8. června : Váení uivatelé, v současné době pracujeme na vylepení stránek Babinet.cz, co můe způsobovat občasné výpadky či problémy spojené zejména s přihlaováním. Na odstranění problémů a doladění detailů usilovně pracujeme. Děkujeme za pochopení. 8. června : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 28. května : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! |
|
|
ivot není peří očko, jak se říkalo v jedné básničce kdysi v Dikobrazu a já jsem to tak vdycky bral. U od dětství jsem byl "vychováván" k nezávislosti, a protoe jsem nedostával ádné kapesné, u od útlého věku jsem sbíral papír, hliník a ve co se dalo a později jsem chodil různě po brigádách a o víkendech pomáhal doma na stavbě. Díky tomu jsem si občanku zařizoval sám jetě ve 14ti, abych ji měl v den svých 15. narozenin, protoe to byla podmínka k tomu, abych mohl ke kole pracovat. Nikdy jsem to nebral jako křivdu, e ostatní si válí unky a já vedle koníčku jetě makám do večera. Prázdniny jsem trávil doma, abych mohl pracovat a odměnou po dvouměsíční dřině byl třeba walkman, nebo kytara.
Ač se to zdá neuvěřitelné, mám sourozence, sestru, která nikdy takovýto přístup neměla, by jí vychovávali stejní lidé. Kdy jsem si něco sám vydobyl, např. rozdáváním letáků o vánocích, chtěla to taky a nakonec si to "vykňučela". Nikdy jsem jí nevyčítal, e já musel o vechno bojovat, bral jsem to, e jsem starí a musím "proklestit cestu". Odměnou za to v mém chápání byla moje nezávislost.
Přístup obou se nezměnil ani v dospělosti, take jsem tu a tam sestře půjčil, vypomohl, ale viml jsem si, e si na to zvykla a chová se tak i k ostatním nejen v rodině, tak i přátelům. Nicméně jsem to bral jako věc, která patří k ivotu s tím, e se jednou postaví na vlastní nohy a dojde jí i pár souvislostí. Protoe obýváme stejný dům, často se vídáme a kdy jsem něco uvařil, krouila kolem dveří a já ji pochopitelně pohostil, jsme přece rodina. V posledním období jsem dokonce nabýval pocitu, e máme nejhezčí vztah za domu své existence. Kdy neměla peníze, nebo něco potřebovala, raději jsem ji pomohl, ne aby si půjčovala od bank, kdy u jsem od ní stále slýchal, jak je prý neastná, tak jsem ji nechtěl aspoň přidělávat starosti.
Osud mi ale ukázal odvrácenou tvář minulý rok, přiel jsem o práci, tak jsem se pokusil podnikat. Bohuel jsem se dostal do společnosti, kde uspějí jen ti s hroí kůí a nedostatkem svědomí. Nechci to dále rozebírat, jednosue řečeno se mi nedařilo a já se začínal propadat hloub a hloub. A stala se věc, kdy musela základní sloenky platit ona, zatímco já se vyhrabával ze dna.
A teď se dostáváme k tomu podstatnému. Nikdy jsem si neuměl říct o pomoc, zhubl jsem a je ze mě troska a ona je poprvé v ivotě na koni a vychutnává si to. Kdy mi půjčila třeba stovku na jídlo, pečlivě si to zaznamenala do seitku a co o mně íří si jen domýlím, jak se její přátelé ode mne odvrací. Na přelomu roku jsem si nael "normální" práci, take začínám pomaloučku fungovat a za čas, a vechno splatím, bude určitě lépe. Vánoce i Silvestra jsem strávil doma sám a kdyby mi to nepřipomínala, ani by mi to nebylo líto.
Nevím, ale myslím, e u nikdy nebude ná vztah takový jako dřív a upřímně řečeno o to ani nestojím. Já sám vím, e jen překonávám těké období a nakonec to nějak zvládnu, ale jak se mám chovat k ní? Teď musím pokorně snáet úklebky a nadávky, protoe ona platí a říká to dostatečně důrazně a nahlas. A se to změní, mám strach, e u ji nikdy nebudu chtít ani vidět. Cizí lidé se ke mě chovají lépe.
Děkuji vem, kteří to dočetli a sem.
Není tady
Odpovídejte sem, to druhé vlákno se duplikovalo patrně refreshem.
Není tady
Sa čudujem, e to obdobie, keď si jej pomáhal, jej nepripomenie ty sám... A mmch, mám pocit, e 50% toho nepríjemného si nosí TY v sebe a jej to len podkladá. Asi tak trochu je na koni, mono ju teí, e na chvížu je za neschopného niekto iný... No a čo? Ty si mal tie pocity zrejme predtým (podža toho, čo si napísal), tak prečo ich chvížu nedopraje aj jej? Ona za tvoju smolu nemôe. A to, čo rozpráva alebo nerozpráva druhým sú mono tie hlavne TVOJE domnienky...
Take sa sústreď na vyhrabanie sa z najhorieho a ak ti vežmi vadí, aká je povýená a na koni, skús jej to raz - a nebude práve najviac natvaný - taktne poveda.
Není tady
Uff, aj ja mám duplikovane.
Upravil(a) Selima (15. 6. 2011 13:58)
Není tady
Ach jo, to snad není ani pravda e takoví lidé existují!!! Je mi líto e tohle musí proívat. Měla bych ti asi říct e se má odpoutět, e jste rodina,ale né já bych to nezvládla. A bych se z toho vyhrabala, odstěhovala bych se, u nikdy bych jí nepomohla a začla ít svůj ivot.
Není tady
Ono je něco jiného, kdy jsem ji říkal a se sebere a občas poradil či zkritizoval. Ona nikdy netrpěla nedostatkem. Ale kopat do raněného zvířete mi přijde zlé. Kdyby mi to takto podala, budi, ale ona kope kdy u leím a nehýbu se.
Není tady
Taky bych se ohradila - já pomáhal tobě, ty teď pomáhá mě.
Jedno mi ale moc nejde na rozum. Nemá přítelkyni? Nějakou spřízněnou dui? Ví, ve dvou se to lépe táhne a ten druhý do party zřejmě nebude tvá sestra. Tam bych zamakala...
Dojem celkový - oboustranná závislost. Sestry na tobě a naopak. A to i v době, kdy se ti dařilo.
Zkus s tím pohnout, a přítí vánoce nesedí doma sám.
Není tady
Zlomený ne napořád napsal(a):
Odpovídejte sem, to druhé vlákno se duplikovalo patrně refreshem.
No nevím na co chce,abychom ti odpovídali. Nala jsem jedinou otázku....jak se mám chovat k ní ? No nejspí tak jak si zaslouí....
Není tady
Momentálně přítelkyni nemám a ač se vám to bude zdát divné, to je to poslední, čím strádám. Nikdy jsem neumě prosit o pomoc, vdycky jsem ji vyhledával na konci svého ramene. A přítelkyni si teď hledat nehodlám, kdy bych ji nemohl ani pozvat na skleničku. O těch pomluvách vím, jen jsem je tu nechtěl rozpitvávat, předpokládal jsem, e je to zřejmé vem.
Není tady
Nevím, co má spřízněná due či přítelkyně společného s pomocí... ale nevadí, spí nepochopeno. Myslím tím, e nebude řeit sestru, ale bude mít svůj ivot. Co třeba koníčky, přátelé...
Není tady
Ono je něco jiného, kdy jsem ji říkal a se sebere a občas poradil či zkritizoval. Ona nikdy netrpěla nedostatkem. Ale kopat do raněného zvířete mi přijde zlé. Kdyby mi to takto podala, budi, ale ona kope kdy u leím a nehýbu se.
Občasné "radenie" či "kritizovanie", hlavne ak to prebiehalo celý ivot - no, asi by som si na tebe zmlsla aj ja, to priznávam. Sorry, ale blbé keci - napr. od rodičov, keď ma niekto okradne - to je podža mňa dôvod na zníenie trestu za vradu v pominutí zmyslov. Asi sa ti ten prepad stal práve preto, aby si sa vedel vi do tých, ktorým sa práve nedarí... Pozná to: Buď sluný k tým, ktorých stretáva na ceste nahor, lebo okolo tých istých žudí bude raz pada nadol.
Není tady
Momentálně přítelkyni nemám a ač se vám to bude zdát divné, to je to poslední, čím strádám. Nikdy jsem neumě prosit o pomoc, vdycky jsem ji vyhledával na konci svého ramene. A přítelkyni si teď hledat nehodlám, kdy bych ji nemohl ani pozvat na skleničku. O těch pomluvách vím, jen jsem je tu nechtěl rozpitvávat, předpokládal jsem, e je to zřejmé vem.
No vidí: a pritom poiada o pomoc je len opačný koniec toho pomáhania... a ak nechce dovoli ostatným, aby ti pomohli - prečo pomáha ty? Podža mňa má nad čím rozmýža, a viac nad sebou ako nad sestrou... (A nič v zlom, ani ja som dlho nevedela prija pomoc, nieto ete o ňu poiada... zato pomáhala som s chuou a rada. Mono je to istá forma pýchy, nadradenosti, ktovie.
Není tady
Nechápu, proč vůbec od své sestry něco chce, proč s ní (zřejmě) bydlí, kdy píe, e platí sloenky...
Proč u dávno nestojí na vlastních nohách a nebydlí ve svém nebo pronajatém bytě.
Nechápu, proč bych měla viset na krku sestře, nebo ona mě, ve tvém věku, předpokládám, e 18 ti není, dle popisu tvé ivotní anabáze.
A taky mě zaráí, jak píe o svých rodičích.
Vak ses mohl chovat jako tvá sestra, kdy jsi byl dítě a nemusel jsi jí závidět. Kdy jsi dělal brigády, tak zřejmě ze svého vlastního rozhodnutí, tak proč závidí? Ty sám ses rozhodl.
Koníčků a přátel mám dost, byl bych se svým ivotem celkem spokojen, jen jsem musel vechno pozastavit, kromě kola, protoe sotva vyjdu, take o nějakém nájmu nemůe být řeči. Bydlím v domě, ve kterém jsem strávil celé dětství na stavbě, zatímco sestra si la hrát s kamarádkama. Nebýt toho domu, u jsem u dávno na ulici jako bezdomovec. Ne se seberu, jetě to chvíli potrvá. Nechci po nikom nic, ale vadí mi ten nátlak, ty pomluvy, ty kopance, které musím snáet, protoe teď jsem rád, e mi zbyde na jídlo. Jediná pozitivní věc je, e jsem zhubnul 20 kilo, co jsem moná trochu přehnal, ale přibrat se dá vdycky, e. Do roka to snad bude fajn, ale u nikdy to nebude po této zkuenosti jako dřív.
Není tady
majkafa napsal(a):
Nechápu, proč vůbec od své sestry něco chce, proč s ní (zřejmě) bydlí, kdy píe, e platí sloenky...
Proč u dávno nestojí na vlastních nohách a nebydlí ve svém nebo pronajatém bytě.
Nechápu, proč bych měla viset na krku sestře, nebo ona mě, ve tvém věku, předpokládám, e 18 ti není, dle popisu tvé ivotní anabáze.
A taky mě zaráí, jak píe o svých rodičích.
Vak ses mohl chovat jako tvá sestra, kdy jsi byl dítě a nemusel jsi jí závidět. Kdy jsi dělal brigády, tak zřejmě ze svého vlastního rozhodnutí, tak proč závidí? Ty sám ses rozhodl.
Buď jsi četla jen půl textu nebo jsi to absolutně nepochopila, komentáře netřeba, ani slovo co jsi napsala není pravda. Po nikom nic nechci, proboha.
Není tady
Má v sobě plno vzteku a závisti z dětství ke své sestře a přitom jsi pracoval dle tvého psaní dobrovolně. A to si nese sebou i teď.
Jestli bydlí v domě, který jsi pomáhal stavět, tak zřejmě bydlí i se svými rodiči.
Kdybych o nich psala jako ty, u dávno bych tam nebydlela.
Na něco jsou ti příbuzní dobří a na něco ne.
Tím neschvaluji, jak se k tobě chová tvá sestra. Ale - zřejmě se k tobě chová tak, jak ty jí to dovolí. To tě někdy nenapadlo?
Někdy to tak prostě je, e - jak píe - cizí lidé se k tobě chovají lépe.
Přemýlel jsi někdy nad tím, e i ty se moná k cizím chová lépe ne k tvým rodičům a sestře? Teď nepíu, jak se chovají oni k tobě. Ale pouze to, jak ty k nim. Tam bude spousta nedořeených frustrací a ty se ti teď prostě vyvalily na světlo.
Proč si myslíte e je chyba v něm a né v sestře? Vak on se jí vdy snail pomoct, ona toho vyuívala a kdy je to naopak tak ho poniuje, a ubliuje mu, místo toho aby mu pomohla tentokrát ona!!
Není tady
V domě bydlím sám se sestrou a co mi radí ty je do nebe volající. Nevím co jsem napsal nehezkého o rodičích a litovat, e jsem si vechno nevykňučel jako sestra, no to snad proboha nemyslí váně. Nehodlám čekat s nataenou ručičkou. Ano, moná právě proto, e jsem nikdy nic nedostal před čumáček. Moná ty to vidí ze stejné perspektivy jako sestra, proto to nikdy nepochopí.
Tohle se mi snad jenom zdá
Není tady
Mimochodem, s rodiči mám korektní vztah a pokud potřebují poradit, pomoci, jdou za mnou.
Není tady
ivot není peří očko, jak se říkalo v jedné básničce kdysi v Dikobrazu a já jsem to tak vdycky bral. U od dětství jsem byl "vychováván" k nezávislosti, a protoe jsem nedostával ádné kapesné, u od útlého věku jsem sbíral papír, hliník a ve co se dalo a později jsem chodil různě po brigádách a o víkendech pomáhal doma na stavbě. Díky tomu jsem si občanku zařizoval sám jetě ve 14ti, abych ji měl v den svých 15. narozenin, protoe to byla podmínka k tomu, abych mohl ke kole pracovat. Nikdy jsem to nebral jako křivdu, e ostatní si válí unky a já vedle koníčku jetě makám do večera. Prázdniny jsem trávil doma, abych mohl pracovat a odměnou po dvouměsíční dřině byl třeba walkman, nebo kytara.
Ač se to zdá neuvěřitelné, mám sourozence, sestru, která nikdy takovýto přístup neměla, by jí vychovávali stejní lidé. Kdy jsem si něco sám vydobyl, např. rozdáváním letáků o vánocích, chtěla to taky a nakonec si to "vykňučela". Nikdy jsem jí nevyčítal, e já musel o vechno bojovat, bral jsem to, e jsem starí a musím "proklestit cestu". Odměnou za to v mém chápání byla moje nezávislost.
Přístup obou se nezměnil ani v dospělosti, take jsem tu a tam sestře půjčil, vypomohl, ale viml jsem si, e si na to zvykla a chová se tak i k ostatním nejen v rodině, tak i přátelům. Nicméně jsem to bral jako věc, která patří k ivotu s tím, e se jednou postaví na vlastní nohy a dojde jí i pár souvislostí. Protoe obýváme stejný dům, často se vídáme a kdy jsem něco uvařil, krouila kolem dveří a já ji pochopitelně pohostil, jsme přece rodina. V posledním období jsem dokonce nabýval pocitu, e máme nejhezčí vztah za domu své existence. Kdy neměla peníze, nebo něco potřebovala, raději jsem ji pomohl, ne aby si půjčovala od bank, kdy u jsem od ní stále slýchal, jak je prý neastná, tak jsem ji nechtěl aspoň přidělávat starosti.
Osud mi ale ukázal odvrácenou tvář minulý rok, přiel jsem o práci, tak jsem se pokusil podnikat. Bohuel jsem se dostal do společnosti, kde uspějí jen ti s hroí kůí a nedostatkem svědomí. Nechci to dále rozebírat, jednosue řečeno se mi nedařilo a já se začínal propadat hloub a hloub. A stala se věc, kdy musela základní sloenky platit ona, zatímco já se vyhrabával ze dna.
A teď se dostáváme k tomu podstatnému. Nikdy jsem si neuměl říct o pomoc, zhubl jsem a je ze mě troska a ona je poprvé v ivotě na koni a vychutnává si to. Kdy mi půjčila třeba stovku na jídlo, pečlivě si to zaznamenala do seitku a co o mně íří si jen domýlím, jak se její přátelé ode mne odvrací. Na přelomu roku jsem si nael "normální" práci, take začínám pomaloučku fungovat a za čas, a vechno splatím, bude určitě lépe. Vánoce i Silvestra jsem strávil doma sám a kdyby mi to nepřipomínala, ani by mi to nebylo líto.
Nevím, ale myslím, e u nikdy nebude ná vztah takový jako dřív a upřímně řečeno o to ani nestojím. Já sám vím, e jen překonávám těké období a nakonec to nějak zvládnu, ale jak se mám chovat k ní? Teď musím pokorně snáet úklebky a nadávky, protoe ona platí a říká to dostatečně důrazně a nahlas. A se to změní, mám strach, e u ji nikdy nebudu chtít ani vidět. Cizí lidé se ke mě chovají lépe.
Děkuji vem, kteří to dočetli a sem.
julianastara napsal(a):
Proč si myslíte e je chyba v něm a né v sestře? Vak on se jí vdy snail pomoct, ona toho vyuívala a kdy je to naopak tak ho poniuje, a ubliuje mu, místo toho aby mu pomohla tentokrát ona!!
Děkuji za to, e sis to patrně jako jediná přečetla do konce. U jsem tuto diskusi chtěl smazat a zmizet do lesů, nebo se upálit.
Není tady
Tak mně se líbí, e píe a uvědomuje si, e to nějak zvládne. Drím palce.
Chápu tvé zklamání - očekával jsi, e svět bude nakonec fér, e funguje spravedlnost, e bez práce nejsou koláče, na kadého jednou dojde, e kadý svého těstí strojvůdcem apod. a teď vidí, e to tak není. Z toho ale nemusí být zoufalý, důleité je, e tys dokázal bojovat a dokáe znovu vyhrát svůj boj.
Jak se má chovat k ní? Umím si představit to dilema, kdy je to o tom, e si nechá vechno líbit a kdy můe mít pocit, es zbytečně vyjel apod. Má právo vyjádřit své pocity stylem "jsem rád, e mě teďka drí, ale mrzí mě, e to dává tak najevo, cítím se pak jako břemeno" Řekl bych chovej se tak, abys pak mohl říkat plnou pravdu a podívat se jí i blízkým do očí.
Co bude, a se to změní zatím nemůe posoudit, dokud to nenastalo. Třeba se chytí ona za nos, třeba bude velkorysý, třeba pozná, e ani tobě blízký člověk nemusí být takový formát, jak bys rád a třeba se s tím nesmíří a nebude ji chtít vidět. Tím se teď ale nezabývej.
Není tady
V domě bydlím sám se sestrou a co mi radí ty je do nebe volající. Nevím co jsem napsal nehezkého o rodičích a litovat, e jsem si vechnonevykňučel jako sestra, no to snad proboha nemyslí váně. Nehodlám čekat s nataenou ručičkou. Ano, moná právě proto, e jsem nikdy nic nedostal před čumáček. Moná ty to vidí ze stejné perspektivy jako sestra, proto to nikdy nepochopí.
Tohle se mi snad jenom zdá
Ty nemá svojí sestru rád. Jsi ukřivděný a tve tě, e sestra si nezvolila trnitou cestu k úspěchům a ke vemu podle tebe přijde bez vlastního přičinění. Ale to není její chyba,e si to zařídila jinak ne ty...
Není tady
Nooo - řekla bych, e jak jste si ji vychovali... Ty jsi makal, abys byl nezávislej, sestra tu nezávislost vyměnila za bez prstu hnutí "vykňučené" poitky. Ty jsi ji krmil, prachy půjčoval, pomáhal- no bodej by se nechovala tak, e se ti zdálo "e máme nejhezčí vztah za domu své existence".
Jene, chlapče, mám dojem, e pokud není totální psí čumák, muselo jí aspoň v duchu tvát, e má vůči tobě dluhy (Mimochodem - vracela? Nebos nechtěl, kdy je to "v rodině"?) - a u skutečné nebo abstraktní. Tak ti to teď dává serat i s chlupama... to krouení kolem dveří, aby dostala večeři, ty (asi) pocity poněkud nepříjemné, kdy od tebe něco potřebovala... a u si o to říkala, nebo jí to bylo tebou "vnucováno".
Take jo, rozumím jejím úklebkům a nadávkám (čím nechci říct, e s tím souhlasím) - ona má toti konečně velkýho bráchu na kolenou... toho bráchu, kterej měl, zatímco ona musela kňučet, kterej jí (moná) byl dávanej za příklad... nevím. Ale vím, e kdy se slabí kusy "vyvihnou", holt si musí dokázat svoji (pofidérní) sílu. Něco jako kdy tě velkej pes v klidu obejde, zatímco ratlík si s chutí rafne , nebo aspoň hlasitě řve.
Není tady
Souhlasím s Majkafou.
Ty jen pořebuje od nás potvrdit, jak je sestra hnusná a jak ty jsi úasný, e jsi nikdy nic od rodičů nechtěl, vechno sis udělal sám. A e ty jsi se pro ni obětoval a ona je tak nevděčná.
Pokud to v tobě vzbudilo nepříjemné pocity, je to tak
Není tady