6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Majkafo, beru dvoje antidepresiva, ale jako člověk bez emocí se necítím. Ba právě naopak. Často mnou cloumá vztek. Dokáí mě vytočit maličkosti jako např., kdy mi vypadlo tlačítko L z notebookové klávesnice, z toho jsem byla dva dny patná. Na druhé straně pocity těstí a radosti taky mívám, jen je to bohuel zřídka.
Není tady
Mně třeba vůbec nevadí, e beru antidepresiva. Vlastně ani nevím, jak dlouho je budu brát, hlavně e mi částečně pomáhají, to je nejdůleitějí. Vůbec to neberu tak, e antidepresiva nade mnou mají moc. Vnímám to tak, e je to taková má berlička. Astmatici berou taky své léky, já zase antidepresiva. Nijak mě to zatím neomezuje, tak co.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Majkafo, beru dvoje antidepresiva, ale jako člověk bez emocí se necítím. Ba právě naopak. Často mnou cloumá vztek. Dokáí mě vytočit maličkosti jako např., kdy mi vypadlo tlačítko L z notebookové klávesnice, z toho jsem byla dva dny patná. Na druhé straně pocity těstí a radosti taky mívám, jen je to bohuel zřídka.
To nejsou ty emoce, se kterými se ti hezky ije a o kterých píu. Já u takovéhle emoce, jaké popisuje, mívám minimálně, a kdy, tak chvilku, ne si to v hlavě porovnám. Protoe k čemu taky vztek? Někdy je na místě a tak ho vyuiju, ale to je málokdy. Ale ve větině případů - bude mi snad lépe, kdy něco, obzvlátě to, co nemůu změnit, provztekám? Nu, a kdy to změnit můu, tak zase - nač se vztekat? Vzhůru do změny.
Vilemína napsal(a):
Mně třeba vůbec nevadí, e beru antidepresiva. Vlastně ani nevím, jak dlouho je budu brát, hlavně e mi částečně pomáhají, to je nejdůleitějí. Vůbec to neberu tak, e antidepresiva nade mnou mají moc. Vnímám to tak, e je to taková má berlička. Astmatici berou taky své léky, já zase antidepresiva. Nijak mě to zatím neomezuje, tak co.
Já jsem i astmatik, ale i tohle mám jinak. Sportuji, cvičím, mám pohyb, trénuju své průduky, abych dýchátka pouívala co nejméně.
Ale chápu, e kadý je jiný a má jiný přístup. Já jsem si zvolila tenhle.
Majkafo a ostatní, za své neúspěchy se fackuju na tvář. Je to hloupé, avak velmi úlevné. Často se fackuju v souvislosti se kolou. Někdy se to snaím překonat, tak jsem dvě hodiny v silném napětí, pak mi rupnou nervy a já si naliskám a ve ze mě spadne. Fackuju se jen na tvář, snaím se pořádně, take to bolí, ale to je právě ono. Kdy je mi zle, tak plánuju, e se v případě, kdy neudělám státnice, zfackuju se tak, e mě nepozná vlastní matka. Udělala bych to tak, e bych si vzala vařečku a mlátila bych se po celém těle hodně dlouho.
Není tady
Já své neúspěchy přijímám, protoe i ony patří ke mně. Nikdo nejsme dokonalý.
Poučím se z nich, pokud to jde a přítě třeba tu věc udělám jinak. Nebo ji rovnou napravím, kdy je to moné.
Nejsem masochistka. Netrápím a nemučím se svým neúspěchem. Proč taky? I neúspěchy nás učí být přítě úspěnými.
majkafa napsal(a):
Já své neúspěchy přijímám, protoe i ony patří ke mně. Nikdo nejsme dokonalý.
Poučím se z nich, pokud to jde a přítě třeba tu věc udělám jinak. Nebo ji rovnou napravím, kdy je to moné.
Nejsem masochistka. Netrápím a nemučím se svým neúspěchem. Proč taky? I neúspěchy nás učí být přítě úspěnými.
Tak to závidím (v dobrém). Mám se jetě hodně co učit.
Není tady
Kdy u něco opravdu hodně a hloupě podělám, řeknu si, e jsem kráva a je to.
Snad mi to kravky odpustí.
Upravil(a) majkafa (19. 6. 2011 12:24)
Nojo, majkafo, ale my jsme u hodně dospělé enské, o generaci starí, ne Vilemína - máme u potřebný nadhled a zkuenosti. Já myslím, e je moc dobře, e u nás funguje moderní psychiatrie, která umí pomoci. U mě deprese propukla za komuny a asi si umí představit, jak se to léčilo.... Jediná pomoc byl Thioridazin, dnes přezdívaný "chemický obuek" a ET. Já ke svému vyrovnání s diagnózou dospěla někde v 32-35 letech.
Není tady
Vak jo, vitto.
Pro mě je nepochopitelné, e Vilemína nehledá v jejím stavu pomocnou ruku u psychologů, pokud je na tom psychicky tak, jak popisuje. Protoe psychiatrie jí poskytne jenom chemii, bez jakéhokoliv znevaování této někdy velmi důleité první pomoci případně udrování Status quo z mé strany.
Pokud bude chtít skutečně hluboce ze svého nitra a s naprostým přesvědčením svůj stav změnit, udělá pro to vechno. Včetně mávání kuřecí kostí nad svou hlavou a HLAVNĚ pomoci dobrého psychologa, který jí sedne, by by na něj natrefila na x-tý pokus.
Upravil(a) majkafa (19. 6. 2011 13:02)
vilemíno, majkafa má pravdu, měla bys k psychologovi. moji kolegyni pomohl. taky chodila nejdřív jen k psychiatrovi, brala léky. ale změny k lepímu jsem na ni začala pozorovat, a kdy nějákou dobu docházela i k psychologovi. do té doby s ní bylo k nevydrení, ílený výkyvy nálad, dělat s ní bylo za trest. pak se začala klidnit, byla vyrovnanějí.
Není tady
Ale psychologie není vemocná, jsou případy, kdy je terapie zbytečná, protoe deprese je způsobená hormonální nerovnováhou a navíc - nejdříve je třeba vyléčit akutní příznaky a a pak se nimrat v psychice. Já třeba vím, proč trpím depresí a úzkostí, ale neexistuje způsob, jak to odčinit, čili je nesmyslné se k tomu vracet, protoe by mě to druhotně pokodilo. A takových pacientů je víc, psychoterapie je účelná jen u malé části.
Není tady
Ted jsem na vákách
Pokud si dobře vzpomínám,tak jsme se učili, e deprese jsou mimovolní záleitosti. Tedy to není otázka chtít - nechtít. Pletu se?
Taky, e je obtíné stanovit tuto diagnozu a kadý ji proívá jinak - tu depresi.
Doposud je moné prý pomoci při těchto obtíích jen antidepresivy. A samozřejmě podpůrnými prostředky...klid, nestresovat,přístup okolí..atd
Je to tak?
Majkafa tady píe o zvládání vůlí. Rozhodnutí. Jedná se v tom případě opravdu o depresi?
Mám vrodině také tuto diagnozu. Proto jsem překvapená.
Není tady
vitto napsal(a):
Ale psychologie není vemocná, jsou případy, kdy je terapie zbytečná, protoe deprese je způsobená hormonální nerovnováhou a navíc - nejdříve je třeba vyléčit akutní příznaky a a pak se nimrat v psychice. Já třeba vím, proč trpím depresí a úzkostí, ale neexistuje způsob, jak to odčinit, čili je nesmyslné se k tomu vracet, protoe by mě to druhotně pokodilo. A takových pacientů je víc, psychoterapie je účelná jen u malé části.
Ano, tohle mi sedí. Psychoterapie spíe jako podpůrná...
O jaké druhotné pokození jde, prosím? Není li to nějak osobní.
Není tady
Psychologa jsem vyhledala před rokem. Absolvovala jsem pět sezení a bylo to jako si povídat s plyákem - tedy naprosto k ničemu, na druhou stranu mi to neublíilo. Byl to tedy psycholog na pojiovnu, platit za psychologa odmítám. Můj psychiatr mi pořád připomíná, e by pro mě byla vhodná psychoterapie atd., já se vdy jen usměju a řeknu mu, e to u jsem zkusila a výsledek ádný.
Moná si řeknete, e jsem pořád ve stejných srač.kách. Ale já se za poslední rok, rok a půl hodně zlepila. Nala jsem si z vlastní iniciativy partnera, začala jsem doučovat, tím jsem si vydělala sluné peníze, část si etřím, mám z těch naetřených peněz neuvěřitelnou radost, taky se mi zlepil spánek (dříve jsem spala běně 15 hodin denně, dnes tak 8-10 hodin), fakt se to nedá srovnávat. Snaím se, jen nechodím k psychologovi, to je ve.
Není tady
Vil, moná jsi měla zkusit jiného ... ale jsem ráda, e je to lepí
Není tady
Ramada napsal(a):
Ted jsem na vákách
Pokud si dobře vzpomínám,tak jsme se učili, e deprese jsou mimovolní záleitosti. Tedy to není otázka chtít - nechtít. Pletu se?
Doposud je moné prý pomoci při těchto obtíích jen antidepresivy. A samozřejmě podpůrnými prostředky...klid, nestresovat,přístup okolí..atd
Je to tak?
Majkafa tady píe o zvládání vůlí. Rozhodnutí. Jedná se v tom případě opravdu o depresi?
Já si myslím, e psychoterapie je dobrá, pokud se odhalí příčina deprese. Tam je mono pracovat na psychice pacienta, rozebrat příčinu, naučit se ji zvládat. Jakmile jde o endogenní depresi, tedy tzv. bez příčiny, tam není moc co s psychologem řeit. To, e je člověk smutný, malátný, má sebevraedné mylenky, není schopen cokoli dělat, na cokoli se soustředit, to jsou projevy nemoci a větina depresivních lidí to jako projevy nemoci vnímá. Ale neumí je zvládnout vůlí. Je to jako by někdo chtěl zvládnout vůlí cukrovku. To prostě nelze. Endogenní deprese je způsobena chemickou nerovnováhou v mozku, nedostatkem serotoninu a zatím nikdo nepřiel na to, proč se to někomu přihodí.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Majkafo a ostatní, za své neúspěchy se fackuju na tvář. Je to hloupé, avak velmi úlevné. Často se fackuju v souvislosti se kolou. Někdy se to snaím překonat, tak jsem dvě hodiny v silném napětí, pak mi rupnou nervy a já si naliskám a ve ze mě spadne. Fackuju se jen na tvář, snaím se pořádně, take to bolí, ale to je právě ono. Kdy je mi zle, tak plánuju, e se v případě, kdy neudělám státnice, zfackuju se tak, e mě nepozná vlastní matka. Udělala bych to tak, e bych si vzala vařečku a mlátila bych se po celém těle hodně dlouho.
Vil, kadý zaijeme ve svém ivotě neúspěchy...já jich mám za poslední měsíc x, ale raději jdu ten vztek vyběhat, ne se fackovat.Prostě si najdi náhradní řeení, ne si ubliovat. A začni s tím co nejdříve. Kdy má přítele, tak asi za čas budete plánovat děti...jak by se ony na tohle dívaly? Jak bys je "trestala" za jejich neúspěchy, průvihy, atd?
Není tady
No, Ivano, já mám zkuenost, e průběh deprese koreluje s osobností - Jestlie je někdo spíe pomalý a melancholický, pak deprese rovná se smutek, malátnost, spavost a podobně. Já jsem Střelec se vemi průvodními znaky tohoto znamení, u mě je deprese provázená spíe nadměrným neklidem a výřečností a neschopností sebemeního soustředění. A odpověď pro Ramadu - jsem týrané dítě, tyrané děti enského pohlaví trpí v dospělosti depresemi a úzkostí. Při terapii bych musela vzpomínat na ve, co se mi stalo, co bych tedy rozhodně neuvítala Moje cvokařka je zároveň i terapeutka, sama říká, e by to bylo kontraproduktivní. Ale mi je fajn, jsem prostě exot, já si té depky tak nějak nevímám. Jsem velmi rázný, silný a optimistický jedinec, take to mám docela lehké. A taky jsem takový ivotní rváč, co taky situaci usnadňuje
Není tady
Jo a jetě (já vím, vymačkávám se na pokračování Doporučení nestresovat neplatí pro kadého, pro mě je stres duevní palivo, miluju stresové situace, pohání mě přímo to raketově. Jsem trochu pitbull, no... Taky... jak to říct... mám dlouholetý tréning ve veřejném vystupování v masové formě, take v osobním kontaktu umím zapnout autopilota, to je k nezaplacení.
Není tady
Ramada napsal(a):
Ted jsem na vákách
Je to tak?
Jsou různé typy deprese. Já trpěla reaktivní.
Po pokusu o sebevradu a pobytu na psychiatrii a dlouho před tím a poté opravdu nefungovalo chtění. Ale pak, cca rok po začátku a půl roku po pokusu o sebevradu, kdy mi bylo díky antidepresivům lépe, u to lo rozumově - chtít.
Teď u jen "stačí" hlídat si, abych do deprese nespadla. U jsem psala, e kdy nastoupí smutnění, tak se intenzivněji zaměstnám tím, o čem vím, e mi pomáhá.
vitto napsal(a):
No, Ivano, já mám zkuenost, e průběh deprese koreluje s osobností - Jestlie je někdo spíe pomalý a melancholický, pak deprese rovná se smutek, malátnost, spavost a podobně. Já jsem Střelec se vemi průvodními znaky tohoto znamení, u mě je deprese provázená spíe nadměrným neklidem a výřečností a neschopností sebemeního soustředění. A odpověď pro Ramadu - jsem týrané dítě, tyrané děti enského pohlaví trpí v dospělosti depresemi a úzkostí. Při terapii bych musela vzpomínat na ve, co se mi stalo, co bych tedy rozhodně neuvítala Moje cvokařka je zároveň i terapeutka, sama říká, e by to bylo kontraproduktivní. Ale mi je fajn, jsem prostě exot, já si té depky tak nějak nevímám. Jsem velmi rázný, silný a optimistický jedinec, take to mám docela lehké. A taky jsem takový ivotní rváč, co taky situaci usnadňuje
vitto, já jsem přesvědčena, e i tohle lze řeit. Nesouhlasím s tvým názorem, e příčinu tvé deprese nelze odstranit. Funguje - musí být hůř, aby pak bylo lépe. To, co se stalo, nezmění nikdo z nás. Ale lze to přijmout, vyrovnat se s tím, odmítat to, bát se podívat se tomu "do očí", je jenom na nás, jaký postoj zaujmeme. Dle mě je nejlepí zaujmout takový postoj, aby nás to netrápilo a pořeit to, aby na nás nai kostlivci zase jednou ze skříně nevypadli. Aby tam u prostě ádní nebyli. To jsem udělala já. Myslím, e ty to tím svým "rváčstvím" láme přes koleno. Ale dokud to nevyřeí, bude to tam pořád. A bohuel se to zase jednou vyvalí.
Upravil(a) majkafa (19. 6. 2011 19:11)
vitto napsal(a):
Osobně myslím, e vdy existuje způsob. Není třeba hledat, jak to odčinit. U jsem to psala v předchozím příspěvku. Stačí to přijmout, e tak to prostě bylo. A není nutné si to táhnout celý ivot na zádech s tvrzením, e neexistuje způsob, jak to odčinit.
Upravil(a) majkafa (19. 6. 2011 19:13)
vitto napsal(a):
Jo a jetě (já vím, vymačkávám se na pokračování Doporučení nestresovat neplatí pro kadého, pro mě je stres duevní palivo, miluju stresové situace, pohání mě přímo to raketově. Jsem trochu pitbull, no... Taky... jak to říct... mám dlouholetý tréning ve veřejném vystupování v masové formě, take v osobním kontaktu umím zapnout autopilota, to je k nezaplacení.
Dost mi tvůj postoj připomíná Blossom. Taky se přepínala. Taky jela na nezdravé palivo. Tohle se vdycky dříve nebo později vymstí.
vitto, doufám, e to nevyznělo jako nějaké tlačení. Jen jsem chtěla napsat něco třeba k zamylení pro tebe, jestli svůj postoj třeba po úvaze nepřehodnotit. Aby nebylo jednou hůř.
Upravil(a) majkafa (19. 6. 2011 19:49)
Se zájmem jsem si přečetla tuhle diskusi.
Vrátím se k prvnímu příspěvku, kde Ametyst mimo jiné píe:
Chtěla bych slyet příběhy těch, kteří se z deprese dostali na dlouho, napořád...
Říct - dostala jsem se z deprese nadlouho, nebo dokonce napořád, by bylo íleně troufalé. Deprese se můe vrátit nám, kteří jsme ji u prodělali, a zrovna tak, bohuel, můe udeřit i na ty, kteří ji nezaili. Take u nikoho ádné napořád nemůe s jistotou platit.
Proto nechci svůj pocit formulovat "dostala jsem se z deprese", ale spí - " mám pocit, e jsem na dobré cestě, cítím se zase dobře".
Můj příběh znáte asi z vlákna Postřehy z nemocnice - léčba úzkostné deprese (tak ho tu nebudu opakovat).
Podle toho, co tu píe Ametyst, myslím, e netrefila tu správnou medikaci. e by společně s psychiatrem měli hledat dál tu kombinaci léků, která jí sedne. Mě například Mirtazapin, který mi nasadili, ani po 5 týdnech moc nezabíral. Tak mi ho vyměnili za Cipralex, a ta změna byla skoro zázračná. U něj jsem se u po pár dnech cítila líp, a beru ho u několik měsíců a za tu dobu jsem nepocítila jediný propad. Je mi pořád dobře, normálně. A takovýchto "zázračných" vylepení jsem u spolupacientů z nemocnice viděla na vlastní oči několik. Kadému toti sedne jiná kombinace léků, a to je třeba bohuel někdy déle hledat...
Od té doby, kdy jsem schopná díky lékům na sobě pracovat (co v akutní fázi opravdu nelo), měním mnohé ve svém ivotě. Předevím zařizuji změnu- končím s podnikáním, které mě svými stresy do deprese po 12 tiletém podnikání dostalo.
Dál se, na radu doktorů, učím odpočívat pasivně = lidově řečeno, kdy se cítím unavená, poslechnu své tělo a třeba den se flákám, odpočívám, nedělám nic. Dřív mi takový čas přiel jako ztracený, kdy je na světě tolik zajímavých věcí k dělání a k poznávání, teď u si pasivní odpočinek sama sobě ordinuji a taky vychutnávám.
A dřív to taky, po pravdě, moc nelo, musela jsem se postarat o ve a hlavně o děti, byla jsem na ně sama. Teď u jsou dospělé, tak se najednou ani starat nemusím, můu si dovolit odpočívat.
Myslím, e bys, Ametyst, neměla vysazovat psychoterapie, kdy Ti pomáhají. Já myslím, e toto je velmi léčivé - sdělovat si pocity s lidmi, kteří proívají toté a nebo skoro toté. A s nimi můe otevřeně mluvit i o vem negativním, třeba o touze neít.Své blízké bys tím děsila. Kontakt se spolupacienty je léčivý.
Já jsem také před pár měsíci, v akutní fázi, touila po smrti. Přestoe jsem i tehdy racionálně věděla, e nemám ádný důvod. Ale ta touha neít zkrátka bohuel k depresi patří a je taky tím nejnebezpečnějím faktorem, toti, e nemocný je nebezpečný sám sobě.
Poté, co mi zabraly práky, se zas sama sobě divím - jak jsem vůbec o tom mohla uvaovat??
A takto i spolupacientka, která jen leela, po několikáté změně práků, kdy konečně nali kombinaci, co jí zabrala, se sama sebe nahlas ptala - jakto, e jsem jetě minulý týden chtěla umřít? Kdy je na světě docela hezky?
Podle mě, ta touha neít je prostě projevem té nemoci deprese.