6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Téma zavřeno
agewa napsal(a):
Ano.
A zase s té druhé strany:
ovoce azeleninu zdarma - myslíš, že to tam jen vyroste? naopak každej ekonom ti řekne, že zelenina doma vypěstovaná je jedna z NEJDRAŽŠÍCH ( sazenice, semena, hnojivo, voda ..)
A na zahradě a na domě se pracuje pořád , nikdy neskončíš a je pořád co opravovat.
Opravy a rekonstrukce je stále dražší .
Já mám barák , ale VB. Takže prodat nemůžu, pronajímat taky ne. Sestra s rodinou sem přijede a nehne ani prstíkem ( např. na té části, co patří rodičům). A rodiče cpou sestře horem - dolem, protože "ty máš barák a ona "chudinka" nic". takže chudinka jede letos do Egypta na dovolenou a já si budu brát půjčku na opravu střechy.
Kolikrát si říkám, že bych šla klidně do bytu a měla klid.
Taky jsi v životě měla šanci bydlet samostatně. nemusela ses k rodičům vracet. S malými dětmi je to pohodlnější u rodičů, než jít někam do podnájmu. Mohla sis taky vydělat a ušetřit na svůj byt.
Já bych na zahradě pracovala ráda, ale to bych si ji musela koupit ale když celý život splácím hypotéky, tak další peníze na zahradu už neseženu. Na té zahradě by bylo moc dobře hlavně tomu postiženému děcku.
Ty si bereš jen půjčku na opravu střechy. někteří platí hypotéky prakticky celý život. A v bytech v OV se taky pořád něco opravuje - a navíc se často musíš přizpůsobit většině a platit i opravu dražší, než by sis zařídila sama.
Není tady
Tak já nevím... jak už dávno nejsem naivní kůzle, pořád mě překvapuje, jak někteří vědí, jak by jejich rodiče, sourozenci a bližní vůbec měli nakládat se svým majetkem... nejlépe tak, aby z toho pro ty některé plynulo maximum výhod.
Když se vrátím k tomu, co píše Ivka - "kdybych byla teď v situaci, že mám stálý vztah a plánuju rodinu (co jsem dřív neměla, když rodiče ten byt kupovali), tak bych si ten byt za 300 tis. koupila sama a ségra by vlastně nedostala nic." - zeptala bych se, proč ho teda nekoupila třeba jen jako investici, když už teda jaksi nepočítala se samostatným bydlením.
Možná uvažuju ošklivým způsobem... ale bohužel nějak nechápu, kde se bere to "samozřejmý očekávání" chtít přijít k bytu za nějakých 150 tisíc a vycházet z toho, že rodiče "ho nepotřebují, mají velký rodinný dům a chalupu..."
Není tady
amely napsal(a):
agewa napsal(a):
Ano.
ovoce azeleninu zdarma - myslíš, že to tam jen vyroste? naopak každej ekonom ti řekne, že zelenina doma vypěstovaná je jedna z NEJDRAŽŠÍCH ( sazenice, semena, hnojivo, voda ..)
A na zahradě a na domě se pracuje pořád , nikdy neskončíš a je pořád co opravovat.
Já mám barák , ale VB. Takže prodat nemůžu, pronajímat taky ne. Sestra s rodinou sem přijede a nehne ani prstíkem ( např. na té části, co patří rodičům). A rodiče cpou sestře horem - dolem, protože "ty máš barák a ona "chudinka" nic". takže chudinka jede letos do Egypta na dovolenou a já si budu brát půjčku na opravu střechy.
Kolikrát si říkám, že bych šla klidně do bytu a měla klid.Taky jsi v životě měla šanci bydlet samostatně. nemusela ses k rodičům vracet. S malými dětmi je to pohodlnější u rodičů, než jít někam do podnájmu. Mohla sis taky vydělat a ušetřit na svůj byt.Já bych na zahradě pracovala ráda, ale to bych si ji musela koupit ale když celý život splácím hypotéky, tak další peníze na zahradu už neseženu. Na té zahradě by bylo moc dobře hlavně tomu postiženému děcku.
Ty si bereš jen půjčku na opravu střechy. někteří platí hypotéky prakticky celý život. A v bytech v OV se taky pořád něco opravuje - a navíc se často musíš přizpůsobit většině a platit i opravu dražší, než by sis zařídila sama.
hm, to se hezky píše, ale když moje setra z domova utekla a oba mý rodiče brečely, že dům sami neutáhnou a nezvládnou se o něj starat, tak jsem nedokázala říct .....nechci.
a ano, mohla jsem si ušetřit na byt, bohužel jsem se rozvedla ( manže byl gambler a pil) a neplatil ani alimenty. nebylo z čeho šetřit.
A že si beru "jen" půjčku na opravu střechy? No není to všechno , co se musí opravit a rodiče už přispívat nechtějí , i když bydlí.
Není tady
agewa napsal(a):
Ano.
Kolikrát si říkám, že bych šla klidně do bytu a měla klid.
agewo, sazenice a semena zase nestojí tolik, vodu mám z vlastní studny - tedy zadarmo, hnojím kompostem, do kterého dávám posečenou trávu ze zahrady - tedy zase zadarmo. Co se nedá počítat, to je vlastnoruční práce na zahrádce, neboť volný čas, ve kterém všechno dělám je penězi neměřitelný
Já už bych do bytu nešla, zvykla jsem si na to, že mám v baráčku svatej pokoj, vlastní soukromí a nemusím se otravovat třeba s nepříjemnými sousedy v bytovém domě
Jistě, že je na baráčku pořád co dělat a opravovat - buď uvnitř, nebo na zahradě. Důležité je, aby všechno tohle dělal člověk RÁD a věděl, že mu takový styl života vyhovuje.
Není tady
Chápu, že je blbý na něco dva roky spoléhat a pak to najednou nemít.
Na druhou stranu, ségra vlastního fakt nemá naprosto nic. Kdybys jí dala 600, bude mít železnou zásobu pro případ, že by se jí podělalo manželství, a ty budeš mít byt za poloviční cenu, než bys za něj dala - neboli ušetříš taky 600. Mně to tak špatnej kšeft nepřipadá.
Není tady
Dámy, prosím vás, kde to bydlíte, že jsou tam TAK LEVNÉ byty?! U nás běžný třípokojový byt stojí minimálně do milionu a půl! A po rekonstrukci ve zděné zástavbě s balkonem tak, jak to mám já, ke dvěma milionům!
V bytě je potřeba taky pořád něco dělat, nic nevydrží věčně. Ale dům je na údržbu pracnější, když je tam navíc zahrada. Teď už to můžu posoudit.
U nás nějak není zažito to, že každý se má o sebe postarat sám. Že není povinnost rodičů, babiček, dědečků, aby se o nás postarali. Že si můžou svůj majetek klíďo píďo rozfofrovat a my na to nemůžeme říct ani popel. My lpíme na jednom místě, neumíme si představit třeba se jen přestěhovat kvůli práci... A možná je to historicky dané. Prostě zvyklost v naší republice. Není to tak dávno, kdy se stavěly na vesnici dvougenerační domy, aby děti jednou měly kde bydlet.
A děti se pak v dospělosti sebraly a odstěhovaly do města a rodičům zbyl hrad. A rodiče se zlobili, že děti nejezdí na barák pomáhat. Hm...
Ivko, pokud nechceš být celý život někomu za něco vděčná, pokud máš ráda svou sestru a své rodiče a chceš si s nimi zachovat dobré vztahy, tak se na byt vykašli, vrať ho rodičům a vemte si s přítelem hypotéku na byt jiný. Třeba rodiče byt prodají, podělí vás rovným dílem a na část toho svého vlastního bytu peníze mít budeš.
Není tady
...
Upravil(a) Ivka82 (30. 3. 2011 14:37)
Není tady
...
Upravil(a) Ivka82 (30. 3. 2011 14:36)
Není tady
Ivka82 napsal(a):
...
Ivko, my jsme Tě neodsoudili, že jsi sobecká, my jsme Tě jenom upozornili, že na spoustu věcí nemáš správný náhled.
Třeba si vezmeme Tvoji sestru - předmanželskou smlouvu může mít uzavřenou, nebo nemusí, ale i se smlouvou nebo bez je jasné, že její manžel vlastnil dům už před svatbou a přes to prostě vlak nejede - v případě rozvodu se bude muset vystěhovat. A splátky hypotéky nebo zařízení, úpravy baráku a pod ... v případě lámání chleba by dostala buď polovinu peněz, nebo polovinu léty opotřebovaného zařízení, protože každej při dělení oželí spíš opotřebovanej inventář domácnosti, nežli hotovost. Takže si nepředstavuj, že by na tom sestra byla nějak zvlášť výhodně, na rozdíl od Tebe
Upravil(a) Ronja (30. 3. 2011 15:25)
Není tady
kdyby mi to bylo hned na začátku řečeno jinak, tak bych se s tím smířila... rodiče mají právo názor změnit
Holčičko a zajímala ses o to, PROČ k tý změně názoru došlo? Zeptala ses vašich, proč tehdy tak a dneska jinak?
nevím, jak má ségra ošetřenou předmanželskou smlouvu, každopádně na splátce hypotéky a zařízení, úpravy baráku atd. se s manželem podílejí rovným dílem, mají společné finance,, takže to má určitě ošetřeno tak, kdyby se rozváděli, že od švagra peníze dostane
Jednak ti do sestřinejch financí houby je, jednak ten dům bude pořád majetkem jen jejího manžela, pokud on nebude chtít a neudělá jinak. Takže kdyby se rozváděli, má nárok na 1/2 SJM + prokazatelné investice do toho baráku... což se většinou prokazuje dost špatně i co do financí, natož do vložený práce.
Není tady
...
Není tady
..
Není tady
Koukám, že Ivka z nějakého důvodu maže. No nevadí, už jsem se sem připrdolila, tak napíšu, jak to vidím.
Jestli tomu dobře rozumím, tak strýc ustoupil z nároku na podíl z bytu s tím, že v bytě bude bydlet neteř. Ne s tím, že byt se bude prodávat za 1,2 melounu. V tom je velký rozdíl.
Bylo by nefér byt prodat a strýce nevyplatit. To by byla změna pravidel v průběhu „hry“. Má-li tedy Ivka vyplatit sestru poměrnou částí případné prodejní ceny bytu, má pak na totéž nárok i strýc. Nehledě k tomu, že Ivka nějaké peníze chce vrátit rodičům. Byt by tedy musel být mnohem dražší, aby sestra mohla dostat oněch vysněných 600 táců. Na místě Ivky bych totiž v případě prodeje bytu samozřejmě pamatovala i na strýce. No a s tou mojí menší třetinkou bych se pak odstěhovala do krušnohor někam vedle Majkafy
Pokud v tom bytě chce natrvalo zahnízdit, jsou úvahy o jeho aktuální prodejní ceně a z toho plynoucí závěry včetně nabádání ku starosti o osud sestřina manželství.. …jaksi……neumím to vyjádřit. Vrátit rodičům těch 300 tisíc by každopádně bylo dobré.
Upravil(a) haiel (30. 3. 2011 15:26)
Není tady
Téma zavřeno