|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Nene - o malé důchodové reformě.
Není tady
Nedovdu posoudit, zda malá důchodová je spravedlivá nebo ne. Nicméně ústavní soudci rozhodli, tak jak rozhodli.
Není tady

Kuty napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Kuty musíš jít do generální stávky.
Bohudík já nejsem zaměstnanec.
Ale jinak od tebe zrovna jsem čekala trochu jinou - duchaplnější odpověď.Žádná stávka nebude,všichni mají plnou hlavu cigánů,jo,udělali to zase velmi chytře-tak,aby stávky nebyly,tiše,potichounku...
kuty, naprosto souhlasim.Cikani jsou naprosto marginalni zalezitost. Co je dulezite, jde mimo: korupce, zakony.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Judyna napsal(a):
Petře, o tom, že je reforma nespravedlivá, mi nemusí nikdo říkat. Nebo si opravdu myslíš, že všichni berou kolem 30 000 měsíčně? Ostatním se to totiž nevyplatí. Ale těm, kteří to využijí, to my ostatní vše zaplatíme zvýšenými daněmi. Ale to je pořád dokola. Určitě to víš taky. Jenom to nechceš přiznat. Tak, jak ses před časem zaslepeně zastával superhrubé mzdy...
Judyno nějak si nevzpomínám, že bych obhajoval superhrubou mzdu. Myslím, že jsi to trochu popletla. Nespravedlivé reformy- předvolební rétorika. Nevím proč se rozčiluješ, přece po příštích volbách všechny reformy společně s komunisty zrušíte. I nyní jsou různé nespravedlnosti. Myslíš že je spravedlivé, abych ze svých daní dotoval třeba stravenky státním zaměstnancům?
Superhrubou mzdu jsi obhajoval velice, tvrdil jsi (nebo papouškoval Topolánka, nevím), jak je pro všechny výhodná. I když už tenkrát odborníci tvrdili opak.
S těmi stravenkami se to má tak, že jsou výhodné i pro podnikatele, proto je tolik lidí proti jejich zrušení. Nejsou to zdaleka jen zaměstnanci.
A tou deformou - píšeš, že je to dobrovolné. Ano. Ti, co se pro ni dobrovolně rozhodnou, tak my jim to povinně zaplatíme.
Není tady
Judyno, superhrubou mzdu jsem NIKDY neobhajoval. Nevidím jedinou výhodu stravenek pro podnikatele. Pro státní zaměstnance ano. Co pořád lamentuješ s deformou. Tu přece zrušíte, společně s komunisty, nebo snad ne?
Není tady
Petře, ty opravdu nevíš, že stravenky jsou výhodné i pro zaměstnavatele?Vždyť to je výdaj, který se nedaní a neodvádí se z něj pojistné.
Tady to máš přehledně, když to nevíš. http://www.firemnifinance.cz/zamestnanc … tnavatele/
Není tady
Petr100 napsal(a):
Judyno, superhrubou mzdu jsem NIKDY neobhajoval. Nevidím jedinou výhodu stravenek pro podnikatele. Pro státní zaměstnance ano. Co pořád lamentuješ s deformou. Tu přece zrušíte, společně s komunisty, nebo snad ne?
Proč by měly být stravenky výhodné jen pro st.zaměstnance?Jsou výhodné i pro zaměstance soukr.firem.Jsou to pro ně peníze navíc,např.1200,-Kč/měs mít a nemít je trošku poznat,nemyslíš?
Nebo snad,že by byla možnost jak tuto sumu by firma jinak mohla tomu zamětnanci dát,když ne ve stravenkách.
A jakmile budou zrušeny stravenky,padne s tím na hubu i mnoho restaurací,kde je plno převážně jen přes poledne.Tito lidé půjdou na pracák,stát bude muset cvakat podpory a soc.dávky,no fakt se ušetří

Není tady
Petře100,sleduješ,začínáme být v přesile:reta:
Upravil(a) Kuty (20. 9. 2011 15:06)
Není tady

Mě na tom nejvíc baví ten argument, že lidi bez stravenek přestanou chodit na oběd ... se stravenkama jo a s hotovostí stravenky nahrazující (viz navrhovaný daňový paušál) ne?
Ono jde především o lobby producentů stravenek, kteří nám jako zaměstnavatelům k hodnotě stravenek připočítávají cca 5% provize (což dále navyšuje náklad zaměstnavatele, aniž by o tom měl zaměstnanec páru) a restauracím vyplácí cca 90% z hodnoty každé stravenky ... to se to pak na stravenkách pěkně rejžuje, že? A je dobré zjistit si též, kdo jsou skuteční majitelé těchto "stravenkových" firem ... člověk se velmi rychle dobere k tomu, že se jedná o dobré kámoše členů vedení jak ČSSD, tak ODS ... a jsme doma, proč se kolem toho tak řve, zatímco jiné a možná podstatnější aspekty daňové reformy nikoho zas až tak neberou ...
Upravil(a) Míša Kulička (20. 9. 2011 16:10)
Není tady
Kuty napsal(a):
Kuty socanky zde byly v přesile odjakživa o to je to krásnější. Je jen velmi málo spřízněných duší se mnou. Ale neva. Jak je to se stravenkami tě vysvětlila Míša. Jednou bylo někde psáno, že zisk stravenkových firem je cca 7 miliard. Za nic! Proč by měly padnout na hubu restaurace, kdyby se zrušily stravenky? Zaměstnanci přestanou jíst? Dnes je to již stejně zbytečná debata, stravenky zůstanou. Já chci také stravenky!!! 
Pro Judynu. Nikdy jsem neobhajoval superhrubou mzdu v tomto provedení. Obhajoval jsem celkové mzdové náklady uvedené na výplatní pásce a tak jsem to také dělal. A bylo velké divení.
Není tady
Holky teď máte šanci, tak se připojte, ať je vás víc.
Davy revolucionářů chtějí svhrnout Nečase.
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/208730.aspx
Není tady
Petr100 napsal(a):
Kuty napsal(a):
Kuty socanky zde byly v přesile odjakživa o to je to krásnější. Je jen velmi málo spřízněných duší se mnou. Ale neva. Jak je to se stravenkami tě vysvětlila Míša. Jednou bylo někde psáno, že zisk stravenkových firem je cca 7 miliard. Za nic! Proč by měly padnout na hubu restaurace, kdyby se zrušily stravenky? Zaměstnanci přestanou jíst? Dnes je to již stejně zbytečná debata, stravenky zůstanou. Já chci také stravenky!!!
Pro Judynu. Nikdy jsem neobhajoval superhrubou mzdu v tomto provedení. Obhajoval jsem celkové mzdové náklady uvedené na výplatní pásce a tak jsem to také dělal. A bylo velké divení.
Já taky. Ale to radši si koupím suchý rohlík než poslouchat nějakýho kreténa šéfa:D
Jo a stravenky nezruší?
Hele Petře,mě to nechává zcela v klidu,že na tom mají 7 miliard,kdo umí ten umí,kdo neumí,ten čumí,však to dobře znáš taky. Všichni se balíkujou na těch co jsou ochotní klopit,např.takové automobilky,atd.,atd.Že?
Upravil(a) Kuty (20. 9. 2011 17:55)
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Mě na tom nejvíc baví ten argument, že lidi bez stravenek přestanou chodit na oběd ... se stravenkama jo a s hotovostí stravenky nahrazující (viz navrhovaný daňový paušál) ne?
Ono jde především o lobby producentů stravenek, kteří nám jako zaměstnavatelům k hodnotě stravenek připočítávají cca 5% provize (což dále navyšuje náklad zaměstnavatele, aniž by o tom měl zaměstnanec páru) a restauracím vyplácí cca 90% z hodnoty každé stravenky ... to se to pak na stravenkách pěkně rejžuje, že? A je dobré zjistit si též, kdo jsou skuteční majitelé těchto "stravenkových" firem ... člověk se velmi rychle dobere k tomu, že se jedná o dobré kámoše členů vedení jak ČSSD, tak ODS ... a jsme doma, proč se kolem toho tak řve, zatímco jiné a možná podstatnější aspekty daňové reformy nikoho zas až tak neberou ...
No mě jako zaměstance by to vůbec nezajímalo,když dělám pro firmu,tak ta na mě vlastně vydělává taky.
Ale jinak ano,je to vedlejší nepodstatný aspekt,zrovna jako cikáni,nicméně tady se dokážu vcítit do zaměstnanců a zastat se jich v tom smyslu,že by jim zase bylo ubráno.Firmy,co na tom vydělávají,jsou mi u (_._)
Není tady
Kuty napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Proč by měly být stravenky výhodné jen pro st.zaměstnance?Jsou výhodné i pro zaměstance soukr.firem.Jsou to pro ně peníze navíc,např.1200,-Kč/měs mít a nemít je trošku poznat,nemyslíš?
Nebo snad,že by byla možnost jak tuto sumu by firma jinak mohla tomu zamětnanci dát,když ne ve stravenkách.
A jakmile budou zrušeny stravenky,padne s tím na hubu i mnoho restaurací,kde je plno převážně jen přes poledne.Tito lidé půjdou na pracák,stát bude muset cvakat podpory a soc.dávky,no fakt se ušetří
Kuty jak jsi přišla na těch 1200,- kaček? Ale hlavně, stravenky se neměly rušit. Mělo se zrušit daňové zvýhodnění. A to je podstatný rozdíl.
Není tady
Judyna napsal(a):
Petře, ty opravdu nevíš, že stravenky jsou výhodné i pro zaměstnavatele?Vždyť to je výdaj, který se nedaní a neodvádí se z něj pojistné.
Tady to máš přehledně, když to nevíš. http://www.firemnifinance.cz/zamestnanc … tnavatele/
Judyno samozřejmě to znám. Jen nevím, kde v tom odkazu vzali stravenku za 90,- kaček. Ptal jsem se synátora, 95% stravenek je padesátikorunových.
Není tady
Určitě nebudete číst celý článek tak jen něco.
....Základem toho nesystémového pojetí stravenek jako souběžného daňově zvýhodněného platidla - protože, prosím, pohlížejte na tento instrument tak, a já říkám, že kdyby byly akceptovány ve veřejných domech, pak by byly akceptovány v celém spektru ekonomiky a jsou státem podporovaným, resp. státem trpěným souběžným platidlem v České republice, neb je jimi placeno všude a beze zbytku. Snad beze zbytku a s výjimkou veřejných domů....
...neexistuje žádný nástroj, kterým by dokázal finanční úřad a správce daně kontrolovat množství stravenek, vydané proti pracovní pohotovosti a počtu zaměstnanců ve firmě. Neexistuje žádný správce daně, který by uspěl ve sporu se zaměstnavateli, kteří vydávají takovýmto způsobem naprosto nekontrolovatelný počet stravenek a nikdo neví, jestli nejsou stravenky vydávány vedle počtu zaměstnanců ještě na jednatele firem, jejich manželky a jejich děti. Nelze to zkontrolovat, ale hlavně nelze vést kvalifikovaně úspěšný spor správce daně s takovým zaměstnavatelem, který nakupuje a vydává více stravenek nežli odpovídá počtu pracovních pohotovostí a jeho...
... Co je ještě horší, všichni, jak tu sedíme, víme, že stravenky neslouží k financování výhradně soukromé spotřeby, směřované do oblasti zdravější výživy a stravování. Jen někteří jsme ještě ochotni v tom obchodním případu, který je spojen se stravenkami, něco takového říkat světu. A protože někteří z vás k nim opravdu patří, někteří z vás ještě věříte tomu, že lze hrát společenskou hru na to, že za stravenky se kupuje jídlo, pak, prosím, běžte dnes, teď a hned, do velkoobchodní sítě jednoho z velkoobchodů, zabývajících se prodejem zahradní techniky, motorových travních sekaček, křovinořezů, bazénové techniky, technologie spojené s provozováním koupelen, zahradních kol, dětských hraček /já schválně neuvádím obchodní jméno, protože tomu velkoobchodu nechci dělat reklamu/, a tam je, prosím, v každé pokladně té obchodní sítě cedule v rozměrech 75x45 cm a na ní je nápis Přijímáme platební poukázky SODEXO.
http://www.parlamentnilisty.cz/parlamen … 08793.aspx
Není tady

Kuty napsal(a):
No mě jako zaměstance by to vůbec nezajímalo,když dělám pro firmu,tak ta na mě vlastně vydělává taky.
Ale jinak ano,je to vedlejší nepodstatný aspekt,zrovna jako cikáni,nicméně tady se dokážu vcítit do zaměstnanců a zastat se jich v tom smyslu,že by jim zase bylo ubráno.Firmy,co na tom vydělávají,jsou mi u (_._)
Pro mě je to prostě jeden velkej tunel, ve kterém zaměstnavatel, zaměstnanec, restaurace a případně jiné subjekty přijímající stravenky dobrovolně přispívají nemalou částkou na pár trubců, a to jen na základě demagogických tezí, že bez stravenek nebudou lidi chodit na meníčka, a že je to pro všechny výhodné ... Určitá část lidí prostě za kousek žvanečku smeteného ze stolu přistoupí na jakoukoliv šaškárnu ... V tomto případě není důvod zastávat se zaměstnanců. Každý, kdo si prostudoval návrh TOP 09 a nebyl líný vzít do ruky kalkulačku, ví, že zaměstnanci by na zrušení stravenek tratní nebyli.
Jinak už jsem si zvykla, že co se týče různých tunelů a šméček, jsou zvláště voliči ČSSD vůči svým modlám velmi velmi tolerantní ... Ikdyž už nastává mírný posun - a aj starej Grossův kámoš Babiš už bije na poplach proti středoevropskému Palermu zvanému Česká republika, a to je co říct, páč se na stávajícím stavu sám vydatně podílel.
Není tady
Vážená Míšo Kuličko, není potřeba kalkulačka. Když jsi vemu např. pracovníky obch. řetězce, kde průměrný čistý plat je kolem 8 -10 tisíc měsíčně. Jako benefit za každý den jedna stavenka v hodnotě 50,- Kč, za kterou zaměstnanec zaplatí cca 16,- Kč. Takže jsi ke své mzdě připočte 34 x 22 dní, tj. 744,- korun, což je zhruba 7,5 -9 % jeho mzdy. Pokud se zruší pro firmy daňové zvýhodnění stravenek, tak je jasné, že pracovník nedostane stravenky žádné (proč by je zaměstnanci dával, když je bude muset celé zaplatit) plat se zaměstnaci nezvýší neboť budget na mzdy zůstane stejný, zaměstnanec uplatní navrhovaný daňový bonus 3 tisíce tj 250,- korún měsíčně a příjde tak o o zhruba 500,- korun, tj. 5-7 % svoji mzdy. Jednoduché, že? I bez kalkulačky.
A je jasné, že pokud se tohle povede prosadit, tak hned příšti rok Bakalův poskok Dluhoslav Kalousek a jeho poskoci z Topky prosadí zrušení i daňového bonusu a okrade lidi o další prachy.
Není tady
Jmenovkyně můžeš napsat jediný důvod, proč plátci daně, kteří stravenky nedostávají mají dotovat někomu nějaké stravenky ze svých daní? Vyspala jsi se dnes dobře nebo sama?
Není tady
Petře, soudím, že všichni plátci daní někomu něco dotujou, tu více, tu méně "dobrovolně" či s pocitem ne/spravedlnosti.
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Kuty napsal(a):
Ale jinak ano,je to vedlejší nepodstatný aspekt,zrovna jako cikáni,nicméně tady se dokážu vcítit do zaměstnanců a zastat se jich v tom smyslu,že by jim zase bylo ubráno.Firmy,co na tom vydělávají,jsou mi u (_._)Pro mě je to prostě jeden velkej tunel, ve kterém zaměstnavatel, zaměstnanec, restaurace a případně jiné subjekty přijímající stravenky dobrovolně přispívají nemalou částkou na pár trubců, a to jen na základě demagogických tezí, že bez stravenek nebudou lidi chodit na meníčka, a že je to pro všechny výhodné ... Určitá část lidí prostě za kousek žvanečku smeteného ze stolu přistoupí na jakoukoliv šaškárnu ... V tomto případě není důvod zastávat se zaměstnanců. Každý, kdo si prostudoval návrh TOP 09 a nebyl líný vzít do ruky kalkulačku, ví, že zaměstnanci by na zrušení stravenek tratní nebyli.
Jinak už jsem si zvykla, že co se týče různých tunelů a šméček, jsou zvláště voliči ČSSD vůči svým modlám velmi velmi tolerantní ... Ikdyž už nastává mírný posun - a aj starej Grossův kámoš Babiš už bije na poplach proti středoevropskému Palermu zvanému Česká republika, a to je co říct, páč se na stávajícím stavu sám vydatně podílel.
Míšo,jeto přesně tak jak píše Petra.Já třeba mám na mysli knkrétní dělnice,které sivydělají cca 14-15 tis.čistéh/měs.A víš jak každý měsíc čekají nedočkavě na stravenky,které jim celé dotuje firma,oni za ně nic neplatí,takže by měsíčně přišly o cca 1200,-Kč.A to je dost,tyto peníze na chodníku nenajdeš a tito lidé záionitě o to míň nakoupí a co vím nabeton,nebudu v žáfdném případě chodit denodenně na meníčka za 70,- a více korun,když si to budou muset platit z vl.kapsy.Tak pro koho budou vařit ty hospody potom?Těch pár lidí,co je tahle cena zaa menu nevytrhne tu restauraci nepodrží nad vodou.
Není tady
Kuty jak jsi přišla na 1200,- kaček???
Není tady
Měla jsem pocit, že stravenky jsou důsledek Zákoníku práce . Že zaměstnavatel musí umožnit zaměstnancům stravování, což zhusta řeší právě stravenkami. Jsou apriori myšlené na stravování zaměstnanců během směny (pracovní doby), ne jako přilepšení k platu (benefit). Fakt je, že zaměstnavatel platí při nákupu stravenek krom stravenek i provizi poskytovatelské firmě, a provizi platí z hodnoty stravenek i firma, u které je lidi uplatní (restaurace, obchod). A nejde o malé peníze. Aspoň myslím, že to tak je.
Upravil(a) Daphné (21. 9. 2011 9:07)
Není tady
Kuty, zaměstnanci platí 45% z ceny stravenky, 55% platí zaměstnavatel a je to pro něj daňově uznatelný výdaj. Záleží na tom, v jaké hodnotě stravenky poskytuje, jsou cca v rozmezí 30-90 Kč.
Není tady

Petra101 napsal(a):
Vážená Míšo Kuličko, není potřeba kalkulačka. Když jsi vemu např. pracovníky obch. řetězce, kde průměrný čistý plat je kolem 8 -10 tisíc měsíčně. Jako benefit za každý den jedna stavenka v hodnotě 50,- Kč, za kterou zaměstnanec zaplatí cca 16,- Kč. Takže jsi ke své mzdě připočte 34 x 22 dní, tj. 744,- korun, což je zhruba 7,5 -9 % jeho mzdy. Pokud se zruší pro firmy daňové zvýhodnění stravenek, tak je jasné, že pracovník nedostane stravenky žádné (proč by je zaměstnanci dával, když je bude muset celé zaplatit) plat se zaměstnaci nezvýší neboť budget na mzdy zůstane stejný, zaměstnanec uplatní navrhovaný daňový bonus 3 tisíce tj 250,- korún měsíčně a příjde tak o o zhruba 500,- korun, tj. 5-7 % svoji mzdy. Jednoduché, že? I bez kalkulačky.
A je jasné, že pokud se tohle povede prosadit, tak hned příšti rok Bakalův poskok Dluhoslav Kalousek a jeho poskoci z Topky prosadí zrušení i daňového bonusu a okrade lidi o další prachy.
No a to je přesně ta demagogie. Pokud dnes vydávám zaměstnanci stravenky dejme tomu v ceně 50,- Kč, tak mu z toho plně hradím 55%, tj 27,50 Kč. Zbytek si platí sám. Vynásobím průměrným počtem prac. dní v měsíci, tj. 20 dní a vyjde mi částka 550,- Kč, kterou poskytuji zamestnanci ke mzdě.
Dnes má tedy zaměstnanec měsíční mzdu navýšenou ve formě stravenek o 550,- Kč. (Připomínám, že zbylou hodnotu stravenek - 450,- Kč - si hradí sám ze svého)
Nemám žádný důvod, proč bych mu tuto částku nemohla poskytovat i nadále. Tzn. v období bez stravenek by ji dostal ke mzdě, ale zdaněnou dle nových pravidel 19% a sníženou o odvody (jednotná sazba pro zdr i soc. poj. 6,5%). Na superhrubou mzdu už si hrát nebudeme, takže je to jednoduché - výsledná částka bude 373,- Kč.
V období bez stravenek by tak měl zaměstnanec k dispozici těchto 373,- Kč + daňový bonus 250,- Kč.
Otázka, kdy by na tom byl líp je už v této chvíli bezpředmětná, páč ČSSD, ruku v ruce s ODS a VV prosadily zachování stravenek. Otázkou je, proč ...
Upravil(a) Míša Kulička (21. 9. 2011 9:29)
Není tady