27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Neberu tuhle knizku vazne.
Mam radsi fundovanou odpoved ve forme fundovane knihy, "Proc si zeny mysli, ze neumi zaparkovat a muzi jim davaji za pravdu". Tohle doporucuji. Ale cesky to zatim nevyslo. (Claudia Quaiser-Pohl).
Mimochodem, kde ma pan autor Alkedos jistotu, ze jeho predek byl lovec??
Není tady
Alkedos napsal(a):
mariposa napsal(a):
Alkedos, zajímavé téma
![]()
Je to tedy jakýmsi fyziologickým nastavením, e mu, který hledá své klíče, které leí na stole mezi dalími věcmi (tuky, knihy, počítač...), a i přesto, e mu na ty klíče ena ukáe, mu klíče nevidí?Pochopila jsi to naprosto přesně.
Mu vidí srnku v dálce mezi stromy, ale při otevření ledničky je bezradný.
"Miláčku, kde je máslo?" Drahá přikráčí a s prstem ukazuje. "Tady je bylinkové máslo, tady lanýové máslo, tady solené máslo a tady normální máslo."
To byla otázka, co jsem pokládala. Duička pak psala, e ona ty klíče taky nevidí a je ena
Já si spí myslím, e mui k tomu mají blí, k tomu nevidět to máslo. A eny mají zase blí k tomu ho vidět. Neznamená to ale, e ádný mu z tohohle nemue vyjít a máslo sám uvidět. Já se toti spí přikláním k tomu, e to je o schopnosti koncentrace mysli. Je to o cviku.
Není tady
Alkedosi, já ena mám při řízení lepí smysl pro orientaci ne můj partner (já tomu tedy spí říkám intuice). A troufnu si taky říct, e umím i lépe (rozumím tím rychleji a adekvátněji reagovat na situaci na silnici) řídit auto ne on. Buď máme popletené role, nebo je to vechno jetě jinak.
Nehledě na to, e si nevzpomenu, e bych někdy nechala rozsvícený světla od auta a la s klidem domů. Zatímco můj přítel to během posledních tří měsíců udělal 3x.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
To, e některý mu rád vaří a někerá ena umí opravovat auta na tom nic nezmění. To je jen jejich osobí rozhodnutí, které nic nedokazuje ani nic nepopírá
Prave, ze dokazuje a zcela popira.
Není tady
sahleb napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
To, e některý mu rád vaří a někerá ena umí opravovat auta na tom nic nezmění. To je jen jejich osobí rozhodnutí, které nic nedokazuje ani nic nepopírá
To dokazuje něco o enství, munosti?
Není tady
"Mnoha enám se zdá, e pro mue je přirozené kupovat si oklivé oblečení. Nejsou daleko od pravdy. Během statisíců let se eny oblékaly proto, aby se líbily muům, kdeto mui uívali oděv k tomu, aby zastraili své nepřátele." :-D
Tady té nesouhlasím.
Synové od mala si potrpěli na tom, co maj na sobě a do obchodu jsem musela s nima, protoe si vybrali podle sebe. I ted se oblíkaj sami a není jim jedno, co maj na sobě. Chlapi se rádi oblíkaj, nemůe chlapi házet do jednoho pytle.
No a nevím, já kdy ulovím v sekáči pro sebe hezkej kousek tak mám radost, e je to příjemný materiál a budu se líbit sama sobě.
Není tady
Jo - chlap ukáe na ty levý aty a ena bude chodit stále se ujitovat, jestli doopravdy ty levé. A potom si stejně vybere podle sebe.
Není tady
Sám jsem po svých ivotních zkuenostech el proti proudu a stále jsem tu a tam dehonestován souslovím "latentní feminista" jen díky tomu, e rád vařím, po dosavadních zkuenostech si i sám peru, ale ne proto, abych něco dokazoval nebo demonstoval, ale takhle mi to prostě vyhovuje.
Hm a proč myslí e si latentní feminista?
Co můou chlapi v dnení době dělat? Lovit zvěř? típat dříví? Co zůstalo muům z pravěku? Myslím si, e skoro nic, co maj za "muský úkol" v paneláku.
Co zůstalo enám? "enský role" obstarat děti, uvařit, uklidt atd atd.
Není tady
Tenhle týden jsem v sekáči ulovila úasný letní aty nad kolena...jsou lehounký,přiléhavý a krásně rýsujou postavu,mám k nim boty na klínku a ukazuju svoje hezký nohy,cítím se jako krasavice (at je to jak je to )...a tak nějak je mi fuk,e neumím číst v mapách....
Není tady
Revlibo jo
Není tady
Můj mladí syn si jednak dost vybírá, co si obleče, umí dělat víc věcí zaráz, dokáe se od čehokoliv odtrhnout, aby mi odpověděl. Někdy sice řekne "moment", ale větinou to zvládá.
Starí syn si obleče sice taky to, co se mu líbí, ale jemu se líbí to, co mně připadá "děsný", v tom smyslu, e nosí černý hadry, nic hezkýho nechce, take aby vypadal v práci k světu, kupuju mu něco hezkýho já. Soustředí se na jednu věc, kdy tak řekne "teď ne" a hotovo. Jestli to tak má nebo to dělá, protoe je to pro něj pohodlný, to nevím, on to nepřizná. Je nepraktickej a doma nic neumí opravit. Mladí je zručnej a opraví kdeco. Oba jsou chlapi, dokonce z jednoho hnízda.
Já jsem enská, doma si leccos opravím, dokáu dělat spoustu věcí naráz, nemám problém "odbočit" a pak se "vrátit do směru jízdy"
Je to prostě člověk od člověka, kadej to má jinak. Chlapi dnes neloví......... jak psala Dusička, no, "loví", e chodí do práce a vydělávají, enský ale pořád opečovávají domácnost a jetě k tomu de facto taky "loví", taky chodí do práce a vydělávají .
Ale chápu, e někteří chlapi prostě mají jen jeden program a na víc nejdou "naladit", je na enské, jak se s tím naučí "zacházet". Některý to nechtějí pochopit a chlapům tím způsobují problémy. Chlapi to nedokáou pochopit, e ta enská to má jinak.
Do pr.dele, jsem se straně lekla, řízlo to tady někde poblí, rána jako z děla, se mi srdce málem zastavilo, bouřka je přímo nad náma, děsný
Není tady
Já si ale právě myslím, e chlapi jsou na to jednání enských zvyklÍ od mala. Jen my enský čekáme od chlapů asi víc (protoe kdy jsme chtěli něco po tatínkovi, tak ten kdy nebyl v práci, tak odpovídal)
Upravil(a) dusička (15. 7. 2011 6:56)
Není tady
Já vám nevím.
Můj tatínek byl lovec a maminka sběračka. Já jsem lovec a můj mu byl na prd. Byl línej lovit ale sbírání mu nevonělo.
Umím číst v mapách. Umím i dělat est věcí najednou. Podle toho to ale taky mnohdy vypadá, take u to nedělám.
U mého syna je to oříek. Klasickej lovec. Nevnímá. Soustředí se na jednu věc a basta. A jde to a do extrému, kdy já třeba telefonuju a on za mnou přijde a normálně mi začne něco říkat ani by ho rozhodil fakt, e u ucha mám sluchátko větí ne moje hlava. Prostě se soustředí na jednu věc - musím jí to říct - a nevnímá, e teď není nejlepí okamik.
U dcery to zatím vypadá na sběračku. Rozdělá patnáct věcí a postupně je vechny stihne vyuít. Rozestaví si v pokojíku malovátka s česací hlavou, nůky, papír a lepidlo, nějakej moderní časopis pro náctiletou, co má problém, e jetě nemá kluka... , v kuchyni si připraví sváču, kterou tam pak sní, cestou kolem počítače si odklikne něco na fejsbuku a dorazí ten pokoj. Přečte si, proč nejspí jetě nemá kluka, z papíru vytvoří něco, co vrazí do tý česací nány, zmaluje jí, jak mývala a nakonec přebalí mimino, co je nejspí momentální nápad. Má celej den co dělat a ne to pak uklidí mám já dva infarkty, protoe ten bordel, to je něco neuvěřitelnýho. Mezitím se stihne toti dvakrát převlíknout a hadry nechá, kde zrovna stála. Na tohle jsem si jetě nezvykla, protoe to nedělá dlouho - tak tři měsíce - a nemůu s tím hnout. Byla vdycky táák pořádná. Na druhou stranu nechci kazit tu sběračku v ní - vím, jak končej lovkyně.
Upravil(a) javena (15. 7. 2011 8:00)
Není tady
Děkuji za Vae podnětné příspěvky. Moná jsem vycházel z mylného předpokladu, protoe ty kníky jsou tak profláklé, e je větina s obsahem obeznámena. Buď jak buď, dával jsem k dispozici náhled autorů, nikoli svůj postoj. Neberte tedy citace z kníky jako dogmatické interpretace mé osoby, ale jako náměty k zamylení.
Budu odpovídat na přímé otázky, ne na rétorické dotazy ve třetí osobě.
Zajímavý postřeh tu byl ve smyslu, e dnes ji mui neloví. Odhlédneme-li od skutečnosti, e dnes jsou masné produkty spíe "vyráběny" v nepředstavitelně drsných podmínkách, tak jako největí substituce lovu se pro mue stal sport. A to jak v aktivní, tak pasivní rovině. Je zajímavé, e masový rozmach sportu je zaznamenán v 18. a 19. století, kdy docházelo ke změnám tradičního uspořádání a lidé se začali stahovat do větích měst. Tedy jak mu v paneláku loví? Z křesla se slzou v oku a upřeným zrakem na obrazovku, komentující dobré, nebo patné výkony hráče svého oblíbeného fotbalového klubu.
Jen podotýkám, e mě osobně fotbal vůbec nezajímá, ale jak jsem popisoval výe, asi nejsem typickým archetypem mue. To jen pro pořádek, aby mnou interpretované poznatky, které neobhajuji, nýbr poskytuji k diskusi, nebyly posuzovány jako mé pohnutky či chování.
Já lovím spíe poznatky moudřejích a jako "býloravec" okopavám svou skromnou zahrádku a to mi ke těstí stačí.
Není tady
sahleb napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Já vím, e ti to zase nedá, nicméně statisíce let vývoje, kdy ena la trochu jinudy ne mu, aby se mohli vzájemně perfektně doplňovat, oproti století enské snahy mui se ve vem vyrovnat a tak hloupě popřít svoje vlastní kvality, prostě nepřekecá.
ena a mu jsou naprosto jiní nejen vzhledem,ale i genetickou výbavou a schopnostmi. A je to tak správně
Není tady
dusička napsal(a):
"Mnoha enám se zdá, e pro mue je přirozené kupovat si oklivé oblečení. Nejsou daleko od pravdy. Během statisíců let se eny oblékaly proto, aby se líbily muům, kdeto mui uívali oděv k tomu, aby zastraili své nepřátele." :-D
Tady té nesouhlasím.
Synové od mala si potrpěli na tom, co maj na sobě a do obchodu jsem musela s nima, protoe si vybrali podle sebe. I ted se oblíkaj sami a není jim jedno, co maj na sobě. Chlapi se rádi oblíkaj, nemůe chlapi házet do jednoho pytle.
No a nevím, já kdy ulovím v sekáči pro sebe hezkej kousek tak mám radost, e je to příjemný materiál a budu se líbit sama sobě.
Duičko,
Alkedost tu mluví o tisícileté zkuenosti. O tom, co mají mui v sobě zakodováno, nikoliv o tom, co někteří ili a ijí.
A někteří to dnes ijí a v dost podivné podobě - metrosexuálové. Existují, přesto ani jejich existence nepopře fakt, e mui tisíce a desetitisíce let pouívali oděv nikoliv na ozdobu,ale k zastraení svých nepřátel. I nádherná roucha starověkých vládců nesla tyto atributy
Nu a "zastraení" si dovedu představit v různých podobách, třeba i jako "ohromení", "okouzlení", "oklamání"...
Není tady
Revliba napsal(a):
Tenhle týden jsem v sekáči ulovila úasný letní aty nad kolena...jsou lehounký,přiléhavý a krásně rýsujou postavu,mám k nim boty na klínku a ukazuju svoje hezký nohy,cítím se jako krasavice (at je to jak je to
)...a tak nějak je mi fuk,e neumím číst v mapách....
Prototoe ty jsi v tomhle směru ENA
Není tady
Tohle se me jeste nestalo. Muzu se prosim teda natvrdle zeptat co je pointou?
Není tady
dusička napsal(a):
Já si ale právě myslím, e chlapi jsou na to jednání enských zvyklÍ od mala. Jen my enský čekáme od chlapů asi víc (protoe kdy jsme chtěli něco po tatínkovi, tak ten kdy nebyl v práci, tak odpovídal)
No myslím dui, e chlapi dojeli na to, e se nás pokusili zavřít do kuchyně a k dětem. Teď podle toho i ti jejich/nai synové vypadají - matka doma, teta ve kolce, vychovatelka ve druině, učitelka ve kole - muský element u několika generacím chlapců chybí. A kdy se k tomu jetě přidá fakt, e mnohde kluky vychovává "babochlap", tak je zmatení rolí dokonáno
Není tady
Alkedos napsal(a):
Zajímavý postřeh tu byl ve smyslu, e dnes ji mui neloví.
Myslím, e to není pravda. Mamuti sice u vymřeli a kolem nás je přemarketováno, ale přesto si mui příleitostí k lovu vdycky najdou dost, burzou počínaje a vojenskými misemi po celém světě konče.
I ten znuděný chlap v paneláku loví - přinejmením sousedku a nebo chodí třeb na ryby
Osobně jsem přesvědčená, e tohle není o tom, e by se něco podstatného změnilo, spí je to o tom, jak úzkým průzorem pouze svých vlastních zkueností se na to kdo dívá.
Paklie si věci skutečně propojí, zjistí, e jsme sice jako druh udělali úkrok stranou, ale teď se to zase honem snaíme vyrovnat, protoe jsme naruili rovováhu.
Navíc dost zapmínáme, e ivot, to není jen nae západní civilizace. Miliardy lidí ijí také na východě a v té podle nás "méně" rozvinuté části světa.. A jejich hodnoty jsou mnohdy jiné, ne ty nae.
Mnozí se na to prostě dívají jen optikou svého malého dvorečku.
Knihy, o kterých píe, si sice nedělají ádné velké vědecké ambice, ale humornou formou z věděckých pznatků vycházejí.
Já osobně chápu lidi, kteří je nemohou skousnout. A mue či eny. Berou je příli váně a doslova, berou si některé věty v nich osobně. Jene to je jejich priovátní problém, není to problém těch kníek ani jejich autora.
Není tady
Pandorrao
Děkuji za věcné poznatky i za to, e jsi to pochopila tak, jak jsem to myslel.
S tím lovem jsem to částečně popsal výe, ale pochopitelně jsem nevypsal kompletní seznam alternativ lovením sukní počínaje, vynálezy pokračuje a rybařením konče. Take děkuji za doplnění.
Jak jinak zaměstnat muskou jeitnost a soupeřivost, její výsledným efektem je třeba třeskutý technologický vývoj. Je-li to tak dobře či nikoli je u na jinou diskusi.
Ad Tvé poznámky k přístupu k citovaným kníkám. Naprostý souhlas.
Co se týká jiných civilizací, tak bych řekl, e ta západní se původním archetypům vzdaluje nejrychleji. A opět, je-li to dobře nebo patně, je zase otázkou diskuse.
A pro pobavení jedna věta ze stejnojmenného filmu.
"..Tenkrát jetě eny uměly ocenit, e ijí s primitivy..."
Upravil(a) Alkedos (15. 7. 2011 10:19)
Není tady
Take já vlastně ubírám chlapovi muskou roli - kdy nechci, aby jezdil na ryby a chci aby byl s námi doma
(ne dělám si legraci, bývávalo a stejně siudělal po svým)
ted přemýlím, jak ubírám svým synům tu roli
Není tady
Pandorraa napsal(a):
dusička napsal(a):
No myslím dui, e chlapi dojeli na to, e se nás pokusili zavřít do kuchyně a k dětem. Teď podle toho i ti jejich/nai synové vypadají - matka doma, teta ve kolce, vychovatelka ve druině, učitelka ve kole - muský element u několika generacím chlapců chybí. A kdy se k tomu jetě přidá fakt, e mnohde kluky vychovává "babochlap", tak je zmatení rolí dokonáno
Tohle me zajima. Oni se pokusili zavrit nas do kuchyne a k detem?
Neni to treba tak ze ta zena k detem a do kuchyne od prirody patri?
Není tady
Arcanum napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
dusička napsal(a):
Tohle me zajima. Oni se pokusili zavrit nas do kuchyne a k detem?
Neni to treba tak ze ta zena k detem a do kuchyne od prirody patri?
ena byla ovem kdysi také uctívána jako bohyně,dává dar ivota...mu si jí váil a o svůj rod se staral...od přírody
Není tady
Alkedos napsal(a):
Pandorrao
Děkuji za věcné poznatky i za to, e jsi to pochopila tak, jak jsem to myslel.
S tím lovem jsem to částečně popsal výe, ale pochopitelně jsem nevypsal kompletní seznam alternativ lovením sukní počínaje, vynálezy pokračuje a rybařením konče. Take děkuji za doplnění.
Jak jinak zaměstnat muskou jeitnost a soupeřivost, její výsledným efektem je třeba třeskutý technologický vývoj. Je-li to tak dobře či nikoli je u na jinou diskusi.
Ad Tvé poznámky k přístupu k citovaným kníkám. Naprostý souhlas.
Co se týká jiných civilizací, tak bych řekl, e ta západní se původním archetypům vzdaluje nejrychleji. A opět, je-li to dobře nebo patně, je zase otázkou diskuse.
A pro pobavení jedna věta ze stejnojmenného filmu.
"..Tenkrát jetě eny uměly ocenit, e ijí s primitivy..."
Sohlasím s tebou.
Nae civilizace ije tak, jako by ji Země patřila a to podle mne správné není.
To, co se děje kolem nás, jak v přírodě, tak v civilizaci samotné, je toho důkazem.
Před chvílí mi dítě ukázalo na sáčku od instantního kafe NÁZORNÝ návod, jak ho připravit - a tam ta nae civilizace přesně spěje....dost straidelné
Není tady