14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Jaké jsou fígle při sterilování okurek? Myslím si, e děláme vechno dobře,
jene vdycky po čase se nám nějaké sklenice začnou zakalovat.
Třeba patně umyté lahve nebo nevyvařená víčka?
Upravil(a) Leri (28. 6. 2011 20:20)
Není tady
No - moná proto:
1. Nestačí ty víčka jen vyvařit. Vy se jich zevnitř nesmíte ani dotýkat. Rukou ani utěrkou. Toté platí pro hrdla lahví. A pak u "jen" správně sterilovat.
2. Nálev: Rozpoutějte cukr při vyí teplotě. Nad teplotou sterilizace. Pak nechte zchladnout. A nikdy NEpouívejte mletý cukr !!!
3. Kvalita vody, kvalita umytí okurek...
Někdo dává do láku i křen, ale ten taky můe být příčinou zakalování. Není to zrovna moc ulechtilá rostlina s dobrou trvanlivostí. Méně je někdy více.
Není tady
kdy to tak čtu,tak su ráda,e je jen kupuju.
Není tady
Vachu napsal(a):
No - moná proto:
1. Nestačí ty víčka jen vyvařit. Vy se jich zevnitř nesmíte ani dotýkat. Rukou ani utěrkou. Toté platí pro hrdla lahví. A pak u "jen" správně sterilovat.
2. Nálev: Rozpoutějte cukr při vyí teplotě. Nad teplotou sterilizace. Pak nechte zchladnout. A nikdy NEpouívejte mletý cukr !!!
3. Kvalita vody, kvalita umytí okurek...
Někdo dává do láku i křen, ale ten taky můe být příčinou zakalování. Není to zrovna moc ulechtilá rostlina s dobrou trvanlivostí. Méně je někdy více.
Hm, nedělám ani jedno z toho a nikdy se mi okurky nezakalily .
Není tady
Taky jsem nedělala ani jedno z toho, víčka jsem jen namočila do teplejí vody, aby "nabobtnala" guma, normálně jsem na ně sahala kamkoliv,... stejně tak na sklenice.
Akorát - nálev jsem vdy vařila, pouívala Deko, je to myslím normální postup, nálev uvařit.
Nikdy se mi lák nezakalil. A e jsem okurek něco zavařila, stejně jako moje maminka, stejným postupem.
Vachu - to jsou blbosti... celý ivot jen a sklenice a víčka umyju a utřu a chytám je úplně vude a nic se nezakaluje a e u je mi dost let! A dokonce i maminka u to tak dělala. Neple zbytečně lidem hlavu. Nálev si svařuju, nechám vychládnout (někdy pouiju klidně i vlaný) a zavíčkuju, zavařím - teploměr nemám a zavařuju odhadem. Jen výjimečně se stane, e některé víčko nechytí a okurky změknou.
Já bych radila nálev svařovat - Leri nepíe jaký nálev pouívá, moná by mohla jetě napsat jaký pouívá nálev.
Není tady
Neutírám - mám umytý sklenice i víčka "naloený" v horký vodě ve vymytém dřezu a beru je rovnou odtamtud, jednu po druhé, abych vdycky plnila do nahřátýho skla. Nejen okurky, vechno, co zavařuju.
Nálev vařím a kdy mi zbyde, převařím znovu před dalím pouitím - ale neskladuju ho dlouho.
A to s tím křenem je u úplně mimo - jednak jsem jetě neviděla, e by se nálev kalil jen kvůli němu, druhak tohle - "Není to zrovna moc ulechtilá rostlina s dobrou trvanlivostí." - není pravda, protoe křen, a u se nakládá s jablky nebo jen octem a olejem, se ani zavařovat nemusí, kdy je dobře uloenej. Pro panelákovej pajz je to ovem lepí.
Není tady
Já dělám okurku hodně dlouho a nikdy se mi nálev nezakalil ,nikdy okurky nekvasily. A letos poprve!
Nálev uvařím, hned okurky zalévám /sklenice mám mokré, okraj utřu, aby byl suchý , víčka suchá/ a steriluju.
Letos jsem dostala okurky i cibuli / nějakou jsem dokoupila,/měla jsem obavy, zda to není ze zátopové oblasti nějaké povodně. Divná byla i cibule z obchodu, taková skleněná. Lák se mi zakalil ji druhý den po zalití. Je fakt, e jsem hned nesterilizovala...a tak půjdou vechny do popelnice Kamarádka mi tvrdí, e nesterilizuje.....tak nevím
Já myslím, e něco nebylo dobré, v mém případě asi cibule, okurky jsem měla dobře umyté, sklenice také.
Upravil(a) Aneri (3. 8. 2011 23:32)
Není tady
nemůe to být octem??? Četla jsem nějaký článek o nekvalitních octech....
Není tady