1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
majkafa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
majkafa napsal(a):
A obdivuju Pan, jak u dovede být v klidu
Myslim ze je hodna obdivu. A je podle mne dobre udrzet si klid.
Moná vnímám blbě, ale mám pocit, e má co dělat, aby se udrela. A já se neudruju. K čemu se přemáhat?
Jak by řekl můj tatínek - často "tára dve na tri" a nemá to hlavu ani patu.
A ja stale verim,ze Pandora to bude schopna rozmotat.
Ono neni proc se neudrzet,neni k tomu duvod majkafo. Ale chapu ze to vnimas po svem.
Není tady
Na příkladu vyjadřování Arcanum je vidět, e ani manuál Mui z Marsu, eny z Venue, či Caveman, nebo Proč mui neposlouchají a eny neumí číst v mapách na některé jedince absolutně neplatí. Doufám jen, e vývoj mě nedovede k tomu, abych byla tak nesrozumitelná pro mé spoluijící, jako je Arcanum.
Přelétla jsem celou diskusi, a chtěla bych se vyjádřit k několika mylenkám:
eny jsou lepí ne mui - myslím heleno - prd a vořech. (Půjčila jsem si s dovolením Tvé typické přísloví).
Myslím, e vůbec porovnávání lepí-horí je v této věci nesmysl. Jsou lepí hruky, ne jablka? Jsou lepí kalhoty, nebo sukně? patně postavené otázky...
Pandorraa píe ohledně měnění rolí, e eny - vedoucí velkých firem nemají čas číst dětem pohádky, e jim je čte tatínek či chůva, a e pak děti firmy odmítají...
K tomu jednu osobní zkuenost - by jsem nevedla velkou, ale jen střední a posléze malou firmu - pohádky jsem dětem četla já i manel, já jim mimoto jetě hrála po večerech na kytaru.
O tyto rodinné radosti jsme se nenechali oidit ani jeden, i kdy jsme podnikali.
A e děti odmítají pak vést ty firmy? V naem případě vlastně ano-tedy nai firmu. "Ná" obor ani jedno z naich dětí nezaujal.
Zato ale začínají pozvolna směrovat k tomu, aby vedly své vlastní firmy. V oboru, který je zaujal, a kde si budou moci budovat své a po svém. Take tady bych spí řekla, e role rodičů spí svým způsobem následují, byli jsme pro ně vzorem i inspirací.
Dusička píe: Obecně:ena je inspirátor, mu je realizátor.
To můe platit a nemusí. Můj mu i já jsme byli jak svými inspirátory, tak pak realizátory svých vizí.
Co platilo jak inspirátor - realizátor tatá osoba, tak inspirátor jeden z nás, realizátor druhý z nás a zas naopak.
Mě osobně velmi baví právě realizace svých nápadů - kdy si svoji vizi dovedu taky zhmotnit.
Tím vím chci říct - ano, jsou určité tendence, zaité vzory, miliony let dané: Mu je od přírody spí bojovnějí, ena je spí opatrovateltějí typ apod., ale v nynějí době do těchto "dělení rolí" hodně vstupuje individualita kadého z nás: Kadý má nyní monost se realizovat jak v rodině, tak v práci. Kadý si můe své enské a muské role namíchat dobrovolně, jak chce, jak mu to vyhovuje.
Jen pokud zůstane člověk s dětmi sám, jako samoivitel, tak musí vdy chtě-nechtě částečně převzít i roli chybějícího druhého rodiče. Nic jiného v takovém případě nezbývá...
Upravil(a) Blossom (15. 7. 2011 17:55)
Tím vím chci říct - ano, jsou určité tendence, zaité vzory, miliony let dané: Mu je od přírody spí bojovnějí, ena je spí opatrovateltějí typ apod., ale v nynějí době do těchto "dělení rolí" hodně vstupuje individualita kadého z nás: Kadý má nyní monost se realizovat jak v rodině, tak v práci. Kadý si můe své enské a muské role namíchat dobrovolně, jak chce, jak mu to vyhovuje.
ano, je to na kadém z nás . Jen ted přemýlím, jestli to je dobře, nebo patně, kdy to vyhovuje enám i muům, proč ne, ale stále by měla být ta rovnováha - aby se navzájem doplnovali.
Není tady
umím věci propojovat a spojovat, take mi mnohdy nedojde, e ne kadý má tuhle schopnost a ztrácí se v tom....
Arcanum - a má na mysli slova nebo činy?
Myslím, e veobecně ena má bohatí slovní zásobu - asi je to tím,e víc mluví - na děti a tak.
A Arcanum - to e Ti Majkafa nerozumí není jazyková bariéra, jsou tu jenom písmenka.
Já ted nevím, jak to myslí tou otázkou, ale to je spí nedorozumění.
A ví proč se mi zdá taková záhádná?
Nepíe nic o sobě, ze ivota, nepíe, jak si co proila, vlastně o TObě nevíme nic - my baby zvědavý e
Nic naplat, proto moná zůstává neodhalená, nepochopená, někomu můe připadat, e píe uplně jinak.
Ale musím se pochválit - Tvoje mylenky si přebírám podle sebe a myslím si, e jim rozumím
Není tady
dusička napsal(a):
"Nauč se pozorně poslouchat, co říká druhý,
a ze vech sil se sna vcítit se v mylení mluvícího"
Ale musím se pochválit - Tvoje mylenky si přebírám podle sebe a myslím si, e jim rozumím
Jo uz jsem ti to chtela rict pred nejakym casem ,ze Tvuj podpis dusicko se me osobne libi.
Jestli zijes nebo zkousis zit podle nej ,pak verim ze me muzes rozumet.
Ta otazka ma (mela od zacatku) souvislosti (okolni kontext),jakmile souvislosti nejsou zachyceny,(nejsou videt) chybi tak vlastne propojenost mezi vecmi (tim a tamtim), pak otazka ztraci smysl.
Ja treba vidim neco a ty to nevidis,nekdo vidi tamto a ja to nevidim atd.
Není tady
Jo Arcanum - já to pochopila a později, kdy jsem se vrátila a dočítala, o čem byla řeč - ale brala jsem to troku jinak.
Ty ses neptala - jestli je lepí mu nebo ena.
Ale pochopila jsem to v tom, e Pandora psala o tom ,e někdo si slůvka dokáe poskládat do souvislosti - jako ty střípky, puzzle, který na sebe navazujou a pochopila jsem,e se ptá na tohle.
Není tady
majkafa napsal(a):
Arcanum, pro mě přemýlí naprosto nepochopitelně a děsně mě to tvé psaní rozčiluje. Nevím proč. Jsem z tvého psaní povětinou jelen letěl jetelem.
Jak mi psal před chvílí syn, kdy jsem mu psala, e na mě nová mikrovlnka stále pípá a nevím, co chce, mám rtfm.
I k tvému mylení bych potřebovala rtfm, čili, jak mi syn vysvětlil - Read the Fucking manual
Nikdy jsem se s člověkem, co píe pro mě tak nepochopitelně, nesrozumitelně a zmateně, nesetkala. marjá, někdy mě to ták rozčiluje. A obdivuju Pan, jak u dovede být v klidu, kdy ti v klidu odpovídá na tu stupidos frage.
A já zase neznám člověka, kterému bych rozuměla lépe, ne je Arcanum. Myslím tady na Babi.
Pro mě je to tak jednoduché, srozumitelné, minimalistické, svěí, originální... pokadé jiné.
Chtělo se mi to napsat. Tak rozdílné vnímání od toho co popisuje Majka
Upravil(a) mariposa (15. 7. 2011 22:37)
Není tady
Pan, děkuju za Tvůj názor
Není tady
majkafa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
majkafa napsal(a):
Stejně si myslím, e je to způsobeno i tvou velkou jazykovou barierou.
Tim to opravdu nebude majkafo.
Bude, heh. Vím, e nerozumí spoustě "národních" výrazů nebo jak to říct. Nerozumí narákám převzatým z filmů a pod., které se tady běně pouívají atd.
No, to Majko nemusi mit na svedomi jazykova bariera, ale jen to, ze "ty filmy" proste nesleduje. Ja nejsem v cizine, jako Hir, ale ty "hltane" filmy taky nesleduju, a tak "narazkam prevzatym z filmu" taky nerozumim - a ver, ze mi to ani neni lito...
A Hir mi neprijde "zahadna" a nesrozumitelna, ci jak to rikas... vlastne tady v Babi nikdo neni zahadnej - teda pro mne.
Pro mne je "zahadnej" treba Hanibal - ale vlastne, taky ho chapu...
Upravil(a) ViktorkaM (16. 7. 2011 1:05)
Není tady
Arcanum napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Rozumim,ale vidim to stale tak ze tvrdis-tvrdis svuj nazor ze otazka je podle Tebe postavena spatne.
Nu kdy to vidí tak, e svůj názor TVRDÍM, tak ho pro tebe tvrdím.
Nejsem hnidopich, na něm samotném to pro mně, zda ho VYJADŘUJI nebo TVRDÍM, absolutně nic nezměníNo to je jasny jako facka ze na tom jestli me svuj nazor tvrdis nebo ne,se na nem samotnem nic nemeni.
Ale ze ho tvrdis na tom se taky nic nemeni.
Tak si to shrnem, ju?
Já vyjádřila nějaký názor a vysvětlila, proč si to ono myslím.
Ty jsi ale naprosto pominula to CO říkám a jen ses zasekla na tom, JAK to pole TEBE říkám.
OK, proč ne
Pmíjí obsah, důleitějí je pro tebe forma.
Kdy to tak potřebuje mít, měj si to tak, u mně dobrý
Na tom, e někteří jedinci neumějí věci spojovat a propojovat si trvám. Na zdejích diskuzích je to naprosto evidentní. Nejen, e kaý to dělá JINAK, ale někoho to ani NENAPADNE, e by to měl udělat
Někteří lidé myslí pouze prvoplánově, nesputějí se do dalích vrstev...
Nu a o tom, e kdy u to někdo umí, tak to kadý můe dělat jinak, tak o tom ádná
Není tady
majkafa napsal(a):
Arcanum, nezdá. Troufám si říct, e větina, ne-li vichni ti tady často nerozumí.
majko, napadlo tě někdy, e to můe být i naopak?
e je to třebas i Arcanum, která tu velmi často nerozumí těm druhým?
Ono vyznačovat se rozdílným mylením představuje toti riziko na obě strany...nikdo nerozumí mně, ale ani já nejsem shopna pochopit druhé, protoe "mi to běhá jinak".
Co?
Já nevím, jak to je, ale Arcnum nelze upřít fakt, e nepropadá amoku, nerozčiluje se a snaí se druhým porozumět.
Nejde přece o to s ní ve vem souhlasit a ani ona to myslím od druhých neočekává.., jde jen o vzájemné porozumění pro komunikaci toho druhého.
A kdy to nejde, tak to nejde.
No a?
Zboří se svět?
Podle mně je hlavní neupdat do infantilních invektiv, jak se tu bohuel vůči ní často děje - viz naráky na její četinu.
Není tady
Arcanum napsal(a):
majkafa napsal(a):
Stejně si myslím, e je to způsobeno i tvou velkou jazykovou barierou.
Tim to opravdu nebude majkafo.
Jsem tého názoru.
Arcanum je Čeka ijící v zahraničí, je tak?
V tom případě je jazyková bariera jen iluzí
Není tady
majkafa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
majkafa napsal(a):
A obdivuju Pan, jak u dovede být v klidu
Myslim ze je hodna obdivu. A je podle mne dobre udrzet si klid.
Moná vnímám blbě, ale mám pocit, e má co dělat, aby se udrela. A já se neudruju. K čemu se přemáhat?
Jak by řekl můj tatínek - často "tára dve na tri" a nemá to hlavu ani patu.
Ano, majko, vnímá blbě
Já přenýlím hodně podobně jako Arcanum, ostré hrany mezi mnou a hirondel se nám podařilo značně obrousit a pokud jde o Arcnum, ádné nové nevznikly. Bylo by asi nenormální, kdybychom měly na ve stejný názor, to e ho nemáme, neznamená, e tu musím okusovat klávesnici. Nakonec zná mě - já bych si takové násilí nedělala. A to vůbec s nikým
Není tady
mariposa napsal(a):
Pan, děkuju za Tvůj názor
Rádo se stalo, pokud ti to alespoň malinko pomůe odpovědět si na tvé otázky, rádo se stalo dvojnásob
Není tady
dusička napsal(a):
A to bych právě milé dámy řekla,e je patně.
enský za kadou cenu chtěli muům dokázat, e na ně maj, e jsou lepí (no a jsou lepí - to my víme, e)
a co maj jako dělt chlapi. Vdyt je tolik muský práce,na kterou enská nemá. - Lízt po leení, těké věci tahat, řídit bagr v bahnu atd atd.
Mám syny - a tudí si nechci myslet, e chlapi jsou něco mín. Nejsou.
No to ja si taky myslim. Ja protestuji proti tomu, rozdelovat lidstvo na horsi a na lepsi. A tvrdit, ze muzi maji universalne rezervovana mista, na ktere se cpou zeny, je absurdita. Na tech pozicich maji byt proste lidi.
Nepovazuji muze za nejaky vzor, to je taky absurdni. To se neda nijak oduvodnit. Muzi maji vic svalu, to je vsechno.
Není tady
Chtěla bych vidět enskou ve slévárně, v dolech nebo třeba se sbíječkou, enskou, která v lese s motorovou pilou kácí stromy.................
Na některý práce je prostě potřeba chlap, málokterá enská takový práce zvládne. Řekla bych, e chlapi jsou schopní dělat enský práce ve větí míře ne opačně.
Není tady
helena napsal(a):
Neni to treba tak ze ta zena k detem a do kuchyne od prirody patri?
Jene v době, kdy chlapi jetě lovili, to bylo spravedlivé rozdělení, protoe kdy chlapa na lovu seral avlozubej tygr, zbyli dalí, kteří se postarali, aby rod nevymřel, kdeto kdy zakousnul někde mezi bobulema enu, odely s ní větinou nejen její malé děti, ale i ty, které jetě mohla porodit.
A nejen e se "pokusili zavrit nas do kuchyne a k detem?" - jim se to v mnoha případech povedlo.
Například panna Maria byla neposkvrněnou matkou Boí, take (podle katolického výkladu) je nejvyí moná pocta být matkou - tedy se "nerozptylovat" jinými záleitostmi, z kteréhoto nerozptylování se následně rezultuje "tomu nemůe rozumět" (se svým úzkým obzorem dětí a domcnosti), co úasně slouí k tomu, aby byla ena označkována jako "hloupá" a tedy snáze ovladatelná pro tu pochybnou slávu mue rodit, vychovávat, učit mluvit a posléze obdivovat, uctívat, nekriticky poslouchat a vůbec pečovat o jejich blaho.
No a aby to nebylo tak jednoduchý, udělali v tom dalí zmatek jiní mui, kteří je od těch ploten a kolíbek vyhnali do pracovního procesu pod propagací jakési pofidérní rovnosti pohlaví - jene ta věta tomu nemůe rozumět" tam při ví rovnosti zůstala (bodej - kdo by se staral?) a ty kolíbky taky, protoe seberovnějí chlap prostě ne a neporodí. Tudí to v jisté době vypadalo tak, e na stavbě nebo ve fabrice deset enskejch vozilo cihly, jezdilo s jeřábem a točilo soustruhem - ale dvacet chlapů jim dělalo mistry, počítalo vejplaty a samozřejmě ředitelovalo, generálněředitelovalo a ministrovalo.
Souhlas v mnohem!!!
Podrizeni zeny ale zaclo o par tisic let driv, nez v krestanstvi. Byt matkou nebyla ani tak pocta, ale jedinna prava uloha zeny. To u nekterych lidi strasi v hlave dodnes. Predevsim muzu.
Namitnu zde, ze presto, ze byla zena chapana jako inkubator, zeny vzdy, co svet svetem stoji, pracovaly. To je takovy mytus, ze ne. Uz proto, na zenskou praci existuji slova, napr. selka, porodni baba, pradlena, pradlena, (jednou s hackem na r) kojna, devecka, sluzka.
Nerozumim te podtrzene vete.
Upravil(a) sahleb (16. 7. 2011 18:17)
Není tady
Zlatej matriarchát. Kdyby tu byl stále, asi by se vývoj na Zemi ubíral jinudy. Nejsem feministka, ale eny řeí věci a konflikty jinak.
Upravil(a) Daphné (16. 7. 2011 18:28)
Není tady
Jo, eny, krom toho, e jsou dodnes matky, e dodnes pečují o teplo rodinného krbu, tak jetě i loví. kdeto chlapi dnes jen loví, jako to bylo vdycky. Tím lovem je míněno vydělávání peněz.
Ale zase je u dnes dost chlapů, kteří klidně zůstanou doma na otcovské "dovolené" s malým dítkem, a jsou i tací, kteří u toho zvládnou i to, co běně zvládají matky. Nepodceňujme chlaapy, oni sice působí jako "primitivové" naladění na jeden program, ale je to proto, e jiný program jim nikdo nenaladil. Spousta chlapů je schopná se starat o domácnost a přitom chodit do práce a nepřestanou proto být chlapem.
Jinak to, co popisuje Sahleb, to dodnes platí ve arabském světě, tak je enská míň ne koza. Tam je enská braná jako majetek, věc.
V civilozovaných zemích se tento jev vyskytuje taky, ale ne v takové míře, jako v muslimských zemích, ale zase to neplatí vude do důsledku.
A e enský a chlapi mají často rozdílný mylení, to je přece normální. Ale taky to není pravidlem.
To, co popsal Alkedos, tak má on, ale neznamená to, e to tak mají vichni chlapi.
Ale je taky pravda, e větina chlapů má ráda přímočartost a ne náznaky, take já samam za sebe, kdy něco po chlapovi chci, řeknu přesně co chci a jak to chci. Nenaznačuju, pokud teda vím, e ten chlap náznaky nechápe. Měla jsem kdysi přítele, kterej náznaky chápal, take kdy jsem řekla, e se mi něco líbí a bylo to pro něj dostupný, udělal to, koupil to, zařídil to. Co byl ale docela extrém.
Prostě berme chlapy takový, jací jsou a oni by nás tak měli brát taky. Nemůu nikomu změnit mylení.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Jsem toho názoru, e ena má od přírody větí schopnost intuice, porozumění a vnímání. Říkám VĚTÍ, take netvrdím, e mu ji nemá vůbec. Ten má zase větí schopnost reakce, věci, ke ketrým ho inteligentí ena inspirovala, zrealizovat. Mu snáze hledá řeení a prostě lépe umí "číst v mapách". Má to ve svém genetickém kodů.[/b]
Zda to v sobě ten či onen rozvine, to je věc druhá.
Mno, uz to tady bylo a ja to rada zopakuji. Muzi jako celek maji schopnost "cteni v mapach" od nuly do maxima. (treba 100bodu)
Zeny jako celek maji schopnost "cteni v mapach" od nuly do maxima. (treba 100bodu)
To znamena, ze rozdil mezi zenou a muzem JE MENSI nez rozdil mezi muzi samotnymi.
TUdiz zcela logicky:
Jak je videt z tohoto prikladu, tak muzi jako celek to vubec nemaji dano geneticky.
Ja ctu v mapach bez problemu, pokud je to dano geneticky muzum, musim byt muz.
PS: Specielne pro Pandoru: Anglikanska cirkev nevznikla kvuli zene.
Upravil(a) sahleb (16. 7. 2011 18:37)
Není tady
Proč by mělo být pravidlem, e chlapi "umí číst v mapách a neumějí poslouchat", teda spí naslouchat. Není to pravidlem a není to tak. Stejně tak eny umí číst v mapách a třeba i neumějí naslouchat. Jsou chlapi, co mají intuice, jsou empatičtí a vnímaví a citliví. Jsou eny, který nemají intuice, nejsou empatické, ani vnímavé a citlivé. Tak to prostě je, lidi jsou různí, mají různý povahy, charaktery a různě mají nastavený jednání vůči druhým osobám (ne jen druhému pohlaví).
Jsou chlapi, co se dokáou postarat o malý dítě, o domácnost, třeba líp ne některý enský. A jsou to pořád chlapi, nejsou proto zentilí.
Některý příspěvky mi zavání averzí vůči chlapům.
Není tady
To, ze muzi "lovi"., neboli v prenesenem slova smyslu vydelavalia vydxelavaji penize a zeny ne, je nesmysl.
Zeny vzdycky "lovily" staraly se o obzivu (SAMOZEJME), pracovaly a vydelavaly penize. Tomu se nesmi verit.
Není tady
Modroočka napsal(a):
Proč by mělo být pravidlem, e chlapi "umí číst v mapách a neumějí poslouchat", teda spí naslouchat. Není to pravidlem a není to tak. Stejně tak eny umí číst v mapách a třeba i neumějí naslouchat. Jsou chlapi, co mají intuice, jsou empatičtí a vnímaví a citliví. Jsou eny, který nemají intuice, nejsou empatické, ani vnímavé a citlivé. Tak to prostě je, lidi jsou různí, mají různý povahy, charaktery a různě mají nastavený jednání vůči druhým osobám (ne jen druhému pohlaví).
Jsou chlapi, co se dokáou postarat o malý dítě, o domácnost, třeba líp ne některý enský. A jsou to pořád chlapi, nejsou proto zentilí.
Některý příspěvky mi zavání averzí vůči chlapům.
Mei averzi vuci zenam,ktera by se nemela menit, jinak ZTRATI SVOU ZENSKOST a svetjde do kopru. Tedy jako ze uz to tady mame.
Není tady
Sahleb, ale jak chce docílit toho, aby byla přesně drená ta hranice, kdy enská je braná opravdu jako enská, která "by měla mít" v ivotě postavení eny, ale aby u nebyla brána jako majetek, aby měla stejně zachovaný práva jako mu. Nevím, jestli to popisuju dost srozumitelně, ale pokud se ena stane závislou na muích, třeba tím, e mu zase bude "lovit" a ena pečovat o rodinný krb, ale sama se nazabezpečí, protoe přestane lovit. Tím pádem bude plně závislá na mui. A mui ji začnou brát jako svůj majetek, bez jakýchkoliv práv.
Jsem proto, aby se muské a enské role a práce dělily, u proto, e mu nemůe rodit děti a ena nemůe dělat určitý druh prací, protoe na to není fyzicky stavěná. Ale jinak jsem pro rovná práva, v tom, e za stejnou práci bude ena placená stejně jako mu. A taky nevidím důvod, proč by mu nemohl nakoupit, uklidit a třeba vyprat, kdy na to má momentálně čas.
Není tady