29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dcera ukoncila v cervnu uciliste.Od 1 srpna nastoupila do zamestnani a jelikoz je to vyhodne pro podnik tak ji dali radci smlouvu dohodu o provedeni prace cca 150 hodin.Od zari bude mit normalni pracovni smlouvu.
Po me chteli v mem zamestnani jestli dcera bude jeste studovat, kvuli odpoctum na dani ,ja jim rekla,ze naspoupila do prace a ma tuto smlouvu.Ve mzdove uctarne me rekli,ze ten danovy bunus,uz nedostanu.
Jenomze dcera nebude mit strzene zdravotni a socialni pojisteni.To si ho bude muset zaplatit?A nebo se to bere jako,ze ma prazdniny a brigadu.Dekuji
Není tady
misha88 napsal(a):
Měla by si ho zaplatit sama...
Ona nema nejakou ochranu,ze ma treba narok na 2 mesice prazdnim?Vzdyd ma pracovni smlouvu jako brigadnik.
Není tady
misha88 napsal(a):
Misho ty pracujes jako mzdova ucetni?
Není tady
eremuruss napsal(a):
Dcera ukoncila v cervnu uciliste.Od 1 srpna nastoupila do zamestnani a jelikoz je to vyhodne pro podnik tak ji dali radci smlouvu dohodu o provedeni prace cca 150 hodin.Od zari bude mit normalni pracovni smlouvu.
Po me chteli v mem zamestnani jestli dcera bude jeste studovat, kvuli odpoctum na dani ,ja jim rekla,ze naspoupila do prace a ma tuto smlouvu.Ve mzdove uctarne me rekli,ze ten danovy bunus,uz nedostanu.
Jenomze dcera nebude mit strzene zdravotni a socialni pojisteni.To si ho bude muset zaplatit?A nebo se to bere jako,ze ma prazdniny a brigadu.Dekuji
erem, já jsem v práci slyšela, že student, který dokončí řádně svá studia/učeň učení - má ochrannou lhůtu (co se týká sociálky a zdravotky) přes prázdniny do konce srpna. Pak musí jít buďto studovat dál, nebo dělat. Ale ber tuhle informaci s rezervou, je to něco jako "jedna paní povídala", radší ať se Ti k tomu vyjádří ještě někdo další, pokud možno kompetentní
Není tady
Měla by se buď nahlásit na pracák, tam si může ale vydělat nejvíce 4000 kč hrubého.Nebo když jí dali DPP tak by šlo domluvit se se zaměstnavatelem aby jí to ZP zaplatil on, aby s tím neměla starosti ,ale stoprocentně jí ho pak strhne z platu...
Není tady
misha88 napsal(a):
já se erem omlouvám za ale nedá mi to, misho, hezký bříško. nedávno jsi byla na začátku a už jsi pomalu na konci ...
Není tady
elementgirl napsal(a):
Měla by se buď nahlásit na pracák, tam si může ale vydělat nejvíce 4000 kč hrubého.Nebo když jí dali DPP tak by šlo domluvit se se zaměstnavatelem aby jí to ZP zaplatil on, aby s tím neměla starosti ,ale stoprocentně jí ho pak strhne z platu...
já si myslím, to co kiara, že dcera erem má stále statut studenta! pokud se ovšem během prázdnin neevidovala na pracák. erem by během prázdnin měla mít stále daňovou úlevu na dceru
Není tady
misha88 napsal(a):
eremuruss napsal(a):
misha88 napsal(a):
Misho ty pracujes jako mzdova ucetni?
Ne...mzdovka nejsem.
Jinak k tomu co psala Kiara:
student (po ukončení vš, nevím, jak je to se sš) je studentem ještě následující měsíc po měsíci, ve kterém dostudoval, čili pokud skončila závěrečky na učňáku nějaký den červnu, jak píšeš, tak by ještě v červenci měla být krytá - do 31.7 (platit by to za ni měl stále stát, tak jako když byla na učňáku), ale v srpnu už ne...
Aspoň tak jsem to měla já na vš. To si musí zjistit ve škole ale, zda to tak má...
Takže buď domluvit se zaměstnavatelem, aby to za ní odvedl on, což se mu asi nechce, to s tím zas bude mít "starostiů on (strhne se to z platu) nebo aby si to sama šla zaplatit, nějaký ten min. odvod... Pač by jí ten měsíc potom chyběl...
Pavli - no jo no, utíká to
po ukončení učiliště - studentem do 31.8.
Není tady
aprill napsal(a):
elementgirl napsal(a):
já si myslím, to co kiara, že dcera erem má stále statut studenta! pokud se ovšem během prázdnin neevidovala na pracák. erem by během prázdnin měla mít stále daňovou úlevu na dceru
To je prave to,ze kazdy me rekne neco jineho.Psala jsem tu na personalni poradnu a toto me odpovedeli.
Zákon č. 117/1995 Sb. Zákon o státní sociální podpoře
Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání na střední škole se považuje také doba školních prázdnin bezprostředně navazujících na skončení studia nebo dobu uvedenou v písmenu b), není-li dále stanoveno jinak.
Dobu školních prázdnin uvedenou v odstavci 2 písm. c) nelze považovat za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání na střední škole, jestliže
a) dítě vykonávalo po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost podle § 10,
§ 10
Výdělečná činnost
Výdělečnou činností se rozumí činnost
a) v České republice, která zakládá účast na nemocenském pojištění,
Dohoda o provedení práce není podle tohoto zákona výdělečnou činností, protože nezakládá účast na nemocenském pojištění.
paní účetní nemá pravdu
Není tady
Volala jsem dalsi den mzdove ucetni a ta me rekla pokud dcera ma smlouvu od 1.8 mam pry smulu.Jedine kdyby nastoupila 2.8 tak bych odpocet mela.Nechapu to.
Pritelovo teta dela mzdovou ucetni a rekla me to same co moje mzdova ucetni...Tak kde je ta pravda.Dcera bude delat 150 hodin,tak to stejne neni cely mesic.
Není tady
Opravdu bylo lepsi,kdybych zatloukala,ze dcera pracuje.
Není tady
Můj syn nastoupil 1.7 a manžel to hned hlásil v práci a odpočty na daních už nemá. To je jasné, když dítě začne pracovat
Není tady
Z dohody o provedení práce se neodvádí sociální ani zdravotní pojistné. Prozatím. Legislativci při přípravě návrhu novely zákoníku práce zvažují limit, od kterého by dohoda o provedení práce odvodům podléhala. V případě, že má pracovník sjednán pouze dohodu o provedení práce a nepatří mezi osoby za které platí pojistné stát, je povinen se zaregistrovat jako osoba bez zdanitelných příjmů a platit zdravotní pojistné ve výši 1080 Kč měsíčně.
Není tady
Ať si dcera zavolá na pojištovnu, tam jí snad poradí jestli zaplatit nebo ne
Není tady
VZP uvádí: "Pro účely zdravotního pojištění se při posuzování, kdo je nezaopatřeným dítětem, za které je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát, vychází ze zákona č. 117/1995 Sb., o sociálním zabezpečení. Podle tohoto zákona je dítě nezaopatřeným z důvodu přípravy na budoucí povolání i v době od ukončení výuky v jednom školním roce do počátku následujícího školního roku za podmínky, že pokračuje v dalším studiu bezprostředně, to je bez jakéhokoliv přerušení. Nevykonal-li student v určeném termínu úspěšně maturitní zkoušku nebo závěrečnou zkoušku a byla mu povolena opravná zkouška, odklad zkoušky či její opakování, je nezaopatřeným dítětem v případě střední školy a střední odborné školy do konce školního roku, v němž měl studium ukončit, tzn. do 31. 8. příslušného roku, u středního odborného učiliště a u vyšší odborné školy do konce druhého kalendářního měsíce následujícího po dni, kdy se měla závěrečná zkouška (absolutorium) konat.
takže pokud dcera dělala zkoušky v červnu, je nezaopatřeným dítětem do 31.7, takže zaplatit 1080,-
Není tady
Do konce druhého kalendářního měsíce? Tak to snad je 31.8., pokud končila v červnu. Srpen je druhý kalendářní měsíc od zkoušky,ne?
Není tady
Vlaďka napsal(a):
Do konce druhého kalendářního měsíce? Tak to snad je 31.8., pokud končila v červnu. Srpen je druhý kalendářní měsíc od zkoušky,ne?
já to chápu, že první konec po zkoušce je 31.6 a druhý 31.7...ale možná to chápu blbě:-)) proto by bylo lepší aby si zavolala a zeptala se přímo na datum
Není tady
Erem, to co ti říkala účetní platí v případě dohody o pracovní činnosti, ze které se odvádí zdrav. a soc. pojištění. Tam nesmí zaměstnání o prázdninách trvat celý měsíc, aby bylo možno u rodiče uplatnit slevu na dítě. Z dohody o prov. práce se žádné pojištění neodvádí, tudíž je tam jedno od kdy je napsaná, dohodu o prov. práce může mít dítko klidně i během roku, nejenom o prázdninách, aniž by rodiče přišli o nárok na slevu. Příjem během roku se ale musí přiznávat do žádosti o přídavky na děti, takže je tam pak možnost, že kvůli brigádě padnou přídavky.Takže podle mě máš na slevu ještě nárok. Vysvětli vaší účetní, že dcera nemá dohodu o prac. činnosti. Pokud by ti to účetní odmítla přiznat, tak máš ještě možnost si příští rok nechat vystavit potvrzení o příjmech a do 31.3.2012 si podat daňové přiznání, ve kterém by se to srovnalo a peníze by se ti vrátili přes Fin. úřad. Jen by sis na ně holt musela počkat.
Na personální poradně ti to napsali dobře, zkusila bych to vytisknout a dát účetní.
Není tady
Zkusim to vytisknout a poslat mzdove i dcery pracovni smlouvu.Dejuji za rady
Není tady
Erem, napiš pak jak to dopadlo.
Není tady