|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|

No sak jo... Ja mam teda hrozny bunky na gramatiku, tak nekdy kdyz vidim, co tady kdo vyplodi, tak Viktorcini ocy (je, to zni tak "latinsky"
) jsou skoro vyklany = no co jsem to sem zas hodila!
To prave ty, Slovena, mozna budes vedet, ze Slovaci rikaji: "To je ale hrubica, az mi oci vyklalo", ... no? Jak se prelozi slovo "vykľať " do cestiny? 
Není tady

Revliba napsal(a):
Frigo,nic si z toho nedělej,že Majkafa je zas jak břitva...
Revlibo, myslíš ? Má občas horší stavy.. 
Není tady

majkafa napsal(a):
Frigo napsal(a):
helena napsal(a):
pánovi... ježkovi - komu čemu - 3. pád = Dám oči komu, čemu - ježkovi
pánovy... ježkovy - koho, čeho (čí) - 2. pád = Koho (čí) oči dám - ježkovyHeleno, děkuji... ale stejně to prostě nechápu... vím, že se to tak píše, ale prostě tomu nerozumim..
Ježkovy oči jako Frigovy oči. Kristepanemariájózef, co na tom nechápeš? Ježkovy, pánovy, majčiny, majkulenčiny, přivlastňovací zájmeno, mé oči.
Kristeježíši, jsi hotentoten? Já nečech to vím a ty ne? Máš aspoň základní vzdělání? Na tom není nic k nepochopení.
Majkafo, promiň, ale stále tam nevidím to zdůvodnění..
oči dám ježkovi ..(jako pánovi... komu čemu dám oči - 3 pád). Já je tedy rozhodně nedám ježkovy. Možná v tom je ten rozdíl, že já mám vzdělání tam, kde jsem se narodila a nelezu někam jinam.
Není tady

Revliba napsal(a):
Je, prave jsem prisla na souvislost tveho nicku s avatarem. Jsem genius, nebo zaostalej blb sedici si na kablu?
Není tady

ViktorkaM napsal(a):
Revliba napsal(a):
Je, prave jsem prisla na souvislost tveho nicku s avatarem. Jsem genius, nebo zaostalej blb sedici si na kablu?
Viktorko, tak mi to můžeš objasnit. Já to podle žádných souvislostí nedělala.. Obrázek se mi líbil, citát taky a přezdívku mi dali dávno naši.. podle komika a filmu - Frigo na mašině
Upravil(a) Frigo (24. 6. 2011 12:18)
Není tady
ViktorkaM napsal(a):
No sak jo... Ja mam teda hrozny bunky na gramatiku, tak nekdy kdyz vidim, co tady kdo vyplodi, tak Viktorcini ocy (je, to zni tak "latinsky"
) jsou skoro vyklany = no co jsem to sem zas hodila!
To prave ty, Slovena, mozna budes vedet, ze Slovaci rikaji: "To je ale hrubica, az mi oci vyklalo", ... no? Jak se prelozi slovo "vykľať " do cestiny?
Přece vypíchnout 
Frigo napsal(a):
majkafa napsal(a):
ViktorkaM napsal(a):
Ja myslim, ze nejlepsi to bude takhle:
J e ž k o v i o č yTakhle to bude možná nejlepší.
Viki, Tomáš Marný.
Kdo prostě nemá buňky na pravopis a gramatiku, tak to ani zaboha nepochopí.
Stejně jako třeba účetnictví.promiň Majkafo, ale asi trochu nechápeš... po ž č ř ď ť ň se píše vždy měkké i
a kde tam máš v? Proč píšeš měkké i po v? Ježkovi oči? 

šmarjá, to si děláš legraci? To nemůžeš myslet vážně, když už jsi šáhla k takovému absolutně nemístnému pravidlu.
Frigo, ty máš vážně maturitu?
Z češtiny? 
Frigo napsal(a):
oči dám ježkovi ..(jako pánovi... komu čemu dám oči - 3 pád). Já je tedy rozhodně nedám ježkovy. Možná v tom je ten rozdíl, že já mám vzdělání tam, kde jsem se narodila a nelezu někam jinam.
Oči dám ježkovi.
A čí jsou pak ty oči? Ježkovy. heh.
Čí jsou pak ty oči? Pánovy. heh heh 
Frigo,ale Frigo na mašině byl chlap.
Tak proto máš takové chlapské vystupování. aha.
Přece vypíchnout
Nebo taky "vyštvat... vystrnadit"
Není tady
helena napsal(a):
Přece vypíchnout
Nebo taky "vyštvat... vystrnadit"
kdepak. Vyklat je jenom vypíchnout. S rohami zviera tiež vykole - lebo má kly, napr. slon, čiže vypichne. Vyštvať NIE. To je niečo iného. Vyklal = vypichol mi klom oko.
Kel je obvykle špicatý, tak vypichne oko, dieru... Preto vyklať = vypichnúť klom. Alebo sa to používa vtedy, keď hirondel napíše v pravém nefalšovaném českém rčení ježkovy voči ve slově ježkovy měkké i.
Upravil(a) majkafa (24. 6. 2011 12:47)

majkafa napsal(a):
Frigo napsal(a):
majkafa napsal(a):
Takhle to bude možná nejlepší.
Viki, Tomáš Marný.
Kdo prostě nemá buňky na pravopis a gramatiku, tak to ani zaboha nepochopí.
Stejně jako třeba účetnictví.promiň Majkafo, ale asi trochu nechápeš... po ž č ř ď ť ň se píše vždy měkké i
a kde tam máš v? Proč píšeš měkké i po v? Ježkovi oči?
šmarjá, to si děláš legraci? To nemůžeš myslet vážně, když už jsi šáhla k takovému absolutně nemístnému pravidlu.
Frigo, ty máš vážně maturitu?
Z češtiny?
čteš jen to, co chceš... v není s háčkem, tudíž by každý alespoň trochu inteligentní člověk pochopil, že to bylo k tvému nesmyslu očy
A dále... já se pouze zeptala na vysvětlení proč je ježkovy oči ypsilon po v. Neříkala jsem myslím nikde, že to píšu s i, i když by mi to přišlo logičtější..
Není tady

majkafa napsal(a):
Frigo napsal(a):
oči dám ježkovi ..(jako pánovi... komu čemu dám oči - 3 pád). Já je tedy rozhodně nedám ježkovy. Možná v tom je ten rozdíl, že já mám vzdělání tam, kde jsem se narodila a nelezu někam jinam.Oči dám ježkovi.
Čí jsou pak ty oči? Pánovy. heh heh
To je diskutabilní... čí ty oči jsou..
a oči jsou koho čeho ? pánovi
Není tady

majkafa napsal(a):
Tak proto máš takové chlapské vystupování. aha.
Prima, rozhodně je lepší mít chlapské vystupování než být ... píp... jako ty
Není tady
Frigo napsal(a):
majkafa napsal(a):
Frigo napsal(a):
oči dám ježkovi ..(jako pánovi... komu čemu dám oči - 3 pád). Já je tedy rozhodně nedám ježkovy. Možná v tom je ten rozdíl, že já mám vzdělání tam, kde jsem se narodila a nelezu někam jinam.Oči dám ježkovi.
Čí jsou pak ty oči? Pánovy. heh hehTo je diskutabilní... čí ty oči jsou..
a oči jsou koho čeho ? pánovi
Za pět. Frigo, masti vrátit maturitní vysvědčení, jestli jsi teda fakt maturovala a mazej na základku. A ty chceš něco říkat o vzdělání svým dětem?
Bych mlčela ani nepípla
Obzvláště v češtině.
Pánovi jsou třeba kluci, kamarádi, vojáci. Protože jsou to podstatná jména životná.
Ale pánovY jsou oči, kleště, šroubováky, nohy, protože jsou neživotné. 
Upravil(a) majkafa (24. 6. 2011 12:49)
Frigo napsal(a):
majkafa napsal(a):
Tak proto máš takové chlapské vystupování. aha.Prima, rozhodně je lepší mít chlapské vystupování než být ... píp... jako ty

Jsem se schválně podívala do slovníku, majko - speciálně tady http://www.e-slovensko.cz/slovnik/?vyra … slovnik=sk
slovo "vystrnadit" je. nakonec v češtině se taky používá "vypíchat někoho odněkud".
Dost by mě zajímalo, kdes přišla k tvému výkladu ohledně klů... vážně.
Není tady
helena napsal(a):
Jsem se schválně podívala do slovníku, majko - speciálně tady http://www.e-slovensko.cz/slovnik/?vyra … slovnik=sk
slovo "vystrnadit" je. nakonec v češtině se taky používá "vypíchat někoho odněkud".
Dost by mě zajímalo, kdes přišla k tvému výkladu ohledně klů... vážně.
Vypíchat. Ale já nepíšu vypíchat ale vypíchnout = vyklat oči. 
Frigo, až budeš pozorně číst, zjistíš, že ježkovi očy napsala Viktorka. Tolik k "mému nesmyslu". 
Jdu, už mě to s tebou nebaví. Nauč se čésky.
Vystrnadit ano, ale nie v suvislosti s "vyklanymi" ocami
Vystrnadit niekoho odniekial, v ziadnom pripade nie vystrnadit niekomu oko
A to iste plati o slovese vystvat, nikomu nemozes vystvat oko.
Není tady

majkafa napsal(a):
Pánovi jsou třeba kluci, kamarádi, vojáci. Protože jsou to podstatná jména životná.
Ale pánovY jsou oči, kleště, šroubováky, nohy, protože jsou neživotné.
No, tak tě musím vyjímečně pochválit. Neb jsem čekala, kdo mi konečně napíše přesně tohle.
Přiznám se, že jsem v hlavě hledala to správné slovo.. životné, ale vzhledem k tomu frmolu se mi nevybavilo skoro nic.. akorát koule.. a to je otázka... jestli jsou životné nebo neživotné..
Nevím, proč sem taháš vzdělání mejch dětí. To s tímhle nemá vůbec žádnou sovislost.
(Můj syn neodmaturoval akorát ze školní ústní angličtiny a to jen díky tomu, že to podcenil.)
Není tady
Frigo napsal(a):
Nevím, proč sem taháš vzdělání mejch dětí. To s tímhle nemá vůbec žádnou sovislost.
Frigo zkus se na to podivat takhle: Protoze ma mozna nutkani jednat podle sveho zvyku a dokud ten zvyk chce mit tak ho mit bude. 
Není tady
Vypíchat. Ale já nepíšu vypíchat ale vypíchnout = vyklat oči.
Rozdíl mezi vypíchat a vypíchnout je pouze v nedokonavosti. Ale neodpovědělas mi, jak je tos těmi "sloními kly" - tak to holt musím udělat za tebe (to víš, etymologie je zrádná... a i když se kel a kůl podobají vzhledem, zvukem a původem, je mezi nimi rozdíl
)
Kálať: Rúbať, štiepať (drevo, kláty...). Súvisí s klať, kôl, skoliť = preklať. Staroslov. koľú, klati, praslov. koľú, kolti, kde ako iter. je kálati = rozbiť, roztrieštiť, niečo hrubé (kôl, kópiu) vraziť do živého tvora, človeka a tak ho usmrtiť. Príbuzné ku lit. kalú, kálti, lot. kaľu, kalt = vraziť kôl (do zeme), srbch. kljun = zobák. V sans. ako príbuzné máme koreň khut = rozbiť, prepichnúť, preklať, z čoho v následných jazykoch vznikajú významy pre klanie, kálanie, kôl, stĺp...
Odtiaľto máme: zakáľačka, kálačka = stroj na kálanie dreva, sekera, vyklať (niekoho z niečoho), kaličiť niekoho, niečo a pod.
Není tady

Arcanum napsal(a):
Frigo napsal(a):
Frigo zkus se na to podivat takhle: Protoze ma mozna nutkani jednat podle sveho zvyku a dokud ten zvyk chce mit tak ho mit bude.
Arcan.. nechtěj RADĚJI číst, jak se na to dívám...

Není tady
Šokuje mě češtinářská hodinka tady :-))) chápu, když je někdo dyslektik, dysgrafik nebo co to je za problém, ale ti si většinou nechají poradit. Když trvá na svém to je síla:-))) opravdu šokující
Není tady
Frigo napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Frigo napsal(a):
Arcan.. nechtěj RADĚJI číst, jak se na to dívám...
Radeji ne.
Nechavam to volne odpolout. 
Není tady