1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Jaké jste měly příznaky při pokročilé endometrióze? Zjistili mi ji poměrně nedávno. Poslední dva měsíce mě docela bolí v levém podbřiku, těsně nad tříslem. Je to taková bodavá bolest, doktor mi tvrdí, e je to endometriózou (ačkoliv tedy nic nezjioval, jenom to tak odhadnul). Dneska nad ránem to byla docela hrůza, vůbec jsem se nevyspala a ádné práky mi nezabíraly. Pak to na pár hodin přelo a kdy to zase začalo, bolelo mě u úplně vechno a chodila jsem stěí v předklonu. Vdycky se o rozjede straně rychle, tak v rámci pěti deseti minut a trvá to hodiny i dny. Měly jste/máte to taky tak? Co na to berete? (Hormony nemůu, protoe se snaíme o mimi.) Stávalo se vám, e analgetika prostě nezabrala? Pořád nějak nemůu uvěřit, e je to vechno jenom tou endomeriózou...
Prosím, kdo máte podobné zkuenosti, můete se podělit?
Není tady
Ahojky, vim, ze ti k tomu zkusenejsi holky napisou vic. Ale zase sebe: pri endometrioze se provadi laparoskopie, kterou se vubec urci, zda o endometriozu jde a pak se odstranuji loziska. Hormonalni antikonce ji pak dokaze drzet relativne na uzde. A az se da telo dokupy, tak pak se pokousi o mimco.
Myslim, ze doktor by ti k tomu mel vic rict a ne jen to od stolu vyhodnotit a neporadit.
Drzim palce at je lip.
Není tady
Já vím Janinko. Jak říkám, endometriózu mi zjistili, tj. při laparce. Je pokročilá, do odstraňování se nikomu nechce, prý by to nadělalo víc neplechy ne uitku (ale zajímal by mě názor jiného odborníka). Na přelomu roku se máme pokouet o IVF, take hormony nepřipadají v úvahu. Info o chorobě jsem si samozřejmě vygooglovala, ale teď řeím, jestli je to opravdu endometrióza, kvůli které u od července lezu po zdi (v noci na dneek jsem byla v pokuení volat záchranku, paralen ani ibuprofen prostě nezabraly) nebo jestli si obvodní doktor (byla jsem am před dvěma týdny) jen ulehčil práci a chytil se prvního předpokladu, který ho napadl.
Není tady
Aha, tak promiň, z toho prvního příspěvku jsem nepochopila, e to má u laparkou diagnostikovaný.
Já jsem trpěla na ílené bolesti na stranách v podbřiku v době, kdy jsem měla ovulaci.
Zkus si zajít za jiným doktorem, nějakým odborníkem. Kde bydlí?
Není tady
Hehe..v Glasgow. Tady nejsou odborníci. Tady jsou jenom amani, co Tě zaříkávají analgetiky. Moná na tom něco bude, po těch dvou posledních dnech mám pocit, e mě někdo uřknul
Není tady
Tak v tom ti neporadím.
Není tady
Tak jsem si nakonec prosadila vyetření v nemocnici a vyklubaly se z toho docela velké cysty. Proč nemůe bý ivot jednoduchý?
Není tady
Ahoj Berberko, endoka má 4. stupně, mě dr. řekl, e horí u to být nemůe...mám jí velice rozsáhlou..bolesti jsem měla občas nesnesitelné a analgetika opravdu nezabírala..odstranit jí také nemělo smysl, protoe byla brzo zpět....tedy osdstranili, co se dalo a pak jsem byla 2x půl roku v umělé menopauze...moc to nepomohlo. Teď beru HA a mám od bolestí klid...jen občas, ale dá se to.....Tak se dr a a Tě to netrápí
Není tady
Dík, Sylvi, koukala jsem e to taky nemá jednoduché. Já jsem s tím vím teprve na začátku. Taky Ti nali cysty? Zajímalo by mě, jak se to řeí. Doktorka mě chce hned hnát na operaci, snad u to i začala vyřizovat, ale já se snaím někde sehnat názor druhého odborníka. U jim tady nevěřím :-(
Není tady
Berberko jojo, 1.cystu mi nali v sedmnácti - měla cca 14 x 17 cm a tak musel pryč celý vaječník i vejcovod. Druhou cystu mi nael dr. při první návtěvě CAR...ta měla 4 cm a tenkrát jsem se prvně dozvěděla, e se jedná o endometriální cystu a zasahovala druhý vaječník....při operaci se doktrovi podařilo vaječník z části zachránit, ale vejcovod musel pryč...opravdu je lepí cysty nad 4 cm, pokud si dotoři myslí, e je to "čokoládová" cysta, laparoskopicky odstranit nebo pravidelně sledovat její růst.....né vdy se toti jedná o cystu, kterou způsobila endometrioza.
Za ta léta, co s ní a bolestma bojuju u trochu vím, co pomáhá....na bolesti hlavně HA, pokud jí brát nechce, nebo nemůe....pak pij jaterní čaj pravidelně, hodně vitamínu E (kupuji Vitamin E 200 Forte od MedPharma, který se bere jen obden), hodně vlákniny, aby ses dobře vyprazdňovala...potom nejsou bolesti tak silné a křečovité-výborné jsou suené vestky, ale i dalí suené ovoce i čerstvé (suené má prý více vlákniny), také je dobrý pupalkový olej (také ho kupuji v tabletách 1-2 denně), hodně aerobního pohybu (zumba, běh, aerobik nebo i plavání).....tohle ve mám vyzkouené a opravdu po nějaké době nastane klid. Teď mě endoka zrovna vůbec netrápí...i dr. se diví, e v takovém stádiu jsem schopná bez bolestí fungovat. Zaručeně mám bolesti po větím mnoství sladkém....já ho miluji a nedokáu se ho vzdát, stejně tak jako bílé mouky a tedy bílého pečiva...je to boj! Ale dá se s tím ít. Nejlepím lékem je ovem těhotenství, co je paradox, kdy právě endoka způsobuje neplodnost Tak se dr, netrap se tím, e jí má a bojuj
Není tady
Moc dík za tipy a povzbuzení, Sylvi, tu pupalku jsem si před dvěma týdny koupila ani bych věděla, e by to mohlo být na endometriózu :-) S dietou problém mít nebudu, ale donutit se hýbat, to bude těké, já jsem taková lemra!
Já nemám ani tak problém jít znovu na laparku jako spíe e vím, e na IVF budu čekat jetě dlouhé měsíce a myslím si, e do té doby se mi to zase vrátí (postupuje to docela rychle :-( ) a zase se to zkomplikuje. Zatracená Británie, zdravotnictví tu fakt stojí za 2 věci! :-(
Aspoň zkusím to, co mi tu píe, a mám nějaký pocit, e s tím sama něco dělám :-)
Není tady
Není zač jetě jedna rada...nejez citrusové plody a co nejméně mléčné výrobky-stimulují růst sliznice...zní to, jako bys nemohla nic, co?
já to prostě omezuji na minimum a snaím se, ale je to těké, to je pravda...
Není tady
Hmmm...já se snaím otěhotnět, na to by snad sliznice růst měla, ne? Prý i po kontryhelovém čaji, který piju...
Mléčné výrobky obecně? I zakysané?
Upravil(a) Berberka (31. 8. 2011 0:13)
Není tady
Berberko vy zkouíte přirozenou cestou? to potom jo....to naopak jíst ve, co je na endometriozu patné poroste sliznice v děloze, ale tedy bohuel se bude ivit i endometrioza, co je sliznice mimo dělohu...co asi ví....
Já ve začnu papkat zase a před ivf.....
Není tady
Hmm, no, tak do dneka jsme se pokoueli jetě přirozeně. Dneska mi doktor řekl, e cysty jsou moc velké a musí ven. A protoe na čekací listině mám IVF a někdy v červnu, tak to vypadá, e si do té doby uiju menopauzu :-PPP Ach joooo :-(((((
Jsou nějaké vitamíny, co se na endometriózu nedoporučují konzumovat? Mám toho zrovna teď nakoupeného docela dost.
Není tady
Berberko tak to mě mrzí ...v tom případě se řiď po operaci tím, co jsem psala
a u teď začni s wobenzymem (kvůli operaci i kvůli endometrioze)....
Není tady
Huh...googlovala jsem to na britských stránkách a stojí to 200 tablet přes 40 liber Myslím, e si na to prozatím nechám zajít chu, za poslední měsíc u jsem utratila nějakých 30 za vitamíny. Jedině kdybych to sehnala někde volně v prodeji, to by to mohlo být levnějí. Počkám, jak to bude po operaci - pokusím se vydobýt si nějaké extra skenování, jestli se cysty nebudou obnovovat
Kadopádně dík za cenné zkuenosti
Není tady