19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Stránky: 1
Dcera ( dnes 4 roky 8 měs.) začala ve věku 4 a čtvrt roku odmítat různá jídla, která do té doby s chutí jedla. Od malička byla perfektní jedlík, ve jí chutnalo. Sama říkala, e není jídlo, které by neměla ráda. Pak náhle ze dne na den rozhodla, e u nikdy nebude jíst kai, následně přibyly brambory, chléb, máslo, sýry veho druhu, unka, rajčata, oklurky, zelí, meruňky, atd... Přibývají dalí a dalí jídla veho druhu a svoje rozhodnutí striktně dodruje. Chodí do kolky (ráda), ale zbytečně tam platím za jídlo, protoe téměř nic z jídelníčku nejí. Na podzim, kdy tam začala chodit, jedla vechno a bylo to moc dobré. Nevíme, co s ní. Odmítám připravovat speciálně pro ni stále dokola jen pár vybraných jídel, které povauje za přijatelné. Na druhou stranu raději je hladem, ne by třeba snědla k obědu brambory. Nemá někdo podobnou zkuenost nebo radu? Případně nenapadá někoho, jaká můe být příčina? Nevím, jestli je správné jí dovolit, a si vezme místo oběda třeba jogurt ( ale to jí nemusím ten oběd ani dávat na talíř). Nebo trvat na tom,a sní oběd ( třeba i později ) a nedovolit náhradní stravu. Situace trvá u půl roku a stále se zhoruje. Nechci ji nechat vysedávat hodiny nad talířem jídla, které odmítá ( sama jsem to v dětství zaila). Pokud to ale bude trvta delí dobu, obávám se případných zdravotních problémů. Díky za reakce. E.
Není tady
Nevím jestli je můjj postup správný, ale Má´ta tohle taky zkouel a měl tyhle manýry právě ze kolky - e někdo něco nejí. ale já na to nepřistoupila jíst musí to co do teď. Take já bych nandala oběd, nechce, dobře nejez, ale nic jiného nebude. To samé dostane k večeři - nechce, dobře nejez. Druhý den ráno bych zase normálka snidaně, svačina, oběd, svačina a večeře. Důleité je abys pohlídala aby ti mezi jídly co nechce nejedla nic jiného s čím by vystačila - sladké, suenky, i moc ovoce apod. Aby prostě musela hlad na to co nechce dostat.
Jinak Máu to docela brzy přelo - akorát jsme udělali vyjímku u ampionů - ty důsledně ze veho vyndává a u růičkové kapusty.
Není tady
Tak máme stejný problém, zkouela jsem to tak jako lenina, nechala jsem celý den vyhladovět a večer se vrhla na večeři totálně hladová, naházela jí do sobě a pak se totálně poblinkala a bolelo jí břicho.... zkus třeba kdy nebude chtít oběd dát místo toho suchý rohlík. k večeři to samé. ale něco jíst je asi třeba.
Není tady
Je to hrozné. Vypadá to, e kadý říká nedávat nic, dokud nesní oběd. Jene studený oběd po 3 a více hodinách u by asi nechutnal nikomu. Nebo nechat bez jídla? A co pak, kdy dítě pláče a řve hladem? Nedovolit a si vezme třeba jogurt? Jednak nevím, co s tím, ale hlavně nechápu, proč to dcera dělá. Opravdu jedla od miminka vechno a s chutí. A poslední půlrok je to horí a horí, denně jídlo vyhazuju a ona by jedla pořád dokola jenom několik málo jídel. Bojím se, e bude mít z nedostatku pestré stravy zdravotní problémy. Stravujeme se vichni poměrně zdravě a měli jsme radost, e jí vechno to zdravé i chutná, taky nebyla jetě nikdy nemocná. U si říkám, jestli není případ pro psychologa....
Není tady
Elaine, jednou jsem cetla krasny clanek od jedne babicky dvou deti. Jedne holcicce bylo 11, te mensi asi 6 let. Nechtely jist nic jineho nez spagety a pizzu. Ta pani si je vzala na prazdniny a varila k snidani, obedu, svacine a veceri spagety. Zaverem bylo napsano, ze veskere nadseni z jidelnicku opadlo po 5 dnech a za 14 dni uz holky chteli vsechno mozne, jenom ne ty spagety.
Vyzkousela bych to
Není tady
No, jo, Ditina rada jde praktikovat o prázdninách... jinak těko.
Ve kolce je to okoukané, e něco nechtějí jíst... taky jsme tím proli. Já byla zmlsanec, protoe mamka byla měkká a taky si to pak uila... take jsem nechtěla dopadnout stejně. Snaila jsem se, abych dětem nenutila to, co jim vyloeně nejede (syn takhle vyzvracel játra, dcera rajskou), ale nijaké velké ústupky jsem nedělala. Kdy nejedly ve kolce, co nadělám, ale nula dobrot, suenek... odpolko jogurt, ovoce a pak občas i večeřely.
O víkendu doma kompromis, nesnědly toho moc - nemusely - ale něco jo - to musely - a asi to stačilo, protoe hlady neplakaly.
S námi se to táhlo a do koly. Kdy jsem potkávala kuchařky s takama jídla, co já platím a mý děti nejedí se mi chtělo brečet... Dneska jedí vechno, syn pomalu za dva... a stejně kdy mi řeknou, jakou dobrou jedly na táboře pomazánku, tak zírám, protoe doma bych jí jedla sama...
Take bych zkusila dcerce říct, e alespoň něco sníst musí a druhý den udělala něco, co jí a tak dokola. Něco co nechce (alespoň trochu, nic jinýho není) a něco, co jí chutná... A rozhodně z toho nedělala drama, to se jim líbí, tyhle přemlouvačky, ve vem...
Není tady
U dětí se střídaj různá období.
Já osobně bych vařila ty jídla furt dokola, co jí (nevím, jaký má ta Tvoje oblíbený)a vůbec bych neřeila, tohle si měla včera, tohle předevčírem. Děti nepotřebují mít kadý den něco extra jiného.
Aby byl pestrý jídelníček - svačinky typu ovoce, zelenina a tak.
Oběd - prostě teplý jídlo.
Nepřemlouvala bych tohle musí, a tohle u ne.
brambory, chléb, máslo, sýry veho druhu, unka, rajčata, oklurky, zelí, meruňky, atd
A co tedy vlastně jí?
Hele - okurky,zelí - netřeba, to chápu, unka, salámy - na co?
Rajčata - někdo je nejí.
Není tady
Sedi u misky s jidlem, dokud to nesni. A to vazne nekecam, oni ty misky vyluxuji, nez reknete svec
A ted vazne : Doporucuji precist knihu 40 duvodu, proc nemit deti. Jsou tam popsane i stavy, ze dite proste potravu odmita a rodic dela vse proto, aby ditko "normalne" jedlo, jenze co je to "normalne" jedlo, nikdo presne nevi.
Upravil(a) morpheus (17. 9. 2011 1:22)
Není tady
Mě se začal synek rozmazlovat s jídlem teď po nástupu do koly.
Polévka je hnusná, , rizoto je hnusné, houbová omáčka je hnusná a přestěhuje se k babičce, jestli budu vařit taková jídla. Houby mu nenutím, ale polévku (tu stejnou) včera najednou zázrakem jedl úplně normálně. Myslím, e změna u něj je ta kola, je méně vylítaný venku a víc si vymýlí. A moná taky na sebe chce strhnout pozornost. Dcera 16měs. byla nejedlík a hodně se to doma řeilo, e by se inspiroval? Dnes paradoxně dcerka jí ve (i kdy v malém mnoství) a vymýlí si nechutenství syn. No nechám ho sníst třeba suchou rýi, kdy nechce omáčku. Extra mu nepodstrojuji a jsou dny, kdy si nevymýlí vůbec.
Není tady
Dcera by chtěla denně k obědu samotné maso bez příloh ( tím větí porci masa by chtěla) - u odmítá kromě brambor i rýi a těstoviny, ze zeleniny jí jen červenou a lutou papriku. K snídani a k večeři obyčejnou suchou housku opět jen s barevnými paprikami, případně s jogurtem. Během dne nějaké ovoce ( ale některé druhy jí rovně přestávají chutnat ) a opět jogurt. Myslím, e dítě nemůe jíst soustavně nějaké enormní porce masa, to určitě není zdravé. Doma se stravujeme i dospělí docela zdravě, a tak jsme u jedli vichni toté. A hlavně je zvlátní, e jedla do 4 a čtvrt roku naprosto vechno a s chutí, včetně vekeré zeleniny a ovoce. Nebylo jídlo, které by jí nechyutnalo, a jedla kdekoliv. Taky dosud byla u naí dětské dr. nejzdravějím dítětem, jetě nikdy nebyla nemocná. U se ale bojím, e se to změní, e se ta jednostranná strava nějak projeví. A to jídlo odmítá naprosto stejně doma, ve kolce, u babičky i kdekoliv na návtěvě. Asi to budeme řeit s doktorkou při preventivní prohlídce v 5 letech, co bude za 3 měsíce.
Není tady
Elaine napsal(a):
Dcera by chtěla denně k obědu samotné maso bez příloh ( tím větí porci masa by chtěla) - u odmítá kromě brambor i rýi a těstoviny, ze zeleniny jí jen červenou a lutou papriku. K snídani a k večeři obyčejnou suchou housku opět jen s barevnými paprikami, případně s jogurtem. Během dne nějaké ovoce ( ale některé druhy jí rovně přestávají chutnat ) a opět jogurt. Myslím, e dítě nemůe jíst soustavně nějaké enormní porce masa, to určitě není zdravé. Doma se stravujeme i dospělí docela zdravě, a tak jsme u jedli vichni toté. A hlavně je zvlátní, e jedla do 4 a čtvrt roku naprosto vechno a s chutí, včetně vekeré zeleniny a ovoce. Nebylo jídlo, které by jí nechyutnalo, a jedla kdekoliv. Taky dosud byla u naí dětské dr. nejzdravějím dítětem, jetě nikdy nebyla nemocná. U se ale bojím, e se to změní, e se ta jednostranná strava nějak projeví. A to jídlo odmítá naprosto stejně doma, ve kolce, u babičky i kdekoliv na návtěvě. Asi to budeme řeit s doktorkou při preventivní prohlídce v 5 letech, co bude za 3 měsíce.
Nedělala bych z toho vědu, chce suchý rohlík, dostane suchý rohlík. Tím, e ji bude do jídla nutit ničeho nedosáhne. Teda dosáhne, jen toho, e poblinkáa získá k jídlu jetě větí odpor a bude mít tolik .
Není tady
No tak jí dej rohlík, paprika červneá obsahuje nejvíc vitamínů C a je fajn,e jí batí.
Kolik toho masa můe snít? To my máme spí opačnej problém, e mi děti maso moc nejedli (jenom pečené kuře a obal.kuř.prsa)
Jak jí dělá maso? Vaří? Smaí? Griluje?
Co ryby? To je taky maso.
Není tady
Panove ( a damy ), je 23.9. pokud se nemylim a je tu 12 prispevku. Muzete mi nekdo rozumne vysvetlit, proc na tena, ktere je nahore zvyrazneno nikdo nereaguje ? To mam opravdu zacit psat sam, jak papaji moje kočky a proc nechteji zrat napriklad Granule RD urcene pro redukcni dietu ??? A nejsem mimo tema, pac moje kočička je holka a jsou ji rovnez 4 roky.
Není tady
Stránky: 1