29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, prosím o radu. Jako dvě živnostnice jsme měli sdružení bez právní subjektivity. Ukončily jsme vzámenou spolupráci a dohodly jsme se, že býv. kolegyně převezme veškeré movité věci, které jsme získaly a zároveň bude odpovídat za všechny dluhy. Chtěla jsem se, prosím, zeptat, jestli je třeba sepsat dohodu o převzetí dluhu, aby nedošlo k tomu, že naši věřitelé budou chtít splatit dluhy po mně? Děkuji.
Není tady
Sweepe napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Jako dvě živnostnice jsme měli sdružení bez právní subjektivity. Ukončily jsme vzámenou spolupráci a dohodly jsme se, že býv. kolegyně převezme veškeré movité věci, které jsme získaly a zároveň bude odpovídat za všechny dluhy. Chtěla jsem se, prosím, zeptat, jestli je třeba sepsat dohodu o převzetí dluhu, aby nedošlo k tomu, že naši věřitelé budou chtít splatit dluhy po mně? Děkuji.
Jako sdružení podnikatelů jste musely vystupovat navenek jménem jedné z vás. (Psát např.faktury a smlouvy na jedno jméno, jedno IČO a DIČ.).
Pokud to bylo na jméno kolegyně, myslím, že ona má závazky a pohledávky na sebe.
Ale raděj ať Ti to ještě zodpoví právník, já jsem jen laik, co taky má zkušenost se sdružením podnikatelů.
Odpovím obecněji - bez souhlasu věřitele nelze měnit osobu dlužníka - tedy pokud máte ze společného podnikání závazky Vy, může je kolegyně převzít pouze se souhlasem věřitele - jinak platí že k závazku přistoupila a odpovídáte za něj obě. Optimálním řešením by tedy bylo aby si kolegyně např. vzala úvěr ze kterého by všechny závazky uhradila a pak sama řešila právě tento úvěr.
Není tady