Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#151 12. 5. 2011 13:25

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Re: Postřehy z nemocnice - léčba deprese a úzkostí

amely napsal(a):

Mnoha inteligentním mužům dělá problémy zařizovat běžné věci.

Možná by Rosamundě pomohlo, kdybyste sem napsaly rady, jak tu brigádu v Praze hledat, jaké jsou tam třeba studentské agentury, pracovní agentury a tak.

To mᚠamely svatou pravdu. Také jsem si všimla, že opravdu inteligentní muži neplýtvají zbytečně svými silami, u nich to není problém, to zařizování běžných věcí, u nich je to šetrnost, nevysilování se - to nezařizování, když to někdo udělá. Mnohokrát jsem si říkala, že by se mi měli stát vzorem.
Ty rady pro Rosamundu o brigádách bych sem psala, pokud bych si přála, aby svým synkům předvedla o kolik je ona, za použití pouhé levé zadní schopnější, než oni. Protože jinak je to JEJICH věc, o nic se neprosili a hádám, že sem ani nechodí.

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#152 13. 5. 2011 18:39

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Možno je nechu rieši jedným z príznakov - alebo sprievodných znakov - depresie, v tom prípade tu búšime/búšite do Ros nadarmo. A myslím, že toto nie je celkom offtopic . Druhá vec je, ako potom ži, keď je depresia dlhodobejšia a zasahuje aj iné, ak nie všetky, oblasti života. grater kapitulation

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#153 14. 5. 2011 9:20

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

smazala jsem, už to bylo řečeno....

Upravil(a) Vladena (14. 5. 2011 9:30)

Není tady

#154 15. 5. 2011 21:12

Rosamunda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

¨Tak pár vcí bych ještě uvedla ráda na pravou míru: Munďák zatím normálně přenechává plat k použití mě, v tomhle ohledu jsme jako normálně fungující rodina, takže tak. Sorry za offtopic
Jinak jsem sice byla u doktorky, ale stejně se mi do práce vstává blbě, vůbec se mi tam nechce, tak musím vstávat o hodně dřív, abych to vůbec rozdýchala. Proto jsem se taky ty tři dny neozvala, páč jsem z toho byla odpoledne úplně grogy. Takže se musím vypravit za psycholožkou, doufám že už se mi uzdravila, páč bych to docela potřebovala, jak koza drbání.

Out from the dark into the light !

Není tady

#155 22. 5. 2011 12:24

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Už třetí den je mi psychicky hodně špatně. Propad jak blázen. Zase přemýšlím o tom, že se rozejdu s Tonym. Nejhorší na tom všem je, že mi teď začalo zkouškové, musím se učit, ale jde to ztěžka.

Není tady

#156 22. 5. 2011 13:47

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Rosamunda napsal(a):

¨Tak pár vcí bych ještě uvedla ráda na pravou míru: Munďák zatím normálně přenechává plat k použití mě, v tomhle ohledu jsme jako normálně fungující rodina, takže tak. Sorry za offtopic
Jinak jsem sice byla u doktorky, ale stejně se mi do práce vstává blbě, vůbec se mi tam nechce, tak musím vstávat o hodně dřív, abych to vůbec rozdýchala. Proto jsem se taky ty tři dny neozvala, páč jsem z toho byla odpoledne úplně grogy. Takže se musím vypravit za psycholožkou, doufám že už se mi uzdravila, páč bych to docela potřebovala, jak koza drbání.

Rosamundo kam chodis do prace?Mozna si to tady psala a me to nejak uniklo.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#157 22. 5. 2011 14:38

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Vilemína napsal(a):

Už třetí den je mi psychicky hodně špatně. Propad jak blázen. Zase přemýšlím o tom, že se rozejdu s Tonym. Nejhorší na tom všem je, že mi teď začalo zkouškové, musím se učit, ale jde to ztěžka.

Vilemíno, Tvoje propady se s železnou pravidelností projevují tak, že mᚠchu někomu ublížit/ubližovat: buď svému okolí, nebo sama sobě. Měla by sis tenhle fakt uvědomit a naučit se s ním nějakým způsobem pracovat, aby Ti negativně neovlivňoval život.
MMCH myslím si, že stres ze zkouškového je spouštěč, který ten propad odstartoval ... uvidíš, jak se Ti bude dařit.

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#158 22. 5. 2011 18:01

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Kiara napsal(a):

Vilemína napsal(a):

Vilemíno, Tvoje propady se s železnou pravidelností projevují tak, že mᚠchu někomu ublížit/ubližovat: buď svému okolí, nebo sama sobě. Měla by sis tenhle fakt uvědomit a naučit se s ním nějakým způsobem pracovat, aby Ti negativně neovlivňoval život.
MMCH myslím si, že stres ze zkouškového je spouštěč, který ten propad odstartoval ... uvidíš, jak se Ti bude dařit.

Kiaro, vystihla jsi to naprosto přesně. Zkouškové pro mě znamená skoro vždycky propad. Navíc jsem byla ještě od pondělí do čtvrtka se školou v Berlíně. Propad jsem zaznamenala ve vlaku, nacvičovaly jsme s holkama něco na jednu zkoušku a mně to vůbec nešlo. Pak v pátek mně trhali zub moudrosti, teď mně bolí půlka tváře. Teď je to trochu lepší, vzala jsem si Neurol, rozptýlila jsem se u doučování. Zítra mám zase jógu a taky doučuju. Musím to nějak přežít a říct si, že bude líp.

Není tady

#159 24. 5. 2011 12:10

Blossom
Host

Vilemíno, jak je? Je to už lepší?

Ono zkouškové období je psychický nápor i pro zcela zdravého člověka.
Bohužel, ty jsi prostě v tomhle náchylnější, každá větší zátěž u Tebe asi hrozí dalším depresibním propadem... sad pussa
Pokud si dobře vzpomínám, tak bakalář už jsi, takže Tě asi čekají 2 roky do Mgr., tedy 4 (nebo jen 3 ?) zkoušková období + státnice.
Možná by bylo dobré s těmi propady kolem zkouškového počítat a domluvit se s doktorem na zvýšení medikace v tu dobu... Aspoň že víš, z čeho ty propady pramení...

Jinak připomínám pravidlo č. 1 z knihy Jána Praška o depresi:
Při ataku deprese nedělejte žádná závažná rozhodnutí (rozchod s přítelem, změna zaměstnání, finanční transakce apod.) Odložte je na dobu, kdy vám bude líp a věci uvidíte reálně. V ataku deprese je reálně nevidíte, nemůžete vidět...
Držím palce, a propad pomine... pussa

#160 24. 5. 2011 21:09

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Bloss,
ne není to lepší, je mi stejně blbě.
Bakalář sice jsem, teď jsem v navazujícím magisterském stupni, ve 2. semestru Mgr. Za tři čtvrtě roku mě čeká zkouška z německého jazyka na úrovni C1. Pokud tuto zkoušku nedám, což je vysoká pravděpodobnost, budu si muset natáhnout studium.
Nevím, jak ostatní depresisti, ale já se nejhůř cítím večer. Třeba teď je mi opravdu mizerně. Tolik si přeju umřít. Jenže jsem zbabělec, na sebevraždu nemám, bojím se případných následků, tak se "modlím", a umřu ve spánku.
Psychiatr mi snížil jeden lék, páč mi způsobuje vysoký prolaktin. Do toho jsem začala brát antikoncepci a začalo zkouškové.
Rozchod s Tonym není dobrý nápad, ovšem není to s ním tak růžové, jak se ze začátku zdálo. Ano, je moc hodný, chápavý. Bohužel je strašně uvázaný u hospodářství, začíná mi to vadit. To bych ještě překousla, ale nejhorší na něm je, že je přesvědčen, že spolu budeme mít dvě děti s věkovým rozestupem dvou let! To je naprosto nemožné!!! Nezvládám sebe, natož dvě děti. Tony je buď tak sobecký nebo si to nesrovná v hlavě, nevím, co si o tom myslet. Plánuje si to tak, že já dostuduju, ideálně za rok a pár dnů, a v září se vezmeme! Mám ho ráda, ale jestli si ho chci vzít, to fakt nevím. On je fakt přesvědčen, že spolu budeme žít celý život. Teď v srpnu se vdává jeho sestra, spousta lidí si myslelo, že se bude ženit on, tak jim to vysvětlil a dodal, že on až tak za rok. Strašně se bojím, že když si ho vezmu, tak pak budu litovat, na druhou stranu se bojím, že když se s ním rozejdu, budu litovat taky.

Není tady

#161 24. 5. 2011 21:21

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Vilemíno, ve stavu, v jakém jsi, nic neřeš, nic nerozebírej, soustřeď se jen na naprosté banality (tedy kromě učení smile) Nepřemýšlej o vztahu s Tonym, protože jsi ve stavu, že a se na to podívᚠz jaké chceš stránky, uvidíš jen samá negativa a marnost nad marnost hmm

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#162 24. 5. 2011 22:07

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Na druhem brehu a tady

Blossom jak te tedy leci lekari z deprese ? (nemam cas vsechno cist)

Kde sidli strach ,tam neni misto pro soucit,
protoze strach je postaveny na nelasce a odporu.
Nemame strach kdyz nekoho a neco milujeme,
mame strach pouze kdyz nemilujeme.   

Není tady

#163 24. 5. 2011 22:50

Revliba
♥♥♥♥♥♥-

Arcanum napsal(a):

Ježiš Arcanum,tak si ten čas budeš muset najít...chudák Blossom..

Upravil(a) Revliba (24. 5. 2011 22:51)

Není tady

#164 25. 5. 2011 9:24

Blossom
Host

Kiara napsal(a):

Vilemíno, ve stavu, v jakém jsi, nic neřeš, nic nerozebírej, soustřeď se jen na naprosté banality (tedy kromě učení smile) Nepřemýšlej o vztahu s Tonym, protože jsi ve stavu, že a se na to podívᚠz jaké chceš stránky, uvidíš jen samá negativa a marnost nad marnost hmm

godlike  Kiara to napsala přesně. stolt
Určitě to není tak, že Tony je sobecký. prostě Tě má rád a chce s Tebou žít. Ty mᚠsvou představu o životě, on svou. Nějak to musíte porovnat a prodiskutovat, ovšem hlavně ne teď, když jsi v propadu.

Mrzí mě moc, že Tě deprese tak pořád trápí. pussa Rozumím Ti, chápu, že se cítíš tak, že i myšlenky na sebevraždu Tě napadají...

Ohledně té sebevraždy, nevěděla jsem, jestli to sem na vlákno mám psát, je to velmi pochmurné téma. Ale teď jsem se rozhodla, že i přesto vám to sem napíšu. Abyste si byli všichni, co to budete číst, nejen Vilemína,vědomi rizik a pokud možno, řešili depresi jinak.

V nemocnici jsem byla se spolupacienty, kteří tak z poloviny pokus o sebevraždu za sebou měli. Pár z nich i opakovaný.

A chci vás jejich příběhy varovat. Ono totiž sebevražda se dost často nepovede, a dotyčný ublíží hodně sobě i svému okolí, tak, že jsou z toho následky na celý život.

Začnu příběhem nejtragičtějším: Má spolupacientka, moc fajn, příjemná, hodná  žena, doma manžel a krásné malé děti. Při ataku deprese se pokusila o sebevraždu tím, že vypila jakousi žíravinu. Nebdu raděj líčit podrobnosti.
Když jsme se v nemocnici setkaly, ona tam byla už půl roku. Nemohla totiž normálně jíst, kvůli zraněním, která si pokusem o sbevraždu způsobila. Měla nosem zavedenou trubičku až do žaludku, a tou se v určených intervalech musela "krmit" tekutou stravou. Ani  mluvit moc nemohla. Čeká ji několik operací, kterými se jí budou pokoušet rekonstruovat trávicí trakt. Kromě trvalých následků na těle se potýkala i s velkými potížemi psychickými, hlavně výčitkami svědomí. Manžel se o děti staral sám, přišel o zaměstnání, takže rodina měla ještě ke všemu i velké problémy finanční. Je mi této kamarádky moc líto, jak píšu, moc fajn ženská, jsme dosud v kontaktu. Moc na ni myslím.

Druhý příklad nepovedené sebevraždy jsem popisovala na Duchovním fóru na vlákně Zvláštní pacientka na psychiatrii. Tato žena (podle jejích slov) spolykala příslušné prášky, objemově jich prý bylo přes půl skleničky. Stejně nezemřela. Naštěstí přežila bez trvalých následků. Takže i po spolykání tolika prášků se to může "nepovést".
I když věrohodnost této paní není stoprocentní, vycházím pouze z jejího vyprávění.

Několik dalších spolupacientů svůj pokus o sebevraždu také přežilo, bez fyzických následků. Ale způsobili si tím, a svému okolí, obrovské další následky na duši. Dál žili s dost velkými výčitkami svědomí, což se taky řešilo na psychoterapiích.
Muselo to být totiž strašné pro ty, kdo je našli a zachránili. Hrozný šok. V jednom případě to bohužel byl syn. Ten mámě poté řekl, že jí to nikdy v životě neodpustí. Kdykoli ta máma o tom v nemocnici mluvila, plakala. Říkali jsme jí a věřím tomu, že časem, až syn dospěje, ji pochopí, že to bylo způsobeno tou nemocí. Ale bohužel, ten zážitek, kdy on mámu našel polomrtvou, to mu nikdo z hlavy do smrti nevymaže... sad

#165 25. 5. 2011 9:46

Blossom
Host

Revliba napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Ježiš Arcanum,tak si ten čas budeš muset najít...chudák Blossom..

Arcanum, fakt si to raděj přečti celé, jestli Tě to zajímá. stolt

Ale abych nenechala Tvůj dotaz úplně nezodpovězený, maximálně to zestručním:
V akutní fázi je třeba brát antidepresiva. S pomocí lékařů najít ta, která Ti sednou (ono totiž je to individuální a každému zabírá něco jiného).
Když pomine fáze nejhorší, začít s psychoterapiemi a prací na sobě. Pochopit příčiny deprese a najít jiný životní styl, méně stresů.

I po návratu z nemocnice pokračovat v léčbě ambulantně, docházet k psychiatrovi a k psychologovi. K oběma cca 1* za měsíc. A brát samozřejmě antidepresiva ještě nějaký čas dál, asi půl roku po odeznění příznaků, ale detailně to určí psychiatr. Rozhodně léky nevysazovat z vlastní vůle.
Lékaři jsou zlatí (aspoň v mém případě) a odvedli velký kus práce, za což jim nepřestanu být vděčná. Ale samozřejmě - hodně toho musí člověk sám: Hlavně si to srovnat v hlavě, přeskupit životní priority a podle toho se zařídit - změnit svůj život.
Tolik asi k dotazu, jak se léčí z deprese. stolt

Někteří lidé bohužel bojují s depresí dlouhodobě.
Jiným depresi způsobil nějaký vnější problém, situace. K těm sama sebe řadím. A snad jako povzbuzující informaci k tomuto pochmurnému tématu - již cca necelé 2 měsíce se cítím výborně. Prostě úplně normálně, dobře. Bez jediného propadu.
Přesto spolupracuji s doktory dál a dbám jejich rad a doporučení. Hlavně měním radikálně svůj životní styl. Zkraje jsem se té změny bála, nyní to vidím jako nejlepší cestu pro sebe a na původně obávané změny se nyní těším.

Na vše, čím jsem se v depresi trápila, se našlo po jejím odeznění řešení. Někdy i tak nečekaně snadné, zkrátka něco nečekaného mi nabídl i život sám, že bych tomu v časech deprese nikdy nevěřila
.
Věřím, že za nějaký čas změny dokončím, můj život se tím změní a zklidní (už teď se hodně změnil a zklidnil,ale ještě to musím dotáhnout) a já budu moct vysadit antidepresiva. věřím, že budu pokračovat i pak ve svém životě stejně spokojeně, nebo dokonce spokojeněji, než před mou depresí.
Zpětně depresi ve svém životě nevnímám jako nějakou katastrofu, nebo snad "lekci", ale jako jistý milník na své životní cestě. nebo možná lépe řečeno - křižovatku. Pobýt na té křižovatce (= prožít depresi) bylo sice velmi nepříjemné a už bych to nechtěla opakovat, ale myslím, že mě to nasměrovalo správně.
Jsem a doufám že i nadále budu ve svém životě spokojená
. smile

#166 25. 5. 2011 10:20

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

Diky Blossom.

Podelim se s Tebou o svuj postreh. Trochu z jineho uhlu.

Zkoumala jsem tuhle nemoc pred nekolika lety kdyz jsem do ni sama spadla.
Uz tenkrat jsem prisla na to,ze je to vyron nebo vyboj vseho co v sobe clovek doposud potlacoval.
Je to nemoc mysleni a prave proto jedine clovek sam za sebe je opet tim jedinym kdo sve mysleni muze a mel by zmenit.
Podle mne je to nerovnovaha mezi egem a dusi. Ego se vzpira dusi protoze si mysli ze je silnejsi ,ale je tomu prave naopak.

Rekla bych stejne jako ty ze je nutny pochopit pricinu a ta zacina v nasem vlastnim mysleni.
Mysleni je take to co meni zivotni styl kazdeho z nas.  smile

Není tady

#167 25. 5. 2011 10:22

majkafa
Host

arcanum, nu ale o tom tady už dobrých 15 minut mluvíme big_smile

#168 25. 5. 2011 10:28

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

arcanum, nu ale o tom tady už dobrých 15 minut mluvíme big_smile

O cem presne mluvite?

Není tady

#169 25. 5. 2011 10:34

majkafa
Host

No přece o tom, jak jsi to shrnula ty. Si dělᚠlegraci? Nebo to myslíš vážně, ty své dotazy? Mi přijde, že si dělᚠlegraci.
A taky jsi nepochopila slova klasika. smile

Upravil(a) majkafa (25. 5. 2011 10:35)

#170 25. 5. 2011 10:37

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

No zalezi na tom jak se to vezme. big_smile

Není tady

#171 25. 5. 2011 10:40

Revliba
♥♥♥♥♥♥-

Arcanum napsal(a):

Proč si dělᚠlegraci,když ti tady někdo věnuje svůj čas a energii?

Není tady

#172 25. 5. 2011 10:40

Blossom
Host

Arcanum napsal(a):

Diky Blossom.

Podelim se s Tebou o svuj postreh. Trochu z jineho uhlu.

Zkoumala jsem tuhle nemoc pred nekolika lety kdyz jsem do ni sama spadla.
Uz tenkrat jsem prisla na to,ze je to vyron nebo vyboj vseho co v sobe clovek doposud potlacoval.
Je to nemoc mysleni a prave proto jedine clovek sam za sebe je opet tim jedinym kdo sve mysleni muze a mel by zmenit.
Podle mne je to nerovnovaha mezi egem a dusi. Ego se vzpira dusi protoze si mysli ze je silnejsi ,ale je tomu prave naopak.

Rekla bych stejne jako ty ze je nutny pochopit pricinu a ta zacina v nasem vlastnim mysleni.
Mysleni je take to co meni zivotni styl kazdeho z nas.  smile

Dík za Tvůj úhel pohledu, Arcanum. nemyslím si, že by sis dělala legraci.
Já to však takto nevidím, a s větami, co jsem v Tvém příspěvku vytučnila, se neztotožňuji.

S čím naopak souhlasím na 1000 % je to, že deprese je příležitost, či pobídka ke změně vlastního myšlení a že životní styl si musí každý z nás změnit sám, to za něj nikdo jiný neudělá, ani sebelepší doktoři.

Píšeš o egu a duši...takto já to u sebe nevnímám.
Já to vidím spíš na souběh genetických dispozicí a prostě určitého vrozenému sklonu k úzkostnosti, +  dlouhodobého pracovního vypětí s málem odpočinku + spouštěcího mechanismu ("poslední kapky") , čímž u mě byla prožitá těžká autohavárie.
Ve svém nitru nevnímám žádný rozpor mezi egem a duší, ani před depresí, ani teď.

Nemám pocit, že bych něco v sobě potlačovala, dřív, nebo teď.
Vlastně jednu věc jo - na radu doktorů v sobě teď potlačuju, nebo spíš lépe řečeno koriguju svůj velmi aktivní přístu k životu a vědomě a cíleně přináším nyní do svého života i odpočinek pasivní.
V podstatě mi bylo lékaři doporučeno, a se naučím se taky občas trochu válet a flákat, což už mi docela začíná jít. wink big_smile  Dřív mi to přišlo jen jako ztráta času.

Upravil(a) Blossom (25. 5. 2011 11:02)

#173 25. 5. 2011 10:44

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Jiným depresi způsobil nějaký vnější problém, situace.

Ano,ale........ "jak nahore,tak dole,jak vne tak uvnitr" .   
Uhel pohledu na vnejsi situaci je ovlivnen vnitrnim nastavenim. (mysleni cloveka ovlivneny mnoha faktory) 
Souhlasis?

A co a to klasik majkafa?

Není tady

#174 25. 5. 2011 10:46

Arcanum
♥♥♥♥♥♥-

Revliba napsal(a):

Arcanum napsal(a):

Proč si dělᚠlegraci,když ti tady někdo věnuje svůj čas a energii?

Revlibo,protoze pisu ze zalezi na tom jak se to vezme. Jak to vemes ted ty zalezi take jen na tobe.

Není tady

#175 25. 5. 2011 10:54

Blossom
Host

Arcanum napsal(a):

Blossom napsal(a):

Jiným depresi způsobil nějaký vnější problém, situace.

Ano,ale........ "jak nahore,tak dole,jak vne tak uvnitr" .   
Uhel pohledu na vnejsi situaci je ovlivnen vnitrnim nastavenim. (mysleni cloveka ovlivneny mnoha faktory) 
Souhlasis?

A co a to klasik majkafa?

Ano, tentokrát s tebou v jistém slova smyslu souhlasím, s tím, co jsem vytučnila.

To vnitřní nastavení je právě třeba ta  geneticky v našem rodě daná úzkostnost. Plus se mi k tomu prý nasčítala únava z  12 let podnikatelských stresů ohledně firmy se zaměstnanci, kterou vedu.
V tom já spatřuji to vnitřní nastavení.

Vnější situace k tomu přispěla - v zimě jsme měli velmi málo zakázek, vypadalo to, že finančně jako firma nedožijem léta, prostě jsem měla velké obavy o budoucnost. A k tomu jsem prožila tu havárku.
No, a spirála deprese se rozjela.... sad

(Ačkoli se mé tehdejší úvahy ukázaly jako zbytečně katastrofické - mimosezónní propad objednávek jsme nakonec přestáli dobře. Zákon schválnosti - jen co jsem odjela do nemocnice, navalilo se objednávek tolik, že jsme je museli odmítat...)

Upravil(a) Blossom (25. 5. 2011 10:55)

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí