Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 14. 7. 2011 11:45

Alkedos
♥♥-----

Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách.

Vážené drahé přítelkyne a přátelé. Po delším čase jsem opět zde, abych otevřel poměrně  obecnou diskusi s tím, že zde spíše vyzvím ženský pohled na věc. Jak sám nadpis napovídá,  týká se to vztahu mezi ženami a muži a tímto vláknem bych chtěl tak trochu navázat na 2  publikace autorů Alana a Barbary Peasových a svým způsobem i volně navazující stejnojmenný  film. Můj vztah je poměrně mnohoznačný a dnešní doba poměrně smazává klíčové rozdíly mezi  těmito odlišnými, ale zároveň komplementárními příslušníky rodu Homo Sapiens. Sám jsem po  svých životních zkušenostech šel proti proudu a stále jsem tu a tam dehonestován souslovím  "latentní feminista" jen díky tomu, že rád vařím, po dosavadních zkušenostech si i sám peru,  ale ne proto, abych něco dokazoval nebo demonstoval, ale takhle mi to prostě vyhovuje. To  jsou pochopitelně jen nejpovrchnejší aspekty, které dnes už vlastne ani neplatí. Máme-li se  však zamyslet nad tím, abychom spolu žili spokojeně, neměli bychom asi základní rozdíly  prestat respektovat a vzájemným poznáváním bychom si meli vycházet vstríc ke spokojenosti  nás obou, címž bychom jistě predešli mnoha neshodám.

Takže toto je obecné slovo do pranice a na závěr jeden příklad za všechny.
Nastavoval jsem přítelkyni internet v jejím bytě, nainstaloval WiFi router a konfiguroval IP  adresy...atd. Pričemž jsem hleděl do monitoru zaměřen na jeden cíl (jako muž hledí na  lovenou zvěř, shopen hledět na jeden objekt na velkou vzdálenost) naprosto zaměřen a  koncetrován na tuto činnost. V tu chvíli přijde přítelkyne a drží na ramínkách dvoje šaty s  otázkou, které si má dnes večer vzít. Otázku musí pochopitelne nekolikrát zopakovat, protože  muž neumí delat několik věcí naráz a pokud se koncetruje na jednu činnost, je prakticky  hluchý. Výsledkem byla následná několikaminutová diskuse na toto téma, kdy přítelkyne  argumentovala se slovy: "Vždyt se jen podíváš a pak můžeš pokracovat." Pro ženu s periferním  videním je to hračka, ale je-li muž vyrušen z činnosti, veškerá koncentrace je pryč i s  pracovním postupem.
To je jeden drobounký marginální příklad, kdy se jeden neumí vcítit do role druhého a  dochází tak k zbytecným nepochopením a neshodám. smile

Diskutujme tedy a zdržme se komentářů vysmívajících se nedokonalostem nás mužů, nebo Vás žen.

Upravil(a) Alkedos (14. 7. 2011 13:29)

Můžete stokrát dokázat nepravdivost lživého výroku, stejně se vždycky najdou lidé, kteří mu uvěří.

Není tady

#2 14. 7. 2011 12:06

majkafa
Host

Re: Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách.

Česky, prosím. big_smile Proč krkolomně měníš maskami jako ambivalentní a podobně, to, jak ti zobák narostl?

U slova petrachtován jsem skončila, dál už by mě to těžce nebavilo, neumím hebrejsky.

Upravil(a) majkafa (14. 7. 2011 12:12)

#3 14. 7. 2011 13:29

Alkedos
♥♥-----

Já nemám zobák. smile Ale ta slova jsem tedy změnil, abych Tě neprovokoval. smile

Můžete stokrát dokázat nepravdivost lživého výroku, stejně se vždycky najdou lidé, kteří mu uvěří.

Není tady

#4 14. 7. 2011 14:23

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Myslím, že chtít po muži, který je zabrán a ponořen do nějaké práce, aby svou pozornost, byť jen na minutu přesunul jinam a hodnotil vhodnost či nevhodnost nějakých šatů, je stejný nerozum, jako chtít po lovci, který vystopoval a zaměřil zvěř, aby na ni přestal mířit - zastřelí si ji přece za pár minut - a teď hned si vybral, jestli ji chce připravit - až ji teda pak zastřelí - na tom či onom koření.

To nerní o chtění a nechtění, vstřícnosti a nevstřícnosti natož o má mně rád - věnuje mi pozornost - nemá mě rád - nevěnuje mi ji.
To je prostě o genetickém zakodování.
To, že některý muž rád vaří a někerá žena umí opravovat auta na tom nic nezmění. To je jen jejich osobí rozhodnutí, které nic nedokazuje ani nic nepopírá smile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#5 14. 7. 2011 15:52

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Alkedos, zajímavé téma smile
Je to tedy jakýmsi fyziologickým nastavením, že muž, který hledá své klíče, které leží na stole mezi dalšími věcmi (tužky, knihy, počítač...), a i přesto, že mu na ty klíče žena ukáže, muž klíče nevidí? Nebo je to pouhou nepozorností? Netrénovaností mysli k tomu vidět stůl "celý" - tedy se vším co na něm leží? Já se podívám na stůl a vidím stůl celý, včetně tužek, papírů, počítače a klíčů.

Pousmála jsem se u Tvého "latentního feministy". Já, pohlaví ženského, se totiž naopak považuji za "latentní machistku". A žiju s mužem feministou dumbom

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#6 14. 7. 2011 16:09

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Alkedosi, nevím, jak obtížné je dělat to, co jsi dělal (instalace), a jak často to děláváš, ale pro mne tohle není moc dobrý příklad rozlišností mezi muži a ženami, protože já bych byla soustředěna také (zvlášť, kdybych nevěděla, o co jde, jako to nevím teď, snažila se to pochopit a udělat) a pokud možno bych kohokoli, kdo by se mě ptal na cokoli, nevnímala. A kdybych ho vnímat začala, velmi by mě to rušilo.
Možná, že už jsem na to stará, jsem (určitě) unavená, ale pokud bych použila periferního vidění, a koukla se na ty šaty, které bych měla hodnotit, hodnocení bych jen předstírala, abych měla pokoj.
Tenhle příklad je pro mě příklad způsobu neomalenosti, v němž ženy vynikají více, než muži. Muži mají zase své způsoby. Ale možná se mi to jen zdá, protože pracuji hlavně mezi ženami. smile

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#7 14. 7. 2011 16:20

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Tak já se přiznám, že když něco dělám a plně se soustředím na danou věc (dejme tomu i tu instalaci na pc) a někdo mě osloví, zeptá se - tak nevnímám. A jsem ženská wink
Jo a umím číst v mapě stolt Ale zase nemám orientační smysl (bez mapy)
Máme-li se  však zamyslet nad tím, abychom spolu žili spokojeně, neměli bychom asi základní rozdíly  prestat respektovat a vzájemným poznáváním bychom si meli vycházet vstríc ke spokojenosti  nás obou, címž bychom jistě predešli mnoha neshodám.
Zamyslet nad čím? Jaký základní rozdíly? Nevím, jak bych odpověděla, ale prostě nedělat druhému to, co sám nemáš rád. Ano vzájemně poznávat. stolt

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#8 14. 7. 2011 16:35

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Mariposo - myslím, že to taky nevystihuje - to hledání klíčů - rozdíly mezi ženou a mužem.
Protože já když bych hledala ty klíče - tak je prostě na tom stole nevidím.
Kdežto můj chlap se na ně soustředí a vidí. Já jsem roztržitá - vlastnost žen. stolt

Není tady

#9 14. 7. 2011 16:47

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Pandora už můj názor popsala, přesně, takže jen hodím něco "ze života"

Alkedos. Docela jsem se zasmála. Dnes už by mě skutečně nenapadlo ptát se chlapa co si mám obléct (aúú roll) - či aby volil meti dvěma mými hadry. Natož - proboha - když něco dělá ! va (to něco sice dělaj pánové stále, samozřejmě, myslela jsem dělat něco v zájmu domácích big_smile )

Jsem zvyklá dostávat odpvědi cca po 5ti i patnácti mintách. Má li můj drahouš něco na práci (např. sledování sportu) Ale, zdokonalila jsem se natolik, že už mě to nejen přestalo vadit, baví mě to, a dokonce jsem v tom našla zábavu a drobné materiální zisky. Včera zrovna večer před 20hod, jsem se otázala mého drahouška, chce-li TAKY zmrzlinu . A pokud ano , tak jakou a dala jsem na výběr. Protože mi neodpověděl (s čímž jsem už lstivě počítala), tak jsem ji sežrala všechnu sama.. lol

Po zkončení sport. zpráv vykřikl - no jasně! vanilkovou!!

Alke - pošli sem, za náma, tvoji přítelkyni.... big_smile

Není tady

#10 14. 7. 2011 16:50

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Jojo, taky jsem se naučila nemluvit do filmu tillfreds
Jenže já třeba poklízím, poletuju po bytě, napadne mě něco a chci se zeptat za tepla, abych na to nezapomněla. Takže já si dělám poznámky na papír a pak to vklidu probereme po filmu stolt
Naučili mě to vlastně synové.

Není tady

#11 14. 7. 2011 16:55

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

Mariposo - myslím, že to taky nevystihuje - to hledání klíčů - rozdíly mezi ženou a mužem.
Protože já když bych hledala ty klíče - tak je prostě na tom stole nevidím.
Kdežto můj chlap se na ně soustředí a vidí. Já jsem roztržitá - vlastnost žen. stolt

No tak to mě zajímalo jestli to vychází z nějakých fyzických přednastavení nebo jestli je to více o pozornosti, trénovanosti mysli.
Ty píšeš, že ty klíče nevidíš a Tvůj chlap je vidí, takže to je naopak než u nás. V tomhle případě je u nás roztržitý chlap smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#12 14. 7. 2011 16:58

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

Jojo, taky jsem se naučila nemluvit do filmu tillfreds
Jenže já třeba poklízím, poletuju po bytě, napadne mě něco a chci se zeptat za tepla, abych na to nezapomněla. Takže já si dělám poznámky na papír a pak to vklidu probereme po filmu stolt
Naučili mě to vlastně synové.

Já tomuhle říkám respekt k druhému. Když vím, že něco soustředěně dělá, respektuju to a počkám si, až to dělat přestane, až nastane čas pro mě.

Není tady

#13 14. 7. 2011 17:02

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Jo Mariposo - jde o to, jak se kdo dokáže soustředit

Není tady

#14 14. 7. 2011 17:05

mia
♥♥♥♥♥♥-

Alkedos napsal(a):

Máme-li se  však zamyslet nad tím, abychom spolu žili spokojeně, neměli bychom asi základní rozdíly  prestat respektovat a vzájemným poznáváním bychom si meli vycházet vstríc ke spokojenosti  nás obou, címž bychom jistě predešli mnoha neshodám.

Alkedosi, docela bych se vsadila, že to Tvá přítelkyně nedělá úmyslně, ale že o těchto rozdílech ve fungování mužů a žen prostě jen neví. Myslím si to proto, že jsem tyto chyby dělala taky a až dlouhodobá partnerská praxe mi ukázala, kdy se s chlapem dá mluvit a kdy je lepší mávnout nad tím rukou, případně to odložit na později vissla...

Ono teď už existuje spousta moudrých knih, kde se člověk o tomto může dočíst a díkybohu za ně, protože můžou pomoct lidem vyhnout se podobným  nedorozuměním, jaké tady popisuješ. My, starší ročníky, jsme si ty " manuály" budovaly jaksi za pochodu a za cenu všelijakých menších či větších životních lapálií a na spoustu věcí člověk přišel, až měl poctivě "odžito" (a to nejen ty rozdíly mezi pohlavími, ale zákon "akce a reakce" lol jaksi celkověwink)

Takže - zkus o tom s přítelkyní mluvit a dej jí i něco o tom přečíst. A taky Ty si zas počti něco o fungování nás holek, aby ses příště nedivil a nerozčiloval, až zase s něčím přijde, abys věděl, proč to tak je a radši se nad tím pousmál.... abyste se vzájemně takto pochopili a zbytečně neřešili kraviny a malichernosti.
Tak mě napadá, že by nebylo na škodu, kdyby se o těchto odlišnostech trochu něco dověděly už děti ve škole, třeba v rámci nějaké rodinné výchovy nebo tak něco...

Není tady

#15 14. 7. 2011 18:51

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Alkedos napsal(a):

To je jeden drobounký marginální příklad, kdy se jeden neumí vcítit do role druhého a  dochází tak k zbytecným nepochopením a neshodám. smile

Tato věta hovoří za vše. Platí i pro tebe, Alkedosi, sám si odpovídáš. Ani ty se neumíš vcítit do role partnerky, která chtěla jen jednu jednoduchou věc, totiž abys ukázal prstem, bez ohledu na, který šaty bys jí vybral, stejně by si to pak udělala po svým. A myslím, že tos mohl udělat, ukázat na kterýkoliv šaty, ona by měla radost, žes jí odpověděl.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#16 14. 7. 2011 19:07

Alkedos
♥♥-----

Milé dámy, ten příklad jsem napsal proto, abych upozornil na jeden rozdíl. My jsme si to pochopiteně v klidu probrali. Já chápu ji, jak jsem výše popsal. Pro ženu to není problém, protože zvládá víc věcí najednou. Ženy při rozhovoru chtějí pochopení a místo toho jim muž nabízí řešení. Toto vlákno jsem založil proto, abych si rozšířil obzory. Ne snad proto, abych ve Vás vyvolával pochybnosti, že se neumím vcítit. Z pohledu mužů a některých žen jsem příliš empatický a každého mám "přečteného".  Ale i Vaše reakce jsou důkazem, že se dá řečené (psané) pochopit jinak, než jak jsem to myslel. smile

A pro odlehčení jedna citace z druhého dílu s názvem Proč muži lžou a ženy pláčou.

"Mnoha ženám se zdá, že pro muže je přirozené kupovat si ošklivé oblečení. Nejsou daleko od pravdy. Během statisíců let se ženy oblékaly proto, aby se líbily mužům, kdežto muži užívali oděv k tomu, aby zastrašili své nepřátele." :-D

Není tady

#17 14. 7. 2011 19:15

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

No, vidíš, Alkedosi, ty nechápeš to, co jsem se ti třeba konkrétně já snažila říct. Prostě by bylo úplně jedno, na jaký šaty bys ukázal, ale partnerka by byla spokojená. To je jednoduchej princip a mluví ze mě letitá zkušenost. Já už vím, že chlap když loupe brambory, tak chtít po něm, aby mi podal solničku, kterou má skoro vedle ruky, je takřka nemožný. To není výsměch chlapům, to je fakt. Ale zase je fakt, než dikutovat s partnerkou o tom, že když zapojuješ PC, tak se nemůžeš zabývat jejíma šatama, je tak akorát na hádku, prostě pochop ženský princip, jakákoliv odpověď je lepší než ta, že se nemůžeš věnovat dvěma věcem naráz.
To s těma šatama je jen moje rada, nemusíš se jí řídit, ale je jednodušší říct "ty vlevo" a máš klid. pro případ, že by se jí to nezdálo a měla ještě dotaz, tak odpověď je -jo, ty vlevo, budeš v nich krásná. I když ti v té chvíli bude úplně jedno, jestli půjde v těch šatech nebo v pytli.
Chápeš, co ti píšu? Ženskou uspokojí jakákoliv odpověď na její otázku, než to, že nemáš čas.

Není tady

#18 14. 7. 2011 19:19

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Alkedos napsal(a):

"Mnoha ženám se zdá, že pro muže je přirozené kupovat si ošklivé oblečení. Nejsou daleko od pravdy. Během statisíců let se ženy oblékaly proto, aby se líbily mužům, kdežto muži užívali oděv k tomu, aby zastrašili své nepřátele." :-D

lol lol lol ... to je náááádherný ... lol lol lol
Tak teď už mi je konečně jasný, proč jsem neudělala radost svému dospělému synovi, když jsem mu k narozeninám koupila nové džíny a značkovou mikinu stolt Na mé kvílení, že to, v čem chodí je HROZNÝ mi s ledovým klidem opáčil, že jemu to úplně stačí big_smile No vida, zase jsem o něco chytřejší tongue

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#19 14. 7. 2011 19:21

Alkedos
♥♥-----

A ty zase nechápeš muže, protože jakmile by řekl "ty vlevo", může s koncetrací začít od začátku. Pak už je jedno jestli přeruší práci a vklidu si prohlédne šaty, nebo jen naslepo ukáže. Změnil směr svého vnímání a musí začít znovu. smile

Není tady

#20 14. 7. 2011 19:29

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Alkedos napsal(a):

A ty zase nechápeš muže, protože jakmile by řekl "ty vlevo", může s koncetrací začít od začátku. Pak už je jedno jestli přeruší práci a vklidu si prohlédne šaty, nebo jen naslepo ukáže. Změnil směr svého vnímání a musí začít znovu. smile

No jo, tak to je pak těžký, ty nechápeš ji, ona tebe. Jste asi oba ještě dost mladí na to, abyste v tom uměli chodit. Já tě chápu, že jakmile jsi v něčem zabraný, tak máš problém přerušit dráhu a vybočit k něčemu jinýmu, pak se ti špatně chytá tvůj směr. Ona to nechápe. Ale ty zase nechápeš, že ona neví, že ti tohle dělá problém. Je to o zkušenostech. Jejích i tvých.
Tak jí v klidu, bez naštvání řekni - milá, když něco dělám, soustředím se na to a nedokážu se přesměrovat jinam, pak mám problém se vrátit zpátky. Ale když na tebe v takovéto situaci nereaguju, není to proto, že nemám zájem, je to tím, že nevnímám, protože se naplno věnuju tomu, co momentálně dělám. Jak to dodělám, budu se věnovat tomu, co potřebuješ, neumím dělat dvě věci najednou.

Není tady

#21 14. 7. 2011 19:36

Alkedos
♥♥-----

Modroočko, já mám pocit, že čteč každé mé druhé slovo. big_smile
Však jsem výše popsal, že jsme si to poté v klidu probrali dost podobnými slovy, jak popisuješ. smile

Není tady

#22 14. 7. 2011 19:42

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Alkedos napsal(a):

Modroočko, já mám pocit, že čteč každé mé druhé slovo. big_smile
Však jsem výše popsal, že jsme si to poté v klidu probrali dost podobnými slovy, jak popisuješ. smile

Každý čtvrtý lol

Není tady

#23 14. 7. 2011 19:47

Alkedos
♥♥-----

mariposa napsal(a):

Alkedos, zajímavé téma smile
Je to tedy jakýmsi fyziologickým nastavením, že muž, který hledá své klíče, které leží na stole mezi dalšími věcmi (tužky, knihy, počítač...), a i přesto, že mu na ty klíče žena ukáže, muž klíče nevidí?

Pochopila jsi to naprosto přesně. stolt
Muž vidí srnku v dálce mezi stromy, ale při otevření ledničky je bezradný.
"Miláčku, kde je máslo?" Drahá přikráčí a s prstem ukazuje. "Tady je bylinkové máslo, tady lanýžové máslo, tady solené máslo a tady normální máslo." wink

Není tady

#24 14. 7. 2011 19:55

majkafa
Host

Alkedos napsal(a):

Ale houby. Už jsi přece byl vyrušen z koncentrace, tak proč říkat, že teď nemáš čas, není jednodušší říct ty vlevo a je to? Ty máš hnedka klid a tvá partnerka je spokojená.

#25 14. 7. 2011 20:32

sillwan
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

Alkedos napsal(a):

Ale houby. Už jsi přece byl vyrušen z koncentrace, tak proč říkat, že teď nemáš čas, není jednodušší říct ty vlevo a je to? Ty máš hnedka klid a tvá partnerka je spokojená.

No ano, lenze potom spolu pojdu von, on sa opyta jej, co to ma na sebe a ona chudera bude zaskocena, lebo si obliekla to, co povedal on smile A bude vymalovane...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí