6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jak jsem tu psala o negativní mylenkách - e mám strach jít do práce po dovolené- po 14 dnech, tak jsem se jetě včera večer uklidnovala tím nejhorím - kdy by na mě něco měli, řeknou e mám výpověd. A kdy bych byla nezaměstnaná, prodouila bych si prázdniny, take nic hroznýho by se nekonalo.
Jinak v práci ok, ve v pořádku,ádný negativa (v duchu jsem to věděla,e to bude dobrý,jen takový blbý pocit)
Není tady
dusička napsal(a):
Jak jsem tu psala o negativní mylenkách - e mám strach jít do práce po dovolené- po 14 dnech, tak jsem se jetě včera večer uklidnovala tím nejhorím - kdy by na mě něco měli, řeknou e mám výpověd. A kdy bych byla nezaměstnaná, prodouila bych si prázdniny, take nic hroznýho by se nekonalo.
Jinak v práci ok, ve v pořádku,ádný negativa (v duchu jsem to věděla,e to bude dobrý,jen takový blbý pocit)
Jo tak tohle jsem mela naposled pri odjezdu na prazdniny (ja sama + 3 deti jsem jela na samotu, nejblizsi soused 4 km, do vesnice 6 ) a nez jsem odjela tak - nemuzu dojet bez nehody nebo se ztratim (navigaci mi nakonec blbe nastavil manzel, takze jsem se v cili cesty vyskytla nekde uprostred lesa 150 km od mista ), nezvladnu deti (vyborne jsme se bavili ), v noci bude tma tmouci (byla, ale prezila jsem, nic jineho mi nezbylo ), Krystof dostal spalu a musela jsem sehnat doktora hned druhy den po prijezdu, Alexia dostala 5ty den rymu a shanela jsem doktora preventivne, kdyz jsme se vraceli, lilo tak, ze nebylo na dalnici videt ani na 5 metru atd, atd atd. (Uz xkrat jsem jela po placene dalnici a vzdycky trnu nevim proc hruzou, ze nebudu umet z automatu vyzvednout listek a na konci useku zaplatit )
Temi vsemi strachy ze neco nezvladnu, na to nemam, s tim si neporadim, tomu nezabranim jsem mela uz v momente, kdy jsem objednavala dovolenou. Nekolik dni pred odjezdem jsem dokonce litovala, ze tam musim, protoze toho nejsem prece schopna a kupodivu, vsechno jsem to zvladla nejak s naprostym prehledem, reagovala jsem jako dospely clovek a mama na pravem miste a presto to nejak proslo kolem me. Kdybych mela jet priste, nastoupi stejna panika Mam dojem, ze to vubec neni strach o druhe ale strach sama ze sebe.
Není tady
PAN znas spisovatele Johna Bradshawa ? Doporucila bys mi jeho knihy? Hledala jsem na netu vnitrni dite a na tohoto pana jsem narazela celkem casto. Jinak jsem narazila i na pohadky a hudbu pro vnitrni dite
Pavlo
Není tady
Dito, to jméno je mi povědomé, ale nic konkretního mi to neříká. Já mám jednu knihu pojednávající o práci s vnitřním dítětem rozečtenou u několik let a myslím, e ji nedočtu.
Kdy jsem řeila svoji vlastní malou holčičku, vytvořila jsem si vlastní postup, který mi pomáhal. A toho se s různými obměnami drím, i kdy pracuji s někým jiným. Je to hodně o emocích, čím víc jích proije, dovolí sama sobě a "pustí", tím je to léčivějí. Také moc dobrá je arteterapie a konstalace.
Je prostě potřeba si zase začít hrát a dostat to ze sebe ven.
Není tady
PPavlaa napsal(a):
Dito, tak to má dobrý, mně někdy cizí děti lezou na nervy ...
mně někdy nanervy lezou i mé vlastní, někdy si přijdu jako macecha
Dito - myslí,e to je jen tou tmou, nebo ta tma ero je jen povrch, e má spojenou tu tmu se samotou z dětství
Upravil(a) dusička (9. 8. 2011 7:01)
Není tady
Tohle je téma! Strach v nás.., monost, e se mé mylenky mně samému vymknou kontrole a nakonec budou počátečním impulsem k něčemu, čeho se nejvíc děsím. A jestli se to skutečně nějak podobně stane?.. Co o to.., pokud to bude zároveň můj konec, je to jetě dobré. Ale co kdy to postihne někoho, koho mám opravdu rád? A jak s tím potom budu ít?..
Mysl si toti dělá, co chce. Nezkrocená! A čím více jí přikazujem směr, tím více se točí dozadu do stínů. S těmi stíny jsem mnoho let bojoval. Tak vím, o čem mluvím.
Kadý boj jen vytváří příleitost k novému boji. Tudy opravdu cesta nevede. Mně samotnému trvalo sedm let, ne jsem to pochopil. Ale zvyk je elezná koile, stejně se zkrátka občas přistihnu s mečem v ruce. Bylo to tady řečené na více místech. "Kterého vlka sytí, ten zvítězí." Pak u je jen laskavost k sobě samému (protoe já jsem přece částí Tebe, tak Ti nechci ublíit), trpělivost a pochopení.
Ale můeme být klidní. Duchovní svět nás nepustí tam, kde bychom mohli rozpoutat bouři. Od toho jsou tu nae zkouky a kupodivu Karma.., Karma je naí ochranou. A jednou za ni budeme vděční. A je raději ublíeno nám, ne tomu, koho milujeme.
Není tady
Dita.L napsal(a):
Ja sama si pamatuju..... uz jsem byla vecer ulozena v posteli, ze jsem vzdycky volala a plakala marne. Nikdy neprisla.
JAk přes kopírák, Ditu U nás to bylo stejný - a teď si představ: za postelí jsem měla rákosovou roho - to byla ustící dungle, temná a plná nebezpečných potvor s tákovejhlema zubama.
Pod postelí straidla.....no, vytvořila jsem si malý a úzký prostor, kam nikdo z nich nemohl a z toho jsem se nemohla hnout - a pak jsem se divila, proč jsem celý ivot po probuzení taková ztuhlá a neodpočatá.
Jene na tohle jsem si vzpomněla docela nedávno, úplně jsem to toti zazdila. Jo a taky jsem zjistila co jsem doma a můu si spát jak chci, e se mi líp spí ve dne a tak jsem na tohle přila. Tak jsem si začla říkat, e tma a noc jsou bezpečný, e je dobře, e je tma, e si jedna odpočine a tak velijak, jen mi to moc nefungovalo - to napětí se pořád vracelo. Moná jsem "přepisovala" ty negativní mylenky krátce; ono toti jak je to spojený se silnou emocí zvlátě takovou, která vlastně zajiuje přeití (i kdy jen v naí hlavě, to je jedno) tak se to přepisuje straně těko.
Nakonec mi pomohly zvířecí esence, které jsem začla brát za úplně jiným účelem, ale zjistila jsem, e se najednou daleko líp vyspím
Jo k tomu přepisování z negativního na pozitivní . nezapomínej, e podvědomí nevnímá záporku NE, take kdy říká "nebudu se bát" jako bys vlastně říkala "budu se bát"
A jak říká Crabat - boj s vlastní myslí opravdu není dobrej nápad ochočit - to je lepí metoda.
No vlastně co kdybys to vzala doslova a představila si vlastní mysl jako zvíře ( v tvém případě dost divoké) a zkusila ji přesvědčit o svých dobrých a přátelských úmyslech?
Není tady
Tady je nějaké to světelné cvíčo:
http://www.posvatnesrdce.cz/news/hathor … -medicina/
Jetě jsem to nezkouela, ale kdy u jsem to "náhodou" nala....
Některé strachy jsou opravdu těko zvladatelné - pro mě třeba jet na tobogánu, nebo podobné vrhání se někam. Zkouela jsem to poctivě překonat, ale bylo to naopak čím dál horí, take se tomu radi vyhnu.
Co je v případě tobogánu jednoduché - v případě jedění po dálnici u méně. Ale co kdybys zkusila trénovat? Jet po bočních silnicích, připravit se na to duevně (představovala by sis, jak je to jednoduchý, jak znuděně sype do korýtka mince a ták....) pak najet na dálnici, zkusit si to? A kdy vyvolá na mýtu zmatek, honem rychle si řekni "no tak se po.er, moulo - chvilku snad vydrí, ne?" Jen si to pomysli, je to lepí, ne to říkat.
Na tomhle je nejtěí, e musí předběhnout sama sebe - být rychlejí, ne vlastní ustraený mylenky
Není tady
Taky jsem si mockrát přála, aby máma přila. Hlavně kdy jsem uléhala po té, co jsem byla nespravedlivě zbita, třeba kdy něco provedly sestry, ale já jsem nejstarí a mám mít rozum. Nikdy nepřila.
Kdy si čtu lupi, tak mi zase dolo, e já jsem se ale nikdy nebála. Protoe jsem celý můj ivot u naich spala v manelské posteli s mojí zlatou babičkou. Ona byla tak bezpečná. Ona vdy přila. A nebila mě, ani kdy bych si to třeba zaslouila.
lupina montana napsal(a):
Na tomhle je nejtěí, e musí předběhnout sama sebe - být rychlejí, ne vlastní ustraený mylenky
Intuice je rychlejí ne mylenky
Není tady
To nevím, jak si to představuje? já mluvím o vědomém (a to zatraceně vědomém) potírání automatického programu, nastaveného v hlavě.
Prostě některý mylenky aby byly rychlejí, ne jiný (automatický) mylenky.
Ani moje parádní představivost nějak nestačí na to, aby vyprodukovala scénu, jak se intuitivně postaví mýtnýmu, kdy jsi normálně podělaná a za uima
Vlastně, něco mi přece jen vytanulo....ale to by situaci moc nezlepilo
Nehledě k tomu, e kdy jsi ochromená, tak se k intuici moc nepropracuje - to je jak s tím zacyklením.
Není tady
dusicko,lupi, s tim mytnym, dalnici a autem jsi mi neco pripomnela. Mela bych dotaz. Rada bych vedela, z ceho jsem vlastne mela v danem pripade strach.
Pomuzete mi trochu rozebrat situaci prosim?
Jela jsem v aute. Ja a pes. Byla jedna hodina rano. Tma jak v pytli. Spletla jsem se u sjezdu z dalnice a dostala jsem se na venkovskou silnici, mezi jednotlivyma vesnicema byly celkem hluboky lesy. Zazivala jsem totalni paniku, ale vlastne nevim z ceho, protoze teoreticky se mi nemohlo v jedoucim aute nic stat, jenze jsem se zamkla (coz normalne nesnasim, protoze mam vzdycky strach ze pri nehode se ze zamceneho auta vcas nedostanu ) a tou cestou jsem mela v hlave jedinou myslenku - nekdo me z lesa pozoruje. V zatacce bude silnice zahrazena autem nebo bude na te silnici nekdo lezet a predstirat mrtveho. Donuti me tak zastavit a pak se na me vrhnou a ublizi mi, zabijou me, cekaji na me...... Potila jsem se strachy snad i na chodidlech, jela jsem neznamo kam, vlastne jen podle instinktu, protoze jsem mela strach zastavit a nastavit si v telefonu navigaci. Jezdila jsem takhle asi hodinu a pul, nez jsem cela rozklepana a vystresovana zahlidla ceduli na smer, na ktery jsem chtela.
Ty myslenky na neco "co by, kdyby" dokazou pekne mucit a i kdyz se tisickrat presvedcim, ze se mi nic nestalo, tak to stejne nepomuze
Majkafa : ja jsem si takhle nasla svuj vlastni svet pod dekou, prilepena oblicejem ke zdi. Dodneska mam primo relaxacni pocit bezpeci, kdyz citim cerstvou omytku v loznici mame ale bohuzel tapetu
Není tady
crabate a jak bojovat "bez mece v ruce?"
Není tady
Mně na tom Dito zaujalo, jak u jsi dvakrát řekla, e tě děsí představa, e tě někdo, nebo něco pozoruje.
Pozorovat se dá přece i přátelsky, zvědavě, vlídně, nebo naopak se strachem....
Tohle vypadá na naprosto základní nedostatek pocitu bezpečí a chtělo by to moná nějakou terapii, zaměřenou tímhle směrem, ne?
Hele, nemělas to třeba podobně jako já? Pro mně byla pozornost okolí dlouho něco, čemu se radno vyhnout a snait se být neviditelná - jene jsem to dovedla k takové dokonalosti, e mi to začlo působit vyloeně praktické problémy Take tudy cesta nepovede.
Zkus pojmenovat, schválně, co nejhorího z tý tmy vyleze a představit si co se pak stane - a to do důsledků - úplně.
Není tady
Právě e nebojovat, Dito, ale porozumět. Myleno sám sobě. Opravdu pomůe, kdy si na své iracionální obavy posvítíme. Přesně, jak říká Lupi. Jen to, co je zahalené ve stínech, v nás můe vytvářet děs. Skutečnost je jak omilostňující Slunce, které, kdy vstává, kadou temnotu rozpoutí.
Není tady
lupina montana napsal(a):
Mně na tom Dito zaujalo, jak u jsi dvakrát řekla, e tě děsí představa, e tě někdo, nebo něco pozoruje.
Pozorovat se dá přece i přátelsky, zvědavě, vlídně, nebo naopak se strachem....
Tohle vypadá na naprosto základní nedostatek pocitu bezpečí a chtělo by to moná nějakou terapii, zaměřenou tímhle směrem, ne?
Hele, nemělas to třeba podobně jako já? Pro mně byla pozornost okolí dlouho něco, čemu se radno vyhnout a snait se být neviditelná - jene jsem to dovedla k takové dokonalosti, e mi to začlo působit vyloeně praktické problémy Take tudy cesta nepovede.
Zkus pojmenovat, schválně, co nejhorího z tý tmy vyleze a představit si co se pak stane - a to do důsledků - úplně.
lupi, ackoliv se na netu nezda, ve skutecnosti trpim dost silnou socialni fobii. Jako dite jsem byla prakticky vyloucena ze vsech kolektivu tudiz ted, kdyz se dostanu pred vetsi pocet lidi ktere neznam, mam automaticky silny pocit ostudy, ponizeni a hanby. Napadlo me v te souvislosti, jestli to teda nemuze byt spojene s tim pozorovanim a souzenim me? Nevim ale, jak by to souviselo s tou tmou. Taky mi ta snaha o neviditelnost pusobi celkem silne potize, jednak technicke a jednak kdyz se necitim dobre mezi lidmi, byvam agresivni a kazdeho kdo se pokusi o rozhovor jenom nemilosrdne "stiram" takze vlastne zacarovany a hlavne dost pevny kruh.
Na to by asi pomohla perfektne ta terapie vnitrniho ditete, jak radila Pan, jenze tu ja nevim, jak na to, na netu je napsana jenom takova ta omacka, pak dlouhy odstavec o tom, jak je to perfektni a nakonec pokus o nalakani na silene predrazene sezeni v radu nekolika tisicu korun za par hodin Budu si muset rychle koupit asi nejakou knihu.
Co vyleze ze tmy? Chlap. Vrah, sadista. Brutalne a surove me zacne mucit a pak me zabije. S potesenim. Brrrrrrr mam husinu. Nechapu proc. Nikdy se mi nic takoveho nestalo. Jsem si vlastne uvedomila, ze takovy zachvev paniky mivam i ve dne. Z niceho nic mam najednou pocit ze za mnou nekdo je a musim se otocit, abych se presvedcila ze neni.
Upravil(a) Dita.L (17. 8. 2011 17:31)
Není tady
Crabat napsal(a):
Právě e nebojovat, Dito, ale porozumět. Myleno sám sobě. Opravdu pomůe, kdy si na své iracionální obavy posvítíme. Přesně, jak říká Lupi. Jen to, co je zahalené ve stínech, v nás můe vytvářet děs. Skutečnost je jak omilostňující Slunce, které, kdy vstává, kadou temnotu rozpoutí.
Crabe, tak o to se prave snazim, je to ale dost tezke. Opet (ne)moznost volby...... ber a nebo nech byt.
Není tady
O strachu si teď zrovna čtu v knize Ruediger Schache - Tajemství sedmi závojů. Jedním z nich je strach.
Před pěti lety, kdy jsem trpěla těkou depresí, jsem měla ílený strach pořád. Strachy se mi dokonce fyzicky klepala kolena.
Velmi zajímavá kníka pro mě, velmi zajímavý pohled na strach.
http://www.kosmas.cz/knihy/151429/tajem … mi-zavoju/
Jestli je to povaováno za reklamu, prosím o smazání, nebo upozornění.
Upravil(a) majkafa (17. 8. 2011 17:41)
Hmm.., hmm.., tohle, Dito, zní jako karmický otisk. e u se to někdy stalo a nyní se to připomíná jako deja vu. Takový pocit z toho mám. Tady by věděl poradit Salvator. Také Pan by Tě mohla nasměrovat, ke komu bys měla jít. Samotné Ti to bude trvat mnohem déle, ale také to lze. Jen musí vědět, co vlastně hledá.
Jedná se o karmický stav, který ji proběhl, ale dosud nebyl anulován jeho zdroj. Tedy prvopočáteční jednání, které ho vyvolalo. A právě teď mě napadá regrese, tak by ses to dozvěděla. Jen se připrav, e to můe být hodně bouřlivé. Anebo vědomé rozpoutění, ale to Ti opět řekne přesně Pan. Případně, pokud se někam jít obává, zkus metodu Ho´oponopono, tam si vystačí sama, ale musí jít důsledně. ádné jen tak recitování, ale zacílit opravdu tam, kde cítí odpor, kde má pocit, e Tě to roztrhne a e to nedokáe. Ale jde to.
Ví, co Krna říkal Ardunovi, kdy měl bojovat s nesmrtelnými?.. "Nemůe ho zabít, ale vdy mu vhodně mířenou střelou můe rozbít kolo vozu a on se tak stane nepojízdný. Můe mu vyrazit zbraně i otěe z rukou, take nebude moci bojovat, co okamitě pocítí tvoji vojáci, kteří při kontaktu s ním nepadnou mrtví k zemi."
A takhle je nutné jít na energie, s kterými si jetě nedokáeme poradit. Protoe pokud obstojíme dnes (vyjádřením svojí vůle jít a na samou hranici únosnosti), potom zítra, a na ně zamíříme svou pozornost, moná u nebudou nezničitelné, ale rozpustí se samy. Vyzkouel jsem to právě na Ho´oponopono a lo to dobře. Ačkoliv jetě den předtím bych přísahal, e tohle nikdy nezvládnu!
Není tady
Dito ,necetla jsem to cely,tak nevim jestli jsi to uz nekde nepsala.
Zajimalo by me jestli tohle mas cely zivot ,nebo jen nejak periodickypo letech ,nebo az ted v podlednich letech. ?
Jak ctu Tvuj prispevek o dalnici,napada me ze mnoho lidi-zen v Tve situaci v jednu hodinu rano za takovych okolnosti se muze dostat do paniky. Ta pak vyvolava zaroven sled myslenek -podivne cerne scenare. Strach a pocit prchaveho bezpeci ma obrovske oci.Lidska mysl ma tendence takhle fungovat.
Kdyz se clovek boji o sebe,zivi pak tim jakoukoli cernou predstavu.
Ja si pamatuju ze jsi potkala doma zlodeje (pokud se nepletu)
Je mozne ze uz tehda Te napadlo ze Ti mohlo jit i o zivot?
Není tady
Ditko,já ti nevím, holka. Klidně můe jít o starý karmický uzel - četla jsem, e některé věci se skutečně dají vyléčit/zlikvidovat jen tím, e si na ně posvítí kdesi v pradávné minulosti.
Ale klidně taky můe jít o souvislost s tím tvým vyloučením ze smečky; to toti sociální tvor cítí jako ivotně ohroující. A pokud jakákoliv smečka byla k tobě nepřátelská...
Kdybys byla v čechách, hnedle bychom ti poradili pr.ele tři terapií a terapeutů...takle mně napadá jen jedno: zkusila bych si v mysli vytvořit představu "dobré" smečky - něco, jako by tě v reálu obklopoval tady Babinet, třeba. Vidinu přátelského a vlídného okolí, představu, jak se kadý, koho potká, o tebe zajímá z čirého a vlídného zájmu, jak jsi obklopená lidmi schopnými a ochcotnými pomoci....a pozorovala bych, co přesně tahle představa se mno dělá.
Bolí mě u toho aludek? Pak to nemůu ztrávit a měla bych se troku uklidňovat a utiovat, jako kdy se bojí moje děcko.
buí mi u toho srdce? Pak jsem na správné cestě, ale musím zpomalit.
Tak nějak....
Jaké pocity to vyvolává, jestli je mi při té představě líp a tak. Kdy bude reagovat, zvlátě, kdy bude reagovat bouřlivě, bude to nejspíe příčina...
Ono tak léčit sociální fobii odchodem do ciziny.... To sis to teda fakt moc neulehčila.
Nějakou terapeutku s Bachovkama bys tam pro vechny případy třeba nenala?
Není tady
Ostatně u tyhle rozhovory jsou terapie právě kvůli tomu, e si na to posvítí.
Aneb, jak pravil Krokodýl Dundee, kdy mu vysvětlovali, co je to psychoanalytik, a e se k němu chodí vylévat srdce: "chudák...on nemá kamarády?"
Není tady
lupi, no tim odchodem do ciziny jsem to ani tak moc nezazdila, protoze ja jsem nemela kamaradky ani v Cr. Tam to bylo jen par zenskych, co prisli pro cigo nebo kdyz jim doma doslo kafe, vyzvedeli co se dalo a pak to roznesly po okoli. Ja jsem to prehlizela, protoze nemit je, tak nemam nikoho i kdyz jsem to dobre vedela.
Tu v cizine jsem si proste zadne kontakty nenasla viz pokusy o rozhovor, ta agresivita je v me hlave tak silne zafixovany obrany faktor, ze kazdeho odpalkuju jeste driv, nez ten rozhovor vubec nejak zacne a uvedomim si to az potom, kdyz uz je pozde.
Zkusila jsem si predstavit tu dobrou smecku a vysledek je ten, ze jsem se rozklepala stresem a skoncila predstavou, ze je to prelud v me hlave, ze je nemmozne, aby takova zen smecka existovala. Proste jsem tomu nedokazala uveerit.
Arcanum, ja jsem se takhle hrozne bala odjakziva, ten zlodej v baraku mi sebevedomi urcite nepridal, ale ja si pamatuju, ze jsem si jako mala nedokazala ani ustlat postel protoze jsem se strasne bala otocit zady ke dverim. Pravidelne jsem za neustlanou postel pak byla jeste bita
Crabe, privedl jsi me na jednu starou myslenku. Kdysi jsem byla u astrolozky, a vsechno, co mi do 3let predpovedela se do 3,5 roku na 99,9% vyplnilo. Spletla se jen v jedne jedine veci. Jelikoz mi k jistym informacim uvedla ze mi nemuze rict vysledek, protoze by znicila ucel pripadne je jeste brzo a nevi jestli mi ho smi rict a pak jsem prisla na to, ze ty veci me meli ucit a kdyby mi rekla zaver tak bych se nenaucila nic. Podle me to byla velmi moudra zenska, bohuzel jsem za ty leta ztratila kontakt, verim ji i v oznameni kym, jak a proc jsem byla v minulem zivote. Nejak bych tam i ty souvislosti mozna videla, ale je to na me obrovske sousto. Nejak si s tim nevim rady, tudiz nemam absolutne zadnou predstavu o tom, jak bych s tim jako s karmou mohla pracovat
"Jedná se o karmický stav, který ji proběhl, ale dosud nebyl anulován jeho zdroj. Tedy prvopočáteční jednání, které ho vyvolalo. " - Tady tomu vubec nerozumim. Tim chces rict, ze ten karmmicky stav by me nepoucil a opakuje se, ze z nejakeho duvodu se nedokaze anulovat?
Upravil(a) Dita.L (18. 8. 2011 11:56)
Není tady
Jeste jsem se chtela zeptat, co to je ta zvireci terapie?
Není tady
Dita.L napsal(a):
.... verim ji i v oznameni kym, jak a proc jsem byla v minulem zivote. Nejak bych tam i ty souvislosti mozna videla, ale je to na me obrovske sousto. Nejak si s tim nevim rady, tudiz nemam absolutne zadnou predstavu o tom, jak bych s tim jako s karmou mohla pracovat
Jestli to mas od detstvi ,pak se i ja priklanim k tomu co tvrdi Crabat.
A kdyz ted ctu tohle vyse,pak to zacina davat smysl.
Není tady