29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj holky, pravděpodobně mám tuto poruchu osobnosti, šla jsem k doktorce s podezřením na deprese a ona tohle. Docela se bojím jestli budu moci vést normální život, řikám si že doted to snad šlo tak to pujde i potom, máte s tim zkušenosti? dekuju
Není tady
Podívej se na film Narušení (Winona Ryder, Angelina Jolie), tam má hlavní postava tuhle diagnozu, tzv. borderline syndrom
Není tady
Docela se bojím jestli budu moci vést normální život
A tys ho doteď nevedla?
Není tady
no posledního třičtvrtě roku asi ne, špatné nálady se prohlubovaly, nepříznivé vnější okolnosti, přepracovanost atd me dostávaly do vrtule se které me to vyplivlo ve stavu kdyjsem deset dnu po sobe neusnula bez řádné dávky alkoholu, na partnera štěkala a vubec přestala jsem mít kontrolu sama nad sebou, takže se bojim, co ted bude dál....mám nasazené prášky a začne mi terapie...chci říct že mám strach že jsem tu poruchu probudila a tím se mi ten život změní....
Není tady
Buď vklidu, dneska má každý nějakou diagnózu. V jedné odborné knížce jsem četla, že 90% populace trpí nějakou neurózou a těch 10% jsou ti vyléčení)
Taky jsem emočně nestabilní, trpím úzkostmí. Nevím jestli je to tohle, nebo něco jiného, ale chodím na terapii, pomáhá to, ale stejně je to těžké. Než alkohol, tak bych raději došla pro nějaké uklidňující prášky. V první fázi je člověk strašně rozhozený, potřebuje uklidnit psychiku, takže prášky nejsou žádná ostuda, takhle to vůbec neber. Jak říká moje doktorka, když máte zlomenou ruku, taky se dává do sádry, takže když je problém s hlavou, prášky pomůžou. Terapie je ale řešení, ta může pomoci, prášky jen pomáhají zvládnout nejhorší stavy. Všechno je to o chemických rakcích v mozku:)
A na otázku "normální" život? Jak bych to řekla, dneska mi přijde jako exot ten, kdo ten normální život vede:P Všechno je relativní. Držím palce!!
Není tady
Díky za podporu prášky už mám, s alkoholem končím a terapii nastavenou taky. Je fakt, že jsem se asi zbytečně vylekala, ale nemám o tom ani komu říct. kamarádkam se nesvěřim, u partnera jsem ráda ze zvládl moje nejhorší chvilky tak ho nechávám vydechnout. Zkusili jstě nejaké společné terapie, sezení? nebo je lepší se o tom nebavit, jako si človek pořád nevypráví o aktuálním stavu zlomené ruky
?
Není tady
Společné ne, ale už jsem o tom taky uvažovala....manžel je ale přesvědčen, že on terapii nepotřebuje. není to lehké, ale už mně zná a když mi není dobře, tak má trpělivost a naslouchá.
Ale taky má svoje mouchy...kdo nemá
Jinak u povídání je důležté jestli ti to pomůže nebo ne...mně to pomáhá, protože když je zle a někdy nemusíš hned vědět proč, tak se většinou mluvením dopátrám příčiny. To je na dohodě
Není tady
Ted mám právě stav, kdy sedim v práci, chce se mi brečet, utéct nekam pryč, zmizet nadobro - to všechno dohromady, mám strach, že me partner jistojistě opustí, potřebuju obejmout ale neřeknu si o to...snažím se uklidnovat ale nejde mi to...achjo a to me ceká dvouhodinovej meeting, bojim se že přijdu pak večer domu a zase se sesypu
Není tady
Petunie napsal(a):
Ted mám právě stav, kdy sedim v práci, chce se mi brečet, utéct nekam pryč, zmizet nadobro - to všechno dohromady, mám strach, že me partner jistojistě opustí, potřebuju obejmout ale neřeknu si o to...snažím se uklidnovat ale nejde mi to...achjo a to me ceká dvouhodinovej meeting, bojim se že přijdu pak večer domu a zase se sesypu
Představy dělíme na škodlivé a léčivé. Zkus si představit, že vše zvládáš. Vše, co si představuješ se vlastně už jakoby vyplňuje....... Určitě jsou na světě horší věci, než které teď vnímáš. Raduj se, že není vše tak černé, jak to zprvu vypadalo. Zkus udělat někomu jinému radost, pomoz někomu více potřebnému. Měj hlavně ráda sama sebe takovou, jaká jsi, bez pocitu, že chceš něčí lásku, kterou si dotyčný ani nezaslouží. Lucie Bílá jednou v jednoum pořadu říkala, jak prosí vyšší moc, aby jí obejmula a pomohla, když jí není zrovna dobře u srdíčka...... Pokaždé, kdy se nachyluje k jakékoliv změně, můžeme pocítit nejistotu nebo strach, přitom nevíme, zda očekávaná či obávaná změna naopak nepřinese něco pozitivnějšího. Nech vše plynout a vše se uskuteční k tvému prospěchu. Pozitivní myšlenky přitahují přijemno, negativní zbytečné obavy přitahují negativní situace.
Není tady
Petunie, na základě čeho ti doktorka diagnostikovala tuhle poruchu? Dělala jsi nějaký objektivní test? Protože to není jen tak, že mrkne a vidí nebo poslechne si a usoudí.
Ono je to tak, což říkám, aniž bych tě chtěla strašit, že poruchy osobnosti jsou de facto neléčitelné, medikamentózně můžeš patologické symptomy utlumit a terapií se je naučit v každodenního života zvládat, ale riziko, že v zátěžových situacích vyplují na povrch, bude existovat vždy. Ale v podstatě se jedná jen o nějaké osobnostní charakteristiky, které ti ztěžují, nikoliv znemožňují, "kvalitní" život. Jak tu padlo, každý máme něco - a jen někteří dostanou nálepku, poněvadž to jejich něco je náhodou klasifikováno v diagnostických manuálech...Kašli na to, co ti doktorka řekla, tohle etiketování diagnózami je sice děsně módní, ale v důsledku může dost uškodit.
Marcio - borderline, tedy hraniční PO, je jen jeden z typů emočně-nestabilní PO, takže od Winony se Petunie může lišit.
Perfecto, úzkosti jsou diagnosticky něco jiného než emočně nestabilní porucha osobnosti, obojí je úpo*né, ale s obojím se dá naučit žít.
Není tady
Ahoj děkuju za povzbuzující slova i to, že mi odepisujete. Abych odpovedela, doktorka si to myslí, odhaduje, ale na psychologický test půjdu aby si to ověřila. Vím, že mám myslet pozitivně a uklidnovat se ale je to jakoby jste v sobe meli kus neceho hrozne bolavýho co vám pořád podsouvalo že jsou veci spatne, že to je konec, chce se vám z toho brečet, pořád to cítíte jak to bolí to místečko (asi duše) ale nevíte ani moc proč a celou svoji energii přesouváte tak aby jste s tou bolestí bojovali,... no a pak mi nejde ani myslet pozitivne ani normálne žít, nejde mi to zabít sportem, ničím..asi to píšu blbě...na to by snad mely zabrat ty léky tak uvidím...
Není tady
Petunie napsal(a):
Ahoj děkuju za povzbuzující slova i to, že mi odepisujete. Abych odpovedela, doktorka si to myslí, odhaduje, ale na psychologický test půjdu aby si to ověřila. Vím, že mám myslet pozitivně a uklidnovat se ale je to jakoby jste v sobe meli kus neceho hrozne bolavýho co vám pořád podsouvalo že jsou veci spatne, že to je konec, chce se vám z toho brečet, pořád to cítíte jak to bolí to místečko (asi duše) ale nevíte ani moc proč a celou svoji energii přesouváte tak aby jste s tou bolestí bojovali,... no a pak mi nejde ani myslet pozitivne ani normálne žít, nejde mi to zabít sportem, ničím..asi to píšu blbě...na to by snad mely zabrat ty léky tak uvidím...
jak popisuješ svůj niterní stav ,tak mi to nedá než ti napsat, že bujuju s něčím podobným...
Já mám vnitřní tlaky zaměřené přímo proti sobě, hodně bojuju s vnitřním pocitem špatnosti a viny. Nedá se to zabít, to máš pravdu. Bojuje se s tím velmi těžko a ve stresových situacích mě tyhle pocity ovládají Úzkost, strach, panika jsou mými každodenními společníky.
Zrovna před chvilkou mě to zase semlelo. Kolegyně poslala fotky svého 7. měsíčního syna a na mě hopsla úzkost z dětí. A už se v tom zase vezu...špatná, proč mám strach, proč?? Měla bych...stres jak chceš.
Každý si nese své břímě, letními cestami k zimě Tuhle Jarkovu mám ráda...drž se, myslím na tebe:)
Není tady
Perfecto děkuju, já bych s tim hrozně ráda bojovala ale myslím, že nejvíc by pomohlo mít manuální práci. Jak musim tzv pracovat hlavou, nejsem schopna se sebrat a nenechat se tou vnitřní bolestí užírat. Vidim kolem sebe lidi jak jdou spolu nakupovat, do kina, na procházku, na obed a je to jak jinej svet. Moc bych chtela takhle žít. uplne obyčejně. Spadla jsem někam odkud nevidim cestu ven a žiju jen já se svojí bolestí. Doufám že najdeme co nejdříve správná antidepresiva...
Není tady