Oznámení

8. června : Vážení uživatelé, v současné době pracujeme na vylepšení stránek Babinet.cz, což může způsobovat občasné výpadky či problémy spojené zejména s přihlašováním. Na odstranění problémů a doladění detailů usilovně pracujeme. Děkujeme za pochopení.

8. června : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

28. května : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

#1 15. 6. 2011 13:27

Zlomený ne napořád
♥♥-----

V nouzi poznᚠjací lidé opravdu jsou

Život není peří očko, jak se říkalo v jedné básničce kdysi v Dikobrazu a já jsem to tak vždycky bral. Už od dětství jsem byl "vychováván" k nezávislosti, a protože jsem nedostával žádné kapesné, už od útlého věku jsem sbíral papír, hliník a vše co se dalo a později jsem chodil různě po brigádách a o víkendech pomáhal doma na stavbě. Díky tomu jsem si občanku zařizoval sám ještě ve 14ti, abych ji měl v den svých 15. narozenin, protože to byla podmínka k tomu, abych mohl ke škole pracovat. Nikdy jsem to nebral jako křivdu, že ostatní si válí šunky a já vedle koníčku ještě makám do večera. Prázdniny jsem trávil doma, abych mohl pracovat a odměnou po dvouměsíční dřině byl třeba walkman, nebo kytara.
Ač se to zdá neuvěřitelné, mám sourozence, sestru, která nikdy takovýto přístup neměla, by jí vychovávali stejní lidé. Když jsem si něco sám vydobyl, např. rozdáváním letáků o vánocích, chtěla to taky a nakonec si to "vykňučela". Nikdy jsem jí nevyčítal, že já musel o všechno bojovat, bral jsem to, že jsem starší a musím "proklestit cestu". Odměnou za to v mém chápání byla moje nezávislost.

Přístup obou se nezměnil ani v dospělosti, takže jsem tu a tam sestře půjčil, vypomohl, ale všiml jsem si, že si na to zvykla a chová se tak i k ostatním nejen v rodině, tak i přátelům. Nicméně jsem to bral jako věc, která patří k životu s tím, že se jednou postaví na vlastní nohy a dojde jí i pár souvislostí. Protože obýváme stejný dům, často se vídáme a když jsem něco uvařil, kroužila kolem dveří a já ji pochopitelně pohostil, jsme přece rodina. V posledním období jsem dokonce nabýval pocitu, že máme nejhezčí vztah za domu své existence. Když neměla peníze, nebo něco potřebovala, raději jsem ji pomohl, než aby si půjčovala od bank, když už jsem od ní stále slýchal, jak je prý nešastná, tak jsem ji nechtěl aspoň přidělávat starosti.

Osud mi ale ukázal odvrácenou tvář minulý rok, přišel jsem o práci, tak jsem se pokusil podnikat. Bohužel jsem se dostal do společnosti, kde uspějí jen ti s hroší kůží a nedostatkem svědomí. Nechci to dále rozebírat, jednosuše řečeno se mi nedařilo a já se začínal propadat hloubš a hloubš. A stala se věc, kdy musela základní složenky platit ona, zatímco já se vyhrabával ze dna.

A teď se dostáváme k tomu podstatnému. Nikdy jsem si neuměl říct o pomoc, zhubl jsem a je ze mě troska a ona je poprvé v životě na koni a vychutnává si to. Když mi půjčila třeba stovku na jídlo, pečlivě si to zaznamenala do sešitku a co o mně šíří si jen domýšlím, jak se její přátelé ode mne odvrací. Na přelomu roku jsem si našel "normální" práci, takže začínám pomaloučku fungovat a za čas, až všechno splatím, bude určitě lépe. Vánoce i Silvestra jsem strávil doma sám a kdyby mi to nepřipomínala, ani by mi to nebylo líto.

Nevím, ale myslím, že už nikdy nebude nᚠvztah takový jako dřív a upřímně řečeno o to ani nestojím. Já sám vím, že jen překonávám těžké období a nakonec to nějak zvládnu, ale jak se mám chovat k ní? Teď musím pokorně snášet úšklebky a nadávky, protože ona platí a říká to dostatečně důrazně a nahlas. Až se to změní, mám strach, že už ji nikdy nebudu chtít ani vidět. Cizí lidé se ke mě chovají lépe.

Děkuji všem, kteří to dočetli až sem.

Není tady

#2 15. 6. 2011 13:40

Zlomený ne napořád
♥♥-----

Re: V nouzi poznᚠjací lidé opravdu jsou

Odpovídejte sem, to druhé vlákno se duplikovalo patrně refreshem.

Není tady

#3 15. 6. 2011 13:56

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Sa čudujem, že to obdobie, keď si jej pomáhal, jej nepripomenieš ty sám... A mmch, mám pocit, že 50% toho nepríjemného si nosíš TY v sebe a jej to len podkladáš. Asi tak trochu je na koni, možno ju teší, že na chvížu je za neschopného niekto iný... No a čo? Ty si mal tie pocity zrejme predtým (podža toho, čo si napísal), tak prečo ich chvížu nedopraješ aj jej? Ona za tvoju smolu nemôže. A to, čo rozpráva alebo nerozpráva druhým sú možno tiež hlavne TVOJE domnienky...
Takže sa sústreď na vyhrabanie sa z najhoršieho a ak ti vežmi vadí, aká je povýšená a na koni, skús jej to raz - až nebudeš práve najviac naštvaný wink - taktne poveda.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#4 15. 6. 2011 13:57

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Uff, aj ja mám duplikovane.

Upravil(a) Selima (15. 6. 2011 13:58)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#5 15. 6. 2011 14:01

julianastara
♥------

Ach jo, to snad není ani pravda že takoví lidé existují!!! Je mi líto že tohle musíš prožívat. Měla bych ti asi říct že se má odpouštět, že jste rodina,ale né já bych to nezvládla. Až bych se z toho vyhrabala, odstěhovala bych se, už nikdy bych jí nepomohla a začla žít svůj život.

Není tady

#6 15. 6. 2011 14:03

Zlomený ne napořád
♥♥-----

Ono je něco jiného, když jsem ji říkal a se sebere a občas poradil či zkritizoval. Ona nikdy netrpěla nedostatkem. Ale kopat do raněného zvířete mi přijde zlé. Kdyby mi to takto podala, budiž, ale ona kope když už ležím a nehýbu se.

Není tady

#7 15. 6. 2011 14:03

javena
♥♥♥♥♥♥-

Taky bych se ohradila - já pomáhal tobě, ty teď pomáhᚠmě.
Jedno mi ale moc nejde na rozum. Nemᚠpřítelkyni? Nějakou spřízněnou duši? Víš, ve dvou se to lépe táhne a ten druhý do party zřejmě nebude tvá sestra. Tam bych zamakala...
Dojem celkový - oboustranná závislost. Sestry na tobě a naopak. A to i v době, kdy se ti dařilo.
Zkus s tím pohnout, a příští vánoce nesedíš doma sám. par

Není tady

#8 15. 6. 2011 14:04

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Zlomený ne napořád napsal(a):

Odpovídejte sem, to druhé vlákno se duplikovalo patrně refreshem.

No nevím na co chceš,abychom ti odpovídali. Našla jsem jedinou otázku....jak se mám chovat k ní ? No nejspíš tak jak si zaslouží....dumbom

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#9 15. 6. 2011 14:08

Zlomený ne napořád
♥♥-----

Momentálně přítelkyni nemám a ač se vám to bude zdát divné, to je to poslední, čím strádám. Nikdy jsem neumě prosit o pomoc, vždycky jsem ji vyhledával na konci svého ramene. A přítelkyni si teď hledat nehodlám, když bych ji nemohl ani pozvat na skleničku. O těch pomluvách vím, jen jsem je tu nechtěl rozpitvávat, předpokládal jsem, že je to zřejmé všem.

Není tady

#10 15. 6. 2011 14:13

javena
♥♥♥♥♥♥-

Nevím, co má spřízněná duše či přítelkyně společného s pomocí... ale nevadí, spíš nepochopeno. Myslím tím, že nebudeš řešit sestru, ale budeš mít svůj život. Co třeba koníčky, přátelé...

Není tady

#11 15. 6. 2011 14:14

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Ono je něco jiného, když jsem ji říkal a se sebere a občas poradil či zkritizoval. Ona nikdy netrpěla nedostatkem. Ale kopat do raněného zvířete mi přijde zlé. Kdyby mi to takto podala, budiž, ale ona kope když už ležím a nehýbu se.

Občasné "radenie" či "kritizovanie", hlavne ak to prebiehalo celý život - no, asi by som si na tebe zmlsla aj ja, to priznávam. tongue Sorry, ale blbé keci - napr. od rodičov, keď ma niekto okradne - to je podža mňa dôvod na zníženie trestu za vraždu v pominutí zmyslov. stolt  Asi sa ti ten prepad stal práve preto, aby si sa vedel vži do tých, ktorým sa práve nedarí... Poznᚠto: Buď slušný k tým, ktorých stretávaš na ceste nahor, lebo okolo tých istých žudí budeš raz pada nadol. wink

Brita

Není tady

#12 15. 6. 2011 14:17

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Momentálně přítelkyni nemám a ač se vám to bude zdát divné, to je to poslední, čím strádám. Nikdy jsem neumě prosit o pomoc, vždycky jsem ji vyhledával na konci svého ramene. A přítelkyni si teď hledat nehodlám, když bych ji nemohl ani pozvat na skleničku. O těch pomluvách vím, jen jsem je tu nechtěl rozpitvávat, předpokládal jsem, že je to zřejmé všem.

No vidíš: a pritom požiada o pomoc je len opačný koniec toho pomáhania... a ak nechceš dovoli ostatným, aby ti pomohli - prečo pomáhaš ty? Podža mňa mᚠnad čím rozmýšža, a viac nad sebou ako nad sestrou... (A nič v zlom, ani ja som dlho nevedela prija pomoc, nieto ešte o ňu požiada... zato pomáhala som s chuou a rada. Možno je to istá forma pýchy, nadradenosti, ktovie. wink

Brita

Není tady

#13 15. 6. 2011 14:22

majkafa
Host

Nechápu, proč vůbec od své sestry něco chceš, proč s ní (zřejmě) bydlíš, když píšeš, že platí složenky...
Proč už dávno nestojíš na vlastních nohách a nebydlíš ve svém nebo pronajatém bytě.
Nechápu, proč bych měla viset na krku sestře, nebo ona mě, ve tvém věku, předpokládám, že 18 ti není, dle popisu tvé životní anabáze.
A taky mě zaráží, jak píšeš o svých rodičích.
Však ses mohl chovat jako tvá sestra, když jsi byl dítě a nemusel jsi jí závidět. Když jsi dělal brigády, tak zřejmě ze svého vlastního rozhodnutí, tak proč závidíš? Ty sám ses rozhodl.

#14 15. 6. 2011 14:32

Zlomený ne napořád
♥♥-----

Koníčků a přátel mám dost, byl bych se svým životem celkem spokojen, jen jsem musel všechno pozastavit, kromě kola, protože sotva vyjdu, takže o nějakém nájmu nemůže být řeči. Bydlím v domě, ve kterém jsem strávil celé dětství na stavbě, zatímco sestra si šla hrát s kamarádkama. Nebýt toho domu, už jsem už dávno na ulici jako bezdomovec. Než se seberu, ještě to chvíli potrvá. Nechci po nikom nic, ale vadí mi ten nátlak, ty pomluvy, ty kopance, které musím snášet, protože teď jsem rád, že mi zbyde na jídlo. Jediná pozitivní věc je, že jsem zhubnul 20 kilo, což jsem možná trochu přehnal, ale přibrat se dá vždycky, že. Do roka to snad bude fajn, ale už nikdy to nebude po této zkušenosti jako dřív.

Není tady

#15 15. 6. 2011 14:34

Zlomený ne napořád
♥♥-----

majkafa napsal(a):

Nechápu, proč vůbec od své sestry něco chceš, proč s ní (zřejmě) bydlíš, když píšeš, že platí složenky...
Proč už dávno nestojíš na vlastních nohách a nebydlíš ve svém nebo pronajatém bytě.
Nechápu, proč bych měla viset na krku sestře, nebo ona mě, ve tvém věku, předpokládám, že 18 ti není, dle popisu tvé životní anabáze.
A taky mě zaráží, jak píšeš o svých rodičích.
Však ses mohl chovat jako tvá sestra, když jsi byl dítě a nemusel jsi jí závidět. Když jsi dělal brigády, tak zřejmě ze svého vlastního rozhodnutí, tak proč závidíš? Ty sám ses rozhodl.

Buď jsi četla jen půl textu nebo jsi to absolutně nepochopila, komentáře netřeba, ani slovo co jsi napsala není pravda. Po nikom nic nechci, proboha.

Není tady

#16 15. 6. 2011 14:40

majkafa
Host

Mᚠv sobě plno vzteku a závisti z dětství ke své sestře a přitom jsi pracoval dle tvého psaní dobrovolně. A to si neseš sebou i teď.
Jestli bydlíš v domě, který jsi pomáhal stavět, tak zřejmě bydlíš i se svými rodiči.
Kdybych o nich psala jako ty, už dávno bych tam nebydlela.
Na něco jsou ti příbuzní dobří a na něco ne.
Tím neschvaluji, jak se k tobě chová tvá sestra. Ale - zřejmě se k tobě chová tak, jak ty jí to dovolíš. To tě někdy nenapadlo?

Někdy to tak prostě je, že - jak píšeš - cizí lidé se k tobě chovají lépe.
Přemýšlel jsi někdy nad tím, že i ty se možná k cizím chovᚠlépe než k tvým rodičům a sestře? Teď nepíšu, jak se chovají oni k tobě. Ale pouze to, jak ty k nim. Tam bude spousta nedořešených frustrací a ty se ti teď prostě vyvalily na světlo.

#17 15. 6. 2011 14:46

julianastara
♥------

Proč si myslíte že je chyba v něm a né v sestře? Však on se jí vždy snažil pomoct, ona toho využívala a když je to naopak tak ho ponižuje, a ubližuje mu, místo toho aby mu pomohla tentokrát ona!!

Není tady

#18 15. 6. 2011 14:46

Zlomený ne napořád
♥♥-----

V domě bydlím sám se sestrou a co mi radíš ty je do nebe volající. Nevím co jsem napsal nehezkého o rodičích a litovat, že jsem si všechno nevykňučel jako sestra, no to snad proboha nemyslíš vážně. Nehodlám čekat s nataženou ručičkou. Ano, možná právě proto, že jsem nikdy nic nedostal před čumáček. Možná ty to vidíš ze stejné perspektivy jako sestra, proto to nikdy nepochopíš.

Tohle se mi snad jenom zdá

Není tady

#19 15. 6. 2011 14:48

Zlomený ne napořád
♥♥-----

Mimochodem, s rodiči mám korektní vztah a pokud potřebují poradit, pomoci, jdou za mnou.

Není tady

#20 15. 6. 2011 14:54

majkafa
Host

Život není peří očko, jak se říkalo v jedné básničce kdysi v Dikobrazu a já jsem to tak vždycky bral. Už od dětství jsem byl "vychováván" k nezávislosti, a protože jsem nedostával žádné kapesné, už od útlého věku jsem sbíral papír, hliník a vše co se dalo a později jsem chodil různě po brigádách a o víkendech pomáhal doma na stavbě. Díky tomu jsem si občanku zařizoval sám ještě ve 14ti, abych ji měl v den svých 15. narozenin, protože to byla podmínka k tomu, abych mohl ke škole pracovat. Nikdy jsem to nebral jako křivdu, že ostatní si válí šunky a já vedle koníčku ještě makám do večera. Prázdniny jsem trávil doma, abych mohl pracovat a odměnou po dvouměsíční dřině byl třeba walkman, nebo kytara.
Ač se to zdá neuvěřitelné, mám sourozence, sestru, která nikdy takovýto přístup neměla, by jí vychovávali stejní lidé. Když jsem si něco sám vydobyl, např. rozdáváním letáků o vánocích, chtěla to taky a nakonec si to "vykňučela". Nikdy jsem jí nevyčítal, že já musel o všechno bojovat, bral jsem to, že jsem starší a musím "proklestit cestu". Odměnou za to v mém chápání byla moje nezávislost.

Přístup obou se nezměnil ani v dospělosti, takže jsem tu a tam sestře půjčil, vypomohl, ale všiml jsem si, že si na to zvykla a chová se tak i k ostatním nejen v rodině, tak i přátelům. Nicméně jsem to bral jako věc, která patří k životu s tím, že se jednou postaví na vlastní nohy a dojde jí i pár souvislostí. Protože obýváme stejný dům, často se vídáme a když jsem něco uvařil, kroužila kolem dveří a já ji pochopitelně pohostil, jsme přece rodina. V posledním období jsem dokonce nabýval pocitu, že máme nejhezčí vztah za domu své existence. Když neměla peníze, nebo něco potřebovala, raději jsem ji pomohl, než aby si půjčovala od bank, když už jsem od ní stále slýchal, jak je prý nešastná, tak jsem ji nechtěl aspoň přidělávat starosti.
Osud mi ale ukázal odvrácenou tvář minulý rok, přišel jsem o práci, tak jsem se pokusil podnikat. Bohužel jsem se dostal do společnosti, kde uspějí jen ti s hroší kůží a nedostatkem svědomí. Nechci to dále rozebírat, jednosuše řečeno se mi nedařilo a já se začínal propadat hloubš a hloubš. A stala se věc, kdy musela základní složenky platit ona, zatímco já se vyhrabával ze dna.

A teď se dostáváme k tomu podstatnému. Nikdy jsem si neuměl říct o pomoc, zhubl jsem a je ze mě troska a ona je poprvé v životě na koni a vychutnává si to. Když mi půjčila třeba stovku na jídlo, pečlivě si to zaznamenala do sešitku a co o mně šíří si jen domýšlím, jak se její přátelé ode mne odvrací. Na přelomu roku jsem si našel "normální" práci, takže začínám pomaloučku fungovat a za čas, až všechno splatím, bude určitě lépe. Vánoce i Silvestra jsem strávil doma sám a kdyby mi to nepřipomínala, ani by mi to nebylo líto.
Nevím, ale myslím, že už nikdy nebude nᚠvztah takový jako dřív a upřímně řečeno o to ani nestojím. Já sám vím, že jen překonávám těžké období a nakonec to nějak zvládnu, ale jak se mám chovat k ní? Teď musím pokorně snášet úšklebky a nadávky, protože ona platí a říká to dostatečně důrazně a nahlas. Až se to změní, mám strach, že už ji nikdy nebudu chtít ani vidět. Cizí lidé se ke mě chovají lépe.

Děkuji všem, kteří to dočetli až sem.

#21 15. 6. 2011 14:55

Zlomený ne napořád
♥♥-----

julianastara napsal(a):

Proč si myslíte že je chyba v něm a né v sestře? Však on se jí vždy snažil pomoct, ona toho využívala a když je to naopak tak ho ponižuje, a ubližuje mu, místo toho aby mu pomohla tentokrát ona!!

Děkuji za to, že sis to patrně jako jediná přečetla do konce. Už jsem tuto diskusi chtěl smazat a zmizet do lesů, nebo se upálit.

Není tady

#22 15. 6. 2011 14:55

ready
♥♥♥♥♥--

Tak mně se líbí, že píšeš a uvědomuješ si, že to nějak zvládneš. Držím palce.
Chápu tvé zklamání - očekával jsi, že svět bude nakonec fér,  že funguje spravedlnost, že bez práce nejsou koláče, na každého jednou dojde, že každý svého štěstí strojvůdcem apod. a teď vidíš, že to tak není. Z toho ale nemusíš být zoufalý, důležité je, že tys dokázal bojovat a dokážeš znovu vyhrát svůj boj.

Jak se mᚠchovat k ní? Umím si představit to dilema, kdy je to o tom, že si nechᚠvšechno líbit a kdy můžeš mít pocit, žes zbytečně vyjel apod. Mᚠprávo vyjádřit své pocity stylem "jsem rád, že mě teďka držíš, ale mrzí mě, že to dávᚠtak najevo, cítím se pak jako břemeno" Řekl bych chovej se tak, abys pak mohl říkat plnou pravdu a podívat se jí i blízkým do očí.

Co bude, až se to změní zatím nemůžeš posoudit, dokud to nenastalo. Třeba se chytí ona za nos, třeba budeš velkorysý, třeba poznáš, že ani tobě blízký člověk nemusí být takový formát, jak bys rád a třeba se s tím nesmíříš a nebudeš ji chtít vidět. Tím se teď ale nezabývej.

Není tady

#23 15. 6. 2011 14:55

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

V domě bydlím sám se sestrou a co mi radíš ty je do nebe volající. Nevím co jsem napsal nehezkého o rodičích a litovat, že jsem si všechnonevykňučel jako sestra, no to snad proboha nemyslíš vážně. Nehodlám čekat s nataženou ručičkou. Ano, možná právě proto, že jsem nikdy nic nedostal před čumáček. Možná ty to vidíš ze stejné perspektivy jako sestra, proto to nikdy nepochopíš.

Tohle se mi snad jenom zdá

Ty nemᚠsvojí sestru rád. Jsi ukřivděný a štve tě, že sestra si nezvolila trnitou cestu k úspěchům a ke všemu podle tebe přijde bez vlastního přičinění. Ale to není její chyba,že si to zařídila jinak než ty...

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#24 15. 6. 2011 15:02

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Nooo - řekla bych, že jak jste si ji vychovali... http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png Ty jsi makal, abys byl nezávislej, sestra tu nezávislost vyměnila za bez prstu hnutí "vykňučené" požitky. Ty jsi ji krmil, prachy půjčoval, pomáhal- no bodej by se nechovala tak, že se ti zdálo "že máme nejhezčí vztah za domu své existence".
Jenže, chlapče, mám dojem, že pokud není totální psí čumák, muselo jí aspoň v duchu štvát, že má vůči tobě dluhy (Mimochodem - vracela? Nebos nechtěl, když je to "v rodině"?) - a už skutečné nebo abstraktní. Tak ti to teď dává sežrat i s chlupama... to kroužení kolem dveří, aby dostala večeři, ty (asi) pocity poněkud nepříjemné, když od tebe něco potřebovala... a už si o to říkala, nebo jí to bylo tebou "vnucováno".
Takže jo, rozumím jejím úšklebkům a nadávkám (čímž nechci říct, že s tím souhlasím) - ona má totiž konečně velkýho bráchu na kolenou... toho bráchu, kterej měl, zatímco ona musela kňučet, kterej jí (možná) byl dávanej za příklad... nevím. Ale vím, že když se slabší kusy "vyšvihnou", holt si musí dokázat svoji (pofidérní) sílu. Něco jako když tě velkej pes v klidu obejde, zatímco ratlík si s chutí rafne http://fora.babinet.cz/img/smilies/stolt.gif, nebo aspoň hlasitě řve.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#25 15. 6. 2011 15:07

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Souhlasím s Majkafou.
Ty jen pořebuješ od nás potvrdit, jak je sestra hnusná a jak ty jsi úžasný, že jsi nikdy nic od rodičů nechtěl, všechno sis udělal sám. A že ty jsi se pro ni obětoval a ona je tak nevděčná.
Pokud to v tobě vzbudilo nepříjemné pocity, je to tak smile

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí