Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#76 20. 6. 2011 17:40

Blossom
Host

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Hmmm, tak že bych zdědila práva k čemukoli (nejen k Hurvínkovi), to mi nehrozí... patenty bohužel taky ne... MLM systémy, se kterými jsem se v životě setkala, mi všechny byly velmi nesympatické....
...tak mě by asi zbývaly jen  ty nemovitosti.... hmm

Čímž se v úplně malilinkatém zabývám, pronajímám 1 + 1 koupené před lety ze stavebního spoření, dokud ten byt nebude někdo z mých dětí potřebovat...

Ale ani to pronajímání není tak, že nemusím ani hnout prstem: Znamenalo to nejprve sehnat dobré a spolehlivé nájemníky (naštěstí se mi zdařilo), pak občas řešit, že támhle něco teče, nebo že sousedi jim tam dělají bugr, jednat se správou družstva, chodit na domovní schůze, aby mi nějaké podstatné rozhodování o správě domu neuniklo...

Je sice fakt, že ty peníze, co z pronájmu mám, jsou o něco lehčeji vydělané, než třeba peníze vydělané jinak...
Ale že by to byl skutečně pasivní příjem? Mě to jako úplně pasivní nepřipadá.

 

#77 20. 6. 2011 18:43

sandra
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 2784

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Ramada napsal(a):

sandra napsal(a):

Ramada napsal(a):


No jo, to by byla pravda, ale nevím, jestli by ty ženy, které jsou vážně finančně nezávislé, byly natolik neprozíravé va Takové znáš?
Jen jsem o tom četla, v jedné knížecče simony monyové - z té hlavní hrdinky jsem úplně rostla. To si Sandro přečti, až budeš mít nízký tlak a budeš ho chtít poléčit.big_smile

Tak pro mě pojem "finančně nezávislá" znamená, že jsem schopna se sama uživit (nemám děti, takže proto mluvím jen o sobě). To, že mám něco naspořeno a sypu peníze někam, kde to nemám právně ošetřené, je věc druhá....Bohužel finančně nezávislá ještě neznamená nebýt naivní a důvěřivá hmm
Jak se znám, tak já bych tu knížku asi ani vzteky nad její hloupostí nedočetla lol

ona nebyla hloupá, jen zamilovaná lol roll
Já už vím proč jsi to tak napsala..ten příspěvek první... Četla jsem to ted na právním.O paní, která si neošetřila majetek-"společný"  25 let(!). To je obrovský průser. Ale věřila bych, že paní bude prostě dobračisko bez postraních úmyslů a prostě ji to ani nenapadlo. Zato pán , to je klasa usch roll

jj, přesně tak...

Není tady

 

#78 20. 6. 2011 18:48

Kuty
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 2. 2007
Příspěvky: 2773

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Já považuji za pasivní příjem např. finance a celé to imperium hotelové kolem,které zdědila paris Hilton.
Další pasivní příjem ze světa IT - kurňa kvůli tomu němcovi si nemůžu honem vzpomenout na jeho jméno,jo,Bill Gates.Ten kdyby už nehnul ani malíčkem,je už za vodou.

Příjmy o kterých tu byla řeč,jako příjmy z pronájmu či z MLM - jsou částečně pasivní,jak jsem psala ze začátku,o své statky se musí člověk starat i o lidi,kteří je užívají,ale jak psala Bloss,je to příjemnější příjem,než kvůli tomu denodenně chodit do fabriky a že víme o čem píšeme.

Pasivním příjmem mohou být take dividendy a třeba i úroky z velkých vkladů,které se vyplácejí průběžně.

Vymyslet by se toho dalo i víc.Ale pro názornost to stačí.Dobře to vystihla i Haiel - jde taky především i o pocit fin.nezávislosti,ovšem skut..podložený,pokud se zrovna nejedná o Paris H.  či o nějakou vyžírku.

Není tady

 

#79 20. 6. 2011 18:51

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO
Registrovaný: 14. 5. 2008
Příspěvky: 5109

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Puvodni otazka je typicky panska. Chlapci proste nedovedou spolknout, ze je neko financne nazavisly a uz k tomu hodej dovetek: "co tim jako TA dotycna ztraci". meto pripada neuveritelne, ono to totiz implikuje, ze zena, ktera nema prachy a je zavisla tim neco  jako ziska, na rozdil od te, co je emancipovana. 

Ja momentalne moc nezavsla nejsem a nevidim,ze bych s tim neco ziskala. Nezavisla jsem byla uz v 15 letech.

Zeny musi byt financne nezavisle. taky uz se o to poslednich 100 let dost pricinuji. Aja jim drzim palce.


Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

 

#80 20. 6. 2011 19:48

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 5. 2006
Příspěvky: 19170

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Ano, obloukem se vracíme k prvotnímu dotazu. I já jsem ho pochopila jako čistě pásnký - tedy finanční nezávislost hlavně na muži.


Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

 

#81 20. 6. 2011 20:08

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: u nás v Galaxii :-))
Registrovaný: 7. 12. 2007
Příspěvky: 8755
Web

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Finančně nezávislá je pro české podmínky asi toto:

1/ nepočítat s tím, že budu brát nějaký důchod, by do důchodového a sociálního systému přispívám. Pokud (až poůjdu do důchodu) nějaký ten důchod budu pobírat od státu, je zapotřebí to brát jako bonus, tzn. pár fufniků, co mi vylepší měsíční rozpočet. Otázkou je, zda tedy ten důchod nějaký vůbec ještě bude k mání, z čeho bude vyplácen a v jaké výši.
2/ nepočítat s tím, že mám muže, který "jako chlap" by měl finančně zajistit rodinu. Jak víte, ze dne na den lze přijít o práci (v lepším případě), ze dne na den může ten chlap onemocnět, nebo mít úraz, (to v tom horším případě) a v tu ránu se můžete rozloučit s příjmem, který byl jeho přičiněním do domácnosti měsíc co měsíc přinášen. Že vás může při své druhé míze (a někdy i dřív) vyměnit  za novější model a v ten moment zapomenout, že jste kupříkladu pro jeho budování kariery tvořila podmínky, teplo domova a vychovávala děti, a sama tím odsunula sebe a svou nezávislost do pozadí, čímž si ve svém středním věku zaděláváte na problémy v podobě lítání po soudech ohledně výživného pro děti, výživné na sebe (máte nárok), rozvod, rozdělení majetku a následně toho všeho vymožení, což je běh na dlouhou tra - mnohdy letitou.
3/ dělat vše pro to, abych si vybudovala takový pasivní příjem, který mě zajistí na důchodový věk, abych nevisela někomu na krku.
4/ abych netrávila bezesné noci kvůli nedostatku peněz, že nemám na zaplacení třeba elektriky, plynu atd....

Pasivní příjem:

je takový, který se stále objevuje na vašem účtě, a to zcela bez vaší nutné účasti, nebo s vaší minimální účastí.
Nejrozšířenější jsou nemovitosti a jejich pronájem (v českých podmínkách) - ale to vyžaduje alespoň tu minimální angažovanost, pokud tedy nemáte celý činžák na pronájem a starost o tyto náležitosti přenecháte firmě, která se vám za úplatu o všechno stará. Je potřeba v tomto případě vybudování důvěry. Vklad v řádech milionů.

Nebo jste majitelem firmy/firem o několika zaměstnancích, kdy vedení firmy pověříte schopného člověka, kterého náležitě oceníte, aby se o vaši firmu staral, jakoby byla jeho vlastní. Opět vybudování důvěry. Vklad v řádech milionů - než tu firmu vybudujete.

MLM - dobrý pro ty, kteří se rozhodnou teprve se svou nezávislostí něco dělat. Minimální vklad, možnost postupného zainteresování (můžete začít i v době, kdy máte zaměstnání) z počátku drobný přívýdělek. Kdo si myslí, že se stane během pár měsíců milionářem, a raději zůstane tam, kde je. Rozčarovaných a naivních aktérů jakéhokoliv MLM je plný internet. Tento způsob počátku vlastní finanční nezávislosti a pasivního příjmu vyžaduje mnoho vašeho času, víry a přesvědčení. Pasivní příjem z prodeje kosmetiky, nebo drogerie, nebo různých zdraví prospěšných preparátů je pro ty, kdo si sami sobě věří, že dokáží překlenout to první (různě dlouhé) období, než se mu tzačne tvořit sí (odběratelů a následníků) Nechci jmenovat - ale jistě pár těch nejznámějších firem znáte....a když si proběhnete internet, prodává tímto způsobem každá druhá mamina na mateřské, tak si jistě dovedete spočítat ten konkurenční boj, která je evidentní také z ceny nabízeného zboží, kdy to je prodáváno pod doporučovanou cenou (jen aby to odprodaly, když už to koupily) Vklad měsíčně několik stovek až tisícovek, stáváte se v prvé řadě prodavačem produktů, dealerem - prodáte, máte zisk, neprodáte, začne se vám to doma hromadit - a o vánocích to rozstrkáte příbuzenstvu pod stromeček.
mmch. Donald Trump řekl, že pokud by najednou přišel o všechny své peníze, začal by od nuly právě v nějaké MLM a začal znova budovat svou finanční nezávislost.

Pak je to různé připojištění, fondy, důchodové  a kapitálové, ale o toto se já absolutně nezajímám, takže nemám ani v tomto směru žádné poznatky, co bych mohla říct. Ostatně - vložit někam peníze s tím, že mi za rok narostou o úúúúúúúúúžasných 3-5 % ? Které beztak spolkne inflace a různé poplatky? Ale někdo to bere jako takovou jistotu uložených peněz (alespoň je nerozhází a až půjde do důchodu, jakoby je našel) Vklad od několika tisícovek měsíčně - pravidelně střádat, vkládat.  Můžete narazit na tuneláře.

Pro hráče a ty, co mají rádi risk - hra na burze - akcie, komodity, měny. Můžete hodně vyhrát, můžete i všechno prohrát. Nebo hrát při zdi - buď si na to zjednat odborníka (dobře mu zaplatit - většinou procenta z výnosů - ale platíte i procenta z prohry) - víc šancí na zisk, nebo hrát sami za sebe - musíte tomu rozumět. Vklad na kolik si chcete zariskovat. Firma na burze však nepaběrkuje, takže vklad několik tisíc.

Investice - do čehokoliv. Nákupy jakýchkoliv aktiv, které přináší zisk. Vklad od pár tisícovek do závratných finančích výšek. Výnos od několika procent až po několikanásobky vkladů - ročně. Tomuhle říkám hraní Monopoly. Můžete i prodělat. Vše podloženo smluvně - záleží na oboustranné dohodě. Můžete narazit na Zlatý důl.

Tiché společenství - podílení na zisku i ztrátě tam, kam vložíte investice. Dtto. jako o investic - můžete prodělat, ale můžete narazit na zlatou žílu.


IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!
Svět nekonečných možností - ten tvoří F+F+F+F+F+F {přesně v tomto pořadí}.
http://www.youtube.com/watch?v=uVR-jLWz_7A

Není tady

 

#82 20. 6. 2011 21:24

Blossom
Host

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Děkuji Zklamče za vyčerpávající a naprosto jasnou odpověď. tummenupp godlike  Už je mi to celé jasnější.

Jen bych k tomu doplnila , co mě napadlo mým selským rozumem:
Do finanční nezávislosti bych určitě přiřadila i mít vlastní bydlení.Pokud možno natolik zrenovované, že ho do smrti nebudete muset nějak radikálněji rekonstruovat.
V tom posledním (stavu svého bydlení)tedy mám ještě dost velké rezervy....

 

#83 20. 6. 2011 22:22

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: u nás v Galaxii :-))
Registrovaný: 7. 12. 2007
Příspěvky: 8755
Web

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Blossom:
takové vlastní bydlení, které již není zatíženo hypotékou. Hypotéka je opět to, co tě svazuje.


IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!
Svět nekonečných možností - ten tvoří F+F+F+F+F+F {přesně v tomto pořadí}.
http://www.youtube.com/watch?v=uVR-jLWz_7A

Není tady

 

#84 21. 6. 2011 6:58

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Tohle, cos tu vyjmenovala, není běžné, viď?
Není, Zklamčo. Ale jestliže mě "musíš opravit" a striktně tvrdíš, že "každý někoho má", tak ti holt budu odporovat uvedenými příklady http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
A abych udržela image "Černé kroniky", ještě doplním, že ne každé právně volné dítě je také adoptováno, tetičky a strýčkové nemají povinnost převzít dítě do péče (nanejvejš by se dalo uvažovat o vyživovací povinnosti) a sourozenci dtto.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#85 21. 6. 2011 11:02

Zorro Mstitel
♥♥♥----
Registrovaný: 23. 3. 2010
Příspěvky: 142

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Milí diskutující, jsem ráda, že se diskuze takhle pěkně rozběhla všemi směry , ale jen pro info, když už to někteří zmiňujete, původní otázka měla být reakcí na článek o paní podnikatelce, která opustila teplé místo a vrhla se do víru byznysu,  nebyla tedy myšlena staromilsky. V dnešní době a v našich podmínkách  už opravdu není na pořadu dne rozebírat, zda by ženy měly odhodit zástěry a vydat se do fabrik a úřadů. Zaměstnaných žen je spousta, ale žen, co se rozhodnou na nikoho nespoléhat a podnikat na vlastní pěst, je o poznání méně. A proto to mají určitě t잚í, může se jim třeba zdát, že o něco přicházejí - o manželkách bohatých podnikatelů slyšíme často, co ale např. manželé bohatých podnikatelek? Zbyde jim něco jiného než podnikat také? Nemají vysokou "úmrtnost"?

Není tady

 

#86 21. 6. 2011 11:19

Blossom
Host

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Pokud byla otázka míněna takto - na podnikatelky, tak k tomu něco dodám:

V dobách po rozvodu, kdy jsem se chtěla s někým seznámit, jsem se skutečně setkávala s tím, u některých mužů, že se mé finanční nezávislosti báli. Že se báli, že by byli méně vydělávající než já, a že by jim to zřejmě vadilo.

Uvedu špičku ledovce-příklad reálného rozhovoru při jednom seznamovacím rande:
On: Ty jsi podnikatelka? va Jéé, tak to ještě že jsem zaparkoval tu svou starou rachotinu o dva bloky dál...to bys mě asi nechtěla...
Já: Proč jako?? Myslíš, že proto, že podnikám, tak soudím lidi podle značky auta? va
(dumbom )

S tímto strachem některých mužů jsem se setkala, chvíli mě to i mrzelo, ale pak jsem si uvědomila, že chlapa, který bere vztahy automaticky takto, a je předem s prominutím připosraný z toho, že bych mohla nedejbože vydělávat víc,tak děkuji - nemám zájem.

Na druhou stranu naštěstí - všichni takoví nejsou. Když si to v duchu promítnu - vlastně všichni mí porozvodoví partneři byli o něco méně vydělávající než já. I ten současný.
Nedělá mi to žádný problém, posuzuju muže podle jiných hodnot než podle nadité prkenice. A klidně se přizpůsobím - teď jsme např. byli na dovče po kempech (v chatičkách) v západních Čechách, nikoli někde u moře, protože přítelův syn začal znovu studovat, navíc v cizině, a tak naprosto chápu, že přítel teď ptřebuje nasměrovat finance jinam.

Já toto prostě ve vztazích neřeším, a moudří muži taky ne.
Takže nemyslím, žeby bylo třeba, aby manželé a partneři podnikatelek taky logicky museli začít podnikat, že by jim nic jiného nezbývalo....

 

#87 21. 6. 2011 11:26

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Jak získat finanční nezávislost?

žen, co se rozhodnou na nikoho nespoléhat a podnikat na vlastní pěst, je o poznání méně
Jestli ono to nebude taky trochu tím, že jednak (někteří) chlapi bez problémů unesou zaměstnanou manželku, která se "neválí doma", ale hůř skousávají její úspěch, vyšší výdělek a co si budem povídat - i to, že se v případě jejího vytížení musejí podílet na domácnosti. Takový to "dělej si co chceš, ale budu mít čistý košile a teplý večeře".
Druhá věc je potom cosi jako "chlapská soudržnost". Proč by si měli pouštět do SVÉHO byznysu baby?


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#88 21. 6. 2011 12:04

haiel
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 2. 4. 2008
Příspěvky: 2960

Re: Jak získat finanční nezávislost?

No vždy. To jsou právě ti dinosauři: „svět podnikání je mužský svět, svět automobilů je mužský svět, svět peněz je mužský svět, svět úspěchu je mužský svět“……takže jediná "opravdu chlapská" činnost, která mnohým zabere celý život, je srovnávání velikosti pinďourů. Větší prachy, větší auto, větší moc, prsatější blondýna……
Nač tohle řešit?? S tím se nedá absolutně nic dělat než to nechat přirozeně odejít. Staré myšlení patří starému světu a postupně odejde i s lidmi, kteří jím byli spoutaní. Vždy mnozí mladí už mají jiný přístup. Nevyhovují a nesedí jim hodnoty tatíků. Chtějí normálně žít, ne se pořád rvát o samozřejmosti. Chtějí pracovat podle svých možností a schopností, chtějí ze své práce mít normální užitek a taky radost, vždy proto jsme na světě, nestojí o uměle vyvolávané neshody, boje, soutěže, války mezi náboženstvími, ekonomikami, spory mezi pohlavími…..všechny ty  kratochvíle sloužící k zaměstnání stáda, aby si „hrálo“ a už na světáky nebo na vojáky… a nebrblalo manipulátorům do řízení a hamtění.
A partneři podnikatelek nebo partnerky podnikatelů….budou mít pocit nedostatečnosti, muži stejně jako ženy, jen tehdy, když nenajdou svůj vlastní způsob realizace a užitečnosti. V tom, kolik kdo vydělává, to zas tolik nevězí.
Možná jsem pořád mimo mísu a je to tady o něčem jiným smile

Není tady

 

#89 21. 6. 2011 19:16

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí
Registrovaný: 14. 2. 2007
Příspěvky: 17877

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Zklamaná napsal(a):

noo, nevím, možná si na to kápla - těch 10% s 80% kapitálu jsou gembleři tongue
věř tomu, že hra neomrzí, zejména, postupuješ-li stále kupředu.

- v tom případě by nejspíš potřebovali Nešpora cool
- postupuješ-li kupředu asi ne, záleží hodně na tom, co si pod takovým postupováním kupředu kdo představuje...a taky na tom, hraje-li hru, odpovídající jeho talentům.
A hra na zbohatnutí, potažmo nějakou tu finanční nezávislost bohužel vyžaduje poměrně specifický druh talentu; bohužel proto, že ne všichni jím můžou být obdařeni - a bylo by velice smutné a nudné, kdyby všichni byli.

Ad Zorro a úvodní otázka - NĚKTERÉ ženy se jistě vrhnou do víru. Ženy, které jsou: svobodné, dostatečně dobrodružné, dostatečně soutěživé, potřebují pochválit od tatínka, atd.
Žena toto postrádající a vychovávající nějaké to dítě nejistotu  podnikání jistě nijak nadšeně nevyhledává...hnízdo potřebuje především být bezpečné.
Nehledě k tomu, že spirálové myšlení sběraček se skutečně k nelítostné soutěži nehodí....


Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

 

#90 21. 6. 2011 19:26

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí
Registrovaný: 14. 2. 2007
Příspěvky: 17877

Re: Jak získat finanční nezávislost?

A jak řekla absolutně správně Draková, nezávislost je blbost....nejde o to jíst jíst a nebýt sněden, ale o to žít a nechat žít.


Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

 

#91 22. 6. 2011 15:26

Wiki
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 5. 2006
Příspěvky: 3988

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Lupi, já ráda nechám všechny žít, ale mnohem raději,  budu-li u toho finančně nezávislá.  cool

Bloss - vlastní bydlení není aktivum, někdo to tady už tuším psal. Vlastním ho, ale nepřináší mi zisk. Spíše naopak - cpeš do toho peníze a tudíž je ti pasivem. Stejně tak auto. atd

I když - já byla te´d na zajímavé finanční hře (prvně jsem byla znechucená, že to bude otrava, ale bylo to tak adrenalinové, že jsem byla doslova strhnutá a  nadšená (jako všichni) a pán autor hry nás musel zklidńovat řehtačkou - nebo co to měl. Ve hře jsme koupili nemovitost asi za 1mil a po 5letech ji prodávali s čistým ziskem (po zdanění a odečtu nákladů) 750tis. kč
Ale to patří do podnikání, do obchodu, i tak.

Jistě,heleno,  jsou muži co neunesou schopnější ženu, i ti soudržní..ti jsou zde také..big_smile

Já si myslím, že hodně žen strhnou mateřské povinnosti a "zdrží" je od kariéry  prace kolem dětí ,  rodiny, i bydlení.  Navíc mateřské povinnosti je zastihnou (většinou, nenaplánují-li to jinak) mladé, kdy ještě namají finanční zázemí vybudované. V tu chvíli jich hodně (ne všechny samože) odkázáno na muže a pak už to běží samospádem. Hodně žen se osamostatní až později. Kurńa, chtělo by to tři životy, aby mi navazovaly, včetně vlastnictví (hmotného i duchovního)  a abych už žila pak ty dva  jen z pasivního příjmu.  lol  hm..jenže - jak bych pak po stovce vypadala? va roll

Upravil(a) Wiki (22. 6. 2011 15:27)

Není tady

 

#92 22. 6. 2011 15:55

Blossom
Host

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Vlastní bydlení není aktivum, z hlediska ekonomického, chápu.

Ale já to myslela takto: Když bydlím ve vlastním (myslím bez hypotéky apod., co by mě svazovalo), tak právě nemusím vydávat pak peníze na nájem. Tudíž kdokoli, vlastnící svůj byt (dům), má celý život volnější ruce. Pokud je samozřejmě ten dům v dobrém stavu, ne padající ruina.

A dvojnásob to platí o důchodcích: třeba při tom důchodu našich (průměrný, necelých 10.000 Kč) oni mohou žít celkem spokojeně, ohledně bydlení platí jen vodu, elektřinu, plyn, a  i na dovču jim v pohodě zbývá.
Jenže kdyby bydleli třeba v garsonce (jsou rozvedení, myslím tím tedy každý ve své garsonce), tak za ni každý z nich těch cca 7000 (včetně spotřeb) dá. A z necelých 3 tisíc na měsíc moc nevyžiješ... sad

Jednou jsem právě poslouchala pořad v rádiu, a tam na toto upozorňovali: Než půjdete do důchodu, měli bystemít svůj byt. To je půl pohody ve stáří...

(O psychické pohodě ani nemluvě - kdybych se jako osmdesátiletá stařenka pořád bála, jak dlouho mě majitel v bytě nechá bydlet, a jestli mi nezvýší nájem drasticky a já se nebudu muset stěhovat a nebo zůstanu na krku mladým... sad )

 

#93 22. 6. 2011 16:00

Blossom
Host

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Wiki, a ohledně té finanční hry...
Ono tohle jde někdy  i v realitě, ale záleží hodně na načasování (a taky štěstí!!!):
Pokud někdo koupil nemovitost za 1 milion třeba v roce 2002, tak za 5 let ji mohl prodat i s vyšším ziskem.
Pokud ji však koupil za stejné peníze před 5 lety, a prodává ji teď, tak bude móóóc rád, když za ni aspoň nějakých  600.000 Kč získá (a prodělá tak "jen" 400.000 sad )

Ale to vlastně píšu spíš pro jiné, Ty Wiki se v tomhle vyznáš. smile

Upravil(a) Blossom (22. 6. 2011 16:01)

 

#94 22. 6. 2011 16:05

agewa
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 27. 2. 2008
Příspěvky: 4341

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Blossom napsal(a):

Vlastní bydlení není aktivum, z hlediska ekonomického, chápu.

Ale já to myslela takto: Když bydlím ve vlastním (myslím bez hypotéky apod., co by mě svazovalo), tak právě nemusím vydávat pak peníze na nájem. Tudíž kdokoli, vlastnící svůj byt (dům), má celý život volnější ruce. Pokud je samozřejmě ten dům v dobrém stavu, ne padající ruina.A dvojnásob to platí o důchodcích: třeba při tom důchodu našich (průměrný, necelých 10.000 Kč) oni mohou žít celkem spokojeně, ohledně bydlení platí jen vodu, elektřinu, plyn, a  i na dovču jim v pohodě zbývá.
Jenže kdyby bydleli třeba v garsonce (jsou rozvedení, myslím tím tedy každý ve své garsonce), tak za ni každý z nich těch cca 7000 (včetně spotřeb) dá. A z necelých 3 tisíc na měsíc moc nevyžiješ... sad

Jednou jsem právě poslouchala pořad v rádiu, a tam na toto upozorňovali: Než půjdete do důchodu, měli bystemít svůj byt. To je půl pohody ve stáří...

(O psychické pohodě ani nemluvě - kdybych se jako osmdesátiletá stařenka pořád bála, jak dlouho mě majitel v bytě nechá bydlet, a jestli mi nezvýší nájem drasticky a já se nebudu muset stěhovat a nebo zůstanu na krku mladým... sad )

a na to, aby byl v dobrém stavu musím vynakládat fanance a to stále ve větším množství.

Není tady

 

#95 22. 6. 2011 16:13

haiel
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 2. 4. 2008
Příspěvky: 2960

Re: Jak získat finanční nezávislost?

agewa napsal(a):

..............
a na to, aby byl v dobrém stavu musím vynakládat fanance a to stále ve větším množství.

Tož pokud bydlíš v nějaké velké vile, tak je ta údržba drahá. Kdo má normální domek nebo byt v osobním vlastnictví, tak je to pro něj v dlouhodobém horizontu rozhodně finančně únosnější než nájem.

Není tady

 

#96 22. 6. 2011 16:18

Blossom
Host

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Ano, u vlastního bytu, natož domu, samozřejmě musím vynakládat i finance naprůběžné opravy. S tím se počítá.
Ale tam si o tom, kdy a za co je vydám, rozhoduju já, v tom já vidím tu určitou nezávislost, a navíc - šikovný člověk si kolem domu mnoho udělá sám, rád  a zadarmo (např. já smile - hrozně ráda natírám, historické dveře jsem si renovovala sama). Mě tyhle práce vysloveně baví, nedělám je jen z nutnosti.

Tady mluvíte pouze o ekonomických pojmech. Já vaše pojetí chápu. stolt

Ale já tu finanční nezávislost  myslím šířeji - z hlediska kvality života.
Určitě se žije líp někomu, kdo má ohledně bydlení "své jisté", než někomu v podnájmu. Ten neví dne ani hodiny, kde bude třeba za rok, a navíc musí platit majiteli nájem jak majitel určí, a to každý měsíc.
Kdo bydlí ve svém, může si opravy domu načasovat dle své aktuální finanční situace. A v těchto věcech já spatřuji velkou nezávislost.

Upravil(a) Blossom (22. 6. 2011 16:19)

 

#97 23. 6. 2011 15:38

Marcia111
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 10. 9. 2009
Příspěvky: 610

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Wiki napsal(a):

Lupi, já ráda nechám všechny žít, ale mnohem raději,  budu-li u toho finančně nezávislá.  cool

Bloss - vlastní bydlení není aktivum, někdo to tady už tuším psal. Vlastním ho, ale nepřináší mi zisk. Spíše naopak - cpeš do toho peníze a tudíž je ti pasivem. Stejně tak auto. atd

Aktiva jsou penize v hotovosti, nakoupeny majetek, pohledavky, autorska prava a licence. Nebo li aktivum mi prinasi do kapsy penize. Aktivum je to, co vlastnim a produkuje mi pasivni prijem.

Není tady

 

#98 23. 6. 2011 16:20

Wiki
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 5. 2006
Příspěvky: 3988

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Blossom napsal(a):

Wiki, a ohledně té finanční hry...
Ono tohle jde někdy  i v realitě, ale záleží hodně na načasování (a taky štěstí!!!):
Pokud někdo koupil nemovitost za 1 milion třeba v roce 2002, tak za 5 let ji mohl prodat i s vyšším ziskem.
Pokud ji však koupil za stejné peníze před 5 lety, a prodává ji teď, tak bude móóóc rád, když za ni aspoň nějakých  600.000 Kč získá (a prodělá tak "jen" 400.000 sad )

Ale to vlastně píšu spíš pro jiné, Ty Wiki se v tomhle vyznáš. smile

big_smile ano Bloss, - myslím, že tě pobavím..
povím ti žertovný příběh toho, kdo se vyzná. Fakt profesionála... cool  lol
koupil pozemek, krásnej rovinatej  1ha, na okraji města - (většího), za stopade od človíčka, který sice tušil co by s ním udělal, ale neměl na to a nechtěl se tím zabývat. Upřednostnil drobnou hotovost.ok.
S pozemkem se 5let nedalo dělat nic, než sekat. Po 5letech, po změně územního plánu, s jeho přičiněním(toho obchodníka) - byl pozemek zahrnut do výstavby  rd. Krása, paráda.. zainvestované poz. v této lokalitě se obchodovaly za 1800/m2 minimálně. Nᚠprofík udělal parcelaci a jal se přivádět sítě.... v tu chvíli narazil, nastaly problémy s napojováním, nebyl asi někomu vhod, sousední parcely byly jednoho jediného vlastníka (žeby?  roll jemu? big_smile ) a hle , během 1 roku byla profíkova parcelka schválena  jako zelená zóna. A nᚠ"vyznalse"  si může chodit na travičku leda dělat piknik.  usch cool

jjo byt jsem také prodávala se 100%zhodnocením. To se podařilo, ale druhý zase ne, atd... jednou se to podaří , jednou zas ne. Viz. parcelka roll .Prostě bez pořádného plánu to nejde a výstřelky typu nahoru- domu jsou k ničemu.

Není tady

 

#99 24. 6. 2011 8:21

Barborka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Karlovy Vary
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 1143

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Nečetla jsem celou diskusi, tak nevím jestli to už někdo nezmiňoval, ale na toto téma je super kniha "Bohatý táta, chudý táta" tummenupp

Není tady

 

#100 24. 6. 2011 8:36

Marcia111
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 10. 9. 2009
Příspěvky: 610

Re: Jak získat finanční nezávislost?

Barborka napsal(a):

Nečetla jsem celou diskusi, tak nevím jestli to už někdo nezmiňoval, ale na toto téma je super kniha "Bohatý táta, chudý táta" tummenupp

Ja jsem ji jeste necetla, cekam az docte syn. Uz ted dlouhosahle vypravi jak se maji spravne tocit penize. lol Daroval mu ji tatinek, ten ma podobnych knih na toto tema doma nespocetne. dumbom

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů