6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
ahojte, jsem po třech zamlklých těhotenstvích, vdy se mi plod přestal vyvíjet v 6tt cca. Teď mi dr zjistil mutaci MTHFR, take ta nejmírnějí mutace a jsem jen v uvozovkách heterozygot. Myslím, e tu je u hodně genetiků, myslíte, e by to mělo být příčinou mých neustálých potratů? Děkuji za rady, je to pro mě novinka, tak toho jetě moc nevím, ale gyndař mi řekl, e mutace jsou v pořádku. Můj obvoďák mi řekl toto, tak mě to mrzí, e mi to gyndař neřekl. Asi to je pro něj časté zjitění
Není tady
Ahoj Misho, myslím si, e ne..... Já mám taky MTHRF /leidenská mutace/ a také jen heterozygot.. v prvním těhu mě sledovali na hematologii a u porodu mi píchli fraxiparin, ale u druhého těhu mě z hematologie vyřadili, e podle nové klasifikace nemocí není MTHFR-heterozygot o nic více riziková ne u běné populace. Homozygot je samozřejmě něco úplně jiného. Kdy jsem to řekla gynekologovi-e u mě na hematologii nesledují, tak byl natvaný, e s tím nesouhlasí a nechce mi napsat ani hormonální antikoncepci. Nicméně... asi bych více věřila hematologii.
Ale třeba ta příčina můe souviset s krví.. vagrová nemá ádnou vrozenou genetickou poruchu srálivosti a přece má zvýenou sráenlivost a také měla dvakrát zamlké těhu... ( teď u má zdravého chlapečka...)
Drím palce.. určitě to vyjde!!!
Není tady
Ahoj Misho,
jsem taky heterozygot, dokonce 2x - MTHFR a 1298C
a tohle jsem nala:
MTHFR genotypové kombinace obsahující tři mutace (genotyp 677TT a 1298AC nebo genotyp 677CT a 1298CC) a čtyři mutace (677TT a 1298 CC - mutovaný homozygot v obou polymorfismech) nebyly nalezeny v DNA ivě narozených jedinců. Z toho se usuzuje, e zvyující se mnoství mutovaných alel MTHFR 677T a 1298C sniuje ivotaschopnost plodu nesoucího tyto mutace (Isotalo et al. 2000, Volcik et al. 2001, Zetterberg et al. 2002).
Sice nejsem homozygot, ale i tak, je jasný, e 3xpotrat za posledních 6 let není náhoda....po druhé revizi mě poslali na genetiku i s partnerem.
Byla jsem pak v těhu s Luckou sledovaná na hematologii v Plzni jako lehký případ, take jsem tam byla asi 2-3x za těhotenství, nic jsem si nemusela píchat na ředění krve - jen důsledně doporučili Femibion s metafolinem a k tomu upnout jetě obyč. listovku s větí koncentrací (1mg v tabl., take
třeba 400mikrogramů, co je běně k dostání, je málo - brala jsem acidofolan a Femibion).
Není tady
Veru tak to máme stejně, já mám heterozygot v A1298C a C677T. Jsem asi taky lehčí případ, tak doufám, e mi dají ty léky, co dali tobě. Ale děsí mě můj gyndař, e ten nic... jako kdyby se nic nedělo
Není tady
Misho, jj, napsala jsi přesně ty názvy, já u si to nepamatuju, ale v době, ne se podařila Lucka, jsem si ty dva geny pamatovala se vema číslama a písmenkama naprosto dokonale .
Take - prostě bych to nenechala a na hematologii se nechala vyetřit být tebou.
Ono to třeba bude stejný jako u mě, e nebude muset brát nic víc, ale co kdy ne? Hladina homocysteinu můe být zvýená a s tím ti pomůou!!! Jo a perlička: poprvé jsem byla na hematologii 24.11.2008 a tři dny předtím jsem dostala svoji na dlouhou dobu poslední MS .
Drím palce a nenech se odbýt, platíme celej ivot daně a pojitění jako k*áva, tak proč doplácet na feáky, alkoholiky apod., které léčí doktoři bez keců a kdy mají pomoct narození miminka, je ve problém a drahý a zbytečný?
Není tady
Ahojky,
tak jsem teda nakonec hledala..a protoe jste mě nahlodali, tak asi nakonec změním názor... čtetě dotaz a odpověď, kterou jsem nala na netu...
Docela uvauji, e i mé hematomy a neustálé krvácení s hematomy ve druhém těhu asi taky nebylo úplně bezdůvodné... třeba...
Domů
MTHFR A1298C heterozygot + homocystein
MUDr. Michal Koucký
Porodník
Přední český odborník, který odpoví na vae dotazy týkající se těhotenství a porodu.
Váený pane doktore,
je mi 29 a prodělala jsem zamlklý potrat v 19tt - histologie plodu nic nezjistila. Následně jsem byla na genetických testech - výsledek mutace MTHFR A1298C heterozygot. Nala jsem si k tomuto info na netu a v jednom pojednání se kromě jiného píe : Přítomností mutace MTHFR A1298C sice klesá katalytická aktivita MTHFR, ale nedochází (na rozdíl od MTHFR 677C/T)ke zvýení hladiny homocysteinu v krevním séru (Weisberg et al. 1998, van der Put at al. 1998, Chango et al. 2000). Ráda bych se Vás zeptala, zda-li je to pravda.Pokud jsem to pochopila správně, pak právě zvýená hladina homocysteinu způsobuje krevní sraeniny a tím pádem bych neměla mít v dalím těhotenství z tohoto obavy.
Velice děkuji za odpověď. S pozdravem Zuzana H.
Dobrý den,studie hovoří jasně: relativní riziko druhotrimestrálního potratu je rozhodně větí ne 1 ( 1,5 - 2 dle různých studií ), tzn.e riziko potratu( ale např. i IUGR plodu atd.) je větí ne u lidí,kteří tuto poruchu nemají...a to bez ohledu na hladinu homocysteinu,kterýto se můe ale nemusí hromadit v těle při této porue zpracování kysl.listové. Proč přesně dochází k potratu při trombofiliích,nikdo zatím neví, důkazy jsou pouze na "MAKRO" úrovni,tj.vyplývají z klinických dat,není prostě přesně známo, proč by lehká porucha ovlivní těhotenství. Bohuel, 99% českých kolegů nemá ani ponětí,e tak je,je to dost vyhraněná oblast porodnictví...Bohuel,i hematolog bude téměř jistě tvrdit,e i "lehká trombofilie MTHFR" s tím nemá nic společného...Mohu opáčit jediným a to pádným argumentem,e studie na toto téma hovoří celkem jasně a to je pro mě směrodatné. Určitě nemůeme ale také říci: MTHFR určitě stála za potratem,tak to není,ale proč neovlivnit ovlivnitelné,kdy víme,e stát můe ? Take v dalí graviditě bych doporučil miniheparin 1x denně do konce těh.
Není tady
Jo jo Petřičko, já u koutského přečetla celého. Kámoka k němu chodila a díky němu má u 2 děti, ale to byl jiný případ. Fakt váný, která u děti mít dle ostatních neměla. Jene jak se k němu dostat. Mě by stačilo dostat ten miniheparin, vdy by to neublíilo, a jestli to nepomůe, tak to beru tak jak to je, ale nenapsat mi nic a nechat mě se tolikrát vykrábnout, to mě se.e.
Můj Dr. neuznává ani utrogestan, ani miniheparin, ani nic jiného.
Není tady
Misho, ahojky, no, to je docela hloupé, protoe pokud Ti miniheparin neukodí, tak to prospěje jedině miminku a hlavně Tvé psychice.. co je, dle mne hodně podstatné !!!!! Moná zkus změnit lékaře, vím, e to lehce říká, ale pokud je to tak, jak říká, tak s ním asi nehne....
Ten můj je zas tak ortodoxní, e mě v obou těhu u ve 38.týdnu poslal na ambulatní sledovaní do porodnice jako rozikovou pacientku, a to jsem brala jen listovku...
Nevím, ale zkus to s ním probrat, protoe pokud mutaci prokazatelně má, tak nechápu, co mu brání, nato kdy u má neúspěné pokusy, určitě velice bolestivé, za sebou :-(
Drím palce !!!!
Není tady
no jo, jene ví jak, odrodil mi holku a já mu fakt věřila a chtěla bych zase věřit. On vlastně nic za mutaci nezjistil, take na něj vlítnu a naučím se být více důsledná a nenechám se odbýt Děkuju
Není tady
JEN DO NĚJ :-) !!!!! ALE CHÁPU TO, MÉHO GYNEKOLOGA HODNĚ LIDÍ NESNÁÍ A MÁM SNAD 3 ZNÁMÉ, CO I ODELY, ALE VZHLEDEM K TOMU, E JÁ S NÍM NĚJAKÝ VÝRAZNÝ KONFLIKT NEMĚLA A U MÉHO DRUHÉHO PORODU-KTERÝ BYL PŘEDČASNÝ- BYL FAKT SKVĚLÝ A VDY MĚ NEPRODLENĚ VYETŘIL I KDY DOKONCE U NEORDINOVAL, TAKE I KDY MÁ SVÉ, TAK MU TAK NĚJAK VĚŘÍM... PŘINEJMENÍM JE ODBORNÍK, BY MI JAKO OSOBNOST ÚPLNĚ TAK NESEDÍ..
NO, ZKUS TO OPATRNĚ... POIMREJ MU JEHO DOKTORSKÉ EGO A ENSKY JEJ NAVEĎ TAM, KAM POTŘEBUJE :-)DRÍM PALCE
Není tady
super já to zkusím, ale abych z toho imrání nebyla pak těhule
Není tady
Misho, mě jednom ZT a neúspěném IVF poslali na genetické testy a jsem taky heterozygot Mudr. mi tenkrát na to řekl, e je to celkem častá mutace, akorát o tom ti lidi neví, take si nemám dělat hlavu.
Doporučil nasadil Femibione (brala jsem 3 měsíce před transferem) a ejhle .... jukni na metřík - po 2. IVF se zadařilo
Tak drím pěsti, a se taky brzy svého pokladu dočká
Není tady
Ahoj Miso ja jsem taky potratila 4x, byla jsem na genetice, dr. Mi nic nikdy poradneho nerekli, ale musela jsem brat a stale musim detsky aspirin 81mg. Zkousela jsem clostik, pak IUi a nikdy nic. Tehu bylo vzdy prirozene. Na popate se konecne zadarilo! Po zjistemi mi dali utros pro jistotu a ten jsem brala do 10 tydne. Hodne stesti- urcite se brzo zadari! Zkus ten detsky aspirin, taky jsem si koupila Gynex kapky.
Není tady
ahojte, díky holky, Femibion u beru od druhého těhu snad v kuse a zrovna gynex taky beru od poslední revize. Tak uvidíme.... ale je to pozitivní, e máte mimi.
Jinak mi dr taky něco říkal o aspirinu c, tak jsem si koupila aspoň tenhle, přítě vemu teda dětský, já do sebe budu ládovat to co vy ve dohromady a bude
Není tady
Nu holky, máte vlastně kliku, e se Vámi vůbec někdo zabývá. Já sice řeím tady v Británii problémy více "mechanického" typu (pokročilá endometrióza), ale kdy jsem před místní obdobou gynekologa nadhodila moné genetické testování, prostě mě odbyl s tím, e "na to oni tady v Británii nevěří". Take pokud by se mě to náhodou taky týkalo, mohla bych se jít tak leda klouzat :-P Přeju Vám vem hodně těstí ;-)
Není tady
Beru to mě děsí I my jsme tu konzervy, ale britové jsou na tom trochu hůře koukám
nevěří nevěří..... kdo nevěří, tak a se učí a pak uvěří.... chjooo
Není tady
achojky, na gynekologii mi byla mi zjitěna mutace typu mthfr c677t, byla jsem na testy poslána jako prevenci,kdy jsme v rodině měli embolii. Nyní mě obvodní lékař poslal na krevní testy na zjitění hladiny homocysteinu. Antikoncepci mi zatím nechal, prý po krevních testech budeme vědět více. Začali mě bolet nohy a doktorka mi na koním napsala detralex. Uvauji o miminku a tak jsem se chtěla zeptat jestli někdo s tímto typem nemá zkuenost.
Není tady
Maju na to jsou různé názory, pro větinu gynekologů mutace mthfr nepředstavuje naprosto ádný problém. Take i můj gyndař je názoru, e toto není příčinou mých častých potratů, ale patné vajíčka, take mi doporučil IVF a uvidíme. Pokud nemá jetě za sebou potraty, tak je vůbec nemusí proít moc ti to přeju....
Není tady
Ahojky, souhlas s Mishou.... já mám taky MTHFR mutaci (a k tomu hafo dalích problémů teda - PCO, endometrioza, něco málo zjitěno i na imunu...), na IVF jsem byla, ale ne kvůli té mutaci. Mě taky řekli, e tahle mutace se neřeí, řádově jí prý má cca 15-20% populace, jen o tom neví. Jediné, co mám navíc, e celkem poctivě beru femibion, brala jsem ho u před IVF cca 3 měsíce a teď beru dál....
Záleí taky, jestli je v heterozygotní nebo homozygotní formě, já mám teda heterozygot, co je ta lehčí. Podle mě tahle mutace není ani tak hrozba kvůli tromboze, ale spí tělo neumí pořádně zpracovávat kyselinu listovou, která je obzvlá v těhu důleitá - proto ten femibion, kde je listovka u natěpená, tělo jí pak lépe vyuije.
Není tady
ty jo samé dvojičky Moc blahopřeju Falko.... já chcu tééééé teda nevím jestli bych 2 dala asi bych musela
Není tady
ahoj holky, moná u odpovídám pozdě, ale mě zjistili (úplně náhodou) e jsem MTHFR heterozygot A k tomu jetě mám mutaci Leiden (také heterozygot)..a tyto jsou úplně rozdílné mutace. Podle mého dr., který se zabývá trombofilníma stavama v těhu (jezdila jsem při obou těhu do rizikové poradny), tak samotná MTHFR není tak závaná jako Leiden - co se týče potratů, předčasných porodů a odlučování placenty, ale samozřejmě taky můe k tomu přispět...ale myslím si, e sama o sobě se ani nijak v těhotenství neřeí. Já jsem si píchala fraxiparine a clexane obě těhot. ale prý jenom kvůli té leidenské mutaci, která je závanějí a má vliv na tyto problémy v těhotenství, které jsem samozřejmě u obou měla - pořád jsem pinila, u obou se mi v půlce odlučovala placenta a nakonec holky musely na svět dřív, kvůli patným ozvám...ale zvládly jsme to
Není tady
To jo, Leiden to je mnohem horí. Můj gyndař uznává jen tuto mutaci a MTHFR vůbec neřeí, dokonce mě na to ani netestoval. Tak to je super, e má dvě holčičky i s leidenem, to je pozitivní příklad
Není tady