29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ronja napsal(a):
Lupi ono se to strašně liší. Kolem 12 má fakt leckdo, kdo je v důchodu teď, ale ten
, koho důchod teprve čeká, už na to (ani se slušným stávajícím platem) nedosáhne.
Já to neřeším, protože my už do důchodu ani nepůjdeme, počítám, že nás po dosažení osmašedesáti let budou humánně utrácet.
No já fakt nikoho neznám. Mimo Prahu se platy pohybujou o hodně níže a podle toho i důchody. Vem si, že průměr je deset - za loňskej rok.
Jo - a mně by hroozně zajímalo, jakou si přestavujou produktivitu práce
Třeba v tom kravíně zrovna
ale třeba už nebudou krávy, žejo.
Není tady
lupina montana napsal(a):
Já nikoho takového neznám. Nedávno si nechávala vypočítat důchod kamarádka, takto lékařka ve svém, vydělávající poměrně slušný peníz a spočetli jí 11000.
Fíha. Má bývalá hlavní účetní má přes 12. A to je běžný noumálně vydělávající člověk. Nějak se mi nezdá ta lékařka. Opravdu vše přiznávala, danila a platila sociální pojštění? To se mi nějak nezdá.
To si piš, Majko! To je Mirek Dušín v sukni! Teda v plášti
Není tady
Co je to "běžný, normálně vydělávající"?
Začínám mít dojem, že žiju v nějakým jiným státě, heršvec.
Nebo to dělá ten jinej kraj? Ale to jsi ty taky, žejo.
Není tady
Co je to "běžný, normálně vydělávající"?
Začínám mít dojem, že žiju v nějakým jiným státě, heršvec.
Nebo to dělá ten jinej kraj? Ale to jsi ty taky, žejo.
lupi, účetní v severních Čechách nemá nijak nadstandardní plat. To má dcerka účetní v Praze bez praxe měla víc, než moje hlavní účetní, než šla na mateřskou.
majkafa napsal(a):
Já nikoho takového neznám. Nedávno si nechávala vypočítat důchod kamarádka, takto lékařka ve svém, vydělávající poměrně slušný peníz a spočetli jí 11000.
Fíha. Má bývalá hlavní účetní má přes 12. A to je běžný noumálně vydělávající člověk. Nějak se mi nezdá ta lékařka. Opravdu vše přiznávala, danila a platila sociální pojštění? To se mi nějak nezdá.
Není tady
Ronja napsal(a):
...my už do důchodu ani nepůjdeme, počítám, že nás po dosažení osmašedesáti let budou humánně utrácet.
Eutanazii.
Pac ju do te doby schvalej jako reseni vsech "fyziognomickych" problemu STARI, toho "neproduktivniho efektu" zneuzivaje a zduraznovaje... (ci zduraznujice? - kdo vi, kdo to vi...
)
Není tady
Modroočka napsal(a):
Ronja napsal(a):
Lupi ono se to strašně liší. Kolem 12 má fakt leckdo, kdo je v důchodu teď, ale ten
, koho důchod teprve čeká, už na to (ani se slušným stávajícím platem) nedosáhne.
Já to neřeším, protože my už do důchodu ani nepůjdeme, počítám, že nás po dosažení osmašedesáti let budou humánně utrácet.Obávám se , Ronji, že ani ne moc humánně.
Já jsem zrušila penzijko, radši budu žít naplno, aby po mně, až mě "utratí", nic nezbylo. Blbý, ale je to tak. Makat budu až do smrti, jen chci vidět, kdo mě v pětašedesáti zaměstná.
Jinak mě dost šokovalo toto - Řidič v Úvalech u Prahy přejel chodce, od nehody ujel- a k tomu tato reakce v diskuzi - Pachatel má 50-90% šanci, že ho nenajdou. Kdyby dotyčnému pomohl, půjde se 100% jistotou do kriminálu. Každý ať si vybere sám, když už se něco takového stane
Lidi jsou fakt hovada, pardon, ale jinak to nejde vyjádřit, hyenismus nejvyššího kalibru,
Som zvedavá, či by mali rovnaký názor, aj keby prejdená obeť bol ich príbuzný alebo blízky...
Není tady
haiel napsal(a):
Znám vysloužilého "lampasáka" a ten má víc než těch 12 000. Bydlí ve svým domku, pěstuje brambory, zeleninu, ovoce, chová králíky a drůbež a ještě si příležitostně přivydělává bokem. Často říká, že vyžije jen tak tak. Žije sám. Tak nevím
Jo. Moja mama, nez zemrela, mela taky vic nez dvanactku. Jeji najem byl relativne "smesnej" /neco kolem 5-ti tacu - zbyvalo ji tedy SEDM "na rozhazovani"... nebyla tim tipkem duchodkyn jezdicich na "akce" a nakupujicich "predrazene novinky z akci"... i kdyz tam obcas zajela, pomnela se, mela pocit, ze je "opecovavana"... / kdyz ji dali svacinku za 25kc,- /...
Spise sve "prebytky" davala mne, coby dceri (na to, co ja nezvladala pozplacet), nebo vnuckam = mym dceram, na totez...
Není tady
haiel napsal(a):
majkafa napsal(a):
Tomu moc nevěřím. Ono se dá dělat leccos a pak člověk spláče nad výdělkem. Ale zavinil si to sám, že si platil minimum a nepřiznával daně? ....
Věř nevěř, Majko, já těch 11000 litrů viděla na papíře na vlastní voko.
Není tady
majkafa napsal(a):
haiel napsal(a):
majkafa napsal(a):
Fíha. Má bývalá hlavní účetní má přes 12. A to je běžný noumálně vydělávající člověk. Nějak se mi nezdá ta lékařka. Opravdu vše přiznávala, danila a platila sociální pojštění? To se mi nějak nezdá.Tomu moc nevěřím. Ono se dá dělat leccos a pak člověk spláče nad výdělkem. Ale zavinil si to sám, že si platil minimum a nepřiznával daně? ....
Tož věřit, nevěřit.... ten odkaz je k prolistování, k pročtení diskusí, k nahlédnutí na problematiku z co nejvíce úhlů.... Já potvrzuji to, co píše Lupina, znám lékaře pracující ještě v 70 letech. Nakolik se na tom podílí výše důchodu, nakolik nechuť odejít do ústraní, nakolik chuť do práce......to je na uvážení. Mám jen takovou domněnku o tom, že kdyby ten důchod měli co k čemu, tak by mnozí z nich raději měli už svůj klid.
Není tady
Věř nevěř, Majko, já těch 11000 litrů viděla na papíře na vlastní voko.
Lupi, možná si platila minimální pojištění. Známá je v důchodu tři měsíce (učitelka v MŠ) a přiznali jí 11500
Není tady
Neptala jsem se jí, ale pochybuju. Psala jsem, že je Mirek Dušín.....
Není tady
kdyby si platila minimum neznamená to, že není Mirek Dušín:-)) to je zákonem dané minimum. těžko řít jak ty důhody počítají, našla jsem na netu kalkulačku, ale chtějí tam výdělky od roku 84 a to si nepamatuju:-)
Není tady
počítám, že nás po dosažení osmašedesáti let budou humánně utrácet
Neblbni, to stojí peníze... ledaže by sis platila čtvrtej pilíř
Na to je jinej návrh - každoročně na 1. ledna se všichni seniorři od určeného věku sejdou u nejbližší řeky, kterou budou muset přeplavat. Ten, kdo dosáhne druhého břehu, je dostatečně vitální a může nadále pracovat...
těžko řít jak ty důhody počítají
Hlavně z čeho Nedávno mi přišel předběžnej výpis zaměstnání, ve kterém mi chybí několik měsíců péče o děti a jeden celej rok zaměstnání... fór je v tom, že z posledního místa, kde jsem doteď. Moc se těším jak mi to bude sociálka vysvětlovat
, protože doklady samozřejmě mám a oni by je měli mít taky.
Není tady
holcina napsal(a):
Možná se to te´d počítá nějak jinak, to fakt netuším. Manžel má důchod asi 9 let, ale invalidní, to taky nevím jestli se nepočítá jinak. Rodiče nijak závratně nevydělávali, i když maminka možná v tom kravíně nad tehdy běžný průměr
zaregistrovala jsem, že od září se vypočítává jinak, protože mluvili o tom, že spousta lidí, kteří měli jít do důchodu do konce roku si žádala o předčasný, protože ta změna je nevýhodná
Není tady
helena napsal(a):
počítám, že nás po dosažení osmašedesáti let budou humánně utrácet
Neblbni, to stojí peníze... ledaže by sis platila čtvrtej pilíř http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
Na to je jinej návrh - každoročně na 1. ledna se všichni seniorři od určeného věku sejdou u nejbližší řeky, kterou budou muset přeplavat. Ten, kdo dosáhne druhého břehu, je dostatečně vitální a může nadále pracovat...
těžko řít jak ty důhody počítají
Hlavně z čeho http://fora.babinet.cz/img/smilies/va.gif Nedávno mi přišel předběžnej výpis zaměstnání, ve kterém mi chybí několik měsíců péče o děti a jeden celej rok zaměstnání... fór je v tom, že z posledního místa, kde jsem doteď. Moc se těším jak mi to bude sociálka vysvětlovat http://fora.babinet.cz/img/smilies/skurt.gif, protože doklady samozřejmě mám a oni by je měli mít taky.
loni mi volala zoufalá tatínkova zaměstnankyně, že jí chybí zrovna doba, kdy byla zaměstnána u něj a měla velmi dobrý plat.. Přitom jsem osobně předělávala tenkrát (před 13ti lety) ještě hromadné evidenční listy a na sociálce je odevzdávala. A ty, co mi vrátili, protože kráva účetní nenapsala bez překlepu, jsem si schovala... Nestačilo jim to, musela jsem vytahat mzdové listy a různé přehledy a zápočtový list a vypsat jim to..
Když mi to pak bylo v jiné firmě hozeno na krk, každému zaměstnanci jsem dělala jeden zápočtový list na víc a kladla jim na srdce, ať si to schovají, kdyby "náhodou" státní instituce někde zašantročila..
Není tady
Přiznám se, že jsem z toho trošku jelenice: OSvČkům se výše výdělku nezapočítává vůbec?
A zaměstnancům se nepočítaj odvody? Nebo jak to je?
Protože teprva teď mně dochází, že mně meldovali furt jen o výši platu - nějaká sociálka se tam ani nemihla.
Není tady
Přiznám se, že jsem z toho trošku jelenice: OSvČkům se výše výdělku nezapočítává vůbec?
A zaměstnancům se nepočítaj odvody? Nebo jak to je?
Protože teprva teď mně dochází, že mně meldovali furt jen o výši platu - nějaká sociálka se tam ani nemihla.
každý rok jsi musela podepisovat takový A5 formulář růžovo bílý, kde se uváděl příjem a počet odpracovaných dnů a po skončení zaměstnání se odevzdávalo právě na sociálku. Teď se odevzdává podobný formulář každý rok. OSVC odevzdávají něco podobného, jen je to tuším na třech stranách na sociálku a pak jim přijde potvrzení, kolik jim bylo za ten rok započteno. Alespoň pánovi, co mu dělám doklady něco takového dostává a to už je důchodce.
Není tady
Růžovej papír vím, ale co bylo obsahem, netuším. To bych se dříve naučila špitajsky.....
Z toho ovšem nevím pořád, jak to je?
Jestli u OsVČ hraje roli výdělek, či ne?
A u zaměstnance odvody (které odvádí zaměstnavatel)?
Potřebuju to přeložit do lidštiny!
Není tady
lupi, když jsi pracovala jako zaměstnanec, podepisovala jsi dřív při ukončení prac. poměru "Evidenční list důchodového zabezepčení" - ELDZ a pak se to přejmenovalo na "Evidenční list důchodového pojštění" - ELDP.
Na zadní straně to mělo vždycky takové chlívky, do kterých se psaly odpracované dny v tom kterém roce, vyloučené doby (mateřská, nemoc atd.) a hrubá mzda, načež to každý zaměstnanec musel podepisovat a pak se to posílalo na sociálku. Teď už je změna - podepisuješ to každým rokem, dostaneš kopii a origoš se posílá opět na sociálku.
Čeče, u OSVČ nevím, ale mám takový neblahý dojem, že dostávají z dosaženého výdělku určitou procentní výměru, která má nějaký "strop" a ten "strop" moc vysoký nebude
Není tady
Myslím, že u OSVČ záleží hodně na tom, jak vysoké sociální pojištění si platí, nebo jestli si platí jenom to nutné minumum. A vo tom výše jejich důchodu je. Nu, a když si platí málo, tak mají halt malý důchod.
http://www.cssz.cz/cz/informace/nejcast … y-osvc.htm
Je tam jasně vidět, že zaměstnanec platí na důchodové pojištění daleko víc, i ten s minimální mzdou, než OSVČ povinně. OSVČ mají možnost platit méně, ale pak s tím musí do důchodu počítat a víc si na něj šetřit.
Jsem OSVČ, jaká je výše minimálních měsíčních záloh, abych měla slušný důchod?
Výše měsíčních záloh nemá na výši důchodu vliv. Rozhodující je výše ročního vyměřovacího základu. Výše dávky důchodového pojištění je závislá nejen na délce doby důchodového pojištění, ale především na osobním vyměřovacím základu pojištěnce, ze kterého se dávka vypočítává. Tento osobní vyměřovací základ pojištěnce je průměr vyměřovacích základů, ze kterých je placeno pojistné za rozhodné období. Skutečné vyměřovací základy, ze kterých je placeno pojistné, se pro důchodové účely násobí koeficientem nárůstu všeobecného vyměřovacího základu čímž dochází k jejich navýšení.
Z rozhodného období se při výpočtu důchodu stanovuje průměr vyměřovacích základů (zvýšený o příslušný koeficient nárůstu), přičemž výši důchodu neovlivňuje tento průměr v plném rozsahu.
Podle současné právní úpravy u důchodů přiznávaných do roku 2016 (včetně) počíná rozhodné období kalendářním rokem 1986 a končí kalendářním rokem bezprostředně předcházejícím roku, v němž se přiznává důchod. Po roce 2016 bude rozhodné období stanovováno v rozsahu 30 kalendářních roků bezprostředně předcházejících roku přiznání důchodu. Do rozhodného období se zpravidla nezahrnuje rok, ve kterém pojištěnec dosáhl 18 let věku a kalendářní roky předcházející.
Redukční částky pro výpočet důchodu v roce 2011 jsou stanoveny takto:
do 11 000 zápočet plně (pokud osobní vyměřovací základ tuto částku nepřesáhne)
nad 11 000 do 28 200 30 %
nad 28 200 10 %
Tyto částky jsou tzv. redukční hranice. Vláda ve smyslu ust. § 107 zákona č. 155/1995 Sb., tyto částky každým rokem upravuje.
Pokud průměr vyměřovacích základů je vyšší než výše uvedené redukční hranice tj. 11 000 Kč, resp. 28 200 Kč je částka průměru vyměřovacích základů do výše důchodu zahrnuta pouze 30 % resp. 10 %.