29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
OSHO řekl, že zodpovědnost je schopnost "odpovídat" na to co se děje. A ten kdo není zodpovědný, tak vlastně na to co se děje neodpovídá.
Jak se projevuje zodpovědnost v běžném životě? V přístupu sám k sobě a k okolí? Je to nějak rozdělené, zodpovědnost k okolí a zodpovědnost sám k sobě?
Stalo se Vám například, že jste něco slíbili, třeba že pojedete za měsíc s někým na víkend a pak jste si to rozmysleli nebo dali přednost jiné činnosti? A ten s kterým jste měli jet Vám řekl, že to je nezodpovědné chování? A nechápali jste to tak, že situace se změnila, došlo Vám, že se Vám tolik nechce a že by nebylo fér jet na ten víkend, protože když byste jeli tak byste tam jeli jen proto, že jste to slíbili a ne skutečně proto, že se Vám chce? Tomu člověku jste to dali vědět týden dopředu, při nejbližší příležitosti, kdy Vám to došlo. Přesto se to toho člověka dotklo a on Vám řekl, že jste nezodpovědní.
Není tady
Mariposo, myslím, že to, o čem píšeš, není o zodpovědnosti. Podle mě to Osho myslel se zodpovědností jinak, než jak to ten člověk tomu nejedoucímu na víkend vyčítá.
Ten, kdo slíbil a nakonec nejede, je zodpovědný za svoje rozhodnutí a stejně tak by byl zodpovědný za rozhodnutí jet (s tím, že by to bylo vlastně proti jeho pocitům, vůli). To je podle mě pravá zodpovědnost.
Já to mám tak, že když mi někdo něco slíbí a pak dá vědět, že to nedopoadne, určitě mu nevyčítám nezodpovědnost. Beru to tak jak to je a nakonec zjistím, že to tak bylo nejlepší. Snažím se zodpovídát na svůj život tak,jak se vyvíjí...teď to neumím líp napsat,takže kdyby to bylo nesrozumitelné....
Je to moc zajímavé téma (určitě aspoň pro mě)
Není tady
Lúthien, napsala jsi to srozumitelně vidím to taky tak.
Když ale svému příteli řeknu, že jsem si to rozmyslela (třeba i proto, že mi není dobře), tak on mi řekne, že jsem nezodpovědná. Já ale vím, že je to fér nejet, když nechci. Horší je to, že pak za to rozhodnutí nejet (když vím, že se mi nechce), nechci vzít zodpovědnost... protože on přítel mě "překecá" a já mu uvěřím, že je to vlastně nezodpovědný, když jsem to slíbila. Takže vlastně tedy zodpovědná za svoje činy nejsem. Neumím se za sebe postavit.
Není tady
Na to mě napadá jedna věc - taky jsem párkrát (kdysi) byla závislá na okolí, na tom kdo kam pojede atd, tudíž mi také pak skutečnost, že "nejede" (někdo) překazilo moje plány. A to je situace s níž si člověk nemůže poradit, může se vztekat, může nadávat...jo, ale JEN na sebe.
Proto už si dávám vždy pozor, abych náhodou nebyla nějak závislá a aby nic a nikdo nezměnil mé plány natolik,aby mě to mrzelo.
Pokud ti to řekne někdo to "nejedu" 10minut předem, tak je to na ránu. To jo. Týden předem - ok. A vůbec dnes nechápu, jak může někdo mít doslova tu drzost a otočit to proti tobě. Jako že TY jsi nezodpovědná a nějaká...Ne. on může být naštvaný na cokoliv, kohokoliv, ale problém je a zůstává na jeho straně. Takto si na věc vzpomínám - když jsem ji prožívala aktuálně.
Není tady
Mari, říkáš, že se ho to dotklo? To znamená, že tě učinil zodpovědnou za to, jak ON se cítí?
A proč ti to dělá?
Není tady
Wiki napsal(a):
A vůbec dnes nechápu, jak může někdo mít doslova tu drzost a otočit to proti tobě. Jako že TY jsi nezodpovědná a nějaká... Ne. on může být naštvaný na cokoliv, kohokoliv, ale problém je a zůstává na jeho straně.
Souhlasim
Ale ,dejme tomu(predstavme si) ze nezname cele pozadi a cele souvislosti tohodle pribehu. Nezneme vsechno co se deje mezi nima.Mame tady jen malinkaty zrnko pisku.
Mozna ze to Tvuj pritel mariposo nazval pojmem nezodpovednost a pritom mel na mysli neco uplne jineho.
Co kdyz chtel rict, ze na Tve sliby uz neni spolehnuti. ?
Me jen tak napadlo.
Vadilo by Tobe samotne kdyby na nekoho nebyl spoleh?
Vadilo by Tobe samotne,kdyby lide meli problem u Tebe s necim co oni vidi jako nespolehlivost. ?
A jsi nebo nejsi spolehliva?
Není tady
Wiki, děkuji za Tvoji zkušenost
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Mari, říkáš, že se ho to dotklo? To znamená, že tě učinil zodpovědnou za to, jak ON se cítí?
A proč ti to dělá?
Pan, přemýšlím proč.
Není tady
Arcanum napsal(a):
Wiki napsal(a):
A vůbec dnes nechápu, jak může někdo mít doslova tu drzost a otočit to proti tobě. Jako že TY jsi nezodpovědná a nějaká... Ne. on může být naštvaný na cokoliv, kohokoliv, ale problém je a zůstává na jeho straně.
Souhlasim
![]()
Ale ,dejme tomu(predstavme si) ze nezname cele pozadi a cele souvislosti tohodle pribehu. Nezneme vsechno co se deje mezi nima.Mame tady jen malinkaty zrnko pisku.
Mozna ze to Tvuj pritel mariposo nazval pojmem nezodpovednost a pritom mel na mysli neco uplne jineho.
Co kdyz chtel rict, ze na Tve sliby uz neni spolehnuti. ?
Me jen tak napadlo.
Vadilo by Tobe samotne kdyby na nekoho nebyl spoleh?
Vadilo by Tobe samotne,kdyby lide meli problem u Tebe s necim co oni vidi jako nespolehlivost. ?
A jsi nebo nejsi spolehliva?
Arcanum, můj přítel použil slovo "zodpovědnost". Že nejsem zodpovědná, narozdíl od něj. Říká to i o svém bráchovi. Můj přítel od něj něco chce, jeho brácha to ale udělat nechce, neudělá to a můj přítel mu pak nadává, že je nezodpovědný.
To o těch slibech a spolehnutí mi můj přítel nikdy neřekl. Nikdy mi neřekl, že na mě není spolehnutí.
To naopak já řekla tisíckrát jemu. Když jsme se domluvili na nějakém čase, že se sejdeme ve městě a nepřišel (často) v čas, tak jsem mu řekla, že na něj není spoleh. (přesto, že já tohle dělám taky, nikdy mi neřekl, že na mě spoleh není, on to bere jako něco běžného chodit pozdě).
Můj táta o mojí mámě před jejich známými často a rád říkává, že na ní není absolutně žádný spoleh. Že to je nezodpovědný a nespolehlivý člověk. V něčem jsem po mámě a tak jsem poslední dobou začala mít obavy z toho, že být nespolehlivý je asi nějaký hrozný zločin.
Mě tady ale šlo o zodpovědnost, ne o spolehlivost.
Není tady
mariposa napsal(a):
Vim ze Tobe tady slo o zodpovednost ne o spolehlivost.
Pouze jsem napsala co me napadlo. Nedava me smysl proc to nazyva nezodpovednosti.
Ty to vis?
Není tady
Arcanum napsal(a):
mariposa napsal(a):
Vim ze Tobe tady slo o zodpovednost ne o spolehlivost.
Pouze jsem napsala co me napadlo. Nedava me smysl proc to nazyva nezodpovednosti.
Ty to vis?
No, on taky když mluví o zodpovědnosti, tak to vždycky doplní tím, že on pracuje a já ne. On, že je zodpovědný a já tím pádem ne. On, že se ke svému životu staví zodpovědně. A já a jeho brácha ne.
Když jsem řekla, že se mi nechce jet s ním na víkend, rozzuřil se a řekl, že jsem nezodpovědná. Že on narozdíl ode mě zodpovědný je. Protože vydělává peníze aby bylo z čeho žít. Když se ho pak zeptám jestli si přeje, abych šla pracovat, řekne že je to dobrý.
Perlička na tom je ta, že on sice pracuje, ale vlastně jen z proto, že musí splácet hypotéku. Ze všeho nejraději by nepracoval. Je to pro něj velké sebezapření. A pak mi to vmete jako jeho zodpovědnost. Když jsem se ptala co to pro něj je zodpovědnost, řekl, že to je plnit své závazky. Aha...
Není tady
Mariposo,
zda se me to nebo k nemu citis neco negativniho?
On to o te odpovednosti nerika jen tak pro nic za nic. Neco na tom bude zejo? Neco Ti na tom vadi zejo?
Není tady
mariposa napsal(a):
OSHO řekl, že zodpovědnost je schopnost "odpovídat" na to co se děje. A ten kdo není zodpovědný, tak vlastně na to co se děje neodpovídá.
Jak se projevuje zodpovědnost v běžném životě? V přístupu sám k sobě a k okolí? Je to nějak rozdělené, zodpovědnost k okolí a zodpovědnost sám k sobě?
Stalo se Vám například, že jste něco slíbili, třeba že pojedete za měsíc s někým na víkend a pak jste si to rozmysleli nebo dali přednost jiné činnosti? A ten s kterým jste měli jet Vám řekl, že to je nezodpovědné chování? A nechápali jste to tak, že situace se změnila, došlo Vám, že se Vám tolik nechce a že by nebylo fér jet na ten víkend, protože když byste jeli tak byste tam jeli jen proto, že jste to slíbili a ne skutečně proto, že se Vám chce? Tomu člověku jste to dali vědět týden dopředu, při nejbližší příležitosti, kdy Vám to došlo. Přesto se to toho člověka dotklo a on Vám řekl, že jste nezodpovědní.
Ta zodpovědnost, co má na mysli Osho, je trochu něco jiného než co myslí ten dotčený člověk. Ale to je jedno, on tě nazval nezodpovědnou, takže to tak asi vnímá. Ono dát slib a pak z toho ucuknout je blbý. Proto já se sliby šetřím Dneska je sice taková doba, že je to normální, rušit sliby, ale mně to vadí, tak raději moc neslibuju. V tom tvým případě bych - tedy pro příště - už nic neslibovala, ale řekla bych, že bych na ten víkend jela ráda, ale že měsíc dopředu je na mě moc brzo říct napevno, jestli jo nebo ne, že to budu s jistotou vědět týden předem a že dám vědět pak už najisto. Sliby dávat jenom tehdy, když vím, že je budu moct splnit. Pak ti nikdo nebude předhazovat nezodpovědnost nebo nespolehlivost
Není tady
mariposa napsal(a):
Lúthien, napsala jsi to srozumitelně
vidím to taky tak.
Když ale svému příteli řeknu, že jsem si to rozmyslela (třeba i proto, že mi není dobře), tak on mi řekne, že jsem nezodpovědná. Já ale vím, že je to fér nejet, když nechci. Horší je to, že pak za to rozhodnutí nejet (když vím, že se mi nechce), nechci vzít zodpovědnost... protože on přítel mě "překecá" a já mu uvěřím, že je to vlastně nezodpovědný, když jsem to slíbila. Takže vlastně tedy zodpovědná za svoje činy nejsem. Neumím se za sebe postavit.
Neboli - neodpovídáš na svoje pocity? Příťa tě trošku vydírá.....kdybys byla drsnější povaha, tak bys příště jela a pořádně mu to osladila, aby věděl, že lépe mít ženušku dobře naloženou, než ji překecat a mít ji šaptně naloženou
Zodpovědnost chápu zajedno po způsobě Malého prince - že jsi zodpovědná za to, co sis k sobě připoutala. "Připoutala" má ale podmínku - dotyčný tvor nesmí mít možnost volně odejít. Jinými slovy - zodpovědná se cítím za děti (tedy, cítila jsem se) za zvířata a za rostliny.
Dospělý člověk odejít může......
Ovšem Draková to řekla mooc dobře...slibama se nemá plejtvat.
Protože pak máme zodpovědnost sama k sobě a tam můžou nastat potíže.
Není tady
haiel napsal(a):
Ta zodpovědnost, co má na mysli Osho, je trochu něco jiného než co myslí ten dotčený člověk. Ale to je jedno, on tě nazval nezodpovědnou, takže to tak asi vnímá. Ono dát slib a pak z toho ucuknout je blbý. Proto já se sliby šetřím
Dneska je sice taková doba, že je to normální, rušit sliby, ale mně to vadí, tak raději moc neslibuju. V tom tvým případě bych - tedy pro příště - už nic neslibovala, ale řekla bych, že bych na ten víkend jela ráda, ale že měsíc dopředu je na mě moc brzo říct napevno, jestli jo nebo ne, že to budu s jistotou vědět týden předem a že dám vědět pak už najisto. Sliby dávat jenom tehdy, když vím, že je budu moct splnit. Pak ti nikdo nebude předhazovat nezodpovědnost nebo nespolehlivost
Chápu, já ale neřekla slibuju. Řekla jsem, že nevím, že možná ano.
Chtěla jsem vědět co znamená být zodpovědný třeba pro Vás ostatní?
Není tady
Lupi, já tu zodpovědnost chápu více jako k sobě sama než za to co si k sobě člověk připoutá. Děti ok, to je už jiná třída. Když ale nemluvíme o dětech a zvířatech, třeba přítel... to že s ním teď momentálně jsem/on se mnou ještě neznamená, že když s ním jsem teď, musím s ním zůstat nadosmrti. Tu schopnost zodpovídat vnímám tak, že když nastanou xyz podmínky, můžu se taky rozhodnout s ním nebýt. To samé on se mnou.
Člověk, který zůstává s druhým jen proto, že má strach odejít, a tomu druhému dalších dvacet let poté opakuje, že mu zkazil život a že život s ním je peklo, přeci není zodpovědný sám k sobě. Neodešel a teď to vyčítá tomu druhému. Zodpovědnost je odejít v momentě kdy už to nelze jinak.
Co třeba zodpovědnost k tomu jakým způsobem života žiju.
Holky já nevím, jen tuším. Když se pro něco rozhodnu a pak nechci nést důsledky toho rozhodnutí, tak nejsem zodpovědná za své rozhodnutí, je tomu tak?
Není tady
Arcanum napsal(a):
Mariposo,
On to o te odpovednosti nerika jen tak pro nic za nic. Neco na tom bude zejo? Neco Ti na tom vadi zejo?
Nezdá se Ti to. Cítím, že bych měla, že chci pracovat. Ale nepracuju. A tak tím, že on mi to připomíná, tak mi otevírá bolestivou ránu. Já si vlastně sama uvnitř myslím, že je nezodpovědný nepracovat a on mi to jen opakuje a připomíná. Jenže navíc ten tón kterým to říká je velice kritický. Jenže, když se ho zeptám, řekne je to v pohodě ať nespěchám. Tak mi příjde blbý, že na jendu stranu mu něco vadí, na druhou stranu říká, že je to tak ok.
Není tady
mariposa napsal(a):
haiel napsal(a):
Ta zodpovědnost, co má na mysli Osho, je trochu něco jiného než co myslí ten dotčený člověk. Ale to je jedno, on tě nazval nezodpovědnou, takže to tak asi vnímá. Ono dát slib a pak z toho ucuknout je blbý. Proto já se sliby šetřím
Dneska je sice taková doba, že je to normální, rušit sliby, ale mně to vadí, tak raději moc neslibuju. V tom tvým případě bych - tedy pro příště - už nic neslibovala, ale řekla bych, že bych na ten víkend jela ráda, ale že měsíc dopředu je na mě moc brzo říct napevno, jestli jo nebo ne, že to budu s jistotou vědět týden předem a že dám vědět pak už najisto. Sliby dávat jenom tehdy, když vím, že je budu moct splnit. Pak ti nikdo nebude předhazovat nezodpovědnost nebo nespolehlivost
Chápu, já ale neřekla slibuju. Řekla jsem, že nevím, že možná ano.
Chtěla jsem vědět co znamená být zodpovědný třeba pro Vás ostatní?
Jo takhle. Já jsem vycházela z toho tvého úvodního příspěvku, kde píšeš "Stalo se Vám například, že jste něco slíbili, třeba že pojedete za měsíc s někým na víkend...." takže jsem to pochopila tak, žes to slíbila. Když jsi řekla, že možná, tak je to něco jinýho.
Co pro mě znamená zodpovědnost? Vlastně nevím. Mně to slovo připomíná Kozorohy. O těch se všude v horoskopech píše, jak jsou zodpovědní. Asi je teda zodpovědnost něco moc smutnýho, protože s Kozorohy, které znám, není vůbec žádná sranda.
Není tady
Mariposo - a když chceš pracovat, proč nepracuješ?
Proč koukáš naněho že říká, to je dobrý, že si doma?
Není tady
mariposa napsal(a):
...Co třeba zodpovědnost k tomu jakým způsobem života žiju.
Holky já nevím, jen tuším. Když se pro něco rozhodnu a pak nechci nést důsledky toho rozhodnutí, tak nejsem zodpovědná za své rozhodnutí, je tomu tak?
Tak nejak. Jenze to neznamena, ze sve rozhodnuti nikdy nemuzes zmenit.
Ja vidim "zodpovednost za sve ciny" tak, ze ucinis jenom takove ciny, kterymi dle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi neublizis jinym.
Napadl me totiz takovy, za vlasy pritazeny priklad:
Vrah. Rozhodl se, ze nekoho zabije. Mel k tomu nejaky vnitrni duvod. Vedel dopredu, ze nasledky ponese: = basa. Mohl by se tedy jevit jako "zodpovedny". Je?
Není tady
mariposa napsal(a):
...Co třeba zodpovědnost k tomu jakým způsobem života žiju.
Mari ze Ty si delas prcu? To snad jinak ani neni mozny.
Samozrejme ze za svuj zpusob zivota zodpovidas a zodpovidat si budes az do nejdelsi smrti.
Kdyz se pro neco rozhodnes a pak nechces nest dusledky svych cinu,to povazuju za blaznovstvi.
Nebot Ty je stejne poneses,tak jako tak, at chces ci nechces.
Zodpovednost-odpovednost= dokazes si sama sobe zodpovedet=odpovedet na otazku proc se rozhodujes jak se rozhodujes?
Zodpovidas za sve rozhodnuti a zaroven zodpovidas za dusledky takoveho ci jineho rozhodnuti.
Dusledky (zitra,za rok ,za dva atd) muzou byt pocitovany jako prijemne -zadouci i neprijemne-nezadouci.
Presto at jsou jakekoli,smir se pak s dusledky svych cinu-rozhodnuti,nebot jsou odezvou za Tve ciny-rozhodnuti a jednani.
.Jake je Tve rozhodnuti ,takovy je Tvuj zivot. Nemusis se zodpovidat nikomu jinemu nez sobe a za sve rozhodnuti a dusledky nest odpovednot. Jinak to podle mne ani nejde.
Není tady
mariposa napsal(a):
Lupi, já tu zodpovědnost chápu více jako k sobě sama než za to co si k sobě člověk připoutá. Děti ok, to je už jiná třída. Když ale nemluvíme o dětech a zvířatech, třeba přítel... to že s ním teď momentálně jsem/on se mnou ještě neznamená, že když s ním jsem teď, musím s ním zůstat nadosmrti.
Ale vždyť jsem docela jasně napsala, že kdo může svobodně odejít, tak za toho že zodpovědnost necítím.....
Viki, ale takovýho vraha abys pohledala - věznice jsou počítám plný těch, co "přece nemohli nic jinýho dělat" a "on mě k tomu vlastně donutil" - možná jsou tam zavřený spíš proto, aby nešířili tu nezodpovědnost
Není tady
ViktorkaM napsal(a):
Vrah. Rozhodl se, ze nekoho zabije. Mel k tomu nejaky vnitrni duvod. Vedel dopredu, ze nasledky ponese: = basa. Mohl by se tedy jevit jako "zodpovedny". Je?
Viktorko, málokterý vrah se jde rovnou po spáchání vraždy udat na policii, drtivá většina je těch, kteří někoho odkrouhnou a marně doufají, že je nechytí ... třeba takový masový vrah Roubal se nikdy ke svým činům nepřiznal a zatlouká ještě teď, i když je odsouzen na doživotí.
Není tady
mariposa napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Mariposo,
On to o te odpovednosti nerika jen tak pro nic za nic. Neco na tom bude zejo? Neco Ti na tom vadi zejo?Nezdá se Ti to. Cítím, že bych měla, že chci pracovat. Ale nepracuju. A tak tím, že on mi to připomíná, tak mi otevírá bolestivou ránu. Já si vlastně sama uvnitř myslím, že je nezodpovědný nepracovat a on mi to jen opakuje a připomíná. Jenže navíc ten tón kterým to říká je velice kritický. Jenže, když se ho zeptám, řekne je to v pohodě ať nespěchám. Tak mi příjde blbý, že na jendu stranu mu něco vadí, na druhou stranu říká, že je to tak ok.
tak mě nějak přijde, že ani nevíš co chceš. Chceš pracovat a nepracuješ, chceš skončit školu a neskončila ( zatím). Myslím, že nevíš co chceš, jen nechceš to, co po tobě chtějí ostatní ( otec, přítel) . Možná bys měla začít žít svůj život, tak jak ti vyhovuje a přestat se bouřit proti tomu, co pro tebe chtějí ostatní.
Není tady
mariposa napsal(a):
Nezdá se Ti to. Cítím, že bych měla, že chci pracovat. Ale nepracuju. A tak tím, že on mi to připomíná, tak mi otevírá bolestivou ránu. Já si vlastně sama uvnitř myslím, že je nezodpovědný nepracovat a on mi to jen opakuje a připomíná. Jenže navíc ten tón kterým to říká je velice kritický. Jenže, když se ho zeptám, řekne je to v pohodě ať nespěchám. Tak mi příjde blbý, že na jendu stranu mu něco vadí, na druhou stranu říká, že je to tak ok.
Jestli je to bolestné, tak něco není v pořádku ...... Můžu se zeptat, na co se ho ptáš? Jakou otázku pokládáš?
Není tady