6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mohl by mi někdo poradit jak se dělají hranolky v troubě. Budu tu mít vnoučata a chtěla bych jím mimo jiné udělat také hranolky, ale nechci aby byly moc mastné. Dříve jsem je dělala ve friáku. Ale vzhledem k ceně oleje se mi to nechce tak dělat, co bych pak s tím olejem dělala, já smaené nejím. Proto bych potřebovala nějaký recept jak udělat hranolky, aby nebyly moc mastné. Prý se to nechá udělat na pekáči v troubě.
Není tady
zdravím - právě čtu v časopisu - hranolky pro děti: oloupané brambory nakrájet, nebo protlačit na hranolky, asi dvacet minut nechat odestát ve st. vodě, aby se zbavily krobu, okapat, osuit a na plechu vyloeném peč. papírem péci při 190 asi 45 minut. Píou tady osolit jetě před pečením a nezmiňují se o tuku. Já bych to asi trochu podmázla :-)
Není tady
Děkuji za radu. Tak jsem to hned vyzkouela. Jde to a jsou dobré. Dala jsem je na vymatěný plech, bez papíru, ale kdyby se dávaly na pečící papír, tak by se mastit nemusel.
Není tady
Hranolky se dají i na pánvi udělat tak, aby nebyly nasáklé olejem... Pokrájené brambory se povaří v osolené vodě (jen minutku, nechat projít prudkým varem), scedí a nechají dobře oschnout. Tento krok se dá udělat i chvíli předem, ne vnoučata dorazí :-) Do pánve se nalije asi centimetrová vrstva oleje, nechá se důkladně rozehřát (na el. sporáku dávám na čtyřku, a se olej mírně chvěje a perlí), vsypou se hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě, občas se promíchají. Po nasypání hranolek stoupne hladina oleje tak, e se vlastně fritují.
Hotové hranolky se děrovanou naběračkou vyberou do cedníku a nechají okapat. Pak se přímo v cedníku lehce přisolí a protřepáváním promíchají. Dobře udělané se poznají podle toho, e při pohybu jakoby ustí. Po okapání v cedníku se dají jetě rozprostřít na papírovou utěrku a odsát dalí tuk, kdy je chce mít člověk jo suché, ale při správném smaení (optimální teplota, dost oleje) stačí odkapání.
První várka dělaná v čistém oleji je naprosto luxusní a jako příloha pro dva vystačí. Dá se udlěta ve stejném oleji i druhá várka (nemluvím o uchovávání oleje na jindy, jen o smaení předvařených brambor nadvakrát).
Dělávám je i v troubě, pak je krájím trochu silnějí, dávám na papír a před rozprostřením je v misce lehce zakápnu olejem a promíchám, aby byly lehounce obalené.
Výe popsaným způsobem na pánvi děláváme i americké brambory, tedy ve slupce, pokrájené na klínky. Ty se smaí do zlatohněda, aby byly uvnitř měkké. Tenké hranolky stačí smait do zlatova.
Není tady
Adali, kdyby se vám nechtělo dělat se s vynikajícími, leč pracnějími domácími hranolkami, mám pro vás i velmi dobrý tip na prodávané hranolky, které ovem splňují kritéria kvality, zdraví a přírodních výrobních postupů bez konzervantů. Firma reklama si hodně zakládá na tom, e své produkty vyrábí z nejkvalitnějích surovin a myslí na nae zdraví. Obecně pouívá jen málo olejů, které jsou rostlinného původu a dokonce má i speciální hranolky 1-2-3, které, připravené v troubě mají jen 5 procent tuku. Velkou péči ale věnují také chuti, take nejde o nějaké nejedlé zdravé výstřelky - hranolky jsou z poctivých brambor, take i skvěle chutnají. Pokud na ně narazíte, určitě je zkuste.
Upravil(a) AndreaP. (25. 3. 2014 16:07)
Není tady
A ty jim z dobroty srdce dělá reklamu, co?
Není tady
kocurkova.zuzana napsal(a):
Adali, kdyby se vám nechtělo dělat se s vynikajícími, leč pracnějími domácími hranolkami, mám pro vás i velmi dobrý tip na prodávané hranolky, které ovem splňují kritéria kvality, zdraví a přírodních výrobních postupů bez konzervantů. Firma reklama si hodně zakládá na tom, e své produkty vyrábí z nejkvalitnějích surovin a myslí na nae zdraví. Obecně pouívá jen málo olejů, které jsou rostlinného původu a dokonce má i speciální hranolky 1-2-3, které, připravené v troubě mají jen 5 procent tuku. Velkou péči ale věnují také chuti, take nejde o nějaké nejedlé zdravé výstřelky - hranolky jsou z poctivých brambor, take i skvěle chutnají. Pokud na ně narazíte, určitě je zkuste.
Tak ty si nekupujte! ty jsou hnusný!
Upravil(a) AndreaP. (25. 3. 2014 16:08)
Není tady
Není tady
Kdy hranolky, tak na "čili"
http://onlinekucharka.cz/recept/7923/hranolky-na-chilli
Není tady