18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
dusička napsal(a):
Arcanum napsal(a):
dusička napsal(a):
Abych pravdu řekla, moc tomu nerozumím, co tady píete. Vdyt kadý to můe mít přeci jinak, a písmenka jsou stále pouze písmenka, dá se písmenkama vyjádřit mylení? Kdy kadý můe chápat jinak? I kdy čteme kníku,kadý si podle své fantazie, jak čte, představí děj, postavy,vechno. Nemáme to stejný.
Proto nechápu, jak někdo můe být osvícený, někdo ne, kde je hranice? Kdy kadý jsme jiný.To vytucneny je podivne formulovany. Ale pokud chapu spravne ,ptas se tou vetou na to,jak muze jeden jedinec o jinem jedinci rict ,zda se v nem projevuje ego?
Ne, na nic jsem nenaráela, jestli se někdo ptal, nebo neptal, psal nebo nepsal. Jak já poznám ,jestli je někdo osvícený, kdokoliv, já, ostatní. Podle čeho se to určuje?
A mmch - jestli se v někom projevuje ego? To je na mě moc otázek, já se spí zaobírám sebou, jestli moje "ego" je správně nastavené, a v písmenkách hledám mylenky, nepřemýlím při čtení o egu druhých, na to si myslím musí přijít kadý sám na to své.
Nebyla jsem si jista jestli ti rozumim na co se vlastne ptas. Ta veta v tom celem kontextu me zmatla.
Me osobne vubec nenapadlo ze na neco narazis.
Uz jsi mela nekdy treba to cemu se rika -zkusenost mimo telo,nebo mela jsi ,mas zkusenost s rozpustemnim ega skrze meditaci,v meditaci? Pokud ano,pak vis ze ego je pouha iluze.
Probuzenyho cloveka se nemuze nic dotknout,protoze se se svym egem neztotoznuje.
Muzes ho chtit treba zabit a s nim to ani nehne. A tak dale.
Upravil(a) Arcanum (1. 6. 2011 11:28)
Není tady
Arcanum - musím o tvých písmenkách přemýlet.
Já toti neumím v sobě definovat - ego -
narazila jsem na tento článek, večer se dám do toho http://zivotni-energie.cz/jak-prekonat-ego.html
nebo tady http://laska.wordpress.com/2010/02/16/b … ho-vedomi/
http://www.cestydusi.cz/2009110014-prac … e-moje-ego
Upravil(a) dusička (1. 6. 2011 18:04)
Není tady
Ten druhy odkaz v poradi je docela pekne napsany Ty dalsi dva me neoslovily. Ale uprimne jeste reknu ze jsem je cetla velice rychle,nicmene ten kterej zarezonoval je ten druhy.
Dusicko ,ja sama tvrdim ze ego je v zivotech lidi normalne vsudypritomne ale prozit byti bez ega lze poznat jedine onou prozitou zkusenosti. Zadna slova nezprosdredkuji tohle poznani.
Upravil(a) Arcanum (1. 6. 2011 21:41)
Není tady
Arcanom - chystám se na to, chci zaít nepoznané Bytí bez ega.
I já jsem to prolítla, a druhý článek jsem četla pomaleji.
Měla bych začít u pochopení, a odpoutění. (zatím toto praktikuju na osobách blízkých)
Ale nejdřív ne pochopím, měla bych najít příčinu, proč.
Nechala jsem si volně přeloit Ego - já - a plete se mi to. Plete se mi Ego - due. Zatím nevím, jak to odliit
Upravil(a) dusička (2. 6. 2011 6:30)
Není tady
A tohle je zajímavý - na konkrétním případě, pro mě pochopitelný
http://zivotni-energie.cz/poznejte-sve- … ejste.html
Toto je jak o mně: Kopíruju
jejich způsob ivota byl pro ně ji neuspokojivý. Kladli si otázky, prosili o pomoc, doufali, e ivot je jetě o něčem hlubím, více naplňujícím. U se nechtěli cítit tak neastně či nenaplněně. U nechtěli poslouchat své mylenky. U nechtěli zaívat pocity, které zaívali. Jednoho dne si řekli, e u ty mylenky poslouchat nebudou a e jim je lépe bez nich. Poprvé zjistili, e mohou ít i bez nich a e tak nenastal jejich konec. Zjistili, e nejsou těmi mylenkami. Uvědomili si, e je ty mylenky ovládají a e se můou rozhodnou nad něčím nepřemýlet a některým svým mylenkám nevěnovat pozornost.
tedy jen ta první část
Upravil(a) dusička (2. 6. 2011 6:49)
Není tady
dusička napsal(a):
A tohle je zajímavý - na konkrétním případě, pro mě pochopitelný
http://zivotni-energie.cz/poznejte-sve- … ejste.html
Toto je jak o mně: Kopíruju
jejich způsob ivota byl pro ně ji neuspokojivý. Kladli si otázky, prosili o pomoc, doufali, e ivot je jetě o něčem hlubím, více naplňujícím. U se nechtěli cítit tak neastně či nenaplněně. U nechtěli poslouchat své mylenky. U nechtěli zaívat pocity, které zaívali. Jednoho dne si řekli, e u ty mylenky poslouchat nebudou a e jim je lépe bez nich. Poprvé zjistili, e mohou ít i bez nich a e tak nenastal jejich konec. Zjistili, e nejsou těmi mylenkami. Uvědomili si, e je ty mylenky ovládají a e se můou rozhodnou nad něčím nepřemýlet a některým svým mylenkám nevěnovat pozornost.
tedy jen ta první část
A Ty nejsi Marketa co to psala?
Je tam psano i treba i tohle: (zase jsem to cetla jen rychle a na preskacku ,ale tohle je podle meho nazoru jedna z dost vystiznych veci k pochopeni)
"Reaguje tedy jako by bylo napadeno jeho JÁ, jeho podstata. Jeho vztek je tedy reakcí na jeho mylenku, e bylo napadeno jeho JÁ. A to je ta Pepíčkova největí iluze. Ztotoňuje se se svou myslí. Myslí si: Já = moje mylenky. Neuvědomuje si, e jeho podstata, jeho já leí jinde. Neuvědomuje si, e je jetě něco víc, je tedy nevědomý. ije v nevědomí."
------------------------
V podstate jde o to ze se clovek ztotoznuje ,identifikuje nejen se svoji mysli ale i se svym telem o kterym si take mysli ze je to jeho -"ja".
Ztotoznuje se i z pocity a dokonce na nich pak lpi,nenecha je odejit.
Porad dokola take touzi uspokojit tohle sve iluzorni -"ja" (ego) a uspokojeni nenaleza.Protoze si mysli ze lze spokojenost-uspokojeni-stesti naplnit ,nebo nakrmit skrze smyslove tuzby a chteni.
Clovek stale neco zada ,chce a touzi a kdyz to nedostane zacne byt frustrovano a protoze se bytost ztotoznuje s timhle iluzornim ja ,prichazi frustrace a nenaplneni. Porad dokola a dokola.
Z frustrace pak vzejde treba zlost a clovek se s tou zlosti opet ztotoznuje.Mysli si ze je jeho,ze ji nemuze nechat jit protoze na ni lpi a ani si to neuvedomuje.
Naopak clovek ktery uz prokouknul tyhle ego nastrahy,nebo dostalo se mu to stesti ze pohlednul za oponu tyhle iluze,nebo medituje aby za tu oponu cilevedome vesel,ten se napriklad s bolesti neztotozni,protoze ji povazuje za neco co neni jeho ,co neni jeho -"ja" a diva se na to deni s odstupem. To je to cemu ja rikam okamzik byti v souladu se svoji skutecnou podstatou.
Osobne jsem jakekoli bolesti vyuzila k tomu abych se dostala- za ni. A tam za ni je pak TO, co se neztotoznuje s egem ale s tim cemu jini rikaji duse-podstata-energie ktera presahuje ramec nasi dimenze v ktery zije obycejny clovek se svym egem. Coz je prirozeny.Jako sve k svemu.
Osobne teda tvrdim, ze duse neboli,ta vola vsak po vysvobozeni ze sparu nas fackujiciho ega.
To volani prichazi skrze bolest,deprese,zzirajici myslenky ze takhle uz to dal nejde a to je podle mne definitivnim znamenim ze mame sve dusi naslouchat. Protoze rozpor mezi egem a dusi ,ten nesoulad je uz prilis velky,neunosny a tak zpusobuje tlak.
Se svym egem je dobre umet rozmlouvat,stejne tak jako se svym telem.To vyssi Ja je tim moudrym v nas a Jemu se to male "ja" s pomoci laskavosti dokaze poddat.
(a to je jen stripek)
Není tady
Protoze je to tady o vsem,napadlo me dnes neco rict o lidske zaslepenosti.
Osobne povazuju zaslepenost-neschopnost cloveka videt veci tak jak jsou, za jednu z nejhure lecitelnych nemoci lidstva.
Bezny clovek ktery nevi co znamena byt bdely (bdelost v tomhle slova smyslu neni okamzik kdy je clovek behem dne vzhuru) ,ktery nikdy neprektikoval bdelost,ten ani nevi ze si s nim jeho vlastni mysl hraje. Veri pak vsemu co mu jeho mysl podvedome podstrci a on se nevedome teto iluze a fantazie drzi natolik pevne ,ze se mu stane opravdovou skutecnosti.
Avsak jak rikavam ,veci nejsou takove jake se zdaji byt. Mysl klame toho kdo nedokaze byt bdely k tomu co se v jeho mysli odehrava a proc.
Stale dokola a dokola pak nevedome promita sve iluze do okolniho sveta na objekty. Netusi ,natoz aby vedel,ze to co vidi vne je jeho iluzi. Nepatri to objektu ale jemu samotnemu.
Naopak clovek ktery trenuje bdelost,ten dokaze lepe a lepe rozeznat co patri jemu samotnemu a co patri objektu. (otazkou uceni a praxe)
Vypujcim si z dovolenim jeden nazorny priklad.
Jeden clovicek si utvoril iluzi,ktera se mu dost mozna stava naprostou skutecnosti a to i presto ze je to skutecna iluze.
Kopiruju jeho nazor=jeho projekci,jeho domnenku. :
"z nestranného přispěvovatele se z tebe během pár posledních měsíců stal schopný pochlebovač. Z člověka s osobitým a pevným názorem se stala jen schopná plácačka po zádech. koda. Teď je z tebe jen tvárná hmota a já věřím, e ti to nebude trvat dlouho, e opět v sobě probudí to své vlastní JÁ."
Tehle myslence toho clovicka predchazelo uz tohle :
"Che se "zalíbit" ? ......nebo tohle :
"Podle jakého měřítka měří? Podle osobní sympatie?" ......a taky tohle
" ..a to já tam ten mírný posun pociuji, dokonce u delí dobu, ne ten nick si změnila.... bohuel (nebo bohudík?) ho nevidím, e by el tím osvíceným směrem, naopak, e se vrací zpátky.'
Ze sveho pohledu zretelne vidim ze ten clovicek nemluvi o objektu,ale o svych myslnkovych iluzi.
Proc,nebo jak to vim? Protoze sebe znam natolik dobre,ze vim ze me to nepatri. Protoze uz predem jsem vedela co se v jeho mysli odehraje jakmile neprokoukne ze to co vidi si vytvoril sam,ze to co vidi je jeho vlastnim nepochopenim a neznalosti objektu. Zdani se mu stalo naprostou skutecnosti.
Ale co chci rict jeste je to. Ze neexistuje v zadnem pripade zadna moznost zbavit druheho cloveka jeho iluze.Protoze tvurcem je on sam a jedine on sam se te iluze muze(a nemusi) zbavit a nebo s ni muze naopak proste dal prebyvat,verit ji a dokonce byt o ni presvedcen.
A jako takove kdy si tuhle ,ci jakoukoli jinou iluzi clovek ponecha,je to potreba akceptovat.
Protoze volba je na nem.
Pokud to vsak dela i z jakehokoli jineho duvodu,osobne bych uprimne nechtela byt na jeho miste.
Treaba to nekomu kdo se o tohle zajima neco da a nekomu to da zase neco jineho a nekomu treba uplne neco jineho a nekomu treba nic.
Dej se co dej.
Upravil(a) Arcanum (3. 6. 2011 10:43)
Není tady
Arcanum napsal(a):
Protoze je to tady o vsem,napadlo me dnes neco rict o lidske zaslepenosti.
Osobne povazuju zaslepenost-neschopnost cloveka videt veci tak jak jsou, za jednu z nejhure lecitelnych nemoci lidstva.
Bezny clovek ktery nevi co znamena byt bdely (bdelost v tomhle slova smyslu neni okamzik kdy je clovek behem dne vzhuru) ,ktery nikdy neprektikoval bdelost,ten ani nevi ze si s nim jeho vlastni mysl hraje. Veri pak vsemu co mu jeho mysl podvedome podstrci a on se nevedome teto iluze a fantazie drzi natolik pevne ,ze se mu stane opravdovou skutecnosti.
Avsak jak rikavam ,veci nejsou takove jake se zdaji byt. Mysl klame toho kdo nedokaze byt bdely k tomu co se v jeho mysli odehrava a proc.
Stale dokola a dokola pak nevedome promita sve iluze do okolniho sveta na objekty. Netusi ,natoz aby vedel,ze to co vidi vne je jeho iluzi. Nepatri to objektu ale jemu samotnemu.
Naopak clovek ktery trenuje bdelost,ten dokaze lepe a lepe rozeznat co patri jemu samotnemu a co patri objektu. (otazkou uceni a praxe)
Přesně tak, hir. Hezky jsi to shrnula.
Úplně s kadým z nás si nae vlastní mysl hraje.
I s těmi, kdo si myslí, e ne.
Je o tom napsaná spousta literatury.
Upravil(a) majkafa (3. 6. 2011 10:49)
Pro mne je to srozumitelné.
Já osobně si myslím, e bohuel často "nestranný" pro člověka v iluzi rovná se "souhlasící se mnou"
Z téhle nekonečné osmičky je pak dost obtíné se dostat a bohuel často pak u pomůe jen nějaká velká bolest, která nekompromisně zpřehází hodnoty a změní tak úhel pohledu...
Pokud se někdo sám touí zalíbit a zavděčit - jeho ego ho do toho ene, posuzuje ostatní lidi stejně..... dokud tohle nezmění, nemůe ani nic jiného ne "pochlebovačnost" vnímat - ego ho drí penvně, nedovolí mu být svobodným.
Není tady
Velký průvih je, kdy si někdo myslí, e s ním si jeho mysl nikdy nehraje a e on ve vidí reálně. A pak to jetě začne vnucovat ostatním, e ta jeho realita je ta jediná správná.
Pandorraa napsal(a):
Pokud se někdo sám touí zalíbit a zavděčit - jeho ego ho do toho ene, posuzuje ostatní lidi stejně..... dokud tohle nezmění, nemůe ani nic jiného ne "pochlebovačnost" vnímat - ego ho drí penvně, nedovolí mu být svobodným.
Ano,je to az takhle jednoduchy. Pekne strucne a vystizne.
Ten kdo se v tom ale zrovna mele,ten to nedokaze spatrit,nebot nema odstup.
To bych pripodobnila treba tomu kdyz se chce clovek podivat i treba jen na svoji vlastni ruku,take ji uvidi jen z jisteho odstupu od sveho oka,jinak pokud si ji prilozi az na oko,pak vidi tak akorad prd a vorech.
Není tady
majkafa napsal(a):
Je o tom napsaná spousta literatury.
Je skvele ze jsi prisla.
Muj zivot nestoji na tom co je psano nekym jinym,muj zivot stoji na tom co sama skrze sebe poznavam (vlastni zkusenosti jsou to jedine co plati pro mne) a prozivam.
Nakonec vzdyt uz bylo receno ze si mysl nehraje pouze s tim kdo dosahl uplneho osviceni-probuzeni.
Ti co tam jeste nedosli,ti se uci.Ale ten kdo se to neuci vubec,ten je v tom az po usi.
Upravil(a) Arcanum (3. 6. 2011 11:13)
Není tady
Literatura je celkem k prdu. Ta mi pomohla a ve chvíli, kdy jsem si tam popsané taky proila. Pak mi to sepnulo a nemusela u jsem dlouho bádat o tom, co se to vlastně děje. Prostě to zapadlo tam, kam mělo.
Opačně mi to nefunguje a ani neznám nikoho, komu by to fungovalo.
Snaím se nemyslet, e si někdo myslí, snaím se tím vůbec nezabývat, protoe nevlezu druhému do hlavy, i kdy bych kolikrát i mohla. I kdy je to kolikrát do očí bijící. Na co by mi to ale bylo? Jemu ani sobě tím nijak nepomůu. On nic stejně nepochopí, dokud si na to sám nepříjde a já mám svých starostí dost.
Teda nemám, protoe já si je přestala dělat.
Nevytvářím si katastrofické ani jiné scénáře do budoucnosti. Věci řeím tak, jak přicházejí a plánují v realistických a moných horizontech.
Věci se toti neustále mění a to s čím dál tím větí intenzitou, take ono dalajlámovo:
"Má-li problém řeení, netřeba si dělat starosti, nemá-li ho, jsou starosti zbytečné" povauji za velemoudrö, kterým jsem se začla řídit
Není tady
Pandorraa napsal(a):
..... take ono dalajlámovo:
"Má-li problém řeení, netřeba si dělat starosti, nemá-li ho, jsou starosti zbytečné" povauji za velemoudrö, kterým jsem se začla řídit
Nadherna moudrost,jak skutecny a pravdivy.
Prave i tahle moudrost se velice uzce dotyka lidskeho ega. To male "ja" si dela starosti a boji se.
A proto jen ten kdo nasel cestu ke skutecne podstate a uz na ni stoji,ten uz vi jak utrapny je zivot v podruci ega. Jen ten co se osvobodi,ten vi ze starosti jsou zbytecny.
Co nelze zmenit,to lze skutecne prijmout a jako takove to pestava mit silu odporu.
Vsechno se meni ,nebot vsechno ma ve skutecnosti pomijivou povahu a ten kdo to vypozoroval,ten ma prehled o tom jak sileny je na necem lpet a zkouset si cokoli prjemene udrzet nebo proti cemukoli neprijemnemu bojovat.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Literatura je celkem k prdu. Ta mi pomohla a ve chvíli, kdy jsem si tam popsané taky proila. Pak mi to sepnulo a nemusela u jsem dlouho bádat o tom, co se to vlastně děje. Prostě to zapadlo tam, kam mělo.
Souhlasím. Taky mi to tak funguje. Jen, někdy to nemusím přímo a přesně proít, ale díky nějaké podobné situaci mi bleskne (píu teď veobecně, ne konkrétně o zaslepení naí myslí) a pak mi to sepne a pak u rozumím i tomu, o čem píe literatura.
Proto jsem taky psala, e je o tom spousta literatury. A je to nakonec logické i bez literatury. Kadý z nás je jiný a vidění světa je z naí hlavy. Logicky z toho plyne, e kadý máme jiné vidění. Někdy se s někým v něčem shodujeme, ale nikdy ne ve vem. To bude moná a na tom "konci světa", e tam vichni "dospějeme".
Upravil(a) majkafa (3. 6. 2011 12:08)
Pandorraa napsal(a):
Snaím se nemyslet, e si někdo myslí, snaím se tím vůbec nezabývat, protoe nevlezu druhému do hlavy, i kdy bych kolikrát i mohla. I kdy je to kolikrát do očí bijící. Na co by mi to ale bylo? Jemu ani sobě tím nijak nepomůu. On nic stejně nepochopí, dokud si na to sám nepříjde a já mám svých starostí dost.
Nevytvářím si katastrofické ani jiné scénáře do budoucnosti. Věci řeím tak, jak přicházejí a plánují v realistických a moných horizontech.
Věci se toti neustále mění a to s čím dál tím větí intenzitou, take ono dalajlámovo:
Já to takto neměla, nebo jen částečně takto - řekněme napůl - at´jsem přesnějí.
Polovina byla tedy nalezené v knihách to, co jsem měla proito, jak píe.
a druhá polovina - -
Specif. literaturu jsem pročítala pak i s tím (nejen najít proité), e jsem hledala (a hledám) něco, co nevím, neznám, neuvědomuji si. A po pročtení toho neznámého jsem si to popsané dokázala uvědomit, kdy jsem to následně proívala. A pak to bylo proívání vědomé, a u jsem k tomu mohla přiřadit správné pojmenování a mohla se při vnímání a posuzování změnit i emoce, páč jsem si to jaksi vědomě rozebrala a přiřadila.
Průser vidím v tom nebýt flexibilní, být si vím jistý, neposlouchat (nenaslouchat spíe), nevnímat druhé, mlejt si stále dokola svůj naučený, zaitý mechanismus něčeho a překřikovat jím druhé, protoe díky nim a díky tomu co říkají, můu přijít na to, co jsem třeba desetiletí nevnímala a měla s tím, by´t nevědomý, problém.
A to je pak bomba ! To se pak najednou stáhnout rolety a otevřou obzory
Není tady
Některá literatura je fajn, e ti to, v čem se brodí, v čem tápe a ije v tom, zformuluje.
Asi kadý/kadá máme své "přelomové knihy". Co mě opravdu baví, je přečíst si je čas odčasu znova. Často je to to čtení o něčem jiném, ne byla čtení předchozí .
Teď jsem si říkala, e by mi moná v ivotě stačila jedna kniha , pak jsem si řekla, e jsou lidi, kteří to tak mají, pak e jsou lidi, kteří čtou pořád jen Bibli ......... pak jsem si řekla, e třeba čtou tu Bibli jako já jiné knihy ........ a teď je mi jasné, e jsem do tohoto okamiku spoustu lidí podceňovala, mrtvých i ijících ........... ach jo
(to je záznam přímého přenosu od 15,32 do 15,37).
Není tady
Dalsi zajimavy priklad:
Blossom napsal(a):
majkafo, vdy schéma je (bohuel ) tak jednoduché:
Napíe intuice, ale kdy se to někomu nehodí do krámu, tak to "není intuice, ale mysl, která si s tebou hraje".
Napíe jako kadý normální člověk Myslím, e se nemýlím (protoe moudrý člověk ví, e jestli se mýlíme nebo nemýlíme, se větinou ukáe a časem, proto je lépe neříkat povýenecky nikdy se nemýlím), ale je to hned zpochybněno jako kolísání názoru.
Vdy je to tak jednoduché, a prostinké, jak a podle čeho Pandorraa a Hirondel-Arcanum měří.... = podle toho, jak se jim zrovna hodí a jak to souzní s jejich názorem.
Pokusim se to nejak utridit. Ale to neslibuju jestli to dam.
Tohle je opet jedna z dalsich iluzi lidskeho mysleni.
Clovek az temer napevno veri ze neco pochopil spravne,protoze veri ze to co vidi je skutecne.
Ale jak uz bylo receno-zdani klamou.
Predstavme si situaci.
Prohlasim intuitivne ze je neco tak jak to intuitivne vnimam.
Jestlize to je hlas skutecne intuice ,nikoli projekce - vlastni zkreslena myslenka-domnenka-iluze,pak vim ze je to tak. Bez pochyb.
A proc? Protoze takhle funguje intuice u cloveka ktery ji poznava a nezamenuje ji s mysli.
To je opet otazkou bdelosti. Kdy pomoci toho clovek poznava co se deje kdyz se to deje.
Takze Blossom dluzim ti moji uprimnost,protoze je to ma volba.
Nejednam tak jak se me to hodi,protoze tohle neni muj svet,to nedelam,to je Tva predstava a Tva dedukce.
Jednam vsak na zaklade sve zkusenosti a ta je zaroven nazorem ktery prezentuju v prubehu deje ktery pozoruju.
Jedine mysleni cloveka se muze mylit a jako takove musi byt skromne.
Intuice se nemyli. Ta zna vsechny odpovedi sveta.
Otazkou je ji umet rozeznat od mysleni,to je cele.
Není tady
Wiki napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
"Má-li problém řeení, netřeba si dělat starosti, nemá-li ho, jsou starosti zbytečné" povauji za velemoudrö, kterým jsem se začla říditJá to takto neměla, nebo jen částečně takto - řekněme napůl - at´jsem přesnějí.
Polovina byla tedy nalezené v knihách to, co jsem měla proito, jak píe.
a druhá polovina - -
Specif. literaturu jsem pročítala pak i s tím (nejen najít proité), e jsem hledala (a hledám) něco, co nevím, neznám, neuvědomuji si. A po pročtení toho neznámého jsem si to popsané dokázala uvědomit, kdy jsem to následně proívala. A pak to bylo proívání vědomé, a u jsem k tomu mohla přiřadit správné pojmenování a mohla se při vnímání a posuzování změnit i emoce, páč jsem si to jaksi vědomě rozebrala a přiřadila.
Průser vidím v tom nebýt flexibilní, být si vím jistý, neposlouchat (nenaslouchat spíe), nevnímat druhé, mlejt si stále dokola svůj naučený, zaitý mechanismus něčeho a překřikovat jím druhé, protoe díky nim a díky tomu co říkají, můu přijít na to, co jsem třeba desetiletí nevnímala a měla s tím, by´t nevědomý, problém.
A to je pak bomba ! To se pak najednou stáhnout rolety a otevřou obzory
Já s tebou Wiki v podstatě souhlasím.
Já mluvila hlavně o tom, co jsem si bohuel neodpustila: prola jsem si obdobím, kdy jsem načetla spoustu knih a měla pocit, e teda teď u vím vechno, ode veho mám klíče a vude jsem byla.
Houby.
Pak přila petarda a jetě dnes se sama sobě směju, kdy z knihovny tahám po deseti i více letech kníky, který jsem tehdy sice přečetla, ale houby si z nich vzala, protoe jsem na to neměla.
Dnes chodím a VNÍMÁM. Co nepoberu, to nehodnotím a neřeím. Vím, e na to jetě není ten správný čas a a příjde, tak to poznám Pak teprve začnu pobírat, hodnotit a řeit.
Dostávám se do klidu a to i přesto, e to kolem mně vře a kypí, stahují se mraky. Já je vidím, ale nejančím. Co bude v mé moci, to udělám, co nezvládnu, zvládne někdo jiný, probuzenějí, osvícenějí, klidnějí, schopnějí.
Dnes u nemám potřebu s takovými soupeřit, jsem ráda, e jsou
Není tady
Arcanum napsal(a):
Dalsi zajimavy priklad:
Blossom napsal(a):
majkafo, vdy schéma je (bohuel ) tak jednoduché:
Napíe intuice, ale kdy se to někomu nehodí do krámu, tak to "není intuice, ale mysl, která si s tebou hraje".
Napíe jako kadý normální člověk Myslím, e se nemýlím (protoe moudrý člověk ví, e jestli se mýlíme nebo nemýlíme, se větinou ukáe a časem, proto je lépe neříkat povýenecky nikdy se nemýlím), ale je to hned zpochybněno jako kolísání názoru.
Vdy je to tak jednoduché, a prostinké, jak a podle čeho Pandorraa a Hirondel-Arcanum měří.... = podle toho, jak se jim zrovna hodí a jak to souzní s jejich názorem.Pokusim se to nejak utridit. Ale to neslibuju jestli to dam.
Tohle je opet jedna z dalsich iluzi lidskeho mysleni.
Clovek az temer napevno veri ze neco pochopil spravne,protoze veri ze to co vidi je skutecne.
Ale jak uz bylo receno-zdani klamou.
Predstavme si situaci.
Prohlasim intuitivne ze je neco tak jak to intuitivne vnimam.
Jestlize to je hlas skutecne intuice ,nikoli projekce - vlastni zkreslena myslenka-domnenka-iluze,pak vim ze je to tak. Bez pochyb.
A proc? Protoze takhle funguje intuice u cloveka ktery ji poznava a nezamenuje ji s mysli.
To je opet otazkou bdelosti. Kdy pomoci toho clovek poznava co se deje kdyz se to deje.
Takze Blossom dluzim ti moji uprimnost,protoze je to ma volba.
Nejednam tak jak se me to hodi,protoze tohle neni muj svet,to nedelam,to je Tva predstava a Tva dedukce.
Jednam vsak na zaklade sve zkusenosti a ta je zaroven nazorem ktery prezentuju v prubehu deje ktery pozoruju.
Jedine mysleni cloveka se muze mylit a jako takove musi byt skromne.
Intuice se nemyli. Ta zna vsechny odpovedi sveta.
Otazkou je ji umet rozeznat od mysleni,to je cele.
Hodí x nehodí do krámu... hmmm.
Já to "nedám" tak sofistikovaně jako Arcanum, dám to "pandorrovsky": kdy má někdo kramářský mylení, můe to být pro něj moc dobře, ale můe to pro něj taky být pořádnej průvih.
Oni kramáři = obchodníci toti pořád potřebujou být první a nejlepí. Je to zcela logické, nemohou si dovolit prohrávat, jde i jejich ivobytí, o jejich ivot.
Otázkou jen zůstává, zda skutečně musejí být po celý svůj ivot JEN kramáři.....
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Pan,
nektere knihy v kterych jsem cetla byly veci keter jsem podvedome znala. Neco jako kdyz me to hodilo do minulosti,do kolektivniho nevedomi,do pameti predku. Usmivala jsem se tomu uplne blazene i kdyz jsem vedela ze to jeste neziju,vedela jsem zaroven ze to uz davno umim.
Nevim jestli me rozumis.
Nakonec je preci znamo ze kniha,neboli prime naslouchani (cteni) nekomu take pomaha, je to vsak jen prvnim krokem.
Tim dalsim a upne nejpodstatnejsim je se to naucit prakticky -skrze zkusenosti poznat (na vlastni kuzi) a zit to. Nikoli to chapat jen intelektualne a skrze pamet ale skutecne to chapat vlastnim prozitkem.
Není tady
Arcanum napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Opačně mi to nefunguje a ani neznám nikoho, komu by to fungovalo.Pan,
nektere knihy v kterych jsem cetla byly veci keter jsem podvedome znala. Neco jako kdyz me to hodilo do minulosti,do kolektivniho nevedomi,do pameti predku. Usmivala jsem se tomu uplne blazene i kdyz jsem vedela ze to jeste neziju,vedela jsem zaroven ze to uz davno umim.
Nevim jestli me rozumis.
Rozumím, tak to mám já teď.
Jinak samozřejmě e je něco jiného, kdy pobere rozumem nebo citem.
Rozum je první krok = pochopit
Cit je ten druhý = přijmout
Vím, e je moné i ten první krok "vynechat".
U nemusím vemu rozumět, stačí mi, kdy to přijmu - viz nemá-li situace řeení, je zbytečné si dělat starosti
Zajímavé je, e se to ale nijak nevylučuje s mým naturelem bojovníka, který se jen tak nevzdává.
Nala jsem v tom toti rovnováhu a pochopila jsem, o čem ten "boj" vlastně je
Rozlutila jsem TAJEMSTVÍ
U zbyteně neplýtvám energií na blbosti, na to, co stejně neovlivním, protoe mne to zcela míjí a nebo přesahuje, neznám Vyí plán....
Je to tak jednoduché
Není tady
Vzhledem k tomu, e se tu rozjela diskuze na téma ZASLEPENOST, dovolím si k příkladům, které uvedla Arcanum (hirondel) přidat i dalí ukázky TAKÉ ZASLEPENOSTI. Přeci čím více příkladů a ukázek, tím více budeme vědět.
Čím víc prouků, tím víc Addidas
Ale polome si velmi důleitou otázku - kdo určil, e něco není zaslepenost (kdy to není zaslepenost, co to potom ale je? ) a e něco ta zaslepenost prostě u je a basta fidli. A zejména se poukazuje na zaslepenost cizí...(a já dodávám) bez toho, aby se podíval na své psané řádky, zda-li je ve v rychtyku...
Zopakujme si hirondelinu definici zaslepenosti:
Osobne povazuju zaslepenost-neschopnost cloveka videt veci tak jak jsou, za jednu z nejhure lecitelnych nemoci lidstva
Ze sveho pohledu zretelne vidim ze ten clovicek nemluvi o objektu,ale o svych myslnkovych iluzi.
Proc,nebo jak to vim? Protoze sebe znam natolik dobre,ze vim ze me to nepatri. Protoze uz predem jsem vedela co se v jeho mysli odehraje jakmile neprokoukne ze to co vidi si vytvoril sam,ze to co vidi je jeho vlastnim nepochopenim a neznalosti objektu. Zdani se mu stalo naprostou skutecnosti.
Tuto definici hirondel naroubovala na předloený (z jejího pohledu) názorný příklad (mimochodem - kdy u vypůjčovat si příklady, tak s pojmenování autora - take ano, je to můj názor na Arcanum-hirondel)
a teď k dalí ukázce zaslepenosti (Názor hirondel na Zklamanou), kdy ten človíček (hirondel) nemluví o objektu (o Zklamané), ale o svých mylenkových iluzích. Kdy vlastně neprokoukl, e to, co vidí si vytvořil sám, e to, co vidí je jeho vlastním nepochopením a neznalosti objektu (Zklamané), a zdání se mu stalo naprostou skutečností.
Arcanum napsal(a):
Muj pohled na Tebe:
Ty uz nejsi ten clovek o kterem jsem rekla tehda to co jsem prohlasila. Ty jedes raznym sesupem dolu,nikoli nahoru. A uprimne reknu ze je to nesmirna skoda.
Ja verim ze si ani neuvedomujes co delas. A ja opet reknu ze je to velka skoda.
Zabredla jsi hloubeji a hlkoubeji tam odkud jsi naopak mohla a podle mne mela spise vyjit.
Az Pandoru prestanes pronasledovat,pak jsi svobodna.Zatim si myslim ze ani nevis jak moc si tim co delas ublizujes.
No nic zklamco -holky ja proste MUSELA.
Nemas zatim sanci pochopit Pandoru a v tom je hacek.
a Tva projekce Te prilis a prilis ovlivnuje.
take
- u nejsi ten člověk o kterém jsem řekla.... (ptám se, jak to ví?...moná asi to ví stejně tak, jako já vím, e z nestranného se stal pochlebovač)
- jede rázným seupem dolů, nikoliv nahoru....(ptám se, jak to ví?....moná asi to ví stejně tak, jako já vím, e se z osobitého a názorově stabilního člověka stala plácačka po zádech)
- zabředla jsi hlouběji a hlouběji tam, odkud jsi naopak mohla a podle mně měla spíe vyjít...(ptám se, jak to ví?....moná asi to ví stejně tak, jako já vím, e posun u hirondel vidím, ale nevidím ho jít osvíceným směrem, nýbr e se vrací zpátky)
- a Pandoru přestane pronásledovat....(ptám se, jak to ví?...moná asi to ví stejně tak, jako já vím, e se chce zalíbit a měří metrem podle osobní sympatie)
- nemá anci pochopit Pandoru...(ptám se, jak to ví?....moná asi stejně tak, jako já vím, e se z ní stala tvárná hmota)
no a nakonec nesmí chybět poučení - a přestane Pandoru pronásledovat, bude svobodná....
a jedeme dál...
dalí ukázka (názor Pandory na Blossom)
Pandorraa napsal(a):
Nu a nakonec - Bloos sem zanesla něco, co se čůrnicou vůbec nesouvisí, co bohuel souvisí pouze a jen s ní samotnou. Udělala to na mém vlákně u jednou, nepřekvapuje mne, e to udělala znovu. A si to (konečně) pořeí sama se sebou, nebude míchat hruky a jabka a uleví se jí
- zanesla sem něco, co se čůrnicou vůbec nesouvisí... (ptám se, jak to ví?)
- co bohuel souvisí pouze a jen s ní samotnou ....(ptám se, jak to ví?)
- udělala to na mém vlákně u jednou....nepřekvapuje mě, e to udělala znova...(ptám se...opravdu udělala to, o čem Pandora mluví? CO vlastně udělala?)
i tady padlo poučení - A si to konečně pořeí sama se sebou, nebude míchat hruky s jabkama a uleví se jí...
Není tady
A mne niekedy kniky (alebo ete lepieniví žudia) pomohli nezblázni sa z toho, čo sa mi dialo a čo som CÍTILA. lebo to boli občas pre mňa dos vežké pecky. Pomohlo vedie, e to je normálna súčas nejakého procesu, a nie koniec mojej fyzickej alebo aj duchovnej existencie. Inak súhlasím s tým, e radej raz zai, ako trikrát prečíta a peciálne o sebe tvrdím, e nie som intelektuál, ale emocionál, a prípadne "naivno-empirický" typ.
Není tady
Sel a já přes to přese vechno věřím, e jsou i lidé, kterým stačí jednou přečíst a u nemusejí proívat
A nebo taky nepotřebují číst a raději proívají a pak o tom sami píí
Těch kombinací je prostě víc a kadý to máme v určité fázi svého ivota jinak, protoe jen totál magor a brontosaurus to má furtum furt stejně
Není tady