29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Již delší dobu přemýšlím o tom,kdo je větší osobnost....statečnější,moudřejší...ten,kdo vydrží v neuspokojivém manželství či svazku z různých důvodů...anebo ten,kdo udělá radikální řez a odejde?
Pod vlivem dnešního zážitku tu tedy nadhazuji téma...já sama si na tuto otázku nedovedu zatím odpovědět...
Není tady
Myslím, že statečnost takhle měřit nelze.
Pro mě je statečnost, když třeba někdo vidí topícího se a zachrání ho, bez ohledu na sebe.
Zůstat v nevyhovujícím partnerském vztahu podle mě není statečnost.
To je oběť, blbost, lenost, strach, kvůli dětem - možná láska - zůstat v nevyhovujícím svazku. Může to mít víc důvodů.
A odejít je dle mého - odvaha, únava-že už dál takhle nemůžu, nebo se zničím, či zničím partnera, děti nebo všechny.
Určitě jsou další pojmenování, teď mě další nenapadá.
Myslím, že otázka v záhlaví vlákna je příliš černo-bílá. Takhle jednoduché to není.
Upravil(a) majkafa (4. 7. 2011 14:15)
Další "zajímavé" téma, ve kterém si za tři dny přečtu to samé, co v každém jiném !
Statečnější a moudřejší je ten, kdo daruje část svého já pro dobrou věc, aby například pomohl ostatním a přitom nečekal odměnu...Tahat statečnost do partnerského vztahu, kde má mít nejvyšší prioritu láska je poněkud ....
Není tady
Právě...znám ženy,které zůstaly ve svazku,který nebyl štastný,překonaly samy krize a dnes třeba už v důchodu jsou se svým mužem spokojené a rády,že se mají navzájem....já bych toto nedokázala,ale nejsem si jistá,zda to není spíš zbabělost a utíkání od problémů..jestli není dneska všechno moc jednoduché a nakonec jen ti "stateční" vydrží...nevím,jestli jsem srozumitelná...
Není tady
Majkafo, nikoli...Revliba otázku položila dobře a správně. Přesně toto ji zajímá. Na tuto otázku existuje pouze odpověď A nebo B, něco podobného jako jsou testy v časopisech pro ženy. Jestliže mám odpovědět přesně na otázku v záhlaví, pak je moje odpověď A, protože utíkají pouze zbabělci.
Není tady
Nelze takto A nebo B, protože každý případ je jiný, každý člověk je jiný.
Jako má každý jinde práh bolesti, tak má i to, co umí zkousnout, co už neumí.
Mně naopak přijdou statečnější Ty, co dokážou odejít.
Ale kdybych měla odejít já, cítím to jako útek a ne statečnost. PRotože tam mám ještě něco.
Takže Revlibo - myslím, že to je individuální. A každý to svým pohledem vidí jinak.
Mmch - moc by mě zajímalo, jak si přišla na takovouhle otázkua?
Není tady
To je podľa mňa od prípadu k prípadu... Sú vzťahy, z ktorých utiecť je otázkou sebazáchovy... ani nie statočnosti, ale čiste záchrany života (a nehovorím o fyzickom týraní, alebo nie LEN) a sú vzťahy, resp. ľudia, ktorí odchádzajú pri najmenšom náznaku, že všekto nejde hladko a podľa ich predstáv. It depends.
Není tady
selima to řekla dobře.
Není tady
dusička napsal(a):
Nelze takto A nebo B, protože každý případ je jiný, každý člověk je jiný.
Jako má každý jinde práh bolesti, tak má i to, co umí zkousnout, co už neumí.
Mně naopak přijdou statečnější Ty, co dokážou odejít.
Ale kdybych měla odejít já, cítím to jako útek a ne statečnost. PRotože tam mám ještě něco.
Takže Revlibo - myslím, že to je individuální. A každý to svým pohledem vidí jinak.
Mmch - moc by mě zajímalo, jak si přišla na takovouhle otázkua?
Přemýšlím o ní už dlouho a zrovna jsem přijela od rodičů...,ale nechci tu rozebírat jejich manželství..zajímá mě pohled odjinud..
Není tady
Revliba napsal(a):
Již delší dobu přemýšlím o tom,kdo je větší osobnost....statečnější,moudřejší...ten,kdo vydrží v neuspokojivém manželství či svazku z různých důvodů...anebo ten,kdo udělá radikální řez a odejde?
Pod vlivem dnešního zážitku tu tedy nadhazuji téma...já sama si na tuto otázku nedovedu zatím odpovědět...
Pro mě je statečnější ten, kdo dokáže být upřímný sám k sobě a přiznat si, že něco nefunguje. To je první krok. Když to co nefunguje lze řešit, je to fajn. Když to řešit nelze - jedna nebo obě dvě strany nechtěji, je skvělé, když má člověk dostatek uvědomění k tomu, aby to ukončil. Nejhorší podle mě je, žít něco nebo v něčem jen proto, že mám strach to změnit, to je podle mě neschopnost a je to přežívání místo žití.
Když Ti doma v kvetináči uschne velký strom, který Ti bude zabírat půlku pokoje a bude SUCHÝ, necháš si ho v tom pokoji nebo ho vyhodíš, aby Ti ubíral Tvé místo? (Něco jiného je, pokud ten strom jeví alespoň minimální vlastnosti pro přežití).
Upravil(a) mariposa (4. 7. 2011 14:44)
Není tady
Hrůza a děs mne jímá při představě statečného partnera, který se mnou zůstává proti svému srdci.....
Není tady
mariposa napsal(a):
Revliba napsal(a):
Pod vlivem dnešního zážitku tu tedy nadhazuji téma...já sama si na tuto otázku nedovedu zatím odpovědět...Pro mě je statečnější ten, kdo dokáže být upřímný sám k sobě a přiznat si, že něco nefunguje. To je první krok. Když to co nefunguje lze řešit, je to fajn. Když to řešit nelze - jedna nebo obě dvě strany nechtěji, je skvělé, když má člověk dostatek uvědomění k tomu, aby to ukončil. Nejhorší podle mě je, žít něco nebo v něčem jen proto, že mám strach to změnit, to je podle mě neschopnost a je to přežívání místo žití.
Když Ti doma v kvetináči uschne velký strom, který Ti bude zabírat půlku pokoje a bude SUCHÝ, necháš si ho v tom pokoji nebo ho vyhodíš, aby Ti ubíral Tvé místo? (Něco jiného je, pokud ten strom jeví alespoň minimální vlastnosti pro přežití).
Toto je dle mého názoru zjednodušené..jedna má známá žije v takovémto nedobrém vztahu,je to žena velmi laskavá,přemýšlivá...má 2 děti,jedno autistické...manžel nefunguje,ale finančně zajistí...ona na sobě obrovsky zapracovala,aby v tom mohla žít..nemyslím si,že je štastnější,ale našla si svou cestu,aby vydržela...i kdyby neměla strach,odešla a nějak se protloukala,nemyslím si,že by byla štastnější....já toto považuji za statečnost
Není tady
Ona je dosť zložitá aj otázka, čo je šťastie... a kde sa začína NAŠE šťastie a končí šťastie tých druhých.. Veľa otázok a málo odpovedí, respektíve málo univerzálnych odpovedí.
Není tady
Revliba napsal(a):
Toto je dle mého názoru zjednodušené..jedna má známá žije v takovémto nedobrém vztahu,je to žena velmi laskavá,přemýšlivá...má 2 děti,jedno autistické...manžel nefunguje,ale finančně zajistí...ona na sobě obrovsky zapracovala,aby v tom mohla žít..nemyslím si,že je štastnější,ale našla si svou cestu,aby vydržela...i kdyby neměla strach,odešla a nějak se protloukala,nemyslím si,že by byla štastnější....já toto považuji za statečnost
Co myslíš tím nefunguje? Co chybí? Manžel neodejde?
Není tady
Revlibo - právě mě napadlo, jestli si o tom nezačala přemýšlet až když si viděla své rodiče.
Jen - taky jako dítě jsem se udivovala, že naši se nerozvedou. Hádky se střídali s obdobím klidu. ALe byla tam ta !láska! A ted po letech mi přijde, že přehodnotili tak nějak svůj život, že jsou na sebe hodnější, vstřícnější, že chápou jeden druhého.
Ale asi bych to nenezvala statečností, že spolu zůstali.
Není tady
Revliba napsal(a):
Já tohle považuji za obchod: každý dá to, co má a oba vědí, o co jde.
Není to nic proti ničemu, nikdo není statečný, nikdo naní zbabělec.
To je dobrý obchod.
Není tady
Bramborka napsal(a):
Revliba napsal(a):
Já v tom vidím to, že tvá známá vidí - to zajištění finanční,
no vidíš, já bych spíš brala statečanost, že odejde.
Ale to musí vidět tvá známá, podle mýho když jim nijak neubližuje, tak to jde.
Mmch - jak nefungující, zeptám se stejně jako Bramborka
Není tady
Bramborka napsal(a):
Revliba napsal(a):
Manžel je workholik,s dětmi nepomáhá,neexistují společné dovolené,žena nemá přehled o jejich společných financích,peníze,které jí dává do koruny vyúčtovává...žena nepracuje..stará se o děti na plný úvazek,tudíž nemá vlastní zajištění...tak se s tím naučila žít
Není tady
Revliba napsal(a):
mariposa napsal(a):
Revliba napsal(a):
Pod vlivem dnešního zážitku tu tedy nadhazuji téma...já sama si na tuto otázku nedovedu zatím odpovědět...Pro mě je statečnější ten, kdo dokáže být upřímný sám k sobě a přiznat si, že něco nefunguje. To je první krok. Když to co nefunguje lze řešit, je to fajn. Když to řešit nelze - jedna nebo obě dvě strany nechtěji, je skvělé, když má člověk dostatek uvědomění k tomu, aby to ukončil. Nejhorší podle mě je, žít něco nebo v něčem jen proto, že mám strach to změnit, to je podle mě neschopnost a je to přežívání místo žití.
Když Ti doma v kvetináči uschne velký strom, který Ti bude zabírat půlku pokoje a bude SUCHÝ, necháš si ho v tom pokoji nebo ho vyhodíš, aby Ti ubíral Tvé místo? (Něco jiného je, pokud ten strom jeví alespoň minimální vlastnosti pro přežití).Toto je dle mého názoru zjednodušené..jedna má známá žije v takovémto nedobrém vztahu,je to žena velmi laskavá,přemýšlivá...má 2 děti,jedno autistické...manžel nefunguje,ale finančně zajistí...ona na sobě obrovsky zapracovala,aby v tom mohla žít..nemyslím si,že je štastnější,ale našla si svou cestu,aby vydržela...i kdyby neměla strach,odešla a nějak se protloukala,nemyslím si,že by byla štastnější....já toto považuji za statečnost
Já tomu neříkám statečnost, ale přežívání. Jakási neschopnost věc změnit. Já osobně bych takhle žít nechtěla.
Není tady
mariposa napsal(a):
Revliba napsal(a):
mariposa napsal(a):
Pro mě je statečnější ten, kdo dokáže být upřímný sám k sobě a přiznat si, že něco nefunguje. To je první krok. Když to co nefunguje lze řešit, je to fajn. Když to řešit nelze - jedna nebo obě dvě strany nechtěji, je skvělé, když má člověk dostatek uvědomění k tomu, aby to ukončil. Nejhorší podle mě je, žít něco nebo v něčem jen proto, že mám strach to změnit, to je podle mě neschopnost a je to přežívání místo žití.
Když Ti doma v kvetináči uschne velký strom, který Ti bude zabírat půlku pokoje a bude SUCHÝ, necháš si ho v tom pokoji nebo ho vyhodíš, aby Ti ubíral Tvé místo? (Něco jiného je, pokud ten strom jeví alespoň minimální vlastnosti pro přežití).Toto je dle mého názoru zjednodušené..jedna má známá žije v takovémto nedobrém vztahu,je to žena velmi laskavá,přemýšlivá...má 2 děti,jedno autistické...manžel nefunguje,ale finančně zajistí...ona na sobě obrovsky zapracovala,aby v tom mohla žít..nemyslím si,že je štastnější,ale našla si svou cestu,aby vydržela...i kdyby neměla strach,odešla a nějak se protloukala,nemyslím si,že by byla štastnější....já toto považuji za statečnost
Já tomu neříkám statečnost, ale přežívání. Jakási neschopnost věc změnit. Já osobně bych takhle žít nechtěla.
To by mě zajímalo, jak bys to, Mariposo, řešila (myslím ekonomicky).
Od manžela workoholika máš peníze a jinak ti nic špatného nedělá. Svou realizaci máš možnost řešit jinak, nic ti v tom nebrání. Budeš-li ale muset navíc vydělávat peníze na živobytí, tak ti ta statečnost nebude k ničemu.
Není tady
Revliba napsal(a):
mariposa napsal(a):
Revliba napsal(a):
je to opravdu věc názoru, přesně to co popisuješ jako statečnost já považuju za zbabělost a zoufalost. Ovšem tím neříkám, že si taková ženská s autisticky postiženým děckem může vždycky vybírat. Některým ženám fakt nezbývá než milence natřepat vlastní peřinu, protože by se neuměly o sebe a nemocné děti postarat...
Není tady
Revliba napsal(a):
Bramborka napsal(a):
Revliba napsal(a):
Manžel je workholik,s dětmi nepomáhá,neexistují společné dovolené,žena nemá přehled o jejich společných financích,peníze,které jí dává do koruny vyúčtovává...žena nepracuje..stará se o děti na plný úvazek,tudíž nemá vlastní zajištění...tak se s tím naučila žít
Au au...zlatá klec....
Tohle opravdu není statečnost, ale obchod, kde jeden diktuje pravidla a druhý je prostě přijal, protože konec konců jsou pro něj výhodná. Je ale třeba si sama před sebeou ten obchod ještě nějak obhájit.....a to už vůbec není o statečnosti, tam úřaduje ego....
Není tady
xxxx napsal(a):
Revliba napsal(a):
mariposa napsal(a):
je to opravdu věc názoru, přesně to co popisuješ jako statečnost já považuju za zbabělost a zoufalost. Ovšem tím neříkám, že si taková ženská s autisticky postiženým děckem může vždycky vybírat. Některým ženám fakt nezbývá než milence natřepat vlastní peřinu, protože by se neuměly o sebe a nemocné děti postarat...
Ale tady se přece o žádnou milenku nejedná, manžel jen stále pracuje.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Revliba napsal(a):
Bramborka napsal(a):
Co myslíš tím nefunguje? Co chybí? Manžel neodejde?Manžel je workholik,s dětmi nepomáhá,neexistují společné dovolené,žena nemá přehled o jejich společných financích,peníze,které jí dává do koruny vyúčtovává...žena nepracuje..stará se o děti na plný úvazek,tudíž nemá vlastní zajištění...tak se s tím naučila žít
Au au...zlatá klec....
Tohle opravdu není statečnost, ale obchod, kde jeden diktuje pravidla a druhý je prostě přijal, protože konec konců jsou pro něj výhodná. Je ale třeba si sama před sebeou ten obchod ještě nějak obhájit.....a to už vůbec není o statečnosti, tam úřaduje ego....
je takový obchod špatně? nemluvím o lásce něco za něco, to ani nejde. Mluvím o manželství, to přece je možné, pokud to oběma stranám vyhovuje
Není tady
Proc moudrost, statecnost, osobnost...? Odejit ci zustat snad zalezi na jinych vecech, treba jestli dochazi k fyzickemu ci psychickemu nasili, jestli duvod k nahozeni zpatecky neni jenom ojedinelym, ne-li prvnim mrackem na jinak jasne obloze...
Není tady