18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ronja napsal(a):
Jeden certifikát na "vlastnictví" kusu pralesa na Jetědu jsem kdysi dostala k vánocům. Přilo mi to jako super dárek, takový smyslupný
Tak to ti upřímně "závidím" takového dárce
ádnej blbec, co běhá po obchodech a shání pitomosti, ale človk, který přemýlí, prociuje a umí obdarovat dvakrát e ho pozdravuju
Není tady
Musím tě, Pandorro, trochu "zchladit". Jsem taky tzv. majitelkou kousíčku pralesa, ale velmi lemrózní. Po počátečním mírném nadení jsem se ani neobtěovala se na něj jet alespoň podívat (na rozdíl od kupónové privatizace, kdy jsem jeden z sebou zakoupených podniků navtívila a doadovala se exkurze pro majitele ). I kdy u pralesa je moná dobré, kdy se moc nestarám - zvlátě pak já .
Upravil(a) Bramborka (1. 6. 2011 12:18)
Není tady
Bramborko, to já se taky starat nebudu, maximálně tak o to, aby se druhý nestarali a nechali prales pralesem. Já toti pralesy děsně miluju, halt domov je domov
Není tady
Ono to není docela tak, e prales vznikne a roste tam, kde se nikdo nestará. Tedy aspoň u nově zakládaných pralesů, jako je třeba ten na tom Jetědu.
Kdyby se o něj zakladatelé nestarali, dost rychle by zase zanikl, hlavně protoe by ho orali a serali jeleni, srnci a mufloni. Proto to třeba na tom Jetědu museli oplotit. Co je svým způsobem s.p.o.r.n.é - prales, kam je zvěři vstup zakázán.... (?)
Ale jinak to asi nejde.
Upravil(a) Blossom (1. 6. 2011 13:47)
No jo Bloss, ale takhle je to bohuel se spoustou věcí v ochraně přírody. Jen kolik práce to dá zachovat "přirozené bezlesí" na spoustě míst, která zarůstají - a je to jeden z klíčových problémů ochrany přírody vůbec.
Kdy jsme jezdívali na brigády vyzbrojení mačetama, sekerama a nakonec i herbicidama, vdycky se nám ten pojem "přirozené bezlesí" zdál vtipný.
Karpatské louky, dalí příklad, kde se musí drsně dřít, aby zůstalo zachováno něco "přirozeného". A pralesy, alespoň zpočátku, budou stejný problém - i kdy tam se to snad časem chytne tak, aby to fungovalo bez zásahů. Uvidíme.
Pan, mám to ale těstí, e? A dvakrát takové, e dárcem byla moje sestra
Není tady
Ronja napsal(a):
No tak to má těstí dvojnásobné
Přímo v rodinách toti bývají ti "nejhustí" trenéři.
e se tedy klaním
Není tady
Ronja napsal(a):
No jo Bloss, ale takhle je to bohuel se spoustou věcí v ochraně přírody. Jen kolik práce to dá zachovat "přirozené bezlesí" na spoustě míst, která zarůstají - a je to jeden z klíčových problémů ochrany přírody vůbec.
Kdy jsme jezdívali na brigády vyzbrojení mačetama, sekerama a nakonec i herbicidama, vdycky se nám ten pojem "přirozené bezlesí" zdál vtipný.
Karpatské louky, dalí příklad, kde se musí drsně dřít, aby zůstalo zachováno něco "přirozeného". A pralesy, alespoň zpočátku, budou stejný problém - i kdy tam se to snad časem chytne tak, aby to fungovalo bez zásahů. Uvidíme.
Já vím, v Krkonoích se třeba takhle kácí v rezervacích kleč. Jinde mnoho luk, co zarůstá a původní flóra se ztrácí, je potřeba kosit a zbavovat křoví... Kdysi toto na lukách spásaly ovce.
Je to fakt mnohdy takové s.p.o.r.n.é, co za zásahy je kde třeba, aby byl zachován ádoucí biotop.
PS: Take vlastně Ronjo máme na Jetědu obě kus "svého" pralesa....
Upravil(a) Blossom (1. 6. 2011 16:44)
javena napsal(a):
Tak to je počteníčko, zase...
Mi tak napadlo - nehřete slovem, neberte si nic osobně, nevytvářejte si ádné domněnky a vdy dělejte ve, jak nejlépe dovedete. No, zdá se, e přečíst to je jednoduí, ne se tím řídit...
Není tady
Nedočetla jsem do konce, kdy jsem posílala předchozí zprávu. Dřív, ne to Ronja zklidnila.
To jsem opravdu nevěděla, e jde "darovat" kus lesa. (kus lesa má, majere?...okamitě mi naskočil JC)
To je prostě úasný. A co s tím "vlastnictvím" souvisí?
Není tady
Wiki, to se dočte právě v tom původním odkazu hned na začátku, kvůli kterému - a nejen kvůli němu - jsem tohle vlákno zaloila
Není tady
Mne okamite naskočilo: "Zabi bobra, zachráni strom!" , ale toto asi bude iné vlákno, tak si idem v ňom počíta...
Není tady
Nejsem materialista, kdy mám,kdy chci, tak dám, ovem abych přispěla na sbírku musím ten "les" tu "krajinu" znát, něco jiného by bylo, kdyby v naem městečku udělali třeba nějakou výstavu já nevím, ted mě nic nenapadá - třeba utrů - a připojili kasičku - přispěj - na záchranu naeho lesa - vhodila bych do kasičky, nepotřebuju,aby někdo věděl, jestli přispěju, nebo ne. Bude to hřát mě u srdíčka.
Jen prostě stránky - virtuální - na netu mi přijdou prostě neosobní.
Tak a toto je k tématu
Upravil(a) dusička (1. 6. 2011 20:15)
Není tady
V prvním příspěvku bylo psáno Pro ty, kdo nechtějí pořád jen "kecat", ale také i něco konkretního dělat:
Tak se nad tím, s dovolením, trochu zamyslím:
Lidí, kteří bědují nad stavem naeho ivotního prostředí, a celkově říkají, e přírodě fandí, je hodně. Větina z nich vak, mám ten dojem, nakonec zůstane jen u toho bědování.
A přitom pro vylepení ivotního prostředí můe dost udělat kadý z nás.
V jednom z předchozích příspěvků psala majkafa, e nejsmysluplnějí je udělat něco vlastníma rukama, e to má v jistém slova smyslu větí význam, ne "jen" někam posílat peníze.
S tím naprosto souhllasím.
Kdy jsem po revoluci prvně vyjela na západ, pratil mě do očí ten kontrast - vude měli baráky opravené, upravené, a s vodopádem kytek na oknech. Tehdy jsem si řekla - ano, chápu, e u nás mnoho lidí na novou omítku, na novou střechu třeba zrovna nemá.
Ale ty kytky, ty přeci můe mít v okně kadý, i ten nejchudí člověk.
U předtím jsem kytky v některých oknech mívala, po tom výjezdu jsem si řekla, e na to budu obzvlá dbát.
A vylepila jsem i zahradu, a prostor před domem, směrem na ulici.
Moná si říkáte - jó, ale to vechno přeci dělá hlavně pro sebe.
Ano, ale kadé okno, kadá předzahrádka je přeci současně i tváří a součástí vaí ulice, vaí obce. Tak na to teď opravdu dbám, kytky mi "tečou" z větiny oken, a těí mě, kdy sedím na zahrádce a slyím lidi procházející ulicí říkat - Jééé, tady je to hezké, nádherně to tu kvete...
V dětství mě bavilo něco vyrábět, kutit, tak jsem udělala tehdy několik ptačích budek a rozvěsila je po okolí a po okolních lesích (udělala jsem dokonce velkou budku pro sovy, a fakt se tam uhnízdily!).
A moje mamka třeba se nedávno sama od sebe začala starat o zpustlé dětské hřitě blízko jejího domu:Vynosila střepy a bordel, poprosila místní hasiče o sekačku a přípoj elektřiny a hřitě sama posekala, koupila za své plechovku barvy a orezlé prolézačky natřela.
Hřitě se zas stalo místem, kam rády chodí místní maminky s dětmi, oilo to tam...
Chci tím říct - příroda a ivotní prostředí přeci nejsou jen rezervace a nebo nově zakládaný prales kdesi daleko. Příroda a ivotní prostředí je vude kolem nás.
A vylepit ("nekecat a něco konkrétního dělat") ho můe úplně kdokoli, kadý z nás.
Výe uvedené příklady sem píu jako inspiraci, i kdy je mi jasné, e některým to hned bude trnem v oku, e mám potřebu se holedbat svými dobrými skutky ( ). Ale to je jejich problém, ne můj.
A tak doporučuji - zamysleme se kadý sám v sobě, polome si otázku - A co jsem dosud KONKRÉTNÍHO JÁ pro přírodu skutečně UDĚLAL? A co bych vlastně udělat jetě MOHL?
Moná se necháte tímhle mým příspěvkem inspirovat a přiloíte vlastní ruku k dílu a hned místo, kde ijete, bude o něco hezčí.
dusička napsal(a):
Nejsem materialista, kdy mám,kdy chci, tak dám, ovem abych přispěla na sbírku musím ten "les" tu "krajinu" znát, něco jiného by bylo, kdyby v naem městečku udělali třeba nějakou výstavu já nevím, ted mě nic nenapadá - třeba utrů - a připojili kasičku - přispěj - na záchranu naeho lesa - vhodila bych do kasičky, nepotřebuju,aby někdo věděl, jestli přispěju, nebo ne. Bude to hřát mě u srdíčka.
Jen prostě stránky - virtuální - na netu mi přijdou prostě neosobní.
Tak a toto je k tématu
Dui, na čůrnicu jsem narazila v Meduňce, kde je o lese obsáhlý článek. Na stránky bych nejspí vůbc nepřila.
Není tady
JJ, Bloss, v tomhle s tebou plně souhlasím.
I s těmi kytkami v oknech a na balkoně. Je to pro mě. Ale taky pro potěchu oka a due kolemjdoucích. Dost lidí mi u za ty roky řeklo, jak nádherné "rakouské" pnoucí mukáty mám, jak rádi li třeba kolem naeho domu, dříve jetě bytu v baráku na samotě v dřívejím bydliti na procházku, a teď jak se rádi dívají na můj rozkvetlý balkon, který září do dálky. A jak e to dělám, e mám mukáty jako v Rakousku. Já se s nimi o zkuenosti ráda podělím...
Nemám potřebu ukazovat světu řečmi, kdy jsem zorganizovala brigádu třeba na odstranění smetitě, atd... Protoe nemám pro mě podivný názor Pandorry a podivuhodný pro mě o to víc, e je od ní, e zaloila toto vlákno mimo jiné i aby zjistila, kdo je kdo.
Můj názor je, e kdo chce pomáhat a měnit, kdo to nedělá proto, aby se chlubil, ale z čistého srdce, to nepotřebuje vytrubovat do světa, nebo za něj mluví jeho činy.
Poznámka Pan o tom, zjistit také, kdo je kdo, dle mého názoru devalvovala prvotní úmysl odkazu. Tak to vnímám já.
Upravil(a) majkafa (2. 6. 2011 10:11)
Blossom:
majkafa:
Není tady
majkafa napsal(a):
Poznámka Pan o tom, zjistit také, kdo je kdo, dle mého názoru devalvovala prvotní úmysl odkazu. Tak to vnímám já.
Majko, tvé vnímání ti nikdo nebere, moje "soukromé výzkumy" zase nijak neovlivní ty.
Boihuel jsem se nemýlila a tak to, co jsem chtěla podniknout, prostě nepodniknu.
Jetě na to není ten správný čas.
Je to tak a ne jinak
Nicméně tohle není tématem vlákna ....i kdy vlastně taky je, jak vidím.
Jen jsem se bláhově domnívala, e dotyční u budou chytřejí a nenaletí na stále stejný "trik".
Není tady
Pandorraa napsal(a):
majkafa napsal(a):
Majko, tvé vnímání ti nikdo nebere, moje "soukromé výzkumy" zase nijak neovlivní ty.
Boihuel jsem se nemýlila a tak to, co jsem chtěla podniknout, prostě nepodniknu.
Jetě na to není ten správný čas.
Je to tak a ne jinak
Nicméně tohle není tématem vlákna ....i kdy vlastně taky je, jak vidím.
Jen jsem se bláhově domnívala, e dotyční u budou chytřejí a nenaletí na stále stejný "trik".
A tolik tvé plány ohledně zachraňování lesů ovlivňuje jednání a mínění ostatních, e raděj neudělá nic?
A proč vůbec má potřebu chytat diskutéry na nějaké tvé "triky"? (smajlík ukající si na hlavu mi tu chybí)
Pardon za , ale ono to vlastně tak off topic není, kdy jak píe jsi zaloením vlákna sledovala nějaký svůj "výzkum" ...
Tak to pardon, opravdu jsem ti naletěla na trik, e ti jde o zachraňování lesa a o přírodu...
Upravil(a) Blossom (2. 6. 2011 11:09)
Jsem z toho "triku" tady a teď a od Pan smutná. No nic.
Tohle je můj problém. Lhaní. Hraní si s druhými nefér. Bez jejich vědomí. Kdy u, tak jsem kurnik aspoň zticha a neřeknu jim, e jsem si s nimi hrála.
Ale to jsem já. Nehraju si. Ode mě (od berana) se prostě okolí podrazu nedočká. Není mi vlastní diplomacie, mlení, lhaní. Já na sebe ve řeknu, i kdybych zkouela něco takového. Protoe mě tíí svědomí a já s ním ráda iju v souladu.
Taky jsem si myslela, e to sem Pan dala s čistým srdcem, abychom prostě, kdo můe a uzná za vhodné, pomohli lesu.
Nu, mýlila jsem se.
Rčení - chovej se k druhým, jak chce, aby se chovali oni k tobě je nanic. To je manipulace. Opět se mi to potvrdilo.
Funguje - chovej se k druhým tak, jak se chová k sobě.
A tak si říkám, dobrá, klidně si lete, manipulujte, mlte...
Já nejsem jako vy. Neměla bych vůči sobě čisté svědomí, nemohla bych se podívat sama sobě do očí. Já to dělat nebudu.
Upravil(a) majkafa (2. 6. 2011 11:56)
Pandorraa napsal(a):
Pan, ty neví, e si nemá dělat domněnky?
Jéje, díky. Konečně mi dolo To lhaní lhářů, které potkávám, není o mně. To je o nich.
Prostě neiju dohodu - neberte si nic osobně.
Aháááá
Fakty děkuji. BI.
majkafa napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Jistě e vím. Nu stejně tak jako to ví i ty majko
Nečeká, e já budu komentovat tvoje domněnky jako to ty dělá s těmi mými, e ne?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
majkafa napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Jistě e vím. Nu stejně tak jako to ví i ty majko
Nečeká, e já budu komentovat tvoje domněnky jako to ty dělá s těmi mými, e ne?
Čekám Má to ode mě písemně povoleno
majkafa napsal(a):
Jéje, díky. Konečně mi dolo To lhaní lhářů, které potkávám, není o mně. To je o nich.
Prostě neiju dohodu - neberte si nic osobně.
Aháááá
Fakty děkuji. BI.
Tak tohle u je lepí.
Tohle vlákno je bohuel hodně o téhle dohodě. Proto jsem tu u taky výe napsala, e si nesmírně váím těch, kteří si pomysleli svoje, udělali svoje a překlikli. koda es to přehlédla.
No ale zase na druhou stranu ti neujíděj nervy a nepíe mi sprosté maily, take
Není tady