Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 27. 2. 2006 22:24

Anitep
Host

úroky z daní

Dobrý den!

Koupila jsem byt na překlenovací úvěr a splácím ho. Úroky si odečítám z daní. Po roce jsem byt prodala - zaplatila daň z prodeje a koupila si dům, také na úvěr. Mohu odepisovat původní úroky, když účel úvěru již netrvá? A co ty nové úroky? Pokud něco udělám špatně - jak dlouho mi mohou dělat kontrolu zpětně?

 

#2 1. 3. 2006 10:44

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: úroky z daní

http://www.vyplata.cz/vyplatamzdy/rocni … nidane.php
Odpočty úroků z úvěrů ze stavebního spoření a z hypotečních úvěrů od základu daně
Poměrně složité dosavadní podmínky pro uplatnění úroků z úvěrů na financování bytových potřeb jako nezdanitelné částky se rozšířily v roce 2001 o dva tituly, kdy lze odpočet úroků uplatnit, a to:

úvěr na úhradu za převod členských práv a povinností družstva (nebo podílu na obchodní společnosti, tj. jestliže model bytového družstva je realizován na principu s. r. o.) uskutečněnou v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu (zjednodušeně jde o úvěr na úhradu částky za převod členských práv spojených s právem užívání bytu ve vlastnictví bytového družstva),
úvěr na splacení úvěru nebo půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb uvedených v písmenech § 15 odst. 10 zákona o daních z příjmů. Jde o rozšíření současné možnosti omezené v zásadě jen na situaci, kdy hypotečním úvěrem se splatí předhypoteční nebo doplňkový úvěr u téže banky nebo úvěrem ze stavebního spoření se splatí meziúvěr (překlenovací úvěr) u téže stavební spořitelny. Nově bude možné uplatnit úroky i z úvěrových smluv, kdy úvěrem ze stavebního spoření nebo hypotečním úvěrem byl splacen jiný druh úvěru nebo půjčky na bytové potřeby v zákoně uvedené (např. poplatník koupil rodinný domek nebo byt pomocí krátkodobé půjčky od příbuzného a hypotečním úvěrem splatil tuto půjčku).
Od základu daně lze nově odečíst zaplacené členské příspěvky člena odborové organizace této organizaci podle jejích stanov, která uskutečňuje činnosti spočívající v obhajobě hospodářských a sociálních zájmů zaměstnanců v rozsahu vymezeném zvláštním právním předpisem. Takto lze odečíst částku do výše 1,5 % zdanitelných příjmů, s výjimkou příjmů zdaněných srážkou podle zvláštní sazby daně, maximálně však do výše 3 000 Kč za zdaňovací období.

Dále se při výstavbě rodinného domu, bytu apod. vypouští podmínka pro daňovou úlevu - povinnost kolaudace objektu do čtyř let od uzavření úvěrové smlouvy.

Z ustanovení § 15 odst. 11 zákona o daních z příjmů se vypouští pravidlo pro rozdělení úroků pro účely odpočtu na dvě poloviny při úvěru pro účastníky ze dvou domácností, resp. na třetiny při spoludlužnících ze tří domácností. Úroky může nově uplatnit buď jeden z účastníků úvěrové smlouvy (zpravidla to bude ten, který splňuje ostatní podmínky, např. koupený rodinný dům vlastní - je zapsán v katastru nemovitostí a současně užívá rodinný domek k trvalému bydlení svému, manželky nebo příbuzných v řadě přímé - předci a potomci), nebo všichni účastníci rovným dílem (zde se však může stát, že některý ze spoludlužníků nebude splňovat ostatní podmínky a odpočet svého dílu nebude moci uplatnit).

Anitep, otázka odečtu je tak složitá, že je lepší navštívit daňového poradce.
Nebo si prostuduj §15 odst.11 zákona o dani z příjmu.

Kontrola FÚ může doměřit nesprávně vypočtené daně od konce roku po ukončeném zdaňovacím období 3 roky, to znamená, že rok 2005 (daňové přiznání je termín do 31.3.2006 -do konce roku 2006 + 3 roky)může být kontrolován do konce roku 2009.

Není tady

 

#3 1. 3. 2006 11:17

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: úroky z daní

Změny platné od r. 2006.
Úroky z hypotečních úvěrů
V souvislosti s nahrazením velké části vybraných nezdanitelných částí daně slevami na dani byla zrušena i možnost odpočtu 1/12 předpokládaného ročního úroku z úvěrů použitých poplatníkem na financování bytových potřeb. Nově může poplatník všechny nezdanitelné části základu daně, včetně zaplacených úroků z hypotečních a souvisejících úvěrů poskytnutých bankou, pobočkou zahraniční banky nebo zahraniční bankou na financování bytových potřeb, uplatnit až po uplynutí zdaňovacího období. Limit pro uplatnění úroků činí i nadále 300 000 Kč na domácnost.

Podle současného znění platí, že pokud úroky nepřesahují částku 150 000 Kč na domácnost, může si zaměstnanec zaplacené úroky uplatnit prostřednictvím ročního zúčtování záloh u svého zaměstnavatele. Pokud by výše úroků překročila uvedenou částku, bude zaměstnanec i nadále povinen podávat za účelem jejich uplatnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Tento nedostatek by v budoucnu měla odstranit připravovaná novela zákona o daních z příjmů.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů