27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Dobrý den vem
chtěla bych se svěřit se svou starostí a poádat o radu.Můj táta trpí parkinsonem skoro 5 let.
Jeho zdravotní stav se zhoruje,co je u této neléčitelné nemoci předpokládáno,má třes vech končetin, přestává slyet,ale základní potřeby je schopen zvládnout.Co je vak horí velmi se zhoruje duevně.Trpí depresemi,i kdy dochází k psychiatrovi,vidím,e mu to nepomáhá.Je velmi znechucen ivotem,neustále si stěuje,jak je ve drahé,jak nevyjde,e nebude mít ani na chleba,nato na léky,nakonec to skočí tím, e mi řekne, e u se nehodí ít a e u toho má dost.Otec na tom není finančně zle,co by jiní za jeho důchod dali.Můe si pořídit co potřebuje,je velmi spořivý a etrný člověk.Začíná se projevovat dost hystericky,mívá záchvaty,.které se projevují tak,e mi zavolá do práce,e je mu patně,neví co má dělat,a e zkolabuje.Musím tedy jet z práce a uklidnit jej.Co bývá třeba v deset dopoledne a já si nemohu odskakovat ,navíc nepracuji v místě bydlitě.Zaměstnavateli se to nelíbí,moje rodinné trampoty jsou mu fuk. Vyjadřuje se tak,e je mu neustále ubliováno,vichni můou za jeho stav.Odmítá chodit ven, vyhýbá je u i rodině,jsem jediný člověk,kterého snese.Hledala jsem pomoc v sdrueních,abych ho vzala mezi tyto lidi,a ukázala mu, e tímto ivot nekončí,e se dá s tím ít.Nechce ,nemohu ho nikam dostat. Pořídila jsem si psa,abych mimo jiné otce rozptýlila,e budeme chodit na procházky,hlazení psa mu pomůe trochu na ruce.Místo radosti,se mi dostalo hysterické scény,co jsem to udělala, e chodím do práce,jak to budu zvládat,nebudu mít ádný volný čas,a e se z toho zhroutím a skončím na psychině,a co a budu stará co pak budu dělat
koukala jsem jak jojo
Přitom dříve měl psy tak rád.
Pak se situace vyvinula tak,e jsem potkala naeho známého,který mi sdělil,proč se o otce nepostarám,e strádá a pomalu ije v bídě.Prostě nevděčná dcera.Vylezlo z něj ,e potkal otce,ten si mu začal stěovat,s tím e nemůe ani na ryby,protoe nemá na benzín (co je nesmysl).Navíc otec u by neměl řídit,protoe nemá takové reflexy,zapomíná dávat blinkr,u mu dělá problém řazení,protoe nemá cit v rukou. Nevím co mám dělat,začíná to být neúnosné.Na rady jsem mu pořídila trávu ,která jej měla zklidnit,ale nakonec to odmítl,e z něj nebudu dělat feáka. Straně se mi mění před očima,nai známí se mu začínají vyhýbat,protoe jeho nářeků ji mají plné zuby. Samozřejmě mi bylo raděno,a se nastěhuji k němu a mám ho pod dozorem,ale on bydlí v garsonce,a na souití se mnou není zvyklý.Nechci se zachovat jako nevděčná dcera,která se nechce starat o vlastního tátu,ale mám přítele,chceme zaloit rodinu
Není tady
Ahoj Taxonio,stav tvého otce se horí a on se s tím neumí vyrovnat.Svůj al a strach si vybíjí agresí vůči tobě,člověku,který je po ruce. Nikde se nezmiňuje o matce či sourozencích,take předpokládám,e není nikdo,kdo by tě mohl zastoupit. V první řadě bych promluvila s jeho psychiatrem,moná,e jeho léčba není účiná a on to nemusí vědět,protoe tvůj otec mu to neřekne.Dalí monost je podívat se po nějaké agentuře domácí zdravotní péče.Její zaměstnanci- zdravotní sestry pracující v terénu by kontrolovaly zdravotní stav otce. Nejde jen o fyzickou pohodu,ale i duevní- popovídat si o starostech,problémech i strachu z budoucnosti.Ale jestli by tvůj otec byl agresivní i na ně,pochybuji,e by v péči pokračovaly....
Není tady
Taxonio, tohle vypadá na stařeckou demenci, a ten Parkinson k tomu, to lepí nikdy nebude, jen horí...chce to psychiatra + pohledat jestli u vás není třeba denní stacionář (ráno do stacionáře, odpoledne domů) nebo se obrátit na Charitu a musí také počítat s tím, e v budoucnu to sama nezvládne. Vím to jistě, pracuji v domově důchodců. Bude to horí a horí, otec bude i agresivní.
Není tady
Bohuel sourozence nemám,ani matku - zemřela kdy mi bylo 10.Od té doby jsem s otcem sama.
Znovu se nikdy neoenil. stacinář zde není,bydlím v malém městě.Máme tady jen domov důchodců,který je plný. Nevím zda by stacionář byl vhodné řeení,můj otec odmítá kamkoliv chodit,u i mezi rodinu,nato mezi cizí lidi. Problém je ,e je na mě po takové době dost fixován,a cizí společnost snáí dost zle.Navíc kadý to za chvilku vzdá,protoe to duevně nevydrí.Je mi jasné,e to později sama nezvládnu,e bdu muset vyhledat nějakou pomoc.Kontaktovat psychiatra není patný nápad,zkusím to...
Není tady
Doporučuji do toho domova důchodců si podat přihláku co nejdříve - je moné podat tam přihláku s poznámkou zatím nevyzývat k nástupu, pak a to bude urgentně potřeba tak bude výhodou e máte zaádáno u dávno. Také se tam zeptej jestli neposkytují odlehčovací sluby = monost umístění seniora třeba na jeden, dva týdny - pokud bys byla nemocná, musela do nemocnice nebo třeba chtěla jen na týden na dovolenou. Je to velká pomoc pro rodiny se seniorem, kdy se má kdo krátkodobě postarat. Sobě nic nevyčítej, přijde čas kdy to nezvláde ani fyzicky, ani psychicky. Vidím často, e sem přivede rodina opečovávaného seniora, a oni sami jsou psychické i fyzické trosky. Kdo to sám nezail, tak a je zticha a nekritizuje tě. K psychiatrovi určitě, zřejmě dostane léky na lepí prokrvení mozku a také na zklidnění - také jsme to tak měli s babičkou.
Zkus se také podívat sem, od stařecké demence k Alzheimerovi je jen krůček
http://www.alzheimer.cz/?PageID=564
pozor na stanovení diagnózy Alzheimer - mnohé domovy takové seniory neberou, stařeckou demenci ano, relativně je tedy lepí kdy lékař napíe stařecká demence....
K psychiatrovi vás objedná i tatínkův oetřující lékař. e je domov důchodců plný, toho se neděs - pořád se tam střídavě uvolňují místa a berou noví obyvatelé...
Jo a nezapomeňte zaádat na obci o příspěvek na péči, ohlídat si a přijdou na sociální etření, abys u toho byla přítomná protoe tatínek jim samozřejmě řekne e je naprosto soběstačný a vechno si dělá sám, nic nepotřebuje a nikdo mu nepomáhá...
Upravil(a) Bety (10. 6. 2011 8:12)
Není tady
Jé Betty, ty mi čte mylenky O sociální příspěvek je nutné poádat, protoe vám můe spoustu věcí ulehčit. Taky se podle jeho stupně stanovuje, jaké kompenzační pomůcky můete dostat "na předpis". S péčí o člověka s podobnou diagnózou mám zkuenost a je to přesně tak, jako v předchozím příspěvku - pečovatelé se dříve, či později začnou z té zátěe hroutit. Bohuel není moné starat se o těce nemocné v běných bytových podmínkách. Nejlepí bude kontaktovat sociální pracovnici v místním domově důchodců, bude mít aktuální informace o monostech, jak vai situaci ulehčit a můe vám hodně pomoci.
Není tady
Nenala jsem kolik je tatínkovi. Podle toho, e chce zaloit rodinu zas tak starý nebude aby se nutně musela hlásit stařecká demence. Moná by stačilo pohovořit s odbornou (parkinson) lékařkou a upravit léčbu. Mám toti tetu, Par jí byl diagnostikován v 71 letech, měla velmi podobné stavy jaké popisuje. Vechno bylo patné, byla nepotřebná, dcera jí nerozuměla, léky byly na nic, celý ivot byl na nic... Lékařka postupně měnila léky a se dostaly na tu správnopu "značku". Dnes je tetě 89, ni do jehly sice nenavlékne, ale teprve letos se bude stěhovat k dceři. Stále je soběstačná, jezdí k synovi, starému mládenci, jednou za 14 dní, uvařit, vyplít zahrádku.... je to někdo úplně jiný ne na začátku léčby. Jo a na "trávě " je u 10 let, čaj. Vychází také časopis Parkinson, ten odebírá, tak ho čtu i já, a určitě jsou nějaké speciální stránky s diskusí. Napi odkud jsi poslala bych případně kam teta chodí k lékaři.
Není tady