Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#851 9. 8. 2011 8:51

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Re: Deprese a její zvládání

sebaláska je potrebná a zdravá, len netreba zostať pri nej. wink zasa ak niekto zostane LEN pri sebaláske, nevidím to ako veľkú výhru.

Upravil(a) Selima (9. 8. 2011 8:52)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#852 9. 8. 2011 8:55

majkafa
Host

Blossom, tos napsala moc krásně. Pohladilo mě to na duši. I o těch výletech.
Když mi tenkrát bylo špatně, když je mi někdy smutno na duši, představím si taky ty hezké výlety, hezké časy a vím, že zase budou a že život je i krásný a duše se rozjasní. V myšlenkách brouzdám bosými nohami ve vodě v moři, na mém milovaném místě v Itálii, kam už jsem se vrátila asi 8x a zase se vrátím, cítím, jak mě vlny omývají a hladí, slyším moře a smutky odcházejí.
Pamatuji si, že když jsem i po návratu z nemocnice chtěla ještě víc nebýt, jak mi bylo uvnitř stále zle, ležela jsem jednou v září 2006 na zahradě, dívala se na šeříky a najednou jsem věděla, že chci příští jaro zase vonět jejich nádhernou vůni, kterou miluji.
Že chci vidět svého syna na jeho maturitním plesu.
K tomu, abych tady byla ráda, jsou mi ty velké věci - třeba mé vzdělání a dobrá práce a děti, i ty zdánlivě malé každodenní drobnosti, třeba že se na mě usměje můj vnuk a natáhle ke mně ručičky a když ho vezmu do náruče, tak mě obejme, když se obejmeme s mými dětmi...
Každý z nás potřebuje to, čemu někdo řekne - berličky. A kdo říká, že ne, lže sám sobě.

#853 9. 8. 2011 9:02

Horacio
Host

dusička napsal(a):

Bloss - krásně napsané pussapussa
Jen mě tak napadlo.
Jak by si definovala slovo sebeláska.
Já totiž v ní vidím - mít rád sám sebe, jenže po staletí nás učili - nesmíš koukat jen na sebe, koukej i na druhý, nebud sobec. Ale jak stárnu,zjištuju,že je to blbost, že člověk by se měl mít sám rád,protože když se má rád,může lásku rozdávat.
Mně se zdát - že slovo sebelásku máme zařazenou zafixovanou od mala jako že je to něco špatnýho, jako samochvála smrdí a tak. Přitom je potřeba

Byli jsme tak vychováni a brali to jako samozřejmost.A byla to moc hezká samozřejmost.Hned bych ji vyměnil za marast,ve kterém žijeme dnes.

#854 9. 8. 2011 9:03

Blossom
Host

dusička napsal(a):

Bloss - krásně napsané pussapussa
Jen mě tak napadlo.
Jak by si definovala slovo sebeláska.
Já totiž v ní vidím - mít rád sám sebe, jenže po staletí nás učili - nesmíš koukat jen na sebe, koukej i na druhý, nebud sobec. Ale jak stárnu,zjištuju,že je to blbost, že člověk by se měl mít sám rád,protože když se má rád,může lásku rozdávat.
Mně se zdát - že slovo sebelásku máme zařazenou zafixovanou od mala jako že je to něco špatnýho, jako samochvála smrdí a tak. Přitom je potřeba

Dusičko, mě taky slovo "sebeláska" se zdá takové divné.

Já bych použila spíš termín - sebepřijetí, a nebo být kamarádem sám sobě, případně být sám se sebou v pohodě, být si vědom své ceny.
První podmínkou je - sám sebe dobře znát. Nic si nenalhávat, přiznat si i své nedostatky, ale být si vědom i svých předností (které když je člověk vyjmenuje, některým ostatním to právě může znít jako samochvála, ale to je jejich problém, ne můj). 

Asi abych to dokázala vysvětlit, zkusím to pospat na svém vlastním příkladě:
Znám se. Vím o svých nedostatcích: Jsem např. celkem nepořádná, ve stresu mám sklon ke zmatkování, často odkládám věci, do kterých se mi nechce, mám odpor k věcem technického rázu a jsem v tomto úplněb blbá (nedovedu např. nastavit ani video a i na mobilu a PC používám jen to základní), a můj orientační smysl? Škoda slov lol , spíš to nazývám orientační NEsmysl, jsem schopná zabloudit takřka všude.
No a co? 
Vždyť tyto nedostatky vyvažují docela slušně má pozitiva: Organizační smysl, neuvěřitelné a neutuchající množství nápadů, které navíc dovedu skutečně dovést až k realizaci.
Schopnost empatie a pomoci jiným, pro kterou mě má mnoho lidí rádo. Schopnost dobře se vyjadřovat písemně, kterou zúročuji  nejen v psaní knížky (jedna napsaná, druhou píšu a námět na třetí a čtvrtou už mám v hlavě), ale i zda na Babinetu a nebo v praní různých článků do různých časopisů.
Mám za sebou velký kus práce: Dobře vychované a šikovné děti, slušné dosažené vzdělání, a velký kus práce ohledně zaměstnání - naší firmy.
Takže - celkový pocit ze sebe  je pozitivní. I přes mé nedostatky, o kterých vím a nemám snahu skrývat.

Dusičko, udělej si takovýto výčet aspoň v duchu.
Protože když ta svá  pozitiva zveřejníš, najde se vždy dost zamindrákovaných, kteří v Tvém výčtu budou čuchat jen samochválu.
Na svá pozitiva buď hrdá, a svá negativa se snaž eliminovat, tam kde to jde, a přijmout, tam kde s tím nejde nic dělat.

Jde o to, být si svých negativ i pozitiv vědoma a tak sama sebe s láskou a porozuměním přijímat. smile

#855 9. 8. 2011 9:08

majkafa
Host

Můj moudrý tchán říká, že jezdí kvůli vzpomínkám. Protože ty mu nikdo nevezme.
Když bude celý život sedět doma, pinožit se na baráku nebo bytě a mít všechny dny stejné, žádné vzpomínky v pokladnici nebudou a nebude mít z čeho čerpat.
Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila. Protože my jsme s mými rodiči NIKDY nebyli na žádné dovolené. NIKDY v kině, NIKDY v divadle nebo na koncertě, i celou jejich dovolenou jsme trávili doma uklízením, větráním peřin, vynášením ven a dovnitř, zavařováním stovek sklenic všeho možného. Žádné vzpomínky na něco hezkého, ani na laskavost a lásku, protože vše se dělo stylem - honem honem, ať toho uděláme co nejvíc, žádné lelkování, v nevlídné atmosféře.
Děkuji Bohu za mého tchána a tchýni, kteří mě naučili, že se dá žít i jinak. A tak jsem prožila svůj život od školy až dodnes a dál budu prožívat a děkuji jim, že mi ukázali, jak lze pokladnici drahokamů vzpomínek naplnit. I mé děti už si ji plní, od narození, nemají ztrátu spousty let, jako pociťuji já. Ztrátu sdílení s mými rodiči, to sdílení mi dodnes chybí. Teď jsem si to znovu naplno uvědomila, když jsem tam strávila několik dní.

#856 9. 8. 2011 9:13

majkafa
Host

Blossom napsal(a):

Jde o to, být si svých negativ i pozitiv vědoma a tak sama sebe s láskou a porozuměním přijímat. smile

stoltstoltstolt

#857 9. 8. 2011 9:15

Blossom
Host

Selima napsal(a):

sebaláska je potrebná a zdravá, len netreba zostať pri nej. wink zasa ak niekto zostane LEN pri sebaláske, nevidím to ako veľkú výhru.

Ano. S tímto naprosto souhlasím. stolt

Protože nám dříve bylo dlouho vtloukáno do hlavy - buďte na světě hlavně pro jiné, "sedávej panenko v koutě", tak vidím v některých dnešních naukách a kursech to kyvadlo zas vychýlené podivně a zvrhle na druhou stranu:
Měj rád hlavně sám sebe, a ostatní jaksi přijde samo, dělej vše hlavně pro sebe, neohlížej se po jiných.
Tohle je podle mě druhý extrém, stejně škodlivý jako to "sedávej panenko v koutě".

Myslím, že ideální je v tomto zlatá střední cesta: Být v souladu sám se sebou, ale nejít přes mrtvoly, mít zrovna tak rád i lidi kolem sebe a jednat vždy pokud možno ohleduplně, aby člověk zbytečně  neškodil a neubližoval jiným.

#858 9. 8. 2011 9:16

mia
♥♥♥♥♥♥-

Já bych termín sebeláska  nahradila slovem zdravé sebevědomí.

Tam pak totiž vidím prostor i pro přijetí ostatních...

Není tady

#859 9. 8. 2011 9:20

Blossom
Host

majkafa napsal(a):

Blossom, tos napsala moc krásně. Pohladilo mě to na duši. I o těch výletech.
Když mi tenkrát bylo špatně, když je mi někdy smutno na duši, představím si taky ty hezké výlety, hezké časy a vím, že zase budou a že život je i krásný a duše se rozjasní. V myšlenkách brouzdám bosými nohami ve vodě v moři, na mém milovaném místě v Itálii, kam už jsem se vrátila asi 8x a zase se vrátím, cítím, jak mě vlny omývají a hladí, slyším moře a smutky odcházejí.
Pamatuji si, že když jsem i po návratu z nemocnice chtěla ještě víc nebýt, jak mi bylo uvnitř stále zle, ležela jsem jednou v září 2006 na zahradě, dívala se na šeříky a najednou jsem věděla, že chci příští jaro zase vonět jejich nádhernou vůni, kterou miluji.
Že chci vidět svého syna na jeho maturitním plesu.
K tomu, abych tady byla ráda, jsou mi ty velké věci - třeba mé vzdělání a dobrá práce a děti, i ty zdánlivě malé každodenní drobnosti, třeba že se na mě usměje můj vnuk a natáhle ke mně ručičky a když ho vezmu do náruče, tak mě obejme, když se obejmeme s mými dětmi...
Každý z nás potřebuje to, čemu někdo řekne - berličky. A kdo říká, že ne, lže sám sobě.

Jenže Majkafo - podle mě to nejsou berličky, podle mě toto jsou skutečné životní hodnoty, o které se opíráme. smile
Proč je degradovat na berličky...

#860 9. 8. 2011 9:22

majkafa
Host

Blossom, já nevnímám jako degradaci, když jsem použila slovo berličky. To jsem spíš narážela na mariposu a její podivný dotaz - k čemu ti byla škola, kniha atd. Přece jsem psala - čemu NĚKDO řekne berličky.
Ale někdo to jako degradační berličky vnímá - evidentně viz mariposa.
Já to vnímám, jak píšeš ty, jako jsi to krásně pojmenovala - pokladnice. stolt
Pro mě jsou mé vzpomínky, ale také to, čeho jsem dosáhla, atd. cenným obsahem mé pokladnice. Mám takovou krabici od bot olepenou hezkou tapetou, kde mám poklady od mých dětí. A k nim do té krabice pomyslně přikládám mé vzpomínky a to, co se mi v životě podařilo. stolt

Upravil(a) majkafa (9. 8. 2011 9:26)

#861 9. 8. 2011 9:25

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Arcanum napsal(a):

Revliba napsal(a):

Ano,to,že jí rozumíš hovoří za vše a teď je mi to pochopitelné....pro vás obě tedy holky duchovní posílám vzkaz od pana Holana..."když kvete všednost,zázrak je blízko.."hjarta

Revli,
nejsem schopna tu vetu pobrat. Snad i proto ze neznam pana Holana a nevim o cem pojednava(neznam kontext pro jeho tvrzeni)  smile

Zkusilas to (pobrat ten verš)?

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#862 9. 8. 2011 9:27

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Všechno je to hezké, slova jdou hezká...problém ale nastává ve chvíli, kdy je třeba ta hezká slova potvrdit činy.
Až PAK se láme chleba, až PAK poznám, zda se skutečně znám, zda jsem se skutečně přijala, zda skutečně vůbec nějakou pokladnici mám..... a nebo zda mám jen velkou potřebu se hájit a obhajovat, vysvětlovt a argumentovat stolt
A nebo zda tu potřebu nemám, hodím domněnky a konstrukce druhých za hlavu a dál pracuji na svém vlastním klidu v duši stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#863 9. 8. 2011 9:27

majkafa
Host

Bramborka napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Revliba napsal(a):

Ano,to,že jí rozumíš hovoří za vše a teď je mi to pochopitelné....pro vás obě tedy holky duchovní posílám vzkaz od pana Holana..."když kvete všednost,zázrak je blízko.."hjarta

Revli,
nejsem schopna tu vetu pobrat. Snad i proto ze neznam pana Holana a nevim o cem pojednava(neznam kontext pro jeho tvrzeni)  smile

Mně přijde ten verš naprosto srozumitelný a taky krásný. Nerozumím tomu, proč tomu někdo nerozumí, anžto by přečetl celý kontext či musel znát pana Holana. O tom to přece vůbec není.

#864 9. 8. 2011 9:33

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

..."když kvete všednost,zázrak je blízko
Nádhera! nemusím znát souvislosti, vylovím je ze své pokladnice. smile

Není tady

#865 9. 8. 2011 9:34

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Všechno je to hezké, slova jdou hezká...problém ale nastává ve chvíli, kdy je třeba ta hezká slova potvrdit činy.
Až PAK se láme chleba, až PAK poznám, zda se skutečně znám, zda jsem se skutečně přijala, zda skutečně vůbec nějakou pokladnici mám..... a nebo zda mám jen velkou potřebu se hájit a obhajovat, vysvětlovt a argumentovat stolt
A nebo zda tu potřebu nemám, hodím domněnky a konstrukce druhých za hlavu a dál pracuji na svém vlastním klidu v duši stolt

Proboha, co je zase tohle za blábol. Co tím chceš říct, že Blos nepotvrdila svá slova činy? Že se nezná? Jak to ty víš? Proč o tom pochybuješ?
Ona se neobhajuje, ale odpovídá vám.
Pracuj na svém klidu v duši ty, Pandoro.
Tady je diskuse, proto si vše vzájemně vysvětlujeme.
dumbom gloria albert

Upravil(a) Vějířovka (9. 8. 2011 9:35)

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#866 9. 8. 2011 9:35

Blossom
Host

Pandorraa napsal(a):

Někdo nepochopí, že těmi slovy jsou pojmenované a popsané činy.
Ale když v nich chce on vidět jen prázdná slova, ať tedy klidně vidí. smile

#867 9. 8. 2011 9:38

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Vějířovka napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Proboha, co je zase tohle za blábol. Co tím chceš říct, že Blos nepotvrdila svá slova činy? Že se nezná? Jak to ty víš? Proč o tom pochybuješ?
Tady se diskuse, proto si vše vzájemně vysvětlujeme.
dumbom gloria albert

Proboha Vejířovko, proč tě to tak bere?
Proč tě tak berou moje zcela obecná slova, napsaná v kontextu mnoha diskuzí tady na babi?
Pokud máš potřebu vysvětlovat, tak si klidně vysvětluj a moje bláboly hoď za hlavu, ne?
Je to pro tebe tak těžké?
A proč?

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#868 9. 8. 2011 9:38

Blossom
Host

Vladena napsal(a):

..."když kvete všednost,zázrak je blízko
Nádhera! nemusím znát souvislosti, vylovím je ze své pokladnice. smile

Já to chápu takto - a dovolím si půjčit příběh majkafy:
Když majkafa ležela pod tím šeříkem a přemýšlela o tom, že by raděj nebyla, a najednou koukla na ten šeřík a došlo jí - já ho chci vidě tpříští rok kvést.

Tak na takové "všední" věci jako je kvetoucí šeřík jí došel ten zázrak - uvědomila si, že vlastně chce žít.

#869 9. 8. 2011 9:41

Blossom
Host

Pandorraa napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

dumbom gloria albert

Proč tě tak berou moje zcela obecná slova, napsaná v kontextu mnoha diskuzí tady na babi?
Pokud máš potřebu vysvětlovat, tak si klidně vysvětluj a moje bláboly hoď za hlavu, ne?
A proč?

Docela dobrá sebereflexe tummenupp a docela dobrá rada. godlike smile

#870 9. 8. 2011 9:41

mia
♥♥♥♥♥♥-

Vladena napsal(a):

..."když kvete všednost,zázrak je blízkoNádhera! nemusím znát souvislosti, vylovím je ze své pokladnice. smile

stoltsmiletummenupp

Není tady

#871 9. 8. 2011 9:57

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Na druhem brehu a tady

Bramborka napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Revliba napsal(a):

Revli,

Kdyby jsi mne znala,pak by Te vubec nenapadlo se me na tohle ptat.

Kde sidli strach ,tam neni misto pro soucit,
protoze strach je postaveny na nelasce a odporu.
Nemame strach kdyz nekoho a neco milujeme,
mame strach pouze kdyz nemilujeme.   

Není tady

#872 9. 8. 2011 9:57

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

zdvojeny prispevek

Upravil(a) Arcanum (9. 8. 2011 9:58)

Není tady

#873 9. 8. 2011 9:59

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Arcanum napsal(a):

Bramborka napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Revli,

Proč se tedy neodhalíš, Arcanum, proč jsi taková tajuplná?

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#874 9. 8. 2011 10:03

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

Vějířovka napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Bramborka napsal(a):

Proč se tedy neodhalíš, Arcanum, proč jsi taková tajuplná?

Proc jsi me psala sbohem?
A proc kdyz me pises sbohem na me ted opet  mluvis? va

Není tady

#875 9. 8. 2011 10:04

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: u nás v Galaxii :-))
Web

Blossom napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

dumbom gloria albert

A proč?

Docela dobrá sebereflexe tummenupp a docela dobrá rada. godlike smile

něco jako - zloděj křičí "chyťte zloděje" lol
neuvědomění si, že ukazování prstem na druhého zbývajícími prsty ukazuje na sebe
a nejlepší na tom je, že se to samozve odborníkem

IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!
Svět nekonečných možností - ten tvoří F+F+F+F+F+F {přesně v tomto pořadí}.
http://www.youtube.com/watch?v=uVR-jLWz_7A

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí