29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jaká je výše pojistného, které je OSVČ povinna ze zákona odvádět?
Ve smyslu ustanovení § 5b zákona č. 589/1992, Sb. v platném znění je vyměřovacím základem OSVČ pro pojistné na důchodové pojištění částka kterou si určí, ne však méně než 50 % daňového základu; daňovým základem se pro účely tohoto zákona rozumí základ daně nebo dílčí základ daně stanovený podle § 7 zákona o daních z příjmů z příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti po úpravě podle § 5 a 23 zákona o daních z příjmů, a to i v případě, kdy příjmy osoby samostatně výdělečně činné jsou osvobozeny od daně z příjmů.
Z takto stanoveného vyměřovacího základu činí výše pojistného na důchodové pojištění 29,2 %. Uvedený vyměřovací základ však nesmí činit méně než je zákonem stanovený vyměřovací základ ve výši tzv. absolutního minima. Minimální vyměřovací základ činí pro OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost roce 2011 částku 29 688 Kč, pro OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost roce 2011 činí tento minimální vyměřovací základu částku 74 220 Kč.
Není tady
Tohle nepude, Majko do lidštiny přeloženej jakžtakž jsem pochopila jen ten první odstavec.
Jsem z podniku, kde to naše mzdovka pochopila ihned - a vždycky nás svolala do zasedačky, rozdala nám růžovky, zapla projektor, vzala ukazovátko a ukazovala, kde to máme podepsat
Jakžtakž se mi povedlo pojmout pouze to, že u OSVČ taky nějak záleží na tom, kolik vydělají.
Avšak u zaměstnanců evidentně nezáleží na tom, kolik odvedli - je tak?
Jestli jo, tak je to ale nějaký divný, ne?
Není tady
No, OSVČ mají od státu jisté "úlevy". Ale ono je to relativní. Měli by si prostě na důchod spořit, protože pokud si platí jen minimální částku důchodového pojištění, dostanou halt menší důchody než třeba zaměstnanec se stejným výdělkem. Protože tomu přes odvody nejede vlak. A jeho zaměstnavateli také ne. Ti mají přesně určené procento, které prostě musí odvést. Bez diskuse.
OSVČ mají zase větší svobodu než zaměstnanec, i když i to je relativní.
Takže ty se musíš té své paní doktorky ptát, kolik si platila na důchodové pojštění. To, že ti ona řekne, že má důchod 11 000,- Kč, nevypovídá moc o jejím výdělku jako soukromé lékařky. Na to se jí ptej, pokud chceš posuzovat objektivně. A taky na to, kolik si z výdělku šetřila na důchod, když věděla, že si (možná) platí jen minimální pojištění.
Šikovní OSVČ si výdělky plně zaslouží a já je obdivuji. Jsem typický zaměstnanec. Jsem líná být OSVČ, vůbec bych si na to netroufla. Ale OSVČ musí pak myslet na zadní kolečka do důchodu a prostě si víc šetřit.
Takže jinými slovy - na důchod zaměstnance mají vliv tři věci:
Kolik vydělával
Koli za něj plattil zaměstnavatel sociálce
Jak dlouho prackoval.
Jo?
A na důchod OSVČ mají vliv jen dvě věci:
Kolik odvedl sociálce
Kolik si vydělal.
Ok?
Není tady
Vlastně tři - kolik si dal na stranu.
Není tady
asi tak.
OSVČ se může rozhodnout i ohledně nemocenské, když je nemocný. Podle toho, kolik si platí pojištění nemocenského, dostane dávku, když je nemocný. Zaměstnanec se rozhodnout nemůže. Ten to má pevně dáno.
Ten krásny dátum 11.11.2011 mi z kabelky bola odcudzená pre mňa vysoká čiastka eur, ktoré som nestihla po práci vložiť synovi na účet.
Viem presne kedy sa to udialo , viem kým... Ale čo s tým?
Je to strašné, ten pocit straty dôvery v človeka.
Prišla som o veľmi, veľmi veľa a tým teraz vôbec nemyslím peniaze.
Upravil(a) Hepina155 (14. 11. 2011 14:33)
Není tady
jsi si jistá na stopro, kdo to byl ? nekřivdíš mu ?
Není tady
Mě šokoval tenhle titulek ze zpráv -
Dvanáctiletý chlapec zneužil čtrnáctiletou dívku, ta otěhotněla
Není tady
Ještě k těm vyměřovacím základům pro důchod u zaměstnance a OSVČ: u zaměstnance je to hrubá mzda, u OSVČ zhruba třetina z výdělku, zjednodušeně řečeno. Tudíž je výhodnější být
zaměstnancem.
Není tady
Modroočko, je to z vých.Slovenska a lidé určitého etnika. Titulek mě taky šokl.
Není tady
Leri napsal(a):
Ještě k těm vyměřovacím základům pro důchod u zaměstnance a OSVČ: u zaměstnance je to hrubá mzda, u OSVČ zhruba třetina z výdělku, zjednodušeně řečeno. Tudíž je výhodnější být
zaměstnancem.
jak kdy a jak u koho..
Není tady
Leri napsal(a):
MNE ne!!! Vzhledem k "dnesni dobje" naprostych svobod . . . proc by spolu nemohli takovyhle "jedinci soulozit"? Kdyz vsecko se muze anic neni nepovoleno? Jak to skonci? No proste jednoduse: Nezletila divenka PORODI (pokud nespacha smrtelny hrich a NEZABIJE - ale i to se dnes muze, ze jo?
), tatinek zrejmne zustane "neznamy", pac dvanactilety harant, kdyz "strka, kam co nema", postizitelny nejni ...
No a?
Zivutek pujde dal, o jedno Bozi detatko bohatejsi...
Není tady
Leri napsal(a):
řekla bych, že dnes už to není výsada jen určitého etnika. Viděla jsi někdy, na co se ptají 11ti, 12ti, 13ti letá děvčata v těch různých časopisech pro ně ? Občas jsem ho dceři koupila a byla jsem docela šokovaná..
Není tady
Viděla jsi někdy, na co se ptají 11ti, 12ti, 13ti letá děvčata
Víš, možná jsme začínaly/i o něco později, než v 11 letech... ale taky nás spousta věcí zajímala. O to víc, že tehdá existovaly nanejvýš dvě knížky a to značně popisné "Dospíváte v ženu" a "Dospíváte v muže" (a u těch šťastnějších v rodičovský knihovně něco málo navíc) a všechny ostatní informace se šířily ústním podáním, tedy patřičně přibarvené, vybájené a leckdy nepravdivé. Navíc jsme se moc ptát nemohli - jednak nebylo koho,druhak by to muselo být z očí do očí - no není anonymní časopis lepší?
Já si pořád (možná naivně) myslím, že ta děcka to všechno, nač se ptají, nedělají... jen s nima cloumá zvědavost.
Není tady
helena napsal(a):
Viděla jsi někdy, na co se ptají 11ti, 12ti, 13ti letá děvčata
Víš, možná jsme začínaly/i o něco později, než v 11 letech... ale taky nás spousta věcí zajímala. O to víc, že tehdá existovaly nanejvýš dvě knížky a to značně popisné "Dospíváte v ženu" a "Dospíváte v muže" (a u těch šťastnějších v rodičovský knihovně něco málo navíc) a všechny ostatní informace se šířily ústním podáním, tedy patřičně přibarvené, vybájené a leckdy nepravdivé. Navíc jsme se moc ptát nemohli - jednak nebylo koho,druhak by to muselo být z očí do očí - no není anonymní časopis lepší?
Já si pořád (možná naivně) myslím, že ta děcka to všechno, nač se ptají, nedělají... jen s nima cloumá zvědavost.
snad všichni ne ... snad je v tom fakt zvědavost a provokace dospělejch.. .. ale ruku do ohně bych za to nedala..
Není tady
A já jsem čerstvě v práci (po VŠ ve 22 letech v r.1988) nevěděla o co jde, když jsme se dívali na kreslený vtip z nudistické pláže, kde byla krásná ženská a chlap nechtěl vylézt z vody a moje kolegyně řekla: Asi se mu něco stalo ... A já jsem nevěděla, co se mu stalo ...
Vlastně bych ani nevěděla, na co bych se měla ptát - třeba v těch 12 nebo i 15 nebo i 18 letech!!!
Není tady
Sokoval me pristup jedne pani co slibila zamestnat moji dceru.Pani nabizela pracovni misto jako kucharka .Moje dcera se s ni spojila,pani byla rada,ze se ji moje dcera ozvala na pracovni misto.Moje dcera ji informovala,ze je stale v pracovnim pomeru a v pracovni neschopnosti,protoze je po operaci.Pani na ni tlacila,aby podala vypoved a ukoncila nemocenskou,aby k ni mohla nastoupit.
Dcera ukoncila pracovni pomer i neschopenku a prisla do noveho zamestnani.Pani ji mezi dverma rekla,ze je ji to lito,ale nemuze ji prijmout a,ze ji da papiry na pracak......neskutecne co dokazou lidi,pripravit cloveka o praci
Není tady
eremuruss napsal(a):
Sokoval me pristup jedne pani co slibila zamestnat moji dceru.Pani nabizela pracovni misto jako kucharka .Moje dcera se s ni spojila,pani byla rada,ze se ji moje dcera ozvala na pracovni misto.Moje dcera ji informovala,ze je stale v pracovnim pomeru a v pracovni neschopnosti,protoze je po operaci.Pani na ni tlacila,aby podala vypoved a ukoncila nemocenskou,aby k ni mohla nastoupit.
Dcera ukoncila pracovni pomer i neschopenku a prisla do noveho zamestnani.Pani ji mezi dverma rekla,ze je ji to lito,ale nemuze ji prijmout a,ze ji da papiry na pracak......neskutecne co dokazou lidi,pripravit cloveka o praci
To mě mrzí, erem možná, že paní potřebovala kuchařku velmi nutně a velmi rychle a mezitím, co jednala s Tvojí dcerou se jí ozvala jiná zájemkyně, která mohla nastoupit okamžitě a paní dala přednost radši jí. Nicméně od paní by bývala byla slušnost dceři zavolat a omluvit se, že už má někoho jiného, nebo že ji nemůže přijmout z jiného důvodu
Nic si z toho nedělej, já jsem jednou byla na pracovním pohovoru, kde hledali pracovnici pokud možno ihned, nebo ještě dříve. Bývali by mě vzali okamžitě, ale kamenem úrazu byl potravinářský průkaz, který jsem nikdy neměla a musela jsem si ho nechat vystavit. Vystavení průkazu trvalo nějakou chvíli a než mi ho praktická lékařka vystavila, zavolal mi potencionální zaměstnavatel a omlouval se mi, že místo mě přijmuli paní, která průkaz už měla a mohla nastoupit okamžitě
To je holt život, nic si z toho nedělejte a hledejte dál. Držím palce
Není tady
Erem, to je teda pech:-( jaká byla doba mezi tím co se domluvily a co dcera přišla? Moc nechápu jaké papíry na pracák by jí měla dávat
Není tady
Erem a vysvětlila jí alespoň proč jí nezavolala?
Není tady
šokoval mi příspěvek na právním, kdy zas nějací "ti, jejichž jméno nesmíme ani tady vyslovit" napadli malého kluka.. Přemýšlím, jestli jsem divná, ale já bych za cenu vydání poslední koruny i kriminálu jakéhokoliv takového hajzla zmasakrovala..
Upravil(a) Frigo (17. 11. 2011 5:20)
Není tady
PPavlaa napsal(a):
jsi si jistá na stopro, kdo to byl ? nekřivdíš mu ?
Nekrivdím, som si istá na tisíc %. Žiaľ.
Není tady