|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Stránky: 1
Tisková zpráva PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, ze dne 6. června k okamžitému zveřejnění
Zájem o biopotraviny roste, bohužel i v negativním slova smyslu
Šumperk – Ekologičtí zemědělci jsou z vývoje situace, zejména pak z některých článků a
komentářů, jež se v posledních dnech objevují a vyjadřují k biopotravinám, znechuceni a
zvažují právní kroky na ochranu celého biosektoru.
„Dle mého názoru je to neuvěřitelné a skandální. To, co jsem se dočetla například
v sobotních novinách, mě rozhodně nenechává chladnou. Netuším, jak zněla objednávka na
tuto antikampaň, ale je to ubohé a hlavně lživé. Dopady, které však tyto články mohou na
ekologické zemědělce mít, jsou bohužel obrovské. V současné době si necháváme vyčíslit
škody, které tyto chybně interpretované informace – ať již záměrně nebo nevědomky,
způsobují a zvažujeme příslušné právní kroky,“ komentovala vývoj Kateřina Nesrstová,
manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Ministr Fuksa v on-line diskuzi serveru IHNED.cz vyjádřil jednoznačnou podporu
biopotravinám: “…biopotraviny a biofarmáře jednoznačně podporuji. Navštívil jsem několik
takových farem a mnohokrát jsem deklaroval jejich podporu. Nikdy jsem neřekl, že by si
lidé měli dát pozor na biopotraviny, protože jsou hnojené močůvkou. Pouze v minulosti se
objevilo několik závažných případů, kdy došlo ke kontaminaci z důvodu nevhodného použití
organických hnojiv přímo na plody. Jednoznačně se za biopotraviny můžu postavit a
podporovat jejich konzumaci, důkazem toho je podpora biopotravin ze strany MZe a nárůst
počtu farmářů produkujících biopotraviny v ČR.“
Články, které poškozují producenty ale i obchodníky s biopotravinami se začaly objevovat po
problémech s nákazou bakterií EHEC v souvislosti s dovezenými biookurkami ze Španělska, u
kterých se však nákaza neprokázala. „Bohužel jsme nyní svědky toho, jak v honbě za
senzačními či „exkluzivními“ články některá média vytrhují informace z kontextu,
překrucují data a neobjektivně popisují situaci. Proto je potřeba, aby se, podobně jako to
udělal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, i další představitelé státní správy
postavili za ekologické zemědělce a pomohli tak napravit škody, které skandální informace
v některých médiích způsobují. Bohužel i tato kauza ukázala, jak nekvalitně lze šířit
informace. Jsem skeptická k tomu, že se u nás někdy někdo za lživý článek či výrok omluví,
ale situace je tristní,“ dodala Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických
zemědělců.„O dalším postupu plánujeme jednat také s ministrem zemědělství ČR Ivanem Fuksou a
věříme, že k jím deklarované podpoře se připojí také další čelní představitelé našeho státu.
Naši ekologičtí zemědělci k půdě, plodinám, zelenině či zvířatům přistupují mnohem
šetrněji, nepoužívají hnojiva, která by mohla znehodnotit životní prostředí nebo plodiny
samotné, dodržují příslušné osevní postupy a správnou agrotechnickou praxi. Za to by měli
být podporováni a nikoliv pranýřováni, čehož jsme svědky v posledních několika dnech,“
uzavřel Ing. Tomáš Klejzar, místopředseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva
Horáková
Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických
zemědělců.
Není tady
Stránky: 1