19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Ráda bych se poradila: Davíde má 3,5 roku a nedávno začal sám chodit za kamarádkou v ulici, která bydlí asi 30 m od nás. Řekne, e jde, dokáe se vyhýbat autům i kolům, ale tak nějak si říkám, jestli není jetě malý na to, aby někam sám chodil....
Jak to máte vy? Bydlíme na vesnici, auta tu jezdí málo, je tu značka obytná zóna.
Není tady
Měla bych strach ho poutět, člověk nikdy neví, zvlá v dnení době. Kadopádně bych ho doprovodila...
Není tady
Tuli, zkopčím ti, co jsem psala na duchovní na Chatu:
Já vidím děti dvanáct, třináct let, jak jezdí na kole, skejtu po ulici... to není jen o věku. Anička, Jakub, ti přeci u byli dost velcí aby věděli, e s cizíma lidma...
Není to jen o věku. Kamarádky kluk chce chodit z druinky sám. Je mu devět. Můj kluk chodil sám o rok dřív, holka ale ne, ta se doma i cestou bála... přitom na kolu vidíme.
Pokud si Tulipky cestovatel postaví hlavu, tak jednou půjde bez pravidel a domluvy s tetou, která nemusí být doma. Já takhle odela k babičce. Čili bych stanovila pravidla, ádný courání. Jak se od tety vrátí, u nepůjde a párkrát bych ho pomírovala, jak psala Lupina.
Zákazy nic neřeí. naopak. Cestou bude myslet na to, e mu máma vynadá a jak přelstí tetu, e to máma ví a auta si nevimne. Kdy půjde s důvěrou, bude se cítit straí a dá si záleet.
Jsou děti, co nejsou schopné být sami ani na zahradě rodinnýho domu a pak takové, co je tam můu nechat si hrát hodinu samotné a být v klidu.
A jetě otázka. Má strach o Davídka, nebo je to spí v rovině - co tomu řekne okolí, kdy je malej... Na tom toti hodně záleí.
Ty zná svý dítě nejlíp. e něčí dítě nedojde v esti letech na nákup neznamená, e to nazvládnou ty moje. Jde o vedení z rodiny. Sousedky kluk jezdil autobusem sám k babičce v deseti letech dvě hodiny a mý děti by v tomhle věku zablodily v tramvaji blok od domu... protoe jsme prostě jezdili spolu a oni nemusely sledovat trasu...
Upravil(a) javena (20. 6. 2011 14:08)
Není tady
No ja mam tedy skoro trileteho kluka, nevim jestli ten pul rok udela takovy skok ve vyvoji, ale ja osobne si teda nedokazu predstavit, ze by muj maly sel sam treba jen hned vedle k sousedovi.
Jak se rika: ja na to koule nemam a on zase ne rozum.
Není tady
Naí malé je také 3 apůl a zatím bych jí nenechala samotnou ani doma, nato někam jít, jedině snad, e bych na ní celou dobu viděla oknem...a i tak bych nemohla průběh nějaké tragédie ovlivnit. Mylsím si, e je chytrá a ikovná, e by to určitě zvládla, ale mám prostě strach....Ale bydlíme ve městě, je to jiné. Mimochodem, odkdy jste nechali dítě doma samotné (třeba jen na 10-15 minut)?
Není tady
janička25 napsal(a):
Naí malé je také 3 apůl a zatím bych jí nenechala samotnou ani doma, nato někam jít, jedině snad, e bych na ní celou dobu viděla oknem...a i tak bych nemohla průběh nějaké tragédie ovlivnit. Mylsím si, e je chytrá a ikovná, e by to určitě zvládla, ale mám prostě strach....Ale bydlíme ve městě, je to jiné. Mimochodem, odkdy jste nechali dítě doma samotné (třeba jen na 10-15 minut)?
V roce a půl cca 15 minut. A musím říct, e to zvládl klouček skvěle. Posadila jsem ho na křesílko do předsíně s tím, e musím vyběhnout dolu do obchodu přes ulici k paní XY - chodili jsme tam denně, take věděl kam. Byl sníh, mě něco chybělo k vaření, kluk byl vykoupanej, v pyámku, při představě, e ho navlíkám do oteplovaček a tahnu do tý zimy... jsem to riskla.
Ale třeba u dcery by to nelo... ta byla poprvé sama doma někdy v první třídě, taky patnáct minut, bulela a nechtěla... to lo trochu násilím. Byla nemocná, měla teplotu, take brát jí s sebou nelo a syn el z krouku, byla u tma, měl to přes silnici. Sofiina volba hadr. Prostě jsem jí musela vytáhnout roletu, ukázat, jaká je venku tma a a si představí, e jde tou tmou sama a e by určitě taky chtěla, abych jí la alespoň naproti (normálně jsem na ně čekala a u krouku je odváděla, chodili na stejný, jen v jiné dny). Nakonec mě pustila, ale stála u okna a celou dobu koukala, jestli nejdu dál, ne jsem řekla, e půjdu.
Proto píu - je to straně individuální.
Není tady
javena napsal(a):
janička25 napsal(a):
V roce a půl cca 15 minut. A musím říct, e to zvládl klouček skvěle. Posadila jsem ho na křesílko do předsíně s tím, e musím vyběhnout dolu do obchodu přes ulici k paní XY - chodili jsme tam denně, take věděl kam. Byl sníh, mě něco chybělo k vaření, kluk byl vykoupanej, v pyámku, při představě, e ho navlíkám do oteplovaček a tahnu do tý zimy... jsem to riskla.
Ale třeba u dcery by to nelo... ta byla poprvé sama doma někdy v první třídě, taky patnáct minut, bulela a nechtěla... to lo trochu násilím. Byla nemocná, měla teplotu, take brát jí s sebou nelo a syn el z krouku, byla u tma, měl to přes silnici. Sofiina volba hadr. Prostě jsem jí musela vytáhnout roletu, ukázat, jaká je venku tma a a si představí, e jde tou tmou sama a e by určitě taky chtěla, abych jí la alespoň naproti (normálně jsem na ně čekala a u krouku je odváděla, chodili na stejný, jen v jiné dny). Nakonec mě pustila, ale stála u okna a celou dobu koukala, jestli nejdu dál, ne jsem řekla, e půjdu.
Hm, kloubouk dolu Javeno. Mas Ty, ale odvahu.
Není tady
Marcia111 napsal(a):
javena napsal(a):
janička25 napsal(a):
![]()
Hm, kloubouk dolu Javeno. Mas Ty, ale odvahu.
Chápu správně, e jde o synův věk. Vím, e byl malej. Nepřijde mi to jako odvaha, spí jako správný odhad situace. Kadá známe svoje dítě. Pro info dodám, e půl roku nato bych to udělat u nemohla. Děti procházejí různými obdobími a tohle páslo do doby, kdy si vydrel sám hrát půlhodinku, ani by mě někde hledal... sledoval pohádku v Tv v kuse i čtyřicet minut... nebo přendaval ponoky z uplíku do koe a zpátky, zatímco já upekla kuře... prostě jsem věděla, e se nehne. Taky vím, e mi nele a nikdy nelhal, take mu můu věřit, zatímco dcera s noem v ruce bude tvrdit - já ho nepíchla...
Nemám o svých dětech přehnané iluze ale ani je nepodceňuju.
Jinak i kdy dcera nechtěla být sama doma, s bráchou u to bylo v pohodě, čili spolu bývali doma i v předkolním věku, zatímco já la do sklepa, na půdu, k popelnici... nevím, proč bych je vude tahala s sebou. Taky jsou ale dost samostatní, za co jsem ráda.
Upravil(a) javena (21. 6. 2011 12:56)
Není tady
Taky si myslím, e je to individuální.
Já nechávála syna doma samotného určitě u ve kolce. Kdy třeba bylo hnusně, potřebovala jsem nakoupit a jeho jsem nechtěla tahat s sebou. Prostě se pustila pohádka kterou si vybral a já si v klidu odskočila....na těch 15 minut. Nástupen do první třídy byl syn doma u častokrát hodinu sám. Ne já dorazila z práce.
Vůbec ádný problém mu to nedělalo.
Přítelova dcera má 8 let a my ji nesmíme nechat doma (samotnou nebo s mým synem) jinak její maminka vyvádí. Přitom to malé nevadí.
Není tady
Děkuju vem za názory.
My zatím Davídka samotného nenecháváme, tak nějak jsme to nikdy nepotřebovali. Ale kdy třeba spím, někdy i hodinu, kdy jsem utahaná z práce, tak si sám hraje a zvládá to bez problémů.
Není tady