|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Nemám strach z ničeho, jenom je mi líto lidí, kteří, ač né vlastní vinnou, nemohou prožít plněhodnotný život, neboť jim prostě nebylo ,,shůry dáno". Ostatní lze získat prací nebo koupit.
Není tady
Vladeno, víš, že litovat kohokoliv znamená povyšovat se nad něj?
Oni mají svou cestu, každý máme v tomto životě svou a své lekce k učení. 
A možná jsou leckdy šťastnější a moudřejší, než ti, co jim "shůry dáno" je.

Bramborka napsal(a):
Mně příjde zajímavý, Blos, i ten rozdíl mezi prezentací a skutečností, který bych vnímala. Jak to píšeš a jak tady čtu reakce, uvědomuji si, že i POPSANOU situaci zde vnímá každý jinak. Co člověk, to verze. Natož pak PROŽITOU! A navíc - nehodnotit, neříkat to je špatně, toto je dobře, jen vidět - skvost!
Dobře řečeno.
Tohle bych dal do záhlaví Diskuse v bláhové naději. že to snad někoho trkne.
Žij blaze a dlouho, či jak se to zdraví borci ve stártreku 
Upravil(a) Lomikel (3. 5. 2011 22:33)
Není tady

Lomikel napsal(a):
Bramborka napsal(a):
Mně příjde zajímavý, Blos, i ten rozdíl mezi prezentací a skutečností, který bych vnímala. Jak to píšeš a jak tady čtu reakce, uvědomuji si, že i POPSANOU situaci zde vnímá každý jinak. Co člověk, to verze. Natož pak PROŽITOU! A navíc - nehodnotit, neříkat to je špatně, toto je dobře, jen vidět - skvost!
Dobře řečeno.
Tohle bych dal do záhlaví Diskuse v bláhové naději. že to snad někoho trkne.
Žij blaze a dlouho, či jak se to zdraví borci ve stártreku
Já bych to vyjádřila drsně, jak je mým zvykem takto :
Popsanou situaci tady ti zkušeněnější vnímají správně a nezkušení si kolem ní vymýšlejí pohádky a svoje verze , včetně Bloo.
Vždycky to totiž chodí tak, že děláme chyby a děláme chyby tak dlouho, až se ucho utrhne a my si třeba zlomíme nohu. Nejdřív příjde varování , který pochopitelně člověk, který jede a zachraňuje svět , přehlídne (nemá čas
) a potom přijde fakt problém, třeba zlomená noha nebo blázinec a osud nás zastaví .
Málokdy se stane, že člověk žije krásně v rovnováze a má všechno v poho a řídí se intuicí a za týden skončí v blázinci .
Tohle je takový varování a když je ten vesmír hodnej , tak nám tam připraví pár bláznů, kteří nám říkají, tohle děláš blbě.
Upravil(a) matlamama (3. 5. 2011 22:49)
Není tady
majkafa napsal(a):
A možná jsou leckdy šťastnější a moudřejší, než ti, co jim "shůry dáno" je.
Když o tom tak přemýšlím, je vlastně litování povyšování. Ale já vždycky brala slovo povyšovat jako negativní.
V tomto ale negatismus není. člověk si uvědomí, že vlastně ty jeho starosti jsou malichernosti, proč se rozčilovat sama nad sebou , když někdo má svou cestu ještě trnitější.
Není tady
dusička napsal(a):
majkafa napsal(a):
A možná jsou leckdy šťastnější a moudřejší, než ti, co jim "shůry dáno" je.Když o tom tak přemýšlím, je vlastně litování povyšování. Ale já vždycky brala slovo povyšovat jako negativní.
V tomto ale negatismus není. člověk si uvědomí, že vlastně ty jeho starosti jsou malichernosti, proč se rozčilovat sama nad sebou , když někdo má svou cestu ještě trnitější.
Já už v sobě cítím rozdíl mezi litováním a soucitem. Povyšování je negativní.
Ale kdysi jsem taky nechápala, že litování je povyšování.
Někdy soucítíme a nazýváme to litováním. Možná proto to někteří ještě necítí jako rozdíl.
Nebo jen špatně volené slova. Takže soucítím.
Není tady

Litování = povyšování? Pokud litujeme někoho upřímně a s empatií, to znamená s pocitem, že asi dobře tušíme, jak se dotyčný cítí a je nám jasné, že takto bychom se sami rozhodně dobře necítili a tím pádem je nám ho moc líto a moc bychom mu přáli, aby se cítil lépe, nebo prožíval situace lépe - pak v tom povyšování nevidím..
Litování = povyšování? A nebo Litování = projevení empatie a citu = tak to ani omylem.. to se přece nenosí.. nejsme slaboši, no ne? Litování je přece pro srágory. My musíme být tvrdí.. Jako ocel.. Jako Iron Maiden..
Netvrdím, že dobře chápu souvislosti, ale popisuji pouze pocit, který to ve mě vyvolalo..
Není tady
DaiTerr napsal(a):
Litování = povyšování? Pokud litujeme někoho upřímně a s empatií, to znamená s pocitem, že asi dobře tušíme, jak se dotyčný cítí a je nám jasné, že takto bychom se sami rozhodně dobře necítili a tím pádem je nám ho moc líto a moc bychom mu přáli, aby se cítil lépe, nebo prožíval situace lépe - pak v tom povyšování nevidím..
Litování = povyšování? A nebo Litování = projevení empatie a citu = tak to ani omylem.. to se přece nenosí.. nejsme slaboši, no ne? Litování je přece pro srágory. My musíme být tvrdí.. Jako ocel.. Jako Iron Maiden..
Netvrdím, že dobře chápu souvislosti, ale popisuji pouze pocit, který to ve mě vyvolalo..
U tebe se nenosí projevení empatie a citu? TY MUSÍŠ být tvrdý? Proč?
Nu, u mě se nosí.
Tak prosím, nepiš za mě nebo za jiné, ale jenom za sebe. 
Btw nikdy jsi nezažil od jiného člověka, nebo jsi nepocítil v sobě při nějaké situaci takové - tak to tě teda lituji, a při podrobném zkoumání pocitu a vyřčených slov ti nedošlo, žes to vyslovil s pohrdáním a vyvýšením se? Že ty teda tohle rozhodně ne a on chudák jo, a tak to ho teda fákt lituješ?
Já nejsem bezchybná a tohle jsem někdy udělala. A ne jednou. Ale až poté, co se mluvilo o tom, že litování bývá povyšováním, mi došlo, aháá - tak tohle je tím myšleno.
Pokud projevuji empatii, tak je pro mě správným pojmenováním soucit, ne litování.
Ale možná je to pro někoho jenom slovíčkaření. A někdo třeba chápe, co jsem tím myslela, kdy je litování povyšováním. 
Upravil(a) majkafa (4. 5. 2011 8:06)
já jsem pochopila DaiTerr jako
že první - je lísto - soucit
a druhé - tvrdé - negativní povyšování 
a pochopila jsem,že nepsal za sebe,jak to má,jen rozebíral lítost
Není tady
Mě hned praští do oka, když někdo píše MY.
Si vyhrazuji. Jen málokdo má pověření, aby mohl něco psát nebo říkat i za mě. 
Chápu, jak to myslel.
Ale za mě - MY ne. Někteří nebo já - to jo. 
Aby bylo jasno. 
Upravil(a) majkafa (4. 5. 2011 8:08)
Nebo může DT psát - MY kromě majkafa. 
Bramborka napsal(a):
Já to taky tak vnímám.
A právě proto, že je vždycky zajímavé vidět věc z různých úhlů, a mě zajímalo, jak se budou různí lidé dívat na situaci ohleně téhle spolupacientky, jsem tu diskusi založila.
A co se týká teze nehodnotit, neříkat toto je špatně, toto je dobře?
Pro mě je zajímavé pozorovat i ta hodnocení. Dávno jsem pochopila, že mnohá hodnocení, zvlášť ta ryze negativní, vypovídají mimoděk dost věcí právě o tom hodnotiteli samém. 
Babinet je taková škola praktické psychologie, zdarma a člověk se u toho navíc často i dobře baví. 

A ty máš pocit že tě někdo hodnotil negativně nebo tu paní ? Já to nikde nevidím .........myslím že to lidi celý hodnotí pravdivě a v tom je spíš pomoc .
Nebo ty bys chtěla medík?

Není tady

majkafa napsal(a):
dusička napsal(a):
majkafa napsal(a):
A možná jsou leckdy šťastnější a moudřejší, než ti, co jim "shůry dáno" je.Když o tom tak přemýšlím, je vlastně litování povyšování. Ale já vždycky brala slovo povyšovat jako negativní.
V tomto ale negatismus není. člověk si uvědomí, že vlastně ty jeho starosti jsou malichernosti, proč se rozčilovat sama nad sebou , když někdo má svou cestu ještě trnitější.Já už v sobě cítím rozdíl mezi litováním a soucitem. Povyšování je negativní.
Ale kdysi jsem taky nechápala, že litování je povyšování.
Někdy soucítíme a nazýváme to litováním. Možná proto to někteří ještě necítí jako rozdíl.
Litování a soucit je nadřazování..............ten malej chudáček ubohej, může to být nadřazenost i v dobrým..........ale pořád je ten ke komu to cítím níž........takže to hladí moje ego, že je chudáček, já jsem výš.
Jediný možný je SOUCÍTĚNÍ ...... kdy jsem vedle něj a cítím jeho problémy.
Není tady
matlamama napsal(a):
A ty máš pocit že tě někdo hodnotil negativně nebo tu paní ? Já to nikde nevidím .........myslím že to lidi celý hodnotí pravdivě a v tom je spíš pomoc .
Nebo ty bys chtěla medík?![]()
Že to nikde nevidíš? To máš hodně krátkou paměť, Roz...
Tak připomenu:
Příspěvek 26: ...největší hvězda, která všechno ví nejlíp.. (směrem k té paní i ke mě)
Příspěvek 39: ...pomoci někomu hodně, hodně tupému a strnulému, zatvrzele lpícímu na svých předsudcích a iluzích.. (psáno záměrně jakoby obecně
, )
Příspěvek 37: Blos je prostě beznadějná, bože dej, abych nebyla tak slepá... (no, tady to máme i se jménem, aby nebylo pochyb, koho se hodnocení týká
)
Dai Terr psal, že takové hodnocení může být zraňující... no možná pro nějakého nováčka na Babinetu, který neví, s kým má tu čest
. Ono jak jsem už psala, mnohé příspěvky vypovídají více o tom, kdo je píše, než o tom, komu jsou adresovány.
Ale dobrá tedy: Zkusme to na chvíli otočit, pojmout to vstřícně a pozitivně
:
Zkuste přestat hodnotit, či psát v nekonkrétních náznacích.
Pokud máte názor, že něco dělám špatně, jistě budete schopné i napsat věcně a konkrétně, jak to tedy podle vás mám dělat líp, dobře.
Tedy třeba: Kromě změny zaměstnání bys teď měla ještě : ??????
Jsem docela zvědavá na vaše náměty. I když počítám i s tím, že to zahrajete do autu, ve stylu - přeci ti nebudeme radit, to musíš vědět sama a blablabla....
Ono kritizovat je vždycky snadné, ale něco opravdu podnětného a konkrétního vymyslet, bývá těžší. 

Majkafo,
Když k někomu cítím lítost, pak to mám tak, jak popisuji v prvním bodě a ani by mne nenapadlo v tom cítit nějaké pohrdání, či nadřazování. Strašné, viď? Takový su já nízký a nechápavý tvor "-)
Vadí ti MY? Vůbec jsi se v tom nemusela hledat, protože jsem to myslel hodně obecně.
Ale vážně, lidi.. Musím přiznat, že něco není se mnou o.k., protože mám furt jakési pocity vůči světu. A ty pocity jsou takové, že někteří lidi zřejmě vystudovali doktorát z šutrologie, nebo co. Připadají mi tvrdí, že by skály nad nimi bečely.. A okolní svět, se mi zdá, že taky je čím dál tvrdší. Asi už přecházíme tím "novým věkem a transformací" z uhlíkových nuancí do diamantových? Nebo jak teda?
Z hlediska zrcadlení uznávám, že bude chyba na mém příjímači. Fajn.. Ale asi ty zrcadla blbě chápu, protože ať se snažím být sebevětší hovado, tak to furt nejde.. Když s někým soucítím, tak to tak myslím a nevidím žádné povyšování, nebo nadřazování. Naopak přemýšlím, jak dotyčnému jeho "trest" usnadnit (a vlastně se tak srát do jeho lajfu s tím, že si zas pocybrám karmické renomé..)
Jedna cesta je taková, že můžu nechat všecko volně plynou, až to splyne se vším... až se to třebas posere.. Ale zatím mi to nejde tak, jak bych si přál. Furt mám pocit, že "je potřeba někoho zachraňovat", i když je jasné, že bych měl především a teď zachraňovat sám sebe, protože každý si jede tu svou lajnu a nikdo se o pomoc v podstatě neprosí..
Takže KDE dělám chybu? CO mi má ukázat toto zrcadlo? Když se člověk setká s tvrdostí, které by nebyl schopen, CO mu toto zrcadlo říká? Že má být tvrdší? A nebo je to jen zkouška, zda člověk toto ustojí, aby se ta zkouška pak nemusela opakovat?
Není tady
Vladena napsal(a):
Nemám strach z ničeho, jenom je mi líto lidí, kteří, ač né vlastní vinnou, nemohou prožít plněhodnotný život, neboť jim prostě nebylo ,,shůry dáno". Ostatní lze získat prací nebo koupit.
A podle čeho hodnotíš, čí život je plnohodnotný? Možná ti lidé, které lituješ, žijí daleko plnohodnotnější život než Ty. Nemyslím to zle, jenom si myslím, že se těžko hodnotí, kdo a jak žije, protože to hodnocení vždy vychází pouze z našich subjektivních pocitů.
A je možné, nevím, že lidé, kteří žijí prostý, jednoduchý život, nezabývají se neustálými rozbory a studiem, mají zdravější náhled na věc. Někdo je tak nějak moudrý a obdařený jakýmsi darem od přírody a někdo to ani celoživotním studiem a snažením nedožene.
Není tady
Majkafo, ono rčení :Podle sebe soudím Tebe, má něco do sebe. Ve svém příspěvku... Komu není ,,..... dáno" už jsem pokračovala všeobecně. Zamyslela jsem se nad lidmi, kteří prostě nedostali do života moc rozumu...dělají podřadnou práci, jsou nevzdělavatelní či dokonce ležáci s MO. Podle mne je ohromné štěstí prožít život naplno. Soucit považuji za přirozenou vlastnost a též podání pomocné ruky. Každá jsme z jiného prostředí, já si nehraju se slovíčky, nehledám za nimi negativismus. Proč v diskuzi někoho manipulovat do otázek , hojit si své pošramocené ego?
Není tady
Judyno, souhlas, ale prosté lidi jsem neměla vůbec na paměti....
DaiTerr: souhlas, hezky napsané s homorem a nadhledem......
Není tady
Vladena napsal(a):
Judyno, souhlas, ale prosté lidi jsem neměla vůbec na paměti....
DaiTerr: souhlas, hezky napsané s homorem a nadhledem......
Já taky ne, proto jsem ten spodní odstaveček oddělila. Ten už se k Tvému příspěvku nevztahoval. 
To byl jen takový obecný povzdech 
Není tady
Vladena napsal(a):
Majkafo, ono rčení :Podle sebe soudím Tebe, má něco do sebe. Ve svém příspěvku... Komu není ,,..... dáno" už jsem pokračovala všeobecně. Zamyslela jsem se nad lidmi, kteří prostě nedostali do života moc rozumu...dělají podřadnou práci, jsou nevzdělavatelní či dokonce ležáci s MO. Podle mne je ohromné štěstí prožít život naplno. Soucit považuji za přirozenou vlastnost a též podání pomocné ruky. Každá jsme z jiného prostředí, já si nehraju se slovíčky, nehledám za nimi negativismus. Proč v diskuzi někoho manipulovat do otázek , hojit si své pošramocené ego?
Nu, tady si zřejmě nerozumíme. Píšeš, že lituješ a teď zase slovo soucit.
Píšu myslím srozumitelně, že LITOVÁNÍ a SOUCIT jsou dvě rozdílné věci.
Tak si jenom ujasni, jestli teda soucit nebo litování.
Lítost je ještě něco jiného, to je když mně je líto, že jsem něco ...
Tak by to chtělo ujasnit si, o čem píšeš.
Btw jak my můžeme vědět, že tihle lidé neprožívají plnohodnotný život? Minimálně aspoň někteří z nich? To mi taky zní jako povyšování.
Protože pojem plnohodnotný život - to může být pro každého z nás něco jiného. Troufám si říct a znám takové lidí, že i přes svůj handicap žijí leckdy plnohodnotnější život, než leckterý zdravý CSc.
Koukám, že Judyna už to napsala.
Upravil(a) majkafa (4. 5. 2011 10:14)
Dai Terr, vidíš, mně se zase okolní svět zdá čím dál tím víc laskavější. Lidé se víc zajímají o duchovno, v mém okolí je čím dál víc lidí milých, vlídných, empatických, laskavých a jsem tomu moc ráda.
Tvrdé lidi bez soucitu potkávám čím dál tím méně.
Možná to záleží na "brýlých", jakými se na svět díváme.
Kdysi jsem ho viděla tak, jak to popisuješ ty.
Poslední 4 roky ho vidím stále lepší a lepší a s nadějí. 
Já myslím, že nejen na diskuse, příspěvky, ale i na význam slov může každý mít trochu jiný, svůj názor. Že nikde není psáno a dáno, že nějaké slovo musí chápat všichni stejně, jednotně.
Pro mě stojí slova soucit a litování hodně blízko sebe, a litovat někoho může a taky nemusí mít povyšovací podtón.
Koukám, že nejen já, ale i Dai Terr by uvítal více konkrétnosti....
Na mou otázku matlamata ani Pandorra neodpověděly, tak se zeptám Tebe, Majkafo, když jsi tu.
Taky si vyjadřovala obavy o to, že jsem se ze situace nepoučila a že dělám dál něco špatně.
Prosím, co konkrétně podle Tebe bych měla dělat jinak a líp? Předem dík za odpověď. 
Vrátím se na začátek k té paní v popisu od Bloss.
Syn známého herce Ladislava Freje (69) Ladislav (33) trpí vážnou duševní chorobou. Dlouhé roky si lékaři mysleli, že nadějný herec trpí schizofrenií, ale před lety mu MUDr. Jiří Krombholz diagnostikoval schizoidní poruchu osobnosti. Nemoc mladého Freje tak ubíjela, že opustil herectví a uchýlil se do unhošťského stacionáře Slunce všem.
Pokud by paní mohla žít v některém stacionáři byla by šťastná, jak za zdmi v blázinci. Jenže míst je málo, takže koná nepovedené sebevraždy, aby se jí ulevilo na pár měsíců. Pud sebezáchovy u ní pracuje a proto ji našla Bloss usměvavou a vyrovnanou. Prožívala své hezčí období.
Jsem asi málo vzdělaná,ale jaký je rozdíl mesi soucitem a lítostí? Nikdy jsem to nepitvala, asi mi to uniklo......já to beru celkem v rovnítku.
Není tady