6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Moná si někdo pamatujete, jak jsem tu psala, celý můj příběh.
Léčím se u poměrně dlouho, stavy se střídavě lepí a horí.
Někdy mám u pocit, e jsem z toho venku, aby vzápětí přila nová vlna a ukázala mi, ja se mýlím.
Mám pocit, e z toho nevede cesta ven. Ale na Babinetu jsem od některých četla, e měli jen jednu depresi a dostali se z ní.
Já se vdycky vyhrabu.
A po čase se zase vrátí zpět. Takové cykly. Někdy to souvisí s vnějími okolnostmi (problémy doma, s prací, zdravím maminky...), někdy vůbec ne.
Beru léky, které mi docela sedí, a jak tak zvládám běný ivot. Někdy s vypětím vech sil, někdy docela dobře.
Můj mu přes vechny obavy, které jsem měla, mi nakonec zůstal oporou, neopustil mě, ale za cenu toho, e mu v ádném případě nesmím říkat ve, co se mi honí hlavou, abych ho nevyděsila.
V podstatě ijeme normální ivot, vychováváme dva puberáky, a a na nedostatek peněz (pracuji na malinký úvazek) je to na pohled skoro ideální.
Jen málokdo ví ale co se odehrává ve mně, a jak moc musím bojovat sama se sebou, a svými potíemi.
Ví to jen mé nejblií kamarádky, a taky můj terapeut, který je tak hodný, e u třetím rokem stojí při mě a jetě mě nevykopl.
Při svých depresivních stavech velmi touím po smrti. Moc. Ale jsem zbabělá si ivot vzít.
Nechci po vás návod k sebevradě.
Chtěla bych slyet příběhy těch, kteří se z deprese dostali na dlouho, napořád...
Asi chci jen pohádku na dobrou noc.
Obnovit víru v to, e naděje je tu vdy, i kdy skrz to černo ji není zrovna vidět.
Potřebuji o tom mluvit, a nechci obtěovat své nejblií (vyděsili by se a manel by mě začal nadměrně hlídat), nebo kamarádky (u to ode mě slyely, nechci jim kazit den).
Jediný, kdo mě vyslechne bez předsudků, strachu, odsouzení...je můj terapeut, kterému doslova vděčím za svůj ivot. Ani nevím, jestli je to dobře, e tu jsem, protoe bych nejraději nebyla, ale asi je to nutné, abych jetě chvíli ila, aspoň ne pochovám mámu a děti povyrostou.
Na smrt se velmi těím, ale jetě musím vydret. tak bych si ty chvíle ráda zpříjemnila nějakým pozitivním příspěvkem.
Byla bych vám vděčná za vae vlastní příběhy v boji s depresí.
Dík.Am.
Není tady
Ametyst, jistě můj příběh zná, budu se opakovat, ale pokud ti to pomůe ... já si myslím, e jsem nad depresí zvítězila. Pomocí léků. U aspoň 7 let jsem neměla, kromě malých, 1-2 denních propadů, ádný záchvat deprese. Ale předtím jsem bojovala 5 let. Brala jsem léky, vdycky se zdálo, e pomohly a najednou děsný záchvat deprese - 14 dní, 3 týdny, měsíc a nové práky, zase se zdálo, e pomohly a za pár týdnů opět propad a tak dále a tak dále. Vdycky jsem se vzpamatovala a vdycky do toho znovu spadla. A jednou práky pomohly. Najednou jsem si uvědomila, e u rok jsem depresi neměla. Musím jen brát tuhle kombinaci léků a do smrti. Co klidně udělám, hlavně, e u mě ta mrcha nepřepadne.
Mám pro tebe jedinou radu, to co pomohlo mně - zkouet nové a nové kombinace léků, pořád dokola znovu a znovu a věřit, e tentokrát to zabere.
Není tady
Ivano,
bylas jen na prákách? Tedy měla jsi endogenní depresi? A které práky Ti pomohly?
Jak jsi to třeba měla s prací, byla jsi na nemocenské, kdy se dostavily ty relapsy,
Musela jsi i do léčebny?
Není tady
Ametyst, můj příběh taky zná. Více nebo méně jsem trpěla depresemi celý ivot do svých 43 let. Jeden pokus o sebevradu ve 21 letech, intenzivní léčba ve 32 letech po velkém ataku deprese, nemocenská asi měsíc, druhý pokus ve 43 letech. 7 týdnů na psychiatrii. Pak ambulantní léčba na psychiatrii a 2,5 roku skupinové terapie.
Teď u 4 roky bez jakýchkoliv antidepresiv, kromě malých 1-2 denních propadů a smutku bez deprese.
A kdy máte ty několikadenní propady, berete na to jetě léky, nebo to jen přetrpíte?
Není tady
Já neberu léky ani to nepřetrpím. To je jen takový malý smutek, není to skutečná deprese. Zaměstnám se a je to. Najdu si něco, co mě potěí - procházka, kníka, jdu mezi lidi, zavolám sestře,...
majkafa napsal(a):
Já neberu léky ani to nepřetrpím. To je jen takový malý smutek, není to skutečná deprese. Zaměstnám se a je to. Najdu si něco, co mě potěí - procházka, kníka, jdu mezi lidi, zavolám sestře,...
Hm, já mívám takové propady třeba týden, ale hluboké, posledně jsem to proleela z postele, ale nakonec vdy vstala. Take jsem jetě mohla.
Deprese se vím vudy, kdy nepomůe nic, procházky nepřipadají v úvahu...něco jako zájmy, koníčky, to je mi volné, kalu na rodinu, děti...ale po týdnu to fakt postupně přejde.
Děs, to není ani na AD. Ne by zabraly, tak jsem z toho venku.
Pak mám propady několikaměsíční, a to je pak horí...to u se jen tak přejít nedá.
Není tady
Ametyst, měla jsem endogenní depresi. Byla jsem jen 1x v lázních (kde mi bylo hrozně fajn, ale doma se vrátilo ve do starých kolejí), na nemocenské jsem nebyla, v práci jsem přes ty nejhorí okamiky jen existovala, natěstí jsem dokázala vechno dohnat v době, kdy mi bylo lépe. Po práci jsem se dovlekla domů, padla do postele a spala a spala a prospala jsem i víkendy. Ze začátku jsem asi 2 roky chodila i na psychoterapii, ale vůbec mi nepomáhala. Já jsem racionálně vechno věděla, jen jsem se z toho nedokázala vyhrabat. Četla jsem i hodně knih o depresi, o jejím léčení, o příčinách, take nějaké penzum vědomostí jsem měla. ale něco jiného je vědět a něco jiného proít a já jsem ty své vědomosti nedokázala uvést do praxe. Tak jsem se pak na celou psychoterapii vykalala a napřela svou naději na léky.
Pomohl mi serlift a deniban. To beru doteď, ráno 1x serlift(asentru) a večer 1x deniban. A fakt u 7 let v pohodě. Kdy mám nějaký smutek (taky větinou tzv. bez příčiny), pomůe mi vyspat se z toho. Pokud ne, a trvá to jetě druhý den, tak si prostě řeknu, e to vydrím a e to přejde. A ono to přejde.
Upravil(a) Ivana (16. 6. 2011 9:08)
Není tady
Jo a jetě - taky jsem měla ty propady, co píe ty. Ale právě dlouhodobé braní AD mi pomohlo v tom, e zmizely. To ani není o tom, e by ti to pomohlo v tom konkrétním týdenním propadu, ale v tom, e ty dalí u prostě nenastanou.
Není tady
Ja s tým osobne nemám ksúsenosti, ale mama mojej asi najlepej kamoky mala pdoža mňa celôý ivot neliečenú manio-dperesívnu psychózu (pamätám si u nej tie rozdiely napr. medzi leotm a zimou...) a začala bra lieky a niekedy v predčasnom dôchodku. Spočiatku pomáhali, ale keďe psychiater jej "pomáhal" len tým, e jej zvyoval dávky lieku, ktorý zjavne nezaberal - a ona v depresii nebola schopná ani s aohradi, ani iada nové lieky, ku koncu u ani sama k nemu ís - po cca 10 rokoch skončila tak, e brala konské dávky AD, ale nevychádzala z domu, nekomunikovala skoro s nikým, nebola schopná postara sa o domácnos (nakoniec u ani sama o seba). Nakoniec kamoka vybavila zmenu psychiatra, uňho zmenu liekov - a jej mama je síce asi nadosmrti na liekoch, ale depresia je skrotená... dala si vymeni oba kyčelné kĺby, behá po meste ako srnka, vysedáva po kaviarňach... jej muovi sa mono občas zacnie po časoch, keď ju mal doma.
Podža môjho laického názoru je v poriakdu, ak OBČAS nastanú menie rpepady (ani my ne-dperesáci nemáme vdy len bujaré dni a nejucháme), ale samovraedné mylienky u OK nie sú. Skúsila by som zmeni lieky a mono aj spôsob terapie (myslím nejaú psyhcoterapiu, arteterapiu, nejakú doplnkovú, ale systematikcú liečbu). Alebo, ak ti terapeut a terapia vyhovujú, tak skús trebárs len prida niečo nové (tú arteterapiu? skupinovú terapiu? neviem...).
Není tady
Jj, děkuji moc za zkuenosti.
Já mám pocit, e jsem udělala co jsem mohla, e víc dělat nemůu (různé druhy terapie, různé léky).
V zásadě jsem celkem dobrá, ale stačí maličkost, co bych jindy (kdy jsem depresi neznala) přela, ale teď mě to skolí.
Obyčejné věci, kterým se v ivotě nedá vyhnout. Hádka s manelem, problém s penězi, apod. To řeíme občas vichni. A já to zvládala vdy v pohodě. Jen teď jak je to u nějak naruené, tak není o co se opřít a kadá hloupost znamená pro mě velký propad. Nemám ádnou odolnost, imunitu vůči takovým událostem. Semele mě to úplně neadekvátně situaci.
Ono toti pod tím vím jsou jetě nedořeené (protoe neřeitelné) staré rány (vyhazov ze zaměstnání, umírání nejbliích, apod).
Asi je to normální. a třeba si tu imunitu časem znovu vytvořím.
Jinak co se léků týče, jsem spokojená, konečně něco, po čem se aspoň necítím jetě hůř. Mnozí sice říkají, jak Wellbutrin je placebo...ale mně to "placebo" pomáhá. Víc ne jiné AD, co jsem brala.
Psychoterapie bych se zatím vzdávala nerada, je to zábradlí, kterého se zachytím, kdy padám.
Neudělala jsem nějaké zkouky, a já se hned chtěla zabít. Okamitě je ve černé a nejhorí...prostě zatím nedokáu odolávat běným zátěím běného ivota.
Připadám si tím nějak nedostatečná, neschopná, méněcenná.
Pomáhá mi seberealizace v práci, by mám jen maličký úvazek (víc bych ani nezvládala), ale stejně se kolikrát do toho dokopat je nad mé síly...
Celkově si myslím, e je to na dobré cestě, jen ty propady mě zlobí. Ale ai nemůu chtít hned ve najednou.
Není tady
Ametyst napsal(a):
Ono toti pod tím vím jsou jetě nedořeené (protoe neřeitelné) staré rány (vyhazov ze zaměstnání, umírání nejbliích, apod).
.
Ametyst, myslím, e vechno je řeitelné. I přijetí a smíření je řeení.
Mno já trpím endogenní depresí u milion let a k tomu vhodně se doplňující generalizovanou úzkostnou poruchou - To je takový pěkně trendy modýlek Mi se paradoxně ve urovnalo a kdy jsem natrefila na dobrou doktorku a ta mi sdělila, e blbě mi bude u furt. Já to nijak neřeím, beru to jako fakt, kdybych měla cukrovku, tak mi ji taky nikdo neodpáře. Umím s tím ít, jenom jako kadý chronicky nemocný mám jistá omezení. Ale asi mi hodně pomáhá, e jsem ivotní optimista a umím se ze veho radovat. Léky beru občas, u poznám, kdy se blíí relaps, take jdu k doktorce předem, ne se to rozběhne. Musím říct, e mi to vechno nijak zvlá nevadí. Prostě jak říká má kamarádka - vitto trpí endogenní depresí, ale neobyčejně zábavnou formou (... já jsem sehrála komickou scénku i kdy mě porazilo auto, doktor řval smíchy:))
Není tady
Jo a jetě k Wellbutrinu - já ho vůbec nemůu uívat, úplně po něm stratím chu, nerozeznám sladké od kyselého. Mi vůbec trvalo straně dlouho, ne jsem něco nala, u větiny antidepresiv mám pekelné vedlejí příznaky, teď mám Esprital, je výbornej, ale etřím s ním, páč se po ně stralivě ere - fakt a doslova ere a to já nemám skoro ádnou chu k jídlu.
Není tady
Ametyst - vzpomněla jsem si na tebe nedávno..
dcera dělala přijímačky na v a do veobecných testů jim dali otázku: jakou barvu má ametyst ?
Drím tobě, i ostatním palce a přeji mnoho síly do práce na svém spokojeném ivotě.
Nerozumím depresi sama, ale mám kolegy a přátele, kteří jsou takto diagnostikováni. kadý to proívá úplně jinak. Je to traně individuální, proto je mi jasné, e co pomůe jednomu, nemusí pomoci druhému. Je mi jasné taky, e to jde jaksi mimovolně, mimo snahu a vůli. Myslím, e bych na to la způsobem jakéhosi chanelingu, duchovně.. - inklinuji k tomuto způsobu ivota, prosba o vyí vedení apod. ale je mi jasné, e ne kadý.
Myslím, e právě to sebevědomí lze tímto způsobem poléčit. Ale co ti budu, takové chytré babě s přehledem, povídat..
Přeju hodně psychické statečnosti
Není tady
vitto napsal(a):
Jo a jetě k Wellbutrinu - já ho vůbec nemůu uívat, úplně po něm stratím chu, nerozeznám sladké od kyselého. Mi vůbec trvalo straně dlouho, ne jsem něco nala, u větiny antidepresiv mám pekelné vedlejí příznaky, teď mám Esprital, je výbornej, ale etřím s ním, páč se po ně stralivě ere - fakt a doslova ere a to já nemám skoro ádnou chu k jídlu.
Ví co, tohle je zvlátní. Mně Wellb. s chutí nedělá vůbec nic. U předtím jsem měla záchvaty ravosti a s Wellb. se to nezměnilo ani trochu, a to betu vysokou dávku.
Ale Wellbutrin je jedinej, který mi z AD nezpůsobuje moc velké NÚ, jen cukání v končetinách. A první týden braní to zvýilo silně úzkost a dokonce zbystřilo smysly. Hlavně sluch a hmat.
Jinak na to, e trpí endogenní depresí, jsi celkem v pohodě, e Ti i optimizmus zůstal.
Já jsem před 3 lety byla zcela jiný člověk, ne jsem teď. Optimismus mě zcela opustil, a ze ivota se stalo pouhé zvládání. Stačí málo a jsem u dna.
Dnes třeba mé pubertální děti a jejich chování (úměrně věku) mě vytočilo tak, e jsem to odmítla řeit. Oni si prostě po sobě neuklidí, anebo jo, udělají to později, pak přijde táta, neví co bylo předtím, a e to kluci odsouvají u přes dvě hodiny....a přitom jde o prkotinu, jako půosbírat po sobě dobky na stole, umýt po sobě hrnek, a podobné maličkosti. Já to za ně u dělat nebudu, nejsou mimina.
No a tatínek neznalý situace, přijde a diví se, e mě něco takového rozčílí.
Tak jsem je tu nechala chlapíky a la se dvě hodiny vyvětrat ven.
Přijdu domů, a co myslíte? Vechno jak bylo, nehli ani prstem, to já tedy taky ne. Umyla jsem se a leím v posteli, a říkám si, e jim tedy asi chybět nebudu, kdybych tu nebyla.
Aspoň to nebudu mít tak těké to rozhodování.
Není tady
Wiki, a dostala se dcera na V?
Není tady
Ametyst, jsem na tom podobně jako ty. S lehkou a středně těkou depresí protahovanou (dystýmií) se léčím u třetím rokem, bohuel stále není vyhráno. Přesně jak píe, jakoukoliv zátě nezvládám a mám propad. Na konci května jsem třeba měla velký propad, nepřála jsem si nic jiného ne umřít. Pomohlo a navýení léků.
Na psychoterapii nechodím, absolvovala jsem pět sezení u psychologa a nic mi to nedávalo, tak jsem toho nechala. Snaím se odvést pozornost vyíváním, vyívám stonkovým stehem, moc mě to baví. Taky mně hodně pomáhá jóga, ta je super. Velkou oporou je můj přítel a částečně taky psychiatr.
Jinak je mi 24 let, studuju V.
Není tady
Ametyst napsal(a):
Při svých depresivních stavech velmi touím po smrti. Moc. Ale jsem zbabělá si ivot vzít.
Stejné pocity mívám i já.
Není tady
Nojno, děvčata já to prostě zvládám, protoe musím, no... Já bych se moc ráda zhroutila a upadla v beznaděj, ale ono to nejde. Ale ne, nechci to zlehčovat, i kdy je v tom hodně pravdy, já se jen naučila ít s handicapem, co můu jiného dělat ?? Prostě někdo nemá nohu, nebo zrak, nebo sluch... a já trpím depresí, nějak nemůu najít důvod, proč si stěovat...Musím pracovat, musím vydělávat a musím fungovat jako máma. Pro mě je jedinou monou cestou přijetí mé diagnózy a ití s ní, vím, e to není univerzální, ale přemýlejrte nad tím.
Není tady
Paneboe !!! Fakt jsem napsala "Stratím" ?! Nezbývá mi, ne doufat, e demence bude milosrdnějí, ne mé duevní poruchy! ...... Napíe stokrát "ztratím, ztratím, ztratím"!!!
Není tady
Jo a jetě dovětek -u mě deprese propukla, kdy mi bylo 16 let, dnes je mi 45, take jsem měla dost dlouhý čas na to, vyrovnat se s tím, jak mi to ivot uspořádal. To je tedy taková pochybná výhoda...
Není tady
Ametyst napsal(a):
Jj, děkuji moc za zkuenosti.
Já mám pocit, e jsem udělala co jsem mohla, e víc dělat nemůu (různé druhy terapie, různé léky).
V zásadě jsem celkem dobrá, ale stačí maličkost, co bych jindy (kdy jsem depresi neznala) přela, ale teď mě to skolí.
Obyčejné věci, kterým se v ivotě nedá vyhnout. Hádka s manelem, problém s penězi, apod. To řeíme občas vichni. A já to zvládala vdy v pohodě. Jen teď jak je to u nějak naruené, tak není o co se opřít a kadá hloupost znamená pro mě velký propad. Nemám ádnou odolnost, imunitu vůči takovým událostem. Semele mě to úplně neadekvátně situaci.
Asi je to normální. a třeba si tu imunitu časem znovu vytvořím.
Jinak co se léků týče, jsem spokojená, konečně něco, po čem se aspoň necítím jetě hůř. Mnozí sice říkají, jak Wellbutrin je placebo...ale mně to "placebo" pomáhá. Víc ne jiné AD, co jsem brala.
Psychoterapie bych se zatím vzdávala nerada, je to zábradlí, kterého se zachytím, kdy padám.
Neudělala jsem nějaké zkouky, a já se hned chtěla zabít. Okamitě je ve černé a nejhorí...prostě zatím nedokáu odolávat běným zátěím běného ivota.
Připadám si tím nějak nedostatečná, neschopná, méněcenná.
Pomáhá mi seberealizace v práci, by mám jen maličký úvazek (víc bych ani nezvládala), ale stejně se kolikrát do toho dokopat je nad mé síly...
Celkově si myslím, e je to na dobré cestě, jen ty propady mě zlobí. Ale ai nemůu chtít hned ve najednou.
Keď to pomáha placebo, tak nech ti kžudne pomáha... Ja hovorím, e keď mi pomôe krútenie kuracej kosti nad hlavou - keď mi je blbo - tak si kžudne nechám krúti kuracou kosou nad hlavou. Keď mi je blbo, nie som vyberavá. Môj homeopat mi zasa prezradil (sympatické) heslo homeopatov. "Keď mi pomôe h.o.v.n.o., budem jes potencované h.o.v.n.o."
Upravil(a) Selima (18. 6. 2011 16:52)
Není tady
Ametyst,píe, e tě vytočí věci, jako neuklizený pokoj dětí apod. To mě točilo do doby, ne jsem začala brát Serlift a Deniban. Pak se mé emoce natolik zklidnily, e mě vytočí jen hodně málo věcí. Jsem celkově klidnějí a vyrovnanějí. Dřív mě taky poloila jakákoli náhlá zátě, úplně jsem třeba ílela, kdy děti byly opakovaně nemocné nebo zlobily, ten binec v jejich pokojích. Pak mě to u nechávalo ledově klidnou. Jediné, co mě dnes poloí, jsou problémy v práci. Mám strach, e udělám chybu, za kterou mě vyhodí a u si nenajdu zaměstnání. Take tady mi nepomáhá nic, to se duevně úplně sloím. Ale nikomu to neříkám a zatím se vdy vechno nějak urovnalo a já se zase zvetila.
Take kdoví, jestli ti ty tvoje AD opravdu zabírají. Já bych , vzhledem k tvým propadům a tomu, e se nechá vytočit blbostmi, řekla, e moc ne. Podle mě by to chtělo zkouet dál.
Není tady
Kdy vás čtu, tak mi vytane na mysli, jak jsem si řekla, e já nechci být do konce ivota ovládaná antidepresivy. Nechci být bez emocí. Pokud se mám zklidnit, tak sama, ne pomocí chemie. Chci mít své vlastní emoce, svá vlastní zklidnění a prozření. Ne "zařízená" chemií. Jsem moc ráda, e se mi to podařilo a e to trvá.
Ale nic proti, kdy to má někdo jinak. Důleité je najít si svůj způsob, aby nám bylo dobře samým se sebou a na světě. Jak píe Seli - i kdyby nám měli nad hlavou mávat kuřecí kostí.
Já jsem moc astná, e je mi hezky bez chemie. A věci, jaké točí Ametyst, mě u dávno netočí. Proč taky? Na neuklizeném pokoji dětí svět nestojí. Ale k tomu jsem si musela dojít, co je důleité. Kdy mě vytočí neuklizený pokoj nebo cokoliv a nechci být vytočená, tak prostě zůstanu v klidu. Dělám věci tak, aby mně bylo dobře. A abych současně víc, ne je nutné, pokud taková situace nastane, neubliovala svému okolí.
Kdybych zase do těké deprese spadla a nepůjde to jinak, vezmu si na pomoc chemii.