29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj, chtěla bych vás požádat o radu, zda máte zkušenosti s očkováním miminek (mám syna - 2,5 roku) proti nemocem přenášeným klíšťaty. Máme zahradu a občas se tam nějaké klíště vyskytne, proto mám strach, kdyby bylo náhodou infikované. Děkuji za radu.
Není tady
Ahoj, co já vím, tak proti encefalitidě se dá očkovat od jednoho roku věku.
Jde myslím o tři vakcíny, jedna stojí kolem pětistovky.
Já mám teď v lednici první, příští týden tedy jdeme na první dávku se čtyřletým dítětem, druhé také nechám očkovat kolem roku, tak nějak po očkování proti meningitidě C.
VZP teď snad hradí jednu dávku, ale to se mění.
Není tady
Očkuje se jedině proti klíšťové encefalitidě (klíšťata přenášejí ještě borreliózu, ehrlichiózu atd.). Když se nakazí malé děti, tak to ve většině případů proběhne bez příznaků nebo jako nějaká viróza. Spíš se naočkuj sama, jestli nejsi. Také záleží na tom, kde bydlíte a kam jezdíte, jestli to jsou endemické oblasti. U malých dětí bych spíš byla pro repelenty, vhodné šatičky a prohlížení.
Není tady
zaměřila bych se spíš na to, abych se klíšťatům vyhla. Tzn.repelenty, prohlížení po lítání v lese. očkování se vyhýbám jak to jde
Není tady
Také bych byla opatrná s očkováním, zvláště cpát do malých dětí ještě něco navíc v jejich už beztak přeplněném očkovacím kalendáři bych moc nedoporučovala. Bratr jedné mojí spoluzačky se nechal ve 20 letech očkovat zrovna proti klíšťové encefalitidě, a z do té doby zdravého sportovce se stal invalidní důchodce - projevila se u něj porucha mozku (jaká přesně nevím, porucha koordinace, paralýza atp), časem se i vyvinula schizofrenie. Pravda je, že po očkování mu byl doporučen klid a on místo toho šel hrát fotbal.
Zrovna včera jsem se bavila s jednou viroložkou o očkování proti parotitidě (příušnicím) a obě jsme se shodly, že by bylo lepší neočkovat vůbec, protože onemocnění je to v dětském věku víceméně banální, cca 20% proběhne úplně bez příznaků, 50% má jen lehké respirační onemocnění, zbytek klasické příušnice, a pokud by si ho dítě prodělalo, bylo by chráněho do konce života. Dnes se očkuje, imunitní systém se zbytečně zatíží, vakcína navíc totálně selhává a pak si příušnice prodělávají lidé okolo 30 a s daleko většími komplikacemi, zvláště pak muži. A zrovna letos je ten nárust příušnic vysoký.
Ale to už jsem dost od tématu.
Není tady
To je případ od případu. Znám jednu paní, která je postižená mentálně, díky encefalitidě v dětství.
Já jsem pro očkování, miminek asi ne, ale školkových dětí ano.
Není tady
Ještě dodatek: zakladatelka vlákna má zřejmě dům se zahradou, dítě se tam vyskytuje přes jaro, léto, podzim asi několikrát denně. My tedy tu máme klíšťat opravdu hodně. Nepovažuju se za takového supermana, abych si vždy vzpomněla, že mám dítě namazat repelentem a na dlouhé rukávy to také vždy není. Odpoledne ve školce na zahradě to také nevychytám. Očkování mi tedy přijde jako velice rozumné. Fakt nejsem v klidu, když vytahuju dítěti klíště a čekat, jestli budou nějaké příznaky, horečka atd, nic moc...
Není tady
taky máme dům se zahradou a klíšťata tady nemáme. Ty jsem viděla jen v lese a na loukách u lesa. Asi tu máme míň klíšťat.-)
Není tady
Holči, já nesleduju kolik klíšťat kde leze, ale vím, kolik jich tady vytahal tchán, když sem jezdil na zahradu, ještě než jsme tu postavili dům. Vloni jsem šla s dítětem na kroužek, ona na parkovišti začala trhat nějaké kytičky a za chvilku už ho měla na krku. Fakt mňamka
Je tu na zahradě krásně teplo, slunečno, ideální podmínky.
Není tady
Když budeš pravidelně sekat trávu klíšťata se ti tam nebudou držet
Není tady
navíc očkování není proti borelioze, což je daleko rozšířenější a neméně vážné onemocnění:-(
Není tady
Jo jo, tady je to přímo prales...
Není tady
No není proti borelióze, škoda. Ale takový zánět mozku teda taky není zrovna něco po čem bych u dětí toužila.
Není tady
http://kliste.cz/clanek/39/vyskyt_nakaz … a_uzemi_cr
http://kliste.cz/clanek/43/mapa_vyskytu … istat_v_cr
Upravil(a) Želvička17 (27. 4. 2012 8:34)
Není tady
ty mapky jsou při rozhodování dobrý. když vím, že se u nás nevyskytují (nebo jen minimální procento) encefalitidou infikované klíšťata, za to boreliozou ano nebudu dítě očkovat, protože ho sdtejně musím hlídat, prohlížet, repelentovat
Není tady
My jdeme holčí na první dávku teprv příští pátek, pak další dvě po měsíci.
Jo a musí souhlasit oba rodiče, masakr
Není tady
proč oba rodiče ? mladej když se nechával kdysi očkovat, nepotřebovali jsme žádnej souhlas. teď by měl jít na podzim na přeočkování po těch nevím kolika letech to vychází a to budeme potřebovat souhlas bm
Není tady
\protože od .. platí nový a ještě debilnější zákon
Není tady
tak to budou mít některý maminky "veselý"
Není tady
holcina napsal(a):
Když budeš pravidelně sekat trávu klíšťata se ti tam nebudou držet
To není pravda. Pravidelně sekáme a kluci měli klíšťata úplně miniaturní i z koupání u bazenu a byl anglický trávník sekaný od jara.
Klíšťata po mě lezou i u kafe na vydlážděném dvorku, takže to je hodně individuální.
Není tady
Bydlíme u lesa, v lese klíšťata jsou, i když možná ne v takovém množství jako u vás. U nás na posečené zahradě neměli nikdy ani psi ani lidi klíště. A protože jsem četla, že to je sekáním trávy a u mě se to potvrdilo myslela jsem, že to platí obecně.
Není tady
Holčí já už pomalu věřím tomu, že jsou jedinci, na který ty mrchy lezou víc a pak ti, kteří klíšťatům "nevoní", jinak nevím jak si vysvětlit, že na někoho jdou minimálně a jinej furt nějaký vytahuje, i když jde jen před barák s košem
Není tady
Želvi, je fakt, že když byly děti malý cpala jsem je béčkem, kvasnicovýma pomazánkama...prý to hmyz odpuzuje
Není tady
No tak jsem si představila jak dítěti cpu kvasnicovou pomazánku a po dobrým by to asi nešlo.
Faktem je, že repelent tu mám stále na stole v pohotovosti a zatím před vyběhnutím na zahradu zvládám stříkat
Zítra jdeme na první dávku vakcíny proti encefalitidě
Není tady
taky to šlo dokud byli malí a snědli vpodstatě všechno:-)))
na očkování držím palce, to není nic pro mě, tomu se vyhýbám jak to jde, ani tetanovku nemám
Není tady