6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Zdravím vechny Babinetky a Babineáky!
Vytvářím zde jako vzpomínku na Otu jeho kuchařku :-) budu sem postupně přidávat jeho recepty, kdo nějaký od něj zná, sem s ním a kdo bude mít něco zajímavého či klasiku českého, sem s tím taky :-)
Vaření zdar a batění té :-)
Není tady
Burguňon
Prý je to jídlo pro "chudé" tzv. co dům dá. Je to velice dobré a kdo rád zvěřinu, tak si pomákne, hodně to jídlo zvěřinu připomíná.
Hovězí nakrájíme na kostky, mrkev oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli na kolečka.
Do nádoby klademe na sebe střídavě maso, mrkev, cibuli. Poslední vrstva by měla být maso, kterou opepříme. Potom zalijeme červeným vínem (můe být levné, krabicové) a je ve ve víně. Zbylé víno pouijem na přilití při vaření, nebo upíjíme. Nechá se do druhého dne odleet (jde to dělat ihned, ale odleelejí je lepí).
Uvaříme, radí se klasicky v kastrolu, ale mám vyzkouené, e to jde rychleji dělat v papiňáku (asi 45 minut na střední teplotu) do změknutí masa.
Nakonec vrazíme kostku a půl masoxu, dle chuti. Jídlo má vypadat tak, e je víno takřka odpařené a zbyde jen fantastická áva.
Jako příloha se dá pouít skoro cokoli, ale nejvíc to chutná s chlebem.
Chválím Francii.
Upravil(a) průmyslovačka (21. 5. 2011 22:29)
Není tady
Pangas
Klasika, obalované, přírodní.
Nebo, kolik cibule, tolik česneku, zesklovatět, na to pangase. Vařečkou rozdrobit, olehnout. Líci kečupu a hořčice,osolit, opepřit dle chuti. Podávat s chlebem nebo rýí.
Toto jsem dělával z filé a říkal tomu Havajské filé.
Z pangase vynikající, nejsou kosti.
Pangas je sumeček.
Kdysi mě s ním radila tady, jedna Babinetka.
Ota
Není tady
Hrstková polévka
50 g hrachu
50 g čočky
50 g fazolí
50 g krup
50 g nastrouhané kořenové zeleniny
cibule
líce oleje
2 líce hladké mouky
1,5 l vody
2 strouky česneku
sůl
pepř
majoránka
Hrách, čočku, fazole a
kroupy uvaříme doměkka.
Ke konci vaření přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, utřený česnek a pokrájenou cibuli.
Zahustíme jíkou z oleje a mouky, osolíme a okořeníme.
Není tady
Hrníčkový smaák
Ingredience na 4 hrnečky:
250 g tvrdý sýr
250 g unkový salám
máslo na vymazání
4 vejce
sůl
strouhanka na vysypání
Postup přípravy:
Sýr i salám nastrouháme na hrubém struhadle. Vajíčka důkladně rozleháme a osolíme. Hrníčky vymaeme máslem a dobře vysypeme strouhankou.
Na dno álků dáme vrstvu sýra, na ni salám, ten přelijeme 2,5 lícemi rozlehaného vejce, opět vrstvíme salám a nakonec sýr. Hrníčky naskládáme do vysokého pekáče (pokud máme třeba jen dva hrnečky, tak do kastrůlku), zalijeme vroucí vodou,aby byly trochu potopené a dáme do maximálně rozpálené trouby a 25 minut zapékáme.
Není tady
Otíkův zednický salát
(já osobně neznám lepí batu na světě)
Brambory, cibule a okurky na kostičky, sůl, pepř dle chuti, trochu hořčice, kečupu. Napůl tatarku s bílým jogurtem, můe být jen bílej jogurt. To je ve.
Není tady
Otíkova svíčková
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petrele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2 1/2 dl kysané smetany
cukr
citrónová áva
Odleelou svíčkovou odblaníme, připikujeme prouky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze vech stran a odloíme do tepla.
Na téme tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.
Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.
Měkké maso vyjmeme, ávu zahustíme moukou a povaříme jetě asi 20 minut.
Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou ávou. Pro lepí barvu můeme přidat zkaramelizovanou ličku cukru.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.
Není tady
Zelenina HALALI na svíčkovou
Halali se prodává i hotové.
Recept
1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petrele
500 g cibule
5 lic soli
7 lic cukru
7 lic octa
1 lička nového koření
1 a 1/2 ličky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody - nemusí být
Postup přípravy
1. Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, přidáme koření, ocet, sůl a cukr a vaříme doměkka. Poté necháme směs vychladnout a rozmixujeme. Opět vaříme do zhoustnutí a horké plníme do sklenic. Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C. Směs je výborná do svíčkové omáčky.
Není tady
Kuře na smetaně
Na cibuli, podlité, osolené, podusí do měka, vyjme, do ávy zamíchá smetanu, trochu zahustí moukou, rozkvedlanou v troe vody, případně dochutí cukrem a citronem a vrátí stehna na prohřátí.
Není tady
Maková náplň do buchet
30dkg mletého máku
0,5 l mléka
10 dkg krystalového cukru
1 vanilkový cukr
4 dkg rozinek namočených v rumu
1 lička skořice
1 lička kakaa
trocha strouhaného mukátového oříku
trocha strouhaných ořechů nebo kokos
0,8 dkg strouhaného perníku na zahutění
Do kastrolku dáme mléko, mletý mák, cukr a vaříme. Za stálého míchání postupně přidáme vechny suroviny. Zahustíme strouhaným perníkem.
nebo
Ze veho nejdříve si umeleme mák. Ten pak spolu s mlékem a 2 lícemi cukru vaříme zhruba 25 minut. Poté ho necháme schladit. Pikoty nebo perník si nastrouháme. Do vychladlé směsi přidáme zbytek cukru, petku skořice, mleté ořechy nebo mandle. Nakonec zahustíme podle potřeby strouhanými pikoty nebo perníkem.
Hotovou makovou náplní plníme koláče, buchty nebo jiné moučníky.
Není tady
pagety
Do zahřáté lehačky s kostkou masoxu, se dají ne úplně uvařené pagety (neosolené) a míchá se tak dlouho a se odpaří tekutina. pagety jsou pak obalené zvlátním sosem.
Není tady
Péřová buchta
200 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 ks práek do pečiva
100 ml oleje
50 ml mléka
4 vejce
Navrch:
1 l mléka
2 ks vanilkové pudingy
2 ks zakysané smetany
1 ks skořicového cukru
Smícháme mouku, cukr, práek do pečiva, olej, mléko, vejce a nalijeme na vymatěný a vysypaný plech.
Uvaříme puding v 1 l mléka a nalijeme na SYROVÉ těsto na plechu.
Troubu máme na 200 stupňů. Pečeme asi 15-20 minut.
Po upečení potřeme HORKOU buchtu zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem.
Není tady
tuhle u zná asi kadý a jen tady na Babi je na vaření v několika obměnách ...
Není tady
No vidí, Pavli - a já zrovna tuhle péřovou buchtu neznám
Není tady
Já ji taky neznám. Bohuel ji ani nezkusím protoe u nás buchty a sladký moc nejede. koda, vypadá to zajímavě.
Není tady
Tak mám příleitost tuhle péřovou udělat, v neděli jedeme k mojí mamince na oslavu narozenin, tak tu buchtu upeču.
Není tady
to se vůbec nechlubte, e máte takový mezery
Není tady
Já u ne ... u jsem péřovou buchtu upekla a je skutečně výborná A protoe je to poměrně jednoduchý recept s vynikajícím výsledkem, k tomuto moučníku se budu často vracet
Není tady
Ale posypu ji asi Grankem, skořicový cukr by asi u vech neproel
Není tady
taky dáváme granko. a do tý zakysaný smetany dáváme 2 vanilkový cukry.
něco podobného bylo v časáku, u nevím, co přesně, myslím, e pudink byl čokoládovej a nahoru se strouhala margotka ... taky to nebylo patný
Není tady
Díky za recepty, nějaký určitě vyzkouím.
Není tady