18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Selima napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Ale pozor- clovek si casto neuvedomuje, ze to co si mysli neni to co zije ve svem vnitrnim svete.
Nesoulad je mu neviditelny. Je to neco jako namlouvani si neceho navzdory tomu ze skutecnost je jina a neuvedomela.Mierne zjednoduujúce. Myslím, e len idioti o sebe nikdy nezapochybovali. Čie potom to stojí: idiocia - versus depresia.
Selimo ,nepochopila jsi.
Není tady
Dalsi z veci pojici se s depresi a s tim vsim ostatnim jsou ocekavani a lpeni na svych ockavani.
Vycitky,pocity viny.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Vladena napsal(a):
Vilemíno, zkusila si strčit obličej do studené vody nebo si prostě polít hlavu vodou? Moná, e by to zabralo místo facek. Jednou se mi kluk vztekal a modral a dostal porci vody, od té doby klid.
Ne, nezkusila a asi to ani nebudu zkouet, páč jsem toho názoru, e by ze mě stejně vztek "nesjel", mně pomáhá jen nafackování.
To je tedy hloupé, nebo je zřejmé, e fackování nemá nic společného s názorem,ale s následným okem a prokrvení hlavy. Ledová, v domácím prostředí studená voda, se běně pouívá v psychiatrických léčebnách a mohla bys ji opravdu zkusit. Voda je dobrá na ple a mnohem etrnějí ne facka. Facka se Ti můe vymknout z rukou a můe v afektu bouchnout i někoho jiného.
Není tady
Jinak deprese vyvolávají té potravinové alergie, běně se u dětí dělají testy a upravuje se dieta.
Vitamín B6 podporuje mozkovou činnost a přispívá k lepímu vývinu a celkové vyrovnanosti. Zkus popřemýlet.....
Není tady
Ramada napsal(a):
Ted jsem na vákách
Pokud si dobře vzpomínám,tak jsme se učili, e deprese jsou mimovolní záleitosti. Tedy to není otázka chtít - nechtít. Pletu se?
Taky, e je obtíné stanovit tuto diagnozu a kadý ji proívá jinak - tu depresi.
Doposud je moné prý pomoci při těchto obtíích jen antidepresivy. A samozřejmě podpůrnými prostředky...klid, nestresovat,přístup okolí..atd
Je to tak?
Majkafa tady píe o zvládání vůlí. Rozhodnutí. Jedná se v tom případě opravdu o depresi?
Mám vrodině také tuto diagnozu. Proto jsem překvapená.
Jj, zajímavý příspěvek.
Depresáci se často setkávají s odsouzením i ze strany "spolupacientů", kteří vyprávějí o tom, jak to zvládli sami, s pomocí své vůle.
Tak jsem si řekla, e jsem prostě o to víc neschopná, kdy ostatní se z té deprese zvednou a já to nedokáu.
To fakt moc člověku v depresi neprospěje. Takové srovnávání.
Takové to skryté podsouvání viny...
Dobře to znám, lidé mi nevěří e něco někdy "opravdu nemůu".
Prostě lenost a hotovo.
Jim se taky nechtělo a zvládli to, tak proč ne kdokoliv jiný...hm, asi proto, e kdokoliv jiný má jiné potíe, jinak hluboké, jiné okolnosti, jiné proívání.
Někdy mi to přijde jako přetahování oto, "kdo je na tom hůře a kdo je větí hrdina".
Tyhle hry mě nebaví hrát. Nechci s nikým soutěit, chci být zdravá.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Psychologa jsem vyhledala před rokem. Absolvovala jsem pět sezení a bylo to jako si povídat s plyákem - tedy naprosto k ničemu, na druhou stranu mi to neublíilo. Byl to tedy psycholog na pojiovnu, platit za psychologa odmítám. Můj psychiatr mi pořád připomíná, e by pro mě byla vhodná psychoterapie atd., já se vdy jen usměju a řeknu mu, e to u jsem zkusila a výsledek ádný.
Moná si řeknete, e jsem pořád ve stejných srač.kách. Ale já se za poslední rok, rok a půl hodně zlepila. Nala jsem si z vlastní iniciativy partnera, začala jsem doučovat, tím jsem si vydělala sluné peníze, část si etřím, mám z těch naetřených peněz neuvěřitelnou radost, taky se mi zlepil spánek (dříve jsem spala běně 15 hodin denně, dnes tak 8-10 hodin), fakt se to nedá srovnávat. Snaím se, jen nechodím k psychologovi, to je ve.
Myslím, e kadý cítí, co mu pomůe. Někomu psycholog, jinému třeba regresní terapie nebo jánevím třeba SRT, EFT...apod.
Jinak, psycholog, co pracuje na pojiovnu nebo se platí tzv. z ruky, nemá v kvalitě rozdíl. On dostane stejné prachy, a je mu jedno od koho. Musí pracovat stejně kvalitně v obou případech. Já mám psychologa na pojiovnu, a platí v naem regionu za jednoho z nejlepích (co jsem se dozvěděla a po nějaké době co jsem k němu chodila)
Nenutila bych Tě k pychologovi, jestli Ti to nic nedává.
Upravil(a) Ametyst (21. 6. 2011 16:01)
Není tady
Blossom napsal(a):
Se zájmem jsem si přečetla tuhle diskusi.
Vrátím se k prvnímu příspěvku, kde Ametyst mimo jiné píe:
Chtěla bych slyet příběhy těch, kteří se z deprese dostali na dlouho, napořád...
Říct - dostala jsem se z deprese nadlouho, nebo dokonce napořád, by bylo íleně troufalé. Deprese se můe vrátit nám, kteří jsme ji u prodělali, a zrovna tak, bohuel, můe udeřit i na ty, kteří ji nezaili. Take u nikoho ádné napořád nemůe s jistotou platit.
Proto nechci svůj pocit formulovat "dostala jsem se z deprese", ale spí - " mám pocit, e jsem na dobré cestě, cítím se zase dobře".
Můj příběh znáte asi z vlákna Postřehy z nemocnice - léčba úzkostné deprese (tak ho tu nebudu opakovat).
Podle toho, co tu píe Ametyst, myslím, e netrefila tu správnou medikaci. e by společně s psychiatrem měli hledat dál tu kombinaci léků, která jí sedne. Mě například Mirtazapin, který mi nasadili, ani po 5 týdnech moc nezabíral. Tak mi ho vyměnili za Cipralex, a ta změna byla skoro zázračná. U něj jsem se u po pár dnech cítila líp, a beru ho u několik měsíců a za tu dobu jsem nepocítila jediný propad. Je mi pořád dobře, normálně. A takovýchto "zázračných" vylepení jsem u spolupacientů z nemocnice viděla na vlastní oči několik. Kadému toti sedne jiná kombinace léků, a to je třeba bohuel někdy déle hledat...
Od té doby, kdy jsem schopná díky lékům na sobě pracovat (co v akutní fázi opravdu nelo), měním mnohé ve svém ivotě. Předevím zařizuji změnu- končím s podnikáním, které mě svými stresy do deprese po 12 tiletém podnikání dostalo.
Dál se, na radu doktorů, učím odpočívat pasivně = lidově řečeno, kdy se cítím unavená, poslechnu své tělo a třeba den se flákám, odpočívám, nedělám nic. Dřív mi takový čas přiel jako ztracený, kdy je na světě tolik zajímavých věcí k dělání a k poznávání, teď u si pasivní odpočinek sama sobě ordinuji a taky vychutnávám.
A dřív to taky, po pravdě, moc nelo, musela jsem se postarat o ve a hlavně o děti, byla jsem na ně sama. Teď u jsou dospělé, tak se najednou ani starat nemusím, můu si dovolit odpočívat.
Myslím, e bys, Ametyst, neměla vysazovat psychoterapie, kdy Ti pomáhají. Já myslím, e toto je velmi léčivé - sdělovat si pocity s lidmi, kteří proívají toté a nebo skoro toté. A s nimi můe otevřeně mluvit i o vem negativním, třeba o touze neít.Své blízké bys tím děsila. Kontakt se spolupacienty je léčivý.
Já jsem také před pár měsíci, v akutní fázi, touila po smrti. Přestoe jsem i tehdy racionálně věděla, e nemám ádný důvod. Ale ta touha neít zkrátka bohuel k depresi patří a je taky tím nejnebezpečnějím faktorem, toti, e nemocný je nebezpečný sám sobě.
Poté, co mi zabraly práky, se zas sama sobě divím - jak jsem vůbec o tom mohla uvaovat??
A takto i spolupacientka, která jen leela, po několikáté změně práků, kdy konečně nali kombinaci, co jí zabrala, se sama sebe nahlas ptala - jakto, e jsem jetě minulý týden chtěla umřít? Kdy je na světě docela hezky?
Podle mě, ta touha neít je prostě projevem té nemoci deprese.
Blossom, asi má pravdu, deprese má tendenci se vracet.
Jak ji jednou proděláme, máme k ní blí po celý ivot, ne ostatní populace.
Psychoterapie se vzdávat nechci, ale stejně jednou budu muset. Do smrti tam chodit nemůu.
Ledae by ta smrt byla fakt u teď za chvíli.
Má taky pravdu, e touha po smrti je asi projevem nemoci, nemocného mylení, nikdy dřív jsem takhle nepřemýlela, i kdy mi bylo blbě, a kdy jsem se třeba v pubertě trápila neastnou láskou a hledáním sama sebe...nikdy mě nenapadlo se zabít.
A teď. Teď bych moc chtěla nebýt.
Asi to není O.K.
Co se medikace týče, zabraly mi dva léky.
Esoprex (stejná účinná látka, jako Tvůj zmiňovaný Cipralex), ale ten mě citově oplooval a stala se ze mě za 6 týdnů braní úplná zombie.
Pak byly nějaké prokusy jiné, nebylo to dobré, a teď mi v lednu zabral Wellbutrin. Skvělých několik týdnů.
Nepracuje se serotoninem, ale s Dopaminem a Noradrenalinem, sedí mi víc. Ale propady se postupně dostavily znovu.
Asi mi to bude dělat u více léků. e zaberou, ale časem se účinnost sníí, a to i po navýení dávky.
Já jsem spíe takový ten "psychoterapeutický typ". Farmaka se mnou moc neudělají, ale terapie (individuální i skupinová) vdy pomohla nejvíce.
Není tady
sahleb napsal(a):
Vilemína napsal(a):
Psychologa jsem vyhledala před rokem. Absolvovala jsem pět sezení a bylo to jako si povídat s plyákem - tedy naprosto k ničemu, na druhou stranu mi to neublíilo. Byl to tedy psycholog na pojiovnu, platit za psychologa odmítám. Můj psychiatr mi pořád připomíná, e by pro mě byla vhodná psychoterapie atd., já se vdy jen usměju a řeknu mu, e to u jsem zkusila a výsledek ádný.
Moná si řeknete, e jsem pořád ve stejných srač.kách. Ale já se za poslední rok, rok a půl hodně zlepila. Nala jsem si z vlastní iniciativy partnera, začala jsem doučovat, tím jsem si vydělala sluné peníze, část si etřím, mám z těch naetřených peněz neuvěřitelnou radost, taky se mi zlepil spánek (dříve jsem spala běně 15 hodin denně, dnes tak 8-10 hodin), fakt se to nedá srovnávat. Snaím se, jen nechodím k psychologovi, to je ve.Vilemino, ja to vidim velmi pozitivne. Drzim ti nadale palce.
Ja jsem chodila delsi dobu na terapii, pred lety a taky jsem mela pocit ze si povidam s plysakem. Tak jsem to vzdala.
Vdycky Taky říkám, e je to jak kdy mluvím do stěny.
Nebo do zrcadla. Ale to je princip. Odráet to co vysílám. Abych si to uvědomila. Vztekala jsem se při tom hrozně.
Upravil(a) Ametyst (21. 6. 2011 15:59)
Není tady
Blossom napsal(a):
Toto, co píe Wiki, mě oslovilo.
Protoe ve chvílích, kdy jsem se u cítila blbě, a jetě nevěděla proč ( jetě jsem netuila, e mě postihla nemoc deprese) jsem se taky pokouela jít touto cestou: Obklopila jsem se kníkami typu Tajemství, Čtyři dohody apod., které mě vdycky dřív oslovovaly. Snaila jsem se v nich neustále číst, dokonce jsem si některé pasáe četla i nahlas. Bylo mi vak přesto stále hůř.
Kdy jsem pak ztratila spánek a mohla spát cca jen 2 hodiny denně a byla jsem z toho hotová, tak jsem se celé noci modlila jedinou modlitbu, kterou znám - Otčená. Prosila jsem vyí síly, a mě pomohou. Dokonce jsem jednou se za své uzdravení modlila vkleče v jednom liduprázdném kostele.
Troufám si tvrdit, e jsem vyčerpala vechny monosti duchovní cesty pro uzdravení, které mě napadly.
Ale mě to nepomohlo vůbec. Pomohly a léky, psychoterapie, a taky hodně pobyt v nemocnici= změna prostředí. A teď jsem u schopná si zas třeba z těch duchovních kníek něco skutečně brát. Ale v akutní fázi mi to prostě nelo, ani trochu. Due mě neposlouchala, i kdy rozum se snail.
Mnohokrát jsem klečela v lese, na kopci, v kostele, koukala vzhůru a prosila.
Ale to co mi pomůe, není v nebi. Je to ve mně.
Upravil(a) Ametyst (21. 6. 2011 15:58)
Není tady
Blossom napsal(a):
Mimochodem: i s antidepresivy mám nadále emoce. Vlastně jen ty kladné - raduju se ze ivota velmi podobně jako dřív. Ale pocit smutku, beznaděje, úzkosti jsem u několik měsíců vůbec neměla (od té doby, co mi AD zabraly).
Jen u těch radostí vnímám, e ty vrcholové emoce jsou jaksi lehce zplotělé: necítím u něčeho OBROVSKOU radost, ale "jen" radost.
Já jsem u SSRI měla zplotělé emoce hlavně směrem dolů. nemohla jsem cítit smutek, plakat.
Byla jsem tak lhostejná, a to bolelo. Cosi ve mně ale bylo citlivé, jen se přes tu hradbu chemie nemohlo dostat. Cotové vězení. Pro mě tedy něco hrozného.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Pitunie napsal(a):
Majkafo a ostatní, za své neúspěchy se fackuju na tvář. Je to hloupé, avak velmi úlevné. Často se fackuju v souvislosti se kolou.
Pokud se můu připojit s názorem. Fackování sama sebe znám. Dělala jsem to před zrcadlem a trestala jsem se větinou , kdy jsem něco nezvládla. Jsem přesvědčena e taková deprese má několik vlivů a jedním z nich je to e nemá ráda sebe sama , tak jako jsem to měla já. Antidepresiva pocituji jako berličky najít sílu pracovat na sobě - nikoliv spoléhat na ně jako jediný prostředek . Nezatracovala bych ani psychoterapii , třeba bude muset hledat déle, co ti sedne ale nevzávej to .
Drím palce .........je to cesta dlouhá ale i já věřím e na konci je světlo .Tak před zrcadlem to nedělám. Ale před rodinnými přísluníky občas ano, zvlá před bratrem nemám v tomto ohledu ádné zábrany. Minule jsem se fackovala v takovém zvlátním rozestupu, prý jsem vypadala jako zápasník sumo . Větinou fackování doprovází slova jako se kráva, ty krávo jedna atd. A poslední dobou se biju pěstí do tváře, samotné fackování mi přestává stačit.
Vilemíno, ono to vypadá směně, ale sranda to není, co?
Rozumím Ti, taky si ubliuji, trochu jinak, potřebuji vidět krev, je to taky patologické, zhobné, nesmyslné. Ale co naděláme, takhle nám ty mechanizmy fungují, tak to tak musíme brát. Jen netrestat se nepomůe. Je potřeba přijít na to, proč se trestám.
Není tady
Já si myslím přesně to, co psala ramada - o "nezvládání" vůlí. Přestoe jsem mrnclá duchovnem..
Já si nedovedu představit, co to musí být za pocit, který mi nutí si ublíit, třeba skočit pod ten vlak. Způsobit si bolest. Být přece v takovémto stavu, tak kde je asi nějaká vůle.. ? Asi u dna, přivázaná s metrákovým utrem. V takovou chvíli určitě člověk neuvauje tím "normálním" způsobem, kdy se jako kadý den racionálně rozhoduje co je pro něj nejvýhodnějí, jak co nejlépe a nejlogičtěj či nejpříjemněji udělat.
Asi je něčím veden. Proto bych řekla, e tady jsou ta farmaka na místě. Pak po tom základním srovnání mohu vyhrabat (snad) vůli a kontrolu nad sebou atd..
Co proíváte, kdy se fackujete? Ta bolest je jako rozhřeení? Po "trestu" u můe být klid? Nebo jde o prokrvení? Podvědomě?
Jak ve chvíli akutní /nebo aktivní) deprese člověk vnímá takovou psychoterapii? Léčbu sebevědomí?
Já mám známe, 2, ti mají MD psychozu a to je teda masakr. Pán mi donesl v M fázi parfém a asi 6 knih - vechno tak za 3tis. Poté si koupil 6 andulek, klec, psací stroj , to v jeden den a zbytek utratil v cukrárně, kde vechny pohostil. Take důchod zlikvidoval během 5ti hodin.
Pak si přiel půjčit
Měl obrovské plány, nadení, energii... nelo ho zastavit.
Není tady
Wiki, za mě - já ve chvílích kousání se do ruky proívala jakous-takous úlevu, e v tu chvíli jsem díky fyzické bolsti nevnímala tu bolest psychickou.
A jak jsem vnímala psychoterapii v době mé akutní deprese? Já určitě ne jako léčbu sebevědomí. Pro mě to bylo spí velmi zajímavé a objevné noření se do hlubin due - vlastní i těch cizích duí.
A právě v té skupinové terapii byla myslím ta největí síla: Je známé, e druhému člověk poradí celkem snadno (to je vidět velmi dobře právě zde na Babinetu), ale sám s podobným problémem se trápí...
Často v té psychoterapii jsem tak jednodue někomu poradila, přilo mi to tak jasné...a teprv dodatečně jsem si uvědomila, e vlastně má rada tomu druhému se dá aplikovat i na mou situaci...
Ale některé terapie mi přily jako neplodné, nic nepřináející, ale těch byla menina.
Co se týká toho sebevědomí - část pacientů ho fakt potřebovala zvýit. Proto jsme společné sezení vdycky začínali pochvalami. Terapeutka nám říkala - pochvalte veřejně toho, kdo vám něčím pomohl, kdo vám udělal radost. Třeba i maličkostí. A třeba pochvalte i sami sebe. Ono toti v depresi máte sklon vidět ve černě, a je třeba se znovu učit vidět svět i pozitivně.
A je fakt, e u těchto chválích momentů bývaly i chvíle velmi dojemné...třeba kdy jedna pacientka, která byla v dětství matkou odstrkovaná, byla pochválena jednou starí pacientkou...nakonec se tam v pláči objaly a ta mladí děkovala, té starí, e v ní objevila mateřskou lásku a pochopení, jakého se jí od vlastní matky nikdy nedostalo, a e jí to vlévá nesmírnou sílu do dalího ivota, vyléčilo jí to jednu dlouhodobou ivotní ránu...
Wiki napsal(a):
Já si nedovedu představit, co to musí být za pocit, který mi nutí si ublíit, třeba skočit pod ten vlak. Způsobit si bolest. Být přece v takovémto stavu, tak kde je asi nějaká vůle.. ? Asi u dna, přivázaná s metrákovým utrem. V takovou chvíli určitě člověk neuvauje tím "normálním" způsobem, kdy se jako kadý den racionálně rozhoduje co je pro něj nejvýhodnějí, jak co nejlépe a nejlogičtěj či nejpříjemněji udělat.
Asi je něčím veden. Proto bych řekla, e tady jsou ta farmaka na místě. Pak po tom základním srovnání mohu vyhrabat (snad) vůli a kontrolu nad sebou atd..
Základní věc, která charakterizuje depresi a duevní nemoci vůbec, je skutečnost, e je oslabena vůle pacienta.
Při lehčí depresi se to dá zvládnout terapií, posílit vůli a sebeúctu, při těích typech je základ farmakologická léčba. Bez ní to v takových případech prostě nejde. Kdy jsem na tom byla hodně zle, i terapeut ode mě dával ruce pryč a svěřil mě do péče lékařů. Poznal, kde končí jeho pravomoce, řekl, e na tohle je terapie u slabá a doporučil k hospitalizaci.
Wiki napsal(a):
Co proíváte, kdy se fackujete? Ta bolest je jako rozhřeení? Po "trestu" u můe být klid? Nebo jde o prokrvení? Podvědomě?
Je to zoufalost. Bolest, která chce z těla ven. Nevím, jak fackování - zkouela jsem plácání po zadku a stehnech zahrnout do naich sex. hrátek , manel docela spolupracoval a "bil" mě, ale není to ono.
Ne pro mě.
Bolest, kterou mám, poutím ven otevřenými ranami, vytéká spolu s krví.
Zní to děsně, vím. Ale je to tak. U jsem to dlouho, několik měsíců, neudělala. Byl docela klid. I díky lékům.
Ale napětí se pomalinku zase stupňuje a je to jen otázkou času...
Samotný akt ubliování funguje asi u kadého SU stejně. Je v tom určitě natvanost, agrese obrácená proti sobě.
Trestání se, a bolest přináí pocit zadostiučinění.
Bolest ospravedlňuje to, s čím v sobě tolik bojujeme, co nechceme přijmout. To, co jeden chce ze sebe vymlátit, jiný "vyřezat", dalí třeba vypálit...
Wiki napsal(a):
Jak ve chvíli akutní /nebo aktivní) deprese člověk vnímá takovou psychoterapii? Léčbu sebevědomí?
Jestli mohu mluvit za sebe, tak ve stavu deprese má psychoterapie předevím podpůrný charakter. Má za úkol projít s pacientem to těké období. Být mu oporou. Vytvořit pocit bezpečí a přijetí. nehodnotí, neodsuzuje, a u má pacient mylenky jakékoliv. Zásadně se vystříhá obviňování typu "to byste tady nechala děti samotné, víte jak by jim bylo?"
apod.,
které tak často depresivní lidé slyí od okolí, a které způsobují jetě hlubí zavrtání do deprese.
Protoe teď tady jde předevím o toho pacienta, a o jeho děti a následně. teď potřebuje přeít on.
A obviňování nemá v tuhle chvíli anci stimulovat. Naopak, ubije ho to. A na dno.
Moje depresivní epizody a terapie, to mám v paměti jako dobu, kdy mě terapeut podpíral, kdy jsem měla nohy po kolena v bahně a nemohla se hnout. Netahal mě z bahna, ale trpělivě počkal, a se vyhrabu trochu vý.
A ve chvíli, kdy u mi třeba z bláta čouhala jen hlava, byl připraven obrátit se o pomoc jinde.
Co mi nejvíce v depresi vdycky pomohlo, byl ten přijímající neodsuzující postoj, a to, e můu svobodně mluvit o tom co cítím.
I o tom, jak se chci zabít, a neokřikoval mě jako ostatní, e takové řeči ani mylenky nesmím mít...
Upravil(a) Ametyst (21. 6. 2011 16:30)
Není tady
Já jsem v depresi neměla chu si ubliovat. Já jsem vůbec nebyla schopná nějaké akce. pro mě bylo těké jen se zvednout a jít na záchod, nemyla jsem se, nečesala, jen jsem leela v posteli a spala, i 20 hodin denně. Tak straně jsem chtěla nebýt, vechno to zaspat. Proto jsem měla mylenky na smrt - ne, e jsem si chtěla způsobit bolest, ale proto, e jsem chtěla neexistovat.
Není tady
Pro kadého je vhodný nějaký postup, já jsem typ pacienta, pro kterého je terapie, a u individuální, nebo skupinová (ta vůbec!) nevhodná, respektive se mnou se tímto způsobem nedá vůbec pracovat. Sázet na terapii, jako na univerzální řeení je nesmysl.
Není tady
Wiki napsal(a):
Já si myslím přesně to, co psala ramada - o "nezvládání" vůlí. Přestoe jsem mrnclá duchovnem..
Asi je něčím veden.
Wiki,
zkus si ale na druhou stranu povsimnou,ze tak uplne bez vule ten clovek neni,kdyz ma napriklad (zlo)vuli si ublizovat.
Ma vuli delat nektere veci,ty jine naopak nema.
Zajimave je zjisteni ze te bezmoci (bez -vule) dava sam nevedome energii.
Není tady
vitto napsal(a):
Pro kadého je vhodný nějaký postup.
Souhlasim
Nekdo potrebuje tohle ,jiny tamto-presne v souladu s jeho vnitrnim usporadanim.
Nekdo to zvladne tak a jiny jinak. A neni to nahoda.
Není tady
Jo, Arca, dejme tomu, e tam vůle nějaká je. Ale je pak ovladatelná? Čím je řízena? Já mám pořád pocit, e je člověk v tu chvíli něčím veden, e není schopen racionální úvahy. Holky to tady i píí. Dejme tomu - e jde o silnou d.
Holky, opravdu si moc váím toho, e jste schopny a ochotny a těch nejcitlivějích věcech otevřeně psát. Uvědomuju si tu odvahu i ochotu to sem napsat.
Ano, asi se nenajdou ani 2 lidé, kteří by to proívali stejně a reagovali na léčbu stejně. Léčba farmaky pak musí být jen metodou zkouení.. navíc, je-li nástup hladinky třeba a po 3 týdnech, tak dlouhodobou.
Napadá mě, diagnostika teda musí být nesmírně obtíná. Já jsem to brala jen - depresi má nebo ne. Záleí na kvalitě terapeuta (lékaře). To taky asi není jednoduché - ho najít.
Nic tady asi není jednoduché.
Holky drete se, jste nesmírně statečné baby.
Není tady
Já o tom mluvím zcela otevřeně i v reálu, tabuizace psychiatrických diagnóz je zlo! Musím říct, e jsem s tím nikdy neměla problémy, ale mi se málokdo odváí říct do očí něco negativního )) Léčba bývá vdy pokus/omyl, správná medikace, nebo způsob terapie je mnohdy otázkou hledání a letitého.
Není tady
vitto napsal(a):
Léčba bývá vdy pokus/omyl, správná medikace, nebo způsob terapie je mnohdy otázkou hledání a letitého.
Bohuel, přesně tak.
Neexistují spolehlivé diagnostické metody na zhodnocení stavu pacienta s duevním onemocněním.
Lékař je odkázán pouze na popis pacientových potíí.
Není tady
Wiki napsal(a):
Jo, Arca, dejme tomu, e tam vůle nějaká je. Ale je pak ovladatelná? Čím je řízena? Já mám pořád pocit, e je člověk v tu chvíli něčím veden, e není schopen racionální úvahy. Holky to tady i píí. Dejme tomu - e jde o silnou d.
Holky, opravdu si moc váím toho, e jste schopny a ochotny a těch nejcitlivějích věcech otevřeně psát. Uvědomuju si tu odvahu i ochotu to sem napsat.
Ano, asi se nenajdou ani 2 lidé, kteří by to proívali stejně a reagovali na léčbu stejně. Léčba farmaky pak musí být jen metodou zkouení.. navíc, je-li nástup hladinky třeba a po 3 týdnech, tak dlouhodobou.
Napadá mě, diagnostika teda musí být nesmírně obtíná. Já jsem to brala jen - depresi má nebo ne. Záleí na kvalitě terapeuta (lékaře). To taky asi není jednoduché - ho najít.
Nic tady asi není jednoduché.
Holky drete se, jste nesmírně statečné baby.
Wiki, deprese není ádné hrdinství hodné obdivu.
Je to jako s kadou jinou nemocí. Prostě není na výběr, jestli to bude zvládat nebo ne.
A člověku nezbude ne bojovat. A to i dokonce tehdy, kdy nechce.
Ten pud sebezáchovy je straně silný. Mnohdy nejde umřít, ani kdy by si to člověk přál, protoe bojuje sám se sebou.
Někde jsem četla, e deprese je rakovina due.
Zdá se mi to dosti přiléhavé. Seere nás zevnitř.
Z rakoviny se taky někteří lidé uzdraví. Z deprese jistě taky vede cesta ven.
Jene kadému vede ta cesta jinudy...
Není tady
Zdravím, zase se dneska propadám...chjo...momentálně mám pocit, e si nevybavuju pocit radosti sama ze sebe:( Hnus to vám teda povím. Rodiče mi asi zapomněli dát tlačítko "On", mám pocit, e iju na "Off". Potřebuju fungovat, přítí týden se stěhuju. Místo akce, se propadám do pasivity:( Nejraději bych la spát a prospala půl ivota:( Mám pocit, e jsem se "dobře" sama ze sebe necítila nikdy. Co nechápu je, kde se ve mně bere tolik nenávisti vůči sobě samé??!! Snaím se s tím pracovat, chodím na terapii, ale tak nějak to je pořád stejné Jsem hrozně unavená...
Dneska zrovna přemýlím nad tím, e nemám ádný drive, ádný smysl, nic co bych chtěla od ivota...vlastně jenom tak přeívám kadý den. To mě asi odliuje od jiných - nebo jak to máte vy? Vydíte smysl? Naplnění v něčem? Nejlépe mi je ve fantazii - knihy, filmy, divadlo, hry....tam je mi dobře, hlavně co nejdál od sebe:( Kdy mluvíte o smíření se se sebou, jak se toho dá dosáhnout? Já si spíe pořád připadám jako looser, zklamávám vechny kolem sebe (rozum mi říká, e to tak asi není, ale emoce jsou silné). Straně se snaím nebýt, zvládat kadodenní věci, ale jde to tak těko:( Asi potřebuju silnějí léky co?
Není tady
Wiki, díky, ale já sama taky nemám pocit nějaké statečnosti, e o tom mluvím a píu. Mě to svým působem dokonce pomáhá - utřiďuju si své vlastní mylenky a čtením ve zkuenostech jiných se v tom lépe a lépe orientuju.
Kdyby mě to nějak frustrovalo, tak bych to tu jen četla, nepřispívala bych...
Píe dále:dejme tomu, e tam vůle nějaká je. Ale je pak ovladatelná? Čím je řízena? Já mám pořád pocit, e je člověk v tu chvíli něčím veden, e není schopen racionální úvahy
Vytučnila jsem to, tak to (aspoň u mě) rozhodně nebylo. Já pořád byla schopná racionální úvahy, ve smyslu -: Nic tak děsného se ti neděje, nic tak straného ti nehrozí. Tak sakra proč ale se cítím tak mizerně?
Racionální sloka mé osoby fungovala normálně.
Ale emoce a pocity byly navzdory vekeré racionalitě prostě hrozné, nesnesitelné, k nevydrení. A tak, e by člověk raděj nebyl.
Opravdu je velmi trefný příměr, e deprese je taková rakovina due.
Perfectamundová
Jo, na stěhování potřebuje energii.
Moná je Tvá pasivita reakcí na změnu, která Tě čeká.
Ale pokud se tak cítí standardně, tak to bude asi hlubí problém.
Co Ti na to říká terapeut?
Jak dlouho tam chodí?
Má z toho pocit, e Ti to něco přináí?
Já jsem vloni chtěla ukončit terapii , e u jsem tam dlouho a e musím tedy začít sama něco dělat, a e vlastně pořád bude něco, a e mi to nepomáhá, je to úplně k ničemu, a je tam zbytečné jen se vykecávat, a e...ble ble ble.
Pak jsem dalí hodinu přila pokorně s tím, e to vůbec není pravda , e jsem byla jen natvaná .
Sama na sebe, na svět, na ivot.
Ten den jsem si uvědomila, jak moc mě vlastně ta terapie drela nad vodou. A taky e jetě "plavat" sama neumím, i kdy bych chtěla, kdy jsem to kdysi uměla.
Není tady