19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Stránky: 1 2
No, Blossom, podle mě jsou ty dva hovory oba dost extrém. Jeden je útočnej, druhej moc úlisnej.
Dnení doba má zajímavou pachu, pachu peněz. Musím vydělávat, ty se musí starat o dítě. Ty tak krásně vydělává a vechny nás iví... ty se zas krásně stará o domácnost a děti... Proč to ale dělají, kdy vlastně nejsou spolu? Proč spolu lidi mají děti? Aby měli koho ivit? Aby se večer vzájemně pochopili, jak to mají těký a jak jsou si vděční? Za mě teda dost smutný.
Naučit děti komunikaci - na to nepotřebujou kolu, ale dobrý rodinný prostředí. Děti mají spoustu zajímavých názorů, umí si obhájit svý hranice - my dospělí je ale musíme nechat. Řízená debata je o ničem, tyhle věci musí jít přirozeně a větinou to ve kole jde - a doma vázne - take se pak nestačí rodiče divit, coe to paní učitelka o nás ví a jak to vidí nae děti.
Musíme se naučit předevím my svým dětem naslouchat. Kdy to nebudeme dělat, můou je diskusi učit u ve kolce, ale dopadne to podobně jako kdyby je učili bruslit, občas je pustili na led v erárních bruslích a my na ně kalali, brusle jim nekoupili a na led je nebrali. Po letech budou teoreticky vědět, ale rozbijou si kunu hned, jak na ten led naskočej, take se to budou muset naučit stejně sami postupně znova.
A jak moc můe naslouchat svýmu dítěti někdo, kdo je od rána do večera v práci je otázka...
Není tady
Já bych řekla, e důleitá je tolerance, nezabývat se prkotinama, tedy být trochu nad věcí, kdy se spletu, či něco přeenu, tak to přiznám a omluvím se.
Není tady
Ano.
A kdybychom o tom "vice vedeli" z "odbornych zdroju" (ve vyuce ve skole, ze statistik, odborne literatury temahle problemama se zabyvajici...), mozna i z tech Blosssom zpominanych diskusnich for..., . . .
... nezvladali bychom to, nahodou, lepe?
Není tady
Ano, Jav, "druhej" rozhovor dle vzoru Blosss je "prilis nasladlej"...
Jenze ten PRVNI je beznej (zazitej, univerzalni, vsichni ho zname.... ), a ten druhej je tim dalsim, "snovym"
- vetsina z nas si to tak preje . . . a uskutecnit to neumi, prave diky te chybejici "asertivite", kterou nezvladame... a to je chyba toho nedostatecneho proskoleni ve skole a doma...
Není tady
ViktorkaM napsal(a):
Ano.
A kdybychom o tom "vice vedeli" z "odbornych zdroju" (ve vyuce ve skole, ze statistik, odborne literatury temahle problemama se zabyvajici...), mozna i z tech Blosssom zpominanych diskusnich for..., . . .
... nezvladali bychom to, nahodou, lepe?![]()
Moje babky byly z dneního pohledu jednoduchý enský a odborný debaty zaily a tak po osumačtyřicátým, a to jetě o dobytku a polích a imperialistech, hádám a přesto dokázaly naslouchat svým dětem, muům... tchyním... vnoučatům... Já nevím, někdy to chce moná selskej rozum spí, ne naučnou literaturu.
No a jestli někomu přijde první rozhovor běnej, a to druhý je to, o čem větina sní... tak pak já jsem natěstí někde úplně mimo standard. Ne, e by mě to překvapovalo... a e bych litovala.
Upravil(a) javena (6. 9. 2011 12:06)
Není tady
Jo Javeno - souhlasím s Tebou
a dík, za to slovo "selský " rozum.
já tady přemýlím,proč se mi to příčí něco učit ve kole. Dalí hodiny teorie - a Ty si mi na to odpověděla.
Pouívat selký rozum. to je ono.
Není tady
Bramborka napsal(a):
Viktorko, tvůj příspěvek č. 5 je výborný! Jde opravdu s kůí na trh, jsi statečná a inspirativní. Dík!
Ja vim. Ale, ver, ze "jit se svoji kuzi na trh" pro mne neni nikterak jednoduche, ac jsem exibicionista kazdym coulem...
Jenom jsem (opravdu skromne, a nekdy pro sebe i "hodne tezce") chtela, aby "lidicky", rikali uprimne, cehoz lituji a cehoz si ceni...
... pac je to tuuuze "inspirativni"... (lip, nez "vyumelkovane fiktivni CESKE novely" v TV...
)
Není tady
Dusi, "selsky rozum" je prenosnej, stejne jak v davnych dobach byla Bozi prikazani... - prenaselo se to z generace na generaci, ale, bohuzel, bylo zkreslovano, zkresleno, vytratilo se (jak se lidska = Bozi moudra, rozdrobila, rozmelnila tim, ze se roztristla na mnoho stran - a kazdej si to vylozil po svym...)... - tak i kouzlo a moudra SELSKEHO ROZUMU jsou dnes potlacena "vydobytky vedy" - vyzkumy, statistikami, take bludy, ktere nektera individiua chvilama povazovana za genie, a pozdeji uznana CVOKY, vynesla a prohlasila za MOUDRA STOLETI...
Krasnej zivelnej a prostej selskej rozum byl zatlacen do uzadi UNIVERZALNIM poznanim CMV (=centralni mozek vesmiru)... Nekteri se potesili, a nekteri zplakali...
Jaka je pavda, ukaze CAS
Není tady
Take se ve kolách bude učit selský rozum ?
řekla bych, e nevymizel,neztratil se.
Selským rozumem matka vychovává své dítě, protoe poslouchá hlas srdce ,instinkt. Nemusí mít natudované jak se starat o dítě. řídí se pudově.
Není tady
A enská by se měla i řídit enským instinktem k manelovi.
Proč je enská "babochlap" a musí předvádět,e dělá víc ne chlap? Proč se chlapovi chce vyrovnat? proč chce být lepí ne on?
Upravil(a) dusička (6. 9. 2011 12:53)
Není tady
dusička napsal(a):
Proč je enská "babochlap" a musí předvádět,e dělá víc ne chlap? Proč se chlapovi chce vyrovnat? proč chce být lepí ne on?
Protoe to jinak neumí. Proč jsi/byla babochlap ty?
Já jím byla taky, o tom ádná, a učím se jím nebýt.
Nesprávné vzorce z domova? Jiné jsme prostě neznaly. Nebo proč? Prostě to neumíme, instinkt jsme v sobě někam zatloukly a přestaly ho poslouchat. Musíme se naučit, nebo jak to nazvat, být zase enami. A e je to setsakra těké.
Majkafo - já bych neřekla nesprávné vzorce z domova.
Vdyt moje mamka byla někdy enská v pravým slova smyslu, někdy ten "babochlap"
Moje babička byla enská
Take vzorcem to nebude.
Nevím,moná dobou, uspěchanou, enská si chce něco dokázat? Sama sobě? Ale proč?
Není tady
Za sebe - intuitivně jsem v kadé vteřině nevychovávala ani své děti. Kdybych svou intuici slyela, hodně věcí bych nepodělala tak, jak jsem je podělala.
A veobecně si troufám tvrdit, e my "moderní lidé" neslyíme intuici, nebo si to, co nám říká, často nesprávně vyloíme.
dusička napsal(a):
Na to si, Dusi, ODPOVEZ SAMA!!!
Pak budes vedet, proc to delas...
Dokud to nedokazes, budes tim "babochlapem" furt - chte,... ci nechte....
A TO se na Pandorinych skolickach zcela jiste neuci, ze jo?
(Nepisu to ted s jinym cilem, nez s tim, "abys procitla"... PROZRELA, bez cizich zasahu..., pac NA TO TED MAS!!!
)
Není tady
Etěe mi nestihli naroubovat anténku na ten příjem CMV... jsem tak nucena selský rozum pouívat ji několik let a zatím dobrý. Pořád ho pouívám a dost na něj spoléhám.
Zatím nezklamal. Naopak, kdy ho nepouívám, ztroskotávám. Naposledy jsem si přečetla, e mám kojit po dvou a půl hodinách a přestala jsem kojit prakticky úplně... Podruhý jsem se na čtení vybodla (jetěe ta první kníka byla půjčená) a lo to samo...
Nai mi nějak naslouchali, nebo co... e ho umím pouívat. Jako taky nebyli bez chyby, ale oproti některým spoluákům...
Nevím, základy si bereme z rodiny. Ta je důleitá. Natětstí, protoe kola mi naučila akorát, e Marxs byl fajn, Lenin v Ječný, zdrávstvujtě a to, e jak vyčnívá, u jsi podezřelá... a s tím bych byla popravdě v pérdeli hned.
Základ je rodina a pokud to nezvládá, alibisticky přehazuje svou odpovědnost na kolu a společnost.
Můj názor.
Není tady
Moji rodiče to nezvládli. To u jim nevyčítám, přijala jsem to, stejně to nijak nezměním. Teď u je to jenom konstatování.
Bohuel jsem spoustu toho patného mých rodičů předala svým dětem. Protoe jsem často ani neviděla, e je to patně, jak kdybych měla klapky na očích.
Jsem ráda, e jsem nepředala dál to zásadní, co jsem dostala od rodičů já - e jsem nemehlo a naprosto k ničemu. Aspoň to se mi povedlo zarazit a nedat dál.
Javeno
k dětem - já bych řekla,e jsem je podle instinktu vychovala. Kdy jsem si nevěděla rady,poslechla jsem svůj hlas srdce a nikdo mi do výchovy nekecal. Jen si občas vyčítám, e jsem zbytečně na ně řvala a hysterčila,e by to lo i po dobrém Pak jsem večer za dětma chodila a pokecali jsme znova o problému a probrali ho.
Viki - mám si odpovědět sama za sebe? Proč jsem byla babochlap a proč jsem si chtěla dokázat,e jsem lepí ne manel?
No protoe jem blbka, on to přeci o mě ví,e jsem ikovná,tak proč to dokazovat? ikovný člověk přeci nemusí dokazovat,jak bez něho to nejde.
Malé sebevědomí z dětství? Vztahovačnost?
Není tady
Jo, Majko, to je dobre...
..."nepredalas", co JE DULE pro tebe... ale mozna jsi predala to, co "bude spatne" pro tech x dalsich generaci (o cem nevis, co netusis...), takze az tak nadsena bych na tvem miste nebyla...
Kdyz pises, ze rodicum nevycitas... tak vpodstate vycitats, pac jinac bys to nepsala...
MTR, Majko, a ber to, jak chces...
Není tady
javena napsal(a):
No, Blossom, podle mě jsou ty dva hovory oba dost extrém. Jeden je útočnej, druhej moc úlisnej.
Dnení doba má zajímavou pachu, pachu peněz. Musím vydělávat, ty se musí starat o dítě. Ty tak krásně vydělává a vechny nás iví... ty se zas krásně stará o domácnost a děti... Proč to ale dělají, kdy vlastně nejsou spolu? Proč spolu lidi mají děti? Aby měli koho ivit? Aby se večer vzájemně pochopili, jak to mají těký a jak jsou si vděční? Za mě teda dost smutný.
Naučit děti komunikaci - na to nepotřebujou kolu, ale dobrý rodinný prostředí. Děti mají spoustu zajímavých názorů, umí si obhájit svý hranice - my dospělí je ale musíme nechat. Řízená debata je o ničem, tyhle věci musí jít přirozeně a větinou to ve kole jde - a doma vázne - take se pak nestačí rodiče divit, coe to paní učitelka o nás ví a jak to vidí nae děti.
Musíme se naučit předevím my svým dětem naslouchat. Kdy to nebudeme dělat, můou je diskusi učit u ve kolce, ale dopadne to podobně jako kdyby je učili bruslit, občas je pustili na led v erárních bruslích a my na ně kalali, brusle jim nekoupili a na led je nebrali. Po letech budou teoreticky vědět, ale rozbijou si kunu hned, jak na ten led naskočej, take se to budou muset naučit stejně sami postupně znova.
A jak moc můe naslouchat svýmu dítěti někdo, kdo je od rána do večera v práci je otázka...
souhlasím.
Není tady
Stránky: 1 2