6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
amely napsal(a):
Mnoha inteligentním muům dělá problémy zařizovat běné věci.
Moná by Rosamundě pomohlo, kdybyste sem napsaly rady, jak tu brigádu v Praze hledat, jaké jsou tam třeba studentské agentury, pracovní agentury a tak.
To má amely svatou pravdu. Také jsem si vimla, e opravdu inteligentní mui neplýtvají zbytečně svými silami, u nich to není problém, to zařizování běných věcí, u nich je to etrnost, nevysilování se - to nezařizování, kdy to někdo udělá. Mnohokrát jsem si říkala, e by se mi měli stát vzorem.
Ty rady pro Rosamundu o brigádách bych sem psala, pokud bych si přála, aby svým synkům předvedla o kolik je ona, za pouití pouhé levé zadní schopnějí, ne oni. Protoe jinak je to JEJICH věc, o nic se neprosili a hádám, e sem ani nechodí.
Není tady
Mono je nechu riei jedným z príznakov - alebo sprievodných znakov - depresie, v tom prípade tu búime/búite do Ros nadarmo. A myslím, e toto nie je celkom . Druhá vec je, ako potom i, keď je depresia dlhodobejia a zasahuje aj iné, ak nie vetky, oblasti ivota.
Není tady
smazala jsem, u to bylo řečeno....
Upravil(a) Vladena (14. 5. 2011 9:30)
Není tady
¨Tak pár vcí bych jetě uvedla ráda na pravou míru: Munďák zatím normálně přenechává plat k pouití mě, v tomhle ohledu jsme jako normálně fungující rodina, take tak. Sorry za
Jinak jsem sice byla u doktorky, ale stejně se mi do práce vstává blbě, vůbec se mi tam nechce, tak musím vstávat o hodně dřív, abych to vůbec rozdýchala. Proto jsem se taky ty tři dny neozvala, páč jsem z toho byla odpoledne úplně grogy. Take se musím vypravit za psycholokou, doufám e u se mi uzdravila, páč bych to docela potřebovala, jak koza drbání.
Není tady
U třetí den je mi psychicky hodně patně. Propad jak blázen. Zase přemýlím o tom, e se rozejdu s Tonym. Nejhorí na tom vem je, e mi teď začalo zkoukové, musím se učit, ale jde to ztěka.
Není tady
Rosamunda napsal(a):
¨Tak pár vcí bych jetě uvedla ráda na pravou míru: Munďák zatím normálně přenechává plat k pouití mě, v tomhle ohledu jsme jako normálně fungující rodina, take tak. Sorry za
Jinak jsem sice byla u doktorky, ale stejně se mi do práce vstává blbě, vůbec se mi tam nechce, tak musím vstávat o hodně dřív, abych to vůbec rozdýchala. Proto jsem se taky ty tři dny neozvala, páč jsem z toho byla odpoledne úplně grogy. Take se musím vypravit za psycholokou, doufám e u se mi uzdravila, páč bych to docela potřebovala, jak koza drbání.
Rosamundo kam chodis do prace?Mozna si to tady psala a me to nejak uniklo.
Není tady
Vilemína napsal(a):
U třetí den je mi psychicky hodně patně. Propad jak blázen. Zase přemýlím o tom, e se rozejdu s Tonym. Nejhorí na tom vem je, e mi teď začalo zkoukové, musím se učit, ale jde to ztěka.
Vilemíno, Tvoje propady se s eleznou pravidelností projevují tak, e má chu někomu ublíit/ubliovat: buď svému okolí, nebo sama sobě. Měla by sis tenhle fakt uvědomit a naučit se s ním nějakým způsobem pracovat, aby Ti negativně neovlivňoval ivot.
MMCH myslím si, e stres ze zkoukového je spoutěč, který ten propad odstartoval ... uvidí, jak se Ti bude dařit.
Není tady
Kiara napsal(a):
Vilemína napsal(a):
Vilemíno, Tvoje propady se s eleznou pravidelností projevují tak, e má chu někomu ublíit/ubliovat: buď svému okolí, nebo sama sobě. Měla by sis tenhle fakt uvědomit a naučit se s ním nějakým způsobem pracovat, aby Ti negativně neovlivňoval ivot.
MMCH myslím si, e stres ze zkoukového je spoutěč, který ten propad odstartoval ... uvidí, jak se Ti bude dařit.
Kiaro, vystihla jsi to naprosto přesně. Zkoukové pro mě znamená skoro vdycky propad. Navíc jsem byla jetě od pondělí do čtvrtka se kolou v Berlíně. Propad jsem zaznamenala ve vlaku, nacvičovaly jsme s holkama něco na jednu zkouku a mně to vůbec nelo. Pak v pátek mně trhali zub moudrosti, teď mně bolí půlka tváře. Teď je to trochu lepí, vzala jsem si Neurol, rozptýlila jsem se u doučování. Zítra mám zase jógu a taky doučuju. Musím to nějak přeít a říct si, e bude líp.
Není tady
Vilemíno, jak je? Je to u lepí?
Ono zkoukové období je psychický nápor i pro zcela zdravého člověka.
Bohuel, ty jsi prostě v tomhle náchylnějí, kadá větí zátě u Tebe asi hrozí dalím depresibním propadem...
Pokud si dobře vzpomínám, tak bakalář u jsi, take Tě asi čekají 2 roky do Mgr., tedy 4 (nebo jen 3 ?) zkouková období + státnice.
Moná by bylo dobré s těmi propady kolem zkoukového počítat a domluvit se s doktorem na zvýení medikace v tu dobu... Aspoň e ví, z čeho ty propady pramení...
Jinak připomínám pravidlo č. 1 z knihy Jána Praka o depresi:
Při ataku deprese nedělejte ádná závaná rozhodnutí (rozchod s přítelem, změna zaměstnání, finanční transakce apod.) Odlote je na dobu, kdy vám bude líp a věci uvidíte reálně. V ataku deprese je reálně nevidíte, nemůete vidět...
Drím palce, a propad pomine...
Bloss,
ne není to lepí, je mi stejně blbě.
Bakalář sice jsem, teď jsem v navazujícím magisterském stupni, ve 2. semestru Mgr. Za tři čtvrtě roku mě čeká zkouka z německého jazyka na úrovni C1. Pokud tuto zkouku nedám, co je vysoká pravděpodobnost, budu si muset natáhnout studium.
Nevím, jak ostatní depresisti, ale já se nejhůř cítím večer. Třeba teď je mi opravdu mizerně. Tolik si přeju umřít. Jene jsem zbabělec, na sebevradu nemám, bojím se případných následků, tak se "modlím", a umřu ve spánku.
Psychiatr mi sníil jeden lék, páč mi způsobuje vysoký prolaktin. Do toho jsem začala brát antikoncepci a začalo zkoukové.
Rozchod s Tonym není dobrý nápad, ovem není to s ním tak růové, jak se ze začátku zdálo. Ano, je moc hodný, chápavý. Bohuel je straně uvázaný u hospodářství, začíná mi to vadit. To bych jetě překousla, ale nejhorí na něm je, e je přesvědčen, e spolu budeme mít dvě děti s věkovým rozestupem dvou let! To je naprosto nemoné!!! Nezvládám sebe, nato dvě děti. Tony je buď tak sobecký nebo si to nesrovná v hlavě, nevím, co si o tom myslet. Plánuje si to tak, e já dostuduju, ideálně za rok a pár dnů, a v září se vezmeme! Mám ho ráda, ale jestli si ho chci vzít, to fakt nevím. On je fakt přesvědčen, e spolu budeme ít celý ivot. Teď v srpnu se vdává jeho sestra, spousta lidí si myslelo, e se bude enit on, tak jim to vysvětlil a dodal, e on a tak za rok. Straně se bojím, e kdy si ho vezmu, tak pak budu litovat, na druhou stranu se bojím, e kdy se s ním rozejdu, budu litovat taky.
Není tady
Vilemíno, ve stavu, v jakém jsi, nic neře, nic nerozebírej, soustřeď se jen na naprosté banality (tedy kromě učení ) Nepřemýlej o vztahu s Tonym, protoe jsi ve stavu, e a se na to podívá z jaké chce stránky, uvidí jen samá negativa a marnost nad marnost
Není tady
Blossom jak te tedy leci lekari z deprese ? (nemam cas vsechno cist)
Není tady
Arcanum napsal(a):
Jei Arcanum,tak si ten čas bude muset najít...chudák Blossom..
Upravil(a) Revliba (24. 5. 2011 22:51)
Není tady
Kiara napsal(a):
Vilemíno, ve stavu, v jakém jsi, nic neře, nic nerozebírej, soustřeď se jen na naprosté banality (tedy kromě učení ) Nepřemýlej o vztahu s Tonym, protoe jsi ve stavu, e a se na to podívá z jaké chce stránky, uvidí jen samá negativa a marnost nad marnost
Kiara to napsala přesně.
Určitě to není tak, e Tony je sobecký. prostě Tě má rád a chce s Tebou ít. Ty má svou představu o ivotě, on svou. Nějak to musíte porovnat a prodiskutovat, ovem hlavně ne teď, kdy jsi v propadu.
Mrzí mě moc, e Tě deprese tak pořád trápí. Rozumím Ti, chápu, e se cítí tak, e i mylenky na sebevradu Tě napadají...
Ohledně té sebevrady, nevěděla jsem, jestli to sem na vlákno mám psát, je to velmi pochmurné téma. Ale teď jsem se rozhodla, e i přesto vám to sem napíu. Abyste si byli vichni, co to budete číst, nejen Vilemína,vědomi rizik a pokud mono, řeili depresi jinak.
V nemocnici jsem byla se spolupacienty, kteří tak z poloviny pokus o sebevradu za sebou měli. Pár z nich i opakovaný.
A chci vás jejich příběhy varovat. Ono toti sebevrada se dost často nepovede, a dotyčný ublíí hodně sobě i svému okolí, tak, e jsou z toho následky na celý ivot.
Začnu příběhem nejtragičtějím: Má spolupacientka, moc fajn, příjemná, hodná ena, doma manel a krásné malé děti. Při ataku deprese se pokusila o sebevradu tím, e vypila jakousi íravinu. Nebdu raděj líčit podrobnosti.
Kdy jsme se v nemocnici setkaly, ona tam byla u půl roku. Nemohla toti normálně jíst, kvůli zraněním, která si pokusem o sbevradu způsobila. Měla nosem zavedenou trubičku a do aludku, a tou se v určených intervalech musela "krmit" tekutou stravou. Ani mluvit moc nemohla. Čeká ji několik operací, kterými se jí budou pokouet rekonstruovat trávicí trakt. Kromě trvalých následků na těle se potýkala i s velkými potíemi psychickými, hlavně výčitkami svědomí. Manel se o děti staral sám, přiel o zaměstnání, take rodina měla jetě ke vemu i velké problémy finanční. Je mi této kamarádky moc líto, jak píu, moc fajn enská, jsme dosud v kontaktu. Moc na ni myslím.
Druhý příklad nepovedené sebevrady jsem popisovala na Duchovním fóru na vlákně Zvlátní pacientka na psychiatrii. Tato ena (podle jejích slov) spolykala přísluné práky, objemově jich prý bylo přes půl skleničky. Stejně nezemřela. Natěstí přeila bez trvalých následků. Take i po spolykání tolika práků se to můe "nepovést".
I kdy věrohodnost této paní není stoprocentní, vycházím pouze z jejího vyprávění.
Několik dalích spolupacientů svůj pokus o sebevradu také přeilo, bez fyzických následků. Ale způsobili si tím, a svému okolí, obrovské dalí následky na dui. Dál ili s dost velkými výčitkami svědomí, co se taky řeilo na psychoterapiích.
Muselo to být toti strané pro ty, kdo je nali a zachránili. Hrozný ok. V jednom případě to bohuel byl syn. Ten mámě poté řekl, e jí to nikdy v ivotě neodpustí. Kdykoli ta máma o tom v nemocnici mluvila, plakala. Říkali jsme jí a věřím tomu, e časem, a syn dospěje, ji pochopí, e to bylo způsobeno tou nemocí. Ale bohuel, ten záitek, kdy on mámu nael polomrtvou, to mu nikdo z hlavy do smrti nevymae...
Revliba napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Jei Arcanum,tak si ten čas bude muset najít...chudák Blossom..
Arcanum, fakt si to raděj přečti celé, jestli Tě to zajímá.
Ale abych nenechala Tvůj dotaz úplně nezodpovězený, maximálně to zestručním:
V akutní fázi je třeba brát antidepresiva. S pomocí lékařů najít ta, která Ti sednou (ono toti je to individuální a kadému zabírá něco jiného).
Kdy pomine fáze nejhorí, začít s psychoterapiemi a prací na sobě. Pochopit příčiny deprese a najít jiný ivotní styl, méně stresů.
I po návratu z nemocnice pokračovat v léčbě ambulantně, docházet k psychiatrovi a k psychologovi. K oběma cca 1* za měsíc. A brát samozřejmě antidepresiva jetě nějaký čas dál, asi půl roku po odeznění příznaků, ale detailně to určí psychiatr. Rozhodně léky nevysazovat z vlastní vůle.
Lékaři jsou zlatí (aspoň v mém případě) a odvedli velký kus práce, za co jim nepřestanu být vděčná. Ale samozřejmě - hodně toho musí člověk sám: Hlavně si to srovnat v hlavě, přeskupit ivotní priority a podle toho se zařídit - změnit svůj ivot.
Tolik asi k dotazu, jak se léčí z deprese.
Někteří lidé bohuel bojují s depresí dlouhodobě.
Jiným depresi způsobil nějaký vnějí problém, situace. K těm sama sebe řadím. A snad jako povzbuzující informaci k tomuto pochmurnému tématu - ji cca necelé 2 měsíce se cítím výborně. Prostě úplně normálně, dobře. Bez jediného propadu.
Přesto spolupracuji s doktory dál a dbám jejich rad a doporučení. Hlavně měním radikálně svůj ivotní styl. Zkraje jsem se té změny bála, nyní to vidím jako nejlepí cestu pro sebe a na původně obávané změny se nyní těím.
Na ve, čím jsem se v depresi trápila, se nalo po jejím odeznění řeení. Někdy i tak nečekaně snadné, zkrátka něco nečekaného mi nabídl i ivot sám, e bych tomu v časech deprese nikdy nevěřila.
Věřím, e za nějaký čas změny dokončím, můj ivot se tím změní a zklidní (u teď se hodně změnil a zklidnil,ale jetě to musím dotáhnout) a já budu moct vysadit antidepresiva. věřím, e budu pokračovat i pak ve svém ivotě stejně spokojeně, nebo dokonce spokojeněji, ne před mou depresí.
Zpětně depresi ve svém ivotě nevnímám jako nějakou katastrofu, nebo snad "lekci", ale jako jistý milník na své ivotní cestě. nebo moná lépe řečeno - křiovatku. Pobýt na té křiovatce (= proít depresi) bylo sice velmi nepříjemné a u bych to nechtěla opakovat, ale myslím, e mě to nasměrovalo správně.
Jsem a doufám e i nadále budu ve svém ivotě spokojená.
Diky Blossom.
Podelim se s Tebou o svuj postreh. Trochu z jineho uhlu.
Zkoumala jsem tuhle nemoc pred nekolika lety kdyz jsem do ni sama spadla.
Uz tenkrat jsem prisla na to,ze je to vyron nebo vyboj vseho co v sobe clovek doposud potlacoval.
Je to nemoc mysleni a prave proto jedine clovek sam za sebe je opet tim jedinym kdo sve mysleni muze a mel by zmenit.
Podle mne je to nerovnovaha mezi egem a dusi. Ego se vzpira dusi protoze si mysli ze je silnejsi ,ale je tomu prave naopak.
Rekla bych stejne jako ty ze je nutny pochopit pricinu a ta zacina v nasem vlastnim mysleni.
Mysleni je take to co meni zivotni styl kazdeho z nas.
Není tady
arcanum, nu ale o tom tady u dobrých 15 minut mluvíme
majkafa napsal(a):
arcanum, nu ale o tom tady u dobrých 15 minut mluvíme
O cem presne mluvite?
Není tady
No přece o tom, jak jsi to shrnula ty. Si dělá legraci? Nebo to myslí váně, ty své dotazy? Mi přijde, e si dělá legraci.
A taky jsi nepochopila slova klasika.
Upravil(a) majkafa (25. 5. 2011 10:35)
No zalezi na tom jak se to vezme.
Není tady
Arcanum napsal(a):
Proč si dělá legraci,kdy ti tady někdo věnuje svůj čas a energii?
Není tady
Arcanum napsal(a):
Diky Blossom.
Podelim se s Tebou o svuj postreh. Trochu z jineho uhlu.
Zkoumala jsem tuhle nemoc pred nekolika lety kdyz jsem do ni sama spadla.
Uz tenkrat jsem prisla na to,ze je to vyron nebo vyboj vseho co v sobe clovek doposud potlacoval.
Je to nemoc mysleni a prave proto jedine clovek sam za sebe je opet tim jedinym kdo sve mysleni muze a mel by zmenit.
Podle mne je to nerovnovaha mezi egem a dusi. Ego se vzpira dusi protoze si mysli ze je silnejsi ,ale je tomu prave naopak.
Rekla bych stejne jako ty ze je nutny pochopit pricinu a ta zacina v nasem vlastnim mysleni.
Mysleni je take to co meni zivotni styl kazdeho z nas.
Dík za Tvůj úhel pohledu, Arcanum. nemyslím si, e by sis dělala legraci.
Já to vak takto nevidím, a s větami, co jsem v Tvém příspěvku vytučnila, se neztotoňuji.
S čím naopak souhlasím na 1000 % je to, e deprese je příleitost, či pobídka ke změně vlastního mylení a e ivotní styl si musí kadý z nás změnit sám, to za něj nikdo jiný neudělá, ani sebelepí doktoři.
Píe o egu a dui...takto já to u sebe nevnímám.
Já to vidím spí na souběh genetických dispozicí a prostě určitého vrozenému sklonu k úzkostnosti, + dlouhodobého pracovního vypětí s málem odpočinku + spoutěcího mechanismu ("poslední kapky") , čím u mě byla proitá těká autohavárie.
Ve svém nitru nevnímám ádný rozpor mezi egem a duí, ani před depresí, ani teď.
Nemám pocit, e bych něco v sobě potlačovala, dřív, nebo teď.
Vlastně jednu věc jo - na radu doktorů v sobě teď potlačuju, nebo spí lépe řečeno koriguju svůj velmi aktivní přístu k ivotu a vědomě a cíleně přináím nyní do svého ivota i odpočinek pasivní.
V podstatě mi bylo lékaři doporučeno, a se naučím se taky občas trochu válet a flákat, co u mi docela začíná jít. Dřív mi to přilo jen jako ztráta času.
Upravil(a) Blossom (25. 5. 2011 11:02)
Blossom napsal(a):
Jiným depresi způsobil nějaký vnějí problém, situace.
Ano,ale........ "jak nahore,tak dole,jak vne tak uvnitr" .
Uhel pohledu na vnejsi situaci je ovlivnen vnitrnim nastavenim. (mysleni cloveka ovlivneny mnoha faktory)
Souhlasis?
A co a to klasik majkafa?
Není tady
Revliba napsal(a):
Arcanum napsal(a):
Proč si dělá legraci,kdy ti tady někdo věnuje svůj čas a energii?
Revlibo,protoze pisu ze zalezi na tom jak se to vezme. Jak to vemes ted ty zalezi take jen na tobe.
Není tady
Arcanum napsal(a):
Blossom napsal(a):
Jiným depresi způsobil nějaký vnějí problém, situace.
Ano,ale........ "jak nahore,tak dole,jak vne tak uvnitr" .
Uhel pohledu na vnejsi situaci je ovlivnen vnitrnim nastavenim. (mysleni cloveka ovlivneny mnoha faktory)
Souhlasis?
A co a to klasik majkafa?
Ano, tentokrát s tebou v jistém slova smyslu souhlasím, s tím, co jsem vytučnila.
To vnitřní nastavení je právě třeba ta geneticky v naem rodě daná úzkostnost. Plus se mi k tomu prý nasčítala únava z 12 let podnikatelských stresů ohledně firmy se zaměstnanci, kterou vedu.
V tom já spatřuji to vnitřní nastavení.
Vnějí situace k tomu přispěla - v zimě jsme měli velmi málo zakázek, vypadalo to, e finančně jako firma nedoijem léta, prostě jsem měla velké obavy o budoucnost. A k tomu jsem proila tu havárku.
No, a spirála deprese se rozjela....
(Ačkoli se mé tehdejí úvahy ukázaly jako zbytečně katastrofické - mimosezónní propad objednávek jsme nakonec přestáli dobře. Zákon schválnosti - jen co jsem odjela do nemocnice, navalilo se objednávek tolik, e jsme je museli odmítat...)
Upravil(a) Blossom (25. 5. 2011 10:55)