29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj, mám rozvedeného přítele se dvěma dětmi, které jsou v péči matky. Uvažujeme o svatbě a slyšela jsem, že když se on ožení, zvýší se mu životní úroveň a na základě toho může jeho BM požadovat vyšší alimenty. Nevíte náhodou, co je na tom pravdy?
Není tady
No já myslím,pokud si po Vaší svatbě ex manželka požádá o zvýšení alimentů, budete posuzováni společně (oba příjmy) a tudíž je reálně šance ,že ex uspěje...
Není tady
Tak tak. Potkaník má pravdu. Budete posuzovány vy oba. Ale pokud nebereš nějakou nadstandartní sumu, tak bych se tím moc nezatěžovala.
Není tady
Příjmy mám celkem slušné a to hlavně díky tomu, že dělám na dvou projektech místo jednoho, právě abych to dobré příjmy měla. Docela by mě štvalo, kdyby BM díky tomu měla víc, protože delší dobu nechodí do práce a to ne že by místo nemohla najít. Nechala se slyšet, že ji bude pěkně živit, což já teda rozhodně nehodlám. Po zaplacení alimentů, kroužků, oblečení apod. pro děti, mu moc peněz nezbývá a kdybychom neměli společné peníze na domácnost, táhlo by se mu to hodně těžko.
Není tady
drumben napsal(a):
Příjmy mám celkem slušné a to hlavně díky tomu, že dělám na dvou projektech místo jednoho, právě abych to dobré příjmy měla. Docela by mě štvalo, kdyby BM díky tomu měla víc, protože delší dobu nechodí do práce a to ne že by místo nemohla najít. Nechala se slyšet, že ji bude pěkně živit, což já teda rozhodně nehodlám. Po zaplacení alimentů, kroužků, oblečení apod. pro děti, mu moc peněz nezbývá a kdybychom neměli společné peníze na domácnost, táhlo by se mu to hodně těžko.
No se klidně může stát,pokud si zažádá o výžívné na sebe,ale jen do dvou let po jejich rozvodu.
Taky musí být prokázáno,že není se schopna sama se uživit,ale tech podmínek je tam více.
A co se týče alimentů na děti,právě zvýšení Vašich příjmů může ex dopomoci k větším alimentům.
Není tady
potkanpiskot: já si Tě dovolím opravit, co se týče výživného na rozvedenou manželku. Zde je sice zákonem stanovena lhůta do tří let po rozvodu, ovšem bývalý manžel je povinen přispívat pouze na nejnutnější životní náklady a musí být prokázáno, že si BM není schopna vlastními silami zlepšit svoji finanční situaci (žena dlouhodobě nemocná, v plném nebo částečném invalidním důchodu atp.) což případ "pouhé" dlouhodobé nezaměstnanosti bez vážných příčin asi nebude
Jiná situace je, co se týká zvýšení výživného na děti. Ano, při uzavření dalšího manželství otcem dětí se skutečně přihlíží k příjmům i jeho nové manželky, tyto příjmy se společně posuzují jako příjem celé rodiny a na základě toho může skutečně dojít ke zvýšení již existujícího výživného na děti
Není tady
Tak právě z toho jsem měla obavy. Rozvedení jsou čtyři roky, odstěhovaná je tři roky. V nejbližší době má rodit, její partner s nimi bydlí a údajně se mají brát, tím by se vyřešila situace s jejím výživným, ale ne s alimantama. Vnitřně mě štve, že já makám jako mourovatá, abych si mohla slušně žít a má se díky tomu mít někdo jiný, navíc BM, která slušného chování nepobrala, ale to je jiná kapitola. Sice by to blyy alimenty, ale ty jdou do rodinného rozpočtu, ze kterého platí všechno.
Není tady
Kiara napsal(a):
potkanpiskot: já si Tě dovolím opravit, co se týče výživného na rozvedenou manželku. Zde je sice zákonem stanovena lhůta do tří let po rozvodu, ovšem bývalý manžel je povinen přispívat pouze na nejnutnější životní náklady a musí být prokázáno, že si BM není schopna vlastními silami zlepšit svoji finanční situaci (žena dlouhodobě nemocná, v plném nebo částečném invalidním důchodu atp.) což případ "pouhé" dlouhodobé nezaměstnanosti bez vážných příčin asi nebude
![]()
Jiná situace je, co se týká zvýšení výživného na děti. Ano, při uzavření dalšího manželství otcem dětí se skutečně přihlíží k příjmům i jeho nové manželky, tyto příjmy se společně posuzují jako příjem celé rodiny a na základě toho může skutečně dojít ke zvýšení již existujícího výživného na děti
díky Kiaro,přesně to jsem měla na mysli.
Každopádně je to pravda.
Není tady
V nejbližší době má rodit, její partner s nimi bydlí a údajně se mají brát
Pokud se vezmou, budou se rovněž posuzovat jejich společné příjmy... jenže další dítě a její mateřská asi nedají tolik, jako vaše.
Není tady
helena napsal(a):
Pokud se vezmou, budou se rovněž posuzovat jejich společné příjmy... jenže další dítě a její mateřská asi nedají tolik, jako vaše.
a jak víš, kolik vydělává její přítel?
Není tady
drumben napsal(a):
Tak právě z toho jsem měla obavy. Rozvedení jsou čtyři roky, odstěhovaná je tři roky. V nejbližší době má rodit, její partner s nimi bydlí a údajně se mají brát, tím by se vyřešila situace s jejím výživným, ale ne s alimantama. Vnitřně mě štve, že já makám jako mourovatá, abych si mohla slušně žít a má se díky tomu mít někdo jiný, navíc BM, která slušného chování nepobrala, ale to je jiná kapitola. Sice by to blyy alimenty, ale ty jdou do rodinného rozpočtu, ze kterého platí všechno.
Aha, tak v tomto případě výživné na rozvedenou manželku opravdu nehrozí protože prokáže-li se, že žadatelka o výživné sdílí společnou domácnost s jiným mužem, nemůže žádat o výživné na nejnutnější životní náklady proti svému BM.
Žije-li totiž společně několik osob pohromadě, tvoří společnou domácnost, do které jsou povinni rovným dílem přispívat a uhrazovat tak náklady na společné živobytí. A protože v případě rozvedených manželů se nejedná o vyživovací povinnost ohledně stejné životní úrovně, ale pouze o úhradu nákladů na nejnutnější živobytí, tuto povinnost místo BM přebírá nový partner, který žije s bývalou manželkou ve společné domácnosti.
Nicméně ohledně výživného na děti stále platí to, co jsem napsala již dříve - výživné na děti se odvíjí od životní úrovně obou rodičů a pokud se otci zvýší novým sňatkem podstatně jeho životní úroveň, jelikož jeho nová manželka nadstandardně vydělává, může matka dětí požadovat na to konto zvýšení výživného.
Zrovna tak ale vy, drumben, můžete po BM požadovat, aby prokázala svoje rodinné příjmy a doložila i příjem toho pána, se kterým žije ve společné domácnosti, bude-li "vaše" BM požadovat po Tvém manželovi zvýšení výživného Kdyby byla totiž BM samoživitelka, která žije jenom s dětmi a je sama jako kůl v plotě, zvýšení výživného by jí možná prošlo. Ve chvíli, kdy žije ve společné domácnosti s novým přítelem, mají ale na její vlastní životní úroveň vliv i příjmy toho pána, se kterým žije. Vy se u případného soudu můžete tímto hájit a můžete i požadovat snížení navrhované částky právě s odůvodněním, že BM žije ve společné domácnosti s novým partnerem
!!!
Není tady
helena napsal(a):
heleno, brát se vůbec nemusí stačí, že spolu žijí pod jednou střechou a tvoří tak společnou domácnost, čemuž nasvědčuje i to, že BM s novým partnerem čeká dítě
Není tady
Ono je vcelku jedno kolik vydelava pritel BM (potazmo manzel), protoze pokud se diky manzelstvi zvysi zivotni uroven drumbenova pritele, tak mu ty alimenty zvysi, ne? Drumbeno vcelku ti rozumim, kdyby mu meli zvysit alimenty diky tomu, ze bude mit on lepsi plat, tak v poradku. Ale diky nove zene mi to prijde divne. Stejne tak BM. At ma jeji pritel sebevic, tak by to nemelo mit vliv na alimenty. Ty vnimam jako neco mezi rodici. Ale v realu je to jinak.
Není tady
Kiara napsal(a):
helena napsal(a):
Pokud se vezmou, budou se rovněž posuzovat jejich společné příjmy... jenže další dítě a její mateřská asi nedají tolik, jako vaše.heleno, brát se vůbec nemusí
stačí, že spolu žijí pod jednou střechou a tvoří tak společnou domácnost, čemuž nasvědčuje i to, že BM s novým partnerem čeká dítě
to není zase až tak pravda . to že s někým bydlím pod jednou střechou není důvod, abych s někým společně hospodařila. pokud bude chtít s tím vyčůrat, tak to udělá
.
Není tady
Ano to tak ma hodne lidi, ze spolu zijou, ale kazdy ma svoje penize. Treba zrovna tak to ma kamaradka a to jsou manzele skoro 25 let.
Není tady
pecule napsal(a):
Ano to tak ma hodne lidi, ze spolu zijou, ale kazdy ma svoje penize. Treba zrovna tak to ma kamaradka a to jsou manzele skoro 25 let.
manželé mají mezi sebou vyživovací povinnost, takže tam to je jasné. v takovém případě to je jednoduché, ale u rodin - druh, družka to je docela hodně složité
znám taky takové rodiny.
Upravil(a) aprill (11. 10. 2011 14:40)
Není tady
stačí, že spolu žijí pod jednou střechou a tvoří tak společnou domácnost
Soužití pod jednou střechou ještě společnou domácnost netvoří:
§ 115 Obč. z.
"Domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby."
Dokonce ani těhotenství s "podnájemníkem" nemusí znamenat společnou úhradu nákladů... bohužel. A dokud se nevezmou, může se paní točit na tom, že ano, otěhotněla s ním, ale jinak s tím pánem nic společného nemá a v bytě ho má jen proto, že chudák nemá kam jít.
To je něco jiného... manželé mají SJM, z něhož jsou společné potřeby hrazeny.
Upravil(a) helena (11. 10. 2011 14:39)
Není tady
pecule napsal(a):
Ono je vcelku jedno kolik vydelava pritel BM (potazmo manzel), protoze pokud se diky manzelstvi zvysi zivotni uroven drumbenova pritele, tak mu ty alimenty zvysi, ne? Drumbeno vcelku ti rozumim, kdyby mu meli zvysit alimenty diky tomu, ze bude mit on lepsi plat, tak v poradku. Ale diky nove zene mi to prijde divne. Stejne tak BM. At ma jeji pritel sebevic, tak by to nemelo mit vliv na alimenty. Ty vnimam jako neco mezi rodici. Ale v realu je to jinak.
pecule, může Ti to stokrát připadat divné, ale bohužel tomu takv tomto státě je ...
Uzavře-li někdo manželství, vytvoří tím pomyslný měšec, do kterého jsou povinni přispívat oba dva manželé dle svých výdělkových či majetkových schopností. Čili vydělává-li manžel dejme tomu 15.000,- Kč a manželka 30.000,- Kč měsíčně, v pomyslném rodinném měšci se tak každý měsíc objeví 45.000,- Kč a vydělí-li se tato částka dvěmi osobami, na jednu osobu vychází 22.500,- Kč. Díky své manželce má tedy manžel k dispozici každý měsíc 22.500,- Kč, tedy o sedm a půl tisíce korun více, než když se oženil a tento přebytek bývá důvodem k zažádání si o vyšší výživné pro děti z předchozího manželství (schválně neberu do úvahy náklady na bydlení, splátky hypotéky a podobně, protože vyživovací povinnost je ze zákona těmto platbám nadřazena).
Čili každý, kdo vstupuje do manželství s partnerem, který má vyživovací povinnost vůči dítěti/dětem z přechozího vztahu musí počítat s tím, že se tento fakt promítne i do jeho osobního života a pokud vydělává podstatně víc, než jeho partner, musí počítat s tím, že bude partnerovi na tohle konto vyměřeno i vyšší výživné na děti ... Protože manželství není JÁ + JÁ, manželství je MY OBA, se všemi důsledky z toho vyplývajícími - ať už jde o to dobré, nebo i o to nepříjemné ... bohužel ...
Není tady
Kiaro vzdyt jo. Proto pisu, ze v realu je to jinak. Tys vytucnila jen to - diky nove zene. Ale mne prijde zvlastni, ze i BM diky novemu, dobre vydelavajicimu, manzelovi, muze dostat zase min.
Není tady
Víme hrubý plat nastávajícího BM (20tis.), jaké má osobní příplatky nebo příplatky za přesčas samozřejmě nevíme, může se to pohybovat kolem 10tis) a přesně to má můj přítel (dělají stejnou práci u stejné firmy...). Pořídil jim do domácnosti nové spotřebiče a tuším i koberec, sedačku. To říkají děti.
aprill napsal(a):
helena napsal(a):
Pokud se vezmou, budou se rovněž posuzovat jejich společné příjmy... jenže další dítě a její mateřská asi nedají tolik, jako vaše.a jak víš, kolik vydělává její přítel?
Není tady
Takže to vyjde nastejno, jestli se vezmeme nebo budeme žít ve společné domácnosti?? Možná to špatně chápu.
Není tady
Ja bych rekla, ze ne. Protoze jako pritel/pritelkyne nemate k sobe vyzivovaci povinnost a muzete prokazat, ze hospodarite oddelene. Ovsem jak se to prokazuje, to neporadim.
Není tady
Slyšela jsem, že kdo žije společně v jedné domácnosti dva roky, právně je to jako by byli manželé, vřetně dětictví a vyživovací povinnosti..
Není tady
drumben napsal(a):
Slyšela jsem, že kdo žije společně v jedné domácnosti dva roky, právně je to jako by byli manželé, vřetně dětictví a vyživovací povinnosti..
není to pravda
Není tady
Před pár lety zemřela moje bezdětná teta, která čtyři roky žila s pánem, nevzali se a on potom po ní dědil...
aprill napsal(a):
drumben napsal(a):
není to pravda
Není tady