kde tě neznají, a zkušenosti jen sviští. A s bílou mafií, jíž jsi býval členem, máš společnou jen - tu barvu svého bílého anděla.
A tohle není etika - tohle je chování, jednání. Tím nechci říct, že neexistuje slovní spojení etické chování, a je namístě, ale myslím si,že do předmětu lékařská etika spíš patří otázky co ještě je nemoc a co už ne, co je medicína a co ne, co je a co není dejme tomu, navzdory medicínsko-průmyslovému komplexu, nemoc k léčení a jestli je to vůbec nemoc. A jestli jsou malý prsa nemoc, i když chci velký a mám pocit, že jsem kvůli tomu svedená a opuštěná.
Zatímco mně jde o to vycvičení k diskrétnosti, k ohleduplnosti, k tomu, že nemusím prodělat zlomeninu nohy, abych věděla, že se takovýmhle pacientům špatně chodí...... Že lidi jsou různí a některým se z různých důvodů třeba obtížně leze na vyšetřovací lehátko, a že ačkoli jsou ta lehátka polohovací a zvedací, většina pacientů si netroufne, nebo neumí, nebo je nenapadne s nimi manipulovat ......Že ačkoli je to strašně nepříjemné, sdělení špatné diagnózy je na lékaři a ne na příbuzných...... Že pokud člověk není zbaven svéprávnosti, je partnerem k jednání a rozhodování o sobě on, a zároveň není možné chtít rozhodnutí teď hned ihned po nemocném, nerozhodném, starém unaveném člověku, pokud to není nezbytně nutné....... Že většina nemocných lidí jsou lidé vyššího věku, že většina lidí vyššího věku hůře vidí a slyší, že pokud na někoho takového něco zády k němu stydlivě s řečovou vadou něco zašeptám a on neodpoví, neznamená to, že souhlasí, nebo že mi tím naznačuje, abych si políbila ........Že valná většina lidí nesmírně špatně snáší nesoběstačnost a přítomnost veřejnosti v tak intimních věcech, jako je třeba vylučování.......... A tak.
Co ti mám povídat?
Fakt je, že spousta takovýchto věcí se vlastně doktora přímo netýká, ale zdravotnictví je hierarchizované a i ta nevychovaná sestra, která se na tebe utrhuje v čekárně, je jeho sestra. V nemocnici jsou navíc vrchní sestry a staniční sestry (a hlavní sestra).
Není tady
Brambůrko, já si myslím, že to záleží nejvíce na pacientech. Nebo nejvíce....že je to nejsnadnější a nejkratší cesta, když se pacienti budou chovat jako svéprávní - ovšem samozřejmě musej začít ti lehčí případi, jsou situace, kdy na to člověk pomyšlení nemá.
Je to asi od situace - když mě vezli RZtou s tím vyhozeným kolenem, kopla jsem do sebe krizovky, který nosím v kabelce. Tedy, kopla jsem je do sebe tajně
když se doktorka nekoukala.
Ne že bych za normálních okolností nebyla schopná ubohý kapky obhájit, ale takhle jsem na to neměla páru. A to jsem jinak vyhlášená rypna
Ale když to jde, tak se snažím a moje dcery - no, tak s těma si myslím nikdo nedovolí zacházet jako s hadrou. 
Není tady
Mmch, nedávno jsem poslouchala Radkina Honzáka a ten učí etiku na medicíně a říkal, že na otázku "co je to nemoc" studenti zásadně říkají, že "opak zdraví".
Tak to už je od základu špatnej úhel.....
Není tady
Brambůrko, já si myslím, že to záleží nejvíce na pacientech. Nebo nejvíce....že je to nejsnadnější a nejkratší cesta, když se pacienti budou chovat jako svéprávní - ovšem samozřejmě musej začít ti lehčí případi, jsou situace, kdy na to člověk pomyšlení nemá.
Je to asi od situace - když mě vezli RZtou s tím vyhozeným kolenem, kopla jsem do sebe krizovky, který nosím v kabelce. Tedy, kopla jsem je do sebe tajněkdyž se doktorka nekoukala.
Ne že bych za normálních okolností nebyla schopná ubohý kapky obhájit, ale takhle jsem na to neměla páru. A to jsem jinak vyhlášená rypna![]()
Ale když to jde, tak se snažím a moje dcery - no, tak s těma si myslím nikdo nedovolí zacházet jako s hadrou.
Jasně, že to závisí na pacientech. Jenže to je přesně to, co mě s..e na takových těch rychlonevímjakbychtonazvala, protože to není ani pravicovost, ani konzervativnost, snad částečný liberalismus(?), že mají furt vidinu, že je to rovný s rovným na férovku. Že si neuvědomují, že když si vypíchnou oko, neuvidí, poteče JEJICH krev, bude to svinsky bolet, že při vší možné rovnosti prostě v tu chvíli nebudou mít rovnoprávný vztah vůbec s nikým, ani s doktorem. Představ si sebe v téhle situaci jako tu "klientku", která, když se nedohodne, půjde dál, někam, kde se k ní budou chovat líp a tančit lepší tance. Jasně, že pacienti musí tlačit. A jejich příbuzní. Jenomže to všechno musí dělat u vědomí, že málokdy budou mít navrch, když opravdu poteče voda do bot. Protistrana je prostě v edventydži.
Proto si myslím, že se všichni musíme učit, že jsou situace, kdy peníze nejsou/nebudou až na prvním místě, ačkoli nám to všichni ti moudří říkají a říkali.
Že slovo pacient pochází z jednoho cizího jazyka, v tom jazyce má význam, který není synonymní se slovem klient, který pochází z téhož jazyka, že slovo pacient se používá pro mnohé standardní situace už dlouho a délka doby používání není to jediné , co to zdůvodňuje.
A proto si myslím, že je nutné, aby tohle věděli i ti na druhé straně a aby se jim tak nějak dostalo pod kůži, že momentální nemohoucnost někoho využívá, či ignoruje jen opravdová svině, a to oni nejsou.
Není tady

Teda já sem toho Lišku dala, abyste se tomu zasmály a né, abyste hned vytahovaly traumatické zážitky ... to aby se sem člověk bál cokoliv přidat
...
Přece jen doba pokročila a i zde máme doktory, kteří vás přivítají podáním ruky a když vás vidí poprvé, tak se i představí ... to, co tu popisujete jsem opravdu za posledních 20 let nezažila.
Upravil(a) Míša Kulička (29. 3. 2012 17:18)
Není tady
No, já to zažila současně ve třech dnech obé, Míšo: na úrazovce, mlaďoch sotva opeřen, vypadal, že právě vypadl od atestační komise. Že se nepředstavil, to bych tam snad ani nežádala (je tam taková trochu hysterická atmoška ve stylu "ono se to sem už nevejde a furt to teče") bylo mně jich trochu líto. Že měl trochu nadřazíno - no dobře, řekla jsem si, je mlád a nejist (i když už jsem zažila opak) Jenže pak jsme se začli dohadovat - vnucoval mi injekce na ředění krve. Já chápala, že když budu sedět šest neděl s nohou nahoře, že krev se malounko musí ředit - jen jsem nechápala, proč se musím kurwajz píchat a do břicha, když na to stačej prášky. No a v tom okamžiku nastal klasický přístup "ty-mi-nebudeš-nic-vykládat-doktor-jsem-já".
Mno....fakt jsem neměla páru, navíc mi bylo jasný, že každým zdržením je znervózním tuplem, tak jsem si to pořešila po svým - injekce jo, ale obden, poslechla jsem pocit.
A za dva dny jsem se dostala do tlap zcela opačnýmu případu doktora, už teda ortopeda. Nicméně - přístup jak na obrtlíku. Včetně diskuze o ředění krve. 
Brambůrko, já s tebou víceméně souhlasím, jen postup drzý pacient=respektující lékař považuju za nejefektivnější. A samozřejmě, že musí nakousnout tehhle koláček pacienti relativně ve formě, aby se nakonec dostalo i na ty, co nejsou ve formě vůbec.
Jo a vůbec jsem samozřejmě nemyslela, že by vztah mohl a měl být nějak rovno.....stářský?? Rovno-cenný ale jo, při všem pomyšlení, že lékař je někdo, kdo něco ví, co já nevím a umí veledůležitý věci. což jej ovšem neopravňuje k povýšenosti.
Není tady