14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Čaj začali pouívat jako nápoj Číňané za dynastie Ming. K jeho přípravě potřebovali nádoby s poklicemi, v nich by se nálev spařil a zůstal dlouho teplý. Jako první a doposud nejrozířenějí, materiál, se pouívá keramika a předevím kamenina. Narozdíl od porcelánu lépe snáí teplotní změny a navíc udrí tekutinu mnohem déle teplou.
Mezi dalí priority keramiky patří její struktura a přírodně přirozený vzhled. U 2500 let před Kristem v I-singu dokázali těchto vlastností vyuít do té míry, e stejné technologie výroby jsou pijáky čaje vyhledávány jetě dnes a nejspí nejinak tomu bude i v budoucnu.
Isingská kamenina.
Slinutý, leč hrubý materiál. Původně rozmanitých tvarů, dnes se naopak vyhledávají klasické, jednoduí tvary, které nechávají vyniknout krásu materiálu a čistotu řemesla. Tato kamenina je neglazovaná a proto uívání tohoto nádobí umocňuje chu jemných čajů. V nádobě se po čase vytvoří usazenina, která propůjčuje nálevu osobitou pikantní chu. Z tohoto důvodu je pro kadého znalce samozřejmostí, e na kadý druh čaje , má vlastní konvici. A to se vyplatí !!!
Keramika byla první, materiál, který přiel s čajem do styku. V Evropě se podařilo a koncem 17. Století vyrobit čajník, který by splňoval nároky kladené na přípravu čaje. A a ve století 18. se začalo konkurovat dalímu čínskému zázraku, zvanému porcelán? Ale i takoví hrnčíři jako Wedgwood a dalí, měli problémy s výrobou z Číny běně dováeného zboí, jako byly velké talíře a mísy, které slouily k doplnění oblíbeného sortimentu čajových dýchánků. Nádoby se jim deformovaly a praskaly a tak se vyráběly jen mení kousky. V dnení době se vyrábějí čajníky z různých materiálů a v různých designech, ale tradiční keramika je stále nejoblíbenějí. Dnení čajníky jsou větinou vybaveny spařovači = vyjímatelnými sítky.
Postup : Čajník nahřejeme, spařovač naplníme čajem a potom zalijeme horkou vodou. Přiklopíme pokličku a necháme louhovat. Nakonec spařovač vyjmeme a je hotovo.
Dalím, dnes běně pouívaným doplňkem jsou ohřívače. Tento důmyslný doplněk dokáe udrovat nápoj po dlouhou dobu na příjemné teplotě při, minimální spotřebě čajových svíček.
Pro individualisty jsou ideální hrnečky se spařovači. Dělají se v různých velikostech, co umoňuje jak čistě spotřební uívání tak i mení, skoro jen ochutnávací variace. Navíc nemusíte svůj vytříbený vkus plýtvat pro barbary a jim můete uvařit do konvice něco lehčího!
Mylenka takovéhoto hrnku nejspí pochází z tradičního čínského Gaiwanu / soupravu tvoří: miska s pokličkou na podálku /
Čaj z Gaiwanu : vloíme lístky na dno a zalijeme vroucí vodou do poloviny. Nálev ihned slijeme tak, e lístky přidríme pokličkou uvnitř. Sejmeme pokličku a přivoníme k propláchnutým lístkům. Při přípravě zeleného čaje začneme a teď . Do gaiwanu lijeme horkou vodu po stěně, tak aby se lístky usadily na dně. Čaj pijeme tak, e talířek vezmeme do pravé ruky a palcem si jej přidríme. Levou rukou nadzvedneme pokličku mírně od sebe, aby při pití zachytila lístky.
Ne dopijeme , přilijeme po stěnách horkou vodu, aby se uvolnily dalí čajové esence. Potřetí u můeme lístky zalít přímo. Můeme zalívat tak dlouho, dokud má výluh chu ! Při pití z Gaiwanu se nejedná o spotřebu, ale o styl, rituál, tradici a atmosféru.
Mezi dnes u klasické potřeby pijáků čaje, patří spařovače. Zejména začátečníci ocení jejich rozmanitost, nebo umoňují snadnějí vstup do světa sypaných ortodoxních čajů. Avak při pořizování je třeba brát zřetel na vlastnosti čaje. Ten při spařování obvykle několikrát zvětí svůj objem, a pokud nemá dostatek místa, nedojde k důkladnému uvolnění vech ádoucích látek.
Pouívá se i různých sítek, ale u větiny čajů je potřeba je nejen spařit, ale i nějaký čas nechat louhovat. Černé čaje a oolongy je třeba nechat louhovat pod pokličkou a tak se opět lépe hodí klasické spařovače.
Čaj a jeho obřady , potřebují i spoustu dalích doplňků jako jsou bambusové ličky-čaaky, bambusové naběračky- chiaky, bambusové metličky- časeny, větí čajové misky čawany, atd.
Vlastníci takovéhoto vybavení si libují například v čajích Matcha. Do misky nasypeme vrchovatou čaaku Matchy a zalijeme osmi chiaky vody o teplotě cca 80°C. Obsah rychle, ale zlehka naleháme časenem do pěny. Pak u jen delikatesně usrkáváme Matchu.
Čajové nádobí přilo do Evropy počátkem 17. Století z Číny.( Označení China bylo tedy pro vekeré nádobí, nejen porcelán.) První byly álky, a to velmi malé 5x5 cm. Později se začaly pouívat misky, které u nabyly na rozměru. Ve století 18. přibylo k miskám ouko, stejně jak na álcích určených k pití Possetu. (anglický kořeněný nápoj z teplého mléka a alkoholu ) Číňané běně nepouívali podálky, které se v Evropě ujaly natolik, e v 19 století se dělaly u velmi hluboké a teplý čaj se pil z nich, nikoli ze álků.
Koncem 17. Století se začal ve větí míře čaj sladit. To byl opět impuls hlavně pro keramiky. Ve velké míře se vyráběly cukřenky. Zprvu ha sekaný cukr z homolí, který se stejně jako později kostky nabíral vemonými kletičkami. Po roku 1800 se začaly pouívat ličky a tedy i cukr změnil formu, sypal se.
S oblibou čaje se zvětoval i sortiment čajových doplňků. Koncem 18. Století se běně zhotovovaly servisy obsahující 12 álků či misek s podálky, konvičky na mléko-mléčenky, cukřenky, misky na čajovou sedlinu, tácku na ličku, čajníku- konvice, stojánku na konvici- ohříváku, dózy na čaj, dbánku na teplou vodu, dózy na kávu, kávové konvice s álky a podálky. Ve století 19. Přibyly jetě dezertní a dalí odkládací talířky, ubrouskovníky, dochucovadla , čajové panenky dózy a dalí serepetičky.
Nakonec nesmíme opomenout nádoby na uchovávání čaje. V keramice jsou samozřejmě nejrozířenějí velijaké dózy, ale nádoby se dělaly z různých materiálů. Nutností bylo uchovat čaj v suchu stálé teplotě a ve tmě. Dózy měly i různé přihrádky, na více druhů čaje, ale třeba i na cukr. Vyráběly se uzamykatelné, nebo čaj byl vzácnost a tak se muselo zamezit styku s nepovolanou osobou. Dózy zdobily římsy krbů a jiná čestná místa. Do jisté míry to byl reprezentativní znak. Dózy měly svá místa v salonech, přepychových interiérech či soukromých budoárech. K dózám patřily i odměrky. Prvně to byly lastury a mule, které slouily k nabrání vzorku na trhu, později neodmyslitelná relikvie čajového obřadu.
Uívání čaje se můe řídit různými rituály a tradicemi, ale taky se můe prostě jen pít. Nejrozvinutějí tradice se dochovaly a navíc stále uívají v Japonsku. (obřady Čanoju )
Pan Okakura Kakuzó napsal : Kult čaje je zaloen na obdivování krásy uprostřed běných událostí vedního dne. Skrývá v sobě čistotu a harmonii, tajemství vzájemné schovívavosti a romantiku společenského řádu. Čajový obřad je kult umění ivota.-harmonie-s lidmi a přírodou - úcta-k ostatním - čistota-srdce i mysli - klid
V podstatě kadá lokalita má nějaké pouto s čajem. Stejně tak i u nás se v posledních letech zvětuje zájem o kvalitní čaje a jejich osobité uívání. Dnes u i u nás vyrůstají znalci co se nespokojí s pytlíkem Pigi čaje a pitím ze sklinky od hořčice. Dokonce i v dnes, ekonomicky stagnující společnosti se zvyuje počet nově zřizovaných čajoven a počty pijáků čaje rostou.
Čaj není oblíben jen pro své rozmanité chutě, ale i pro zdravotní účinky. Čaj obsahuje fluorid take ho doporučují í dentisti. Látky v čaji obsahují látky, které značně omezují vznik rakoviny. Ve co souvisí s krví v těle je doslova posilováno, myslím jen kladně! Silně podporuje látkovou výměnu v těle a pro metabolismus je veobecně neuvěřitelně prospěný. To e povzbuzuje, netřeba připomínat. Nejspí je u taky veobecně známo, e zostřuje vnímání chutí a vůní, co ho předurčuje pro vechny gurmány.
Nakonec pár zásad : - Je vhodné nalívat čaj do předehřátého čajníku. - Nenechávat příli dlouho louhovat - Zvolit správný druh čajníku - Lépe mít víc čajníků-1.druh-1. Čajník - Čajník nikdy neumývat v myčce ani mýdlové vodě - Čajník zevnitř ani nikdy nevytírejte, jen zvenku - U isingského typu vnitřek ani nevyplachujte - Nejuniverzálnějí je asi kamenina
Autor: artkeramika, www.umcentrum.cz
Není tady