Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 8. 7. 2011 22:02

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Re: jak se připravit na rozvod

majkafa napsal(a):

Někdy bohužel, někdy bohudík. Vše je správně, jak má být. I s adostem. Jak on se vyjadřuje o své paní, to se nedivím, že ona má milého. To bych taky prchala. sad
Doufám, že aspoň soud a finanční poradce budou spravedliví. Stejně jí nesmí o vše obrat.

Když jsem to pročítala tak mě napadlo rčení mé kamarádky - lakomý tratí dvakrát tongue. ona sice neříká lakomý vissla

Není tady

#27 9. 7. 2011 11:35

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

majkafa napsal(a):

Já si taky nehodlám pamatovat lol
Já si prostě pamatuji. Úplně obyčejně si pamatuji. lol

Ty si nepochopila, ze tu nejde o tvoji genialitu, ale o to, ze to imrvere  nekomu pripominas, ze uz tady na tech strankach Babinet.cz uz jednou byl.  

Co je ti potom, ze sem nekdo pise znovu?
Proc tu delas tyhle kontroly? Nemas jinou napln zivota? Asi ne. Me to vubec nevadi a nesleduju to a nikomu to verejne jako policista nepripominam. O tom to bylo...

Co kdybys to prestala delat?

Upravil(a) sahleb (9. 7. 2011 11:36)

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#28 9. 7. 2011 11:40

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Prosím diskutující, aby respektovaly charakter fóra, kterým je Právní poradna. Další příspěvky neřešící původní téma budou bez varování mazány. Díky za pochopení.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#29 9. 7. 2011 13:47

morpheus
Babinet Klub
Místo: Dolní Kotěhůlky
Web

Skoda, ze je to smazane, takze vlastne netusim, kdo se chce pripravovat na rozvod a proc vlastne. Podle meho nejvetsi problem a to musim neustale opakovat je, ze lide jdou do manzelstvi s presvedcenim, ze pokud nevyjde, tak se jednoduse rozvedou sad
Takze tak.

"Upozorňujeme, že neživé objekty, jako je Kamarádka, nemluví. Pokud mluví, doporučujeme neposlouchat jejich rady"

Není tady

#30 9. 7. 2011 13:52

morpheus
Babinet Klub
Web

Kiara napsal(a):

Ohledně výživného pro manželku lze v zásadě říct, že Tvoje žena může po Tobě požadovat výživné na sebe jako na nerozvedenou manželku po celou dobu trvání manželství a pokud je na MD, tak za určitých podmínek i po rozvodu.

Kiaro, me by zajimalo a mozna i ostatni, zda pokud se manzelce dokaze vina cizolozstvi a dojde dejme tomu k rozvodu, nebo taky ne, je manzel rovnez povinen platit vyzivne na manzelku ? Podle me by to bylo dost nelogicke.

"Upozorňujeme, že neživé objekty, jako je Kamarádka, nemluví. Pokud mluví, doporučujeme neposlouchat jejich rady"

Není tady

#31 9. 7. 2011 14:09

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Morphe, logika je jedna věc a řeč zákona je věc druhá.

Bavíme se tady o výživném na nerozvedenou manželku. To lze přiznat v situaci, kdy manžel přestane přispívat na společnou domácnost, manželka má o hodně menší výdělkové možnosti či schopnosti než manžel a životní úroveň obou manželů se tím pádem stane diametrálně rozdílnou.

V těchto případech může manželka požadovat soudně po manželovi výživné na nerozvedenou manželku a většinou uspěje - dostane ho v takové výši, aby byla životní úroveň obou manželů dorovnána do stejné výše. Vůbec není rozhodující, jestli manžel přestal dávat domů peníze proto, že se špatně vyspal, že mu žena vařívala špatně bramboračku nebo si manželka našla milence. Takže - ač nejsou rozvedeni - manžel musí k rukám manželky měsíčně poukazovat takovou částku, aby jejich životní úroveň byla v zásadě stejná a pokud i přes soudní rozhodnutí manžel výživné manželce neplatí, vztahují se na něj tytéž sankce, jako na neplatiče výživného pro nezletilé dítě.

Pokud se to manželovi nelíbí, samozřejmě se může nechat rozvést wink po rozvodu ale platí, že manželka - pokud splňuje nároky na přiznání výživného - už nedostane výživné v původní výši, jehož cílem je zajistit stejnou životní úroveň manželů, ale výživné nižší, jehož účelem je POUZE zajistit přiměřené náklady na výživu. To už se týká manželek, které jsou třeba na MD, dlouhodobě nemocné, zdravotně postižené nebo v ID. Zdravá a práceschopná manželka v našich podmínkách po rozvodu na takové výživné málokdy dosáhne stolt

Upravil(a) Kiara (9. 7. 2011 14:11)

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#32 9. 7. 2011 14:21

morpheus
Babinet Klub
Web

Kiaro, Ty jsi pravnicka, nebo jsi uz v zivote prosla vsim moznym, ze to tak ovladas ? To jako klobouk dolu tongue Me se to cele ale zda nelogicke. Mozna toto co tu obcas ctu me dostatecne poucuje, ze uvazat si divku / zenu /  na krk je naprosta pitomost. Zakony jsou jak je popisujes postavene spatne, nelogicky a take nespravedlive. Jestlize jsem zpusobil rozvrat rodiny, at jsem ten, kdo se o sebe postara, byt bych mel nizsi prijem, ale cestne odesel. Cestnost je holt vlastnost ryze muzska, at se to nekomu libi, nebo nikoli hmm Sikula, jako tato zenstina muze jit prece k milenci a pozadat o vyzivne jeho, vzdyt spolu soulozili, rozvratili vztah atd.. ale neni tomu tak. Zlaty svobodny zivot a stridani partnerek bez prislibu trvaleho vztahu a hlavne bez zplozeni potomka ( to aby nebyl problem s jinym vyzivnym ) Njn...

Není tady

#33 9. 7. 2011 14:34

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

morphe, právnička nejsem smile zato jsem jednou z manželek, která - dokud byla vdaná - výživné od manžela na svoji osobu skutečně pobírala wink

Zákon je z Tvého úhlu možná postaven nelogicky, špatně a také nespravedlivě, pokud se jedná o případ, kdy si manželka najde milence a po svém zákonitém požaduje peníze, když jí tento přiškrtil penězovod. Na druhé straně jsou chlapi, kteří odejdou od rodiny k milence a aby to manželce nebylo líto, přestanou jí jakkoliv přispívat pod heslem: Poraď si, jak umíš, moje peníze teď potřebuje ta druhá hmm

Pokud se nějakému pánovi nelíbí, že musí přispívat manželce - nevěrnici, není jiné pomoci, než se okamžitě rozvést. Každý má možnost obrany a nikdo nemusí dlouhodobě snášet situaci, do které se nezaviněně dostal stolt

Není tady

#34 9. 7. 2011 14:57

morpheus
Babinet Klub
Web

No, jeste ze tak smile leckdy kvuli tucnemu vydelku jsou schopni obhajovat cloveka, o kterem jsou presvedceni, ze spachal zlocin tongue Ale o tom nechci psat. Presne jak popisujes ve 2 odstavci. Jisteze posledni veta je dost drsna a sokujici, protoze pokud jsem ja to hovado ( pardon za vyraz na pravnim ) tak jsem povinen byvalou manzelku zivit, ponevadz jsem ji zpusobil jistou ujmu a odliv penez a tim padem snizeni zivotni urovne. Jenze ja jsem ja a oni jsou oni hmm
Ktereho konkretniho pana mas na mysli ? Revliba me oslovuje pane, coz je takove nezvykle, ale budiz, doufam ze to nebylo mysleno na me, ja opravdu tyto problemy nemam a nebudu mit, na to jsem prislis inteligentni, abych se zamotaval do svazku s nezodpovednou zenou. Neco Ti prozradim, chces ? Pristi rok, pokud to vyjde se ozenim. S devcetem chodim uz 10 let a manzelstvi bude nerozlucitelne, pac to bude snatek v kostele a ve vire v toho druheho a take v odpovednosti za toho druheho, ( at si Majkafa rika o odpovednosti za jine, co chce ). Ma to jistou vyhodu, logicky nemuze vzniknout zadna zivotni situace, krome smrti, ktera by primela jednoho z manzelu opustit svazek. Takto nemuze dojit k rozvodu, ale moderni doba znicila vse dobre, co bylo hmm

Není tady

#35 9. 7. 2011 15:04

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Morphe, samozřejmě jsem neměla na mysli nějakého konkrétního pána, psala jsem naprosto akademicky a všeobecně smile

Není tady

#36 9. 7. 2011 20:27

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Kiaro ja mam otazku, ktera me napada ohledne vyzivneho mezi manzely. Kdyz se ti dva vezmou, chodi oba normalne do prace. Pak ten jeden pracovat prestane a jinou praci si nehleda, protoze zjisti, ze plat toho druheho celkem staci. Tomu pracujicimu se to nelibi, chce aby oba pracovali, dokonce i nejakou praci ze znamosti sezene, ale nic se nezmeni. Tak ten pracujici "priskrti kohoutek" na zaplaceni nutnych vydaju. Ma potom i ten co nedela narok na vyzivne? Jde o pripad znamych, kteri ted uz jsou rozvedeni, v dobe kdy nebyli, tak ten vydelavajici kohoutek nepriskrtil, ale stvalo ho, ze ten druhy nedela a hlavne delat nechce, prestoze prace byla. Ale diky nim me napadlo, jak v takovem pripade soud postupuje.

Není tady

#37 9. 7. 2011 21:06

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

pecule, výživné mezi manžely se nařizuje, vznikne-li hrubý nepoměr mezi majetkovými poměry jednoho manžela a druhého manžela. Hrubý nepoměr znamená:

- manželku na mateřské dovolené, která si není schopna díky řádné péči o malé dítě zajistit vlastními silami obživu, ženu v domácnosti, ženu dlouhodobě registrovanou na ÚP, ženu dlouhodobě nemocnou či v invalidním či starobním důchodu, ženu sice vydělávající, ale pouze průměrnou mzdu, na straně jedné
- nadstandardní výdělky jednoho manžela proti průměrným příjmům či žádným příjmům druhého manžela, přičemž nadstandardně vydělávající manžel neposkytuje peníze do společné domácnosti vůbec, nebo jen minimální částku, na straně druhé

Pokud jde o Tebou popisovaný konkrétní případ, kdy se jednomu nechtělo dělat, protože zjistil, že plat toho pracujícího "celkem stačil", myslím si, že když plat pracujícího "celkem stačil", tak že byl v našich podmínkách naprosto průměrný a pokud by se nepracující domáhal proti manželovi ještě výživného, velmi pravděpodobně by neuspěl.

Na přiznání výživného musí být totiž do očí bijící rozdíly v životní úrovni v tom smyslu, že žalovaný manžel má prokazatelné příjmy třeba okolo 25 tisíc a výš, zatímco manželka je třeba na MD, v domácnosti nebo dlouhodobě registrována na ÚP (jedna varianta) nebo manželka má sice vlastní příjmy, ale manžel - soukromý podnikatel s velmi nadstandardními příjmy - dává na domácnost pouze minimální nebo vůbec žádnou částku a "svoje peníze" si syslí tak, aby k nim manželka neměla přístup (druhá varianta) usch

Upravil(a) Kiara (9. 7. 2011 21:12)

Není tady

#38 10. 7. 2011 0:37

morpheus
Babinet Klub
Web

Kiaro, Ty me teda dost sokojes poslednim prispevkem. Co je to "do oci bijici" a Tve "treba okolo" ? smile Myslim, ze by jsi mohla vyklad zakonu opravit, ponevadz nepracujici samozrejme MA narok na vyzivne, i kdyz se tomu nerika vyzivne, ale jen proste ziji z jednoho platu, byt prumerneho jak pises, protoze oba dva maji mit podle zakona stejnou zivotni uroven.Tvuj vyklad zakonu je ponekud sverazny, ale pohoda dzez wink Jak by znel Tvuj vyklad v neprospech zeny ? To by me vazne zajimalo tongue

Není tady

#39 10. 7. 2011 0:49

morpheus
Babinet Klub
Web

pecule napsal(a):

Kiaro ja mam otazku, ktera me napada ohledne vyzivneho mezi manzely. Kdyz se ti dva vezmou, chodi oba normalne do prace. Pak ten jeden pracovat prestane a jinou praci si nehleda, protoze zjisti, ze plat toho druheho celkem staci. Tomu pracujicimu se to nelibi, chce aby oba pracovali, dokonce i nejakou praci ze znamosti sezene, ale nic se nezmeni. Tak ten pracujici "priskrti kohoutek" na zaplaceni nutnych vydaju. Ma potom i ten co nedela narok na vyzivne? Jde o pripad znamych, kteri ted uz jsou rozvedeni, v dobe kdy nebyli, tak ten vydelavajici kohoutek nepriskrtil, ale stvalo ho, ze ten druhy nedela a hlavne delat nechce, prestoze prace byla. Ale diky nim me napadlo, jak v takovem pripade soud postupuje.

Pecule, nejsem Kiara, ale neodpustim si poznamku. Vidim tam zasadni chybu v komunikaci a uz vubec nechapu, ze to onen jedinec, devce, nebo kluk, nechali zajit tak daleko!! Pracovat se musi, pokud ty moznosti jsou, dnesni doba nenahrava muzum, aby uspokojili potreby svych narocnych manzelek a tak musi makat oba dva. Toto by melo byt vyjasneno hned na zacatku a pokud ze ne-e, tak proste do toho svazku nejit, pac to hrozi peknym pruserem. Ja si to s tou svoji vyjasnil hned. Pristehovala se, taky mela takove tahy, jako ze by zustala doma, venovala se konickum, navarila mi atd.. a jasne jsem ji rekl, moje mila pokud chces se mnou bydlet a sdilet se mnou spolecne loze, budes pekne chodit do prace a vydelas tolik, kolik potrebujes na svoje nepotrebne hlouposti plus na pulku najmu - a bylo vymalovano. Pekne jsem si ji vychoval a stala se z ni zodpovedna zena wink Dnes kdyby jeden z nas prisel nedejbuh o praci, ten druhy je schopny to tahnout sam, nez se prace najde, ale my jsme my a oni jsou oni..

Není tady

#40 10. 7. 2011 10:03

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Kiaro, morf má pravdu.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#41 10. 7. 2011 12:02

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Upřímně řečeno, já jsem se ještě nikdy nesetkala s případem, že by se jeden z partnerů úmyslně vyhýbal práci, na to konto soudně požadoval od svého manžela/ky výživné a taky ho dostal stolt

Jak jsem psala, tahle varianta je pouze jednou z možností, která se může přihodit. Daleko běžnější situace, při které výživné soudy přiznávají je hrubý nepoměr mezi příjmy jednotlivých manželů, kdy ten lépe vydělávající svévolně neplní své povinnosti k rodině. Do očí bijící rozdíly jsou například ty, kdy manžel má příjmy řádově v desítkách tisíc korun, tyto příjmy si schraňuje výlučně sán pro sebe a manželka si musí poradit ze své průměrné výplaty. Nebo manželka je na mateřské, manžel - opětovně nadstandardně vydělávající - dává do domácnosti jen to nejnutnější a manželce doporučí "Nevyděláváš, tak nežer" (skutečný příběr ze života!!!)

MMCH Morphe, nerozumím "výkladu v neprospěch ženy". Ano, může se stát, že má nějaká "nenažraná panička" velké oči a napadne ji, že manžel poskytuje na domácnost málo a chce ho prostřednictvím soudu donutit, aby platil "ještě víc". V našich krajích bývá zvykem, že na každou soudní při si člověk musí sehnat a zaplatit advokáta, který svého klienta zastupuje. Pokud advokátovi pravdivě předestře potřebná fakta, advokát ji už dopředu upozorní, že při situaci, jaká je, manželce nemusí soud vyhovět, neboť poskytovanou částku shledá jako zcela dostatečnou stolt A v tom případě si manželka dobře rozmyslí, jestli jít do dopředu prohraného sporu, platit advokáta a ještě soudní výlohy smile

Nejsme totiž v Americe, jsme v ČR a naše soudy jsou při přiznávání výživného na nerozvedenou manželku stále ještě velmi konzervativní wink

Není tady

#42 10. 7. 2011 12:15

morpheus
Babinet Klub
Web

No jeste ze jsi mi to Kiaro tak skvele vysvetlila. Nehodlam shazovat Tvuj vyklad, to vazne ne, ale toto mi uplne staci. Myslim, ze bych ( dostat se do takove prekerni situace ) pozadal o radu spis pravnika, nez babineti forum, kdy diskuterky se pouze "domnivaji", nebo "maji / nemaji zkusenost". Nekdy me napada, co kdyz nejaka osoba bude labilnejsi, coz castokrat je, kdyz "resi problem" a dostane mene kvalifikovanou odpoved pouze na zaklade pocitu, zkusenosti diskutera a vezme to jako vaznou vec "bez jakehokoli overeni" ? Minimalne ze sebe udela blbku, nebo udela unahlene a nespravne rozhodnuti a muze zustat bez prostredku ( ciste hypoteticky  ) A pokud si uz bude schopna overit, proc se predtim pta na BBN a nediskutuje problem primo s pravnikem ?

Není tady

#43 10. 7. 2011 12:35

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

morphe, jsme v internetové diskusi, nikoliv v kvalifikované právní poradně. Já to teď beru sama za sebe: buď se vyjadřuju na základě svých vlastních znalostí a životních zkušeností, nebo - když něco nevím či si nejsem jistá - doporučují dotyčnému naživo konzultaci s právníkem nebo jiným odborníkem. Můžu říct: ano, je to tak, jak si myslíš Ty, že to je - ale potřebuješ právníka, nebo naopak - nemáš pravdu, takhle to nefunguje, ale stejně toho právníka potřebuješ wink

MMCH nezlob se na mě, ale jakékoliv závažné životní rozhodnutí by měl člověk učinit AŽ PO poradě s odborníky a nikoli na základě postřehů, načerpaných v nějaké internetové diskusi, byť by diskutéři mysleli své postřehy sebelépe big_smile

A ještě nakonec si dovolím poslední poznámku: znám spousty lidí, kteří učinili fatální rozhodnutí pouze na základě toho, co jim radili rodiče, životní partner, sourozenci, kamarádky, příbuzní nebo známí, protože úsudek cizích lidí - laiků pro ně byl víc, nežli Písmo svaté smile a nedokázali udělat jednu jedinou věc: zajít za odborníkem a svůj závažný problém s ním zkonzultovat. Navíc se nezřídka stávalo, že rádce sledoval svými radami pouze svůj vlastní prospěch ke škodě toho druhého, nebo byl sám "nastrčená osoba", která měla dotyčného přemluvit k tomu, aby něco konal nebo opominul opět ku prospěchu třetí osoby a chudáka tazatele ani nenapadlo, že rádce to s ním vůbec nemusí myslet dobře grater

Ony rady zdarma, aniž by za ně člověk musel vysolit jednu jedinou korunu nemusí být vždycky těmi jedinými a správnými radami smile

Upravil(a) Kiara (10. 7. 2011 12:49)

Není tady

#44 11. 7. 2011 6:25

helena
♥♥♥♥♥♥♥

na každou soudní při si člověk musí sehnat a zaplatit advokáta, který svého klienta zastupuje
Nemusí.
S výjimkou nutné obhajoby dle trestního řádu.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#45 11. 7. 2011 9:52

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

heleno, na všechny záležitosti, týkající se financí je vlastní advokát více, nežli potřebný.
Jasně, že si ho člověk brát nemusí a může si své zájmy zastupovat sám - ale v tom případě ho z 99% protistrana u soudu utluče čepicí stolt

Není tady

#46 11. 7. 2011 10:26

helena
♥♥♥♥♥♥♥

OK, Kiaro - ale rozlišujme "musí" a "potřebuje".
Mmch - já se soudila se zaměstnavatelem sama a byla jsem to neutlučené 1% http://fora.babinet.cz/img/smilies/stolt.gif

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#47 11. 7. 2011 10:53

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Ono platí, heleno, že zaměstnavatel Tě totiž nemůže roznést na kopytech stejně, jako Tvůj zákonitý partner, se kterým jsi ve při. Pracovně-právní spor je totiž něco jiného, nežli se handrkovat se svým zákonitým o výživné a posléze se s ním rozvádět: tam to je hodně o psychice a o špíně, kterou na sebe obě dvě strany nakonec kydají stolt

Je totiž rozdíl, jestli stojíš v soudní síni proti firmě nebo instituci a setkáváš se u soudu buď se svým šéfem, nebo s firemním právníkem. To jsou pro Tebe cizí lidé, do nichž Ti je venkoncem houby a jelikož víš, že právo je na Tvé straně, jdeš do bitvy zdravě napružená s cílem vyhrát a taky to vyhraješ. Ovšem něco jiného je stát v soudní síni proti osobě nejbližší, se kterou máš navíc děti a posloucháš špínu, kterou na Tebe dotyčný kydá, tam to je hodně o psychice, kterou se Ti protistrana snaží nalomit a docílit, abys s brekem utekla ze soudní síně a podanou žalobu s ostudou stáhla stolt

Upravil(a) Kiara (11. 7. 2011 11:00)

Není tady

#48 11. 7. 2011 12:58

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Ten pripad co popisuju, tak tam byl problem Morfe v tom, ze pani po MD uz nechtela jit delat a to prestoze ditko bylo ve skolce do odpoledne a nasledne kdyz chodilo do skoly, tak zustavalo v druzine. Nebylo to o tom, ze by prace nebyla, jen proste nebyla chut do ni jit. A to si pak predem muzes myslet, ze protejsek znas a pak zustanes zirat. A to neni jen o tomhle, asi clovek nikoho nema sanci predem na 100% odhadnout. Jak jsem psala, tak tam to nikdo soudne neresil, protoze kohoutek nikdo nepruskrtil. A ano, manzel nejspis desetitisice nebral, soudim podle toho jak zili a i podle toho kde pracoval. Kiaro ale zena v domacnosti je vlastne teda co? Jako kdyz uz ma deti skolou povinne a je presto doma? Tudiz vlastne by i ten, kdo je doma, protoze se mu delat nechce, spadal pod "zenu v domacnosti"? Protoze jak prokazat, ze je nekdo doma, protoze se tak z nejakeho duvodu domluvili a nebo ze ten jeden delat nechce, prestoze by mohl a druhy by byl naopak rad.

Není tady

#49 11. 7. 2011 13:03

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Morfe a jedna teoreticka otazka. Ty sice pises, ze jste si to s pritelkyni (manzelkou) vyjasnili na zacatku. Fajn, tak by to melo byt. Ale jak bys postupoval, az by jste meli ditko a po rodicovske dovolene by nastala tahle situace (prestoze jste si to predem vyjasnili) a dejme tomu diteti bylo 8 let a manzelka by praci stale nejen nemela, ale ani nehledala. Ty bys ji tu a tam neco sehnal, ale ona by rovnou rekla, ze tohle delat nebude, pripadne by tam sla a po tydnu rekla, ze to neni prace pro ni?

Není tady

#50 11. 7. 2011 13:15

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

pecule, ať je situace jakákoliv, čili ať se domluvili nebo nedomluvili, pořád platí, že oba dva manželé mají nárok na stejnou životní úroveň. Žena v domácnosti se posuzuje jako žena v domácnosti bez ohledu na to, jestli v domácnosti zůstává na základě domluvy obou dvou manželů nebo o své vůli.

MMCH i za komunistů - pokud byla žena vdaná a měla v občance zapsáno: "v domácnosti", tak ji taky nikdo nehonil za příživu, prostě se mělo za to, že má obživu zajištěnou ze strany manžela. Stávalo se to sice zřídkakdy, že manžel nenutil manželku chodit do práce, ale stávalo se to smile

Jinak - pokud má někdo to "štěstí", že se partner nezapojuje do pracovního procesu a zůstává doma, aniž by to bylo od počátku domluveno, partner se může nechat rozvést. Ovšem do rozvodu je povinen přispívat na výživu a potřeby druhého manžela tak, aby měli oba dva stejnou životní úroveň. Všechno na světě se dá bohužel zneužít, pecule, zrovna tak i zákon, původně myšlený na ochranu jednoho z manželů před zlou vůlí druhého manžela stolt

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí