Oznámení

15. října : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

15. října : Různé životní příběhy, trápení i radosti a starosti žen si s námi můžete pročítat v našem magazínu.

29. září : Uvařme si spolu dietní květákové kari.

#1 1. 8. 2011 12:25

adali
♥------
Registrovaný: 10. 10. 2010
Příspěvky: 18

Hranolky

Mohl by mi někdo poradit jak se dělají hranolky v troubě. Budu tu mít vnoučata a chtěla bych jím mimo jiné udělat také hranolky, ale nechci aby byly moc mastné. Dříve jsem je dělala ve friťáku. Ale vzhledem k ceně oleje se mi to nechce tak dělat, co bych pak s tím olejem dělala, já smažené nejím. Proto bych potřebovala nějaký recept jak udělat hranolky, aby nebyly moc mastné. Prý se to nechá udělat na pekáči v troubě.

Není tady

 

#2 1. 8. 2011 14:30

katerffina
♥♥♥♥---
Místo: Domažlicko
Registrovaný: 1. 3. 2011
Příspěvky: 456

Re: Hranolky

zdravím - právě čtu v časopisu - hranolky pro děti: oloupané brambory nakrájet, nebo protlačit na hranolky, asi dvacet minut nechat odestát ve st. vodě, aby se zbavily škrobu, okapat, osušit a na plechu vyloženém peč. papírem péci při 190 asi 45 minut. Píšou tady osolit ještě před pečením a nezmiňují se o tuku. Já bych to asi trochu podmázla :-)


Matyášhttp://lb2m.lilypie.com/eB8Rp1.png
Jakub 14
Pavel 15

Není tady

 

#3 1. 8. 2011 18:34

adali
♥------
Registrovaný: 10. 10. 2010
Příspěvky: 18

Re: Hranolky

Děkuji za radu. Tak jsem to hned vyzkoušela. Jde to a jsou dobré. Dala jsem je na vymaštěný plech, bez papíru, ale kdyby se dávaly na pečící papír, tak by se mastit nemusel.

Není tady

 

#4 2. 8. 2011 8:27

Adelle
♥♥♥----
Registrovaný: 3. 7. 2010
Příspěvky: 189

Re: Hranolky

Hranolky se dají i na pánvi udělat tak, aby nebyly nasáklé olejem... Pokrájené brambory se povaří v osolené vodě (jen minutku, nechat projít prudkým varem), scedí a nechají dobře oschnout. Tento krok se dá udělat i chvíli předem, než vnoučata dorazí :-) Do pánve se nalije asi centimetrová vrstva oleje, nechá se důkladně rozehřát (na el. sporáku dávám na čtyřku, až se olej mírně chvěje a perlí), vsypou se hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě, občas se promíchají. Po nasypání hranolek stoupne hladina oleje tak, že se vlastně fritují.

Hotové hranolky se děrovanou naběračkou vyberou do cedníku a nechají okapat. Pak se přímo v cedníku lehce přisolí a protřepáváním promíchají. Dobře udělané se poznají podle toho, že při pohybu jakoby šustí. Po okapání v cedníku se dají ještě rozprostřít na papírovou utěrku a odsát další tuk, když je chce mít člověk jo suché, ale při správném smažení (optimální teplota, dost oleje) stačí odkapání.

První várka dělaná v čistém oleji je naprosto luxusní a jako příloha pro dva vystačí. Dá se udlěta ve stejném oleji i druhá várka (nemluvím o uchovávání oleje na jindy, jen o smažení předvařených brambor nadvakrát).

Dělávám je i v troubě, pak je krájím trochu silnější, dávám na papír a před rozprostřením je v misce lehce zakápnu olejem a promíchám, aby byly lehounce obalené.

Výše popsaným způsobem na pánvi děláváme i americké brambory, tedy ve slupce, pokrájené na klínky. Ty se smaží do zlatohněda, aby byly uvnitř měkké. Tenké hranolky stačí smažit do zlatova.

Není tady

 

#5 19. 3. 2014 10:44

kocurkova.zuzana
♥------
Registrovaný: 19. 3. 2014
Příspěvky: 1

Re: Hranolky

Adali, kdyby se vám nechtělo dělat se s vynikajícími, leč pracnějšími domácími hranolkami, mám pro vás i velmi dobrý tip na prodávané hranolky, které ovšem splňují kritéria kvality, zdraví a přírodních výrobních postupů bez konzervantů. Firma reklama si hodně zakládá na tom, že své produkty vyrábí z nejkvalitnějších surovin a myslí na naše zdraví. Obecně používá jen málo olejů, které jsou rostlinného původu a dokonce má i speciální hranolky 1-2-3, které, připravené v troubě mají jen 5 procent tuku. Velkou péči ale věnují také chuti, takže nejde o nějaké nejedlé zdravé výstřelky - hranolky jsou z poctivých brambor, takže i skvěle chutnají. Pokud na ně narazíte, určitě je zkuste. smile

Upravil(a) AndreaP. (25. 3. 2014 16:07)

Není tady

 

#6 24. 3. 2014 22:58

modrovous
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2013
Příspěvky: 3285

Re: Hranolky

A ty jim z dobroty srdce děláš reklamu, co? usch


Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“
Jan Werich

Není tady

 

#7 24. 3. 2014 23:10

Wikina
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 29. 12. 2013
Příspěvky: 822

Re: Hranolky

kocurkova.zuzana napsal(a):

Adali, kdyby se vám nechtělo dělat se s vynikajícími, leč pracnějšími domácími hranolkami, mám pro vás i velmi dobrý tip na prodávané hranolky, které ovšem splňují kritéria kvality, zdraví a přírodních výrobních postupů bez konzervantů. Firma reklama si hodně zakládá na tom, že své produkty vyrábí z nejkvalitnějších surovin a myslí na naše zdraví. Obecně používá jen málo olejů, které jsou rostlinného původu a dokonce má i speciální hranolky 1-2-3, které, připravené v troubě mají jen 5 procent tuku. Velkou péči ale věnují také chuti, takže nejde o nějaké nejedlé zdravé výstřelky - hranolky jsou z poctivých brambor, takže i skvěle chutnají. Pokud na ně narazíte, určitě je zkuste. smile

Tak ty si nekupujte! ty jsou hnusný! cool

Upravil(a) AndreaP. (25. 3. 2014 16:08)

Není tady

 

#8 24. 3. 2014 23:11

modrovous
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2013
Příspěvky: 3285

Re: Hranolky

lol lol lol


Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“
Jan Werich

Není tady

 

#9 26. 3. 2014 11:57

QuidoF
♥------
Registrovaný: 5. 6. 2013
Příspěvky: 12
Web

Re: Hranolky

Není tady

 
NÁŠ TIP:

    Zápatí

    Powered by PunBB 1.2.24c
    © Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
    Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
    Ochrana osobních údajů