27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Blossom napsal(a):
Vytučnila jsem to, tak to (aspoň u mě) rozhodně nebylo. Já pořád byla schopná racionální úvahy, ve smyslu -: Nic tak děsného se ti neděje, nic tak straného ti nehrozí. Tak sakra proč ale se cítím tak mizerně?
Racionální sloka mé osoby fungovala normálně.
Ale emoce a pocity byly navzdory vekeré racionalitě prostě hrozné, nesnesitelné, k nevydrení. A tak, e by člověk raděj nebyl.
Řekla bych, e racinální sloka právě u Tebe nefungovala normálně, ale přehnaně.
Ty sis z racionalizace udělala obranný mechanizmus.
Začala sis to rac. zdůvodňovat, e nemá proč být smutná.
Ale ono to nefunguje, co?
Taky si to často říkám, e se mi zas tak moc neděje, e nemám právo se cítit jak se cítím.
Jene to vůbec nepomáhá. Naopak. Cítím se po tom jetě hůře.
Terapeut mi na tohle vdycky řekne:
"A kdybyste tu omáčku kolem toho vynechala, a řekla jen podstatu, tak byste řekla co?"
A já najednou zjistila, e bych řekla, e mě to bolí, navzdory tomu, co říká rozum, straně to bolí a u nechci, fakt nechci, aby to pokračovalo...
Není tady
Ametyst napsal(a):
Perfectamundová
Co Ti na to říká terapeut?
Jak dlouho tam chodí?
Má z toho pocit, e Ti to něco přináí?
Chodím tam cca od začátku roku, je to u moje v pořadí 4 doktorka a mám pocit, e mi to teď pomáhá...drí mě to nad vodou. Posledně mi řekla, e i kdybych si zorganizovala ideální ivot, tak stejně bych nebyla astná, protoe mám na sebe vysoké nároky. je fakt, e mám děsnou potřebu cítit se astná...hlavně sama ze sebe. Učím se to. Po malých krůčcích, a třeba dneska mi to moc nejde ikdy by byl důvod. Holt v hlavě mi furt hraje takové to "to by zvládnul kadý".
Moje sebevědomí stojí na vratkých noičkách, moje potřeba sebevědomí je obrovská. Bohuel mám výkyvy. Kdy se dostanu nahoru, vdycky se ozve "hlas zevnitř" abych jako nezapomněla, kdo a co jsem a kam patřím, prostě depka...tyhle stavy mě provázejí řekla bych celý ivot. Dětství jsem měla zvlátní, dospívání taky...někdo by řekl, e astné, já bych řekla, e i smutné. Ale ádná tragédie se mi neudála. Prostě to vechno tady jen JE.
Není tady
Je odvaha o tom mluvit, stejně jako o jiných nemocech. U proto, e o nemocech málokdo rád slyí. A i kdy mluví o bolavém koleně, vypadá za chvíli jako fňukna .
Blossom, zatím ti to nepříjde, protoe jsi pracovně "svou paní", být depresivní zaměstnanec je docela "o hubu", krom toho s depresí neije a tak dlouho. Navíc, tady jsi krytá nickem, ventiluje to jen tady, nebo i mezi přáteli a známými?
Není tady
Ametyst napsal(a):
Terapeut mi na tohle vdycky řekne:
"A kdybyste tu omáčku kolem toho vynechala, a řekla jen podstatu, tak byste řekla co?"
A já najednou zjistila, e bych řekla, e mě to bolí, navzdory tomu, co říká rozum, straně to bolí a u nechci, fakt nechci, aby to pokračovalo...
Ametyst, ten tvůj teraput vypadá, e bude fakt dobrej !
(Někde jsem četla, e dobrý psychoterapeut se pozná podle toho, e vás (relativně brzy) začne tvát ).
Není tady
Bramborka napsal(a):
(Někde jsem četla, e dobrý psychoterapeut se pozná podle toho, e vás (relativně brzy) začne tvát
).
Aha, tak to by mohlo sedět. Můj terapeut mě začal tvát u na druhém sezení.
Od té doby čas od času ho "pěkně nesnáím" a "končím s terapií", a přece "k člověku, co mi říká takové věci, nebudu chodit!!!", ale v podstatě ho mám fakt ráda.
Není tady
Ametyst napsal(a):
Bramborka napsal(a):
(Někde jsem četla, e dobrý psychoterapeut se pozná podle toho, e vás (relativně brzy) začne tvát
).
Od té doby čas od času ho "pěkně nesnáím" a "končím s terapií", a přece "k člověku, co mi říká takové věci, nebudu chodit!!!", ale v podstatě ho mám fakt ráda.
Tak to vypadá fakt dobře!
Není tady
Perfectamundová napsal(a):
Chodím tam cca od začátku roku, je to u moje v pořadí 4 doktorka a mám pocit, e mi to teď pomáhá...drí mě to nad vodou.
Jo, přesně, to je ten výraz. Drí nad vodou.
Ona je to lékařka? Psychiatrička?
Posledně mi řekla, e i kdybych si zorganizovala ideální ivot, tak stejně bych nebyla astná, protoe mám na sebe vysoké nároky.
Jj, sami si to děláme, tím jak jsme na sebe nároční. Ano, rozumově to mám taky celkem zpracované.
jen to uvést do praxe. Chybí mi ten mezičlánek mezi teorií a praxí. Je tam velká propast.
Moje sebevědomí stojí na vratkých noičkách, moje potřeba sebevědomí je obrovská.
Moná jde spíe o sebeúctu?
Co?
Ale ádná tragédie se mi neudála. Prostě to vechno tady jen JE.
Taky mě nikdo neznásilnil, nezabili mi dítě, vyrostla jsem v průměrné rodině ( no,moná o něco horí, ne průměrné)...Ale jak píe, prostě to tady JE.
Asi je prostě třeba to vzít jako fakt.
A přestat se obviňovat. Nějak nám to obviňování nic nepřineslo. Take bychom mohli uznat, e tudy cesta nevede.
Není tady
vitto napsal(a):
Ale psychologie není vemocná, jsou případy, kdy je terapie zbytečná, protoe deprese je způsobená hormonální nerovnováhou a navíc - nejdříve je třeba vyléčit akutní příznaky a a pak se nimrat v psychice. Já třeba vím, proč trpím depresí a úzkostí, ale neexistuje způsob, jak to odčinit, čili je nesmyslné se k tomu vracet, protoe by mě to druhotně pokodilo. A takových pacientů je víc, psychoterapie je účelná jen u malé části.
Nezlob se, ale tohle je jako kdy bádá, zda bylo dřív vejce a nebo slepice.
O to, co tu tvrdí jako daný fakt, se dodnes psychologové a psychiatři dohadují.
Toto: "nejdříve je třeba vyléčit akutní příznaky a a pak se nimrat v psychice" je podle mne hluboký omyl.
Kdy si to představí na fyzickém těle, hned chápe, e je blbost léčit nachlazení, kdy kadou noc spí odkrytrá u otevřeného okna. Je ti zcela jasné, e nejdřív musí zavřít okno, adekvátně se přikrýt a pak, a PAK nachlazení vyléčí.
Udivuje mne, e pokud jde o psychiku, lidé tohle nechápou, obracejí to a upínají se jen k medikaci.
Ona samozřejme pomůe - utlumí příznaky. Jene nemoc zcela nevyléčí a pokud nejsou k dispozici práky (jednou se můe stát, e k dispozici nebudou) tak ona zase propukne v plné síle.
"Já třeba vím, proč trpím depresí a úzkostí, ale neexistuje způsob, jak to odčinit, čili je nesmyslné se k tomu vracet, protoe by mě to druhotně pokodilo."
Tohle ti nakukal kdo?
Ty trpí úzkostmi a depresí z nějaké PŘÍČINY. Dokonce ji i zná, co je základ úspěchu to zpracovat. Pochopitelně příčinu - tedy to, co se u STALO, tu nikdo jak říká "neodčiní", prostě u se NEODESTANE. Jene emoce, které s tím má spojené, ty si v chráněném prostředí, s terapeutem, kterému důvěřuje, zpracovat můe. Druhotně tě to pokodit můe pouze v případě, e se svěří do rukou manipulátorovi a ne terapeutovi. Druhotně tě to pokodí VDYCKY, pokud se tvé vzpomínky na to, co se stalo, vynoří neočekávaně, spontáně.... a to ony se vynoří
Pokud je ale zpracuje DOBŘE, tak se z nočních můr, které ti létají stále kolem hlavy a nemůou do ni jen proto, e je drí od tebe dál chemie, stanou ZKUENOSTI.
Zkuenosti prosté negativních emocí a kdykoliv pouitelné.
Take neříkej, e neexistuje způsob.
Spí řekni, e ho nezná a nebo e do toho prostě nechce jít. To ti nikdo zazlívat nemůe, je to tvé rozhodnutí a přes něj nejede vlak. Je to naprosto legitimní.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Spí řekni, e ho nezná a nebo e do toho prostě nechce jít. To ti nikdo zazlívat nemůe, je to tvé rozhodnutí a přes něj nejede vlak. Je to naprosto legitimní.
Při současném stavu svého poznání a vědění naprosto souhlasím!
Není tady
Bramborka napsal(a):
Je odvaha o tom mluvit, stejně jako o jiných nemocech. U proto, e o nemocech málokdo rád slyí. A i kdy mluví o bolavém koleně, vypadá za chvíli jako fňukna
.
Blossom, zatím ti to nepříjde, protoe jsi pracovně "svou paní", být depresivní zaměstnanec je docela "o hubu", krom toho s depresí neije a tak dlouho. Navíc, tady jsi krytá nickem, ventiluje to jen tady, nebo i mezi přáteli a známými?
Bramborko, otevřeně o tom mluvím nejen tady, ale i v reálu.
Protoe jsem v naem městě dost známá (dělala jsem toti nějaké veřejné akce pro město a něco z toho proběhlo i televizí), tak to tady o mé nemoci snad kadý ví, zdá se mi.
Lidi mě zastavujou na ulici a říkají mi - jé, to je dobře, e jste zase doma a fit, hlavně, e je to za vámi, my jsme na vás tak mysleli....
A mnozí se i troku rozpačitě zeptají - jaké to je, a máte taky tyhle a tyhle příznaky? Čím se zajímají nejen o mě, ale rozumím tomu - i o sebe. Kdy se rozhovořím, naslouchají dost pozorně a zamyleně srovnávají - tohle cítívám taky, tohle natěstí ne.....a zjiuju, e pomalu snad kadý druhý má s těmito věcmi nějakou osobní zkuenost, buď se sebou, nebo mezi blízkými...
Tahle nemoc je rozířenějí, ne jsem tuila. Snad tomu svým přístupem dělám i trochu osvětu a snad svým současným stavem dávám naději těm, kdo něco takového zrovna proívají...
ukám to o dřevo důkladně: Já věřím, e u mě to byla snad jednorázová záleitost, vysloveně reaktivní, a načala to ta má autohavárie.
V minulosti jsem sice měla jetě 2 blbá období - kolem rozvodu a pak po úmrtí mého bývalého manela, ale v takové situaci je asi blbě kadému a tehdy nebyla potřeba nemocnice. Teď jo.
Taky vechno dělám podle lékařských doporučení - hlavně měním radikálně své pracovní postavení na méně stresové.
Tak věřím, e to pro mě byla zkuenost jednorázová (rozhodně tedy - jednou stačilo... )
Upravil(a) Blossom (22. 6. 2011 17:26)
vitto napsal(a):
Pro kadého je vhodný nějaký postup, já jsem typ pacienta, pro kterého je terapie, a u individuální, nebo skupinová (ta vůbec!) nevhodná, respektive se mnou se tímto způsobem nedá vůbec pracovat. Sázet na terapii, jako na univerzální řeení je nesmysl.
Ano, to je pravda.
Nic není UNIVERZÁLNÍ, protoe vichni jsme jedineční. Psychiatr, terapeut a pacient musejí spolupracovat, jinak je vekeré snaení jednoho nebo dvou z nich větinou k ničemu.
Moje zkuensot je taková, e terapiím a hlavně těm skupinovým se vyhýbají buď lidé, kteří mají příli silné ego a nebo ti, kteří mají příli velká citová zranění. Upínají se hlavně k prákům a bojí se otevřít. Je to pro ně příli velké riziko - tedy tak to vidí ONI.
Ono svým způsobem je, komu by se v takové situaci taky chtělo, pokud opravdu nemusí, dělat duevní striptíz a předvést se v plné své kráse. Stejně je to ale jednou donutí, někoho dřív, jiného později.
Není tady
Platí hlavně to,e vichni jsme jedineční. Ve vech směrech:
Já myslím i v tom, e někomu prostě i terapie nesedí, výjimečně můe i kodit. I takové spolupacienty jsem tam potkala, i kdy to byly spí výjimky. Psychoterapie je ničily, a dostávali se tím do hlubích propadů, tak s ní skončili.
A nae terapeutka byla myslím skvělá. Přestoe jsem neměla nikdy pocit, e jí mám plné zuby a pokud vím, ani ostatní. (Take určitě neplatí univerzálně to zde vyřčené - e dobrý terapeut se pozná tak, e vám u na druhém sezení vadí)
Nae terapeutka byla velmi empatická, vstřícná bytost, citlivá a taktní, zvá kdy jsme se tam mnozí rozplakali. Myslím, e to byl správný člověk na správném místě.
Blossom napsal(a):
Já myslím i v tom, e někomu prostě i terapie nesedí, výjimečně můe i kodit. I takové spolupacienty jsem tam potkala, i kdy to byly spí výjimky. Psychoterapie je ničily, a dostávali se tím do hlubích propadů, tak s ní skončili.
A nae terapeutka byla myslím skvělá. Přestoe jsem neměla nikdy pocit, e jí mám plné zuby a pokud vím, ani ostatní. (Take určitě neplatí univerzálně to zde vyřčené - e dobrý terapeut se pozná tak, e vám u na druhém sezení vadí)
Nae terapeutka byla velmi empatická, vstřícná bytost, citlivá a taktní, zvá kdy jsme se tam mnozí rozplakali. Myslím, e to byl správný člověk na správném místě.![]()
![]()
![]()
To zde ale OPRAVDU nikdo NEVYŘKL ............
A přípodotek - je veliké mnoství psychoterapeutických kol. Větina psychoterapeutů je cvičena v metodách jedné nebo několika (málo). Krom toho, mnoho z nás se (moná zcela rozumně a ivotzachraňujícně) psychoterapii brání. A také ze své vlastní zkuenosti vím, e to, co mi pomohlo, byla pouze a jedině moje vlastní práce - a to je to, o čem bych si myslela, e je jediné univerzální. A co ji stimulovalo, na to jsem přila s poměrně značným časovým odstupem. Take i to hodnocení účinnosti je, alespoň u mě, svízelné.
Upravil(a) Bramborka (22. 6. 2011 18:03)
Není tady
Ano, vlastní práce je nejdůleitějí Já mám například problém rozklíčovat, co je vlastně ten hlavní problém, na co se mám zaměřit, co mám změnit. Občas si připadám, jako Jeckyll a Hyde. Přes den světlo, v noci tma...a kdy je nejhůře, tak tma pořád.
Trápí mně dost sebeobviňovací mylenky - typu: jsi lhářka, vechno (to dobré) v tvém ivotě je le. Nedokáe milovat, nezaslouí si cítit se dobře, apod.
No a kde je pravda? Mé nejčernějí mylenky potvrzují tyhle pocity.
Moje doktorka je magistra, psychoterapeutka, behavioralistická kola. Co mám za tím od ní za radu - ikdy vás popadne stress, nepoddávejte se mu, snate se být aktivní, dělejte něco. Né vdy se mi to daří, ale u nastaly i okamiky, kdy mi právě tohle pomohlo...teba uklízení) U chápu, co se asi dělo s mamkou, kdy jsem byla malá
) Pořád freneticky uklízela a říkala, e jí to pomáhá
)
Není tady
Blossom napsal(a):
Nae terapeutka byla velmi empatická, vstřícná bytost, citlivá a taktní, zvá kdy jsme se tam mnozí rozplakali. Myslím, e to byl správný člověk na správném místě.![]()
![]()
![]()
Chodila jsem i na skupinové terapie, měli jsme dobrou terapeutku, je pravda, e nikoho tak netvala, ale to je dáno rozdílem mezi individuální psychoterapií a skupinovou. Metody tam musí být jiné.
V té skupinové se nelo a tak na dřeň, resp. lo, ale jen těm, kdo k tomu byli svolni, kdo to dokázal takhle před vemi se odhalit.
Skupinovka mi svého času ale docela pomohla. U ten jiný systém byl pro mě obohacující poznat.
Není tady
Bramborka napsal(a):
Blossom napsal(a):
![]()
![]()
A přípodotek - je veliké mnoství psychoterapeutických kol. Větina psychoterapeutů je cvičena v metodách jedné nebo několika (málo). Krom toho, mnoho z nás se (moná zcela rozumně a ivotzachraňujícně) psychoterapii brání. A také ze své vlastní zkuenosti vím, e to, co mi pomohlo, byla pouze a jedině moje vlastní práce - a to je to, o čem bych si myslela, e je jediné univerzální. A co ji stimulovalo, na to jsem přila s poměrně značným časovým odstupem. Take i to hodnocení účinnosti je, alespoň u mě, svízelné.
Tak pro přesnost sem kopíruju to vyřčené (tedy napsané) :
Bramborka řekla:
Někde jsem četla, e dobrý psychoterapeut se pozná podle toho, e vás (relativně brzy) začne tvát ).
Ametyst řekla:
Aha, tak to by mohlo sedět. Můj terapeut mě začal tvát u na druhém sezení
Bramborka napsal(a):
Ametyst napsal(a):
Bramborka napsal(a):
).
Od té doby čas od času ho "pěkně nesnáím" a "končím s terapií", a přece "k člověku, co mi říká takové věci, nebudu chodit!!!", ale v podstatě ho mám fakt ráda.Tak to vypadá fakt dobře!
Není tady
Bloss - tohle tvrzení bych si dovolila upřesnit. Ano u některých přístupů to můe být normální a je to očekávaný postup. U některých přístupů nikoli.
Není tady
Wiki napsal(a):
Jo, Arca, dejme tomu, e tam vůle nějaká je. Ale je pak ovladatelná? Čím je řízena? Já mám pořád pocit, e je člověk v tu chvíli něčím veden, e není schopen racionální úvahy. Holky to tady i píí. Dejme tomu - e jde o silnou d.
Ja osobne pojmula depresi za rozpor mezi egem a dusi.
Takze abych zaslechla svoji dusi muselo ego dostat pres drzku.
Není tady
Blossom napsal(a):
Bramborka napsal(a):
Blossom napsal(a):
![]()
![]()
A přípodotek - je veliké mnoství psychoterapeutických kol. Větina psychoterapeutů je cvičena v metodách jedné nebo několika (málo). Krom toho, mnoho z nás se (moná zcela rozumně a ivotzachraňujícně) psychoterapii brání. A také ze své vlastní zkuenosti vím, e to, co mi pomohlo, byla pouze a jedině moje vlastní práce - a to je to, o čem bych si myslela, e je jediné univerzální. A co ji stimulovalo, na to jsem přila s poměrně značným časovým odstupem. Take i to hodnocení účinnosti je, alespoň u mě, svízelné.Tak pro přesnost sem kopíruju to vyřčené (tedy napsané)
:
Bramborka řekla:
Někde jsem četla, e dobrý psychoterapeut se pozná podle toho, e vás (relativně brzy) začne tvát ).
Ametyst řekla:
Aha, tak to by mohlo sedět. Můj terapeut mě začal tvát u na druhém sezení
No jo, tys spojila dva příspěvky v jeden, ale to je přece fuk, nejde tu o nějaká slovíčka.
Důleitá je podstata.
Ano, je to součástí, některých přístupů. Je ádoucí klienta aktivovat, aby byl schopen se sebou něco udělat. A to natvání je aktivace taky. Projev ivota, vůle, to co chce terapie posílit.
Není účelem klienta poníit a uráet. To mi ani nikdy terapeut nedělal.
Účelem je přimět ho k činnosti, aktivitě, práci na sobě, dovést ho k vlastním sebeléčebným schopnostem.
A je fakt, co píe Arcanum, e ego dostane fakt zabrat.
Není tady
Mně psychoterapie nepomohla vůbec. Vdycky jsem jen dola k tomu, e se cítím straně, ivot můj i celého lidstva nemá ádný smysl a nejlepí ze veho by bylo zemřít. Ale proč se tak cítím, to jsem nikdy neodhalila. Objektivní okolnosti byly naprosto v pohodě - děti, manelství, rodiče, tcháni, práce, ve OK. Peněz jsme měli přiměřeně, jezdili jsme na krásné dovolené k moři i po Česku, na výlety, do kina, do divadla, prostě bezva ivot.
Nakonec se kadá moje psychoterapie zvrhla v to, e psycholoka povídala sama o sobě, jak staví dům a reklamuje kuchyňskou linku, jak si nemůe najít partnera, co děti (její) atd. atd.
Moje poslední psychoterapie skončila tak, e jsem 3/4 hodiny mlčela, psycholog taky, tak jsem řekla, e to nemá cenu a jdu pryč a on, e pro mě nemůe nic udělat. Od té doby mě u psychologa nikdo neviděl a neuvidí.
Upravil(a) Ivana (23. 6. 2011 8:56)
Není tady
Tohle vlákno je pro mě velmi zajímavé.
Dola jsem k závěru, e to, co pociují lidi v depresi, je velmi podobné.
Avak je pro mě poučné sledovat, jak kadý jsme individuální, a to nejen ohledně leckdy těkého nalezení kombinace léků, která dotyčnému pomůe (kadému zabírá něco zcela jiného), ale hlavně se liíme ve způsobech toho, co komu pomáhá: Je moné mezi přispěvateli najít vechny moné kombinace : Někomu ne/pomáhá terapie, ne/pomáhá skupinová terapie, někomu vysloveně terapie kodí a deptá ho, někdo potřebuje laskavého terapeuta (např.já ), někomu sedne terapeut drsnějí. Někdo spolupracovat od začátku chce a nedělá mu to problém se otevřít, někomu trvá delí dobu, ne mu ta spolupráce s odborníky jde, někomu to nejde vůbec...
A je i zajímavé číst jednotlivá pojetí vnímání podstaty deprese. Bylo tu řečeno, e někdo depresi vnímá jako rozpor ega a due. Jiný, e psychoterapie je léčba sebevědomí. e dostat se z deprese je velká dřina na sobě.
Kdy to vezmu dle svých zkueností a pocitů, u mě neplatí ani jedno z toho.
Nejblíe mému vnímání je asi vyjádření, co tu někdo napsal - ve smyslu, e deprese je nepropojenost mezi racionálním mylením a emocemi. Deprese je stavem, kdy pocity jsou strané, přestoe racionálně současně ten člověk vnímá, e vlastně nemá ádný důvod k takovým pocitům úzkosti, beznaděje, a k touze nebýt. A je sám a zděen z toho, jak ty pocity není schopen ádným způsobem sám bez vyhledání vnějí pomoci zvládnout.
Ivano, nejsem psychiatr, ale připadá mi, e ty jsi klasický příklad deprese endogenní. Tedy e se v Tvém mozku prostě z neznámého důvodu přestaly nějaké látky tvořit. A to asi, myslím si, nejde zvládat jinak, ne to dělá - pomocí doivotního braní léků.
Jetě e ty léky existují. Jinak by takový ivot nebyl k ití.
Ametyst píe:
Ano, je to součástí, některých přístupů. Je ádoucí klienta aktivovat, aby byl schopen se sebou něco udělat. A to natvání je aktivace taky. Projev ivota, vůle, to co chce terapie posílit.
Není účelem klienta poníit a uráet. To mi ani nikdy terapeut nedělal.
Účelem je přimět ho k činnosti, aktivitě, práci na sobě, dovést ho k vlastním sebeléčebným schopnostem.
A je fakt, co píe Arcanum, e ego dostane fakt zabrat.
Přemýlela jsem, proč by mi přístup terapeuta, který by ve mě vyvolával i natvání, vysloveně nevyhovoval. Od takového bych okamitě odela.
Přila jsem na to, e já myslím aktivovat vůbec nepotřebovala, byla jsem od počátku spolupráci naprosto otevřená, to já sama chtěla, aby mě bliní odvezli do nemocnice, já chtěla vyhledat pomoc, a s psychoterapiemi jsem od první chvíle neměla problém, byla jsem schopná i ochotná mluvit před cca 10 cizími lidmi o svých nejniternějích pocitech. Vnímala jsem to tak, e ti lidi jsou na stejné lodi, proívají toté, tak proč se před někým stydět.
Vlastně mi skup. psychoterapie připomínaly jistým způsobem Babinet. To je taky taková skupinová psychoterapie, virtuální, leč poměrně účinná.
Mě spolupracovat vysloveně bavilo a přináelo okamitou úlevu, proto to nevnímám jako "dřinu na sobě" a se sebevědomím jsem měla problém jen v nejakutnějí fázi, kdy jsem viděla, e nejsem schopná normálního fungování a pletly se mi i slova, ztrácela jsem schopnost se vůbec vymáčknout
Upravil(a) Blossom (23. 6. 2011 9:43)
Ivana napsal(a):
Nakonec se kadá moje psychoterapie zvrhla v to, e psycholoka povídala sama o sobě, jak staví dům a reklamuje kuchyňskou linku, jak si nemůe najít partnera, co děti (její) atd. atd.
???
To je moné? Taková neprofesionalita? Terapie není kamarádství...tohle tam vůbec nemá co dělat.
Není tady