29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Pandorraa napsal(a):
Myslím, že chtít po muži, který je zabrán a ponořen do nějaké práce, aby svou pozornost, byť jen na minutu přesunul jinam a hodnotil vhodnost či nevhodnost nějakých šatů, je stejný nerozum, jako chtít po lovci, který vystopoval a zaměřil zvěř, aby na ni přestal mířit - zastřelí si ji přece za pár minut - a teď hned si vybral, jestli ji chce připravit - až ji teda pak zastřelí - na tom či onom koření.
To nerní o chtění a nechtění, vstřícnosti a nevstřícnosti natož o má mně rád - věnuje mi pozornost - nemá mě rád - nevěnuje mi ji.
To je prostě o genetickém zakodování.
To, že některý muž rád vaří a někerá žena umí opravovat auta na tom nic nezmění. To je jen jejich osobí rozhodnutí, které nic nedokazuje ani nic nepopírá
Sranda je, že je som podľa mnohých takýchto indícií - napriek päťkám prsiam a iným sekundárnym aj primárnym pohlavným znakom - jasný muž!
A poznám niekoľko mužov (a nie všetci sú 4%), ktorí sú podľa tohto ženy... ale OK, beriem to tak, že sme proste výnimky, vývojové anomálie takpovediac... Slepá ulička evolúcie.
Není tady
Arcanum napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
dusička napsal(a):
Já si ale právě myslím, že chlapi jsou na to jednání ženských zvyklÍ od mala. Jen my ženský čekáme od chlapů asi víc (protože když jsme chtěli něco po tatínkovi, tak ten když nebyl v práci, tak odpovídal)
No myslím duši, že chlapi dojeli na to, že se nás pokusili zavřít do kuchyně a k dětem. Teď podle toho i ti jejich/naši synové vypadají - matka doma, teta ve školce, vychovatelka ve družině, učitelka ve škole - mužský element už několika generacím chlapců chybí. A když se k tomu ještě přidá fakt, že mnohde kluky vychovává "babochlap", tak je zmatení rolí dokonáno
Tohle me zajima. Oni se pokusili zavrit nas do kuchyne a k detem?
Neni to treba tak ze ta zena k detem a do kuchyne od prirody patri?
Podľa mňa minimálne ešte do lesa (zbierať), na pole... a do ženského kolektívu, takpovediac. A povedala by som, že muži sa postupne snažili práve ženy izolovať trochu aj navzájom (no, keď boli dobré, pustili ich do cirkevného krúžku, inak mali utrum...
).
Není tady
Arcanum napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Jo ti chlpaecci by se nemeli drzet ty mamulienky sukne u krbu.
Hmmm...problém je často v tom, že ti chlapečci se obvykla maminčiny sukně pustí a hned se chytí nějaké jiné.....
No a ta jina sukne mu dela tu mamu.
Hm, ja stretávam medzi mladými ľuďmi - na veľké potešenie - naopak čoraz viac mladých ľudí, ktorí sa sukne pustia, idú (aspoň na čas) doborvošľne niekam loviť, potom si trebárs dokonca smai vymyslia nejaký prechodový rituál - k dospelému mužstvu, keď už aj tú vojnu páni zrušili - a potom sa vrátia "zo sveta" a rozmýšľajú, čo s načatým životom... ale clekovo to vidím ksôr pozitívne. Takých Alkedosov, čo navaia a operú, ale v prípad enutnosti aj ulovia , je podľa mňa stále viac. A verím, že je stále viac aj žien, ktoré ich hcápu - a chápu aj spoločenské zmeny a nielenže s aim vedia prispôsobiť, ale aj ich samy vytvárajú.
My sme mali takú zaujímavú susedu. Dlho bola vydatá, mala jedného syna a muža záletníka. Ona pôsobila ako dokonalá puťka domáca (mala strednú školu a nejaké nenáročné úradnícke zamestnanie na pol úväzku, aby stíhala dokonale druhú šichtu doma), ale keď sa s ňou záletník rozviedol kvôli mladšiemu modelu puťky, urobila si vysokú, vodičák, kúpila fiatku, našla na tú dobu skvelé miesto, urobila štátnicu z nemčiny, našla ešte lešpie miesto... a vyrážala so synom na tisíckilometrové tripy autom. Potom sa v práci zoznámila s postarším nemeckým vdovcom... a ja som fascinovane sledovala spätnú premenu na dokonalú puťku domácu. Tentoraz už ani nechodila vôbec do práce, len sa starala o domácnosť (za pomoci gazdinej, samozrejme), záhradu (so záhradníkom), robila občas dobročinnsoť a bavila miestny krúžok "lepších dám". Najviac ma šokovalo, že pôsobila dokonale šťastne.
Proste pružne prepínala z modu "emancipovaný babo-chlap" na mod "vláčna a poddajná puťka".
Šikovná baba.
Není tady
Selima napsal(a):
...Najviac ma šokovalo, že pôsobila dokonale šťastne.
Proste pružne prepínala z modu "emancipovaný babo-chlap" na mod "vláčna a poddajná puťka".
Šikovná baba.
Preco sokovalo? Ja myslim, ze JE stastna "putka". Ako povedala Hir: patri tam, do kuchyne a k detom (a lovcovi k ruke, samozrejme...)
Není tady
Arcanum napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
... umím věci propojovat a spojovat, takže mi mnohdy nedojde, že ne každý má tuhle schopnost a ztrácí se v tom....
Pan ,vypujcim si tyhle Tvoje slova.
Umi veci spojovat a pospojovat lepe muz nebo zena?
Co se stane kdyz budou dva partneri zit spolu a jednomu (nevim kterymu) ze dvou nedojde (vubec si neuvedomi v ten nejaky jisty okamzik), ze ten druhy nema tu stejnou schopnost ?
(to znamena nebeha mu to v kebuli stejne -beha mu to jinak a nebo je momentalne jinde a nebo unavenej atd atd ).
Ja myslim ze tady dojde jak k nedorozumeni -nepochopeni,tak i k vzajemnym neshodam .
Neco podobneho jako v prikladu Alkedose v prvnim prispevku.
------------------
Tak to s apokojne môže stať aj dvom ženám, napr. v práci (alebo aj v rodine), že každá má nejakú inú schopnosť, alebo že dokonca FUNGUJE úplne inak. Ide o to naučiť sa s tým žiť, pracovať a operovať.
Viem o čom hovorím, moja mama je môj pravý opak a dosť s tým obe bojujeme (ale učíme sa)... Ja uvažujem a komunikujem skôr ako môj otec a z toho sa odvíja dosť veľa hádok. Ale pointa je tá: naučiť sa, že iní ľudia (muži, ženy) to majú inak ako ja a neznamená to, že sú zločinci - ale ani to, že zločinec som ja. Proste sme pestrí a je to tak dobre.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Nu já heleno mluvila opravdu spíš zase v globálním měřítku, mně ten náš malý dvoreček pro obecné "soudy" prostě nestačí, ale i u nás za války došlo k nasazení mladých lidí na práce v říši a pokud jde o první světovou válku, tak muži byli odvedeni i v Čechách.
Pravdu máš, že v poválečných letech opičích (od slova opičiti se) se po vzoru ruských žen údernic i ty naše hrnuly do úderničení. Jenže měj na paměti, že náš průmyl byl válkou poznamenaný, společnost se měnila a takže i tohle všechno byl důsledek války, tedy obou válek.
Zaujímavé podľa mňa je, že v istej chvíli začali tento model uplatňovať aj v krjainách, ktoré nai jedna vojna skoro nezasiahal (napr. v Škandinácii).- a to clekom úspešne. Je ale fakt, že tam mali šancu vyhnúť sa aspoň najväčším chybám práve vďaka tomu, že už neobli priekopníci, ale išli prešľapanou cestičkou. Na durhej strane - urobili iné chyby, asi.
Není tady
mariposa napsal(a):
Mám otázku.
V současné době je vidět, že se tradiční role mění, převrací. Někteří chlapy zůstavají na mateřské a některé ženské vedou velké firmy. Mě zajímá jestli tahle změna v myšlení a v přístupu k základním hodnotám je naučená prostředím v kterém člověk vyrůstá nebo jestli to má hlubší povahu?
Mně se v dětství věnoval především táta, tedy muž. Pamatuju si, že už jako malá jsem vyhledávala role tatínků, doktorů, mužů, nebyly to role maminek. Dnes ani v partnerství se necítím být ženou. Naopak můj partner v dětství hodně inklinoval k matce, k otci neměl blízký vztah. V našem soužití mám dojem, že máme vyměněné role, že on má ženské tendence a já mužské. Je to výchovou?
Podľa mňa "áno, aj", ale nie len... Je to zmenami v spoločnosit, v myslení, v pojmosloví, vo všetkom.
Zmeny sú tu, či dobré alebo zlé, to je otázka. Ale keďže už aj v dosť tradičných muslimských (ale aj kresťanských ) zemiach stoja - a stáli - na čele ženy, je treba si priznať, že svet sa tak akosi mení... Možno sa vraci k začiatkom, k pôvodným usporiadaniam, v nejakej vývojovej špirále, povedzme.
Není tady
Alkedos napsal(a):
majkafa napsal(a):
Taky tě ráda čtu, mám pocit, že nejsi v pohodě a ty světlé vlasy ti moc sluší.
Děkuju, to je moje barva a tak to má být.
Proč myslíš, že nejsem v pohodě, že jsem sem zase zavítal? To víš, dobří holubi se vracejí. A těžká doba si žádá své, ale neztěžuji si, to by bylo rouhání.
Tak nějak jsem si po čase přečetl stará vlákna a trochu se mi zastesklo, všechno zlé je pro něco dobré a všechno je jinak. Koukal jsem, že spousta holek už sem nechodí a některé si smazaly nicky úplně. Dá se na to ale nahlížet pozitivně, že už jsou za vodou a Babinet nepotřebují.
Přeju Ti hezký víkend
-------
Všem ostatním pochopitelně též a omlouvám se![]()
Čaf a vitaj späť, dobrý Holube.
Není tady
dusička napsal(a):
umím věci propojovat a spojovat, takže mi mnohdy nedojde, že ne každý má tuhle schopnost a ztrácí se v tom....
Arcanum - a máš na mysli slova nebo činy?
Myslím, že všeobecně žena má bohatší slovní zásobu - asi je to tím,že víc mluví - na děti a tak.
A Arcanum - to že Ti Majkafa nerozumí není jazyková bariéra, jsou tu jenom písmenka.
Já ted nevím, jak to myslíš tou otázkou, ale to je spíš nedorozumění.
A víš proč se mi zdáš taková záhádná?
Nepíšeš nic o sobě, ze života, nepíšeš, jak si co prožila, vlastně o TObě nevíme nic - my baby zvědavý že
Nic naplat, proto možná zůstáváš neodhalená, nepochopená, někomu může připadat, že píšeš uplně jinak.
Ale musím se pochválit - Tvoje myšlenky si přebírám podle sebe a myslím si, že jim rozumím
Mne envadí, že enviem, aké má číslo podprsenky a s koľkými chlapmi spala, ale že neviem nič o jej citovom svete (možno žiaden nemá ), o jej prežívaní. Tie myšlienky sú akoby vytrhnuté z kontextu človeka a visia si len tak vo vzduchu. A mňa čo nezaujme citovo, to nemá šancu, takže dosť často proste preskakujem. To si radšej otvorím nejakú múdru knihu a popasujem sa s ňou... ako takýto dadaistický dialóg (prípadne monológ).
Není tady
Modroočka napsal(a):
Chtěla bych vidět ženskou ve slévárně, v dolech nebo třeba se sbíječkou, ženskou, která v lese s motorovou pilou kácí stromy.................
Na některý práce je prostě potřeba chlap, málokterá ženská takový práce zvládne. Řekla bych, že chlapi jsou schopní dělat ženský práce ve větší míře než opačně.
V Rusku, na Sibíri, robili ženy NAPROSTO VŠETKY práce. Chlapi buď enboli, alebo boli v dleíriu. Mám to od lčoveka, ktorý tam strávil dosť mesiacov... skoro rok. tristné je, že sa potom aj naučili piť chlapi - a vôbec sa z nich postupne stávlai chlapi...
Ale to je možno extrémna situácia, hoci veírm, že niekde - v rkjainách prerieredných občianskou vojnou - to tak je stále. ženy urobia, aby preižli ony a ich deti, úplne všetko. O.i. lietajú do kozmu, zápasia spolu
, dvíhajú činky a behajú maratón. Robia extrémne športy, šoférujú kamióny, sú pilotkiy, kapitánky lodí... a mnohé sú tak určite šťastné. Iné apsoň preťívjaú. Tož tak.
Není tady
Ježiši, zabite ma! nechce s ami nai loviť, ani zbierať plodiny, tak tu radšej vediem tento zúfalý monológ sama so sebou.
Není tady
Sel, tenhle příklad, kdy ženská maká jako chlap, ten znám z Běloruska, z Belazu v Žodinu, tam se vyrábí ty obří náklaďáky. Tam byl BM na služebce a říkal, že tam baby makaly s krumpáčem víc než chlapi. A je to 9 let zpátky.
Ale to jsou méně standardní situace. Jinak moje spolužačka řídí trucky, ale jezdí s manželem, takže nic těžkýho nedělá.
Není tady
Arcanum napsal(a):
Jednou jsem tady nekde psala svuj nazor,ze spojeni zeny -muze je jako spojeni dvou polovin v Celek. Materialne to lze tady v tomhle svete vyjadrit prave ditetem.
Na jine urovni byti- tedy ne jako v materialnim svete, jsou tyhle dve poloviny zena -muz v nas potencionalne oboje obsazeny. Jsme celistvy-oboji.
Hledame v tomhle svete nasi druhou polovinu abychom naplnili nasi celistvost.
Hledame tady teda harmoni (celistvost-zapodnout jeden do druheho )
A jakmile se nam to nedari je to bolestny proces.
Je nasim zivotnim ukolem tu celistvost naplnit.![]()
Ty brdo majkafo ,asi je to zase na palici.
Tomuto náhodou rozumiem, ale zasa mi to príde ako z knihy... Píšeš akoby v tretej osobe, kaoby neosobne. O nejakom abstraktnom Arcanovi , možno duchovi, možno len o idei... TOTO je asi to, čo mi vadí. A nedopovedaáš na otázky. Napr.: Ako to máš ty, Arcnaum? Už si prepojená?
A ako si naživajú tvoj Vnútorný muž s tvojou Vnútornou ženou?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
(Císařova pekaře s Werichem znáš?)
Ja na tu televizi nikdy nebyla.Videla jsem to pred mnoha mnoha lety.
O co ze tam bezi? Pointa?No tam je to právě o těch elementálech
Ale elmentálov si tuším bral do huby podvodník Tycho Brahe, ktorý suľobval Kameň mudrcov a zlato transformované z... kovu, tuším a skutek utek...
Není tady
Okaňa, ženy sú donútené robiť občas kadečo, ale niekedy ich to baví bez toho odnucovania. Ja mám kamošku z mladosit, ktorá je BI viac chlap... Hoci porodila syna, vychováva ho a je mu doboru mamou, bytosntou podstatou je fakt skôr tvrdý managér a lovec
. Aj v našej svojici bola ona skôr ten "chlap" - nie sexuálne, ale v zymsel provokovania, vždy nás zatiahla do nejakého prúseru
a bola lepšia v kalkuláciách, tvrdšia v jednaní a tak. ASsi aj preto mala odjakživa problémy s chlapmi (ani nie tak zoznámiť sa, lebo ona klame tleom, je štíhla, vysoká so 4kami
), až teraz na staré kolená sa trochu mení a našla "muža svojho života", sktorým si rozumejú a dopĺňajú sa.
Není tady
ViktorkaM napsal(a):
Selima napsal(a):
...Najviac ma šokovalo, že pôsobila dokonale šťastne.
Šikovná baba.
Preco sokovalo? Ja myslim, ze JE stastna "putka". Ako povedala Hir: patri tam, do kuchyne a k detom (a lovcovi k ruke, samozrejme...)
Pretože sa mi pôvodne zdalo, že ona je puťkou len "z donúztenia", leboako emancipovaná smaoživiteľka pôsobila ako ryba vo vode... ale ktovie, ako to bolo/je v skutočnosti. Je fakt, že jej durhý muž je fajn, takže môže byť radosť byť mu puťkou... aj ke´d ja by som asi umrela najneskôr po treťom "dámskom dýchánku".
Není tady
Rozdíl mezi muže a ženou je pouze v jejich reprodukční výbavě. (Kluci mají pindíka a holky mají pipinku - ať nejsem vulgární a jasně pochopí i ti, co dělají, že nechápou )
Rozdíly v myšlení nejsou naprosto žádné a obě dvě pohlaví dokáží být v určité situaci, která před ně bude postavena, být jak lovec, tak sběrač. To jen systém, který se kdysi dávno začal tvořit a dal dokupy (do tlup) víc těchto "živočichů", protože se ve větší skupině lépe mohli ubránit predátorům. Až tady začal nějaký rozdělovací proces - ale nikoliv zakódovaný (muž lovec - žena sběrač), nýbrž zcela a prachobyčejně pro tyto dvě stvoření výhodný. Proč by ženy pro sebe a dvé mláďata lovily veverky a králíky, když muž měl sílu na mamuta a byl ochoten poté, co se sám "nažral" zbytek dát do placu? To, že tento živočich začal používat ve větší míře rozum, než ostatní živočichové, přispělo k tomu, že napřed se tito dva dobře doplňovali....ale pak se začalo s využíváním a dokonce k zneužívání slabší kostrukce (kontituce) žen...a něktzeří to dokáží i bravurně okecat.
Není to nic o tom, že muž má zakódováno, že je lovec a tahá domů toho mamuta a ženská má na starosti teplo domova. Je to prostě jen vytvořeno samo tím tvorem - člověkem.
No a že muž se soustředí na jednu věc a žena dělá deset? Že jde vyrušit bez skurpulí toho číhajícího lovce, když ona, co by sběračka by stihla jak číhat, tak i registrovat, co se děje okolo? To už jsem časem vypěstované dovednosti. Takže je docela dost možné, že i žena se umí soustředit jen na jednu věc a muž zvládne deset najednou. Ale ono se to jaksi občas "hodí do krámu" to hodit na nějaký zakódovaný proces...
Není tady
Jo, Zklamčo, viděla bych to tak nějak podobně
Upravil(a) Modroočka (17. 7. 2011 10:15)
Není tady
Nemyslim, ze by zena a muz meli stejny zaklad. Napr. uz jenom pro tohle:
Co nastane, kdyz se citelne ochladi? Zatimco muz vynalezne kozich, zena se obali tukem...
Nebo zeby takhle? (to ja jenom "oslehla" ze starsiho vlakna):
Slohová práce žáka ZŠ na téma: Moji rodiče
Rodiče se dělí na dvě části: matku a otce.
Matka se ještě rozděluje na ženu v domácnosti a v zaměstnání.
Doma se potom ještě skládá z manželky, matky, kuchařky, uklízečky, pradleny, zásobovačky, účetní, vychovatelky.... ostatní si nepamatuji, ale máma toho umí vyjmenovat víc, jako např. služka, otrok a jiné .
Matka se vyznačuje tím, že se zázračně nachází na více místech najednou, umí v jedné chvíli myslet na sto věcí, přičemž deset věcí dělá současně.
Vidím na vlastní oči, jak po návratu z práce dá vařit vodu na sporák , zatímco zadělá na buchty. Přitom jí běží pračka, do které chodí vyměňovat prádlo, mně vymýšlí věty oznamovací, tázací a rozkazovací a naší Olinku zkouší z velké násobilky. Ve volném čase stačí i vyžehlit . Že potom přebalí malého Karlíka a udělá mu Sunar s krupicí si ani nevšimnu.
Dvě oči mi na to nestačí. Když potom zasedneme k večeři, všechno je připravené na stole, já mám na teplákách zašité nové díry , Olina má umyté vlasy a prádlo visí na balkoně.
Potají si mámu prohlížím. Máma má opravdu jen dvě ruce a přece, když přijde domů z práce má v jedné velkou a malou kabelku, v druhé dvě síťovky s nákupem a v třetí.... ne, vždyť jsem už povídal, že má jen dvě ruce, ale nese i Karlíka ve fusaku.
Otec se neskládá ani nerozděluje.
Nachází se v zaměstnání a doma, ale doma ho najdete málokdy. Kromě snídání a večeření, když sedí u stolu, vyskytuje se obyčejně v křesle nebo na gauči a bývá zakrytý novinami.
Zanechává po sobě vždy totožné stopy: rozevřené a převrácené noviny a cigaretový popel, někdy i v popelníku. Na rozdíl od mámy, i když má taky dvě ruce, přichází domu s rukama prázdnýma. Jestli umí násobilku nevím, ale
psát asi neumí, protože mi ještě žákovskou knížku nikdy nepodepsal. A ani není prozkoumané, proč patří do skupiny rodičů, když na rodičovské sdružení vůbec nechodí. Jak umýt auto ještě nezkoušel
Pan učitel povídal, abychom se při psaní tohoto úkolu zamysleli nad prací svých rodičů. Ve škole přidělují žáka, který řádně nepracuje a neučí se, dobrému a snaživému žákovi, aby se od něj něco naučil . Tak si myslím, že při svatbě přidělují muže ženám, aby je ženy něčemu dobrému naučily a měly na ně dobrý vliv.
Mojí mámě se to zatím bohužel nepodařilo.
Upravil(a) ViktorkaM (17. 7. 2011 10:50)
Není tady
A že muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách? Ale kdeže - muž umí poslouchat (nebo spíš mělo být, že slyší) a ženy umí číst v mapách - ale proč to takto nepodat, když je to "výhodné" a někdy se to fakt hodí do krámu (muž neslyší, co žena říká....ale slyší, jen "dělá, že neslyší" ....ale prachobyčejně nechce být otravován....a žena neumí číst v mapě - ale kdepak - jen "dělá, že neumí" a prachoobyčejně tomu ješitovi nebude dávat na odiv svou orientaci)....a toto "umění neslyšet a neumět" předvádí vždy před tím druhým pohlavím.
Není tady
Zklamaná napsal(a):
...muž neslyší, co žena říká....ale slyší, jen "dělá, že neslyší" ....ale prachobyčejně nechce být otravován....a žena neumí číst v mapě - ale kdepak - jen "dělá, že neumí" a prachoobyčejně tomu ješitovi nebude dávat na odiv svou orientaci)....a toto "umění neslyšet a neumět" předvádí vždy před tím druhým pohlavím.
Opravdu? Ja myslim, ze ne vsichni touzi po tom, nekomu neco predvadet
Není tady
ViktorkaM napsal(a):
Nemyslim, ze by zena a muz meli stejny zaklad. Napr. uz jenom pro tohle:
Co nastane, kdyz se citelne ochladi? Zatimco muz vynalezne kozich, zena se obali tukem...
Tohle zvýrazněné si někde četla viď?
nestačí jen to, že oba si proti tomu chladu "něco" vytvoří? A opravdu kožich VYNALEZL muž?
Není tady
Já bych to téma spíš nazvala - Lidé jsou různí a ne každý s každým si rozumí.
Není tady
ViktorkaM napsal(a):
Zklamaná napsal(a):
...muž neslyší, co žena říká....ale slyší, jen "dělá, že neslyší" ....ale prachobyčejně nechce být otravován....a žena neumí číst v mapě - ale kdepak - jen "dělá, že neumí" a prachoobyčejně tomu ješitovi nebude dávat na odiv svou orientaci)....a toto "umění neslyšet a neumět" předvádí vždy před tím druhým pohlavím.
Opravdu? Ja myslim, ze ne vsichni touzi po tom, nekomu neco predvadet
No nevím, zda NESLYŠET A NEUMĚT JE touha po předvádění.... já akorát říkám, že toto umění neslyšet a neumět se předvádí před druhým pohlavím a to z toho důvodu....mít klid.
Není tady
ViktorkaM napsal(a):
e:
No, ono je to tak, ne muž vynalezl kožich, vynalézá se neexistující, kožich existoval. Ale člověka napadlo, že když kožich chrání před zimou zvíře, tak by mohl chránit před zimou i člověka, pak už jen musel přijít na to, jak ten kožich z toho zvířete dostat ve větším kusu a pak přemýšlel nad tím, jak ho dát do takovýho stavu, aby nesmrděl a nebyl tvrdý. Takže našel způsob, jak tu kůži vyčinit, aby se do ní zabalil sám. Nebyl to jen muž, byl to prostě člověk. A o tom to je, že člověk se přizpůsobuje podmínkám, ve kterých se momentálně nachází.
Žena, která neumí číst v mapách, když se dostane do situace, že tu mapu přečíst musí, naučí se v ní číst. Taktéž muž, kterého k tomu okolnosti donutí, se naučí dělat a vnímat víc podnětů najednou.
Člověk se tvor učenlivý, přemýšlivý a vyvíjející se. Takže se naučí všechno, co potřebuje.
Není tady