6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak já nemám problém otevřeně mluvit, obecně na sebe vykecám všecko, ale na skupině má přítomnost škodí ostatním, takže je to na houby. Individuálně to taky nejde, ale já nemám potřebu nějaké terapie, proč taky... Mi je fajn, jsem spokojená a umím se radovat i z blbostí, jenom mám určitá omezení, která mi nijak nepřekážejí, žiju fajn život Já mám velkou svhopnost autoterapie, to je dobrá věc.
Není tady
Blossom,
však se taky často stane, že klient z terapie odejde, naštvaný a zanevře tak na všechny terapeuty.
Asi to chce fakt čuch na koho co platí. Nicméně jsem taky neměla daleko k tomu, že jsem prchla.
Moje kamarádka po prvním sezení u psycholožky přišla domů tak zdeptaná, že už nikdy nevyhledala pomoc.
I tady na Babinetu, jak píšeš, je to jako skupinová terapie, ale taková svépomocná, bez terapeuta. A taky dochází k tomu, že tu někdo dostane přes čumák a odradí ho to, protože ten přístup mu nevyhovuje.
Myslím, že se tu víckrát na duchovním a psychologickém řešilo, jestli pohladit, nebo nakopat do zadku...
Ono může fungovat obojí.
Jen záleží kdo, , v jaké situaci a jakým způsobem to udělá.
Říct mi to, co mi říká terapeut, někdo cizí, se kterým nemám vytvořený takový vztah, tak buď mu vynadám, nebo s brekem uteču (podle toho jak se zrovna cítím silná), a rozhodně by mě to nepřimělo zamyslet se nad tím a vzít si z toho něco pro sebe.
protože ten druhý by to dělal jen aby sobě ulevil, kdežto u terapeuta vím, že nemá důvod si na mě hojit ego. Že to co mi o mě říká (a kolikrát řekne to co já, jen jinými slovy), neříká s cílem ublížit mi, ale pomoct. Předložit jako v zrcadle.
Není tady
vitto napsal(a):
Já mám velkou svhopnost autoterapie, to je dobrá věc.
To se mi zdá skvělé.
Není tady
Bramborka napsal(a):
A také ze své vlastní zkušenosti vím, že to, co mi pomohlo, byla pouze a jedině moje vlastní práce - a to je to, o čem bych si myslela, že je jediné univerzální.
Přesně tak bramborko
Terapeut je jen tím, kdo nabízí možnosti, podporu a soucítění.
Veškerou práci stejně musí udělat jeden každý sám a přesně to je univerzální pro všechny terapie, a že jich je Každý si může vybrat tu, která mu sedí a pomáhá
Není tady
Blossom napsal(a):
Nejblíže mému vnímání je asi vyjádření, co tu někdo napsal - ve smyslu, že deprese je nepropojenost mezi racionálním myšlením a emocemi.
Což je v podstatě totéž, o čem píše Arcanum: nesoulad mezi egem a duší.
Není tady
Skoda je kdyz si clovicek sam uzavira nevedome cestu k prozkoumavani toho co k nemu prichazi odkudkoli. Nicmene je to jeho soucasny vyvoj a vnitrni nastaveni prave takhle jednat.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Blossom napsal(a):
Nejblíže mému vnímání je asi vyjádření, co tu někdo napsal - ve smyslu, že deprese je nepropojenost mezi racionálním myšlením a emocemi.
Presne tak.
Není tady
Perfectamundová napsal(a):
je fakt, že mám děsnou potřebu cítit se šťastná...hlavně sama ze sebe....... Dětství jsem měla zvláštní, dospívání taky...někdo by řekl, že šťastné, já bych řekla, že i smutné. Ale žádná tragédie se mi neudála. Prostě to všechno tady jen JE.
Jo, já taky tak - zvenčí huj a uvnitř troska.
Děsná potřeba být šťastná je ale podle mně základ jak říkala moje první homeopatka "vy máte zdravý instinkty, to se pak zvládne skoro všechno"
A k té tvé otázce, cos položila na minulé stránce - jakože, kde je pravda?
No....napravo Vážně.
Vem si to tak: máš miminko, sladký a voňavý - je sobecký? Je zlý? Je prolhaný?
Není, žejo.
Tak jak se stane, že najednou roste a ŘÍKAJÍ mu, že takový je???
Není takový, ale když ti někdo opakuje pořád dokola "ty jsi neskutečnej blbec", tak se prostě tím neskutečným blbcem staneš - stokrát opakovanýho cokoliv se stane prostě pravdou.
Tak vůbec pravda vzniká...takže je na tobě, abys vyměnila starý pravdy za nějaký nový, lepší a přívětivější
Já bych začla výměnou nicku - bejt Perfect ještě i takříkajíc na záchůdku je doost vyčerpávající
Není tady
Dr Petr Novotny ve sve knize pise super vetu:
"Egu neco chybi,avsak dlouho nevi co,az prijde na to,ze se mu palcive nedostava blazenosti vlastni neexistece. "
Smrt pripada egu prijatelnejsi nez projevy ktere v depresi proziva hlavne proto,ze vlastni existence se mu jevi jako paradox,omyl nebo nevylecitelna nemoc.
Není tady
Lupina:
Není, žejo.
Já bych řekla, že nikdo se nerodí jako úplná tabula rasa.
Máme nějaké dispozice, geny, a minulost.
Co Tě nezabije to Tě posílí, jak se říká, a proto při stejných rodičích (stejných podmínkách a výchově) mohou vyrůst naprosto rozdílné děti.
Bo jsme každý jiný už předtím.
Myslím, že i to voňavé miminko má v sobě to, čím se stane později.
Upravil(a) Ametyst (23. 6. 2011 10:54)
Není tady
lupina montana napsal(a):
Není, žejo.
Není takový, ale když ti někdo opakuje pořád dokola "ty jsi neskutečnej blbec", tak se prostě tím neskutečným blbcem staneš - stokrát opakovanýho cokoliv se stane prostě pravdou.
Tak vůbec pravda vzniká...takže je na tobě, abys vyměnila starý pravdy za nějaký nový, lepší a přívětivější
A clovicek si to pak sebou nese dokud uplne neprozre ,ze to co slysel mu nepatri.
Není tady
Ametyst napsal(a):
Co Tě nezabije to Tě posílí.
Ano pokud nekoho takovehle nevedome ovlivnovani z vensi (napriklad jsi blbec,budis k nicemu ,neschopny ..... ) nezabije a neznici,pak ho to skutecne muze jen posilit.
Zalezi jak to uchopi.
Miminko-pozdeji dospely jedinec ma na vybranou-byt sam sebou a tedy zit v souladu se sebeurcenim a nebo byt urcen nekym jinym.
Není tady
Ego je to, co nás chce ovládat, co nám způsobuje všechno utrpení, co raději zdevastuje a zničí celou bytost, než aby prohrálo....
Ego se zdravým sebevědomím, sebeúctou a sebeláskou nemá nic splečného, naopak přesně těhle lidských kvalit se nejvíc děsí, protože ho dovedou porazit a "vyzmizíkovat"
Není tady
Ametyst napsal(a):
Bezepsporu máš prvdu: má to v sobě, ale stát se tím nemusí a pokud se tím už i stane, může se zase "odestát", protože svobodnou volbu, jak naložit se svým životem, má každá bytost nepřetržitě, den co den.... dokud nezemře.
Není tady
Arcanum napsal(a):
Miminko-pozdeji dospely jedinec ma na vybranou-byt sam sebou a tedy zit v souladu se sebeurcenim a nebo byt urcen nekym jinym.
A přesně tak se to děje
"Přehodit výhybku" z cesty "být určen někým jiným" na cestu "žít v souladu se sebeurčením" nebývá vždy lehké.... a právě ego dělá všechno proto, aby se to nepovedlo
Není tady
má to v sobě, ale stát se tím nemusí a pokud se tím už i stane, může se zase "odestát", protože svobodnou volbu, jak naložit se svým životem, má každá bytost nepřetržitě, den co den.... dokud nezemře.
Jo, to je pravda.
Jen ti, kdy byli formováni negativně mají tu volbu směrem k dobru trochu těžší. Ne?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Blossom napsal(a):
Že by jako mělo platit racionalita = ego?
Podle mě nejsou ego a racioanalita splývající, totžné pojmy.
Blossom napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Blossom napsal(a):
Že by jako mělo platit racionalita = ego?
Podle mě nejsou ego a racioanalita splývající, totžné pojmy.
Nu, ono platí to, že tam, kde jsou emoce a cit, tam se ego nechytá.
Tam, kde je racionalita - tedy rozum - tam se ego chytá velmi dobře.
To, co je z rozumu, nemusí být vždy z ega, ale v drtivé většině bývá.
A bývá VŽDY, když chybí právě to PROPOJENÍ, o kterém Arcanum psala - propojení mezi hlavou a srdcem - egem a duší.
Není tady
Blossom napsal(a):
......nepropojenost mezi racionálním myšlením a emocemi. Deprese je stavem, kdy pocity jsou strašné, přestože racionálně současně ten člověk vnímá, že vlastně nemá žádný důvod k takovým pocitům úzkosti, beznaděje, a k touze nebýt.
Ty si teda Blossom dokazes rozumem-rozumove-logicky oduvodnit proc se Ti to deje?
A neboli jinak: oduvodnit rozumem proc tedy nemas k temhle strasnym pocitum (emoce) duvod i kdyz tu jsou?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Blossom napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Což je v podstatě totéž, o čem píše Arcanum: nesoulad mezi egem a duší.Že by jako mělo platit racionalita = ego?
Podle mě nejsou ego a racioanalita splývající, totžné pojmy.Nu, ono platí to, že tam, kde jsou emoce a cit, tam se ego nechytá.
Tam, kde je racionalita - tedy rozum - tam se ego chytá velmi dobře.
To, co je z rozumu, nemusí být vždy z ega, ale v drtivé většině bývá.
A bývá VŽDY, když chybí právě to PROPOJENÍ, o kterém Arcanum psala - propojení mezi hlavou a srdcem - egem a duší.
I tak mi to nesedí, já to vnímám jinak.
Například tady na Babinetu se velmi často najdou příkladné ukázky přebujelého ega, když někteří prostě nesnesou přítomnost odlišného názoru od názoru jejich a bezhlavě píšou útočné až nenávistné příspěvky.
Tam je nejlíp vidět, že jejich egoušek to nevydržel a píše rychleji, než myslí.
To rozvášněné ego pak používá pouze emoce, rozum (a logika) tam často zcela chybí.
Já jsem teda důvod k takovým pocitům rozumově "měla".
Že jsem příšerná matka, že jsem naprosto nemožná, hnusná, ošklivá a k ničemu, protože kdybych nebyla, můj BM by se mnou zůstal. To je přece tak "logické", ne?
A že když jsem teda naprosto k ničemu, bude i pro mé děti lepší, když tady nebudu, když nebudou mít tak naprosto příšernou matku, co říkám příšernou, nejhorší na celém světě.
A proto CHCI nebýt.
Já jsem naopak neměla rozumový důvod, proč tu ještě zůstávat. A děsně jsem se zlobila, že tady pořád ještě jsem, že mě nenechají odejít, aby už nebylo nic. Celá má léčba deprese spočívala mimo jiné i v tom, najít důvod, proč tady být, když tady už být musím.
Arcanum napsal(a):
Blossom napsal(a):
......nepropojenost mezi racionálním myšlením a emocemi. Deprese je stavem, kdy pocity jsou strašné, přestože racionálně současně ten člověk vnímá, že vlastně nemá žádný důvod k takovým pocitům úzkosti, beznaděje, a k touze nebýt.
Ty si teda Blossom dokazes rozumem-rozumove-logicky oduvodnit proc se Ti to deje?
A neboli jinak: oduvodnit rozumem proc tedy nemas k temhle strasnym pocitum (emoce) duvod i kdyz tu jsou?
Ano, dovedu si rozumově a logicky zdůvodnit, proč jsem se propadla do deprese. Ve velké zkratce - hodně stresů v podnikání, nedostatek pasivního odpočinku, a do té oslabené psychiky přišla těžká (mnou nezaviněná) autohavárie, která to u mě vše spustila.
A zrovna tak si dovedu rozumověa logicky zcela jasně zdůvodnit, že k pocitům beznaděje, touhy nežít apod. zrovna u mě skutečně nebyla příčina - mám zdravé a šikovné děti, já jsem (mimo té deprese) taky naprosto zdravá a relativně spokojená. V práci sice přes zimu byly větší problémy a nedostatek zakázek, a měla jsem běhání po pojišťovnách kolem rozbitého auta, ale to není nic, proč by se měl člověk cítit tak hrozně, jak jsem se cítila, a už vůbec ne že by měl důvod raděj se vším skončit.
Toto vše jsem si racionálně i v nejtěžších chvílích uvědomovala. A přesto mi bylo pocitově tak nesnesitelně zle, že se mi až chtělo nebýt.
Blossom napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Blossom napsal(a):
A neboli jinak: oduvodnit rozumem proc tedy nemas k temhle strasnym pocitum (emoce) duvod i kdyz tu jsou?Ano, dovedu si rozumově a logicky zdůvodnit, proč jsem se propadla do deprese. Ve velké zkratce - hodně stresů v podnikání, nedostatek pasivního odpočinku, a do té oslabené psychiky přišla těžká (mnou nezaviněná) autohavárie, která to u mě vše spustila.
A zrovna tak si dovedu rozumověa logicky zcela jasně zdůvodnit, že k pocitům beznaděje, touhy nežít apod. zrovna u mě skutečně nebyla příčina - mám zdravé a šikovné děti, já jsem (mimo té deprese) taky naprosto zdravá a relativně spokojená. V práci sice přes zimu byly větší problémy a nedostatek zakázek, a měla jsem běhání po pojišťovnách kolem rozbitého auta, ale to není nic, proč by se měl člověk cítit tak hrozně, jak jsem se cítila, a už vůbec ne že by měl důvod raděj se vším skončit.
Toto vše jsem si racionálně i v nejtěžších chvílích uvědomovala. A přesto mi bylo pocitově tak nesnesitelně zle, že se mi až chtělo nebýt.
Někde na duchovním fóru je o příčinách nemocí a úrazů. Nemáš pocit, Blos, že ta autohavárie byla součástí té tvé krize a následné katarze?
Není tady
majkafa napsal(a):
Já jsem teda důvod k takovým pocitům rozumově "měla".
Že jsem příšerná matka, že jsem naprosto nemožná, hnusná, ošklivá a k ničemu, protože kdybych nebyla, můj BM by se mnou zůstal. To je přece tak "logické", ne?
A že když jsem teda naprosto k ničemu, bude i pro mé děti lepší, když tady nebudu, když nebudou mít tak naprosto příšernou matku, co říkám příšernou, nejhorší na celém světě.
A proto CHCI nebýt.
Já jsem naopak neměla rozumový důvod, proč tu ještě zůstávat. A děsně jsem se zlobila, že tady pořád ještě jsem, že mě nenechají odejít, aby už nebylo nic. Celá má léčba deprese spočívala mimo jiné i v tom, najít důvod, proč tady být, když tady už být musím.
Já nikdy neměla pocit, že jsem třeba hnusná, nebo špatná matka a tak. Ale měla jsem pocity, že ztrácím schopnost obstát v tomto světě, že se stejně svět řítí do záhuby, cítila jsem strašný strach a úzkost - prostě ze všeho, z ničeho konkrétního.
A celou dobu jsem si až bolestně uvědomobvala, že i když mi je tak strašně zle, jak mi bylo, tak to nějak MUSÍM vydržet a přežít a neudělat nějakou kravinu, už kvůli dětem, rodičům a dalším blízkým.
Celou dobu jsem si uvědomovala, že tu mám setsakra moc důvodů a životních úkolů, pro které tu rozhodně ještě mám být.
To je tak zajímavé, jak výsledné pocity jsou stejné (naprostá beznaděj, touha nežít), ale ve všem ostatním jak jsme každý jiný...
Blossom napsal(a):
A zrovna tak si dovedu rozumověa logicky zcela jasně zdůvodnit, že k pocitům beznaděje, touhy nežít apod. zrovna u mě skutečně nebyla příčina - mám zdravé a šikovné děti, já jsem (mimo té deprese) taky naprosto zdravá a relativně spokojená.
Blosom,ja tusim kdyz Te ctu ze se mnou posleze nemusis souhlasit ,ale ja osobne dnes skutecne vim,ze pricina vzdy existuje. Je vsak mnohdy naprsoto neviditelna,neuvedomela.
Blossom napsal(a):
V práci sice přes zimu byly větší problémy a nedostatek zakázek, a měla jsem běhání po pojišťovnách kolem rozbitého auta, ale to není nic, proč by se měl člověk cítit tak hrozně, jak jsem se cítila, a už vůbec ne že by měl důvod raděj se vším skončit.
Protoze (podle mne samozrejme ) tady je racionalita kratka. Tady uz totiz nebezi o vnejsi duvody,tady bezi o vnitrni skryte duvody k temhle propadum-depresim.
Nevim jestli to jeste lepe muzu vyslovit.
Blosom jeste neco Ti povim. Tehda pred mnoha lety jsem nevedela to co vim dnes.
Tenkrat jsem nevedela-neuvedomovala si, ze jdu spatnou cestou a ze jsem v rozporu sama se sebou (duse-ego),dnes to vim vsak na beton.
Cas plynul a dnes vidim jinak nez tenkrat. Puzzle k celemu obrazu se skladali postupne.
To jak dnes clovek neco chape,nemusi byt zitra uz pravdou.
Není tady