Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

• Diskuse
  •  » Psychologická
  •  » Větší statečnost setrvání v manželství nebo odchod-teorie x praxe

#51 4. 7. 2011 17:18

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Re: Větší statečnost setrvání v manželství nebo odchod-teorie x praxe

dusička napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

dusička napsal(a):

Ona je statečná, protože myslí nejen na sebe a svoji "hrdost", ale především na své děti
gloriavavava copak je statečnost to, že chceš dětem dopřát. A že nemyslíš jenom na sebe, tak to je statečanost?

Nevím, jestli ti rozumím, dušičko. Já myslím, že je statečná, protože je ochotna ze svých požadavků, které jsou jen pro ni, ustoupit a myslet i na život dětí. Pokud bych v návalu uraženosti demonstratvně odešla z manželství a vystavila děti určitému strádání, tak to  (podle mne) není statečnost. Statečnost je, když si to v klidu rozumově zhodnotím, a udělám to, co je pro děti nejlepší. Děti jsou s námi jen chvíli, pak se osamostatní - tak je dobré to tu chvíli vydržet a svoje požadavky trochu odložit.

Jo tak to je statečnost.
ALe to přeci nedělá jen kvůli dětem, ale i kvůli sobě. Protože když uvidí děti štastné , bude štastná i ona.

No jasně že ano, to jsem si neuvědomila tummenuppgodlike

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#52 4. 7. 2011 17:34

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

I já tobě Pan pussa. Reaguji na tebe asi proto, že mi připadᚠnejzajímavější.

Ty foléééééé...tak to by mně ani ve snu nenapadlo wink

Teď vážně: ty si skutečně myslíš, že ROZUMOVÉ rozhodnutí může ženě a jejím dětem přinést štěstí?
Že tam nehrozí to, že jim do živta dá dárky jako: za všechno se platí...manželství je kšeft....všechno se dá vydržet, když se to vyplatí... nedá se prostě nic jiného dělat, protože nemám kam jít...chlap má vydělávat prachy a ženská držet hubu...na mně nezáleží...lásku si nezasloužím.... láska není k ničemu...atc.atc.?

No, Pan, ty používᚠnevhodná úsloví, a proto vlastně manipuluješ spoludiskutéra do pozice, v které by ti dal zapravdu.
Jak to myslím, to jsem napsala v rozhovoru s Dušičkou.
Tak to rozebereme per partes:
1) za všechno se platí - ano, za všechno se platí (zákon karmy)
a přesto manželství, ani jiný vztah není kšeft
2) všechno se dá vydržet - to jistě nikdo netvrdí, že se všechno dá vydržet, ale neodcházíme hned, jak nám něco přeletí přes nos, jak se v dnešní době často stává
Ještě jsem zapomněla ten dovětek "když se to vyplatí" - tohle v podstatě hodnotí každý nebo ty dělᚠzásadně to, co ti naopak neprospívá, nějak tě to poškozuje?
3) nemohu nic jiného dělat, protože nemám kam jít- to je samozřejmě případ od případu - někdy nic jiného nezbývá než odejít (ovšem nikoli z uražené ješitnosti)
A ta ostatní prohlášení, co tam píšeš, to jsou takové polopravdy.
Proč by měl někdo, kdo si vše v klidu rozmyslí, říkat: na mně nezáleží, lásku si nezasloužím, láska není k ničemu, ženská má držet hubu? Já jsem tedy žádný takový nesmysl neříkala a ani to nijak nesouvisí s tím postojem, o kterém jsem mluvila.

Upravil(a) Vějířovka (4. 7. 2011 17:37)

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#53 4. 7. 2011 17:36

ViktorkaM
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno

Ivana napsal(a):

... Jinak co to je neuspokojivé manželství? Když jeden z manželů těžce onemocní, je to už natolik neuspokojivé, že je omluvitelné z takového vztahu odejít?

dumbom Pfuj! dumbom

Michelangelo prý odpověděl na otázku, jak to dě­lá, že je schopen vytvořit tak dokonalou sochu lva, která vypadá jako živá: „Odstraňuji prostě všechno, co nevy­padá jako lev."

Není tady

#54 4. 7. 2011 17:45

ViktorkaM
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

...Hele, sleduj mně:
Revliba dala nějakou otázku.
Ty místo toho, abys reagovala na Revlibu, naskočíěš si na můj názor a podle toho svého ho cupuješ.
Tvoje ego se snaží lapit to moje.
Přesně takhle tu začíná většina "hádek", proti kterým ty sama brojíš a odsuzuješ je.
No nejsi ty legrační?
Posílám pusu pussa

Ne. Legracni je to, jak ty to prezentujes (ale uz delsi dobu chapu, ze jses v tom nevinne, pac opravdu ..., ale opravdu, jsi tu vsecku moudrost sveta nepobrala, ac byly casy, kdy se mi zdalo, ze mozna aj jo... skurt )... styrka

Michelangelo prý odpověděl na otázku, jak to dě­lá, že je schopen vytvořit tak dokonalou sochu lva, která vypadá jako živá: „Odstraňuji prostě všechno, co nevy­padá jako lev."

Není tady

#55 4. 7. 2011 17:51

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Vějířovka napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

I já tobě Pan pussa. Reaguji na tebe asi proto, že mi připadᚠnejzajímavější.

Ty foléééééé...tak to by mně ani ve snu nenapadlo wink

Teď vážně: ty si skutečně myslíš, že ROZUMOVÉ rozhodnutí může ženě a jejím dětem přinést štěstí?
Že tam nehrozí to, že jim do živta dá dárky jako: za všechno se platí...manželství je kšeft....všechno se dá vydržet, když se to vyplatí... nedá se prostě nic jiného dělat, protože nemám kam jít...chlap má vydělávat prachy a ženská držet hubu...na mně nezáleží...lásku si nezasloužím.... láska není k ničemu...atc.atc.?

No, Pan, ty používᚠnevhodná úsloví, a proto vlastně manipuluješ spoludiskutéra do pozice, v které by ti dal zapravdu.
Jak to myslím, to jsem napsala v rozhovoru s Dušičkou.
Tak to rozebereme per partes:
1) za všechno se platí - ano, za všechno se platí (zákon karmy)
a přesto manželství, ani jiný vztah není kšeft
2) všechno se dá vydržet - to jistě nikdo netvrdí, že se všechno dá vydržet, ale neodcházíme hned, jak nám něco přeletí přes nos, jak se v dnešní době často stává
Ještě jsem zapomněla ten dovětek "když se to vyplatí" - tohle v podstatě hodnotí každý nebo ty dělᚠzásadně to, co ti naopak neprospívá, nějak tě to poškozuje?
3) nemohu nic jiného dělat, protože nemám kam jít- to je samozřejmě případ od případu - někdy nic jiného nezbývá než odejít (ovšem nikoli z uražené ješitnosti)
A ta ostatní prohlášení, co tam píšeš, to jsou takové polopravdy.
Proč by měl někdo, kdo si vše v klidu rozmyslí, říkat: na mně nezáleží, lásku si nezasloužím, láska není k ničemu, ženská má držet hubu? Já jsem tedy žádný takový nesmysl neříkala a ani to nijak nesouvisí s tím postojem, o kterém jsem mluvila.

Vějířovko,
to o čem píšu, to není nic, co by se dalo rozebrat tak, jak ty to tu děláš. Taky to není nic, co by si šlověk na vědomé úrovni UVĚDOMOVAL. Jsou to PODVĚDOMÉ programy, které řídí životy mnoha lidí,kteří u svých rodičů neviděli žádné projevy lásky, nebo alespoň respektu či úcty.
Není to nic, co můžeš okecat nebo takhle jak to tu zkušíš vysvětlit.
Není to prostě nic, co bys mohla uchopit ROZUMEM, jak se o to pokoušíš. BI.

Konec konců okecat a vysvětlit se dá leccos. Každý rozumný člověk například ví, že pavouk je zvířátko,které není schopné člověku vážně ublížit. Přesto jsou mezi námi mnozí, kteří při jeho spatření vřískají a třesou se odporem a strachy. Proč asi, co myslíš?
Tohle není moje manipulace, tohle je prostě fakt, na který rozumová odpověď neexistuje, odpověď totiž leží hluboko v lidském podvědomí, které pracuje i u malých, zdánlivě šastných dítek, protože maminka od tatínka neodešla a ony se tak mají "dobře."

Kdybych se s následky těhle rozumových kšeftů nesetkávala u dospělých lidí - mohla bych ti tu líčit hrůzostrašné příběhy o tom, jak mamka byla "statečná" a nebo taka byl "statečný" a jejich děti se z té jejich statečnosti a toho, že rodiče pro ně dělali to "nejlepší", nohou teď v dospělosti bolestí psychickou a mnohdy i fyzickou pominout- možná bys mne přesvědčila.

Vějířovko, ty se na to prostě dívᚠstále očima své výchovy a pčesvědčení. Zkus jen trochu změnit úhel pohledu a nebo prostě jen připustit, že jsou lidé, kteří se na to dívají jinak.
Je přece na každém, jak žije. Jestli žije a nebo kšeftuje. A ve vztazích kšeftuje spousta lidí. Někteří si to dokonce dovedou i přiznat.
Také ne každá matka přesně ví, co je pro její děti dobré. Ona jen může vědět, co je dobré pro ni samotnou. Nic víc, nic míň.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#56 4. 7. 2011 17:52

ViktorkaM
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

...A dopilovat pomalinku polehounku, aby chlap si myslel, že to tu ženskou myšlenku vymyslel on sám lol

Jo, ve zkratce by se to tak mohlo nazvat..., ale tady je to opravdu zatim jeste jenom o tom, ze zde vznikla nejaka sitauce, ktera one mamce malych deti NEJAK nevyhovuje.... a tak by meli mnoho a mnoho veceru u spolecneho stolu mluvit o tom, jak "to dopilovat".
Nejdriv oni dva spolu, samozrejme, a pokud nedojde ke shode, ... pak je na zene, aby to udelala zpusobem, ktery jsi uvedla, Dusinko - Sudicko... pussa

Není tady

#57 4. 7. 2011 17:54

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

ViktorkaM napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

...Hele, sleduj mně:
Revliba dala nějakou otázku.
Ty místo toho, abys reagovala na Revlibu, naskočíěš si na můj názor a podle toho svého ho cupuješ.
Tvoje ego se snaží lapit to moje.
Přesně takhle tu začíná většina "hádek", proti kterým ty sama brojíš a odsuzuješ je.
No nejsi ty legrační?
Posílám pusu pussa

Ne. Legracni je to, jak ty to prezentujes (ale uz delsi dobu chapu, ze jses v tom nevinne, pac opravdu ..., ale opravdu, jsi tu vsecku moudrost sveta nepobrala, ac byly casy, kdy se mi zdalo, ze mozna aj jo... skurt )... styrka

A co jako Viktorko?
Zapomněla jsi mi odpovědět na můj dotaz koho, čeho a proč se bojíš.
A nebo se bojíš mi odpovědět?
Že ty nevíš jak stolt
Pak seď tiše v lavici a snaž se neupoutat moji pozornost, víš přece jak to u nás ředitelek Zeměkoule chodí a nebo ne? wink

Není tady

#58 4. 7. 2011 18:02

ViktorkaM
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

...ALe to přeci nedělá jen kvůli dětem, ale i kvůli sobě. Protože když uvidí děti štastné , bude štastná i ona.

Jo, Dusi, pochopila jsem, proc... ale to je jedno. Jsi zatim cistoucka, ajko alabastr... godlike Zustan tak, a budu te mit v "oblibenych"... stolt pussa

Není tady

#59 4. 7. 2011 18:14

ViktorkaM
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

... Každý rozumný člověk například ví, že pavouk je zvířátko,které není schopné člověku vážně ublížit. Přesto jsou mezi námi mnozí, kteří při jeho spatření vřískají a třesou se odporem a strachy. Proč asi, co myslíš?....

Krome tech, kteri vi o smrticim jedu napr. tarantule... dudlik

Není tady

#60 4. 7. 2011 18:39

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Pandora napsal(a):

Kdybych se s následky těhle rozumových kšeftů nesetkávala u dospělých lidí - mohla bych ti tu líčit hrůzostrašné příběhy o tom, jak mamka byla "statečná" a nebo taka byl "statečný" a jejich děti se z té jejich statečnosti a toho, že rodiče pro ně dělali to "nejlepší", nohou teď v dospělosti bolestí psychickou a mnohdy i fyzickou pominout- možná bys mne přesvědčila.

Vějířovko, ty se na to prostě dívᚠstále očima své výchovy a pčesvědčení. Zkus jen trochu změnit úhel pohledu a nebo prostě jen připustit, že jsou lidé, kteří se na to dívají jinak.Je přece na každém, jak žije. Jestli žije a nebo kšeftuje. A ve vztazích kšeftuje spousta lidí. Někteří si to dokonce dovedou i přiznat.
Také ne každá matka přesně ví, co je pro její děti dobré. Ona jen může vědět, co je dobré pro ni samotnou. Nic víc, nic míň.

Samozřejmě, že se na to dívám ze své pozice, to je přirozené, ale i vím, že se na to mohou dívat jiní z jiného úhlu, jinak (vždy i ty se na to dívᚠjinak než já).
Pokud matka neví, co je pro její děti dobré, tak lze začít od naprosto jednoduchých otázek, které si postupně (podle míry své vyzrálosti) zodpovídá. Ještě je velice důležitá myšlenka, kterou tady uvedla Dušička, a sice, že pro opravdovou matku je to, co je dobré pro její děti, dobré i pro ni - necítí to jako obě. My tady mluvíme ne o nějakých záhadných patologických případech, ale o případu workoholika a jeho moudré manželky, která pečuje o své děti, z nichž jedno je nemocné a která našla svou cestu v kompromisu.
A ty hned začneš vzdychat nad zlatou klecí nad kšefty v manželství.
Tvrdíš, že jí muž podmínky diktuje - ale jsou to kupodivu podmínky pro ni výhodné, takže je ráda přijme.
Co jí tedy radíš, aby ty výhodné podmínky hrdě nepřijala a vyletěla ze zlaté klece, kde ji nikdo nedrží?

Upravil(a) Vějířovka (4. 7. 2011 18:41)

Není tady

#61 4. 7. 2011 18:39

ViktorkaM
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

...A co jako Viktorko?
Že ty nevíš jak stolt
Pak seď tiše v lavici a snaž se neupoutat moji pozornost, víš přece jak to u nás ředitelek Zeměkoule chodí a nebo ne? wink

va Nebojim se nikoho. A pokud se tyka te kralovske hry, coz jsou SACHY (v obou smyslech), bojim se zacatecniku, pac byvaj nejtezsimi souperi, zezacatku... - ale ja s tebou nejsem v zacatku (hrajem spolu uz minimalne 4 roky...) a dovolim si tvrdit, ze... dumbom takze klidek a pohodicka, verim, ze nase "hastereni" je Babinetu prospesne... reta

Není tady

#62 4. 7. 2011 18:46

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

ViktorkaM napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

... Každý rozumný člověk například ví, že pavouk je zvířátko,které není schopné člověku vážně ublížit. Přesto jsou mezi námi mnozí, kteří při jeho spatření vřískají a třesou se odporem a strachy. Proč asi, co myslíš?....

Krome tech, kteri vi o smrticim jedu napr. tarantule... dudlik

Ty mᚠVoktorko v bytě tarantule?
Nu...čemu se to vlastně divím.

Není tady

#63 4. 7. 2011 18:47

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

holcina napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Au au...zlatá klec....
Tohle opravdu není statečnost, ale obchod, kde jeden diktuje pravidla a druhý je prostě přijal, protože konec konců jsou pro něj výhodná. Je ale třeba si sama před sebeou ten obchod ještě nějak obhájit.....a to už vůbec není o statečnosti, tam úřaduje ego....

je takový obchod špatně? nemluvím o lásce něco za něco, to ani nejde. Mluvím o manželství, to přece je možné, pokud to oběma stranám vyhovuje

Já jem ale přece nikde neřekla, že takový obchod je špatně, naopak, řekla jsem, že je to dobrý obchod.
Nicméně skutečně dobrý je ale jen tehdy, když si ho dotyčná sáma před sebou obhájí, sama se s ním vyrovná, necítí křivdu a by jen v myšlenkých neobviňuje svého obchodního partnera.
Zlatá klec je většinou hodně "težké vězení". Je to většinou něco za něco - a už musíš poslouchat, vyúčtovávat koruny a nebo se zodpovídat z čehokoliv.
A hlavně - tohle není VZTAH, toto je prostě OBCHOD. A tak je to třeba brát, jinak se to přežít nedá. Nu a kdo nechce obchodovat, ten halt z té klece musí ven. Ale nejdřív si to podle mne musí srovnat ne s tím druhým, ale sám se sebou, se svým egem, se svou sebeláskou, jinak to asi nejde.

Já jsem přece neřekla, že jsi to řekla:-))) jen jsem se ptala, zajímalo mě co k tomu řekneš .-)

Není tady

#64 4. 7. 2011 18:49

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Vějířovka napsal(a):

Pandora napsal(a):

Vějířovko, ty se na to prostě dívᚠstále očima své výchovy a pčesvědčení. Zkus jen trochu změnit úhel pohledu a nebo prostě jen připustit, že jsou lidé, kteří se na to dívají jinak.Je přece na každém, jak žije. Jestli žije a nebo kšeftuje. A ve vztazích kšeftuje spousta lidí. Někteří si to dokonce dovedou i přiznat.

Samozřejmě, že se na to dívám ze své pozice, to je přirozené, ale i vím, že se na to mohou dívat jiní z jiného úhlu, jinak (vždy i ty se na to dívᚠjinak než já).
Pokud matka neví, co je pro její děti dobré, tak lze začít od naprosto jednoduchých otázek, které si postupně (podle míry své vyzrálosti) zodpovídá. Ještě je velice důležitá myšlenka, kterou tady uvedla Dušička, a sice, že pro opravdovou matku je to, co je dobré pro její děti, dobré i pro ni - necítí to jako obě. My tady mluvíme ne o nějakých záhadných patologických případech, ale o případu workoholika a jeho moudré manželky, která pečuje o své děti, z nichž jedno je nemocné a která našla svou cestu v kompromisu.
Tvrdíš, že jí muž podmínky diktuje - ale jsou to kupodivu podmínky pro ni výhodné, takže je ráda přijme.
Co jí tedy radíš, aby ty výhodné podmínky hrdě nepřijala a vyletěla ze zlaté klece, kde ji nikdo nedrží?

Vějířovko, ty mně nečteš. Ty čteš to, co si myslíš, že moje písmenka obshují.... Takže to halt budeš muset dál probrat se svou myslí, ne se mnou stolt

Není tady

#65 4. 7. 2011 18:50

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

ViktorkaM napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

...A co jako Viktorko?
Že ty nevíš jak stolt

va Nebojim se nikoho. A pokud se tyka te kralovske hry, coz jsou SACHY (v obou smyslech), bojim se zacatecniku, pac byvaj nejtezsimi souperi, zezacatku... - ale ja s tebou nejsem v zacatku (hrajem spolu uz minimalne 4 roky...) a dovolim si tvrdit, ze... dumbom takze klidek a pohodicka, verim, ze nase "hastereni" je Babinetu prospesne... reta

No i tak se z toho lze vykroutit. Když nevíš, tak nevíš, beru to tummenupp

Není tady

#66 4. 7. 2011 18:52

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

holcina napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

holcina napsal(a):

je takový obchod špatně? nemluvím o lásce něco za něco, to ani nejde. Mluvím o manželství, to přece je možné, pokud to oběma stranám vyhovuje

Já jem ale přece nikde neřekla, že takový obchod je špatně, naopak, řekla jsem, že je to dobrý obchod.
Nicméně skutečně dobrý je ale jen tehdy, když si ho dotyčná sáma před sebou obhájí, sama se s ním vyrovná, necítí křivdu a by jen v myšlenkých neobviňuje svého obchodního partnera.
Zlatá klec je většinou hodně "težké vězení". Je to většinou něco za něco - a už musíš poslouchat, vyúčtovávat koruny a nebo se zodpovídat z čehokoliv.
A hlavně - tohle není VZTAH, toto je prostě OBCHOD. A tak je to třeba brát, jinak se to přežít nedá. Nu a kdo nechce obchodovat, ten halt z té klece musí ven. Ale nejdřív si to podle mne musí srovnat ne s tím druhým, ale sám se sebou, se svým egem, se svou sebeláskou, jinak to asi nejde.

Já jsem přece neřekla, že jsi to řekla:-))) jen jsem se ptala, zajímalo mě co k tomu řekneš .-)

Ale já už jsem dokonce NĚKOLIKRÁT řekla stolt

Není tady

#67 4. 7. 2011 18:57

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

holcina napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Ale já už jsem dokonce NĚKOLIKRÁT řekla stolt

Tohle jsem myslela, a já se jen ptala lol

Není tady

#68 4. 7. 2011 18:57

zuzi777a
♥♥♥♥♥♥-
Web

Nějak tam nevidím statečnost, spíš zodpovědnost a lásku k dětem.  Máma , která  zůstává i když by  "možná" někde na ni čekal princ na bílém koni s jachtou  a přece je u svých dvou dětí  a manžela, pro kterého zřejmě bude spíš dobrým  pracovním partnerem.  Možná tuší, že by hledání nějaké jiné alternativy narazilo na  těžké nalezení partnera ,který by její dvě děti akceptoval a zajistil alespoň jako biologický otec. Možná jí to skutečně vyhovuje a  nepovažuje se za obě.
Nějak mi  sem zapadá Exupery: Jsi zodpovědný za to , co jsi k sobě připoutal ( a ty děti jsou docela velkým připoutaným objektem)
Tj. nikoliv statečný, ale zodpovědný.A to z obou pozic. I z pozice toho muže workoholika, který by dozajista svých 5 minut denně zbývajících po práci a peníze vydělané dokázal "projet" jinak , než zabezpečením rodiny , funkční "jinak" ale přece jen jeho....

Není tady

#69 4. 7. 2011 19:34

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

Pandora napsal(a):

Vějířovko, ty mně nečteš. Ty čteš to, co si myslíš, že moje písmenka obshují.... Takže to halt budeš muset dál probrat se svou myslí, ne se mnou stolt

Mám dojem, že ani ty mě nečteš, Pan, už se musíme smířit s tím, že se míjíme.

Není tady

#70 4. 7. 2011 19:37

Blossom
Host

Přemýšlímo tomto vláknu a zdá se mi, že pojem statečnost setrvání manželství není správně zvolený termín. Toto je vždy individuální a někdy je těžké říct, kde je dělící čára mezi statečností a zbabělostí.

Ale zkusím se nad tím zamyslet z nastíněného hlediska: Podle mě je určitá statečnost třeba v dlouhotrvajícím, krásném manželství když jeden se náhle zamiluje jinde, tak druhý je tak statečný, že je schopen tu hrůzu třebas rok vydržet, než se ten druhý vzpamatuje a odmiluje , pak mu dovede statečně odppustit a udělat tlustou čáru a žijou spolu spokojeně dál. V takovém případě by myslím šlo mluvit o statečnosti...

Ale pokud jeden z partnerů toho druhého imrvére podvádí, chvíli s tím a chvíli zas s někým dalším, tak pak se mi zdá, že pro prvního setrvávat v takovém manželství není statečnost, ale spíš ne-statečnost = neschopnost včas odejít, nestatečnost v tom "nechat si doživotně dělat ze sebe blbce".
Aspoň já bych se v takovém vztahu za blbce cítila.

Dále je jednoznačná statečnost neopustit těžce nemocného partnera. godlike
Ovšem třeba zůstávat s partnerem - tyranem, je podle mě nedostatek síly odejít a nebo rovnou masochismus.

Nedávno mi vyprávěla kamarádka, jak její mamka měla za manžela nejprve tyrana, mimo jiné - topil ji ve vaně, doma bylo peklo. Z této hrůzy ji vysvobodila až manželova smrt - a našla si pak dalšího děsného chlapa, který se na její dceru dobýval do ložnice a do koupelny, až ta dívka ve svých 18 musela prchnout z domova, jinak to nebylo k žití.
Tady to vidím nejen jako ne-statečnost, setrvávat v takovém patologickém vztahu, ale rovnou jako zbabělost, neschopnost vystřelit takového chlapa někam do pryč, nechat týrat a obtěžovat vlastní dceru a nechat ji pak kvůli takovému pošukovi odejít z domova.... hmm sad

Možná by se dalo říct - někdy je statečnost v manželství zůstat, a nekdy je zas statečnost umět z manželství včas odejít.

Myslím ale, že pojem statečnost v setrvávání v manželství není tak úplně na místě. Že by se měl spíš člověk ptát - a stojí mi tohle ještě za to?
Pokud si odpoví ano, stojí,. má smysl setrvat.
Pokud si odpoví - tohle je už o ničem, už jsme si jen lhostejní a nebo se dokonce jen už nenávidíme. A pak je třeba najít v sobě tu sílu odejít.

#71 4. 7. 2011 19:58

vitto
♥♥♥♥♥--

Hmmm... Tady se píše o takové modelové situaci - "Zlý" manžel versus obětavá pečovatelka. A taky, že dobrá matka ví, co je dobré pro její děti. Já to věděla a přesto jednala pouze ve svém zájmu - je to sobecké ? Ex byl super chlap, milující otec, který se synovi věnoval nadmíru, nesmírně velkorysý a štědrý až na svůj úkor, syn ho miloval bezmezně a on jej taky. Přesto, i když nám spolu bylo dobře, dělal věci, které mě ničily. Věděla jsem, že rozchodem oba poškodím, přesto jsem v manželství nemohla setrvat - kvůli sobě...

Není tady

#72 4. 7. 2011 20:07

morpheus
Babinet Klub
Místo: Dolní Kotěhůlky
Web

Hadaci chliv ? Tys napsala to v tomto cisle prispevku, Ty me nectes, vidis jaka jsi ( jeste neni po 22:00 ) atd... Drsne. To mi neco silne pripomina smile Az se dohadate, tak mi dejte vedet, at taky necim prispeju, nebo vite co ? Hadejte se co nejdele, bude to pro me mnohem zajimavejsi big_smile

"Upozorňujeme, že neživé objekty, jako je Kamarádka, nemluví. Pokud mluví, doporučujeme neposlouchat jejich rady"

Není tady

#73 4. 7. 2011 20:10

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

morpheus napsal(a):

Hadaci chliv ? Tys napsala to v tomto cisle prispevku, Ty me nectes, vidis jaka jsi ( jeste neni po 22:00 ) atd... Drsne. To mi neco silne pripomina smile Az se dohadate, tak mi dejte vedet, at taky necim prispeju, nebo vite co ? Hadejte se co nejdele, bude to pro me mnohem zajimavejsi big_smile

Morpehe, ty jsi požil? wink

Není tady

#74 4. 7. 2011 20:13

morpheus
Babinet Klub
Místo: Dolní Kotěhůlky
Web

Pandora : Nepozil, spis zahulil, ale hlavne ctu tongue OKI, ani se neprihlasuju k tematu, tema je to pro me dooost silne na jedno brdo, jako ostatnich asyk 1000 predeslych ... vissla

"Upozorňujeme, že neživé objekty, jako je Kamarádka, nemluví. Pokud mluví, doporučujeme neposlouchat jejich rady"

Není tady

#75 4. 7. 2011 20:14

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Statečnost je obojí, záleží na konkrétní situaci.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

• Diskuse
  •  » Psychologická
  •  » Větší statečnost setrvání v manželství nebo odchod-teorie x praxe
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí