Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 31. 5. 2011 0:07

KacaKaca
♥------

Pomáhají vám doma muži a s čím?

Mám skoro skvělé manželství až na jednu věc, která mi v poslední době příde čím dál tím zásadnější. Manžel doma skoro vůbec nic nedělá. Je úžasný k dětem i ke mě, ale co se týče domácnosti nevidí a neslyší. Někdy mi připadá, že má úplně jiný level toho kdy je pro něho něco špinavé a kdy ne. Mám pocit, že ho nutím do něčeho co bytostně nesnáší a to dělám nerada, ale máme tři děti a cítím se z toho všeho jak pořád něco MUSÍM strašně utahaná. Děti zbožňuje, pohlídá, mám možnost chodit s kamarádkama na vínečko, vedeme docela dost aktivní život, jezdíme na výlety, ale jakmile dojde na to vzít vysavač do ruky tak bych se s ním snad musela pohádat aby vysál. Tak se ptám jestli vám doma manželé pomáhají a s čím?

Není tady

#2 31. 5. 2011 6:50

xxxx
♥♥♥♥♥♥-

Re: Pomáhají vám doma muži a s čím?

...bohužel takových Nicnedělánků je docela dost. Asi je naučila maminka, že nemusí doma nic dělat. Ohání se kecama o ženských pracech a nechají svojí ženu "radostně" dělat doma úplně všechno. Nevím jestli to teď budeš moci řešit, když si to nechala celá leta bez řešení...pánovi tvorstva se teď nebude chtít smeták převzít, protože do teď ses ho držela sama a tak nabyl dojmu, že je to tvoje práce. Se třema dětma si ho měla zapřáhnout dávno a trvat na pomoci v domácnosti. Řešením je hospodyně, která všechno za líného manžela udělá a on hospodyni může radostně zaplatit. To je zase jeho "mužská" činnost. navíc by viděl kolik taková hodina úklidu stojí.

dum spiro spero

Není tady

#3 31. 5. 2011 7:45

helena
♥♥♥♥♥♥♥

cítím se z toho všeho jak pořád něco MUSÍM strašně utahaná
NEMUSÍŠ. Asi takhle - buď bude vyluxováno, nebo bude mít manžel například vyžehlený košile.
Ale na druhou stranu bych se zas tak moc nerouhala - "dobrovolné" hlídání tří děcek, aby si maminka mohla vyrazit je dost plus. Asi ho to baví víc, než úklid - no tak ho pošli s miláčkama ven, v klidu si udělej, co potřebuješ a nestrkej mu místo toho vysavač.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#4 31. 5. 2011 7:50

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Pokaždý, když se tohle někde dočtu, blahořečím osudu, že mi poslal do cesty "toho mýho", i když je ho taky dost... Jeho rodiče jsou litý na naklizenou domácnost, a svého drahého synáčka mi přenechali s výbornými návyky - špinavé prádlo do koše, ráno stele, vyklízí myčku, sesbírá suché prádlo... Sám od sebe. Ví totiž z domova, že co není ve špinavém, to se čisté nikde nezjeví, že talíř nemá nožičky a podobně. Je to moje zlato. A taky ví, co která práce obnáší, takže mi tím i vlastně dává nepřímo najevo, že si mě váží a nechce nechat všechno na mě. Jinak Kaco, nemáš podle mě šanci ho změnit - doteď nemusel, a najednou by měl? Kde žiješ? dumbom
Nicméně - ať je maminky vychovávají jakkoliv a zvyk je železná košile, tak pokud jsou pánové jenom trošku inteligentní, doteče jim, že chtěj partnerku a né služku. A když ne, tak je to podle mě z devadesáti procent prachobyčejná vyčůranost a lenost, né že by to fakt neviděli/neuměli/nevnímali.

So please, don´t slow me down, if I´m going too fast!

Není tady

#5 31. 5. 2011 8:03

Peťuli
♥♥♥♥---

Myslím, že nemáš moc šancí svého manžela změnit. Můj bývalý manžel byl na tom s domácími pracemi stejně. Když konečně jednou za rok pomohl, tak jen s průpovídkou: "Tak jsem TI povysával, abys byla spokojená." Jestli si jinak rozumíte, zkus to řešit spíš pomocnicí v domácnosti než přeměnou manžela. Myslím, že to bude rychlejší a efektivnější.

Jinak k původní otázce. Mě můj současný muž pomáhá se vším. Podívá se co je potřeba udělat, případně se zeptá co je podle mě teď zrovna akutní. Jinak jako u ADFky - všechno po sobě uklidí, se vším pomůže. Jediné do čeho se nehrne je vaření a žehlení, ale zase má tolik práce kolem domu, že ani nic takového nevyžaduji. A navíc vím, že když budu třeba nemocná a bude potřeba uvařit nebo vyžehlit, tak to prostě udělá.

Není tady

#6 31. 5. 2011 8:46

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

Tak já nemám manžela, ale "zatím jen" přítele a musím říct, že je to zlato....oproti tomu co jsem poznala před ním. Sice taky u nás ještě asi nikdy nevysál, neutřel prach a nevytřel....za to mi ale vždy vezme tašku, když nějakou nesu (krom mé kabelky :-D ), pomyvá nádobí a občas i nechá vyprat prádlo nebo ho pověsí, když ho požádám.
Třeba z těch tašek jsem úplně unešená ještě teď. Byď by to měla být u chlapů samozřejmost, tak já zažila jen opak. Vždy mě to ti mezci nechali tahat samotnou :-)

Jinak, dělá tvů muž třeba doma nějaké chlapské práce? Oprava kohoutku, přišroubování poličky a tak? Jestli jo a když k tomu přičteš i to hlídání dětí, tak si myslím, že je to super.

Není tady

#7 31. 5. 2011 8:58

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Peťuli napsal(a):

Myslím, že nemáš moc šancí svého manžela změnit. Můj bývalý manžel byl na tom s domácími pracemi stejně. Když konečně jednou za rok pomohl, tak jen s průpovídkou: "Tak jsem TI povysával, abys byla spokojená." Jestli si jinak rozumíte, zkus to řešit spíš pomocnicí v domácnosti než přeměnou manžela. Myslím, že to bude rychlejší a efektivnější.

Jinak k původní otázce. Mě můj současný muž pomáhá se vším. Podívá se co je potřeba udělat, případně se zeptá co je podle mě teď zrovna akutní. Jinak jako u ADFky - všechno po sobě uklidí, se vším pomůže. Jediné do čeho se nehrne je vaření a žehlení, ale zase má tolik práce kolem domu, že ani nic takového nevyžaduji. A navíc vím, že když budu třeba nemocná a bude potřeba uvařit nebo vyžehlit, tak to prostě udělá.

Žehlit bych mu asi ani nedovolila, určitě by to neuměl (a hlavně bych se nemohla dívat na žehlícího chlapa, to fakt ne) reta

Není tady

#8 31. 5. 2011 9:03

Peťuli
♥♥♥♥---

ADFko, něco jako Kája ve Slunce, seno, jahody, co? To já taky nemusím. Jen mě uklidňuje, že kdyby bylo třeba, tak se nelekne ničeho a ví, že co je třeba, se prostě udělat musí.

Není tady

#9 31. 5. 2011 9:49

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Peťuli, jojo, tak něco. Jinak občas vaří, protože ho vaření baví, takže dělá steaky a podobně, otevře si k tomu víno, zapatlá kuchyň až ke stropu, ale na to se dívám shovívavě, ba mě to i docela baví ho pozorovat. Jinak pozítří jdu na sekání osmiček a budu neschopa neschopná, tak si možná bude muset tu košili vyžehlit sám... Dívat se ale radši fakt nebudu lol

Není tady

#10 31. 5. 2011 10:13

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Tak můj bývalý uklízel, vařil i pekl. Dokonce, když byly děti malé, tak žehlil plíny.
Syn to samozřejmě umí taky, včetně praní prádla a dělá to ( no plíny nežehlí nemá komu, ale košily si klidně vyřehlí sám).

Není tady

#11 31. 5. 2011 10:25

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Nejlepší jsou ovšem páni tvorstva, který za vrchol svýho osamostatnění považují přestěhování se od maminky do vedlejšího vchodu, přičemž ta jim tam v jejich třiceti letech chodí uklízet. Znám takového osobně. Ten doma, až tam bude mít nějakou ženskou, nejenže neudělá vůbec nic, ale ta holka bude chudák, protože on po sobě neumeje ani talíř a radši ho nechá zplesnivět ve dřezu, to když se maminka opozdí. Voní se drahými parfémy, ale prát chodí k mamince. Na tváři si umí z fousů vytvořit pentagram, když na to přijde, ale pod postelí má tunu prachu. Po OS vám nedá pusu, měla jste tam přece před chvílí "to"!, ale zkažený jídlo mu utíká z lednice... Jojo, to jsou oni, mamánci. smile

Není tady

#12 31. 5. 2011 10:44

Blossom
Host

Já si myslím, že u části mužských to není lenost, ale spíš to, že oni mají vnímání nepořádku nastavené na úplně jiný level. Vidím to i na svém tátovi (75 let), domácnost mu co do úklidu dost kulhá, často se mu nabízím, že mu umyju třeba okna, podlahu, nebo tak něco, a on odpovídá: Není potřeba, je to ještě čistý ( va  lol ). Odpovím - tati, čistý to fakt není, ani náhodou. A on mi odpoví - pro mě je to čistý dost, ty malé šmouhy jsou pod  mou úroveň vnímání. kapitulation

Přesně takto to měl i můj bývalý přítel, a takto to má (přes mou 21 let trvající výchovnou snahu) i můj syn:
Umýt si okna? Proč? Vždyť přes ně ještě vidím! lol  albert  dumbom

PS: U bývalého přítele jsem jednou ve spíži našla papiňák s uvařeným masem. Odložil si to tam asi před 5 lety a poté zapomněl..... lol kapitulation

#13 31. 5. 2011 10:55

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Blossom: A já si přece jen myslím, že tam trocha vyčůranosti být může. Vidím to u přítele své sestry. On byl vždycky totální puntičkář, žil sám od 17, v té době mu umřela máma, takže se o sebe sám postarat prostě musel. Navykl si na čistotu, prostě si to tak zavedl. Ale co žije se ségrou, dost polevil (v angažovanosti), nicméně touha po pořádku mu zůstala. Prostě ví, že ségra je stejně litá, tak to udělá. Jinak já doma vždycky slyšela - mám v baráku tři ženský, tak přece nebudu uklízet. Jsem ze tří dětí, takže brašulka taky nehnul prstem. Dneska žije chudák sám a když k našim přijde na oběd, máma mě žene mu nandavat na talíř. Ale to já si jen ťukám na čelo, nejsem pečovatelka. Když se umí "nažrat příborem", určitě zvládne si to na ten talíř dát. A kupodivu zvládl. smile

Není tady

#14 31. 5. 2011 11:08

Blackie
Host

No ono holky je otázka taky na druhou stranu jak to je. S ex-wife se vždycky muselo "gruntovat" to slovo jsem z duše nenáviděl. Když jsem poznamenal, že pořádek by se měl udržovat a ne dělat bylo zle. A to, že se celej den drhlo, luxovalo ...no jak PHD na vojně vždycky v sobotu. Když jsem vyluxoval, šla pomalu s bílou rukavicí, kde jsem náhodou nevyluxoval, div že se neodstavoval nábytek, jestli je všude čisto. A nejlepší to bylo na vánoce na Štedrý den, když to nestíhala, protože já jsem odmítl s tím, že na Štědrý večer fakt nepotřebuju mít extra vypraný záclony, tak se narychlo dělal salát a řízky někdy kolem půl osmý večer. A pokud by se někdo zeptal, proč jsem salát neudělal dopoledne nebo den předem, a řízky neusmažil včas, je to prosté - na několik dotazů byla odpověď - nech to, já to zvládnu, nebo já to udělám líp, rychleji....atd.
S nynější ženou naštěstí neřešíme nějaký to smítko na svátky, hlavní je pro nás klid a pohoda, tak, jak jsem to chtěl vždycky mít, a ne mít vedle sebe vynervenou partnerku, že ještě nestačila odmrazit lednici  lol
Pokud jde o práce, já se snažím pomoct, resp. pomoc nabídnout, jinak na nádobí máme živou myčku smile - mladej 16,5 v rámci povinností, já krom práce ještě podnikám, takže to je taky masakr ale nečiní mi problém jakékoliv domácí opravy atd. + samozřejmě chata, takže tam je práce taky dost. Když wife padne nemocí, myslím si, že není práce kterou by chlap nezastal, ovšem pokud je normální, váží si ženy a není to nějaký povaleč na kanapi.  Nakoupit, uvařit, umejt nádobí, postarat se o děti, vyprat v pračce, ev. při nejhorším něco vyžehlit by asi měl umět každej.

#15 31. 5. 2011 11:13

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Jen terminologická - oni vám POMÁHAJÍ  s něčím, co je tak nějak vaše práce? Není to spíš tak, že je to i JEJICH domácnost a dělají (nebo případně nedělají dumbom) svůj díl práce?  Možná pitvám hnidy, ale přijde mi, že není dobře o tom mluvit jako o pomoci, páč to pak vypadá jako laskavost vůči vám. hmm

Není tady

#16 31. 5. 2011 11:18

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Kubulo, to jsem já osobně raději přešla. Ať si připadají klidně důležitě, že pomáhají, hlavně ať něco dělají smile
Jinak souhlasím s Blackiem - pořádek se udržuje, ne dělá. Osobně nemám pocit, že bych nějak výrazněji uklízela, máme prostě uklizeno furt, takže je to jen o prachu. Prádlo i nádobí se pacifikuje snáz. Ale prostě všechno má své místo, čímžpádem bordel nevzniká. Samozřejmě jsme bez dětí vissla

Není tady

#17 31. 5. 2011 11:20

helena
♥♥♥♥♥♥♥

ADFko, taky jednoho podobnýho znám. Nejenže se přestěhoval "od maminky do vedlejšího vchodu, přičemž ta tam v jeho třiceti letech chodí uklízet", ale máma mu v rámci úklidu přináší čisté (jí vyprané a vyžehlené) prádlo a plné kastrůlky jídla (jí uvařeného) a špinavé a prázdné si zas nosí domů... Krom nějakých těch sexuálních vztahů měl asi tři "vážné" známosti - každá z nich byla nejmíň o pět let starší - a maminka se děsně divila...

Není tady

#18 31. 5. 2011 11:33

Peťuli
♥♥♥♥---

Kubulo, já vždycky myslela, že domácnost je těch co v ní žijí, ne jen ženy. Bohužel můj bývalý manžel si to celé manželství vykládal jinak a ani s tou pomocí to vůbec nepřeháněl. Teď to máme doma tak, že domácnost je naše, některé věci dělá jen muž (sekání trávy, opravy domu ...), některé jen já (vaření, žehlení) a o zbytek se dělíme podle toho kdo má zrovna čas. Tak nějak jsem si to vždycky představovala, ale mám to tak až teď.

Není tady

#19 31. 5. 2011 11:42

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Mně přijde, že jsme dost samy proti sobě, tímhle "jim" dávat do ruky zbraň, kterou lze kdykoliv použít - "já TI vysávám", čili dělám TI laskavost, která je čistě na mojí libovůli a je naprosto nevymahatelná. On jazyk dělá hodně, vytváří takový to defaultní nastavení, rámec, ve kterém o té věci vůbec přemýšlíme. Nedělala bych si ten rámec vědomě nevýhodný pro sebe a výhodný pro neosvícené šovinisty. smile

Není tady

#20 31. 5. 2011 12:07

Carrallina
♥------

Tyhle věci chce nastavit hned od začátku, ale pokud si chlapa naučíte tak, že jídlo se na stole zjevuje kouzlem a košile rostou ve skříni,těžko to po deseti letech měnit.

Není tady

#21 31. 5. 2011 12:08

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Základ je s šovinistou vůbec nezačít žít!!! lol

Není tady

#22 31. 5. 2011 12:25

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Tyhle věci chce nastavit hned od začátku
Podívej, když "od začátku" chlap třeba upravuje byt nebo staví barák, tak toho moc nenastavíš a o ten talíř i košile se postaráš. Blbý je, že když on má hotovo-dostavěno, už se špatně veksluje.

Není tady

#23 31. 5. 2011 13:04

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

S mým BM jsme všechno dělali napůl. Protože ani jeden z nás neměl rád domácí práce, snažili jsme se to udělat co nejrychlejí, abychom mohli dělat něco smysluplného. Takže jeden šel nakoupit, druhý mezitím nacpal pračku a myčku a ustlal postele, jeden vysával, druhý umýval koupelnu a záchod, jeden vařil, druhý pověsil prádlo atd. Naprosto nám to vyhovovalo a nikdy jsme se nehádali, že jeden dělá víc a druhý nic. Měli jsme to takhle nastavené hned od začátku. Jediné období, kdy jsem měla za hrbem celou domácnost, bylo období mateřské, ale nebylo to tak, že on ležel a já kmitala, prostě jsem to zvládla v době, kdy byl v práci a co jsem nezvládla, s tím mi pomohl. Na ženské a mužské práce jsme si nějak nehráli. Je ale fakt, že on třeba zalištovával kabely, když to bylo třeba a já zas žehlila.

Není tady

#24 31. 5. 2011 14:06

hhanca
♥♥♥♥♥♥-

Zdravím... tohle je věčné téma smile Zrovna minulý týden si švagrová strěžovala, že jí manžel nepomůže s ničím, sedí u počítače a nic. Mají dve děti, to se taky nepřetrhne, co mu neřekne, neudělá. Jen na ni volá: ještě tu máš špinavé nádobí, tady neuklizeno, dítě počůraný....a on sedí a čučí... no to by bylo něco na mě!
U nás teda není problém, já klidně skládám dřevo, uhlí atd a manžel klidně vysaje, umyje nádobí, utře prach, umyje WC, vypere... a ještě se sám nabídne. A vůbec to nebere jako pomoc mě, ale úklid NAŠÍ domácnosti. Takže jsem ráda za to, co mám smile Ale je pravda, že za to můžu děkovat tchýni, protože měla strejné nároky na všechny 3 děti (2holky a kluk) takže umí všichni všechno... takže asi tak smile

http://lb1f.lilypie.com/TikiPic.php/cW3AKDk.jpghttp://lb1f.lilypie.com/cW3Ap1.png

Není tady

#25 31. 5. 2011 15:15

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Kubulo, moje řeč - taky nechápu výraz pomáhat, domácnost je obou, práce je obou. Že si to můžou rozdělit a každý dělá, co mu víc sedne, to jo. Ale dodnes když slyším svého otce, jak řekně máme "umyl jsem ti nádobí", tak jdu do kolen (dovysvětlení: maminka vstává v 5, má náročnou práci, domů se vrací po 6. hodině. Otec je doma v částečném ID, takže jednou za půl roku to nádobí umeje).

Já už tady svýho muže chválila mockrát, tak nechci být trapná. Dělá úplně všechno, jen moc nevaří (teda moc rád vaří, ale musí to být v sobotu, nějaký speciální recept a přesně podle návodu big_smile ), zase ale nevyžaduje, abych vařila já. Teď když jsme potřebovali nachystat věci pro holčičky a já musela ležet, tak vypral a vyžehlil obří hromadu plínek a dětského oblečení a pohled na něj byl u toho žehlení super hjarta Jinak na objem (pokud zrovna nemusím ležet) udělám většinu domácích prací já, ale přijde mi to logický, protože dělám z domu, takže je pro mě jednoduchý v přestávce mezi prací umýt nádobí, zatímco můj muž dojíždí daleko do práce a vrací se až večer. Když mám ale práce moc, něco hoří, tak klepu do PC celej den a domácnost holt stojí...uděláme to o víkendu, nebo když je večer čas (a chuť).

Mě hodně přijde, že spousta ženských si ty problémy dělá sama - jak píše Blackie o své ex: nenechají chlapa nic udělat po jeho, než by ho nechaly nedokonale umýt nádobí, tak to raději udělají samy - jako dobrý, ale když pak nastane krize (např. žena jde na týden do porodnice s druhým dítětem) tak jsou najednou vyděšený jak to ten jejich chlap doma týden s dítětem zvládne.

Samozřemě jsou i chlapi, se kterými nehne nic, to je jiná kapitola...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí