18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1
Uvadime tiskovou zpravu agentury Quent v plnem zneni.
Tisková zpráva
Bojíte se zeleniny?
Praha, 9. 6. 2011
Doposud neobjasněný zdroj infekce bakterií E-coli kmene EHEC O104 H4 zneklidňuje stále více
evropských obyvatel. Opodstatněné jsou obavy rodičů malých dětí, jejich kadodenní jídelníček by
měl obsahovat několik porcí zeleniny, která je v této souvislosti uváděna jako nejpravděpodobnějí
zdroj nákazy. Rozhodně není na místě propadat panice, je třeba pouze dbát základních hygienických
pravidel a upřednostňovat zeleninu ze známých zdrojů a tepelně upravenou. Naprosto bezpečná je
zelenina, která prola dostatečným tepelným zpracováním, naopak zmraení tuto jistotu neposkytuje.
Riziko infekce spočívá předevím v neobvykle nízkém počtu zárodků, které stačí k přenosu nákazy. U tohoto
typu bakterie se jedná o pouhých 10 100 zárodků. Je proto třeba důsledně dodrovat běná hygienická
pravidla. Zeleninu a ovoce před konzumací řádně umyjte, stejně jako ruce a vekeré kuchyňské náčiní, které
se zeleninou přijde do styku. Předevím malé děti mohou být k nákaze velmi citlivé, jejich stravu je proto
nutné dokonale před nákazou chránit dodrováním těchto zásad:
- nekonzumovat syrové mléko, upřednostňovat pasterované nebo UHT-mléko
- ve, co přijde do styku se syrovým masem pečlivě umýt a osuit; nepouívat stejný nů a nádobí
na syrové maso a zeleninu
- po kadém kontaktu s potenciálně rizikovou potravinou nebo surovinou si řádně umýt ruce mýdlem
- upřednostňovat tepelně zpracovanou zeleninu před syrovou
- maso konzumovat a po řádné tepelné úpravě
100% jistota, e ovoce, zelenina a dalí suroviny pouívané pro přípravu kojenecké a batolecí stravy neobsahují bakterie a dalí kontaminanty je dána hygienickou manipulací s potravinovými surovinami a řádnou tepelnou úpravou. Vechny Hami příkrmy a přesnídávky jsou tepelně opracovávány, procházejí minimálně po dobu 7 minut varem a následnou sterilizací, případně pasterací, take jsou 100% bezpečné.
Pečlivě vybrané suroviny se nejprve uvaří, pak naplní do skleniček a posléze tepelně oetří při teplotě 121°C v případě masozeleninových příkrmů a 90-92°C u ovocných přesnídávek, říká Zuzana Schwarzová, ředitelka pro kvalitu a regulatorní záleitosti společnosti Nutricia, a.s.
Vekeré kojenecké a batolecí příkrmy musí za zákona splňovat velmi přísná kritéria a jejich vysoká kvalita a nezávadnost jsou pravidelně kontrolovány. Z pohledu rizikovosti bakteriální nákazy jsou díky tepelné úpravě tedy dobrou volbou a není třeba se jich jakkoliv obávat.
Není tady
Nakazy se nebojim, jak jiz bylo receno, staci si myt ruce, zeleninu, dobre tepelne zpracovat potraviny a znat zdroj.
Pravda, kdyz kupuji zeleninu nebo maso, kupuji jen vypestovane ve Francii, nic z dovozu, mleko kupuji cerstve na farme a cast zeleniny mame ze zahrady, kde nehnojime.
Je dobre si uvedomit ze dobrou higienou se nechranime nejenom pred EHEC ale pred vsemi druhy nakazy, pred chripkou a zloutenkou vcetne.
P.S. ta skryta reklama na vyrobky HIP je pekna, ale my HIP nekupujeme
Upravil(a) Dita.L (16. 6. 2011 17:15)
Není tady
Stránky: 1