Oznámení

27. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec!

21. února : Jak využít skořápky z vlašských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůže i s kašlem

#1 9. 6. 2011 8:46

taxonia
♥♥-----

Duševní stav u Parkinsona

Dobrý den všem
chtěla bych se svěřit se svou starostí a požádat o radu.Můj táta trpí parkinsonem skoro 5 let.
Jeho zdravotní stav se zhoršuje,což je u této neléčitelné nemoci předpokládáno,má třes všech končetin, přestává slyšet,ale základní potřeby je schopen zvládnout.Co je však horší velmi se zhoršuje duševně.Trpí depresemi,i když dochází k psychiatrovi,vidím,že mu to nepomáhá.Je velmi znechucen životem,neustále si stěžuje,jak je vše drahé,jak nevyjde,že nebude mít ani na chleba,natož na léky,nakonec to skočí tím, že mi řekne, že už se nehodí žít a že už toho má dost.Otec na tom není finančně zle,co by jiní za jeho důchod dali.Může si pořídit co potřebuje,je velmi spořivý a šetrný člověk.Začíná se projevovat dost hystericky,mívá záchvaty,.které se projevují tak,že mi zavolá do práce,že je mu špatně,neví co má dělat,a že zkolabuje.Musím tedy jet z práce a uklidnit jej.Což bývá třeba v deset dopoledne a já si nemohu odskakovat ,navíc nepracuji v místě bydliště.Zaměstnavateli se to nelíbí,moje rodinné trampoty jsou mu fuk. Vyjadřuje se tak,že je mu neustále ubližováno,všichni můžou za jeho stav.Odmítá chodit ven, vyhýbá je už i rodině,jsem jediný člověk,kterého snese.Hledala jsem pomoc v sdruženích,abych ho vzala mezi tyto lidi,a ukázala mu, že tímto život nekončí,že se dá s tím žít.Nechce ,nemohu ho nikam dostat. Pořídila jsem si psa,abych mimo jiné otce rozptýlila,že budeme chodit na procházky,hlazení psa mu pomůže trochu na ruce.Místo radosti,se mi dostalo hysterické scény,co jsem to udělala, že chodím do práce,jak to budu zvládat,nebudu mít žádný volný čas,a že se z toho zhroutím a skončím na psychině,a co až budu stará co pak budu dělat…koukala jsem jak jojo…Přitom dříve měl psy tak rád.
Pak se situace vyvinula tak,že jsem potkala našeho známého,který mi sdělil,proč se o otce nepostarám,že strádá a pomalu žije v bídě.Prostě nevděčná dcera.Vylezlo z něj ,že potkal otce,ten si mu začal stěžovat,s tím že nemůže ani na ryby,protože nemá na benzín (což je nesmysl).Navíc otec už by neměl řídit,protože nemá takové reflexy,zapomíná dávat blinkr,už mu dělá problém řazení,protože nemá cit v rukou. Nevím co mám dělat,začíná to být neúnosné.Na rady jsem mu pořídila „ trávu“ ,která jej měla zklidnit,ale nakonec to odmítl,že z něj nebudu dělat feáka. Strašně se mi mění před očima,naši známí se mu začínají vyhýbat,protože jeho nářeků již mají plné zuby. Samozřejmě mi bylo raděno,a se nastěhuji k němu a mám ho pod dozorem,ale on bydlí v garsonce,a na soužití se mnou není zvyklý.Nechci se zachovat jako nevděčná dcera,která se nechce starat o vlastního tátu,ale mám přítele,chceme založit rodinu…

Není tady

#2 9. 6. 2011 13:39

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Re: Duševní stav u Parkinsona

Ahoj Taxonio,stav tvého otce se horší a on se s tím neumí vyrovnat.Svůj žal a strach si vybíjí agresí vůči tobě,člověku,který je po ruce. Nikde se nezmiňuješ o matce či sourozencích,takže předpokládám,že není nikdo,kdo by tě mohl zastoupit. V první řadě bych promluvila s jeho psychiatrem,možná,že jeho léčba není účiná a on to nemusí vědět,protože tvůj otec mu to neřekne.Další možnost je podívat se po nějaké agentuře domácí zdravotní péče.Její zaměstnanci- zdravotní sestry pracující v terénu by kontrolovaly zdravotní stav otce. Nejde jen o fyzickou pohodu,ale i duševní- popovídat si o starostech,problémech i strachu z budoucnosti.Ale jestli by tvůj otec byl agresivní i na ně,pochybuji,že by v péči pokračovaly....

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#3 9. 6. 2011 17:20

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Taxonio, tohle vypadá na stařeckou demenci, a ten Parkinson k tomu, to lepší nikdy nebude, jen horší...chce to psychiatra + pohledat jestli u vás není třeba denní stacionář (ráno do stacionáře, odpoledne domů) nebo se obrátit na Charitu a musíš také počítat s tím, že v budoucnu to sama nezvládneš. Vím to jistě, pracuji v domově důchodců. Bude to horší a horší, otec bude i agresivní.

Strach je malá smrt...

Není tady

#4 10. 6. 2011 7:42

taxonia
♥♥-----

Bohužel sourozence nemám,ani matku - zemřela když mi bylo 10.Od té doby jsem s otcem sama.
Znovu se nikdy neoženil. stacinář zde není,bydlím v malém městě.Máme tady jen domov důchodců,který je plný. Nevím zda by stacionář byl vhodné řešení,můj otec odmítá kamkoliv chodit,už i mezi rodinu,natož mezi cizí lidi. Problém je ,že je na mě po takové době dost fixován,a cizí společnost snáší dost zle.Navíc každý to za chvilku vzdá,protože to duševně nevydrží.Je mi jasné,že to později sama nezvládnu,že bdu muset vyhledat nějakou pomoc.Kontaktovat psychiatra není špatný nápad,zkusím to...

Není tady

#5 10. 6. 2011 8:00

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Doporučuji do toho domova důchodců si podat přihlášku co nejdříve - je možné podat tam přihlášku s poznámkou zatím nevyzývat k nástupu, pak až to bude urgentně potřeba tak bude výhodou že máte zažádáno už dávno. Také se tam zeptej jestli neposkytují odlehčovací služby = možnost umístění seniora třeba na jeden, dva týdny - pokud bys byla nemocná, musela do nemocnice nebo třeba chtěla jen na týden na dovolenou. Je to velká pomoc pro rodiny se seniorem, když se má kdo krátkodobě postarat. Sobě nic nevyčítej, přijde čas kdy to nezvládeš ani fyzicky, ani  psychicky. Vidím často, že sem přivede rodina opečovávaného seniora, a oni sami jsou psychické i fyzické trosky. Kdo to sám nezažil, tak a je zticha a nekritizuje tě. K psychiatrovi určitě, zřejmě dostane léky na lepší prokrvení mozku a také na zklidnění - také jsme to tak měli s babičkou.
Zkus se také podívat sem, od stařecké demence k Alzheimerovi je jen krůček
http://www.alzheimer.cz/?PageID=564
pozor na stanovení diagnózy Alzheimer - mnohé domovy takové seniory neberou, stařeckou demenci ano, relativně je tedy lepší když lékař napíše stařecká demence....

K psychiatrovi vás objedná i tatínkův ošetřující lékař. Že je domov důchodců plný, toho se neděs - pořád se tam střídavě uvolňují místa a berou noví obyvatelé...
Jo a nezapomeňte zažádat na obci o příspěvek na péči, ohlídat si až přijdou na sociální šetření, abys u toho byla přítomná protože tatínek jim samozřejmě řekne že je naprosto soběstačný a všechno si dělá sám, nic nepotřebuje a nikdo mu nepomáhá...

Upravil(a) Bety (10. 6. 2011 8:12)

Strach je malá smrt...

Není tady

#6 10. 6. 2011 10:25

vitto
♥♥♥♥♥--

Jé Betty, ty mi čteš myšlenky smile O sociální příspěvek je nutné požádat, protože vám může spoustu věcí ulehčit. Taky se podle jeho stupně stanovuje, jaké kompenzační pomůcky můžete dostat "na předpis". S péčí o člověka s podobnou diagnózou mám zkušenost a je to přesně tak, jako v předchozím příspěvku - pečovatelé se dříve, či později začnou z té zátěže hroutit. Bohužel není možné starat se o těžce nemocné v běžných bytových podmínkách. Nejlepší bude kontaktovat sociální pracovnici v místním domově důchodců, bude mít aktuální informace o možnostech, jak vaši situaci ulehčit a může vám hodně pomoci.

Není tady

#7 10. 6. 2011 14:10

klementýna
♥♥-----

Nenašla jsem kolik je tatínkovi. Podle toho, že chceš založit rodinu zas tak starý nebude aby se nutně musela hlásit stařecká demence. Možná by stačilo pohovořit s odbornou (parkinson) lékařkou a upravit léčbu. Mám totiž tetu, Par jí byl diagnostikován v 71 letech, měla velmi podobné stavy jaké popisuješ. Všechno bylo špatné, byla nepotřebná, dcera jí nerozuměla, léky byly na nic, celý život byl na nic... Lékařka postupně měnila léky až se dostaly na tu správnopu "značku". Dnes je tetě 89, ni do jehly sice nenavlékne, ale teprve letos se bude stěhovat k dceři. Stále je soběstačná, jezdí k synovi, starému mládenci, jednou za 14 dní, uvařit, vyplít zahrádku.... je to někdo úplně jiný než na začátku léčby.  Jo a na "trávě " je už 10 let, čaj. Vychází také časopis Parkinson, ten odebírá, tak ho čtu i já, a určitě jsou nějaké speciální stránky s diskusí.  Napiš odkud jsi poslala bych případně kam teta chodí k lékaři.

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí